Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

28.01.2008., ponedjeljak

Crveno-zelena pizza-pletenica

Image and video hosting by TinyPic

Svijetlo tijesto:
250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac pri čijoj upotrebi ne treba ostaviti tijesto da se diže) ili oko 5 g običnog suhog kvasca
pola čajne žlice soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
oko 120 ml hladnog mlijeka

*pola crvene paprike narezane na kockice
1 žlica origana

Zeleno tijesto:
oko 250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca
1 čajna žlica soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
200 g smrznutog špinata

*6 žlica naribanog tvrdog sira
4 žlice kukuruza šećerca iz limemke

Crveno tijesto:
oko 250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca
pola čajne žlice soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
5 žlica kečapa
1-2 žlice hladnog mlijeka

*6 žlica kečapa
pola zelene paprike narezane na kockice

Ostalo:
ulje ili margarin za lim
1 jaje
2 žlice sezama

Za svijetlo tijesto:
- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, margarin i mlijeko. Miksajte svtdlastom nastavcima na najvećoj brzini dvije minute.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta posipajte s dijelom paprike narezane na kockice i pola žlice origana. Svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.


Za zeleno tijesto:
Špinat odledite prema uputi na pakovanju. Npr. stavite ga u lonac zajedno s 2-3 žlice vode i prstohvatom soli i lagano kuhajte da se špinat «odmrzne» i suvišna tekućina ispari. Ostavite ga da se sasvim ohladi.

(Koristite usitnjeni smrznuti špinat koji izgleda kao «ledeni blok», budući da je ispasiran on se u potpunosti poveže s tijestom.
Ako koristite zamrznute listove špinata doma ih nećete moći sami tako usitniti, pa tijesto neće biti jednolično zeleno, nego će od zelenkaste tekućine, koju špinat ispusti, tijesto biti djelomični zeleno, a mjestimično će se nazirati sitni listovi.)

- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, špinat i margarin. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini dvije minute. Ovisno o tome koliko je dobro špinat ocijeđen, tj. koliko je vode isparilo dok se odmrzavao zagrijavanjem – možda ćete trebati dodati više brašna.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta posipajte s po 3 žlice naribanog sira i 2 žlice kukuruza pa svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.


Za crveno tijesto:

- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, kečap, margarin i mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini dvije minute. Ovisno o tome koliki postotak vode kečap sadrži, možda ćete trebati dodati još brašna.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta premažite s 3 žlice kečapa i posipajte zelenom narezanom paprikom. Svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.


Ispletite dvije pletenice, svaku od 1 svijetle, 1 crvene i 1 zelene «savijače».


Lim (22 cm x 38 cm) obložite papirom za pečenje (ili aluminijskom folijom) i namastite ga. Pletenice položite u lim. Premažite ih umućenim jajetom i posipajte sezamom.


Pecite na 200-220 stupnjeva 40-60 min. Ako pletenice odozgo jako patamne prije kraja pečenja, prekrijte ih aluminijskom folijom.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


(Tijesta s Dr. Oetker Garant kvascem treba ostaviti da odstoje 15 min prije pečenja. Budući da se u ovom receptu svako tijesto radi posebno i svako se posebno razvalja i nadjeva, tijesta dovoljno dugo «odstoje» dok pripremate sljedeće tijesto, pa ispletene pletenice nije potrebno ostavljati da odstoje, mogu se odmah staviti peći.)

Ako koristite obični svježi ili suhi kvasac tijesto ostavite da se diže i držite se uputa s pakiranja.


Slični recepti
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Zelena peciva sa sirom
Zeleno-crvena pizza
Zeleni kroasani


- 18:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

24.01.2008., četvrtak

Gladni neženja – torta za gospodu

Image and video hosting by TinyPic

“Torta”
1 okrugli kruh
1 kg svježeg kravljeg sira
1 kiselo vrhnje
1 crvena paprika
1 zelena paprika
sol, papar
1 češanj češnjaka
začinsko bilje po želji

Ukrašavanje
sirni namaz/majoneza
tvrdi sir
povrće (paprike, rajčica…)


Okrugli kruh prerežite vodoravno dva puta. (Zadnju koru koja je odozgo «okruglasta» možete prerezati tako da joj odrežete taj «okruglasti dio» da bude ravna. Ali taj okruglasti dio nije potrebno rezati. Kod slaganja torte, taj zaobljeni dio okrenite prema dolje, odnosno, utisnite ga u nadjev da torta odozgo bude ravna.)

Sir pomiješajte s vrhnjem, dodajte sol, papar, protisnuti češnjak i nasjeckane začinske trave po želji. Smjesu podijelite na dva dijela.

U jednu polovicu narežite crvenu papriku i dobro promiješajte.

Taj nadjev namažite na prvu koru i poklopite drugom korom.

U ostatak sirnog nadjeva narežite zelenu papriku, dobro promiješajte pa namažite na drugu koru i poklopite trećom korom.

Tortu odozgo i izvana premažite sirnim namazom ili majonezom, ukrasite po želji (povrćem, tvrdim sirom…).
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

*Tortu možete nadjenuti bilo kakvim namazima (sirom, majonezom, ajvarom…), francuskom salatom, možete dodavati na kockice narezanu salamu/šunku ili tvrdi sir, na kockice narezano svježe/kiselo/kuhano povrće, povrće iz konzerve… Ili kako ja to volim reći: mogućnosti su neograničene, a pravila nema:)

Recept «Herrentorte – Hungriger Junggeselle» je iz časopisa «Burda»; 11/1976.

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Čokoladni špageti s umakom

Image and video hosting by TinyPic

Špageti
200 g bijele (mliječne) čokolade

Za serviranje
4-5 žlica kupovnog preljeva za sladoled s okusom jagode
2 žlice (crvenog) voća
1 čajna žlica kokosovog brašna

Čokoladu rastopite na pari.

Kad se malo ohladi stavite ju u slastičarsku špricu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

Po limu obloženom papirom za pečenje vucite nepravilne linije. Stavite u hladnjak da se čokolada stvrdne.

Kad se čokolada stvrdnula odlijepite ju s papira i složite na tanjur kao špagete.

Preljev pomiješajte s voćem narezanim na kockice i prelijte po čokoladnim špagetama.

Pospite kokosom.
Image and video hosting by TinyPic


*Ovo je jedna od varijacija na temu prethodnog recepta iz moje glave. Mogućnosti su neograničene, a pravila nema.


