RUMUNJSKI AVION SLETIO NA TRUP, SVI SU PUTNICI DOBRO
[ # ]

TEMIŠVAR
Piše: Paula Manitašević

Avion rumunjske tvrtke "Carpatair" s 47 putnika i četiri člana posade uspješno je sletio na trup u zračnoj luci u Temišvaru. Nitko nije bio ozlijeđen.

Na zrakoplovu tipa Saab 2000 zaglavio se prednji stajni trap te nije mogao sletjeti. Zbog toga je gotovo dva sata kružio u zraku oko međunarodnog aerodroma u rumunjskom Temišvaru kako bi potrošio gorivo i izbjegao mogući požar pri prisilnom slijetanju. Vatrogasci su prije slijetanja pistu pokrili pjenom.

Zrakoplov Carpataira je, s 47 putnika i četiri člana posade, poletio iz moldavske prijestolnice Kišinjeva prema Temišvaru. Služba za izvanredna stanja je priopćila da je zrakoplov čekalo najmanje 10 vozila hitne pomoći i tri vatrogasna vozila. Ravnatelj temišvarske hitne službe rekao je da nema ozlijeđenih, ali je dodao kako su putnici bili vrlo prestrašeni i traumatizirani. 24 sata

28.02.2009. ...16:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRŽNICA DOLAC IŠARANA NEUMJESNIM GRAFITIMA
[ # ]

ZAGREB

Na restoranu, trgovini, WC-u i ćevabdžinici na glavnoj zagrebačkoj tržnici netko je išarao nacističke parole. Natpise su skidali vatrogaci iz postaje Centar i posada 151.

Prolaznici i jutarnji prodavaći dolaskom na zagrebački "Dolac" imali su što vidjeti. Nacistički i ustaški simboli iscrtani na nekoliko mjesta "ukrašavali" su zagrebačku tržnicu "Dolac".

Image and video hosting by TinyPic

- Na zidovima i prozorima restorana, trgovina, bivšeg WC-a i ćevabdžinice bilo je kukastih križeva, fašističkih parola i nekoliko slova U. Trgovci su odmah počeli brisati grafite, a kasnije su im u pomoć stigli i vatrogasci iz postaje Centar i posada 151 koji su bojali zidove. Došli su i policajci te su napravili očevid.

Ako pratite vijesti na ovom blogu o zagrebačkim vatrogascima primjetit če te da je to u zadnjih par dana postala prava pošast i svako malo vatrogasci izlaze na intervencije upravo tog tipa :skidanje i maljanje nacrtanih i neukusnih grafita.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOD PLITVICA IZGORIO AUTOBUS
[ # ]

KORENIČKA KAPELA
Piše: Dražen Prša

U autobusu koji vozi iz Zrenjanina za Zadar bilo je deset putnika i dvojica vozača. Nitko od njih nije ozlijeđen, a svi su zbrinuti u restoranu u Korenici.

U Koreničkoj Kapeli na Ličkoj magistrali u subotu se oko 4.45 sati zapalio autobus srpske registracije iz Zrenjanina, koji je vozio na redovnoj liniji prema Zadru. Kako je izvijestila Policijska uprava ličko-senjska nitko od deset putnika i dvojice vozača nije ozlijeđen.

Zbrinuti su u obližnjem restoranu u Korenici. Dok su vatrogasci gasili požar promet je na tom dijelu Ličke magistrale bio u prekidu i preusmjeravali su ga na Borje i Vrhovine. Vatrogasci iz Plitvičkih jezera ugasili su vatru oko 6.15 sati, a promet teče naizmjenično jednim kolničkim trakom. Uzroci požara se utvrđuju. 24 sata

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR MARRIOTT HOTELA
[ # ]

ISLAMABAD

požar Marriott Hotela
Hotel u kojem je prije pet mjeseci poginulo 55 osoba u četvrtak ujutru zahvatio je požar.Dva kata "Marriotta" u prestolnici Pakistana i dalje su u plamenu, potvrdila je policija.Najmanje devet osoba je ozljeđeno, a svi u hotelu su evakuirani.

Vatrogasci su lokalnoj televiziji izjavili da postoji velika mogućnost da se zgrada sruši, ukoliko se požar uskoro ne stavi pod kontrolu.Moguće je da je požar izazvala eksplozija u kotlovnici, pošto su neposredno uoči izbijanja plamenova očevici čuli eksplozije.

U rujnu prošle godine, bombaš-samoubojica u kamionu udario je u Marriott Hotel, i izazvao eksplozije i požare u kojima je stradalo 55 ljudi. opširnije

27.02.2009. ...18:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO DRUŽENJE
[ # ]

GRABOVAC

Predstavnice Doborovoljnog vatrogasnog društva Konjščina boravile su u Baranji te bile nazočne na godišnjoj izbornoj skupštini prijateljskog DVD Grabovac.Riječ je o naselju čiji su stanovnici većinom porijeklom Zagorci, a konjščinski su vatrogasci sa spomenutim društvom suradnju započeli još 1998. godine. Susret u Grabovcu bila je ujedno prigoda da delegacija DVD-a Konjščina prijateljima uputi poziv na svoju godišnju skupštinu koja će se održati 22. ožujka. Također, započeti su dogovori o gostovanju KUD-a Konjščina na priredbi “Zagorje u srcu Baranje” koja će se povodom dana općine Čeminac održati u svibnju.

...17:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAMION SE ZABIO U AUTO, SUVOZAČA IZVLAČILI VATROGASCI
[ # ]

JASTREBARSKO
Piše: Marko Dejanović

Na autocesti A1 između Karlovca i Jastrebarskog, u neposrednoj blizini naplatnih kućica u Jastrebarskom, u smjeru Zagreba, došlo do teške prometne nesreće u kojoj su sudjelovali automobil i kamion s prikolicom.

Vozač (57) Peugeota 307 već je vidio naplatne kućice Jasterbarsko. Bio je oko 200 metara udaljen od njih. Išao je autocestom A1 u smjeru Zagreba. U njega se odjednom zabio kamion s prikolicom, koji je vozio 48-godišnji muškarac. U Peugeotu je bio i suvozač (57). Silina udarca odbacila je auto i auto je nastavio klizeći na krovu. Zaustavivši se, vozač je izašao iz auta. Bio je tek lakše ozlijeđen.

Njegov suvozač prošao je mnogo gore. Teško ozlijeđen ostao je zarobljen u smrskanom autu. Uspjeli su ga izvući tek vatrogasci, koji su morali rezati lim kako bi došli do njega. Na mjesto su stigli i liječnici vozilom Hitne pomoći. Odmah su vidjeli da je muškarac u životnoj opasnosti. Čvrsto su ga vezali za nosila, kako mu ne bi ozlijedili kralježnicu, unijeli ga u vozilo i odvezli u bolnicu.
Istodobno, vozač auta davao je iskaz na licu mjesta. Još nije poznato zašto se kamion zabio u auto. 24 sata

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PONOVO GORJELO U GAJEVOJ
[ # ]

PETRINJA

U noći, 27. veljače, oko 3 sata, došlo je do požara na krovištu obiteljske kuće Komlinović u Gajevoj ulici broj 65.Nagorjelo je oko 20 metara krovnih letvi i tri grede, a zapaljenje se dogodilo zbog blizine dimnjaka i grede.Zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika Javne vatrogasne postrojbe spriječen je požar širih razmjera, a njihova intervencija trajala je oko sat i pol vremena. radio Petrinja

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA SREDSTVA ZA GAŠENJE POŽARA
[ # ]

BJELOVAR

Bjelovarska Javna vatrogasna postrojba uskoro bi mogla raditi još učinkovitije. Naime, prezentirana su nova sredstva za vatrogasne intervencije, i to prah, koji se u dodiru s površinom pretvara u gel i onemogućuje daljnje širenje vatre, te dvokomorna plutajuća brana, koja u kombinaciji s vodom i zrakom zadržava vodu do 35 centimetara visine.

Prema riječima voditelja prezentacije, Dragutina Šveda, to sredstvo ne oštećuje mjesto gašenja, drži 3,5 sata nakon čega se pretvara u vodu. Bitno je za spomenuti da su navedena protupožarna sredstva potpuno bezopasna za okoliš, a osim bjelovarske JVP, za takav novi način suzbijanja požara interes je pokazalo još nekoliko postrojbi u Hrvatskoj. net-tv

...07:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

2. NATJECANJE OPERATIVNIH VATROGASACA
[ # ]

SIGETEC

Iz DVD Sigetec obavještavaju sva vatrogasna društva da će se 2.natjecanje operativnih vatrogasaca održati 05.travnja 2009, sa početkom u 09,30 sati u Sigecu kraj Koprivnice. Dolazak i postrojavanje desetina do 09,30 sati ispred Društvenog doma u Sigecu, nakon čega se vozilima odlazi do terena za održavanje natjecanja.

Kotizacija po desetini iznosi 300,00 kn u koju je uračunat ručak, te 2L soka koji se dobije prije odlaska desetine na START. Kotozaciju možete uplatiti na žiro račun DVD Sigetec 2340009-1110028702, ili u gotovini na dan natjecanja.

Vježbu može izvoditi 7-9 vatrogasaca (minimalno 7 je potrebno za prijavu ekipe za natjecanje). Vježbu može izvesti min. 7 vatrogasaca ali će im za to biti potrebno više vremena. Natjecanje je zamišljeno kao zbir od 10 vježbi ili zadaća. Za svaku zadaću se posebno mjeri vrijeme izvođenja, a na kraju se sva vremena zbrajaju i oduzimaju od 2000 kako bi se dobili bodovi postignuti na natjecanju. Greške se ne upisuju, jer je svaka vježba primjenjiva u praksi i vrijeme završava tek kad je vježba pravilno izvedena. Svaka vježba se izvodi samo jednom i radi se posprema nakon vježbe.

A natjecateljske discipline su: Oblačenje osobne zaštitne odore + opremanje za aparatom za zaštitu dišnih putova (4 vatrogasca) , Vježba sa hidrantom-postavljanje 2 mlaza i mlaza za pjenu (rušenje mete) , Izvršenje vatrogasnih zadaća, Potraga za ozlijeđenim vatrogascem u požaru otvorenog prostora, Rušenje čunjeva sa C-cijevi, Gašenje požara zapaljivih tekućina, Mokra vježba sa navalnim vozilom (rušenje mete, nema greški, važno je srušiti metu), Izrada zečjeg nasipa, Zadaća iznenađenja, Rješavanje pismenog testa (zaokruživanje točnih odgovora iz povijesti Hrvatskog vatrogastva i osnovnih taktičkih situacija)

Dođite i pokažite svoje znanje i vještinu.Neka najbolji pobjedi.Detaljniji opis zadaća možete naći na stranicama DVD Sigetec

26.02.2009. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR NA KUĆI PROUZROČILA ŽARULJA ZA GRIJANJE PILIĆA ???
[ # ]

LAMINAC
Piše: Ivana Živko

U buktinji su nastradali krov, kuhinja i ostava. Srećom, nitko nije ozlijeđen. Vlasnica (50) je živjela sama i nije bila u kući dok je izbio požar

Video postavio ISKRENI
Susjedi su brzo dotrčali do kuće koja je gorjela. Ipak, nisu se usudili gasiti vatru jer je krenula priča da je u kući boca plina. Zato su čekali da dođu vatrogasci, kaže Marko Cikač. On je u srijedu svjedočio požaru u mjestu Laminac kod Bjelovara.

- Vatra je počela u prostoriji iza kuće, a onda se proširila na krov i druge dijelove objekta. Kuća je za čas bila u oblaku dima, a širio se i smrad - ispričao je Marko. Dodaje da u njoj nije bilo nikoga dok je vatra buknula.

- U kući živi gospođa. Ona je došla malo kasnije i šokirala se kad je vidjela požar - rekao je Marko. U PU bjelovarsko-bilogorskoj kažu da je vlasnica 50-godišnja žena. U vatri su nastradali krov, kuhinja i ostava. U ostavi je bila gajba s pilićima koju je grijala žarulja. Sumnja se da je ona prouzročila požar.Požar su gasili vatrogasci JVP Bjelovar i Čazma te DVD-i Štefanje i Ivanska. 24 sata

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBILJEŽAVANJE DANA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE
[ # ]

LUG ZABOČKI

Povodom Dana zaštite i spašavanja, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, sutra će biti održana svečana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Krapinsko-zagorske županije. Sjednica će biti održana u restoranu "Kušan" u Lugu Zabočkom od 11 sati.

Na dnevnom redu je prigodni govor županice Sonje Borovčak, zapovjednice Operativnih snaga zaštite i spašavanja Krapinsko-zagorske županije, Informacija o postignutom razvoju i o osnovnim smjernicama daljnjeg razvoja Sustava zaštite i spašavanja Krapinsko-zagorske županije. radio Stubica

...09:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U OGULINU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE
[ # ]

OGULIN

U Gradskoj vijećnici Ogulin, a kasnije i kod Vatrogasnog doma DVD-a Ogulin održano je u srijedu obilježavanje Međunarodnog dana Civilne zaštite.

Svečana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Grada Ogulina održana je pod predsjedavanjem gradonačelnika Ogulina Nikole Magdića, a na njoj su, pored članova Stožera, bili nazočni pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Martin Barić i načelnik županijskog Odjela za preventivu, planiranje i nadzor Zdravko Jandrlić.

Gradonačelnik Ogulina pozdravio je sve nazočne i upoznao ih sa programom proslave Međunarodnog dana Civilne zaštite, a potom je Martin Barić govorio o organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i načinu djelovanja. Poslije njega malo opširnije je o povijesnom razvoju i radu Civilne zaštite govorio i Zdravko Jandrlić.

Nakon toga Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Ogulina zajendo s gostima preselio se ispred Vatrogasnog doma na prigodnu prezentaciju opreme i sredstava snaga zaštite i spašavanja, i to Javne vatrogasne postrojbe Ogulin, ogulinske stanice Gorske službe spašavanja i rafting kluba „River riders“. Ovu prezentaciju pogledala su i djeca iz Dječjeg vrtića „Bistrac“, te sa zanimanjem sjeli u vatrogasna vozila i isprobali spasilačku opremu. Ogulinski list

...08:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI PROSTOR ZA DVD
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dražen Rendić

U ponedjeljak 23. veljače održana je redovna-izvještajna i izborna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Željezničar u prostorima Doma Željezničar.

Na skupštini prisutan bio je predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Ivan Golubić, Nikola Sočev predsjednik Savjeta Hrvatske vatrogasne mladeži, predstavnici vatrogasnih društva, članovi i drugi.Skupštinu je otvorio i prisutne pozdravio predsjednik Anđelko Gašparić. Izvještaj o dosadašnjem četverogodišnjem radu podnio je tajnik Damir Deuš, a financijsko izvješće blagajnik Željko Behin. Planom rada za ovu godinu ovo malo ali vrijedno društvo koje ima svega 17 članova, a prije ta brojka bila je veća od šezdeset, nabavka je potrebne opreme, a kao imperativ u planu pronalaženje je novih prostorija za rad u krugu Željezničke stanice Koprivnica, te lobiranje novih članova.

Izabrano je novo rukovodstvo, za predsjednika izabran je Željko Behin, dopredsjednik Ilija Bilić, zapovjednik Damir Deuš,dozapovjednik Anđelko Gašparić, tajnik Ivica Komar, blagajnik Drago Čikor i spremištar Mišo Culek. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Mladen Ščetarić, a čalnovi su: Igor Miklošić i Matija Lovreković.Učešće u radu skupštine uzeli su i gosti Ivan Golubić i Nikola Sočev koji su pozdravili dosadašnji rad društva i zaželjeli i m još bolji rad i više članova. vatrogasac.net

...08:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASTI ČETIRI SATA GASILI POŽAR U POŽAREVAČKOJ ULICI
[ # ]

BEOGRAD

Beogradski vatrogasci gasili su više od četiri sata požar u stambenoj zgradi u Požarevačkoj ulici 39 na Vračaru! Vatra je zahvatila stan na trećem katu i cijelo vrijeme je postojala opasnost da se proširi i na susjedstvo, pa su se vatrogasci u dizalicama penjali do krova, sjekli ga sjekirama i polivali vodom!

Na sreću, niko nije ozljeđen jer je Beograđanka Elda Đorđić, u čijem stanu je buknuo požar, uspjela pobječi pred vatrenom stihijom koja je buknula u njenom stanu oko 16.30 sati. Prema njenim rečima, u trenutku izbijanja požara u stanu nije bilo nikog osim nje.

- Upalila sam uljni radijator i odmah zatim čula prasak. Zvuk je došao iz zida, ne iz radijatora, pa sam odmah pomislila da su u pitanju instalacije. Gust dim počeo je izlaziti na sve strane i ubrzo se u stanu ništa nije vidjelo. Uspjela sam uzeti moja dva psa i istrčati napolje - ispričala je uznemirena Elda.Kako kaže, vatra je potpuno uništila dvije sobe.

- Naravno, izgorjele su i sve stvari koje su bile u sobama. Šteta je velika, ali je ipak najbitnije da niko nije ozljeđen. Dobro je što se vatra nije proširila i na četvrti kat - rekla je Elda.Ona je dodala da su je emocije stigle tek kada se našla na ulici, na sigurnoj udaljenosti od plamena.

- Nisam imala vremena uplašiti se. Samo sam razmišljala kako što prije izači iz stana. Tek kada sam vidjela vatrogasce i dim koji izlazi iz mog stana, shvatila sam u kakvoj sam opasnosti bila - navela je Elda.Prema riječima susjeda, svi stanari zgrade bili su prilično uplašeni.

- Vidio sam dim i ljude koji istrčavaju iz zgrade. Pozvao sam vatrogasce i oni su ubrzo stigli. Njihove ekipe su odmah isključile struju u cijeloj zgradi. Uspjeli su brzo lokalizirati vatru na trećem katu i svi smo pomislili da je požar ugašen - rekao je jedan od susjeda.Međutim, vatrogasci su primjetili da se krov zgrade dimi.

- Izgleda da se zapalila izolacija ispod krova. Morali smo sjekirama razbijati krov i sječi lim kako bi ugasili vatru. Koristili smo i hidrauličnu dizalicu da bismo brže došli do krova. Zbog toga je čitava akcija duže trajala - rekli su vatrogasci.

