******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Svijetlo tijesto:
250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac pri čijoj upotrebi ne treba ostaviti tijesto da se diže) ili oko 5 g običnog suhog kvasca
pola čajne žlice soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
oko 120 ml hladnog mlijeka
*pola crvene paprike narezane na kockice
1 žlica origana
Zeleno tijesto:
oko 250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca
1 čajna žlica soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
200 g smrznutog špinata
Crveno tijesto:
oko 250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca
pola čajne žlice soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
5 žlica kečapa
1-2 žlice hladnog mlijeka
*6 žlica kečapa
pola zelene paprike narezane na kockice
Ostalo:
ulje ili margarin za lim
1 jaje
2 žlice sezama
Za svijetlo tijesto:
- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, margarin i mlijeko. Miksajte svtdlastom nastavcima na najvećoj brzini dvije minute.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta posipajte s dijelom paprike narezane na kockice i pola žlice origana. Svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Za zeleno tijesto:
Špinat odledite prema uputi na pakovanju. Npr. stavite ga u lonac zajedno s 2-3 žlice vode i prstohvatom soli i lagano kuhajte da se špinat «odmrzne» i suvišna tekućina ispari. Ostavite ga da se sasvim ohladi.
(Koristite usitnjeni smrznuti špinat koji izgleda kao «ledeni blok», budući da je ispasiran on se u potpunosti poveže s tijestom.
Ako koristite zamrznute listove špinata doma ih nećete moći sami tako usitniti, pa tijesto neće biti jednolično zeleno, nego će od zelenkaste tekućine, koju špinat ispusti, tijesto biti djelomični zeleno, a mjestimično će se nazirati sitni listovi.)
- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, špinat i margarin. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini dvije minute. Ovisno o tome koliko je dobro špinat ocijeđen, tj. koliko je vode isparilo dok se odmrzavao zagrijavanjem – možda ćete trebati dodati više brašna.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta posipajte s po 3 žlice naribanog sira i 2 žlice kukuruza pa svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Za crveno tijesto:
- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, kečap, margarin i mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini dvije minute. Ovisno o tome koliki postotak vode kečap sadrži, možda ćete trebati dodati još brašna.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta premažite s 3 žlice kečapa i posipajte zelenom narezanom paprikom. Svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Ispletite dvije pletenice, svaku od 1 svijetle, 1 crvene i 1 zelene «savijače».
Lim (22 cm x 38 cm) obložite papirom za pečenje (ili aluminijskom folijom) i namastite ga. Pletenice položite u lim. Premažite ih umućenim jajetom i posipajte sezamom.
Pecite na 200-220 stupnjeva 40-60 min. Ako pletenice odozgo jako patamne prije kraja pečenja, prekrijte ih aluminijskom folijom.
(Tijesta s Dr. Oetker Garant kvascem treba ostaviti da odstoje 15 min prije pečenja. Budući da se u ovom receptu svako tijesto radi posebno i svako se posebno razvalja i nadjeva, tijesta dovoljno dugo «odstoje» dok pripremate sljedeće tijesto, pa ispletene pletenice nije potrebno ostavljati da odstoje, mogu se odmah staviti peći.)
Ako koristite obični svježi ili suhi kvasac tijesto ostavite da se diže i držite se uputa s pakiranja.
Ukrašavanje
sirni namaz/majoneza
tvrdi sir
povrće (paprike, rajčica…)
Okrugli kruh prerežite vodoravno dva puta. (Zadnju koru koja je odozgo «okruglasta» možete prerezati tako da joj odrežete taj «okruglasti dio» da bude ravna. Ali taj okruglasti dio nije potrebno rezati. Kod slaganja torte, taj zaobljeni dio okrenite prema dolje, odnosno, utisnite ga u nadjev da torta odozgo bude ravna.)
Sir pomiješajte s vrhnjem, dodajte sol, papar, protisnuti češnjak i nasjeckane začinske trave po želji. Smjesu podijelite na dva dijela.
U jednu polovicu narežite crvenu papriku i dobro promiješajte.
Taj nadjev namažite na prvu koru i poklopite drugom korom.
U ostatak sirnog nadjeva narežite zelenu papriku, dobro promiješajte pa namažite na drugu koru i poklopite trećom korom.
Tortu odozgo i izvana premažite sirnim namazom ili majonezom, ukrasite po želji (povrćem, tvrdim sirom…).
*Tortu možete nadjenuti bilo kakvim namazima (sirom, majonezom, ajvarom…), francuskom salatom, možete dodavati na kockice narezanu salamu/šunku ili tvrdi sir, na kockice narezano svježe/kiselo/kuhano povrće, povrće iz konzerve… Ili kako ja to volim reći: mogućnosti su neograničene, a pravila nema:)
Recept «Herrentorte – Hungriger Junggeselle» je iz časopisa «Burda»; 11/1976.
Špageti
5 žumanjaka
100 g šećera
200 ml mlijeka
20 g želatine
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
Za serviranje
100 ml kupovnog preljeva za sladoled od jagode
3-4 žlice (crvenog) voća
2 čajne žlice nastrugane bijele čokolade
Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.
Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom pa umiksati mlijeko. Staviti na štednjak da zakuha. Kad zakuha, maknuti s vatre i umiješati želatinu da se rastopi. Posudu s tom smjesom staviti u drugu posudu, napunjenu hladnom vodom i kockicama leda, miješati da se ohladi.
Izmiksati šlag i umiksati ga u ohlađenu smjesu.
Kremu staviti u hladnjak da se malo stvrdne, ali ne smije se sasvim stvrdnuti.
Kremu staviti u slastičarsku špricu s okruglim nastavkom i u tanjuru oblikovati linije da izgledaju kao špageti. «Špagete» staviti u hladnjak da se stvrdnu.
