Tijesto
200 g brašna
250 g margarina
250 g šećera
250 g mljevenih badema ili oraha
2 jaja
3 žlice mlijeka
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica cimeta
200 g crvene marmelade
2 žumanjka
2 žlice vode
1-2 bjelanjka
brašno za razvaljati
Od brašna, na listiće narezanog margarina, šećera, mljevenih badema ili oraha, praška za pecivo, mlijeka i cimeta umijesiti glatko tijesto. Oblikovati ga u kuglu, omotati ju folijom i staviti na 30 min u hladnjak.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi oko 3 mm debelo. Iz tijesta izrezati krugove promjera 6 cm. Polovici dobivenih krugova u sredini izrezati rupu kalupom promjera 2 cm.
Bjelanjak lagano istuči vilicom da se može namazati na tijesto.
Žumanjke umutiti s vodom.
Cijeli krug premazati bjelanjkom pa na njega staviti krug s rupom. U sredinu tortice (u rupu) staviti oko 1 čajnu žličicu pekmeza.
A rub tortice uokolo ravnomjerno zarezati nožem (ne skroz do dolje da se tortice ne raspadnu) pa rub premazati žumanjkom.
Umjesto nožem, gornji sloj tortice možete zarezati pomoću rezalice za jabuke. Nemojte jako ptitisnuti, da ne razrežete cijeli kolač na komadiće; pritisnite lagano da ostane trag.
Tortice peći na 200 stupnjeva oko 25 min.
U tortice je najbolje stavljati kupovne marmelade jer se one kad se tortice ohlade lijepo zaglade i sjaje. Probala sam stavljati razne «domaće» pekmeze, ali kolači ne izgledaju lijepo kad se ohlade, pekmez nije gladak.
*Recept je iz kuharice: Nada Ćuk, Kolači: čarolija užitaka, Zagreb, Gospodarski list, 1998.
Suhi kolači
Uskrsno životinjsko carstvo
Keksi od lješnjaka
Lincer prutići
Nougat kiflice
|