Na mjesto događaja stigla su četiri vatrogasna vozila sa 20 vatrogasaca.Promet u ovom dijelu grada odvijao se usporeno jer je Požarevačka ulica bila potpuno blokirana. Press

25.02.2009. ...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U BLIZINI AMSTERDAMA PAO TURSKI AVION
[ # ]

AMSTERDAM
Piše: I. Vašarević, J. Šimac

Turski avion je u Amsterdamu pao na rep tako da nije nastalo veliko trenje i iskrenje. Eksplozija je izostala. Poginulo je devet ljudi, 50 je ozlijeđenih

Pad turskog aviona u blizini Amsterdama

Zrakoplov turske aviokompanije sa najmanje 134 ljudi srušio se u srijedu u 10.40 sati pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku Schipol u Amsterdamu.Avion se prilikom pada raspao na tri dijela, koji su ostali razbacani blizu piste. Zrakoplov je promašio pistu i srušio se u neposrednoj blizini autoceste. Na sreću, nije udario u obiteljske kuće. Promet za sva vozila odmah su zatvorili u oba smjera. Strani mediji isprva su javljali kako su svi preživjeli.

Uprava zračne luke u Amsterdamu u rekordnom je roku osigurala psihološku pomoć za članove obitelji i prijatelje putnika. Na mjesto nesreće odmah je stiglo 20 kola Hitne pomoći i vatrogasaca, a pomažu i spasilačke ekipe iz helikoptera. Boeing 737 poletio je u 8.25 sati ujutro iz Istanbula prema Nizozemskoj. opširnije

Pratite prijenos nizozemske državne televizije OVDJE

...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U BORBI PROTIV STRŠLJENOVA
[ # ]

KOTORIBA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kotoriba na svojoj 121. po redu godišnjoj skupštini izabralo je novo čelništvo. U protekloj godini Društvo je interveniralo 15 puta, šest je intervencija bilo požarnih, na niskom raslinju, osam tehničkih intervencija sastojalo se na ispumpavanju bunara, jedna je intervencija bila vezana za uklanjanje gnijezda stršljenova

U naredne 4 godine predsjednik će biti Gabrijel Friščić, a zamjenik 30-godišnji Damir Dolenec. Zapovjednik će biti Stanko Vugrinčić, a njegov zamjenik Miljenko Vidović. Tajničke i blagajničke poslove, kao i do sada, obavljat će Saša Sović i Željko Radmanić. Uz njih, Društvom će upravljati Julije Jauk, Vilko Cmrečki, Mario Fuš, Josipa Dornik, Drago Latin, Ljubomir Plačko i Antun Ujlaki. Osvrćući se na rad u prošloj godini tajnik Saša Sović istaknuo je kako je Društvo obilježilo 120. obljetnicu osnutka i rada, a prošle su godine od JVP-a Grada Čakovca dobili i tehničko vatrogasno vozilo. Njihov rad prepoznala je Hrvatska vatrogasna zajednica, pa im je dodijelila Povelju Mirka Kolarića, a od Općine Kotoriba primili su općinsko priznanje Grb Kotoribe.

- U protekloj godini Društvo je interveniralo 15 puta, šest je intervencija bilo požarnih, na niskom raslinju, osam tehničkih intervencija sastojalo se na ispumpavanju bunara, jedna je intervencija bila vezana za uklanjanje gnijezda stršljenova, dok smo jednom osiguravali kulturnu priredbu - izvijestio je zapovjednik Stanko Vugrinčić. U narednom periodu djelatnost će biti usmjerena na osposobljavanje mladih kadrova kojih je sve više. U Društvu danas radi 60 aktivnih članova. Od toga broja, 10 je vatrogasnih dočasnika i 5 vatrogasnih dočasnika prve klase. Sedam je vatrogasnih časnika, jedan časnik prve klase, a imaju i tri viša počasna vatrogasna časnika.

U svečanom dijelu skupa podijeljene su diplome i spomenice. Josip Golubić bio je posebno pozdravljen jer ga je Hrvatska vatrogasna zajednica nagradila diplomom za 50 godina rada u vatrogastvu. Spomenice za 10-godišnji rad u DVD-u Kotoriba dobili su Mario Munka i Mladen Rodek, a za 20-godišnji Anica Jauk i Vilko Cmrečki. Dodijeljene su i diplome za vatrogasna zvanja. Za vatrogasca I. klase dobili su je i Zoran Fundak, Mario Fuš i Ljubomir Cenko. Za vatrogasnog dočasnika Dragan Rajher, a za časnika Bojan Vugrinčić.

Skup je u ime Općine Kotoriba, s kojom dobro surađuju, pozdravio Zoran Radmanić, zamjenik općinske načelnice, a u ime Vatrogasne zajednice Međimurske županije Andreas Lisjak, član Predsjedništva i predsjednik Vatrogasne zajednice Područja općina Kotoribe, Donje Dubrave, Svete Marije i Donjeg Vidovca. List Međimurje

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUTOBUS JE VOZIO LJUDE NA SPROVOD , PLANUO I IZGORIO
[ # ]

VRPOLJE
Piše: Ivana Živko

U Vrpolju kod Trilja popodne se zapalio i izgorio autobus, ali putnici su iz njega na vrijeme izišli te nitko nije ozlijeđen, izvijestila je splitska policija. Po neslužbenim informacijama, u autobusu je bilo 30-ak putnika. Očevid na mjestu nesreće još traje.Požar su ugasili vatrogasci iz Trilja koji kažu da se se vozilo možda pregrijao.

Vozili smo se u autu i odjednom smo naišli na vatrogasce koji gase autobus. Vozilo je cijelo izgorilo, ostala je samo olupina, kaže naš čitatelj Marijo Šušnjara koji je fotografiju snimio u utorak na cesti između Trilja i Kamenskog u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Trilju kažu da je u vozilu bilo 30-tak putnika koji su išli na sprovod.
- Svi su na vrijeme izašli van pa nitko nije ozlijeđen. Vozilo se možda pregrijalo, no točan uzrok požara će utvrditi policija - kažu u DVD-u Trilj koji su i ugasili vatru. 24 sata

24.02.2009. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U NEW YORKU GASI 168 VATROGASACA
[ # ]

NEW YORK
Piše: Ivana Samaržija

Čak 168 vatrogasaca ni nakon četiri sata gašenja, nisu uspjeli lokalizirati požar. Za sada je jedan čovjek poginuo, a njih 21 je ozlijeđeno.

Požar u New Yorku

Newyorški vatrogasci bore se sa požarom šesterokatne zgrade. Požar je izbio u utorak rano ujutro u Kineskoj četvrti na Manhattanu. Prema prvim informacijama policije jedan je čovjek poginuo, dok su njih 21 ozlijeđeni, a među njima i dva vatrogasca. Vatra se proširila sa drugoga kata na cijelu zgradu. Nekoliko ljudi čak je skakalo sa petog i šestog kata da se spasi.Jedna žena trčala je kroz vatru i gusti dim po stepenicama.

Nije ni vidjela kamo staje pa su joj vatrogasci pomogli i spasili je - priča jedan od očevidaca. Djelatnici Crvenog križa pobrinuli su se za uplašene stanare koji su u samo nekoliko minuta ostali bez svega.

Krov se urušio zbog prevelike vrućine, pa sad vatrogasci na najbolji mogući način pokušavaju zaustaviti daljnje širenje požara.Ozlijeđene su prevezli u obližnju Bellevue i Beth Israel bolnički centar. Nakon gotovo četiri sata gašenja, 168 vatrogasaca nisu uspjeli staviti vatru pod kontrolu. Uzrok požara još nije poznat. 24 sata

...15:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VOZILO VRIJEDNO 1.300,000 KUNA
[ # ]

GAREŠNICA

Nakon navalnog vozila, te jednog s auto-ljestvama grad Garešnica je za potrebe svoje Javne vatrogasne postrojbe nabavilo vozilo vrijedno 1.300 000 kuna.

Vozni park garešničke Javne vatrogasne postaje bogatiji je za još jedno vozilo. Krajem prošle godine nabavljena su još dva, od kojih je jedno stiglo posredstvom Vlade vrijedno 3 milijuna i 600 tisuća kuna, te vozilo s auto- ljestvama, čime su zamijenjena dosadašnja, stara i 30 godina. Najnovije je vrijedno milijun i 300 tisuća kuna, a otplaćivat će ga grad Garešnica koji se u tu svrhu kreditno zadužio.

Nova vatrogasna auto-cisterna kemijsko je vozilo kapaciteta 5 000 litara vode i 400 litara pjenila, s mogućnošću nadogradnje, te postavljanja dodatne opreme za tehničke intervencije i akcidente. Poznate je nizozemske marke DAF, sa tlačnom pumpom i vitlom za 60 metara cijevi, bacačem vode i krovnim ljestvama. U planu je i nabava vozila za tehničke intervencije otvorenog i šumskog prostora, koje će uz novu cisternu upotpuniti vozni park garešničkih vatrogasaca, kaže zapovjednik Marijo Paluh.

Do ljeta bi trebala biti izgrađena garaža za vozila, u sklopu novog objekta u izgradnji, iza postojeće zgrade postrojbe. Stara vozila dodijelit će se dobrovoljnom vatrogastvu nakon provedbe godišnjih skupština garešničke Vatrogasne zajednice, u kojoj je uz 16 DVD-a i Javna vatrogasna postrojba. Krugoval

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HVALEVRIJEDNA GESTA INE
[ # ]

RIBARIĆI
Piše: Dubravka Vuković

Tijekom prošle godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Ribarići bilo je vrlo aktivno.Pored redovnih sastanaka i skupštine radili smo na uređenju spremišta, održavanju postojećih hidranata i postavljanju dva nova, a očišćeni su i postojeći izvori vode.

Održavali smo protupožarne puteve i spaljivali korov pod nadzorom, uređivali uređivao bike-park u suradnji s mjesnim odborom i udrugom "Bicikl" iz Zagreba, radili na poslovima uređenja garaže, te postavili keramiku u vatrogasno spremište. Osim toga, sve ekipe DVD-a Ribarići nastupale su na brojnim natjecanjima"- rekao je među ostalim, podnoseći izvješće o prošlogodišnjem radu, predsjednik DVD-a Ribarići Mladen Paušić.

Potom je izvršen izbor novih tijela DVD-a. Jednoglasno je izabran Upravni odbor u sastavu: Mladen Paušić (predsjednik), Miko Kolić (dopredsjednik), Zdravko Paušić, Dražen Cetinjanin, Ivica Paušić, željko Kučinić, Mate Dujmić, Hrvoje Domitrović, Josip Paušić, Josip Kolić, Ivan Vučić, Vladimir Paušić, Branko Dujmić, Josip Puškarić i Miko Tonković. Izabrano je i zapovjedništvo na čelu sa zapovjednikom Ivanom Paušićem i dozapovjednikom željkom Kostelićem, te Nadzorni odbor na čelu sa Jasnom Kolić i 5 delegata za skupštinu Vatrogasne zajednice Grada Ogulina.

Posebno svečano bilo je prigodom predaje ključeva novog automobila koji je DVD-u poklonila INA, a blagoslovio ga je župnik željko Blagus. Automobil je INA sponzorirala sa 150 tisuća kuna.Stotinjak nazočnih u Domu u Ribarićima pozdravili su gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić, dopredsjednik županijske skupštine Ivan Vuković i predsjednik Vatrogasne zajednice Vladimir Radej, a među gostima su bili saborski zastupnik Ivan Vučić, zamjenik gradonačelnika Tone Radočaj, te brojni gosti iz drugih DVD-ova, s područja naše i susjednih županija. radio Ogulin

...14:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

I DALJE ISTO VODSTVO
[ # ]

BEDEKOVČINA

Na 97. redovnoj, izvještajnoj i izbornoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina dogovoreno je da većina vodećih ljudi Društva ostane nepromijenjena. Tako je i za naredno četvorogodišnje razdoblje predsjednik DVD-a Željko Odak, zamjenik Stjepan Žegrec, tajnik Tomislav Novosel, a zapovjednik Janko Buzjak. Ostali su isti i članovi Upravnog odbora, promjena je bilo jedino u Nadzornom odboru.

Rad DVD-a u protekle četiri godine ocijenjen je uspješnim, a planom za iduće razdoblje predviđen je nastavak svih dosadašnjih aktivnosti, prije svega na obuci članova, pripremama vatrogasnih ekipa za natjecanja, nabavi nove opreme i proširenje vatrogasnog doma. Inače, DVD Bedekovčina u prošloj je godini imao 7 intervencija, od čega 5 požara, jedno djelovanje u elementarnim nepogodama i jednu tehničku intervenciju. Vatrogasna mladež je i prošle godine bila na obuci u kampu u Fažani, a s tri ekipe nastupili su na državnom vatrogasnom natjecanju. radio Stubica

...13:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRUŠTVO KOJE PREDNJAČI RADOM
[ # ]

ŠTAGLINEC
Piše: Dražen Rendić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Štaglinec u subotu 21. veljače održalo je svoju 30. redovnu godišnju-izvještajnu ujedno i izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo i usvojen ambiciozan plan rada za ovu godinu.

Prisutne goste među kojima je bio predstavnik Koprivničko-križevačke županije Stjepan Behin, dogradonačelnica grada Koprivnice Vesna Želježnjak, predstavnica VZ Županije Mirjana Futač, predsjednik VZ grada Koprivnice Ivan Golubić, predsjednik Svajeta Hrvatske mladeži HVZ Nikola Sočev, zamjenik zapovjednika JVP grada Zagreba Ivica Lonjak, predstavnici udruga, brojnih vatrogasnih društava i drugi, pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu predsjednik DVD-a Štaglinec Darko Gačan.

Izabrano je i novi upravni odbor, a za novog predsjednika izabran je Ivan Golubić, dopredsjednici su Darko Gačan i Mirko Jagušić, tajnik Tomislav Golubić, blagajnik Franjo Cinderić i članovi Martin Vaupotić i Zvonko Jadan. Zapovjedništvo predvodi zapovjednik Željko Bukvić, dozapovjednik je Dejan Lovrenčić, spremištar Stjepan Kozina, a članovi: Matea Golubić, Matea Gačan, Saša Kuzman i Petra Jadan. Predsjednik Nadzornog odbora je Marijan Krsnik, a članovi Stjepan Novak i Josip Žulj.

Spomenice za 30. godina vjernosti DVD-u Štaglinec primili su: Ivan Bačić, Darko Gačan, Vlado Hlevnjak, Izidor Hojsak, Josip i Vinko Hudinčec, Mirko Jagušić, Stjepan Kozina, Ivica Kralj, Josip Kuhar, Ivica Lonjak, Vlado Rončević, Marijan Šestak, Jakob Zimet, Stjepan Zagorščak i Vladimir Picek..... opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SA STUPA SKINULI CRNOG MAČKA
[ # ]

LUKARIŠĆE
Piše: Ivana Živko

Mačak je mirno šetao ulicom sve dok ga nije počeo natjeravati pas. Spas je potražio na stupu za struju. No nije mogao dolje, kaže naš čitatelj Josip Čamber iz Lukarišća kod Dugog Sela.

- Prestrašeni crni mačak je počeo mjaukati. Plakao je gotovo četiri sata. Onda je susjed pozvao vatrogasce. Moram priznati da su brzo došli. Izvadili su ljestve i dvojica su se popela po njima. Spustili su životinju i vratili je vlasniku - ispričao je Josip. 24 sata

23.02.2009. ...16:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

10 USPJEŠNIH GODINA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA SISKA
[ # ]

SISAK

Na sjednici Predsjedništva i Zapovjedništva Vatrogasne zajednice grada Siska analizirani su rezultati rada Vatrogasne zajednice grada Siska u proteklih deset godina te je zaključeno kako je proteklo desetogodišnje razdoblje bilo izuzetno uspješno.

-Nabavljeno je 12 vatrogasnih vozila i to za DVD-e Budaševo, “Mladost” Sisak, Sisak, Greda, Jazvenik, Sela, Topolovac, Preloščica, Gušće, Čigoć, Kratečko, Mužilovčica. Nabavljena je osobna i skupna zaštitna vatrogasna oprema za 17 DVD-a te je preostala još Lonja za opremanje – rekao je tajnik VZG Sisak Gojko Rakarić.

U pogledu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca, svake su se godine provodili programirani stručni tečajevi što je rezultiralo stvaranju više razine stručnog znanja i osposobljenosti vatrogasaca za provedbu preventivnih i operativnih mjera zaštite od požara.

-Vodstvo Vatrogasne zajednice uspješno organizira i provodi vatrogasna natjecanja vatrogasaca i natjecanje djece i mladeži, a uz zadovoljstvo postignutim rezultatima dodatno pospješuju unapređivanje našeg vatrogastva u cjelini – dodaje Rakarić.Posebno je istaknuta aktivna i korektna suradnja predsjednika Vatrogasne zajednice Ivice Šolaje, Grada Siska i gradonačelnika Dinka Pintarića.

-Grad Sisak je s pažnjom i razumijevanjem pratio rad Vatrogasne zajednice, a kroz kontinuiranu i plansku financijsku podršku omogućili su da Vatrogasna zajednica u svom radu stvori uspješne rezultate - zaključio je Rakarić.Na sjednici Predsjedništva i Zapovjedništva VZG Siska jednoglasno je donesena odluka da se na razini Grada Siska dodijeli odgovarajuće priznanje predsjedniku VZG Siska Ivici Šolaji koji je svoju dužnost u proteklom desetogodišnjem razdoblju obnašao volonterski što iziskuje, kako je rečeno, puno odricanja i korištenja slobodnog vremena za potrebe dobrovoljnog vatrogastva. sisak.hr

...15:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI I TRGOVCI
[ # ]

GAREŠNICA

Garešnički vatrogasci sada mogu samostalno nabavljati i prodavati vatrogasnu opremu. Sve je veći interes za kupnju vatrogasnih aparata u Vatrogasnom servisu garešničke JVP, tako da se postrojba odlučila na doregistraciju djelatnosti.


Pored uobičajenih poslova, garešnički vatrogasci sada mogu nabavljati i prodavati vatrogasnu opremu. Tom je stavkom garešničko Gradsko poglavarstvo proširilo Odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe, na njihov zahtjev. Proširenjem djelatnosti stječu su uvjeti za većom zaradom, a postoji i potreba nabave i prodaje opreme, poput vatrogasnih aparata i cijevi, pojasnio je zapovjednik Marijo Paluh.

Dio tih poslova garešnički su vatrogasci i do sada obavljali, ali kao posrednici, dok će doregistracijom to moći i samostalno. Podsjetimo, u Garešnici već dvije godine djeluje Servis vatrogasnih aparata, u prostoru postrojbe, a dva djelatnika stručno su osposobljeni za rad kao ovlašteni serviseri. Vatrogasni servis otvoren je svakim radnim danom od 7 do 15 sati, a u slučaju potrebe usluge pruža 24 sata dnevno. Krugoval

...14:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UPALIO AUTOMOBIL KAKO BI GA UGRIJAO PA JE CIJELI IZGORIO
[ # ]

PETRIJANEC
Piše: Ivana Živko

Zbog kvara na sustavu za dovod goriva vozilo se zapalilo. Požar su ugasili vatrogasci. Nitko nije ozlijeđen, naglasili su u PU varaždinskoj

Prolazili smo pokraj noćnog kluba Kavez u Petrijancu kraj Varaždina. S lijeve strane smo vidjeli kako gori auto. Dotrčali su ljudi i počeli su ga gasiti aparatima. No nisu uspjeli, rekla je naša čitateljica Ana, koja je fotografiju snimila u nedjelju oko jedan sat.