Preljev pomiješati s narezanim voćem i preliti ga po špagetima. Odozgo posipati nastruganom čokoladom.
*Ovo je nešto iz moje glave. Uvijek treba biti kreativan!
600 g krumpira
300 g tikvica
200 ml kiselog vrhnja
75 g tvrdog sira, naribanog
sol, papar muškatni oraščić
Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.
Tikvicama odrežite krajeve i narežite ih na tanke okrugle ploške.
Odvojite oko 1/3 ljepših ploški krumpira i tikvica. Ostatak tikvica i krumpira rasporedite u namaštenu vatrostalnu posudu, a odvojene ploške tikvica i krumpira dekorativno složite po njima.
Pomiješajte vrhnje s ribanim sirom i začinima i prelijte po tikvicama i krumpiru.
400 ml vode
400 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
175 g palente
75 g parmezana
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čili
300 g tikvica
350 g čvrstih rajčica
50 g crnih maslina
30 g naribanog parmezana
75 g naribanog tvrdog sira po izboru
sol, papar
sezam
krušne mrvice
U lonac ulijte vodu, mlijeko i kiselo vrhnje, promiješajte pjenjačom pa dodajte kocku ili Vegetu. Zakuhajte i kad zakuha polako dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte na slaboj vatri 2 min stalno miješajući. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan, nasjeckani čili i peršinovo lišće, te sol i papar.
Vatrostalnu posudu namastite i u nju odmah ulijte palentu i ravnomjerno ju rasporedite.
Tikvice i rajčicu narežite na okrugle ploške oko 5 mm debljine.
Ploške tikvica i rajčica okomito zabodite u palentu. Ako se rajčica raspada dok ju gurate u palentu, napravite u palenti udubljenja pomoću žlice/kuhače.
Odozgo posolite i popaprite pa posipajte nasjeckanim maslinama i objema vrstama sira.
Po želji pospite krušnim mrvicama i sezamom.
Pecite na 200 stupnjeva 30-ak min.
*Recept je iz njemačkog časopisa «Brigitte»; 14/2003.
2 jaja
80 g šećera
1 vanilin šećer
120 ml ulja
120 ml Cherry likera
150 g brašna
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
1 žlica kakaa
15ak Griotta
Jaja izmiksati pa dodati obje vrste šećera, ulje i liker.
Sve dobro promiksati.
Brašno prosijati s praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u smjesu s jajima da ne nastanu grudice.
Limene kalupe obložiti papirnatim košaricama. U svaki kalup staviti oko 1 žlicu smjese, u sredinu staviti 1 Griottu i preliti 1 žlicom smjese.
Peći 20ak min na 180 stupnjeva.
Pečene muffine ostaviti da se 5 min hlade u limenim kalupima, a onda ih izvaditi i ostaviti da se ohlade do kraja. Posipati ih šećerom u prahu i ukrasiti po želji.
*Muffine je najbolje peći u limenim kalupima obloženim papirnatim košaricama.
Ako se muffini peku samo u namaštenim limenim kalupima čokolada se rastopi, iz Griotta iscuri nadjev, pa se može zalijepiti za kalupe (i zagorjeti) te će biti teško izvaditi muffine iz kalupa.
2 jaja
80 g šećera
1 vanilin šećer
120 ml ulja
120 ml ruma
150 g brašna
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
1 žlica kakaa
100 g “Kandit” Rum pločica
1 pakovanje Casali – Pińa colada čokoladnih bombona
1 pakovanje Casali Rum-kokos čokoladnih bombona
Jaja izmiksati pa dodati obje vrste šećera, ulje i rum. Sve dobro promiksati.
Brašno prosijati s praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u smjesu s jajima da ne nastanu grudice. Rum pločice nasjeckati na manje komade i umiješati u smjesu.
Limene kalupe obložiti papirnatim košaricama.
U svaki kalup staviti oko 1 žlicu smjese, u sredinu staviti 1 Casali Pińa colada ili Rum-kokos bombon i preliti 1 žlicom smjese.
Peći 20ak min na 180 stupnjeva.
Pečene muffine ostaviti da se 5 min hlade u limenim kalupima, a onda ih izvaditi i ostaviti da se ohlade do kraja. Posipati ih šećerom u prahu i ukrasiti po želji.
*Nakon prijašnje verzije za djecu slijedi i ova verzija, isključivo za odrasle.
Muffine je najbolje peći u limenim kalupima obloženim papirnatim košaricama. Ako se muffini peku samo u namaštenim limenim kalupima čokolada se rastopi pa se može zalijepiti za kalupe (i zagorjeti) te će biti teško izvaditi muffine iz kalupa.
Ako ne želite, ne morate staviti Kanditove Rum pločice, muffini će biti ukusni i samo sa Casali bombonima.
za 24 muffina
1 pakovanje Casali Pińa colada bombona
1 pakovanje Casali Kokos-rum bombona
200 g brašna
100 g gustina
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica sode
prstohvat soli
50 g kokosovog brašna
250 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
1 žlica kakaa
U jednoj posudi pomiješati brašno, gustin, prašak za pecivo, sodu, sol i kokosovo brašno.
U drugoj posudi izmiksati jaja s obje vrste šećera pa umiksati maslac sobne temperature i rum. Dodati smjesu od brašna pa lagano umiješati.
Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati oko 1 žlicu kakaa.
Limene kalupe obložiti papirnatim košaricama. U svaki kalup staviti oko 1 žlicu smjese, u sredinu staviti 1 bombon i preliti s 1 žlicom smjese – u muffine od žute smjese stavljati tamne bombone (rum-kokos), a u smjesu s kakaom stavljati žute bombone (pinacolada).