Slični recepti
Parfe špageti s umakom


- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Parfe špageti s umakom

Image and video hosting by TinyPic

Špageti
5 žumanjaka
100 g šećera
200 ml mlijeka
20 g želatine
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja

Za serviranje
100 ml kupovnog preljeva za sladoled od jagode
3-4 žlice (crvenog) voća
2 čajne žlice nastrugane bijele čokolade



Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.

Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom pa umiksati mlijeko. Staviti na štednjak da zakuha. Kad zakuha, maknuti s vatre i umiješati želatinu da se rastopi. Posudu s tom smjesom staviti u drugu posudu, napunjenu hladnom vodom i kockicama leda, miješati da se ohladi.

Izmiksati šlag i umiksati ga u ohlađenu smjesu.

Kremu staviti u hladnjak da se malo stvrdne, ali ne smije se sasvim stvrdnuti.

Kremu staviti u slastičarsku špricu s okruglim nastavkom i u tanjuru oblikovati linije da izgledaju kao špageti. «Špagete» staviti u hladnjak da se stvrdnu.

Preljev pomiješati s narezanim voćem i preliti ga po špagetima. Odozgo posipati nastruganom čokoladom.

*Ovo je nešto iz moje glave. Uvijek treba biti kreativan!


Slični recepti
Čokoladni špageti s umakom


- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

22.01.2008., utorak

Složenac od krumpira i tikvica

Image and video hosting by TinyPic


600 g krumpira
300 g tikvica
200 ml kiselog vrhnja
75 g tvrdog sira, naribanog
sol, papar muškatni oraščić

Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.

Tikvicama odrežite krajeve i narežite ih na tanke okrugle ploške.

Odvojite oko 1/3 ljepših ploški krumpira i tikvica. Ostatak tikvica i krumpira rasporedite u namaštenu vatrostalnu posudu, a odvojene ploške tikvica i krumpira dekorativno složite po njima.

Pomiješajte vrhnje s ribanim sirom i začinima i prelijte po tikvicama i krumpiru.

Pecite 40-45 min na 200 stupnjeva.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu sa stranice:
http://www.ti5.tu-harburg.de/staff/Lamers/kochen/rezepte/Auflaeufe/Kartoffel_Zucchini_Auflauf.htm


Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica


- 13:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Složenac od palente i tikvica

Image and video hosting by TinyPic


400 ml vode
400 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
175 g palente
75 g parmezana
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čili
300 g tikvica
350 g čvrstih rajčica
50 g crnih maslina
30 g naribanog parmezana
75 g naribanog tvrdog sira po izboru
sol, papar
sezam
krušne mrvice

U lonac ulijte vodu, mlijeko i kiselo vrhnje, promiješajte pjenjačom pa dodajte kocku ili Vegetu. Zakuhajte i kad zakuha polako dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte na slaboj vatri 2 min stalno miješajući. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan, nasjeckani čili i peršinovo lišće, te sol i papar.

Vatrostalnu posudu namastite i u nju odmah ulijte palentu i ravnomjerno ju rasporedite.

Tikvice i rajčicu narežite na okrugle ploške oko 5 mm debljine.

Ploške tikvica i rajčica okomito zabodite u palentu. Ako se rajčica raspada dok ju gurate u palentu, napravite u palenti udubljenja pomoću žlice/kuhače.

Odozgo posolite i popaprite pa posipajte nasjeckanim maslinama i objema vrstama sira.
Po želji pospite krušnim mrvicama i sezamom.

Pecite na 200 stupnjeva 30-ak min.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

*Recept je iz njemačkog časopisa «Brigitte»; 14/2003.


Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica



- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Griotte muffini

Image and video hosting by TinyPic


2 jaja
80 g šećera
1 vanilin šećer
120 ml ulja
120 ml Cherry likera
150 g brašna
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
1 žlica kakaa
15ak Griotta


Jaja izmiksati pa dodati obje vrste šećera, ulje i liker.

Sve dobro promiksati.

Brašno prosijati s praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u smjesu s jajima da ne nastanu grudice.

Limene kalupe obložiti papirnatim košaricama. U svaki kalup staviti oko 1 žlicu smjese, u sredinu staviti 1 Griottu i preliti 1 žlicom smjese.

Peći 20ak min na 180 stupnjeva.

Pečene muffine ostaviti da se 5 min hlade u limenim kalupima, a onda ih izvaditi i ostaviti da se ohlade do kraja. Posipati ih šećerom u prahu i ukrasiti po želji.


*Muffine je najbolje peći u limenim kalupima obloženim papirnatim košaricama.
Ako se muffini peku samo u namaštenim limenim kalupima čokolada se rastopi, iz Griotta iscuri nadjev, pa se može zalijepiti za kalupe (i zagorjeti) te će biti teško izvaditi muffine iz kalupa.


Recept za smjesu je preuzet iz recepta za Baileys muffine sa stranice:
http://www.staeck-hornburg.de/gaumentraum/indexd.html


- 11:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle

Image and video hosting by TinyPic


2 jaja
80 g šećera
1 vanilin šećer
120 ml ulja
120 ml ruma
150 g brašna
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
1 žlica kakaa
100 g “Kandit” Rum pločica
1 pakovanje Casali – Pińa colada čokoladnih bombona
1 pakovanje Casali Rum-kokos čokoladnih bombona

Jaja izmiksati pa dodati obje vrste šećera, ulje i rum. Sve dobro promiksati.

Brašno prosijati s praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u smjesu s jajima da ne nastanu grudice. Rum pločice nasjeckati na manje komade i umiješati u smjesu.

Limene kalupe obložiti papirnatim košaricama.

U svaki kalup staviti oko 1 žlicu smjese, u sredinu staviti 1 Casali Pińa colada ili Rum-kokos bombon i preliti 1 žlicom smjese.

Peći 20ak min na 180 stupnjeva.

Pečene muffine ostaviti da se 5 min hlade u limenim kalupima, a onda ih izvaditi i ostaviti da se ohlade do kraja. Posipati ih šećerom u prahu i ukrasiti po želji.


*Nakon prijašnje verzije za djecu slijedi i ova verzija, isključivo za odrasle.
Muffine je najbolje peći u limenim kalupima obloženim papirnatim košaricama. Ako se muffini peku samo u namaštenim limenim kalupima čokolada se rastopi pa se može zalijepiti za kalupe (i zagorjeti) te će biti teško izvaditi muffine iz kalupa.

