Nadjev od višanja, šljiva itd.
400 g višanja ili šljiva… (može i voće iz kompota, npr. 1 staklenka kompota od višanja)
2 čajne žlice cimeta
3-4 žlice šećera (ovisno o slatkoći voća, za npr. višnje, stavite više šećera, za šljive manje…)
2 žlice krušnih mrvica
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Višnje ili šljive ili neko drugo voće operite, izvadite koštice. Po potrebi voće narežite na manje komade.
Ako koristite voće iz kompota, ocijedite ga.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i posipajte ga 1 žlicom mrvica, polovicom cimeta i šećera i polovicom voća. Čvrsto narolajte, pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Stavite u namašteni lim.
Na isti način pripremite i drugi dio tijesta.
Gibanice premažite uljem i nabockajte drvenim štapićem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečenu gibanicu premažite uljem, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Malo bogatiji nadjev:
Nadjev od višanja ili šljiva…
400 g višanja ili šljiva… (može i voće iz kompota, npr. 1 staklenka kompota od višanja)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera (ovisno o slatkoći voća, za npr. višnje, stavite više šećera, za šljive manje…)
Ako koristite svježe voće operite ga i izvadite koštice (npr. šljive, narežite na manje komade).
Ako koristite voće iz kompota, ocijedite ga.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i pustite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi, kuhajte ga 2 min prije dodavanja pudinga na slaboj vatri.
A ako koristite voće iz kompota, kad zakipi, odmah umiješajte puding. Kuhajte miješajući na umjerenoj vatri.
Kad zakipi, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ohlađenim nadjevom premažite tijesto, napravite 2 gibanice... dalje je postupak isti kao što je gore opisano.
*Tijesto je iz recepta za Miliczinu Plitvičku štrudlu
Slični recepti
Plitvička gibanica od dunja, oraha i kupina
Plitvička gibanica od dunja, višanja i bresaka
Plitvička gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Plitvička gibanica od kokosa, višanja i oraha
Plitvička gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Plitvička gibanica od rogača, maka i jabuka
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
|