Peći 20-25 min na 180 stupnjeva.
Pečene muffine ostaviti da se 5 min hlade u limenim kalupima, a onda ih izvaditi i ostaviti da se ohlade do kraja. Posipati ih šećerom u prahu i ukrasiti po želji (prije nego ih posipate šećerom u prahu, na vrh svakog muffina možete staviti malo Nutelle i na nju “zalijepiti” Pińa colada ili Kokos-rum bombon).
*Tijesto za muffine je iz recepta za Bounty muffine sa stranice http://www.staeck-hornburg.de/gaumentraum/indexd.html
U tom receptu se Bounty čokoladice narežu na male komadiće pa se umiješaju u smjesu i onda se muffini peku 20-ak min na 180 stupnjeva (u tom receptu ne stavlja se kakao). Malo za promjenu, nisam stavila Bounty čokoladice, nego Casali bombone.
Ove obje verzije (i ovu s Bounty čokoladicama i ovu s Casali čokoladnim bombonima) najbolje je peći u limenim kalupima obloženim papirnatim košaricama. Ako se muffini peku u namaštenim limenim kalupima, čokolada se rastopi (djelomično može i zagorjeti) i zalijepi za metalne kalupe pa je teško izvaditi muffine iz tih kalupa.
Tijesto
200 g brašna
250 g margarina
250 g šećera
250 g mljevenih badema ili oraha
2 jaja
3 žlice mlijeka
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica cimeta
200 g crvene marmelade
2 žumanjka
2 žlice vode
1-2 bjelanjka
brašno za razvaljati
Od brašna, na listiće narezanog margarina, šećera, mljevenih badema ili oraha, praška za pecivo, mlijeka i cimeta umijesiti glatko tijesto. Oblikovati ga u kuglu, omotati ju folijom i staviti na 30 min u hladnjak.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi oko 3 mm debelo. Iz tijesta izrezati krugove promjera 6 cm. Polovici dobivenih krugova u sredini izrezati rupu kalupom promjera 2 cm.
Bjelanjak lagano istuči vilicom da se može namazati na tijesto.
Žumanjke umutiti s vodom.
Cijeli krug premazati bjelanjkom pa na njega staviti krug s rupom. U sredinu tortice (u rupu) staviti oko 1 čajnu žličicu pekmeza.
A rub tortice uokolo ravnomjerno zarezati nožem (ne skroz do dolje da se tortice ne raspadnu) pa rub premazati žumanjkom.
Umjesto nožem, gornji sloj tortice možete zarezati pomoću rezalice za jabuke. Nemojte jako ptitisnuti, da ne razrežete cijeli kolač na komadiće; pritisnite lagano da ostane trag.
Tortice peći na 200 stupnjeva oko 25 min.
U tortice je najbolje stavljati kupovne marmelade jer se one kad se tortice ohlade lijepo zaglade i sjaje. Probala sam stavljati razne «domaće» pekmeze, ali kolači ne izgledaju lijepo kad se ohlade, pekmez nije gladak.
*Recept je iz kuharice: Nada Ćuk, Kolači: čarolija užitaka, Zagreb, Gospodarski list, 1998.
Smeđe tijesto
150 g margarina sobne temperature
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 ampulice arome ruma
2 jaja
2 žumanjka
150 g brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
20 g kakaa
2 žlice mlijeka
Kokosovo tijesto
2 bjelanjka
100 g šećera u prahu
175 g kokosovog brašna
4 žlice likera od kokosa
Krema
2 banane (oko 300 g)
2 žlice limunovog soka
4 lista bijele želatine
600 g biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
4 likera od kokosa
(po potrebi: šećer u prahu)
Ukrašavanje
25 g kokosovog brašna
čokoladne mrvice
srebrne perlice
Kolač ispeći dan ranije (ostaviti ga da odstoji preko noći), pa ga idući dan nadjenuti kremom.
Kremasto izmiksati margarin pa mu postupno dodavati obje vrste šećera i aromu, stalno miksati da se sastojci povežu.
Dodavati jedno po jedno jaje i žumanjke (nakon dodavanja svakog od njih smjesu miksati pola minute na najvećoj brzini).
Pomiješati brašno s praškom i kakaom pa ga naizmjence s mlijekom brzo umiksati u smjesu s jajima (miksati na srednjoj brzini).
Od bjelanjaka istući čvrst snijeg. Prosijati šećer u prahu pa ga postupno dodati u snijeg miksajući najvećom brzinom.
Kokosovo brašno i liker pažljivo umiješati miksajući na najmanjoj brzini.
Četvrtasti kalup (25 cm x 11 cm) obložiti papirom za pečenje. Papir namastiti i pobrašniti pa staviti jednu trećinu smeđe smjese i odozgo ju zagladiti. Na nju pažljivo rasporediti svu smjesu od kokosa, odozgo ju zagladiti pa po njoj rasporediti ostatak smeđe smjese i odozgo zagladiti.
Peći na 160-180 stupnjeva oko 1 sat (ako odozgo jako potamni prekriti aluminijskom folijom).
Nakon 20 min pečenja kolač oštrim nožem 2 puta zarezati po dužini (2 cm duboko).
Pečeni kolač ostaviti da se 10 min hladi u kalupu, a onda ga istresti na pladanj (odstraniti papir za pečenje).
Sutradan kolač prerezati 2 puta okomito, po dužini.
Banane oguliti. 1 i pol bananu sasvim sitno narezati i nakapati limunovim sokom. Pola banane narezati na ploške i također nakapati limunovim sokom i ostaviti za ukrašavanje.
Biljni šlag ili slatko vrhnje izmiksati s vanilin šećerom.