Ako ne želite, ne morate staviti Kanditove Rum pločice, muffini će biti ukusni i samo sa Casali bombonima.


Recept za smjesu je iz recepta za Baileys-Muffine sa stranice
http://www.staeck-hornburg.de/gaumentraum/indexd.html


Slični recepti
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini


- 10:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

20.01.2008., nedjelja

Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini

Image and video hosting by TinyPic


za 24 muffina
1 pakovanje Casali Pińa colada bombona
1 pakovanje Casali Kokos-rum bombona
200 g brašna
100 g gustina
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica sode
prstohvat soli
50 g kokosovog brašna
250 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
1 žlica kakaa

U jednoj posudi pomiješati brašno, gustin, prašak za pecivo, sodu, sol i kokosovo brašno.

U drugoj posudi izmiksati jaja s obje vrste šećera pa umiksati maslac sobne temperature i rum. Dodati smjesu od brašna pa lagano umiješati.

Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati oko 1 žlicu kakaa.

Limene kalupe obložiti papirnatim košaricama. U svaki kalup staviti oko 1 žlicu smjese, u sredinu staviti 1 bombon i preliti s 1 žlicom smjese – u muffine od žute smjese stavljati tamne bombone (rum-kokos), a u smjesu s kakaom stavljati žute bombone (pinacolada).

Peći 20-25 min na 180 stupnjeva.

Pečene muffine ostaviti da se 5 min hlade u limenim kalupima, a onda ih izvaditi i ostaviti da se ohlade do kraja. Posipati ih šećerom u prahu i ukrasiti po želji (prije nego ih posipate šećerom u prahu, na vrh svakog muffina možete staviti malo Nutelle i na nju “zalijepiti” Pińa colada ili Kokos-rum bombon).

*Tijesto za muffine je iz recepta za Bounty muffine sa stranice
http://www.staeck-hornburg.de/gaumentraum/indexd.html
U tom receptu se Bounty čokoladice narežu na male komadiće pa se umiješaju u smjesu i onda se muffini peku 20-ak min na 180 stupnjeva (u tom receptu ne stavlja se kakao). Malo za promjenu, nisam stavila Bounty čokoladice, nego Casali bombone.

Ove obje verzije (i ovu s Bounty čokoladicama i ovu s Casali čokoladnim bombonima) najbolje je peći u limenim kalupima obloženim papirnatim košaricama. Ako se muffini peku u namaštenim limenim kalupima, čokolada se rastopi (djelomično može i zagorjeti) i zalijepi za metalne kalupe pa je teško izvaditi muffine iz tih kalupa.


Slični recepti
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle


- 14:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Prhke tortice

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
200 g brašna
250 g margarina
250 g šećera
250 g mljevenih badema ili oraha
2 jaja
3 žlice mlijeka
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica cimeta

200 g crvene marmelade

2 žumanjka
2 žlice vode

1-2 bjelanjka
brašno za razvaljati


Od brašna, na listiće narezanog margarina, šećera, mljevenih badema ili oraha, praška za pecivo, mlijeka i cimeta umijesiti glatko tijesto. Oblikovati ga u kuglu, omotati ju folijom i staviti na 30 min u hladnjak.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi oko 3 mm debelo. Iz tijesta izrezati krugove promjera 6 cm. Polovici dobivenih krugova u sredini izrezati rupu kalupom promjera 2 cm.

Bjelanjak lagano istuči vilicom da se može namazati na tijesto.

Žumanjke umutiti s vodom.

Cijeli krug premazati bjelanjkom pa na njega staviti krug s rupom. U sredinu tortice (u rupu) staviti oko 1 čajnu žličicu pekmeza.

A rub tortice uokolo ravnomjerno zarezati nožem (ne skroz do dolje da se tortice ne raspadnu) pa rub premazati žumanjkom.

Umjesto nožem, gornji sloj tortice možete zarezati pomoću rezalice za jabuke. Nemojte jako ptitisnuti, da ne razrežete cijeli kolač na komadiće; pritisnite lagano da ostane trag.
Image and video hosting by TinyPic


Tortice peći na 200 stupnjeva oko 25 min.


U tortice je najbolje stavljati kupovne marmelade jer se one kad se tortice ohlade lijepo zaglade i sjaje. Probala sam stavljati razne «domaće» pekmeze, ali kolači ne izgledaju lijepo kad se ohlade, pekmez nije gladak.

*Recept je iz kuharice: Nada Ćuk, Kolači: čarolija užitaka, Zagreb, Gospodarski list, 1998.



Suhi kolači
Uskrsno životinjsko carstvo
Keksi od lješnjaka
Lincer prutići
Nougat kiflice



- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Torta Batida de Coco

Image and video hosting by TinyPic


Smeđe tijesto
150 g margarina sobne temperature
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 ampulice arome ruma
2 jaja
2 žumanjka
150 g brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
20 g kakaa
2 žlice mlijeka

Kokosovo tijesto
2 bjelanjka
100 g šećera u prahu
175 g kokosovog brašna
4 žlice likera od kokosa

Krema
2 banane (oko 300 g)
2 žlice limunovog soka
4 lista bijele želatine
600 g biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
4 likera od kokosa
(po potrebi: šećer u prahu)

Ukrašavanje
25 g kokosovog brašna
čokoladne mrvice
srebrne perlice

Kolač ispeći dan ranije (ostaviti ga da odstoji preko noći), pa ga idući dan nadjenuti kremom.

Kremasto izmiksati margarin pa mu postupno dodavati obje vrste šećera i aromu, stalno miksati da se sastojci povežu.
Dodavati jedno po jedno jaje i žumanjke (nakon dodavanja svakog od njih smjesu miksati pola minute na najvećoj brzini).
Pomiješati brašno s praškom i kakaom pa ga naizmjence s mlijekom brzo umiksati u smjesu s jajima (miksati na srednjoj brzini).

Od bjelanjaka istući čvrst snijeg. Prosijati šećer u prahu pa ga postupno dodati u snijeg miksajući najvećom brzinom.
Kokosovo brašno i liker pažljivo umiješati miksajući na najmanjoj brzini.

