Tijesto
250 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
125 g maslaca
125 g šećera
1 jaje
kiselo vrhnje po potrebi
Nadjev
750 ml soka od jabuke iz tetrapaka
1 vanilin šećer
60 g šećera
3 praška za puding od čokolade
1 kg jabuka
sok 1 limuna
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
1 čajna žlica cimeta
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
500 ml soka zakuhajte. U 250 ml soka razmutite prašak za puding i obje vrste šećera. Skuhajte puding.
Dok se puding hladi, ogulite jabuke, očistite ih i narežite na kockice. Nakapajte ih limunovim sokom i umiješajte u puding.
Tijesto razvaljajte između 2 lista papira za pečenje (oko 0,5 cm debljine), izrežite krug veličine dna kalupa ta njime obložite dno namaštenog kalupa (promjera 24 cm) i izbodite ga vilicom. Ostatkom tijesta obložite stranice kalupa (oko 6 cm visoko).
Na tijesto izlijte mlačni puding s jabukama.
Pecite na 180 stupnjeva 50-60 min. Ostavite da odstoji 30 min u isključenoj pećnici (vrata pećnice trebaju biti zatvorena).
Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi preko noći.
Tortu ukrasite izmiksanim šlagom i cimetom.
*Recept je iz časopisa «Lisa specijal: Slatka fantazija», 2/2005.
U originalu to je «Torta s jabukovačom» (i pudingom od vanilije), ali ne sviđa mi se taj okus pa stavljam sok od jabuke, a umjesto pudinga od vanilije stavljam puding od čokolade. Možete probati verziju s jabukovačom i pudingom od vanilije, omjeri sastojaka i postupak su jednaki kao što je navedeno gore u receptu.
|