Želatinu preliti vodom, ostaviti da nabubri, ocijediti ju i rastopiti ju lagano zagrijavajući.
Rastopljenu želatinu najprije pomiješati s 4 žlice izmiksanog šlaga, a onda pomiješati i s ostalim šlagom. Umiješati i liker.
Odvojiti jednu trećinu kreme i u nju umiješati sitno narezane banane, ako nije dovoljno slatko kuhačom umiješati šećer u prahu.
Kremom spojiti okomite kore, lagano pritisnuti.
Preostalim šlagom premazati kolač odozgo i sa strane. Kolač staviti u hladnjak da se dobro rashladi.
Prije serviranja ukrasiti ga ploškama banana, kokosovim brašnom, čokoladnim mrvicama i srebrnim perlicama.
Ako biskvitna smjesa dok se peče počne kapati preko ruba kalupa, ništa strašno. Moj kalup je dugačak 25 cm, širok 11 cm i visok 7 cm. U originalnom receptu se navodi dužina i širina kalup 25 cm x 11 cm, ali ne piše koliko bi trebao biti visok.
Meni je u prvih pola sata pečenja sveukupno oko 1 žlica smjese «iskapala» preko ruba. Zato sam na dno pećnice stavila komadić aluminijske folije i onda sam svako malo otvarala pećnicu (iako znam da se to ne smije) i kuhačom sam skupljala te mrvice/kapljice koje su padale preko ruba kalupa. Nisam htjela da se te kapljice «zapeku» za dno pećnice pa da onda cijela kuća smrdi po zagorenom. Ali kolač je svejedno dobro ispao, i odozgo je bio ravan kad se ispekao.
Biskvit
125 g šećera
75 g margarina
1 vanilin šećer
3 jaja
1 Zitroback ili naribana korica neprskanog limuna
100 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
50 g mljevenih badema
1 velika konzerva kompota od breskvi
Krema
600 ml slatkog vrhnja
3 čokoladice Mars
2 kremfixa
Ukrašavanje
12 kriški breskve
3 male Mars čokoladice
Za kremu, dan ranije zakuhati slatko vrhnje s natrganim čokoladicama. Miješati pjenjačom da se čokolade rastope.
Prelijati kremu u posudu za miksanje, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći.
Za biskvit, margarin pjenasto izmiksati na najvećoj brzini i postupno dodavati obje vrste šećera. Dugo miksati da se sastojci povežu u glatku masu.
Dodati jedno po jedno jaje (između svakog dodavanja jaja miksati barem pola minute). Dodati limunovu koricu.
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, prosijati i miksajući na srednjoj brzini, postupno dodavati.
Umiješati mljevene bademe.
Namastiti kalup promjera 26 cm i uliti smjesu.
Breskve ocijediti, narezati ih na kriške i složiti po smjesi za biskvit (12 kriški ostaviti za ukras).
Peći na 180 stupnjeva 45 min.
S pečene torte maknuti obruč i ostaviti da se ohladi.
Kremu izmiksati zajedno s kremfixom da bude glatka i “valovito” namazati na tortu.
Tortu ukrasiti kriškama breskvi i malim Mars čokoladicama.
Ja ne stavljam bademe u biskvit, nego samo brašno, i u kremu ne dodajem kremfix jer to stvarno nije potrebno (večer prije je potpuno tekuća, ali preko noći se skroz stvrdne). I tortu sam ukrasila po svom; malo umjetničke slobode.
Tijesto
250 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
125 g maslaca
125 g šećera
1 jaje
kiselo vrhnje po potrebi
Nadjev
750 ml soka od jabuke iz tetrapaka
1 vanilin šećer
60 g šećera
3 praška za puding od čokolade
1 kg jabuka
sok 1 limuna
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
1 čajna žlica cimeta
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
500 ml soka zakuhajte. U 250 ml soka razmutite prašak za puding i obje vrste šećera. Skuhajte puding.
Dok se puding hladi, ogulite jabuke, očistite ih i narežite na kockice. Nakapajte ih limunovim sokom i umiješajte u puding.
Tijesto razvaljajte između 2 lista papira za pečenje (oko 0,5 cm debljine), izrežite krug veličine dna kalupa ta njime obložite dno namaštenog kalupa (promjera 24 cm) i izbodite ga vilicom. Ostatkom tijesta obložite stranice kalupa (oko 6 cm visoko).
Na tijesto izlijte mlačni puding s jabukama.
Pecite na 180 stupnjeva 50-60 min. Ostavite da odstoji 30 min u isključenoj pećnici (vrata pećnice trebaju biti zatvorena).
Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi preko noći.
Tortu ukrasite izmiksanim šlagom i cimetom.
*Recept je iz časopisa «Lisa specijal: Slatka fantazija», 2/2005.
U originalu to je «Torta s jabukovačom» (i pudingom od vanilije), ali ne sviđa mi se taj okus pa stavljam sok od jabuke, a umjesto pudinga od vanilije stavljam puding od čokolade. Možete probati verziju s jabukovačom i pudingom od vanilije, omjeri sastojaka i postupak su jednaki kao što je navedeno gore u receptu.
Papriku narežite na kockice, dodajte nasjeckano začinsko bilje i sve ostale sastojke osim ploški sira.
Kruh narežite na šnite, ali nemojte ih prerezati do kraja, neka se drže zajedno na donjoj strani.
Svaki drugi prorez između kriški namažite pripremljenom smjesom i ugurajte plošku sira.
Kruh omotajte folijom i pecite 20-ak min na 200 stupnjeva.