Četvrtasti kalup (25 cm x 11 cm) obložiti papirom za pečenje. Papir namastiti i pobrašniti pa staviti jednu trećinu smeđe smjese i odozgo ju zagladiti. Na nju pažljivo rasporediti svu smjesu od kokosa, odozgo ju zagladiti pa po njoj rasporediti ostatak smeđe smjese i odozgo zagladiti.

Peći na 160-180 stupnjeva oko 1 sat (ako odozgo jako potamni prekriti aluminijskom folijom).
Nakon 20 min pečenja kolač oštrim nožem 2 puta zarezati po dužini (2 cm duboko).

Pečeni kolač ostaviti da se 10 min hladi u kalupu, a onda ga istresti na pladanj (odstraniti papir za pečenje).

Image and video hosting by TinyPic


Sutradan kolač prerezati 2 puta okomito, po dužini.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Banane oguliti. 1 i pol bananu sasvim sitno narezati i nakapati limunovim sokom. Pola banane narezati na ploške i također nakapati limunovim sokom i ostaviti za ukrašavanje.

Biljni šlag ili slatko vrhnje izmiksati s vanilin šećerom.
Želatinu preliti vodom, ostaviti da nabubri, ocijediti ju i rastopiti ju lagano zagrijavajući.
Rastopljenu želatinu najprije pomiješati s 4 žlice izmiksanog šlaga, a onda pomiješati i s ostalim šlagom. Umiješati i liker.

Odvojiti jednu trećinu kreme i u nju umiješati sitno narezane banane, ako nije dovoljno slatko kuhačom umiješati šećer u prahu.

Kremom spojiti okomite kore, lagano pritisnuti.
Preostalim šlagom premazati kolač odozgo i sa strane. Kolač staviti u hladnjak da se dobro rashladi.

Prije serviranja ukrasiti ga ploškama banana, kokosovim brašnom, čokoladnim mrvicama i srebrnim perlicama.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


*Recept je sa stranice
http://www.oetker.de/wga/oetker/html/default/rhoe-5zlktx.de.html

Ako biskvitna smjesa dok se peče počne kapati preko ruba kalupa, ništa strašno. Moj kalup je dugačak 25 cm, širok 11 cm i visok 7 cm. U originalnom receptu se navodi dužina i širina kalup 25 cm x 11 cm, ali ne piše koliko bi trebao biti visok.

Meni je u prvih pola sata pečenja sveukupno oko 1 žlica smjese «iskapala» preko ruba. Zato sam na dno pećnice stavila komadić aluminijske folije i onda sam svako malo otvarala pećnicu (iako znam da se to ne smije) i kuhačom sam skupljala te mrvice/kapljice koje su padale preko ruba kalupa. Nisam htjela da se te kapljice «zapeku» za dno pećnice pa da onda cijela kuća smrdi po zagorenom. Ali kolač je svejedno dobro ispao, i odozgo je bio ravan kad se ispekao.


- 13:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Mars-torta

Image and video hosting by TinyPic


Biskvit
125 g šećera
75 g margarina
1 vanilin šećer
3 jaja
1 Zitroback ili naribana korica neprskanog limuna
100 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
50 g mljevenih badema
1 velika konzerva kompota od breskvi

Krema
600 ml slatkog vrhnja
3 čokoladice Mars
2 kremfixa

Ukrašavanje
12 kriški breskve
3 male Mars čokoladice

Za kremu, dan ranije zakuhati slatko vrhnje s natrganim čokoladicama. Miješati pjenjačom da se čokolade rastope.

Prelijati kremu u posudu za miksanje, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći.

Za biskvit, margarin pjenasto izmiksati na najvećoj brzini i postupno dodavati obje vrste šećera. Dugo miksati da se sastojci povežu u glatku masu.

Dodati jedno po jedno jaje (između svakog dodavanja jaja miksati barem pola minute). Dodati limunovu koricu.

Brašno pomiješati s praškom za pecivo, prosijati i miksajući na srednjoj brzini, postupno dodavati.
Umiješati mljevene bademe.

Namastiti kalup promjera 26 cm i uliti smjesu.

Breskve ocijediti, narezati ih na kriške i složiti po smjesi za biskvit (12 kriški ostaviti za ukras).

Peći na 180 stupnjeva 45 min.

S pečene torte maknuti obruč i ostaviti da se ohladi.

Kremu izmiksati zajedno s kremfixom da bude glatka i “valovito” namazati na tortu.

Tortu ukrasiti kriškama breskvi i malim Mars čokoladicama.

*To je recept za Mars tortu sa stranice:
http://www.chefkoch.de/rezepte/137961059644140/Mars-Birnen-Torte.html

Ja ne stavljam bademe u biskvit, nego samo brašno, i u kremu ne dodajem kremfix jer to stvarno nije potrebno (večer prije je potpuno tekuća, ali preko noći se skroz stvrdne). I tortu sam ukrasila po svom; malo umjetničke slobode.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Torta od jabuka, ali bez jabukovače

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
250 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
125 g maslaca
125 g šećera
1 jaje
kiselo vrhnje po potrebi

Nadjev
750 ml soka od jabuke iz tetrapaka
1 vanilin šećer
60 g šećera
3 praška za puding od čokolade
1 kg jabuka
sok 1 limuna

Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
1 čajna žlica cimeta


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

500 ml soka zakuhajte. U 250 ml soka razmutite prašak za puding i obje vrste šećera. Skuhajte puding.

Dok se puding hladi, ogulite jabuke, očistite ih i narežite na kockice. Nakapajte ih limunovim sokom i umiješajte u puding.

Tijesto razvaljajte između 2 lista papira za pečenje (oko 0,5 cm debljine), izrežite krug veličine dna kalupa ta njime obložite dno namaštenog kalupa (promjera 24 cm) i izbodite ga vilicom. Ostatkom tijesta obložite stranice kalupa (oko 6 cm visoko).

Na tijesto izlijte mlačni puding s jabukama.

Pecite na 180 stupnjeva 50-60 min. Ostavite da odstoji 30 min u isključenoj pećnici (vrata pećnice trebaju biti zatvorena).

Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi preko noći.

Tortu ukrasite izmiksanim šlagom i cimetom.


*Recept je iz časopisa «Lisa specijal: Slatka fantazija», 2/2005.
U originalu to je «Torta s jabukovačom» (i pudingom od vanilije), ali ne sviđa mi se taj okus pa stavljam sok od jabuke, a umjesto pudinga od vanilije stavljam puding od čokolade. Možete probati verziju s jabukovačom i pudingom od vanilije, omjeri sastojaka i postupak su jednaki kao što je navedeno gore u receptu.


- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

19.01.2008., subota

Sendvič-gusjenica

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
5 žlica majoneze
1 čajna žlica senfa
1 žlica nasjeckanog začinskog bilja
pola zelene paprike
3 žlice kukuruza šećerca iz limenke 1
kruh (sa sjemenkama)
ploške tvrdog sira

Papriku narežite na kockice, dodajte nasjeckano začinsko bilje i sve ostale sastojke osim ploški sira.

Kruh narežite na šnite, ali nemojte ih prerezati do kraja, neka se drže zajedno na donjoj strani.

Svaki drugi prorez između kriški namažite pripremljenom smjesom i ugurajte plošku sira.

Kruh omotajte folijom i pecite 20-ak min na 200 stupnjeva.

«Zapečeni sendvič” narežite tako da tamo gdje nije stavljen nadjev odrežete šnitu do kraja, tako da svatko dobije sendvič s dvije kriške kruha i nadjevom u sredini

- 12:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Meksičko rastafarijanske lazanje

Image and video hosting by TinyPic


Žuto tijesto
200 g brašna
1 jaje
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
šafran

Zeleno tijesto
150 g brašna
100 g smrznutog špinata
1 jaje
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli

Crveno tijesto
100 g brašna
1 jaje
par žlica rajčice iz tube
1 žliva maslinovog ulja
prstohvat soli

Nadjev od graha
1 velika konzerva rajčica
1 velika limenka graha (ili ga skuhajte sami)
1 mala limenka kukuruza šećerca
2 crvena luka
4 žlice narezanog peršinovog lišća
2-3 čilija
sol, papar, mljeveni čili
tobasco
maslac za prženje

Nadjev od špinata
50 dag zamrznutog špinata
2 veće glavice crvenog luka
1 češanj češnjaka
nekoliko žlica bešamel umaka
oregano
sol, papar
maslac za prženje

Bešamel umak
1 l mlijeka
4 žlice brašna
4 žlice margarina
sol, papar
muškatni oraščić


Žuto tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte mlaku vodu.

Crveno tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.

Zeleno tijesto
Odledite špinat prema uputi s pakovanja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).
Špinat ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni špinat pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i zamijesite tijesto.


Razvaljajte žuto tijesto i premažite ga malo umućenim bjelanjkom.

Razvaljajte zeleno i crveno tijesto i narežite ih na otprilike 2 cm široke trake (sami odlučite koliko široke trake želite, ako su uže, ljepše izgleda, ove moje su jako široke jer mi se nije dalo prčkati s tim).

Te trake lijepite naizmjence po žutom tijestu premazanom bjelanjkom (ponegdje između zelenih i crvenih traka, ostavite prazninu, tako da se vidi i žuto tijesto).

Tijesto narežite na manje komade da ih možete “pustiti” kroz “stroj za tijesto” da se stanji. Stanjeno tijesto narežite na pravokutnike veličine (kupovnih) lazanja. (Imam taj “strojčić”, ali ga nikad ne upotrebljavam, ja tijesto pobrašnim i stanjim ručno – valjkom za tijesto; dobro je umjesto teretane:)

Lazanje stavite kuhati (1-2 min) u vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja.

Za nadjev od graha, luk očistite i sitno nasjeckajte, popržite ga na zagrijanom maslacu.
Dodajte narezanu rajčicu iz konzerve zajedno s tekućinom i nasjeckani čili i kuhajte poklopljeno 30ak min.
Umiješajte ocijeđeni grah, kukuruz i peršinovo lišće. Začinite začinima i tobascom.

Za nadjev od špinata, očistite i sitno nasjeckajte obje vrste luka.
Popržite luk na zagrijanom maslacu. Dodajte smrznuti špinat i lagano zagrijavajte da se špinat odledi.
Maknite s vatre i dodajte bešamel umak da dobijete kremasti nadjev (umiješati na kraju kad skuhate bešamel umak). Dodajte oregano i začine po ukusu.

Za bešamel umak, na margarinu popržite brašno, a zatim dodajte mlijeko i miješajući kuhajte na laganoj vatri. Kad zakuha, kuhajte 2-3 min do željene gustoće. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.


Namastite posudu za pečenje. Na dno stavite malo bešamel umaka. Na njega složite listove lazanja, po njima rasporedite malo bešamel umaka i dio nadjeva s grahom. Složite red lazanja, premazažite ih nadjevom od špinata i po njemu složite idući red lazanja. Redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite slojem lazanja. (Bešamelom premazujte one slojeve lazanja na koje dolazi nadjev s grahom, kad se stavlja nadjev od špinata nije potrebno premazivati lazanje bešamelom jer ga ima u samom nadjevu od špinata).

Odozgo možete posuti malo parmezana (ja ne stavljam parmezan, nego razbacam par listića margarina).

Pecite u pećnici da se lijepo zapeče.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


*Taj recept je iz specijalnog izdanja magazina Svijet: “Kuhinja”, br. 3, 2005. godina; tamo se zove “Šarene lazanje”. U tom receptu se umjesto rajčice iz tube u jedan dio tijesta stavlja crnilo sipe, pa je dio tijesta crn (a ne crven kao kod mene), nisam to nikad probala, samoinicijativno se držim rajčice.

U tom časopisu priprema se nekakav “morski” nadjev s lignjama i škampima koji također nikad nisam isprobala.
Nekima se neće svidjeti ova moja kombinacija nadjeva, ali možete koristiti nadjeve kakve god želite.
Ove lazanje sam nazvala “meksičke” zbog nadjeva od graha i kukuruza (ja obavezno stavim i tonu čilija), a “rastafarijanske” zbog izgleda:)
Sudar dvaju svjetova...



- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Mozzarella buhtle

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g brašna
1 i pol omot Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac, pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili 7 g običnog suhog kvasca - onda treba ostaviti tijesto da se digne
1 čajna žlica soli
70 g margarina
250 ml mlijeka

4 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
2 čajne žlice origana
1 čajna žlica kima
nekoliko nasjeckanih (suhih) čili papričica
1 manji sitno nasjeckani crveni luk
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
40 g ribanog parmezana
80 g ribane Gaude

Nadjev
125 g Mozzarelle

Za premazivanje i posipavanje
1 jaje
sezamove sjemenke


U posudu stavite brašno, Garant kvasac, sol, margarin i mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini 2 minute.
Zatim tijestu dodajte sve ostale sastojke i uz dodatak brašna premijesite tijesto rukama.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i nožem ga prerežite na 6 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite komadić Mozzarelle i oblikujte u kugle (da Mozzarella bude u sredini kugle).

