Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Crveno-zelena pizza-pletenica

Image and video hosting by TinyPic

Svijetlo tijesto:
250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac pri čijoj upotrebi ne treba ostaviti tijesto da se diže) ili oko 5 g običnog suhog kvasca
pola čajne žlice soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
oko 120 ml hladnog mlijeka

*pola crvene paprike narezane na kockice
1 žlica origana

Zeleno tijesto:
oko 250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca
1 čajna žlica soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
200 g smrznutog špinata

*6 žlica naribanog tvrdog sira
4 žlice kukuruza šećerca iz limemke

Crveno tijesto:
oko 250 g glatkog brašna
pola vrećice Dr. Oetker Garant kvasca
pola čajne žlice soli
1 žlica margarina sobne temperature, narezanog na male komadiće
5 žlica kečapa
1-2 žlice hladnog mlijeka

*6 žlica kečapa
pola zelene paprike narezane na kockice

Ostalo:
ulje ili margarin za lim
1 jaje
2 žlice sezama

Za svijetlo tijesto:
- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, margarin i mlijeko. Miksajte svtdlastom nastavcima na najvećoj brzini dvije minute.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta posipajte s dijelom paprike narezane na kockice i pola žlice origana. Svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.


Za zeleno tijesto:
Špinat odledite prema uputi na pakovanju. Npr. stavite ga u lonac zajedno s 2-3 žlice vode i prstohvatom soli i lagano kuhajte da se špinat «odmrzne» i suvišna tekućina ispari. Ostavite ga da se sasvim ohladi.

(Koristite usitnjeni smrznuti špinat koji izgleda kao «ledeni blok», budući da je ispasiran on se u potpunosti poveže s tijestom.
Ako koristite zamrznute listove špinata doma ih nećete moći sami tako usitniti, pa tijesto neće biti jednolično zeleno, nego će od zelenkaste tekućine, koju špinat ispusti, tijesto biti djelomični zeleno, a mjestimično će se nazirati sitni listovi.)

- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, špinat i margarin. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini dvije minute. Ovisno o tome koliko je dobro špinat ocijeđen, tj. koliko je vode isparilo dok se odmrzavao zagrijavanjem – možda ćete trebati dodati više brašna.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta posipajte s po 3 žlice naribanog sira i 2 žlice kukuruza pa svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.


Za crveno tijesto:

- u posudu stavite brašno, kvasac, sol, kečap, margarin i mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini dvije minute. Ovisno o tome koliki postotak vode kečap sadrži, možda ćete trebati dodati još brašna.
Po potrebi dodajte brašno i premijesite tijesto rukama. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik otprilike 30 cm x 50 cm. Prerežite pravokutnik po sredini tako da dobijete dva komada, svaki 15 cm x 50 cm.
Svaki komad tijesta premažite s 3 žlice kečapa i posipajte zelenom narezanom paprikom. Svaki komad zarolajte kao savijaču (počevši s duže strane) i pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.


Ispletite dvije pletenice, svaku od 1 svijetle, 1 crvene i 1 zelene «savijače».


Lim (22 cm x 38 cm) obložite papirom za pečenje (ili aluminijskom folijom) i namastite ga. Pletenice položite u lim. Premažite ih umućenim jajetom i posipajte sezamom.


Pecite na 200-220 stupnjeva 40-60 min. Ako pletenice odozgo jako patamne prije kraja pečenja, prekrijte ih aluminijskom folijom.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


(Tijesta s Dr. Oetker Garant kvascem treba ostaviti da odstoje 15 min prije pečenja. Budući da se u ovom receptu svako tijesto radi posebno i svako se posebno razvalja i nadjeva, tijesta dovoljno dugo «odstoje» dok pripremate sljedeće tijesto, pa ispletene pletenice nije potrebno ostavljati da odstoje, mogu se odmah staviti peći.)

Ako koristite obični svježi ili suhi kvasac tijesto ostavite da se diže i držite se uputa s pakiranja.


Slični recepti
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Zelena peciva sa sirom
Zeleno-crvena pizza
Zeleni kroasani



Post je objavljen 28.01.2008. u 18:32 sati.