- Stigli su vatrogasci, a za njima i policija. Vatrogasci su ugasili vatru, no Kadett čakovečkih registracija je cijeli izgorio - kaže Ana. U PU varaždinskoj objasnili su da je vozač upalio auto kako bi ga ugrijao. Nakon toga se vratio u klub. Za nekoliko minuta po njega su došli ljudi koji su mu rekli da automobil gori.

- Vatra je buknula u prostoru motora zbog propuštanja sustava za dovod goriva. Srećom, nitko nije ozlijeđen - naglasili su u PU varaždinskoj. 24 sata

...13:34 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POGINUO BJEŽEĆI OD VATRE
[ # ]

KRALJEVO

Nedeljko Gizdavić (67), inženjer iz Kraljeva, izgorio je jučer u požaru koji je izbio u 15.30 u ulici Cara Dušana 53, u zgradi poznatijoj kao „Beli dvor“.

U trenutku kada je izbio požar na trećem katu, osim Gizdavića nikoga nije bilo u stanu sa brojem 8. Ubrzo pošto je plamen zahvatio još tri stana, vatrogasci su stigli na mjesto događaja, a vatrenu stihiju su uspjeli lokalizirati tek dva sata kasnije. Prema neslužbenim saznanjima, nesretni Gizdavić pokušao je ugasiti požar, ali ga je veliki plamen odbacio na terasu, sa koje je pao na pločnik ispred zgrade! Dušan Bekčić, jedan od očevidaca, našao se u dvorištu zgrade desetak sekundi poslije pada Gizdavića.

- Bilo je jezivo. Kleknuo sam pored susjeda da mu opipam puls, ali već je bio mrtav. Drugim riječima, ispečen, jer mu je vatra nagrizla odjeću i meso. Nije uspio spasiti se - rekao je Bekčić.Ostali stanari zgrade evakuirani su u rekordnom roku, iako vatrogasna jedinica nije mogla priči mjestu požara zbog zakrčenih protupožarnih puteva! Na mjesto događaja ubrzo su stigli i istražni sudac, kao i mrtvozornik Zdravstvenog centra „Studenica“.

Nedeljko Gizdavić bio je poznati kraljevački inžinjer i zamjenik direktora kraljevačke Direkcije za planiranje i izgradnju. Uzrok požara za sada je nepoznat. Alo

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSNOVAN SAMOSTALNI DVD KUKULJANOVO - PONIKVE
[ # ]

KUKULJANOVO

Kukuljanovo je jučerašnjom osnivačkom skupštinom dobilo vlastito Dobrovoljno vatrogasno društvo za čijeg je predsjednika izabran Jure Malnar, a za zapovjednika Nikola Šušnjar. Vatrogasno društvo nastalo je iz potrebe stvorene velikom ekspanzijom poslovnih objekata u Industrijskoj zoni Kukuljanovo.

Osim velikih trgovačkih centara kao što su Pevec, Lesnina, Građa-Solin i dr. Na području Kukuljanova nalazi se još oko 320.000 četvornih metara poslovnih prostora te oko 660.000 četvornih metara proizvodno-industrijskoga prostora.Osim Toplane, RobnogTerminala, tuda prolazi i trasa plinovoda, benzinska postaja Adria-Oil, Školjić.Tu je i nešto manje od 20.000 četvornih metara stambenoga prostora te oko 2.500 hektara poljoprivrednih i šumskih površina.

Djelovanje dobrovoljnog vatrogasnog društva Kukuljanovo –Ponikve prvenstveno je zamišljeno kao brza,mala i vrlo mobilna jedinica, osobito kada je u pitanju Industrijska zona. Za sada broje 17 članova,ali veliko interesovanje pokazali su i sami mještani pa se očekuje da društvo vrlo brzo ima velik broj članova koje će trebati osposobiti i educirati za rad vatrogasaca. Novi List

22.02.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LUDO I VESELO U SVETOJ NEDELJI
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše. Damir Marenić

Održan 13. svetonedeljski fašnik.Vatrogasci DVD Sveta Nedelja odlično odradili zadatak osiguranja priredbe. Veliki interes i pljesak zasluženo pripao gostima iz Senja

SvetaNedelja TV

Prekrasno subotnje jutro garantiralo je dobru zabavu kako za sudionike svetonedeljskog fašnika tako i za posjetitelje kojih je ove godine bilo u velikom broju. Jutarnje nastupe započeli su najmlađi, a to su klinci i klinceze iz dječjih vrtića. Bilo je tu Veselih maškara, Dobrih vila i čarobnjaka, Ledenih kraljica, Hrvatskih navijača, Klaunova. Iako su nagrade za sve osigurane najboljima su proglašene maske Grožđe i Hrvatski navijači. SLIKE

- " Eto kad imamo ovako lijepi sunčani dan , odličnu ekipu i razdraganu djecu onda nije problem obaviti zadani zadatak" rekao je Zapovjednik DVD Sveta Nedelja te glavni svetonedeljski zapovjednik Nevenko Čižmešija. Okupljenu publiku zabavile su Svetonedeljske mažoretkinje, Plesni klub Balans, dječji zborovi Strmečki mališani, Samoborček te Break dance show.

Image and video hosting by TinyPic


U popodnevnom dijelu nastupili su Mjesni odbori sa aktualnim temama a prednjačili su slovensko-hrvatski odnosi.Bilo je tako tu i parola


.
Slovenija do Novaka i Novaki do Austrije pa sve do Mačje svadbe u kojoj je hrvatski mačak moral oženiti slovensku mačku kak ne bi došlo do međunarodnog incidenta. Ono što je za svaku pohvalu organizatora a to je da su pogodili u nekoliko stvari.Jutarnji program vodil je Kristijan Ugrina Kiki koji zna kako djeca dišu a zapjevao je Jacques Houdek, u popodnevnom dijelu uz meštra Majka voditelj je bio Darko Janeš a mexicanski štih donjeli su El Combo.

Za muški dio publike pobrinule su se Trbušne plesačice (Fitness centar FOUR D). Nadalje pogodak je bio i dovođenjem Karnevalske udruge "Klapa ispod volta" iz Senja koja je izmamila veliki pljesak i oduševljenje svih prisutnih. A tu je bil i nezaobilazni posjet samoborske delegacije tj,Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec. Turistička zajednica grada Sveta Nedelja, je sve maskirane nagradila besplatnim krafnama i sokovima te neizostavnim grahom i kuhanim vinom. Da bi sve proteklo u miru i sigurnosti uz samoborsku policiju osiguranje su pružili i vatrogasci DVD Sveta Nedelja.

...11:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U AUSTRALIJI DAN ŽALOSTI ZA ŽRTVE POŽARA
[ # ]

MELBOURN

Premijer Ruud pozvao je Australce da svake godine 7. veljače, na dan kada su požari odnijeli najviše života, odaju priznanje žrtvama

Nikad se ne ponovilo

Središnjim komemorativnim skupom na stadionu u Melbourneu i nizom manjih ceremonija diljem zemlje u Australiji je u nedjelju obilježen dan žalosti za više od 200 ljudi stradalih početkom veljače u najgorim požarima u australskoj povijesti. Policija je priopćila da je 209 ljudi izgubilo živote, a 1800 kuća je uništeno u požarima koji su opustošili saveznu državu Victoriju. Premijer Kevin Ruud pozvao je Australce da svake godine 7. veljače, na dan kada su požari odnijeli najviše života, minutom šutnje odaju priznanje i spomen žrtvama.

- Ta 'crna subota' 7. veljače pokazala nam je najgore od prirode i najbolje od ljudskosti - rekao je Ruud, odavši posebno priznanje hrabrim vatrogascima koji su se borili s razornim požarima. U Victoriji i više od dva tjedna nakon početka katastrofe i dalje gori još nekoliko manjih požara, ali su pod kontrolom. 24 sata

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LAŽNI ALARM IZ LJETNIKOVCA "KRALJA LAMINATA"
[ # ]

KONAVLE

Konavoskim vatrogascima, ujedno i članovima općinske zimska službe koji danima na terenu čiste prometnice i Zračnu luku Dubrovnik, u petak u 10.30 sati stigla je dojava policije da se uključio protupožarni alarm u ljetnikovcu 'kralja laminata' Darka Pervana u Čilipima. Pred kuću opasanu visokim kamenim zidom čija je bivša vlasnica bila Tereza Kesovija, ekipa JVP Konavle stigla je u kratkom roku.

Prema riječima zapovjednika Marija Maguda, tvrtka koja osigurava ljetnikovac nakon aktiviranja alarma obavijestila je policiju koja je informaciju o mogućem požaru na imanju vrijednom više od milijun eura proslijedila vatrogascima:

- Kako smo na mjesto događaja stigli prije djelatnika s ključevima, preskočili smo zid i letimičnim pregledom utvrdili da nema dima ni požara. Nakon što je stigao predstavnik vlasnika i otključao kuću obišli smo prostorije i utvrdili da je 'krivac' bio neispravni vatrodojavni senzor - objasnio je Magud, zadovoljan da konavoski vatrogasci još nemaju potrebe za vatrenim intervencijama ove godine. Slobodna Dalmacija

...07:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA PROGUTALA COCKTAIL BAR U TARU NEDALEKO POREČA
[ # ]

POREČ
Piše: Hajrudin Merdanović

Coctail bar Gool u Taru kraj Poreča u potpunosti je izgorio. Objekt nije osiguran, a voditelj bara sumnja da je podmetnut. Šteta je 400.000 kn.

Vatra je u petak navečer nešto prije 19 sati doslovce progutala coctail bar Gool u Taru nedaleko od Poreča. Iako su požar odmah gasili porečki vatrogasci, bar drvene konstrukcije sa kompletnim inventarom izgorio je u potpunosti. Izgoreni coctail bar u vlasništvu je porečke tvrtke 'Sol-maris. Objekt nije osiguran, a šteta se procjenjuje na oko 400.000 kuna. Voditelj izgorenog Goola Isidoro Radojković iz Tara sumnja da je požar podmetnut.

Image and video hosting by TinyPic

- Prema mjestu od kuda je požar buknuo očito je da je požar podmetnut. Mislim da je to djelo obijesne grupice tarskih maloljetnika kojima očito nitko ništa ne može – kaže očajni Radojković. U policiji kažu da se uzrok požara još utvrđuje. [URL=Vatra je u petak navečer nešto prije 19 sati doslovce progutala coctail bar Gool u Taru nedaleko od Poreča. Iako su požar odmah gasili porečki vatrogasci, bar drvene konstrukcije sa kompletnim inventarom izgorio je u potpunosti. Izgoreni coctail bar u vlasništvu je porečke tvrtke 'Sol-maris. Objekt nije osiguran, a šteta se procjenjuje na oko 400.000 kuna. Voditelj izgorenog Goola Isidoro Radojković iz Tara sumnja da je požar podmetnut.

- Prema mjestu od kuda je požar buknuo očito je da je požar podmetnut. Mislim da je to djelo obijesne grupice tarskih maloljetnika kojima očito nitko ništa ne može – kaže očajni Radojković. U policiji kažu da se uzrok požara još utvrđuje. 24 sata

21.02.2009. ...14:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI BAKU
[ # ]

PEĆANCI

Vatrogasne ekipe jučer su izvukle bakicu Živku Milo-vanović (76) iz zametenog i „odsječenog od svijeta“ zaseoka Pećanci kod kuršumlijskog sela Dedinac i uspjele da je na vrijeme dovedu na dijalizu u bolnicu u Prokuplje.

Ekipe Ministarstva zdravlja jučer su satima pokušavale da dospiju do bakice u zatrpanom selu. Međutim, kako im to nije polazilo za rukom ni pomoću terenskih vozila, pa čak ni konja, na kraju su se obratili sektoru za zaštitu od požara i spašavanje.

Kako su zapuhi bili visoki preko dva metra, ni prokupačkim vatrogascima nije preostalo ništa drugo osim da posude motorne sanjke od jednog ljubaznog sugrađanina i da se zapute ka Pećancima. Srećom, njihova ekspedicija je uspjela, a baka Živka je na vrijeme stigla u bolnicu. Alo


...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADIĆ SE ZABIO U JUMBO PLAKAT
[ # ]

ZABOK
Piše: Marcela Bratović

Mladić (22) iz Zaboka sletio je s ceste. Zabio se u veliku reklamu. Iz potpuno smrskanog Peugeota 206 vatrogasci su ga izvlačili više od pola sata

Image and video hosting by TinyPic

Auto je neprepoznatljiv. Potpuno je uništen, a vatrogasci su mladića izvlačili više od pola sata, ispričao je naš čitatelj, koji je htio ostati anoniman. On je u petak navečer snimio smrskani Peugeot 206. Njime je u 19.05 sa zabočke ulice Prilaz Franje Tuđmana sletio V. B. (22) iz Zaboka. Mladić se zabio u jumbo plakat uz cestu. Na mjestu je poginuo. Osim policije, stigli su i vatrogasci. Iz uništenog automobila izvukli su ga tek oko 19.45 sati. Policijski očevid je u tijeku te još nije poznat uzrok nesreće. 24 sata

20.02.2009. ...21:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC ROMANTIČNE DUŠE
[ # ]

NORTH YORKSHIRE
Piše: Marko Šnidarić

Jeff Brook-Smith (62) je romantična duša. Proveo je četiri sata na plaži s grabljama u rukama radeći 30-metarsku poruku za rođendan svojoj zaručnici

Jeff Brook-Smith, 62-godišnji britanski vatrogasac, pripremio je zaručnici veliko rođendansko iznenađenje. Iako mu je 61-godišnja Janet Shipley napomenula da ne želi ništa, Jeff joj je htio pokazati koliko mu je stalo. Proveo je čak četiri sata na plaži u blizini kuće u kojoj žive u North Yorkshireu. Neumorno je kopao po pijesku kako bi izradio golemu 30-metarsku poruku zaručnici.

Image and video hosting by TinyPic

- Sretan rođendan Janet. S ljubavlju, Jeff - pisalo je na plaži.

Nepopravljivi romantičar nije htio ništa prepustiti slučaju. Tjedan dana prije provjerio je kakvo će biti vrijeme kako mu priroda ne bi uništila iznenađenje. Kako su za Janetin rođendan prognozirali loše vrijeme te kišu, Jeff je poruku izradio dan prije.
- Mnogi prolaznici zanimali su se za to što radim. Većina ih je bila oduševljena, a neki su i slikali. Rekavši mi da ništa ne želi, odlučio sam je usrećiti kad je već tako skromna - kaže Jeff.Vidjevši natpis Janet nije mogla doći k sebi. Rekla mu je da je to naljepše što je itko ikad napravio za nju. Par se upoznao u trgovini u kojoj je Jeff kupovao, a Janet je bila nadglednica. Zaljubili su se i zaručili. Jeff sprema još jedno veliko iznenađenje na dan njihova vjenčanja, ali kaže da će to zasad ostati tajna. 24 sata

...17:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE AVION ,POGINULO SVIH PET ČLANOVA POSADE
[ # ]

LUKSOR

Pet članova posade ukrajinskog teretnog aviona poginulo je kada se zrakoplov zapalio prilikom poljetanja sa aerodroma u Luksoru, na jugu Egipta, priopčili su zvaničnici aerodroma.

"Antonov 12" ruske proizvodnje koji je putovao iz Tanzanije za Ukrajinu, sletio je u Luksor, 500 kilometara južno od Kaira da uzme gorivo. Vatrogasci i spasilačke ekipe su pritekle u pomoć avionu ali nisu mogli spasiti posadu aviona, rekao je glasnogovornik aerodroma u Luksoru. On je dodao da promet na aerodromu Luksor nije prekinut zbog nesreće.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZADARSKIM VATROGASCIMA DVA NOVA BRODA
[ # ]

ZADAR

Zadarski vatrogasci do početka ljeta dobivaju veliku ispomoć - čak dva broda nužna u brzim intervencijama na otocima. Županijska vatrogasna zajednica naručila je, naime, brod dug 13 metara, koji će platiti četiri milijuna kuna plus PDV, a Vatrogasna zajednica grada Zadra, brod od sedam metara za cijenu od 450.000 kuna plus PDV.

Oba se plovila rade u Tankerkomercovoj tvrtki Donat boats, prvi bi trebao biti isporučen do kraja ožujka, drugi do početka lipnja ove godine. S obzirom na njihovu brzinu od 20 do 25 milja na sat i opremu kojom će raspolagati, dolazak do eventualnih požara na otocima, kao i onih na moru, bit će mnogo lakši i brži, a intervencije u znatno kraćem vremenu nego do sada.

Image and video hosting by TinyPic

-Brodovi će djelovati u tandemu i svaki odrađivati svoj dio posla. Veći će biti opremljen za gašenje - imat će spremnik za 600 litara pjenila, crpku za more i mogućnost miješanja pjenila i mora, top dometa 70 metara i kapaciteta 1500 litara u minuti. Imat će i samohlađenje te će se moći približiti tik do požara.Na platformi na krmi moći će se smjestiti 20-ak metara četvornih brana za zaokruživanje naftnih mrlja, a na brodu će moći biti i 12 gasitelja. Manji će se koristiti isključivo za prijevoz gasitelja i njihovo što brže prebacivanje do mjesta požara, bilo na otoku, bilo na moru - doznajemo od zapovjednika Županijske vatrogasne zajednice te ravnatelja Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željka Šoše.

Zbog sve većeg broja nesreća na moru kod kojih se u pomoć najprije pozivaju vatrogasci, gradski JVP nastavlja s osposobljavanjem ronilaca. Za to je lani dodatno osposobljeno deset vatrogasaca, a ove će godine takvu obuku proći njih još deset.Zadarska je županija, inače, prije više godina, zajedno s Ličko-senjskom županijom, dobila na korištenje tzv. ekobrod koji je bio namijenjen i gašenju požara. Nije se pokazao primjerenim takvoj zadaći pa je prepušten na raspolaganje i održavanje jednoj tvrtki. 057info

19.02.2009. ...19:50 [ Komentari (2) ] Isprintaj

IZASLANSTVO GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE U POSJETU HVZ
[ # ]

ZAGREB

Hrvatska vatrogasna zajednica sa svojim predsjednikom mr. Antom Sanaderom te sa suradnicima Željkom Popovićem, Dinom Kozlevcem, Slavkom Gaušom i Mijom Brlečićem ugostili su predstavnike gasilske zveze Slovenije.