Okrugli lim (promjera 20ak cm) obložite papirom za pečenje. Papir namastite i na njega složite kugle tijesta (jednu kuglu u sredinu, a ostale oko nje).

Ostavite da stoji oko 15 min na sobnoj temperaturi.
Premažite umućenim jajetom i posipajte sezamom.

Pecite oko 50 min na 200-220 stupnjeva.

Poslužite odmah.


*Zbog Mozzarelle buhtle treba odmah pojesti, ako ne stavljate Mozzarellu dobre su i drugi dan. Ja sam tijesto podijelila na 6 dijelova, po želji ga možete podijeliti na više dijelova i u svaki staviti malo Mozzarelle i imat ćete više malih buhtlica.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ako koristite običan suhi ili svježi kvasac, tijesto treba ostaviti da se diže (kao uvijek kod pripreme dizanog tijesta). Ja zadnjih godinu i pol koristim jedino Dr. Oetker Garant kvasac jer se tijesto ne treba ostaviti da se diže, sastojci mogu biti hladni, a sve uvijek uspije. I ove buhtle na fotki rađene su s Dr. Oetker Garant kvascem.

- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

18.01.2008., petak

Lažna lubenica

Image and video hosting by TinyPic


4 žumanjka
100 g šećera
700 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
1 Orangeback (sušena narančina kora, proizvođač: Schwartau)
crvena i zelena prehrambena boja
100 g nasjeckane čokolade za kuhanje

Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ih kuhajte na pari i miksajte da dobijete čvrstu pjenastu kremu. Ostavite da se ohladi.

Istucite šlag, dodajte mu Orangeback i umiješajte u ohlađenu kremu.

Zdjelu kupolastog oblika (2 l zapreminine) premažite uljem i obložite prozirnom folijom.

Odvojite četvrtinu kreme i u nju umiksajte malo zelene boje da dobijete nježnu zelenu nijansu. Smjesu u tankom sloju rasporedite po stjenkama posude (oko pola centimetra debljine).

Od ostatka smjese odvojite još četvrtinu. Tu kremu u tankom sloju pažljivo premažite po zelenoj kremi.

U ostatak kreme (dvije četvrtine) umiješajte crvenu boju da dobijete nijansu boje lubenice. Kuhačom umiješajte i nasjeckanu čokoladu. Smjesu rasporedite u sredinu zdjele, odozgo zagladite.

Sladoled ostavite u zamrzivaču preko noći.

Sutradan sladoled istresite iz zdjele (ako ne ide, uronite zdjelu na 10-ak sekundi u vruću vodu i onda istresite). Odlijepite foliju sa sladoleda i narežite ga na kriške. Poslužite sa svježom lubenicom.

*Ideja za «Lažnu lubenicu» je iz «Gospodarskog lista»; 15. 9. 2002. Recept za izradu sladoleda je iz recepta “Zaleđeni nabujak s piškotama” iz Gospodarskog lista, 15. 11. 2001.


Sladoled
Amor, amaro
Ledeni parfe od meda
Ledena trešnja-bomba
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled


- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Boem kocke

Image and video hosting by TinyPic


Kore
9 jaja
5 žlica šećera
5 žlica kakaa
14 žlica ulja
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Preljev
200 ml vode
100 ml ruma
6 žlica šećera

Krema
750 ml mlijeka
12 žlica šećera
3 praška za puding od vanilije
300 g margarina

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
pola čajne žlice biljnog ulja


Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka, uz prstohvat soli istući čvrsti snijeg.
Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati ulje. Brašno izmiješati s kakaom i praškom, pa naizmjence sa snijegom od bjelanjaka umiješati u smjesu od žumanjaka.

Smjesu podijeliti na 4 dijela.
Lim (34 cm x18 cm) pobrašniti i namastiti pa u njega uliti četvrtinu smjese i ispeći. Na isti način ispeći i ostale 3 kore.
Ostaviti pečene kore da se ohlade.

Sve sastojke za preljev staviti u lonac, ostaviti da zakuha, maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

U 100 ml mlijeka razmutiti 12 žlica šećera i 3 pudinga od vanilije.
650 ml mlijeka zakuhati i u njemu skuhati puding pa ga ohladiti.

Kremasto izmiksati 300 g margarina i žlicu po žlicu ga umiksavati u ohlađeni puding.

Prvu koru staviti na pladanj, pažljivo ju nabockati vilicom i nakvasiti preljevom (po potrebi malo pričekati da se preljev upije), premazati kremom i poklopiti drugom korom.
Drugu koru opet pažljivo izbockati vilicom i nakvasiti preljevom pa premazati kremom i poklopiti trećom korom. Nju opet pažljivo izbockati vilicom i nakvasiti preljevom i premazati kremom. Četvrtu koru opet pažljivo izbockati vilicom i nakvasiti preljevom i ako je ostalo kreme tanko premazati.

Kolač staviti nakratko u hladnjak, a za to vrijeme čokoladu otopiti na pari zajedno s margarinom i uljem i preliti po kolaču.

Staviti u hladnjak da se kolač dobro rashladi.

- 17:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Bubamara sendviči

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
kruh
namazi (majoneza, pašteta, sirevi za mazanje…)
malo salame
malo sira
nekoliko (cherry) rajčica
zelena salata
crne masline

Složite sendviče kakve god želite.
Salatu očistite, operite i dobro osušite. Nasjeckajte ju na rezance i složite po sendvičima.
Rajčice operite, očistite i prerežite na pola. Na svaki sendvič stavite jednu polovicu.
Masline stavite kao glave bubamarama i «točkice».

*Ovo je recept iz kuharice «Naše najljepše: Sendviči».
Nije bilo cherry rajčica u Konzumu pa sam stavila «normalne».