«Zapečeni sendvič” narežite tako da tamo gdje nije stavljen nadjev odrežete šnitu do kraja, tako da svatko dobije sendvič s dvije kriške kruha i nadjevom u sredini
Zeleno tijesto
150 g brašna
100 g smrznutog špinata
1 jaje
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
Crveno tijesto
100 g brašna
1 jaje
par žlica rajčice iz tube
1 žliva maslinovog ulja
prstohvat soli
Nadjev od graha
1 velika konzerva rajčica
1 velika limenka graha (ili ga skuhajte sami)
1 mala limenka kukuruza šećerca
2 crvena luka
4 žlice narezanog peršinovog lišća
2-3 čilija
sol, papar, mljeveni čili
tobasco
maslac za prženje
Nadjev od špinata
50 dag zamrznutog špinata
2 veće glavice crvenog luka
1 češanj češnjaka
nekoliko žlica bešamel umaka
oregano
sol, papar
maslac za prženje
Žuto tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte mlaku vodu.
Crveno tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
Zeleno tijesto
Odledite špinat prema uputi s pakovanja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).
Špinat ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni špinat pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i zamijesite tijesto.
Razvaljajte žuto tijesto i premažite ga malo umućenim bjelanjkom.
Razvaljajte zeleno i crveno tijesto i narežite ih na otprilike 2 cm široke trake (sami odlučite koliko široke trake želite, ako su uže, ljepše izgleda, ove moje su jako široke jer mi se nije dalo prčkati s tim).
Te trake lijepite naizmjence po žutom tijestu premazanom bjelanjkom (ponegdje između zelenih i crvenih traka, ostavite prazninu, tako da se vidi i žuto tijesto).
Tijesto narežite na manje komade da ih možete “pustiti” kroz “stroj za tijesto” da se stanji. Stanjeno tijesto narežite na pravokutnike veličine (kupovnih) lazanja. (Imam taj “strojčić”, ali ga nikad ne upotrebljavam, ja tijesto pobrašnim i stanjim ručno – valjkom za tijesto; dobro je umjesto teretane:)
Lazanje stavite kuhati (1-2 min) u vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja.
Za nadjev od graha, luk očistite i sitno nasjeckajte, popržite ga na zagrijanom maslacu.
Dodajte narezanu rajčicu iz konzerve zajedno s tekućinom i nasjeckani čili i kuhajte poklopljeno 30ak min.
Umiješajte ocijeđeni grah, kukuruz i peršinovo lišće. Začinite začinima i tobascom.
Za nadjev od špinata, očistite i sitno nasjeckajte obje vrste luka.
Popržite luk na zagrijanom maslacu. Dodajte smrznuti špinat i lagano zagrijavajte da se špinat odledi.
Maknite s vatre i dodajte bešamel umak da dobijete kremasti nadjev (umiješati na kraju kad skuhate bešamel umak). Dodajte oregano i začine po ukusu.
Za bešamel umak, na margarinu popržite brašno, a zatim dodajte mlijeko i miješajući kuhajte na laganoj vatri. Kad zakuha, kuhajte 2-3 min do željene gustoće. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Namastite posudu za pečenje. Na dno stavite malo bešamel umaka. Na njega složite listove lazanja, po njima rasporedite malo bešamel umaka i dio nadjeva s grahom. Složite red lazanja, premazažite ih nadjevom od špinata i po njemu složite idući red lazanja. Redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite slojem lazanja. (Bešamelom premazujte one slojeve lazanja na koje dolazi nadjev s grahom, kad se stavlja nadjev od špinata nije potrebno premazivati lazanje bešamelom jer ga ima u samom nadjevu od špinata).
Odozgo možete posuti malo parmezana (ja ne stavljam parmezan, nego razbacam par listića margarina).
Pecite u pećnici da se lijepo zapeče.
*Taj recept je iz specijalnog izdanja magazina Svijet: “Kuhinja”, br. 3, 2005. godina; tamo se zove “Šarene lazanje”. U tom receptu se umjesto rajčice iz tube u jedan dio tijesta stavlja crnilo sipe, pa je dio tijesta crn (a ne crven kao kod mene), nisam to nikad probala, samoinicijativno se držim rajčice.
U tom časopisu priprema se nekakav “morski” nadjev s lignjama i škampima koji također nikad nisam isprobala.
Nekima se neće svidjeti ova moja kombinacija nadjeva, ali možete koristiti nadjeve kakve god želite.
Ove lazanje sam nazvala “meksičke” zbog nadjeva od graha i kukuruza (ja obavezno stavim i tonu čilija), a “rastafarijanske” zbog izgleda:)
Sudar dvaju svjetova...
Tijesto
500 g brašna
1 i pol omot Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac, pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili 7 g običnog suhog kvasca - onda treba ostaviti tijesto da se digne
1 čajna žlica soli
70 g margarina
250 ml mlijeka
4 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
2 čajne žlice origana
1 čajna žlica kima
nekoliko nasjeckanih (suhih) čili papričica
1 manji sitno nasjeckani crveni luk
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
40 g ribanog parmezana
80 g ribane Gaude
Nadjev
125 g Mozzarelle
Za premazivanje i posipavanje
1 jaje
sezamove sjemenke
U posudu stavite brašno, Garant kvasac, sol, margarin i mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini 2 minute.
Zatim tijestu dodajte sve ostale sastojke i uz dodatak brašna premijesite tijesto rukama.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i nožem ga prerežite na 6 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite komadić Mozzarelle i oblikujte u kugle (da Mozzarella bude u sredini kugle).
Okrugli lim (promjera 20ak cm) obložite papirom za pečenje. Papir namastite i na njega složite kugle tijesta (jednu kuglu u sredinu, a ostale oko nje).
Ostavite da stoji oko 15 min na sobnoj temperaturi.
Premažite umućenim jajetom i posipajte sezamom.
Pecite oko 50 min na 200-220 stupnjeva.
Poslužite odmah.
