750 ml soka od rajčica iz tetrapaka (sobne temperature)
3 žlice (ljutog) kečapa
sok 1 limuna
1 čajna žlica Worcester umaka
kajenski papar
sol
po želji, začini poput bosiljka, oregana…
2 paketića bijele želatine
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
Odvojite 4 žlice soka.
Ostatak soka pomiješajte s kečapom i dodajte limunov sok, umak, sol, kajenski papar i po želji, svježe ili suho, sitno nasjeckano začinsko bilje. Dobro promješajte.
Nabubrenu želatinu rastopite u 4 žlice soka, lagano zagrijavajući, pazite da ne zakuha.
Ulijte u pripremljenu smjesu i dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u kalup za kuglof ili malene kalupe za kuglof ili puding.
Stavite u hladnjak na otprilike 3 sata.
Tankom oštricom noža pri vrhu odvojite žele od kalupa.
Kalupe uronite u posudu s vrućom vodom na 10ak sekundi, pazite da se žele ne zalije.
Izvadite kalup iz vode, na njega stavite tanjur i sve zajedno preokrenite i lagano protresite da žele sklizne na tanjur.
Ako žele na izlazi, ponovite postupak s uranjanjem kalupa u vruću vodu.
Ali nemojte kalupe ostaviti predugo uronjene u vodu jer će se žele otopiti. Ako se to dogodi, vratite ih u hladnjak.
Po želji, žele ukrasite povrćem, kuhanim jajima, ribanim sirom…
Žele poslužite uz hladne nareske ili kao prilog glavnom jelu.
Recept je iz časopisa Burda Moden, 7/1978.
|