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Rascvjetani sladoled

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci za oko 2 l sladoleda
4 banane
100 g svježih malina
100 g višnji iz kompota
100 g marelica iz kompota
500 ml slatkog vrhnja
500 ml kiselog vrhnja
400 g šećera u prahu
ekstrakt banane, maline, višnje i marelice

Ukrašavanje
čokolada za kuhanje
margarin
čokoladni listići
(čokoladni) ukrasi


Banane staviti u multipraktik, nakapati ih s malo limunovog soka i ispasirati.
Istući šlag.

Pasirane banane umiksati u šlag zajedno s kiselim vrhnjem i šećerom u prahu.

Smjesu podijeliti na četiri dijela.
U prvi dio dodati par kapi ekstrakta od banane, i dobro izmiksati.
U drugi dio dodati nekoliko kapi ekstrakta maline i 100 g zdrobljenih malina. Dobro izmiksati.
U treći dio dodati nekoliko kapi ekstrakta višnje, i 100 g zdrobljenih višnji i dobro izmiksati.
U četvrti dio dodati nekoliko kapi ekstrakta marelice i 100 g zdrobljenih marelica.

Svaki sladoled posebno zamrznuti.

Rastopiti čokoladu s margarinom. Napuniti špricu za ukrašavanje i na tanjuru nacrtati stabljike i grančice.

Po «stabljikama» složiti čokoladne listove i ukrase. (Možete koristiti različite ukrase i svježe voće.)

Na vrh stabljika staviti kuglice sladoleda.


*Posluživanje sladoleda temelji se na receptu:
http://www.vox.de/39225_38077.php?rez_id=242


Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledeni parfe od meda
Ledena trešnja-bomba
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled


- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Torta "Sirena"

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
225 g margarina
200 g šećera
6 jaja
1 paketić limunove kore (Zitroback) ili naribana kora neprskanog limuna
80 ml mlijeka
75 g brašna
1 prosijani prašak za pecivo
100 g oljuštenih mljevenih badema
1 vrećica praška za puding od čokolade
100 g naribane čokolade za kuhanje
1 prosijana čajna žlica cimeta
3 žlice limunovog soka
3 banane
200 g kokosovog brašna

Nadjev i ukrašavanje
200 g pekmeza (ananas ili bilo koji drugi)
300 ml biljnog šlaga
čokoladne školjke

“Plava morska površina”
300 ml vode
2 prozirna preljeva za torte
4 žlice šećera
plava boja

“Plavi obruč”
500 ml vode
6 žlica šećera
3 prozirna preljeva
plava boja

“Sirena”
oko 3 pakovanja plavih Hubba Bubba žvakaćih guma
srebrne perlice
lutka

Kokos popržite u tavi bez masnoće i ostavite da se ohladi (ja to ne radim jer mi kokos kad se poprži ima nekakvu čudnu aromu koja mi se nikako ne sviđa; ja stavljam kokosovo brašno ravno iz paketa).
Margarin i šećer miksajte da se šećer potpuno otopi (ako stavite šećer u prahu prije je gotovo).
Umiksajte jedno, po jedno, jaje.
Dodajte limunovu koricu. Dodajte mlijeko.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, bademima (ja ih ne stavljam, zato dodam još 50 g brašna i 50 g kokosovog brašna), pudingom, naribanom čokoladom, cimetom i naizmjence, sa žlicom limunovog soka, postupno umiješajte u smjesu od jaja.
Banane ogulite, narežite na kockice i nakapajte s dvije žlice limunovog soka. Zajedno s kokosovim mrvicama kuhačom ih umiješajte u gornju smjesu.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
Pecite oko 50 min na 180-200 stupnjeva, ako odozgo jako potamni, prekrijte aluminijskom folijom.

Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Potom ju izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno (da dobijete tri kore). Jednu koru premažite pekmezom, stavite drugu koru, i nju premažite pekmezom i poklopite trećom korom.

Izmiksajte šlag i tortu tanko premažite odozgo i sa strane da bi moglu zalijepiti obruč.

Odozgo, po šlagu složite čokoladne školjke. (Ovo što se vidi ispod “plave morske površine» nisu čokoladni listovi (iako tako izgledaju). To su morski motivi (školjke i morski konjici) izrezani s čokoladica «Guylian praliné». To su male čokoladice, pakirane kao «prutići», (kao npr. Mars čokolada), jedan «prutić» teži 40 g, proizvode se u Belgiji, ja ju kupujem u većim Konzumima, jedna čokoladica košta nešto više od 5 kn).

Kalup u kojem pečete tortu obložite papirom za pečenje/folijom.

Preljeve za torte pomiješajte sa šećerom i dodajte vodu, miješajući da se ne naprave grudice. Dodajte plavu boju da dobijete željenu nijansu. Skuhajte preljev i izlijte ga u kalup.
Kad se stvrdne u jednom komadu stavite tu «plavu morsku površinu» na čokoladne školjke.

Pladanj obložite aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i u njega ulijte vrući preljev. Ostavite da se stvrdne. (Veličina pladnja ovisi o opsegu i visini torte. Od stvrdnutog preljeva trebate izrezati «trake» kojima ćete u potpunosti oblijepiti tortu. Ja koristim pladanj veličine oko 30 cm x 35 cm, stvrdnuti preljev bi trebao biti u sloju od pola centimetra.)

Pola litre vode pomiješajte sa 6 žlica šećera i tri preljeva. Skuhajte preljev i izlijte ga na pladanj, ostavite na sobnoj temperaturi da se stvrdne
Kad se preljev stvrdnuo, izmjerite tortu i prema njenim dimenzijama izrežite 3-4 trake i oblijepite tortu.

Ako imate plastični obruč za torte (izgleda poput remena), stegnite ga čvrsto oko torte i stavite tortu na dva sata u hladnjak. Ako nemate plastični obruč, izmjerite opseg i visinu torte i izrežite “obruč” od papira za pečenje. Čvrsto ga stegnite oko torte i krajeve zalijepite salotepom.

Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite sirenin kostimić. Lutku prije toga oblijepite salotepom da vam je poslije lakše skinuti žvakaće s nje. Radite male kružiće, spljoštite ih i lijepite ih po lutki. Radi dojma «sjaja sireninih ljuskica» na ljuskice od žvakaća zalijepite nekoliko srebrnih perlica. Peraje izrežite od kartona. «Presvucite» ih tankim slojem žvakaćih guma i zalijepite na lutku pomoću nekoliko žvakaćih guma.
Image and video hosting by TinyPic


Nakon dva sata izvadite tortu iz hladnjaka i skinite plastični/papirnati obruč.

