Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kućica u snijegu

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci za izradu kućice, ograde i podloge
280 g brašna
60 g margarina
100 g meda
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 čajna žlica mješavine začina za paprenjake
2 i pol čajne žlice praška za pecivo
2 jaja

*3 žlice mlijeka za premaz

Ukrašavanje
250 g šećera u prahu
1 bjelanjak
1 čajna žlica soka od limuna
gumeni bomboni raznih oblika

*šećer u prahu za posipanje


Na laganoj vatri u glatku smjesu izmiješajte margarin, med i obje vrste šećera. Ostavite smjesu da se malo ohladi pa u nju umiješajte začin za paprenjake i jaja.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga pomiješajte s gornjom smjesom i zamijesite tijesto; po potrebi dodavajte brašno.
Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na dva sata.

Od kartona izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12 cm x 9 cm.
Za zidove kuće izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12 cm x 6 cm (tu su zidovi za bočne strane). Za prednju i stražnju stranu izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 15 cm x 8 cm. Na dužoj strani (ovoj od 15 cm) odmjeriti 7 cm, pa ovaj ostatak nakon odmjerenih 7 cm trokutasto odrežite (za zabat kuće, na koji će biti naslonjen krov).
Za podlogu izrežite karton dimenzija 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću šablona izrežite podlogu i dijelove kućice.

Za krov
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Lijeva i desna strana kuće
Image and video hosting by TinyPic

Prednja i stražnja strana kuće
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Za podlogu izrežite pravokutnik dimenzija oko 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.

Izrezane dijelove stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite ih mlijekom.

Image and video hosting by TinyPic

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da dobiju lijepu boju. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

Od ostatka tijesta po želji napravite ogradu. Najlakše ju je napraviti tako da izgleda kao ljestve. Napravite dva tanka štapića duga 20ak cm i nekoliko tankih «prečki» dugih oko 3 cm i složiti ih na lim da izgledaju kao ljestve (ne treba jako pritiskati niti lijepiti bjelanjkom, tijesto će se samo slijepiti za vrijeme pečenja i dobit ćete «ljestve»). Napravite 3 takve ljestve (za stražnju te lijevu i desnu stranu).
A za prednju stranu napravite dvoje manje «ljestve», svake duge oko 6 cm tako da na prednjoj strani, ispred kuće bude otvor za ulaz. (A možete napraviti i treće «ljestve», koje će predstavljati vrata na ogradi, pa ga kasnije tako zalijepiti na jedni stranu ograde da izgleda kao da su vrata otvorena.)
"Ljestve" pecite odvojeno od ostalih dijelova kućice, jer će one biti puno prije pečene, budući da su manje.


Prosijte šećer u prahu, dodajte bjelanjak i miksajući postupno dodavajte limunov sok da nastane gusta glatka smjesa.


Pomoću slastičarske šprice i nastavka za pisanje, na «zidovima» kuće glazurom nacrtajte prozore i vrata.
Image and video hosting by TinyPic

Podlogu stavite na tanjur i pomoću glazure slijepite zidove kuće učvrstiti ih na podlozi.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Pričekajte par minuta da se tako slijepljeni zidovi osuše pa na isti način sastavite i slijepite krov.
Image and video hosting by TinyPic

Na isti način slijepite ogradu za podlogu, te svaki kraj ograde, jedan za drugi.


Kad se krov osuši, premažite ga glazurom i ukrasite bombonima. Pomoću slastičarske šprice (ili čajne žličice, meni je to komplicirano sa špricom pa radim pomoću žličice) naštrcajte snijeg i «sige» na rubove krova i na ogradu pa sve ukrasite bombonima i žvakaćim gumama.


*Trik pri izradi siga je da glazura mora biti dovoljno čvrsta da izgleda kao da «kaplje», a zapravo ne smije kapati, jer se onda neće zadržati na krovu kuće. Zato prema potrebi u smjesu na kraju dodajte još šećera u prahu i pokušajte oblikovati sige na krovu, ako «kaplje» nije dovoljno čvrsta.

Uvijek je teško reći koliko šećera u prahu ide na jedan bjelanjak, jer to prvenstveno ovisi o veličini bjelanjka. Zato eksperimentirajte (ako se dogodi da je smjesa pregusta jer ste stavili previše šećera, uvijek ju možete razvodeniti limunovim sokom).

Kućicu i ogradu posipajte šećerom u prahu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


*Recept se donekle temelji na receptu iz časopisa: Lisa Advent, 5. 11. 2007.


Slični recepti
Kućica u snijegu II.



Post je objavljen 18.01.2008. u 13:59 sati.