*Zbog Mozzarelle buhtle treba odmah pojesti, ako ne stavljate Mozzarellu dobre su i drugi dan. Ja sam tijesto podijelila na 6 dijelova, po želji ga možete podijeliti na više dijelova i u svaki staviti malo Mozzarelle i imat ćete više malih buhtlica.
Ako koristite običan suhi ili svježi kvasac, tijesto treba ostaviti da se diže (kao uvijek kod pripreme dizanog tijesta). Ja zadnjih godinu i pol koristim jedino Dr. Oetker Garant kvasac jer se tijesto ne treba ostaviti da se diže, sastojci mogu biti hladni, a sve uvijek uspije. I ove buhtle na fotki rađene su s Dr. Oetker Garant kvascem.
4 žumanjka
100 g šećera
700 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
1 Orangeback (sušena narančina kora, proizvođač: Schwartau)
crvena i zelena prehrambena boja
100 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ih kuhajte na pari i miksajte da dobijete čvrstu pjenastu kremu. Ostavite da se ohladi.
Istucite šlag, dodajte mu Orangeback i umiješajte u ohlađenu kremu.
Zdjelu kupolastog oblika (2 l zapreminine) premažite uljem i obložite prozirnom folijom.
Odvojite četvrtinu kreme i u nju umiksajte malo zelene boje da dobijete nježnu zelenu nijansu. Smjesu u tankom sloju rasporedite po stjenkama posude (oko pola centimetra debljine).
Od ostatka smjese odvojite još četvrtinu. Tu kremu u tankom sloju pažljivo premažite po zelenoj kremi.
U ostatak kreme (dvije četvrtine) umiješajte crvenu boju da dobijete nijansu boje lubenice. Kuhačom umiješajte i nasjeckanu čokoladu. Smjesu rasporedite u sredinu zdjele, odozgo zagladite.
Sladoled ostavite u zamrzivaču preko noći.
Sutradan sladoled istresite iz zdjele (ako ne ide, uronite zdjelu na 10-ak sekundi u vruću vodu i onda istresite). Odlijepite foliju sa sladoleda i narežite ga na kriške. Poslužite sa svježom lubenicom.
*Ideja za «Lažnu lubenicu» je iz «Gospodarskog lista»; 15. 9. 2002. Recept za izradu sladoleda je iz recepta “Zaleđeni nabujak s piškotama” iz Gospodarskog lista, 15. 11. 2001.
Kore
9 jaja
5 žlica šećera
5 žlica kakaa
14 žlica ulja
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Preljev
200 ml vode
100 ml ruma
6 žlica šećera
Krema
750 ml mlijeka
12 žlica šećera
3 praška za puding od vanilije
300 g margarina
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
pola čajne žlice biljnog ulja
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka, uz prstohvat soli istući čvrsti snijeg.
Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati ulje. Brašno izmiješati s kakaom i praškom, pa naizmjence sa snijegom od bjelanjaka umiješati u smjesu od žumanjaka.
Smjesu podijeliti na 4 dijela.
Lim (34 cm x18 cm) pobrašniti i namastiti pa u njega uliti četvrtinu smjese i ispeći. Na isti način ispeći i ostale 3 kore.
Ostaviti pečene kore da se ohlade.
Sve sastojke za preljev staviti u lonac, ostaviti da zakuha, maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.
U 100 ml mlijeka razmutiti 12 žlica šećera i 3 pudinga od vanilije.
650 ml mlijeka zakuhati i u njemu skuhati puding pa ga ohladiti.
Kremasto izmiksati 300 g margarina i žlicu po žlicu ga umiksavati u ohlađeni puding.
Prvu koru staviti na pladanj, pažljivo ju nabockati vilicom i nakvasiti preljevom (po potrebi malo pričekati da se preljev upije), premazati kremom i poklopiti drugom korom.
Drugu koru opet pažljivo izbockati vilicom i nakvasiti preljevom pa premazati kremom i poklopiti trećom korom. Nju opet pažljivo izbockati vilicom i nakvasiti preljevom i premazati kremom. Četvrtu koru opet pažljivo izbockati vilicom i nakvasiti preljevom i ako je ostalo kreme tanko premazati.
Kolač staviti nakratko u hladnjak, a za to vrijeme čokoladu otopiti na pari zajedno s margarinom i uljem i preliti po kolaču.
Sastojci
kruh
namazi (majoneza, pašteta, sirevi za mazanje…)
malo salame
malo sira
nekoliko (cherry) rajčica
zelena salata
crne masline
Složite sendviče kakve god želite.
Salatu očistite, operite i dobro osušite. Nasjeckajte ju na rezance i složite po sendvičima.
Rajčice operite, očistite i prerežite na pola. Na svaki sendvič stavite jednu polovicu.
Masline stavite kao glave bubamarama i «točkice».
*Ovo je recept iz kuharice «Naše najljepše: Sendviči».
Nije bilo cherry rajčica u Konzumu pa sam stavila «normalne».
Sastojci za oko 2 l sladoleda
4 banane
100 g svježih malina
100 g višnji iz kompota
100 g marelica iz kompota
500 ml slatkog vrhnja
500 ml kiselog vrhnja
400 g šećera u prahu
ekstrakt banane, maline, višnje i marelice
Ukrašavanje
čokolada za kuhanje
margarin
čokoladni listići
(čokoladni) ukrasi
Banane staviti u multipraktik, nakapati ih s malo limunovog soka i ispasirati.
Istući šlag.
Pasirane banane umiksati u šlag zajedno s kiselim vrhnjem i šećerom u prahu.
Smjesu podijeliti na četiri dijela.
U prvi dio dodati par kapi ekstrakta od banane, i dobro izmiksati.
