Žuto tijesto
200 g brašna
1 jaje
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
šafran
Zeleno tijesto
150 g brašna
100 g smrznutog špinata
1 jaje
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
Crveno tijesto
100 g brašna
1 jaje
par žlica rajčice iz tube
1 žliva maslinovog ulja
prstohvat soli
Nadjev od graha
1 velika konzerva rajčica
1 velika limenka graha (ili ga skuhajte sami)
1 mala limenka kukuruza šećerca
2 crvena luka
4 žlice narezanog peršinovog lišća
2-3 čilija
sol, papar, mljeveni čili
tobasco
maslac za prženje
Nadjev od špinata
50 dag zamrznutog špinata
2 veće glavice crvenog luka
1 češanj češnjaka
nekoliko žlica bešamel umaka
oregano
sol, papar
maslac za prženje
Bešamel umak
1 l mlijeka
4 žlice brašna
4 žlice margarina
sol, papar
muškatni oraščić
Žuto tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte mlaku vodu.
Crveno tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
Zeleno tijesto
Odledite špinat prema uputi s pakovanja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).
Špinat ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni špinat pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i zamijesite tijesto.
Razvaljajte žuto tijesto i premažite ga malo umućenim bjelanjkom.
Razvaljajte zeleno i crveno tijesto i narežite ih na otprilike 2 cm široke trake (sami odlučite koliko široke trake želite, ako su uže, ljepše izgleda, ove moje su jako široke jer mi se nije dalo prčkati s tim).
Te trake lijepite naizmjence po žutom tijestu premazanom bjelanjkom (ponegdje između zelenih i crvenih traka, ostavite prazninu, tako da se vidi i žuto tijesto).
Tijesto narežite na manje komade da ih možete “pustiti” kroz “stroj za tijesto” da se stanji. Stanjeno tijesto narežite na pravokutnike veličine (kupovnih) lazanja. (Imam taj “strojčić”, ali ga nikad ne upotrebljavam, ja tijesto pobrašnim i stanjim ručno – valjkom za tijesto; dobro je umjesto teretane:)
Lazanje stavite kuhati (1-2 min) u vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja.
Za nadjev od graha, luk očistite i sitno nasjeckajte, popržite ga na zagrijanom maslacu.
Dodajte narezanu rajčicu iz konzerve zajedno s tekućinom i nasjeckani čili i kuhajte poklopljeno 30ak min.
Umiješajte ocijeđeni grah, kukuruz i peršinovo lišće. Začinite začinima i tobascom.
Za nadjev od špinata, očistite i sitno nasjeckajte obje vrste luka.
Popržite luk na zagrijanom maslacu. Dodajte smrznuti špinat i lagano zagrijavajte da se špinat odledi.
Maknite s vatre i dodajte bešamel umak da dobijete kremasti nadjev (umiješati na kraju kad skuhate bešamel umak). Dodajte oregano i začine po ukusu.
Za bešamel umak, na margarinu popržite brašno, a zatim dodajte mlijeko i miješajući kuhajte na laganoj vatri. Kad zakuha, kuhajte 2-3 min do željene gustoće. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Namastite posudu za pečenje. Na dno stavite malo bešamel umaka. Na njega složite listove lazanja, po njima rasporedite malo bešamel umaka i dio nadjeva s grahom. Složite red lazanja, premazažite ih nadjevom od špinata i po njemu složite idući red lazanja. Redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite slojem lazanja. (Bešamelom premazujte one slojeve lazanja na koje dolazi nadjev s grahom, kad se stavlja nadjev od špinata nije potrebno premazivati lazanje bešamelom jer ga ima u samom nadjevu od špinata).
Odozgo možete posuti malo parmezana (ja ne stavljam parmezan, nego razbacam par listića margarina).
Pecite u pećnici da se lijepo zapeče.
*Taj recept je iz specijalnog izdanja magazina Svijet: “Kuhinja”, br. 3, 2005. godina; tamo se zove “Šarene lazanje”. U tom receptu se umjesto rajčice iz tube u jedan dio tijesta stavlja crnilo sipe, pa je dio tijesta crn (a ne crven kao kod mene), nisam to nikad probala, samoinicijativno se držim rajčice.
U tom časopisu priprema se nekakav “morski” nadjev s lignjama i škampima koji također nikad nisam isprobala.
Nekima se neće svidjeti ova moja kombinacija nadjeva, ali možete koristiti nadjeve kakve god želite.
Ove lazanje sam nazvala “meksičke” zbog nadjeva od graha i kukuruza (ja obavezno stavim i tonu čilija), a “rastafarijanske” zbog izgleda:)
Sudar dvaju svjetova...
|