Image and video hosting by TinyPic

Bila je to prilika da se još bolje i još kvalitetnije pristupi međunarodnoj suradnji između te dvije zemlje koje su u dosadašnjem radu na vatrogasnom planu surađivale na visokom nivou te postigle značajne rezultate.Isto tako valja zabilježiti da je ovo prvi susret novoizabranog vodstva nacionalne vatrogasne organizacije kako Hrvatske tako i Slovenije.......opširnije

...19:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU OBITELJSKE KUĆE JEDNA OSOBA LAKŠE OZLJEĐENA
[ # ]

BUZET

Jedna je osoba lakše ozlijeđena u požaru obiteljske kuće koji je jučer oko 15.30 sati izbio u Čiritežu nedaleko od Buzeta, izvijestila je danas Policijska uprava istarska.U obiteljskoj kući nedaleko od Buzeta izbio je požar. Gaseći vatru vlasnik se poskliznuo, pao i udario glavom o tlo. Izgorio je auto, traktor i nadstrešnica, dok je fasada kuće nagorjela.

Glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić rekla je kako je lakše ozlijeđen 57-godišnji vlasnik kuće koji se gaseći požar poskliznuo, pao i udario glavom u tlo. Ostali ukućani nisu bili kod kuće u trenutku izbijanja požara.

U požaru koji je iz još neutvrđenih razloga buknuo u prizemlju obiteljske kuće, izgorio je osobni automobil citroen, traktor i nadstrešnica dok je fasada kuće nagorjela.

Buzetski vatrogasci lokalizirali su požar oko 17 sati a u potpunosti je ugašen u 21.30 sati.Na mjestu događaja očevid obavljaju djelatnici istarske policije i inspektor zaštite od požara. Večernji List

...13:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPREMA ZA OPERATIVNE SLUŽBE GRADA ZAGREBA
[ # ]

ZAGREB

Milan Bandić uručuje opremu za operativne službe G.Oprema vrijedna 262 tisuće kuna simbolično je uručena u prostorima Prve vatrogasne postrojbe.Osam satelitskih telefona, satelitski terminal s pripadajućim komponentama te lutke za učenje oživljavanja i defibrilacije, sve to uključuje oprema vrijedna 262.000,00 kuna s PDV-om, dar Grada Zagreba operativnim snagama, koji im je danas uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. VIDEO

Prema riječima pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića, nabava ove opreme jedan je od koraka u poboljšanju komunikacije i pravovremenog reagiranja u kriznim situacijama između operativnih službi, što ujedno znači i veću sigurnost za građane. Trenutno operativne službe imaju različite sustave komunikacija, a uporaba satelitske veze omogućit će da sve službe međusobno komuniciraju. SLIKE

Sigurnost građana na prvom je mjestu jer nema ništa vrednije od ljudskog života, naglasio je gradonačelnik, a u takvim su situacijama promptnost i komunikacija najvažniji čimbenici.Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Zagreb i Policijska uprava zagrebačka dobile su na korištenje po jedan satelitski telefon, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba pet telefona i satelitski terminal, a Ustanova za hitnu medicinsku pomoć jedan telefon i četiri lutke za vježbanje oživljavanja.

Kako se čulo, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe i Policijske uprave zagrebačke u Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć bit će educirani za pružanje napredne prve pomoći na mjestu nesreće i katastrofe kako bi zbrinuli unesrećene do dolaska Hitne pomoći.Inače, u redovito djelovanje Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ulazi i opremanje partnerskih institucija, odnosno operativnih službi Grada Zagreba. Grad Zagreb

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BITI ĆE KASNO ZA KAJANJE
[ # ]

NOVI SAD

Velika akcija grada, protupožarne i komunalne inspekcije, godinu dana poslije tragedije u kafiću "Laundž", u kojem je poginulo osmero mladih ljudi, a dvoje je teško ozljeđeno, izgleda nije urodila plodom. I dalje se za protupožarne uslove u mnogim objektima, poslovnim i stambenim, ne može reći da ispunjavaju bar - minimum. Od prošle veljače, u gradu je bilo požara, ali, srećom, ne velikih razmjera i bez žrtava.

Kontrolama mnogih nadležnih službi, odmah poslije tragedije, utvrđeno je da u kafićima u gradu, posebno u samom centru, većina lokala nema odgovarajuću protupožarnu zaštitu, ali da nijedan nije bio sličan "Laundžu".Mada je tokom 2008. godine komunalna inspekcija napisala 1.037 prijava zbog prekoračenja radnog vremena, u sudu za prekršaje donjeto je samo 58 prvostupanjskih rješenja. A, veliko je pitanje da li će te odluke u drugostupanjskom postupku postati i konačne.

- Uz to, i kazne su, može se reći, smješne, jer su iznosi od 3.000 do 20.000 dinara, što ugostiteljima ne predstavlja problem platiti - upozorava Dragi Bulatović, glavni komunalni inspektor. - Naša ekipa koja je zadužena za kontrolu radnog vremena u kafićima, u suradnji sa policijom, mjesečno podnese i do stotinu prijava.Interesantan je podatak da vlasnici pojedinih kafića imaju od 40 do 50 prijava. Problem sa prekoračenjem radnog vremena najizraženiji je u lokalima u Petrovaradinu i u novosadskoj Ulici Laze Telečkog.

U protupožarnoj policiji kažu da je neposredno poslije prošlogodišnje tragedije u kafiću u centru Novog Sada, pregledano više od 200 objekata i da su vlasnicima koji nisu ispoštovali propise napisana rješenja sa nalogom da otklone nepravilnosti. Velika većina je, predočavaju, upozorenje shvatila ozbiljno i osigurala protupožarne aparate i uklanjala lako zapaljive materijale. Ipak...

- Problematični su lokali u suterenima i podrumima zgrada, gdje ne postoje dva izlaza - upozoravaju u protupožarnoj policiji. - Malobrojni su oni koji se prije otvaranja lokala sa nama konzultiraju što im je potrebno.Problem je i to što Zakon o protupožarnoj zaštiti nije mjenjan od 1988. godine, pa objekte manje od 150 kvadrata ne kontrolira Protupožarna služba, što znači da se ne provjerava da li imaju aparate za gašenje požara, da li postoje dva ulaza, požarne stepenice... Zakonom, takođe, nije propisano koji se materijali smiju koristiti u enterijeru.
Zamjenik gradonačelnika Saša Igić predočava da gradska vlast pomaže Vatrogasnoj brigadi, iako nisu u njihovoj nadležnosti, i da je prošle godine iz proračuna grada izdvojeno više od deset milijuna dinara za kupovinu vozila. On kaže da su protupožarne mjere pooštrene i da u kafićima moraju postojati protupožarni aparati, a da su vlasnici upozoreni da za enterijer ne koriste lako zapaljive materijale.

Točno prije godinu dana, tadašnja gradska vlast je najavila da će na ulazima u ugostiteljske objekte biti istaknute naljepnice da su ispunjeni protupožarni uslovi. Međutim, do sada ni na jednom lokalu nije osvanuo takav natpis. Večernje Novosti

18.02.2009. ...20:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SKUPŠTINA DVD-a VUČILČEVO
[ # ]

VUČILĆEVO
Piše: Tomislav Horvat

Evo novosti. Sezona skupština je počela a ta groznica trese i naš kraj.14.02.2009. održana je 81. Po redu izborno, izvještajna skupština DVD-a Vučilčevo, jednog od četiri društva VZO Dubravica.

Skupštinu je otvorio i uspješno vodio Marin Štritof stari i novoizabrani predsjednik DVD-a, uz njega su sjedili članovi radnog voditeljstva Franjo Frkanec i Dragutin Štritof. Zapisnik je vodio tajnik društva Mario Štritof koji je i podnio izvješće o radu društva za proteklu godinu.

Tajnik se osvrnu na rad društava te spomenuo koliko i kako se radilo u 2008 godini, prisjetili smo se i proslave osamdeset godina djelovanja DVD-a koju su održali u lipnju mjesecu protekle godine.
Zapovjednik društva Mario Čuk u svom izvješću je napomenuo kako ovo društvo prošlu godinu nije imalo intervencija, već su radili na preventivi te su tako dva puta u godinu dana pregledali hidrantsku mrežu, dijelili su letke mještanima povodom mjeseca zaštite od požara, a ujedno su i popunili hidrantske ormariće sa odgovarajućom vatrogasnom opremom koje su postavili po cijelom mjestu...... opširnije

...18:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADIĆA KOJEG JE USISAO TISKARSKI STROJ IZVLAČILI VATROGASCI
[ # ]

MELBOURN
Piše: Marcela Bratović

Tiskarski stroj u australskoj tiskari povukao je odjeću mladića. Stroj je tada usisao i glavu mladića, a potom i ostatak tijela. Vatrogasci su ga čak 45 minuta izvlačili. Zadobio je teške ozljede te su ga prevezli u bolnicu u Melbourneu. Nažalost, nesretnog mladića liječnici nisu uspjeli spasiti. Policija još istražuje cijeli slučaj. Nije poznato hoće li tužiti mladićeve nadređene. 24 sata

...17:08 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI IZVLAČILI PRIKLJEŠTENOG IZ KAMIONA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Helena Tkalčević

Kamioni su se sudarili kod Carinarnice na Slavonskoj aveniji u Zagrebu u srijedu oko 14.30 sati. Jedan od vozača ostao je prikliješten u kamionu zbog čega su na mjesto nesreće stigli i vatrogasci koji su ga izvlačili iz kamiona. Vozač je ipak prošao samo s lakšim ozljedama. Prevezli su ga u bolnicu u Dubravi. Policija smatra da su se sudarili jer jedan od vozača kamiona nije držao dovoljan razmak. 24 sata

...16:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STRADAO U POŽARU I OSTAO ZATRPAN POD RUŠEVINAMA KROVA
[ # ]

KOLAŠAC
Piše: Željko Huljev

Dušan Šuša, 84-godišnji mještanin zaseoka Kolašac u općini Kistanje, pronađen je u srijedu u jutarnjim satima mrtav u svojoj obiteljskoj kući od posljedica iznenadnog požara koji je u vrlo kratkom vremenu pred zoru zahvatio drveno krovište koje se nakon što je izgorjelo, sručilo po nesretnom starcu.

Požar su u olujnoj snježnoj mećavi koja je harala Bukovicom primijetili susjedi kao i njegov sin Zdravko Šuša, nakon čega su zajedno krenuli pokušati spasiti život starcu koji je tog trenutka osim u plamenu bio zatrpan drvenim gredama i crijepom.Uz sva njihova nastojanja kao i brzu pomoć vatrogasaca iz JVP Knin starac je ipak unutar srušene i zapaljenje kuće podlegao ozljedama., nakon čega je pozvana policija i u tijeku je očevid kao i izvlačenje preminulog starca.

Premda službeno još nisu priopćeni uzroci požara pretpostavlja se da je do njega došlo ili zbog kvara na elektroinstalacijama tijekom olujne snježne mećave ili je do požara došlo kada je nesretni Dušan želio naložiti peć.
- Tu večer otac je bio u našoj novoj obiteljskoj kući, stotinjak metara udaljenoj od naše starine i budući je majka preminula prije nekoliko mjeseci otac Dušan teško se mirio s tom činjenicom i sinoć jednostavno nije želio ostati sa nama ukućanima nego je spominjući u više navrata pokojnu suprugu odlučio tu noć prespavati tamo gdje su oni živjeli cijeli život. Večerao je i otišao, nakon čega se sve to dogodilo - kazao nam je pokojnikov sin Zdravko Šuša. Slobodna Dalmacija

...15:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U DUBROVNIKU U 24 SATA UGASILI 6 POŽARA
[ # ]

DUBROVNIK

Posljednji požar buknuo je u noći na utorak oko 4.20 sati u Šumetu, kada je vatra zahvatila prizemlje kuće šezdestogodišnjeg vlasnika

U Dubrovačkoj županiji u 24 sata vatrogasci su ugasili čak šest požara u kojima nitko nije ozlijeđen. Posljednji požar buknuo je u noći na utorak oko 4.20 sati u Šumetu, kada je vatra zahvatila prizemlje kuće šezdestogodišnjeg vlasnika. Uzrok požara je kratki spoj na električnom kabelu. U Splitskoj ulici u Metkoviću izbio je požar u plasteniku zbog kratkog spoja na produžnom električnom kabelu. Unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca, nastala je šteta od 6000 kuna.

Vatrogasci iz Gruda obračunali su se s vatrom u Konavoskom polju gdje je izgorio jedan hektar trave i niskog raslinja. Trava i nisko raslinje gorili su i između mjesta Orašac i Gromača. Vatrogasci su ugasili i požar koji je u Podgori izbio uslijed spaljivanja biljnog otpada, kada se vatra proširila na okolno raslinje pri čemu je izgorjelo oko 6000 četvornih metara trave. U Pločama, na predjelu Plina istočna, izgorjelo je oko 4000 četvornih metara trave i niskog raslinja. Požar su ugasili djelatnici JVP-a »Ploče«. Vjesnik

17.02.2009. ...19:35 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR STANA U TRATINSKOJ ULICI
[ # ]

ZAGREB
Pišu: Matija Veličan ,M. Bratović, I. Živko

Požar koji je izbio u stanu u Tratinskoj 62 još uvijek nije pod kontrolom, a prometovanje javnog gradskog prijevoza je obustavljeno.Vlasnik stana ne radi, a susjedi kažu da je stan bio pun smeća i robe. Nije imao struju pa misle da je zapalio svijeću, zbog koje je buknuo požar VIDEO

Danas oko 14 sati i 34 minute izbio je požar u jednom stanu u Tratinskoj ulici na broju 62. Prema informacijama iz PU zagrebačke gašenje buktinje je još uvijek u tijeku.Zbog vatrogasnih kola na pruzi tramvajski je promet u smjeru Remize u potpunosti obustavljen.

Osim nepodnošljiva smrada koji se širi zgradom, susjedi godinama trpe njegovo verbalno i fizičko zlostavljanje. Prije Domovinskog rata godinu i pol proveo je iza rešetaka jer je susjeda izbo nožem. Nakon odležane zatvorske kazne vratio se i nastavio po starom. Nedavno je nasrnuo i na Mirtu Vračar (63) i to zato što nije dala da boce odlaže u podrumu. U stanu, naime, više nema mjesta.

Stanari su se godinama žalili Gradu, Zavodu za javno zdravstvo, inspekciji, čak su ga htjeli poslati na liječenje, ali svi nadležni ustvrdili su isto: stan je njegov i on u njemu može raditi što želi. Dok su se vatrogasci mučili s gomilom stare odjeće, točnije bacali je kroz balkon u kamion, na ulici se pojavio Kolak, koji je navodno pobjegao kad je vidio da gori.

-"Smeće u stan nanosi više od 15 godina. Nemojte ga žaliti jer je opasnost za nas susjede", očajno je govorila Sunčana Hrvatin-Kunić, koja živi u zagrebačkoj Tratinskoj ulici. Franjo Kolak (58) živi kat iznad nje. Njegov stan planuo je u utorak nešto iza 14 sati. On nije bio doma. Vatrogasci su brzo stigli i satima su imali pune ruke posla. Iz stana su morali iznositi smeće, koje je vlasnik ondje nakupljao godinama. Kolak ondje živi cijeli život. Nezaposlen je i skuplja boce. Kako tvrde susjedi nije plaćao režije te su mu isključili struju i vodu. Osim plastičnom ambalažom, stan je dupkom napunio odjećom. Pred zgradu je došao oko 16 sati.

- "Sve su to moje dragocjenosti. Nisam imao struje, ali u stanu nikad nisam palio svijeće. Stan su mi zapalili susjedi, jer sam Hrvat. Htjeli su napraviti Veliku Srbiju" - vikao je Kolak. Ipak, susjedi sumnjaju da je upravo plamen svijeće izazavao požar.

- "Ponekad je u stanu bilo svjetlo. Sigurno je palio svijeće" - vjeruje susjeda Mira Vračar. Dodaje da je Kolak godinama vrijeđa. I ostali susjedi to potvrđuju. Tvrde da je jednog susjeda napao i nožem, zbog čega je godinu i pol odležao u zatvoru. Vatrogasci još iznose zapaljive stvari iz stana te je i policijski očevid u tijeku. Javno / 24 sata

...17:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SKUPŠTINA DVD JASENAK
[ # ]

JASENAK

Na skupštini DVD-a Jasenak održanoj na Bjelolasici, osim brojnih članova bili su nazočni Zdravko Pašić ,u ime gadonačelnika i gradskog Poglavarstva, Ivan Vuković dopredsjednik županijske skupštine, Marinko Herman načelnik Policijske postaje Ogulin, Marijan Kurelac zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ogulin, te predstavnici brojnih DVD-ova s područja grada Ogulina i susjednih općina, ali i iz ostalih krajeva Hrvatske.

Podnoseći izvješće o radu predsjednik Nenad Vukadinović, naglasio je među ostalim da društvo broji 143 člana, djece, mladeži i ispitanih vatrogasaca, a djece i mladeži od 6-16 godina ima 45. Obilježene su sve manifestacije vezane za vatrogastvo kako vatrogasne zajednice Grada, tako i susjednih društava, a zahvaljujući financijskoj pomoći grada Ogulina po završetku radova oko garaže asfaltirali su prednji dio, odnosno ulaz u dom i garaže, te postavili rubnjake.Pod kraj izvještajne godine, zahvaljujući susretljivosti prijatelja iz DVD-a Novi Vinodolski dobili su terensko vozilo Lada NIVA.Pored nabave kombi vozila, kupljena je i veća količina potrebne vatrogasne opreme, radnih i svečanih odjela te majica i trenerki za djecu u vrijednosti 46.000,00 kn.

Aktivnosti DVD-a Jasenak su se odvijale i kroz sudjelovanja na brojnim vatrogasnim natjecanjima, a što se tiče intervencija na požaru, lani su ih imali sedam i to na području mjesnog odbora Drežnica tri požara otvorenog prostora i četiri požara objekata, pri čemu je utrošeno 315 sati a u prosjeku je na gašenju sudjelovalo 10 članova DVD-a.Na opožarenim površinama značajnije materijalne štete nije bilo, dok je na požarima objekata materijalna šteta bila prilična, no bila bi i veća da nije bilo pravovremene intervencije u suradnji sa
Javnom vatrogasnom postrojbom Ogulin. Auto cisternom, rekao je Nenad Vukadinović, nastavljena je vožnja vode za potrebe stanovništva pri čemu je prevezeno 205 tura za potrebe domaćinstava i vikendaša, a 82 ture za potrebe gospodarskih subjekata, te je ostvaren prihod od 85.000,00 kn.

Ukupni prihodi DVD-a lani su iznosili 264.568,00 kuna, dok su istovremeno rashodi iznosili 250.508,00 kuna, pa je ostvaren višak prihoda od 14.060,00 kuna.Na skupštini je rečeno da je prošloga tjedna, na izbornoj sjednici, Nenad Vukadinović ponovo izabran za predsjednik DVD-a, zamjenik predsjednika je Rajko Kosanović, a zapovjednik DVD-a Simo Gvero.Na kraju su podijeljena brojna priznanja i zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima. Radio Ogulin

...16:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO ČELNIŠTVO
[ # ]

ČUKOVEC

Vatrogasci DVD-a Čukovec održali su svoju 78. po redu godišnju skupštinu koja je bila izborna. Izabrano je novo čelništvo Društva na čijem će čelu u naredne 4 godine biti Zdravko Marčec koji je na tom mjestu zamijenio Mladena Orehovca koji je preuzeo tajničke poslove Renata Habuša. Zapovjednik će biti Emil Madić, njegov zamjenik Jozo Jezerčić, a blagajnik Anđelko Madić.

Govoreći o jednogodišnjem minulom radu dosadašnji predsjednik Mladen Orehovec istaknuo je kako lani u mjestu nisu imali nijednu protupožarnu intervenciju, a nisu ni izlazili na neka druga požarišta. Smatraju da je to rezultat sustavnog preventivnog protupožarnog djelovanja na ovome području. Društvo broji 45 članova, od čega je 6 dočasnika, 2 su vatrogasca I. klase, 30 ih je s položenim temeljnim ispitom, 7 ih je bez ispita, a 2 su člana na skupštini potpisala pristupnice.

Spomenice za 20-godišnji rad dodijeljene su Mariju Zadravcu i Mladenu Slavičeku, a šest zahvalnica ljudima, društvima i institucijama s kojima surađuju. Skup je u ime Vatrogasne zajednice Međimurske županije pozdravio njen dopredsjednik Josip Posavec. List Međimurje

...14:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U FUTOGU GORJELA "BELA LAĐA"
[ # ]

FUTOG

U požaru koji je jučer oko 10.20 sati izbio u Starom Futogu, kod crkve u Ulici cara Lazara 150, izgorio je kompletan krov na kući, nekad poznatoj po kavani "Bela lađa" površine oko 250 kvadratnih metara. Prilikom intervencije ozljeđen je jedan vatrogasac koji je propao kroz krov, ali on je nakon ukazane lječničke pomoći pušten kući. Materijalna šteta je velika, saznaje se neslužbeno.

„Vatrogasci su izašli po dojavi s devet ljudi i tri vozila i nakon dvadesetak minuta lokalizirali vatru", rekao je po završenoj intervenciji za "Dnevnik" zapovjednik Odjeljenja vatrogasne spasilačke jedinice Sektora za zaštitu i spašavanje Robert Varadi. „Požar smo zatekli u razbuktaloj fazi, kad je već zahvatio cijeli krov i kad je prijetio da prjeđe na druge objekte kao i u unutrašnjost kuće. Ostale podatke o događaju kao i o uzroku i visini materijalne štete, priopčit će MUP nakon završenog očevida". RTV

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOBAR RAD MALOG DRUŠTVA
[ # ]

KUZMINEC
Dražen Rendić

Godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuzminec 124. po redu, održana je u subotu 14. veljače u prostorima Vatrogasnog doma.

Na skupštini osim članova i mještana sudjelovali su i predstavnici susjednih vatrogasnih društava, udruga, predstavnik naše županije Stjepan Behin, predsjednik Općinskog vijeća Rasinje Vjekoslav Radiček, dopredsjednik VZ naše županije Ivan Golubić, predstavnik JVP grada Koprivnice Vladimir Kovaček i drugi.

U izvještaju o radu društva u prošloj godini spomenuti su radovi na uređenju Vatrogasnog doma i okoliša, nabavka svečanih i radnih odora, sudjelovali na obilježavanjima vatrogasnih obljetnica susjednih društava, nabavljen je dio vatrogasne opreme istaknuo je u izvještaju tajnik Damir Sakač. On je ujedno predložio i plan rada za ovu godinu kojim se predviđa završetak radova na uređenju Vatrogasnog doma a prioritet je izmijeniti krovište, urediti okoliša oko doma, nastaviti raditi sa vatrogasnom mladeži, nabavka vatrogasne opreme i održavanje postojeće.

Novo rukovodstvo društva je predsjednik Vjekoslav Kuharić, dopredsjednik Vjekoslav Gašparić, tajnik Damir Sakač, zapovjednik Krunoslav Krvar, dozapovjednik Vjekoslav Kralj i blagajnik Davor Salaj.U radu skupštine sudjelovali su i gosti podržavajući rad ovog malog, ali vrijednog društva. vatrogasac.net

16.02.2009. ...17:27 [ Komentari (2) ] Isprintaj

NASTAVAK UREĐENJA PROSTORIJA ZA RAD
[ # ]

SELNICA PODRAVSKA
Piše: Dražen Rendić

Ove godine nastavit će se radovi na uređenju prostora za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selnica Podravska, istaknuo je u planu rada za ovu godinu predsjednik Željko Panić na redovnoj godišnjoj izvještajnoj i izbornoj skupštini društva održanoj u subotu 14. veljače.

Među ostalim planom je predviđeno školovanje i obuka članova, nabava nove i održavanje sadašnje opreme, sudjelovanje na natjecanjima i ostalim manifestacijama. Društvo koje broji 58 članova bilo je aktivno i prošle godine kada je započela zajednička akcija na uređenju novog prostora društva koje se nalazi u sklopu Doma mještana gdje se nalazi i vatrogasno spremište.

U izvještaju o radu u prošloj godini tajnik Krešimir Korotaj zahvalio je i na svesrdnoj pomoći Općine Legrad koja je za uređenje i adaptaciju novih prostora u sklopu doma izdvojila iz proračuna oko 30.000 kuna.... opširnije

...16:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD DOMAJI - ORGANIZIRAT VATROGASNO NATJECANJE
[ # ]

DOMAJI
Piše: Dražen Rendić

U planu rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domaji ove godine planira se organizirati natjecanje vatrogasaca u raznim disciplinama navedeno je među ostalim na redovnoj izvještajnoj i izbornoj skupštini društva održanoj u subotu 14. veljače.

Izvještaje i planove rada članovi skupštine jednoglasno su prihvatili. Prihvaćen je i predloženo novo rukovodstvo. Za predsjednika izabran je Alen Radić, zapovjednik Dejan Ban, dozapovjednik Danijel Piljak, tajnik Talan Bolto i blagajnik Miroslav Kovaček.

Među gostima skupštine bilo je i načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj, predsjednik Savjeta Hrvatske vatrogasne mladeži i predstavnik VZ Županije Nikola Sočev, predsjednik VZ općine Sokolovac Zlatko Blažic, predsjednik VZ grada Koprivnice Ivan Golubić, predstavnici 16 vatrogasnih društava, udruga i drugi. Gosti su uzeli učeće u radu pozdravivši skupštinu istaknuli su dobar rad članova i zaželjeli im da ostvare sve predstavljene planove. opširnije

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPREZ KOD PALJENJA SMEĆA
[ # ]

KRAPINA

Iako je veljača, s dolaskom lijepog i sunčanog vremena počeli su i prvi ovogodišnji radovi na otvorenom, prije svega čišćenje okućnica i drugih travnatih površina od raznog otpada biljnog porijekla, kojeg se građani najčešće rješavaju paljenjem. Budući da iz godine u godinu raste broj požara na otvorenom koji su izazvani upravo zbog ovakvih radnji, iz Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije apeliraju na građane da budu maksimalno oprezni te da vatru nikako ne ostavljaju bez nadzora. radio Kaj

...14:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPADNI ZAGREB OSTAO BEZ GRIJANJA
[ # ]

ZAGREB

Jutros oko 5 i 30 puknula je magistralna cijev u zagrebačkoj toplani u Zagorskoj ulici. Puknuće je izazvalo poplavu, toplana je isključena, a cijeli zapadni dio Zagreba ostao je bez grijanja, odnosno oko 200.000 ljudi.

Vatrogasci od jutra ispumpavaju vodu, no još nije poznato koliko će vremena biti potrebno za otklanjanje kvara, uzrokovanog najvjerojatnije starošću cijevi. Nije tajna da je veliki broj vodoopskrbnih cijevi u Zagrebu velike starosti, imamo neke cijevi koje su od početka vodoopskrbne djelatnosti, dakle cijevi od 100 godina, rekao je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović.

Radnici Elektrane-toplane Zagreb nastojat će tijekom iduća 24 sata otkloniti kvar na postrojenju nastao puknućem magistralnog voda Vodoopskrbe i odvodnje u krugu pogona kako bi grijanje ponovno proradilo.Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je danas pogon te rekao da će se o točnim uzrocima kvara, nastaloj šteti i troškovima sanacije moći govoriti tek kada se građanima vrati grijanje a što je sada prioritet.HEP-Toplinarstvo poziva potrošaće na strpljenje. HRT + VIDEO

...13:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U PADU HELIKOPTERA POGINULO 12 VATROGASACA
[ # ]

SANTIAGO

Južno od glavnoga grada Santiaga, u regiji koja se bori sa šumskim požarima. Najmanje 13 ljudi poginulo je na jugu Čilea prilikom pada helikoptera koji je prevozio vatrogasce poslije akcije gašenja šumskog požara, izjavili su čileanski zvaničnici. VIDEO

Trinaest je osoba poginulo u helikopteru koji se u nedjelju srušio u središnjem Čileu, u regiji koja se bori sa šumskim požarima.Helikopter je pao na padinu blizu Chanco, nekih 165 milja (270 km) južno od Santiaga, koja se nalazi u pokrajini Gov. Maria del Carmen Peres..Poginuli su pilot i 12 vatrogasaca, u dobi od 18 do 30 godina, koji su išli gasiti vatru u šumi eukaliptusa.Helikopter u kojem su nastradali pripada šumariji u vlasništvu konglomerata Copec.

Šef čileanske Nacionalne šumarske službe rekao je da je helikopter vraćao vatrogasce nakon cjelodnevne borbe sa šumskim požarom.

Vatrogasac koji je otišao na mjesto događaja rekao je da su on i njegov tim pronašli dva beživotna tijela čak 50 metara od olupine srušenog helikoptera koji je još gorio kada su na mjesto nesreće stigli spasioci. 'Vidio sam helikopter, bio je potpuno uništen. I sa svim ljudima unutra', rekao je jedan rođak koji se uspio probiti do mjesta pada.

Javno

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEPAŽLJIVIM SPALJIVANJEM UGROŽENE OBLIŽNJE VIKEND KUĆE
[ # ]

SREBRNJAK
Piše: Damir Marenić

Nedjeljno poslijepodne bilo je predviđeno za tjelesnu aktivnost vatrogasaca.Naime nakon dojave o požaru trave i niskog raslinja u Srebrnjaku na požarište je krenula Javna vatrogasna postrojba Samobor.Stigavši na mjesto događaja trebalo se uspenjati srebrnjačkim padinama koje su poznate po testiranju pluća te se uhvatiti u koštac sa vatrenim jezicima koji su se već dosta razmahali.

Pridruživši se lokalnim mještanima koji su i zapalili travu ali im je "pobjeglo".Zajedničkim snagama vatra je ubrzo stavljena pod kontrolu. Uzrok je nepažljivo spaljivanje granja od strane radnika koji su održavali uređenje okoliša oko privatnog posjeda, šteta nije velika ali pravodobnom intervencijom spriječeno je da vatra dođe do obližnjih vikend kuća.Na mjestu intervencija bila je i samoborska policija, te Zapovjednik VZG Sveta Nedelja Nevenko Čižmešija.

15.02.2009. ...17:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO SKIJAŠKO NATJECANJE VATROGASACA GASILSKE ZVEZE JESENICE
[ # ]

JESENICE

Danas je na skIjalištu Španov vrh iznad Jesenica održano natjecanje Gasilske zveze Jesenice. U prekrasnom sunčanom danu uživalo je i nastupilo 154 natjecatelja.

Kod Cicibanke rođene do 2003.godine prvo mjesto pripalo je hani Vrhovnik iz PGD Koroška Bela,drugo mjesto za Mašu Arnež iz PGD Koroška bela a treće mjesto za Metu Škufca iz PGD Blejska Dobrava. Kod cicibana rođenih do 2003.godine prvo mjesto za Žigu Svetlin iz PGD Koroška Bela,drugo mjesto osvojio je Vid Kejžar član PGD Hrušica.Kod pionirki 1 rođenih 2001-2002. pobjedila je Naja Varl iz PGD Koroška Bela,dok je kod pionira 1 pobjedu odnio Luka Pančur iz PGD Koroška Bela.

Mojca Klinar iz PGD Hrušica te Samo Perc iz PGD Jesenice bili su najbolji u kategoriji pioniri 2 koji su rođeni od 1998-2000 godine.Kod veteranki najbolja je bila Metka Koblar iz PGD Blejska Dobrava ispred Sanje Kovač iz GARS-a te Irene Razingar iz PGD Hrušica dok je najbolji veteran Bogdan Razinger iz PGD Blejska Dobrava ispred Stana Razingara iz PGD Hrušica te Matjaža Kovača iz GARS-a.

U kategoriji članovi A rođeni od 1975 - 1991.godine pobijedio je Marko Koblar iz PGD Blejska Dobrava kod članica A najbolja je bila Mojca Ferk iz PGD Blejska Dobrava. Kod članova B koji su rođeni 1960 - 1974.godine prvo mjesto za Matjaža Čebulja člana PGD Jesenice a kod članica najbolja je bila Urška Brglez iz PGD Koroška Bela.

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČLANOVI DVD ŠĆITARJEVO UČESTVOVALI U HUMANITARNOJ AKCIJI
[ # ]

VELIKA GORICA

Humanitarnom akcijom pripremanja Turopoljske kotlovine u nedjelju, na platou oko Pučkog učilišta, prikupljeno je gotovo pet tisuća kuna za uređenje sportske dvorane Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Kotlovina, grah ili gulaš zamirisali su Goričanima već u prijepodnevnim satima, pa su u kratkom vremenu pohitali kupiti i kušati fine turopoljske specijalitete.

Svatko na svoj način, i prema tajnim receptima, kotlovinu su pripremali dečki iz UVDR-a, članovi DVD-a Ščitarjevo, Udruga planinara Velika Gorica te skupina „Nas četiri“. Udruga vinara i vinogradara Grozd, uz finu kotlovinu imala je i najbolje vino. -Ovo je predsjednički Pinot-, pohvalio se meštar Udruge, predsjednik Vlado Mikulčić. Najbrža prodaja zabilježena je kod članova Plemenite općine Turopoljske na čelu sa županom Franjom pl. Kosom, a svoje su umijeće predstavili i budući ugostitelji Radivoje Jovičić i glavni kuhar, promovirajući Krčmu „Turopoljski top“ koja će uskoro biti otvorena u prostorima dvorca Stari Grad Lukavec. Da imaju nadaleko poznatu kotlovinu pohvalili su se i članovi OSS-a Buševec pod stručnim vodstvom kotlovina- majstora Dude Bedeka. -Ova je kotlovina mirisala od Litve do Mađarske, prešla je cijelu Europu i vele da bolje nema-, pohvalili su se kuhari iz Buševca.

Posjetitelji su mogli degustirati i kupiti i kuhanog vina, finih fašničkih krafni, a oni najhrabriji dali su se u ruke stručne „kozmetičarke“ koja je predvodila tim „face paintera“. Naravno, nije nedostajalo ni dobre glazbe za koju su bili zaduženi tamburaši iz Mičevca dok su „kotlovinaše“ bodrili buševski tamburaši uz malo pojačanje sa strane. RVG

...15:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO DIO KUĆE , TRI KAMP PRIKOLICE I KUHINJA RESTORANA
[ # ]

ROVINJ
Piše: Mirna Divjak
Foto: vatrogasci-rovinj

Rovinjski vatrogasci su brzom intervencijom požar lokalizirali nakon pola sata, a ugasili ga oko četiri sata ujutro.Prema prvim informacijama, nitko nije ozlijeđen, a još se i ne zna je li požar podmetnut. Više dojava o požaru vatrogasci su dobili od građana, susjeda i policije te promptno intervenirali.Na teren su izašle dvije vatrogasne smjene

P okraj turistčkog naselja Amarin u Rovinju u noći na nedjelju nešto iza pola noći buknuo je požar na obiteljskoj kuću u vlasništvu Rajka Ivanića dok se on nalazio u Karlovcu. U vrijeme izbijanja požara u kući su bili samo vlasnikova kćer Mirjana i njegov nećak. Doznaje se kako su njih dvoje policajcima i vatrogascima ispričali da su prije spavanja samo začuli pucketanje. Provirili su kroz prozor i šokirani vidjeli da sve gori. Mogli su jedino pozvati vatrogasce.

- "Nakon dobivene dojave u 00,23 sata da se vidi požar u blizini Turističkog Naselja Amarin,intervenirali smo terenskim vozilom Mazda i navalnim vozilom Iveco.kako je požar bio velikuh razmjera dignuli smo i rezervno ljudstvo te dodatna vozila.Uočeno je da je požar započeo na djelu objekta koji se koristi kao ljetni restoran a nalazi se sjeverno od stambene zgrade.Tu se nalazio i novi automobil marke Peugeot koji je u potpunosti izgorio a preko kojeg
se požar proširio na zgradu.Sjevernije od objekta koji je služio kao ljetni restoran nalazile su se tri kamp prikolice koje su također temeljito izgorjele. Drugi automobil Ford karavan, koji se nalazio ispred kamp kućica je spašen. U kući su oštečene tri prostorije zajedno s namještajem.Nakon što je požar pogašen nastavili smo sa saniranjem zgarišta i nadzorom istog a pred jutro vratili smo se u postaju - doznaje se jutros od zapovjednika rovinjske Javne vatrogasne postrojbe Edija Mendice.

Dario Matohanca iz rovinjske vatrogasne postrojbe kaže da je požar gasilo osam vatrogasaca s četiri vozila.
- Kada smo stigli na požarište, plamen jezik je već „lizao“ zidove kuće. Automobil, ljetnu kuhinju i terasu nismo mogli spasiti. Za manje od 4 sata obuzdali smo požar i spriječili njegovo širenje na obližnje kuće i lako zapaljive kamp-prikolice. Zbog širine požarišta uzrok požara za sada je nemoguće utvrditi. U požaru nitko od ukućana i vatrogasaca nije ozlijeđen – kaže Matohanca, pomoćnik šefa operative rovinjskih vatrogasaca.