Lutku stavite na tortu.
Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


*Recept “Torta od banana s keksićima od badema” je iz časopisa “Lisa: Čarolija okusa”; br. 2; 18. 1. 2007. Držala sam se uputa za pripremu torte, ali sam ju drugačije ukrasila.

- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Kućica u snijegu

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci za izradu kućice, ograde i podloge
280 g brašna
60 g margarina
100 g meda
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 čajna žlica mješavine začina za paprenjake
2 i pol čajne žlice praška za pecivo
2 jaja

*3 žlice mlijeka za premaz

Ukrašavanje
250 g šećera u prahu
1 bjelanjak
1 čajna žlica soka od limuna
gumeni bomboni raznih oblika

*šećer u prahu za posipanje


Na laganoj vatri u glatku smjesu izmiješajte margarin, med i obje vrste šećera. Ostavite smjesu da se malo ohladi pa u nju umiješajte začin za paprenjake i jaja.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga pomiješajte s gornjom smjesom i zamijesite tijesto; po potrebi dodavajte brašno.
Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na dva sata.

Od kartona izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12 cm x 9 cm.
Za zidove kuće izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12 cm x 6 cm (tu su zidovi za bočne strane). Za prednju i stražnju stranu izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 15 cm x 8 cm. Na dužoj strani (ovoj od 15 cm) odmjeriti 7 cm, pa ovaj ostatak nakon odmjerenih 7 cm trokutasto odrežite (za zabat kuće, na koji će biti naslonjen krov).
Za podlogu izrežite karton dimenzija 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću šablona izrežite podlogu i dijelove kućice.

Za krov
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Lijeva i desna strana kuće
Image and video hosting by TinyPic

Prednja i stražnja strana kuće
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Za podlogu izrežite pravokutnik dimenzija oko 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.

Izrezane dijelove stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite ih mlijekom.

Image and video hosting by TinyPic

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da dobiju lijepu boju. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

Od ostatka tijesta po želji napravite ogradu. Najlakše ju je napraviti tako da izgleda kao ljestve. Napravite dva tanka štapića duga 20ak cm i nekoliko tankih «prečki» dugih oko 3 cm i složiti ih na lim da izgledaju kao ljestve (ne treba jako pritiskati niti lijepiti bjelanjkom, tijesto će se samo slijepiti za vrijeme pečenja i dobit ćete «ljestve»). Napravite 3 takve ljestve (za stražnju te lijevu i desnu stranu).
A za prednju stranu napravite dvoje manje «ljestve», svake duge oko 6 cm tako da na prednjoj strani, ispred kuće bude otvor za ulaz. (A možete napraviti i treće «ljestve», koje će predstavljati vrata na ogradi, pa ga kasnije tako zalijepiti na jedni stranu ograde da izgleda kao da su vrata otvorena.)
"Ljestve" pecite odvojeno od ostalih dijelova kućice, jer će one biti puno prije pečene, budući da su manje.


Prosijte šećer u prahu, dodajte bjelanjak i miksajući postupno dodavajte limunov sok da nastane gusta glatka smjesa.


Pomoću slastičarske šprice i nastavka za pisanje, na «zidovima» kuće glazurom nacrtajte prozore i vrata.
Image and video hosting by TinyPic

Podlogu stavite na tanjur i pomoću glazure slijepite zidove kuće učvrstiti ih na podlozi.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Pričekajte par minuta da se tako slijepljeni zidovi osuše pa na isti način sastavite i slijepite krov.
Image and video hosting by TinyPic

Na isti način slijepite ogradu za podlogu, te svaki kraj ograde, jedan za drugi.


Kad se krov osuši, premažite ga glazurom i ukrasite bombonima. Pomoću slastičarske šprice (ili čajne žličice, meni je to komplicirano sa špricom pa radim pomoću žličice) naštrcajte snijeg i «sige» na rubove krova i na ogradu pa sve ukrasite bombonima i žvakaćim gumama.


*Trik pri izradi siga je da glazura mora biti dovoljno čvrsta da izgleda kao da «kaplje», a zapravo ne smije kapati, jer se onda neće zadržati na krovu kuće. Zato prema potrebi u smjesu na kraju dodajte još šećera u prahu i pokušajte oblikovati sige na krovu, ako «kaplje» nije dovoljno čvrsta.

Uvijek je teško reći koliko šećera u prahu ide na jedan bjelanjak, jer to prvenstveno ovisi o veličini bjelanjka. Zato eksperimentirajte (ako se dogodi da je smjesa pregusta jer ste stavili previše šećera, uvijek ju možete razvodeniti limunovim sokom).

Kućicu i ogradu posipajte šećerom u prahu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


*Recept se donekle temelji na receptu iz časopisa: Lisa Advent, 5. 11. 2007.


Slični recepti
Kućica u snijegu II.


- 13:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Božićna šuma

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
350 g brašna
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 jaje

metalni kalupi u obliku zvijezda različitih veličina (4-5 veličina)

Ostalo
suhe marelice
veći suhi komadi ananasa (raznobojni)
suhe kockice raznobojnog ananasa, papaje, manga, kokosa…

čačkalice
šećer u prahu


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Ako se sastojci ne povezuju dodajte malo kiselog vrhnja.

Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Razvaljajte tijesto i kalupima režite razne veličine zvijezda.

Na sredini svake zvijezde štapićem za ražnjiće napravite rupcu (malo ju proširite, može biti velika oko 0,5 cm).

Zvijezde slažite u pobrašnjeni lim za pečenje.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak min.

Zvijezde ostavite da se hlade u limu 10ak min, a onda ih pomoću lopatice za palačinke vadite iz lima. Ostavite ih da se potpuno ohlade.

Sve zvijezde uvaljajte u šećer u prahu.

Čačkalicu zabodite u sredinu suhe marelice ili većeg komadića ananasa, namjestite ju tako da bude stabilna, da borić može stajati.
Na čačkalicu stavite najveću zvijezdu, zatim nabodite kockicu voća, pa malo manju zvijezdu, pa opet kockicu voća i još manju zvijezdu… i tako redom dok dođete do najmanje zvijezde, a završite komadićem suhog voća.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Boriće posipajte šećerom u prahu.

Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu iz časopisa: Gospodarski list, 1. 12. 2001.



- 13:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan