400 ml vode
400 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
175 g palente
75 g parmezana
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čili
300 g tikvica
350 g čvrstih rajčica
50 g crnih maslina
30 g naribanog parmezana
75 g naribanog tvrdog sira po izboru
sol, papar
sezam
krušne mrvice
U lonac ulijte vodu, mlijeko i kiselo vrhnje, promiješajte pjenjačom pa dodajte kocku ili Vegetu. Zakuhajte i kad zakuha polako dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte na slaboj vatri 2 min stalno miješajući. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan, nasjeckani čili i peršinovo lišće, te sol i papar.
Vatrostalnu posudu namastite i u nju odmah ulijte palentu i ravnomjerno ju rasporedite.
Tikvice i rajčicu narežite na okrugle ploške oko 5 mm debljine.
Ploške tikvica i rajčica okomito zabodite u palentu. Ako se rajčica raspada dok ju gurate u palentu, napravite u palenti udubljenja pomoću žlice/kuhače.
Odozgo posolite i popaprite pa posipajte nasjeckanim maslinama i objema vrstama sira.
Po želji pospite krušnim mrvicama i sezamom.
Pecite na 200 stupnjeva 30-ak min.
*Recept je iz njemačkog časopisa «Brigitte»; 14/2003.
Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica
|