Nadjev
80 g karamela (bombona, tj. karamele od lješnjaka ili mlijeka ili kakaa ili toffe karamele)
5 žlica biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
3 velike kruške
limunov sok
Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (ili 1 suhi kvasac)
250 ml mlijeka
60 g šećera
prstohvat soli
1 čajna žlica limunove kore
80 g margarina sobne temperature
Premaz
1 bjelanjak
Za nadjev, u lonac stavite neizmiksani biljni šlag (ili slatko vrhnje) i karamele. Zagrijavajte na laganoj vatri miješajući da se karamele otope i da se sve poveže u glatku smjesu. Maknite s vatre i prelijte u metalnu posudu, ostavite da se karamel hladi 5 min, povremeno promiješajte.
Kruške ogulite, narežite na male kockice i nakapajte limunovim sokom.
Ako koristite Dr Oetker Garant kvasac, u posudu stavite brašno, kvasac, hladno mlijeko, šećer, sol, listiće margarina sobne temparature i limunovu koru. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah premijesite na pobrašnjenoj podlozi.
Tijesto razvaljajte i izrežite kvadrate. Na svaki kvadrat stavite nekoliko kocki kruške i prelijte ih oko 1 čajnom žlicom karamela. Po želji možete staviti i par listići nasjeckanih badema koje ste prije toga popržili u suhoj tavi.
Skupite krajeve kvadrata preko nadjeva pazeći da karamel na curi i oblikujte kuglu.
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, papir nauljite. Kugle slažite u posudu jednu do druge. Ostavite da stoje 15 min na sobnoj temperaturi.
Buhtle premažite umućenim bjelanjkom.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 45 min.
Buhtle ostavite da se ohlade.
Ohlađene buhtle posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Recept se temelji na receptu sa stranice:
http://www.chefkoch.de/rezepte/631741163829871/Rosenkuchen-mit-Karamell-Birnen.html
Ako koristite svježi kvasac, u posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu i u nju razmrvite kvasac i pomiješajte ga s mlakim mlijekom i 1 žlicom šećera.
Posipajte s malo okolnog brašna i ostavite na toplom mjestu 20-30 min.
Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto.
Ostavite pokriveno na toplom oko pola sata. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga i izrežite kako je gore opisano… (dalje je postupak isti)
Umjesto da upotrijebite karamel bombone, možete sami napraviti karamel.
U loncu na laganoj temperaturi rastopite 25 g margarina i 100 g šećera. Kuhajte miješajući na laganoj vatri da nastane smeđkasti karamel. Polako ulijte 75 ml slatkog vrhnja i kuhajte da se sve rastopi i poveže u glatku smjesu. Ostavite da se hladi.
Recepti s kruškama
Kolač od jogurta i voća
Voćna zlijevanka
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Složenac od griza i krušaka
Helena muffini
Post je objavljen 02.09.2008. u 09:53 sati.