4 žumanjka
100 g šećera
700 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
1 Orangeback (sušena narančina kora, proizvođač: Schwartau)
crvena i zelena prehrambena boja
100 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ih kuhajte na pari i miksajte da dobijete čvrstu pjenastu kremu. Ostavite da se ohladi.
Istucite šlag, dodajte mu Orangeback i umiješajte u ohlađenu kremu.
Zdjelu kupolastog oblika (2 l zapreminine) premažite uljem i obložite prozirnom folijom.
Odvojite četvrtinu kreme i u nju umiksajte malo zelene boje da dobijete nježnu zelenu nijansu. Smjesu u tankom sloju rasporedite po stjenkama posude (oko pola centimetra debljine).
Od ostatka smjese odvojite još četvrtinu. Tu kremu u tankom sloju pažljivo premažite po zelenoj kremi.
U ostatak kreme (dvije četvrtine) umiješajte crvenu boju da dobijete nijansu boje lubenice. Kuhačom umiješajte i nasjeckanu čokoladu. Smjesu rasporedite u sredinu zdjele, odozgo zagladite.
Sladoled ostavite u zamrzivaču preko noći.
Sutradan sladoled istresite iz zdjele (ako ne ide, uronite zdjelu na 10-ak sekundi u vruću vodu i onda istresite). Odlijepite foliju sa sladoleda i narežite ga na kriške. Poslužite sa svježom lubenicom.
*Ideja za «Lažnu lubenicu» je iz «Gospodarskog lista»; 15. 9. 2002. Recept za izradu sladoleda je iz recepta “Zaleđeni nabujak s piškotama” iz Gospodarskog lista, 15. 11. 2001.
Sladoled
Amor, amaro
Ledeni parfe od meda
Ledena trešnja-bomba
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled
|