U drugi dio dodati nekoliko kapi ekstrakta maline i 100 g zdrobljenih malina. Dobro izmiksati.
U treći dio dodati nekoliko kapi ekstrakta višnje, i 100 g zdrobljenih višnji i dobro izmiksati.
U četvrti dio dodati nekoliko kapi ekstrakta marelice i 100 g zdrobljenih marelica.
Svaki sladoled posebno zamrznuti.
Rastopiti čokoladu s margarinom. Napuniti špricu za ukrašavanje i na tanjuru nacrtati stabljike i grančice.
Po «stabljikama» složiti čokoladne listove i ukrase. (Možete koristiti različite ukrase i svježe voće.)
Sastojci
225 g margarina
200 g šećera
6 jaja
1 paketić limunove kore (Zitroback) ili naribana kora neprskanog limuna
80 ml mlijeka
75 g brašna
1 prosijani prašak za pecivo
100 g oljuštenih mljevenih badema
1 vrećica praška za puding od čokolade
100 g naribane čokolade za kuhanje
1 prosijana čajna žlica cimeta
3 žlice limunovog soka
3 banane
200 g kokosovog brašna
Nadjev i ukrašavanje
200 g pekmeza (ananas ili bilo koji drugi)
300 ml biljnog šlaga
čokoladne školjke
“Plava morska površina”
300 ml vode
2 prozirna preljeva za torte
4 žlice šećera
plava boja
“Plavi obruč”
500 ml vode
6 žlica šećera
3 prozirna preljeva
plava boja
Kokos popržite u tavi bez masnoće i ostavite da se ohladi (ja to ne radim jer mi kokos kad se poprži ima nekakvu čudnu aromu koja mi se nikako ne sviđa; ja stavljam kokosovo brašno ravno iz paketa).
Margarin i šećer miksajte da se šećer potpuno otopi (ako stavite šećer u prahu prije je gotovo).
Umiksajte jedno, po jedno, jaje.
Dodajte limunovu koricu. Dodajte mlijeko.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, bademima (ja ih ne stavljam, zato dodam još 50 g brašna i 50 g kokosovog brašna), pudingom, naribanom čokoladom, cimetom i naizmjence, sa žlicom limunovog soka, postupno umiješajte u smjesu od jaja.
Banane ogulite, narežite na kockice i nakapajte s dvije žlice limunovog soka. Zajedno s kokosovim mrvicama kuhačom ih umiješajte u gornju smjesu.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
Pecite oko 50 min na 180-200 stupnjeva, ako odozgo jako potamni, prekrijte aluminijskom folijom.
Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Potom ju izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno (da dobijete tri kore). Jednu koru premažite pekmezom, stavite drugu koru, i nju premažite pekmezom i poklopite trećom korom.
Izmiksajte šlag i tortu tanko premažite odozgo i sa strane da bi moglu zalijepiti obruč.
Odozgo, po šlagu složite čokoladne školjke. (Ovo što se vidi ispod “plave morske površine» nisu čokoladni listovi (iako tako izgledaju). To su morski motivi (školjke i morski konjici) izrezani s čokoladica «Guylian praliné». To su male čokoladice, pakirane kao «prutići», (kao npr. Mars čokolada), jedan «prutić» teži 40 g, proizvode se u Belgiji, ja ju kupujem u većim Konzumima, jedna čokoladica košta nešto više od 5 kn).
Kalup u kojem pečete tortu obložite papirom za pečenje/folijom.
Preljeve za torte pomiješajte sa šećerom i dodajte vodu, miješajući da se ne naprave grudice. Dodajte plavu boju da dobijete željenu nijansu. Skuhajte preljev i izlijte ga u kalup.
Kad se stvrdne u jednom komadu stavite tu «plavu morsku površinu» na čokoladne školjke.
Pladanj obložite aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i u njega ulijte vrući preljev. Ostavite da se stvrdne. (Veličina pladnja ovisi o opsegu i visini torte. Od stvrdnutog preljeva trebate izrezati «trake» kojima ćete u potpunosti oblijepiti tortu. Ja koristim pladanj veličine oko 30 cm x 35 cm, stvrdnuti preljev bi trebao biti u sloju od pola centimetra.)
Pola litre vode pomiješajte sa 6 žlica šećera i tri preljeva. Skuhajte preljev i izlijte ga na pladanj, ostavite na sobnoj temperaturi da se stvrdne
Kad se preljev stvrdnuo, izmjerite tortu i prema njenim dimenzijama izrežite 3-4 trake i oblijepite tortu.
Ako imate plastični obruč za torte (izgleda poput remena), stegnite ga čvrsto oko torte i stavite tortu na dva sata u hladnjak. Ako nemate plastični obruč, izmjerite opseg i visinu torte i izrežite “obruč” od papira za pečenje. Čvrsto ga stegnite oko torte i krajeve zalijepite salotepom.
Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite sirenin kostimić. Lutku prije toga oblijepite salotepom da vam je poslije lakše skinuti žvakaće s nje. Radite male kružiće, spljoštite ih i lijepite ih po lutki. Radi dojma «sjaja sireninih ljuskica» na ljuskice od žvakaća zalijepite nekoliko srebrnih perlica. Peraje izrežite od kartona. «Presvucite» ih tankim slojem žvakaćih guma i zalijepite na lutku pomoću nekoliko žvakaćih guma.
Nakon dva sata izvadite tortu iz hladnjaka i skinite plastični/papirnati obruč.
Lutku stavite na tortu.
*Recept “Torta od banana s keksićima od badema” je iz časopisa “Lisa: Čarolija okusa”; br. 2; 18. 1. 2007. Držala sam se uputa za pripremu torte, ali sam ju drugačije ukrasila.
Sastojci za izradu kućice, ograde i podloge
280 g brašna
60 g margarina
100 g meda
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 čajna žlica mješavine začina za paprenjake
2 i pol čajne žlice praška za pecivo
2 jaja
*3 žlice mlijeka za premaz
Ukrašavanje
250 g šećera u prahu
1 bjelanjak
1 čajna žlica soka od limuna
gumeni bomboni raznih oblika
*šećer u prahu za posipanje
Na laganoj vatri u glatku smjesu izmiješajte margarin, med i obje vrste šećera. Ostavite smjesu da se malo ohladi pa u nju umiješajte začin za paprenjake i jaja.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga pomiješajte s gornjom smjesom i zamijesite tijesto; po potrebi dodavajte brašno.
Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na dva sata.
Od kartona izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12 cm x 9 cm.
Za zidove kuće izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12 cm x 6 cm (tu su zidovi za bočne strane). Za prednju i stražnju stranu izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 15 cm x 8 cm. Na dužoj strani (ovoj od 15 cm) odmjeriti 7 cm, pa ovaj ostatak nakon odmjerenih 7 cm trokutasto odrežite (za zabat kuće, na koji će biti naslonjen krov).
Za podlogu izrežite karton dimenzija 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću šablona izrežite podlogu i dijelove kućice.
Za krov
Lijeva i desna strana kuće
Prednja i stražnja strana kuće
Za podlogu izrežite pravokutnik dimenzija oko 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.
Izrezane dijelove stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite ih mlijekom.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da dobiju lijepu boju. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.
Od ostatka tijesta po želji napravite ogradu. Najlakše ju je napraviti tako da izgleda kao ljestve. Napravite dva tanka štapića duga 20ak cm i nekoliko tankih «prečki» dugih oko 3 cm i složiti ih na lim da izgledaju kao ljestve (ne treba jako pritiskati niti lijepiti bjelanjkom, tijesto će se samo slijepiti za vrijeme pečenja i dobit ćete «ljestve»). Napravite 3 takve ljestve (za stražnju te lijevu i desnu stranu).
A za prednju stranu napravite dvoje manje «ljestve», svake duge oko 6 cm tako da na prednjoj strani, ispred kuće bude otvor za ulaz. (A možete napraviti i treće «ljestve», koje će predstavljati vrata na ogradi, pa ga kasnije tako zalijepiti na jedni stranu ograde da izgleda kao da su vrata otvorena.)
"Ljestve" pecite odvojeno od ostalih dijelova kućice, jer će one biti puno prije pečene, budući da su manje.
Prosijte šećer u prahu, dodajte bjelanjak i miksajući postupno dodavajte limunov sok da nastane gusta glatka smjesa.
Pomoću slastičarske šprice i nastavka za pisanje, na «zidovima» kuće glazurom nacrtajte prozore i vrata.
Podlogu stavite na tanjur i pomoću glazure slijepite zidove kuće učvrstiti ih na podlozi.
Pričekajte par minuta da se tako slijepljeni zidovi osuše pa na isti način sastavite i slijepite krov.
Na isti način slijepite ogradu za podlogu, te svaki kraj ograde, jedan za drugi.
Kad se krov osuši, premažite ga glazurom i ukrasite bombonima. Pomoću slastičarske šprice (ili čajne žličice, meni je to komplicirano sa špricom pa radim pomoću žličice) naštrcajte snijeg i «sige» na rubove krova i na ogradu pa sve ukrasite bombonima i žvakaćim gumama.
*Trik pri izradi siga je da glazura mora biti dovoljno čvrsta da izgleda kao da «kaplje», a zapravo ne smije kapati, jer se onda neće zadržati na krovu kuće. Zato prema potrebi u smjesu na kraju dodajte još šećera u prahu i pokušajte oblikovati sige na krovu, ako «kaplje» nije dovoljno čvrsta.
Uvijek je teško reći koliko šećera u prahu ide na jedan bjelanjak, jer to prvenstveno ovisi o veličini bjelanjka. Zato eksperimentirajte (ako se dogodi da je smjesa pregusta jer ste stavili previše šećera, uvijek ju možete razvodeniti limunovim sokom).
Kućicu i ogradu posipajte šećerom u prahu.
*Recept se donekle temelji na receptu iz časopisa: Lisa Advent, 5. 11. 2007.
Tijesto
350 g brašna
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 jaje
metalni kalupi u obliku zvijezda različitih veličina (4-5 veličina)
Ostalo
suhe marelice
veći suhi komadi ananasa (raznobojni)
suhe kockice raznobojnog ananasa, papaje, manga, kokosa…
čačkalice
šećer u prahu
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Ako se sastojci ne povezuju dodajte malo kiselog vrhnja.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Razvaljajte tijesto i kalupima režite razne veličine zvijezda.
Na sredini svake zvijezde štapićem za ražnjiće napravite rupcu (malo ju proširite, može biti velika oko 0,5 cm).
Zvijezde slažite u pobrašnjeni lim za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak min.
Zvijezde ostavite da se hlade u limu 10ak min, a onda ih pomoću lopatice za palačinke vadite iz lima. Ostavite ih da se potpuno ohlade.
Sve zvijezde uvaljajte u šećer u prahu.
Čačkalicu zabodite u sredinu suhe marelice ili većeg komadića ananasa, namjestite ju tako da bude stabilna, da borić može stajati.
Na čačkalicu stavite najveću zvijezdu, zatim nabodite kockicu voća, pa malo manju zvijezdu, pa opet kockicu voća i još manju zvijezdu… i tako redom dok dođete do najmanje zvijezde, a završite komadićem suhog voća.
Boriće posipajte šećerom u prahu.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa: Gospodarski list, 1. 12. 2001.