Prema prvim informacijama, nitko nije ozlijeđen, a još se i ne zna je li požar podmetnut. Više dojava o požaru vatrogasci su dobili od građana, susjeda i policije te promptno intervenirali.Na teren su izašle dvije vatrogasne smjene, jedna redovna i jedna pričuvna s dva vatrogasna navalna vozila, jednom vatrogasnom autocisternom i jednim terenskim vozilom s ugrađenim modulom visokog tlaka. Požar je lokaliziran 20 minuta nakon dolaska vatrogasaca, a gašenje je trajalo do ranih jutarnjih sati. Neslužbeno doznajemo kako je uzrok požara najvjerojatnije kvar na elektro-instalacijama kolektora solarnih ploča koje su popravljane u subotu poslijepodne.Očevid još traje. opširnije

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODLIČNOM AKCIJOM NJUJORŠKIH VATROGASACA SPAŠENI RADNICI IZ LIFTA
[ # ]

NEW YORK

Vatrogasci FD New York sudjelovali su u spašavanju troje radnika u Bronxu.Naime radnici su se spuštali liftom u podzemni tunel.Negdje na pola puta nestalo je električne energije.Sami radnici nisu se nikako mogli sami izvuči te su bili pozvani a tko drugi nego vatrogasci. Stigla je brigada14 sa vozilima Rescue 3, Rescue 4, Squad 14, Ladder 42 te Engineu 73 te izveli spašavanje iz dubina u zatvorenom prostoru.

Sama akcija tekla je tako da je prvo osiguran lift kako ne bi propao u dubinu od preostalih 135 stopa.Budući da radnici nisu bili ozlijeđeni, pomoću tronošca i užeta izvukli su radnike na sigurno.Načelnik brigade Fred Lafemina nije krio oduševljenje izvedenom akcijom - „ Izveli su odličnu akciju, odradili su fenomenalni posao.Oni su najbolji“. opširnije

...12:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U PLAMTEĆEM VOZILU IZGORJELA ŽENA
[ # ]

STARO PETROVO SELO
Piše:Piše: Snježana Flegar

Muškarci su se uspjeli spasiti, žena je ostala zarobljena u plamtećem automobilu. Najvjerojatnije je živa izgorjela u nedjelju oko 6.45 na autocesti Zagreb-Lipovac. Kako doznajemo u PU brodsko-posavskoj, kod Starog Petrovog Sela automobil bugarskih registracija sletio je s autoceste. Prevrtao se i zapalio.

Muškarci ženi nisu mogli pomoći. Njih su kolima Hitne medicinske pomoći prevezli u novogradišku Opću bolnicu. Još se ne zna kakve ozljede imaju. Vatrogasci su ugasili plamteći auto. 24 sata

...11:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUSTRALIJA ODALA POČAST ŽRTVAMA POŽARA
[ # ]

MELBOURN

Diljem Australije u nedjelju su održane mise u spomen na žrtve katastrofalnih požara u saveznoj državi Victoriji, javljaju agencije.Oko 1800 kuća uništeno je u oko 400 požara u Victoriji. Izgorjelo je oko 450.000 hektara raslinja. Vlada je najavila 91 milijun dolara pomoći za žrtve

Najmanje 181 osoba je poginula, a 1800 kuća uništeno je u oko 400 požara u Victoriji. Izgorjelo je oko 450.000 hektara raslinja. Bila je to najveća požarima izazvana katastrofa u australskoj povijesti.U nedjelju ujutro u Victoriji je bjesnilo još osam požara, četiri manje nego u subotu, a gasiteljima na ruku ide pad temperature u području.

Središnja crkvena služba u spomen na žrtve održana je u gradu Whittleseau, oko 100 kilometara od Melbournea, glavnog grada Victorije. Nazočio joj je i premijer Kevin Ruud.Vlada je najavila 91 milijun australskih dolara pomoći za žrtve požara i najavila osnivanje središta za rano uzbunjivanje kako bi se ubuduće izbjegle ovako razorne posljedice prirodnih katastrofa.Smatra se da su mnogi od požara podmetnuti, ali zasad su uhićena samo dvojica piromana. Večernji List

...09:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU STANA DEVET MRTVIH NA PODRUČJU ASTRAHANA
[ # ]

MOSKVA

Devet osoba poginulo je u subotu u Rusiji u požaru stana u jednoj zgradi u selu Molodezni, u području Astrahana, na jugu zemlje, prema podacima ruskog ministarstva za hitne situacije.

"Nakon što su ugasili požar, vatrogasci su pronašli devet tijela", rekao je glasnogovornik, prenosi agencija Novosti.Pedeset devet osoba iz te zgrade je evakuirano, prema riječima svjedoka, prenosi agencija koja je precizirala da uzroci požara još nisu poznati. Večernji List

...08:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA PETAK 13. SKORO IZGORJELA KUĆA
[ # ]

DUGA RESA

Jučerašnji petak 13. zasigurno će ostati u lošem sjećanju 43-godišnjaku i njegovoj obitelji iz Donjeg Mrzlog Polja.

Kad je dan, kojeg se zbog praznovjerja svi pomalo pribojavamo, skoro bio na izmaku planuo je požar u kotlovnici spomenute obiteljske kuće u Mrzlom Polju.Srećom, nitko u požaru nije ozlijeđen, a vatra je ubrzo stavljena pod nadzor od strane vatrogasaca, pa je izbjegnuta tragedija. Materijalna šteta procjenjuje se na 50 tisuća kuna. Kako doznajeno od davorka01 u akciji su sudjelovali vatrogasci DVD Stara Sela sa 7 članova, kombi vozilom TAM i Renault Trafic, DVD Duga Resa - 8 članova, kombi vozilo Mercedes i navalno vozilo Deniss, DVD Barilović - sa 2 člana i navalnim vozilom Zastava te JVP Karlovac - 6-8 djelatnika, navalno vozilo Atego i autocisterna Actros. O akciji možete više pročitati na blogu DVD Stara Sela radio Mrežnica

14.02.2009. ...18:27 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASAC IZVLAČIO MRTVE I NAŠAO TIJELO SVOG NEĆAKA
[ # ]

LIPOVLJANI
Piše: Vanja Smiljanić

Vozač Bogdan Slota (25) i suvozač Igor Pernička (26) poginuli su, a Ines Lasek (18) i Helena Kostecki (17) teško su ozlijeđene. Išli su u disko.

Bogdan Slota (25) iz Lipovljana izgubio je u petak oko 21.30 sati kontrolu nad Clijom i udario u mostić koji je auto gotovo preskočio. Djevojke sa stražnjih sjedala izletjele su iz vozila koje se zaustavilo u kanalu. Motor automobila odletio je desetak metara, a poklopac motora tridesetak metara. Prije udara u mostić, Clio je udario automobil Đurđice Kostadinović parkiran pred kućom izvan kolnika. Vozač i suvozač Igor Pernička (26) poginuli su, a Ines Lasek (18) i Helena Kostecki (17) teško su ozlijeđene. Svi su iz Lipovljana.ŽC 112 o nesreći je odmah obavijestio HMP i JVP Sisak te OKC PU sisačko-moslavačke.Osim HMP i policije u izvlačenju unesrećenih sudjelovao je i DVD Lipovljani sa 7 vatrogasaca i jednim vozilom.

- Kad sam prišla autu, vidjela sam da je suvozač mrtav, a vozač je još vrlo kratko vrijeme davao znakove života - rekla je Đurđica Kostadinović. Djevojke su prevezene u bolnicu s vrlo teškim ozljedama. U roditeljskoj kući Igora Perničke sreli smo strica Željka, koji je vatrogasac. Te su ga večeri pozvali na intervenciju na ovu nesreću.

- Razdvojio sam lim i vidio tijelo nećaka. Bilo mi je strašno - kazivao je kroz plač. Neslužbeno smo doznali kako je četvero mladih krenulo iz Lipovljana u Kutinu u novootvoreni disko. Pokop poginulih je u nedjelju u 15 sati na mjesnom groblju. 24 sata

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPĆINA LIPOVLJANI PODRŽAVA NABAVKU VATROGASNE OPREME I VOZILA
[ # ]

LIPOVLJANI

Zapovjednik VZO Lipovljani Zlatko Pješ obrazložio plan ZOP-a na području općine.U odnosu na prošlu godinu povečala se razina protupožarne zaštite.Prioritet je naglašen na nabavku vatrogasnog vozila za potrebe DVD Kraljeva Velika.

Prilikom usvajanja prijedloga Procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija i Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija za područje Općine Lipovljani koje je sa stručnog stajališta obrazložio Zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani gospodin Zlatko Pješ, uz usvajanje spomenutih prijedloga članovi poglavarstva jednoglasno su izrazili podršku vatrogascima za dosadašnju nabavu vatrogasne opreme i vozila, odnosno za do sada provođenu izobrazbu i obuku vatrogasnih kadrova.

Spomenutom izobrazbom i nabavom ispunili su se prije postavljeni uvjeti za usvajanje prijedloga spomenutih dokumenata, a što je važnije, ocjenjeno je, u proteklih nekoliko godina znatno se povećala razina protupožarne zaštite na području općine i samim time sigurnost naših sugrađana.

Uz prijedlog za usvajanje spomenutih dokumenata na Općinskom vijeću, članovi poglavarstva iskazali su posebnu podršku prijedlogu Zapovjednika Vatrogasne zajednice za nastavak i kontinuiranu nabavu vatrogasne opreme, odnosno za nastavak izobrazbe i obuke vatrogasaca, vatrogasnih dočasnika i časnika.

Ovom prilikom je posebno naglašena potreba što hitnije nabave vatrogasnog vozila sa pripadajućom vatrogasnom opremom za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljeva Velika uz naglasak da su sredstva već nekoliko godina uzastopno osigurana u općinskom proračunu, odnosno u proračunu Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani.

Što se tiče usvojenih prijedloga spomenutih dokumenata oni ne donose posebne novosti u organizaciji protupožarne zaštite na području općine, ali daju vatrogascima pravni okvir i dodatnu financijsku sigurnost u daljnjem obavljanju njihove djelatnosti, kako u odnosu na samu općinu, tako u odnosu na državne i ostale nadležne službe. općina Lipovljani

...11:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRILIKOM INTERVENCIJE TEŽE OZLJEĐEN JEDAN VATROGASAC
[ # ]

TENJA

Prema izvješću VOS-a, dana 13. veljače 2009. godine u 12:08 sati, u JVP Osijek zaprimljena je dojava o požaru dimnjaka i mogućeg proširenja na krovište obiteljske kuće u Kovačićevoj ulici, u mjestu Tenja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Osijek sa 9 vatrogasaca i 2 vozila. Prilikom gašenja požara, došlo je do pada kroz krovište kuće i do teže ozljede (iščašenja ramena) vatrogasca. Požar je ugašen u 13:15 sati, a vatrogasac je zadržan u bolnici u Osijeku. DUZS

...08:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR TRAVE I NISKOG RASLINJA U KAMENJAKU
[ # ]

KRAPINA

Prema izvješću VOS-a, dana 13. veljače 2009. godine u 18:15 sati, u JVP Krapina zaprimljena je dojava o požaru trave i niskog raslinja u mjestu Kamenjak kod Radoboja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Krapina sa 4 vatrogasaca i 2 vozila, DVD Radoboj sa 10 vatrogasaca i 1 vozilom i DVD Gornja Šemnica sa 5 vatrogasaca i 1 vozilom. Požar je ugašen u 20:10 sati, a opožarena je površina od 25 ha. DUZS

...08:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELO NAPUŠTENO SKLADIŠTE ADRIACOLORA
[ # ]

SPLIT

Građanin dojavio o vatri u napuštenom prostoru .Splitski vatrogasci brzo izašli na mjesto intervencije sa tri vozila i 12 vatrogasaca.Nakon očevida znat će se uzrok i materijalna šteta.

Vatra koja je u četvrtak oko 16 sati planula u napuštenom skladištu “Adriacolora” u Ulici Ljudevita Posavskoga 14 ugašena je oko 18 sati. Splitski vatrogasci zaprimili su u 16.17 sati dojavu građanina da gori napušteno skladište, a nedugo nakon toga na teren su izašla tri vatrogasna vozila sa 12 vatrogasaca.

Izgorjelo je 75 metara kvadratnih prostora, a vatra je zahvatila i cijelo krovište zgrade. Policija je na mjestu događaja obavila očevid pa bi se trebali znati uzrok požara i materijalna šteta. Slobodna Dalmacija

...08:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AVION UDARIO U KUĆU
[ # ]

BUFFALO
Piše: Ivana Samaržija

Putnički avion tipa Dash 8 Q400 udario je, u četvrtak kasno navečer, u obiteljsku kuću u američkom Buffalu. Američki mediji javljaju kako nitko od 44 putnika i 4 člana posade na letu Continental Expressa nije preživio pad. Zrakoplov je letio iz New Jerseya. Avion se navodno pri padu zapalio i udario u kuću, a mediji navode kako je poginuo i jedan čovjek kraj kuće.Vatrogasci su se satima borili s vatrom. VIDEO

Jedna od putnica u avionu, koji je pao na kuću, bila je i udovica Beverly Eckert. Njezin muž Sean također je poginuo u nesreći 11. rujna 2001. godine. on je bio putnik u avionu koji je udario u toranj World Trade Centra. Beverly je u četvrtak putovala u Buffalo kako bi proslavila 58. rođendan svog pokojnog supruga.

- Znamo da je bila u tom avionu. Ona je sada sa svojom ljubavi - rekla je njezina sestra, Sue Bourque. Obitelji poginulih u padu zrakoplova u Buffalu, smješteni su na obližnjem aerodromu gdje je avion trebao sletiti i čekaju službenu potvrdu smrti njihovih najmiliji koji su letjeli zrakoplovom u Buffalo.

Image and video hosting by TinyPic

- Odjednom se začuo strašan zvuk, a zatim je uslijedilo nešto slično potresu. Plamen je sukljao visoko u zrak, a kroz dim sam jedva vidio voziti. Nisam znao što se događa - priča svjedok nesreće, Keith Burtis koji se vozio obližnjom cestom.
Vatra koja je u nekoliko minuta progutala zrakoplov, vrlo se brzo proširila na kuću. Na zemlji su lakše ozlijeđeni žena i dijete koji su bili u blizini kuće na koju se srušio avion. Olupina zrakoplova leži ispred ulaznih vrata kuće. On je doslovo sletio na krov kuće. Obitelji iz dvanaest obližnjih kuća su evakirani na sigurno. Vatra je oštetila i par kuća u blizini one na koju je avion pao. VIDEO

- Prava je sreća da je zrakoplov udario u samo jednu kuću - rekao je jedan od vatrogasaca. Nekoliko sekundi prije pada piloti nisu prijavili nikakve probleme kontroli leta. Policija ne želi još uvijek objaviti imena stradalih u strašnoj nesreći prije nego li kontaktira njihove obitelji. VIDEO

- Čekam da mi službeno potvrde da je moja sestra bila u zrakoplovu. Studirala je pravo i imala je odlične ocjene. Putovala je sa sveučilišta kući kako bi sa nama provela nekoliko dana. Ovo je velika tragedija. Svi smo shrvani, ne znam što bi rekao i mislio - rekao je Christopher Kausner, brat poginule putnice. Vatrogasci i policija osigurali su mjesto nesreće jer sve još uvijek vrlo užareno, pa tako ni inspektori ne mogu započeti istragu. 24 sata

13.02.2009. ...16:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKNADE ZA VATROGASCE
[ # ]

SVETI IVAN ZELINA

Novom gradskom odlukom povećane naknade za vatrogasna dežurstva i intervencije.Riječ je o novčanim naknadama namijenjenim za vrijeme koje vatrogasci provedu na dežurstvu ili neposredno na intervencijama.Što se tiče glavnog vatrogasnog zapovjednika i njegovog zamjenika treba reći da oni moraju biti dostupni 24 sata dnevno

Zelinski vatrogasci u ovoj će godini biti nagrađivani prema novoj odluci o nagrađivanju koja je donijeta na prijedlog vatrogasne zajednice. Riječ je o novčanim naknadama namijenjenim za vrijeme koje vatrogasci provedu na dežurstvu ili neposredno na intervencijama. Tako će od sad vatrogasci na dnevnim intervencijama dobiti 50 kn po satu provedenom na intervenciji tijekom dana, odnosno 80 kn tijekom noći. Aktivno odnosno pasivno dežurstvo vatrogascu vozaču s C kategorijom nagrađivalo bi se sa 100 kn po danu.

Što se tiče glavnog vatrogasnog zapovjednika i njegovog zamjenika treba reći da oni moraju biti dostupni 24 sata dnevno, dakle uvijek, i bez prekida dokle god obnašaju tu funkciju, te se u bilo koje doba dana ili noći odazvati pozivu policije ili službe 112, kako bi mogli organizirati intervenciju na koju uglavnom i sami uvijek kreću. Oni će kao mjesečnu naknadu za taj posao dobiti 1200 kn zapovjednik, odnosno 600 kn njegov zamjenik.

Tijekom prošle godine vatrogasci, ovdje se misli na sve vatrogasce s područja Zeline, dakle iz svih DVD-ova koji su izlazili na intervencije, izašli na ukupno 93 intervencije na kojima je ukupno provedeno 717 sati. Iako se, naravno, ne zna koliko će ove godine imati intervencija, za financijsku konstrukciju poslužila je prošla godina, pa je tako za za naknade vatrogascima za ovu godinu izdvojeno 150 tisuća kuna. radio Sveti Ivan Zelina

...16:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KVALITETNA SURADNJA VATROGASACA I UČENIKA
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dražen Rendić

Niz godina Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice na razne načine surađuje s Obrtničkom školom u Koprivnici. Ovih dana ova suradnja urodila je konkretnim poslovima od strane učenika Obrtničke škole.

- Naša suradnja nije od jučer ona traje već niz godina u različitim oblicima, od prijevoza učenika do škole, dopreme, prijevoza na izlete i drugo, rekao nam je zapovjednik JVP-a Koprivnice Slavko Tucaković u čijoj postrojbi ovih dana učenici prvih razreda Obrtničke škole imaju svoju praktičnu nastavu.

Naime, učenici smjera soboslikara predvođeni svojim nastavnikom praktične nastave Ratomirom Ljubićem obojat će interijere prostora za rad vatrogasne postrojbe Koprivnice, a u tome pomažu im i vatrogasci. Ovakav vid suradnje učenika Obrtničke škole i JVP-a Koprivnica dobar je primjer kako se praktična nastava može provesti na obostrano zadovoljstvo jedne i druge strane u ovom slučaju učenika Obrtničke škole i koprivničkih vatrogasaca javne postrojbe. vatrogasac.net

...16:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KRATKOVIDNI FARMER ZAPALIO JE HLADNJAK A NE KAMIN
[ # ]

TIROL
Piše: Piše: Marko Šnidarić

Adolfu Maieru, 87-godišnjaku iz Tirola u Austriji postalo je hladno. Ostavio je otvoren hladnjak, a da to nije znao. Odlučio je zapaliti kamin koji je pokraj hladnjaka. Umjesto u kamin, drva je stavio u hladnjak i sve zapalio.

Pozvao je vatrogasce kojima se ispričao te obećao da će što prije nabaviti bolje naočale.
- Stavio sam drva kao i obično i mislio da je sve u redu. Tada sam osjetio dim. Barem znam zašto mi je postalo hladno, nisam zatvorio hladnjak - kaže starac. 24 sata

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MASKE ŠTITE OD OPEKOTINA NA LICU
[ # ]

SARAJEVO

Osim 35 kompleta opreme za disanje, dobili i rezervne boce za kisik...

Sarajevski vatrogasci dobili su najmoderniju zaštitnu opremu koju će koristiti prilikom gašenja požara i spašavanja unesrećenih. Prema riječima Mahira Halilovića, zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade, u opremi je zaštitna maska koja je tankim cijevima povezana s bocom za kisik, pomoću koje dišu tokom intervencije.

- Kupili smo 35 kompleta opreme za disanje, uz njih smo dobili i rezervne boce za kisik, a uskoro treba da nam stignu specijalne "škare" za izvlačenje ozljeđenih iz automobilskih nesreća. Projekt je koštao oko 100.000 KM - ističe Halilović.

Vatrogasci su odmah isprobali opremu, tako što su izveli kratku vježbu. Morali su prenijeti punu opremu u garažu, odakle kreću na intervenciju. Zatim su se, noseći vatrogasnu mlaznicu, morali popeti na toranj, koji im služi kao simulacija višekatnice.Mustafa Grbo, Muamer Mališević i Hajro Prguda rekli su da su maske veoma važne, jer ih štite od trovanja ugljičnim monoksidom i sprječavaju da dođe do opekotina na licu. Dnevni avaz

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ZALAZE I U BUNARE, RIBNJAKE I NA CESTE
[ # ]

VIROVITICA
Piše: Marija Lovrenc

Virovitički vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe u posljednjih su godinu dana najmanje radili svoj osnovni posao - gasili požare.

Razlog tomu je što su vatrogasci iz godine u godinu sve zaposleniji i što se količina i vrsta njihovih obveza i dužnosti povećava, pa intervencije poput gašenja vatre ostaju tek manji dio posla koji ispunjava njihovo često stresom i opasnošću ispunjeno radno vrijeme.

- Posao nam je sve raznovrsniji. Prije dvije godine imali smo oko 150 intervencija, a samo lani njihov broj porastao je na 540. Radimo svašta, od tehničkih intervencija u prometnim nesrećama, do uklanjanja granja nakon većeg nevremena - istaknuo je zapovjednik JVP-a Ante Tutić.Kaže da kod njih nema mirovanja, s obzirom na to da je ekipa bar jednom dnevno na terenu koji uz Viroviticu pokriva i četiri okolne općine. Vatreni dečki lani su ugasili 51 požar, od toga je 28 njih bilo na građevinskim objektima, a gasili su i četiri automobila koja su se zapalila.

U vrijeme suše postali su i “vodonoše” - gotovo svaki tjedan cisternom su prevozili pitku vodu u naselja poput Jasenaša. U krizno vrijeme poplave, početkom lipnja prošle godine, tri su dana i noći tijekom čak 150 intervencija ispumpavali vodu iz kuća, podruma i dvorišta. U najgorim slučajevima, prvi su na mjestu prometnih nesreća, iz bunara vade one koji počine samoubojstvo, lani su bili i ronioci, kada je iz ribnjaka i Drave trebalo izvući tijela utopljenika.Hladna glava, bogato iskustvo, timski rad i puno ljudskosti - jedina je formula koja tada pomaže, kažu vatrogasci koji ističu da su zahvaljujući 15 milijuna kuna vrijednoj opremi zasad spremni za sve terene - od šume i rijeke do vrhova zgrada i podruma.

- Iako vatrogasci jako dobro rade, veći broj trgovačkih centara i poduzeća u gradu, nameću potrebu za većim brojem profesionalaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi - kaže Tutić. Napominje da nedostaje još pet stručnih vatrogasaca.Dio ljudi specijalizirat će se potom za posebna područja, poput tima ronilaca, koji im zasad, kažu, nedostaje. Ujedno, grad i Virovitičko-podravska županija najavili su vatrogascima pomoći i uložiti u dio opreme, među kojom se nalaze kamion i spremnici za prijevoz opasnog otpada, pa bi time Virovitica i okolica bila zaštićena u slučaju svih vrsta opasnosti s kojima se vatrogasci svakodnevno bore. Večernji List

...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR GOSPODARSKOG OBJEKTA U ZATOLMINU
[ # ]

ZATOLMIN

Danas prijepodne u Zagori u gospodarskom objektu u Zatolminu, došlo je do požara bala sijena. Vatra je u potpunosti uništila gospodarsku zgradu, ali srećom su Vatrogasci spriječili vatru da se nije proširila na kuću i hambar, gdje drže sijeno, te na susjedno gospodarstvo.

Akcija gašenja je bila zahtjevna, s obzirom da su se u gospodarskom objektu nalazile gume, ulja i svijeća koje je vatra zahvatila. U gašenju požara sudjelovalo je trinaest vatrogasaca iz PGD Tolmin te devet vatrogasaca iz PGD Mosta na Soči, zajedno sa pet vozila. Vatrogasci su na mjesto požara, koji je bio u razvijenoj fazi, visina plamena bila je viša od deset metara , stigli u roku od osam minuta.Do dolaska vatrogasaca sa vatrom su se borili sami mještani uz pomoć priručnih sredstava .Tolminski vatrogasci kažu da se takav veliki požar, kakav je bio danas u Zatolminu nije dogodio od prije dvije godine kada je bio požar gospodarski objekt u Poljubinju. alpski val

12.02.2009. ...20:57 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U POŽARU U KOZARSKOJ DUBICI IZGORJELO ŠEST STANOVA
[ # ]

DUBICA

U Kozarskoj Dubici rano jutros došlo je do požara u stambenoj zgradi u kojem je u potpunosti izgorjelo šest stanova u potkrovlju i pričinjena velika materijalna šteta.

Nitko od stanara zgrade u ulici Miroslava Antića nije ozljeđen, a pričinjena je velika materijalna šteta. U gašenju požara učestvovale su Vatrogasne jedinice iz Dubice i Prijedora.

Dežurni tužitelj Okružnog tužiteljstva Banjaluka - Podružna kancelarija Prijedor, zajedno sa ovlaštenim službenim osobama Policijske postaje Dubica, obavio je očevid na mjestu događaja i naložio da se poduzmu sve potrebne istražne radnje radi utvrđivanja uzroka požara, priopćeno je iz Okružnog tužiteljstva Banjaluka. tip

...18:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SKUPOCJENA VILA IZGORJELA NA PLANINI MAJEVICA
[ # ]

SREBRENIK

Na vikendici Hasana Sarajlića, vlasnika firme "Kopeks-Sarajlić" Srebrenik, koja se nalazi na lokalitetu Golo brdo, na samom vrhu planine Majevice, oko 23 sata izbio je požar.

Uzroci se još ispituju, a vatra je izbila u jednoj od prostorija na drugom katu, a potom se velikom brzinom proširila na ostale katove i prizemlje jedne od najljepših vikendica na planini Majevici. Nakon što se aktivirao protupožarni alarm, čuvar objekta i nekoliko vlasnika obližnjih vikendica protupožarnim aparatima pokušali su ugasiti vatru, a ubrzo su na mjesto događaja stigli i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik.Međutim, imajući u vidu činjenicu da je vikendica najvećim dijelom građena od drveta, uprkos nadljudskim naporima vatrogasaca, ništa se nije moglo učiniti.

- Pošto smo vidjeli da je plamen već zahvatio cjelokupnu drvenu konstrukciju vikendice, glavnu pažnju usmjerili smo na spašavanje drvene garaže udaljene nekoliko metara i predajnika lokalnog radija, te na iznošenje plinske boce i hlađenje rezervoara u kojem se nalazilo lož-ulje za centralno grijanje, u čemu smo u potpunosti uspjeli - ističe Raib Džaferović, zapovjednik PVJ Srebrenik.

Desetak srebreničkih vatrogasaca uspjelo je tek oko 4 sata ujutro staviti požar pod kontrolu i spriječiti širenje vatrene stihije na susjedne objekte, šumski kompleks i veliki broj vikendica. Od prelijepog objekta za odmor ostalo je samo zgarište, a uz cjelokupan namještaj i kućanske aparate izgorio je i veliki broj lovačkih trofeja i prepariranih rijetkih životinja koje je vlasnik ustrijelio u lovištima u Africi, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.Ukupna materijalna šteta, prema procjeni predstavnika firmi koje su gradile veleljepnu vilu na vrhu planine Majevice, iznosi preko milijun maraka. Očevid na mjestu događaja obavili su inspektori protupožarne zaštite MUP-a Tuzlanskog kantona. Dnevni avaz

...18:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRAĐANI PALERMA U PANICI - LAŽNA VIJEST O PADU MOSTA
[ # ]

PALERMO

Stotine građana Palerma danas su pozivali policiju i vatrogasce u tom gradu, jer se među stanovnicima proširila, kako se kasnije pokazalo, lažna vijest da se most u ulici Via Oreto, srušio.
Informacija, koja je gradom prostrujala za nekoliko minuta, stvorila je paniku među građanima, koji su počeli nazivati nadležne službe, a neki su čak i došli do ulice gdje se most nalazi, da bi se osobno uvjerili da li se građevina srušila.

-"To je podvala. Most se nije srušio", rekli su vatrogasci u Palermu, a prenosi agencija Ansa. Vijest je, prije nego što je označena kao lažna, stigla i do internet sajta Facebook, gde su korisnici tražili informacije o "srušenom" mostu. 24sata.co

...17:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU OBITELJSKE KUĆE IZGORJELA NEPOKRETNA ŽENA
[ # ]

BIBINJE

Ana Burazer (54) iz Bibinja smrtno je stradala u požaru koji je danas oko 17 sati izbio u obiteljskoj kući u Bibinju na predjelu Režani. U trenutku izbijanja požara nesretna žena u kući se nalazila sama, a kako doznajemo od policije, tijelo je izgorjelo.

Šokirani sumještani još se čude kako je uopće došlo do požara te još više kako i na koji se način susjeda zapalila. Susjedi Hartman i Gecan kazali su nam kako su oko 17 sati iz kuće Burazerovih vidjeli neki dim, ali ne i vatru, pa nisu odmah reagirali. Nakon par minuta postalo im je sve čudnije jer su mislili da se zapalio dimnjak. Pričaju kako je Anin suprug Nikola taman otišao do dućana no kako je sve više i više dimilo više njih pozvalo je vatrogasce, hitnu pomoć i policiju. - Ana je bila nepokretna i ležala je na trosjedu u dnevnom boravku, a tamo nije gorila peć pa nas čudi kako je uopće došlo do požara. Neki pričaju da se to dogodilo zbog opuška cigareta, ali koliko mi znamo muž joj je sklonio cigarerte u kuhinju baš da ih ne bi mogla dohvatiti. Bila je toliko slaba jer je prije sedam godina operirala tumor na mozgu. Počela se i gubiti u zadnje vrijeme, a upaljač svakako nije mogla sama upaliti - prepričali su nam susjedi Burazerovih.

Pred kućom se već okupilo mnogo mještana, a Anin suprug Nikola prvi je otvorio vrata i dim je sukljao van. - Ušao sam i ja unutra, ona je bila već sva crna. Bila je bolesna, ali ovako nije trebala završiti. Muž ju je pazio i gledao cijeli život, a kćeri su joj udane i žive u Njemačkoj. Odlični su susjedi i u Bibinje su se doselili prije desetak godina iz Dervente - kazali su šokrirani susjedi koji i dalje ne vjeruju da je uzrok požara opušak cigarete ili pak peć. Uzroci požari još su nepoznati, a o svemu će se više znati sutra kada na teren izlazi istražni sudac i kada će se izvršiti očevid. barkun

11.02.2009. ...20:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

70% POZIVA NA 112 ZLONAMJERNO
[ # ]

KARLOVAC

Jedinstveni broj za hitne službe 112 u Karlovačkoj je županiji lani nazvalo više od 54.000 ljudi. Međutim, upozoreno je na današnjem obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja 112, čak 70% poziva bile su lažne dojave.

Samo 25,8% poziva je bilo namjenski, kazao je načelnik Županijskog centra 112 Ivica Halar. A 112 ne treba zvati da biste pitali za točno vrijeme ili vremensku prognozu, već samo u hitnim slučajevima. Operateri na 112 dužni su, prema dojavi, preusmjeravati pozive prema ostalim hitnim službama - policiji, vatrogascima, hitnoj pomoći ili inspekcijama. Svi pozivi se snimaju i analiziraju.

A kako sistem funkcionira, provjerili su i župan Ivica Horvat i gradonačelnik Damir Jelić, nazvavši 112. Jelić je prijavio požar na Rakovcu, a Horvat prometnu nesreću. Snimke svojih dojava potom su preslušali, a djelatnici su ih upoznali s tehnologijom rada.Voditelj Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Martin Barić kazao je da i Županijskom centru 112 slijedi modernizacija, točnije, uvođenje novih informacijskih - komunikacijskih sustava. Čeka se samo završetak pregovora sa Svjetskom bankom o dobivanju potrebnog novca. VIDEO - radio Mrežnica

...19:06 [ Komentari (2) ] Isprintaj

PRONAŠLI PIROMANE ZBOG KOJIH JE POGINULO 200 LJUDI ?????
[ # ]

MELBOURN

Australska policija ima opis automobila navodnih piromana. Tvrde i kako su nadomak uhićenju jednog od njih. Noćas su nastavili s podmetanjem.

Piromani su u Australiji unatoč tome što je već gotovo 200 ljudi izgorjelo nastavili podmetati požare sjeverno od Melbournea. Policija ima opis automobila navodno odgovornih ljudi za palež oko Melbourna. Tvrde da su nadomak uhićenja jednog od njih, a nadaju se da će ih automobil dovesti i do ostalih.

Premijer države Viktorije, John Brumby, potvrdio je kako je stotinjak policajaca gotovo zaključilo istragu "Phoenix" koja bi trebala otkriti odgovorne za podmetanje požara koji su poharali golemi dio te savezne države. Tamošnji vatrogasci strahuju od spajanja nekoliko manjih u jedan veliki požar. valentinobh

...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

112
[ # ]

KRAPINA

Danas, 11. veljače, drugu godinu za redom obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, u svim zemljama članicama EU. Republika Hrvatska u operativnu funkciju stavila je broj 11. veljače 2005. godine. Što se tiče Županijskog centra 112 Krapina, on radi neprekidno od 0-24 sata, 7 dana u tjednu. U tijeku 2008. godine centar je imao ukupno 33 812 poziva.

Od ostalih odrađenih poslova Županijskog centra u 2008. godini bilo je 131 zahtjev za lociranje mobitela, u funkciji 15 uređaja za daljinsko uključivanje sirena na području naše županije, i redovito ispitivanje sustava za javno uzbunjivanje svake prve nedjelje u mjesecu od 12 sati. Od listopada pa do siječnja 2009. godine provedena je Nacionalna edukacija djece iz područja zaštite i spašavanja u osnovnim i područnim školama za učenike II., III. i IV. razreda. Akciji je prisustvovao 2 761 učenik. radio Krapina

...13:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALJENA DžAMIJA U VIŠIĆIMA
[ # ]

ČAPLJINA

Nepoznate osobe podmetnule su požar u džamiji u povratničkom naselju Višići, u općini Čapljina **** Ovo je drugi požar u džamiji u posljednja dva mjeseca u BiH **** U selu Fazlagića Kula kod Gacka, u istočnoj Hercegovini u prosincu prošle godine izgorjela je džamija.

Nepoznate osobe podmetnule su jutros požar u džamiji u povratničkom naselju Višići u općini Čapljina.Kako Dnevni avaz nezvanično saznaje izgorjele su dvije prostorije, a u džematskom odboru Višići tvrde da se najvjerovatnije radi o namjerno podmetnutom požaru.

Kako je izjavio portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak, požar je izbio u prostoriji koja se nalazi u podrumskom dijelu džamije. Prouzročena je manja materijalna šteta, a ozljeđenih osoba, srećom, nije bilo.U posljednjih mjesec dana ovo je treći napad na džamije u BiH.Podsjećamo, u prosincu prošle godine zapaljena je džamija Fazlagića kula u blizini Gackog, a prije nekoliko dana bačena je bomba na Hadži Pervizovu džamiju u Banja Luci. Derviš – Pašina džamija u Mostaru također je bila meta vandala.Nakon očevida, kojeg su izvršili pripadnici policije HNK, Tužilaštva, te inspektori iz struke, inspektor protupožarne zaštite smatra da je uzrok nastanka požara otvoreni plamen, što upućuje na sumnju da je u pitanju namjerno podmetanje požara.MUP HNK poduzima sve mjere i radnje u suradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju pronalaska izvršitelja ovog necivilizacijskog čina, kaže se u priopćenju.

Očevidu su prisustvovali i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM).Ovo je već četvrti atak na ovaj vjerski objekat, otkako je džamija obnovljena i svečano otvorena 2007. godine, u prisustvu člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.Džamija je obnovljena sredstvima mještana, koji su se vratili, ali i onih koji trenutno žive širom svijeta.Povratnik u Višiće i vijećnik u Općinskom vijeću (OV) Čapljina Natko Bitanga potvrdio je da su mještani iza ponoći prijavili požar.-"Teško je bilo šta reći, ali je činjenica da se to dogodilo upravo u momentu kada su hrvatsko-bošnjački odnosi u općini Čapljina bili u uzlaznoj putanji", izjavio je Natko Bitanga.Dodao je da je prema prvim procjenama šteta na džamiji procijenjena na oko 5.000 KM, obzirom da je jedna prostorija potpuno izgorjela, a oštećena je i oprema.

"Ovo što je urađeno i šta će se uraditi, mene nije iznenadilo, obzirom da živimo u državi u kojoj nema zakona, gdje kriminalci i ubojice jednostavno se šeću. Ljudi, koji su se vratili ovdje vjeruju u povjerenje među ljudima, jer do sada nije bilo nekih incidenata, ali sigurno je u ovakvoj državi bez zakona, bez odgovornosti, ovo nije iznenađenje", rekao je glavni imam Islamske zajednice u Čapljini Džemal ef. Gadara.Portparol Ministarstva unutarnjih poslova /MUP/ Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srećko Bošnjak, naveo je da je od požara, koji se dogodio u 00.50 časova, na objektu pričinjena manja materijalna šteta, jer molitveni prostor nije oštećen, a u zapaljenoj prostoriji izgorio je ormar, plahte i dva nišana.On je pojasnio da je riječ o prostoriji koja je u sklopu džamije, ali koja nije molitveni prostor već služi za pripremanje mrtvaca prije ukopa.Policija je izlaskom na mjesto požara utvrdila da su do dolaska čapljinskih vatrogasaca požar ugasili mještani i prolaznici.

On je rekao da je formirana ekipa za istragu ovog slučaja koju čine inspektor za protupožarnu zaštitu i pripadnici krim odjeljenja Policijske uprave Čapljina, te dežurni tužilac Sanja Šurkalović.
Džamija u Višićima, koja je najjužnija džamija u BiH i nalazi se pet kilometara od granice sa Hrvatskom prvi put je otvorena 1978. godine, a do temelja je porušena 1993. godine. Obnovljena je i ponovo otvorena u srpnju 2007. godine. pincom info

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U DOBROVOLJNOM VATROGASTVU SVE VIŠE ŽENA I MLADEŽI
[ # ]

DUGO SELO
Piše: Blaž Heni

Dosadašnje rukovodstvo DVD-a Ježevo dobilo je jednoglasno povjerenje izborne skupštine DVD-a za vođenje Društva u novom četverogodišnjem razdoblju. Društvo, rekao je Gregurević, broji 116 članova, a uz uobičajene vatrogasne aktivnosti i obuke, u proteklom je razdoblju uspjelo u svoje redove dovesti 23 člana mladeži te 15 žena, što smatraju značajnim uspjehom.

Štoviše, mladež je odmah prionula na vježbanje te je tijekom prošle godine pokazala zavidne rezultate osvajanjem 9. mjesta na županijskom natjecanju i 2. mjesta na Kupu u Zaprešiću.
Kvalitetan rad prepoznala je i Općina Rugvica te Vatrogasna zajednica općine Rugvice, koji su odlučili i financijski poduprijeti DVD Ježevo pa je na skupštini usvojen financijski plan za ovu godinu »težak« 595.000 kuna. Novac će se utrošiti u gradnju vatrogasnog spremišta, uređenje sanitarnog čvora u vatrogasnom domu, a bit će nabavljen i kombi. Vjesnik

10.02.2009. ...20:43 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ISPRAŽNJENA CISTERNA KOJA JE PALA U PROVALIJU
[ # ]

BAKARAC

Cisterna, koja je sinoć sletjela s ceste u provaliju u blizini Križišća, ponad Bakarca, ispražnjena je tako što je iz nje ispušten ostatak etilena te nema opasnosti za okoliš, izvijestio je danas zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance.



U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer u 15,40 sati ponad Bakarca tegljač slavonskobrodskih registarskih oznaka s cisternom zagrebačkih oznaka probio je u zavoju zaštitnu ogradu i pao u provaliju duboku oko 150 metara, pri čemu je poginuo 33-godišnji vozač. U autocisterni je bilo ukupno 17 tona etilena.

Zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe rekao je kako je pri padu autocisterne većina etilena istekla u atmosferu, a vatrogasci su iz olupine kamiona na dubini oko 150 metara kontrolirano (u atmosferu) ispustili ostatak etilena.

Okoliš nije ugrožen, a olupinu tegljača iz provalije će izvući tvrtka Dioki, za koju je autocisterna prevozila etilen. Bakarac je ponovno dobio električnu energiju, čiji je dovod jučer bio preventivno prekinut. dnevnik.hr

...19:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ŽELE UNAPRIJEDITI I OSNAŽITI DOBROVOLJNO VATROGASTVO
[ # ]

SEŽANA

Završen Skup dobrovoljnih vatrogasaca u Sežani **** Vatrogasno udruženje slovenije broji oko 130.000 članova **** Veliki problemi oko lječničkih pregleda vatrogasaca te izostanak sa posla u slučaju intervencije **** Lani educirano 3000 vatrogasaca

Image and video hosting by TinyPic

U Sežani je završio regionalni skup a koji je pokrivao svih 17 protupožarnih regija u Sloveniji. "Skupovi su bili jako dobro posječeni " istakao je predsjednik Vatrogasne zajednice Slovenije (GZS) , Anton Koren te dodao da je prioritet stavljen na daljnjem održavanju i razvijanju snage dobrovoljnog vatrogastva.Na ovom skupu izmjenjena su razna iskustva,stajališta, pokušalo se pronači najbolje zajedničko rješenje kako bi vatrogastvo napredovalo.

Nadalje Koren je naglasio kako Vatrogasno udruženje Slovenije (CCIS) ima oko 130.000 članova, od tog broja veliki je broj operativaca. Imamo bogatu strukturu u koju je uključeno i oko 20.000 žena, prilično mladih, posebni programi organizirani su i za veterane. Veliki doprinos vatrogastvu i njegovom razvoju je izobrazba vatrogasaca te je na tu temu stavljen veliki naglasak. Prošle godine je kroz razne edukacije prošlo 3000 vatrogasaca koji su spremni sudjelovati u raznim akcijama.

Nadalje o čemu se razgovaralo na ovom Skupu su lječnički pregledi vatrogasaca.Kako Koren naglašava "Iza toga bi konačno trebala stajati država, jer društva sama po sebi to ne mogu a ne možemo reči dobrovoljcu da o svom trošku obavi i lječnički pregled". Još jedan veliki problem slovenskih dobrovoljnih vatrogasaca je izostanak s posla u slučaju vatrogasne intervencije poglavito onih koji su zaposleni u privatnom sektoru.Po Korenovom mišljenju trebalo bi stimulirati poslodavca kad u službu uzima pripadnika dobrovoljnog vatrogasnog društva. opširno

...19:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO SPPREMIŠTE DVD-u PUSTAKOVEC
[ # ]

PUSTAKOVEC

Prošle subote redovnu godišnju skupštinu, koja je bila ne samo izvještajna, već i izborna, održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Pustakovec.

U uobičajenoj skupštinskoj proceduri, nakon sumiranja rezultata rada DVD-a u 2008. godini, Upravni odbor DVD-a Donji Pustakovec kadrovski je osvježen, pa su tako za idući mandat u Upravni odbor izabrani Branko Vadlja, Vladimir Blažeka, Vjeran Štampar, Mladen Barić, Ivan Štampar, Ivan Zadravec, Dragutin Borović, Mladen Čonka, Dražen Kramar, Mladen Strahija, Ivan Kramar (Kovačov), Josip Mihocek, Smiljan Matić, Željko Čanadi i Đuro Srnec.

Predsjednik DVD-a Branko Vadlja i zapovjednik Vjeran Štampar te su dužnosti obnašali i u prošlom mandatu i stekli povjerenje kolega vatrogasaca za novi mandat. B. Vadlja ujedno je i zastupnik DVD-a Donji Pustakovec u Skupštini Vatrogasne zajednice Međimurja.

U planu rada za 2009. godinu donjopustakovečki su vatrogasci zapisali sve uobičajene aktivnosti - od preventivnih pregleda hidranata, bunara i sondi, do školovanja kadrova i održavanja opreme, međutim - s 2009. godinom kreću u realizaciju i jednog većeg projekta. U 50.000 kun,a koliko će im biti na raspolaganju 2009. godine, 30.000 kuna je za izradu projekata za gradnju vatrogasnog spremišta. Za DVD je to velik zahvat, ali se računa s općinskom podrškom. List Međimurje

...13:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HITNA I VATROGASCI IMAJU PROBLEMA PRILIKOM INTERVENCIJA
[ # ]

SARAJEVO

Općine nas trebaju informirati o promjenama, kaže Halilović **** Loš raspored brojeva i nedostatak naziva ulica u nekim naseljima **** Novoizgrađeno naselje Šip u Centru nema naziva ulica

Loš raspored brojeva i nedostatak naziva ulica u nekim naseljima, naročito onim novoizgrađenim, otežavaju posao najčešće vatrogascima i Hitnoj pomoći. U situacijama kada ne mogu pronaći točno odredište, ponekad izgube dragocjeno vrijeme.

- Mi uzimamo brojeve telefona pacijenata, pa ih zovemo da nas upute. Ali, događa se da lutamo naseljem uprkos mapama koje imamo. Humska ulica na Pofalićima je specifična. Prevelika je, račva se na nekoliko krakova, pa se prema brojevima nikako ne možete snaći. Važno je da nam pacijenti daju orijentir, da navedu neki značajniji objekt u blizini - kaže Jasmina Kirlić, lječnik u Hitnoj pomoći.

Na isti način se snalaze i vatrogasci, mada, kako kaže Mahir Halilović, zapovjednik PVB KS, oni svoje karte naselja stalno dorađuju. Općine bi im, kaže, trebale dostaviti podatke o promjenama ili novim nazivima ulica, ali te informacije do sada nikada nisu dobili.... opširnije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR PROGUTAO NOVOOTVORENI HOTEL
[ # ]

PEKING

Požar koji je zahvatio kompleks zgrada kineske televizije progutao je novotvoreni hotel, a buktinju je uzrokovao novogodišnji vatromet. VIDEO

U nesvakidašnjem požaru koji je večeras izbio kompleksu budućeg sjedišta televizije CCTV u Pekingu, jednom od simbola moderne arhitekture u kineskoj prijestolnici, uništena je nedovršena zgrada hotela u izgradnji.

Iz zgrade zahvaćene požarom vatra se dizala na visinu od desetak metara i odražavala se na staklima obližnjeg tornja CCTV-a. Dok su vatrogasci gasili požar, više stotina znatiželjnika je promatralo prizor i snimalo ga mobitelima.

Kako je javila agencija Xinhua, hotel koji pripada lancu Mandarin Oriental, unutar kompleksa zgrada koji je još nedovršen, a u kojemu će biti sjedište kineske javne televizije CCTV, a ista agencija zasad nema informacija o mogućim žrtvama. .

Toranj CCTV-a koji je projektirao nizozemski arhitekt Rem Koolhaas nije u požaru, kako se čini, pretrpio nikakva oštećenja.

Kompleks je jedan od simbola avangardne arhitekture nastale u prigodi održavanja Olimpijskih igara u Pekingu. O tornju CCTV-a mnogo se pisalo zbog njegova smjelog projekta: dva veoma visoka nebodera nagnuta su prema unutra, a vrhovi su im međusobno povezani.

Požar je izbio u času kada se završavao raskošni vatromet u prigodi završetka proslave kineske nove godine. Uzrok požara još nije poznat. opširnije

09.02.2009. ...23:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREVRNULA SE CISTERNA S ETILENOM , NEMA POTREBE ZA EVAKUACIJOM LJUDI
[ # ]

RIJEKA
Piše: Alenka Klepac

Zbog još nepoznatih razloga, vozač cisterne izgubio je kontrolu nad upravljačem i oko 16.30 sati sletio s prometnice Hreljin-Križišće kod Rijeke VIDEO

Vozač cisterne Danko Arbutina (33) iz Hrvatske Kostajnice sletio je s prometnice Hreljin - Križišće nedaleko Rijeke. Pao je u provaliju duboku oko 200 metara, ispao iz cisterne i poginuo. Vozač je u cisterni iz petrokemije 'Dina’ iz Omišlja prevozio 20 tona opasnog plina etilena za zagrebačku tvrtku 'Dioki. Vatrogasci su brzo sanirali spremnik iz kojeg je istjecao etilen, pa nije bilo potrebno evakuirati najbliže kuće u obližnjem Bakarcu.

Vatrogasci su hladili plin kako ne bi došlo do eksplozije, a preventivno je isključen i dovod struje za dio Bakarca. Mjesto nesreće saniralo se cijelu noć, a tijekom današnjeg dana vjerojatno će se krenuti prema spaljivanju plina. Prema prvim podacima vozač cisterne koji se kretao u pravcu Hreljina u desnom oštrom zavoju izgubio nadzor nad upravljačem. Prešao je preko pune linije, srušio zaštitnu ogradu i sletio u provaliju. Njegovo tijelo prevezeno je u riječki Zavod za sudsku medicinu radi obdukcije. 24 sata

DUZS

U 16:20 sati DC 112 primio je informaciju od VOS-a da je cisterna prevozila etilen te da je istjecanje etilena zaustavljeno intervencijom JVP Rijeka (sa 19 vatrogasaca i 7 vozila), JVP Crikvenica (sa 1 vatrogascem i 1 vozilom), te DVD Hreljin (sa 1 vatrogascem i 1 vozilom). U pripravnost je stavljena DIP Zadar i specijalna policija radi intervencije i moguće evakuacije stanovništva s područja mjesta Bakarac. Prema informacijama iz VOS-a, termo-kamerama je obavljen pregled te je utvrđeno da je istjecanje plina minimalno i da nema opasnosti za stanovništvo, zbog čega neće biti potrebe za intervencijom DIP-a i specijalne policije. Ostatak plina će spaliti specijalizirana tvrtka, a zatim će se prići izvlačenju cisterne iz provalije.
Angažiran je HGSS Rijeka radi izvlačenja tijela poginulog vozača cisterne. Akcija HGSS-a u kojoj je sudjelovalo 13 pripadnika trajala je do 20:45 sati.
Od 17:30 sati isključen je dalekovod koji prolazi blizu mjesta nesreće i bez napajanja električnom energijom ostala su sva okolna mjesta. Opskrba je normalizirana u 19:33 sati. Za vrijeme intervencije vatrogasaca promet je bio zatvoren, i do 21:50 sati odvijao se naizmjenično jednim prometnim trakom. U 21:50 promet je normaliziran.
Tijekom noći dežurstvo na mjestu nesreće obavljali su vatrogasci iz JVP Rijeke i Crikvenice i DVD-a Hreljin.

...21:41 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SLAVICI ĆE SE IPAK SUDITI U ŠIBENIKU
[ # ]

ŠIBENIK

To je odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a medijima ju je danas potvrdio glasnogovornik šibenskog Županijskog suda Branko Ivić koji je kao istražni sudac i vodio istragu o kornatskoj tragediji VIDEO

Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučio je kako je Županijski sud u Šibeniku mjerodavan za suđenje protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice optuženog da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti u akciji gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza prošle godine kada je život izgubilo 12 vatrogasaca.

Glasnogovornik šibenskog Županijskog suda Branko Ivić koji je kao istražni sudac i vodio istragu o kornatskoj tragediji, kazao je kako je tom odlukom Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio žalbeni prijedlog za prenošenje mjesta nadležnosti iz Šibenika u neki drugi grad, a koji je Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović podnio sredinom prosinca prošle godine.

Prodanović je, naime, zatražio da se suđenje održi u drugom gradu zbog atmosfere pritiska i činjenice da su mnogi u Šibeniku pogođeni kornatskom tragedijom što bi moglo utjecati na suce i samo suđenje u slučaju optuženog Slavice. U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se pak kako nema razloga da se sumnja u objektivnost sudaca te da će na njihovu neovisnost utjecati napisi u medijima ili mijenje javnosti. Također se navodi kako bi premještanje suđenja u neki drugi grad i pozivanje više od stotinu svjedoka samo nepotrebno povisilo troškove suđenja, kazao je Ivić.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović danas nije mogao komentirati odluku Vrhovnog suda, a budući da ništa službeno nije dobio nije ni znao da je odluka donesena. Potvrdio je samo da je riječ o konačnoj odluci te da se na nju ne može žaliti.TotalPortal

...15:07 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODRŽANA SKUPŠTINA DVD ZOLJAN
[ # ]

ZOLJAN

U Zoljanu je održana izborna Skupština DVD-a Zoljan **** Za predsjednika izabran Antun Brož, za dopredsjednika Tomica Stojaković, za zapovjednika Željko Stojaković **** Novoizabrani predsjednik DVD-a Zoljan Antun Brož zahvalio je na povjerenju te izrazio nadu da će uspješan rad DVD-a biti nastavljen i ubuduće.

U Zoljanu je održana izborna Skupština DVD-a Zoljan, na kojoj je za predsjednika izabran Antun Brož, za dopredsjednika Tomica Stojaković, za zapovjednika Željko Stojaković, a za dozapovjednika Zdravko Ocelić. Dužnost tajnika povjerena je Anti Anđeliću. Izabrani su i članovi Upravnog i nadzornog odbora. Podnoseći izvješće o radu u prošloj godini zapovjednik Željko Stojaković, osim provođenja protupožarne preventive i intervencija, istaknuo je tri radne akcije u kojima je uređeno krovište, prostorije društva i okoliš te sudjelovanja na manifestacijama, smotrama i vatrogasnim natjecanjima.

Naglasio je da je Društvo u prošloj godini, zahvaljujući donacijama, nabavilo i dio nove opreme, a s Vatrogasnom zajednicom Našica postignut je dogovor o sufinanciranju liječničkih pregleda za vatrogasce. Zapovjednik Željko Stojaković istaknuo je da su na vatrogasnim natjecanjima postignuti izvrsni uspjesi – nekoliko zlatnih medalja te 5 pehara. Rad DVD-a Zoljan pohvalio je županijski vijećnik Ivica Čeme kojem je, kao predstavniku Hrvatskih šuma, Zahvalnicu za nesebičnu potporu u 2008. godini uručio dosadašnji predsjednik DVD-a Miroslav Čeme. Gradonačelnik Krešimir Žagar i dogradonačelnik Slavko Vukšić pohvalili su rad DVD-a i najavili daljnju potporu. Željko Božić iz Vatrogasne zajednice Našice pohvalio je suradnju, a u ime osječko-baranjskog župana Skupštinu je pozdravio Andrija Andrašek. Novoizabrani predsjednik DVD-a Zoljan Antun Brož zahvalio je na povjerenju te izrazio nadu da će uspješan rad DVD-a biti nastavljen i ubuduće. nasice.org

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZABRANO NOVO VODSTVO DVD-a DONJA MOTIČINA
[ # ]

DONJA MOTIČINA

U Vatrogasnom domu u Donjoj Motičini, jučer je održana redovna izborno izvještajna skupština DVD-a Donja Motičina.

Izvješće o radu DVD-a u protekloj godini podnijeli su tajnik društva Davor Vrabac i zapovjednik Zlatko Vinković, a ostvareni financijski plan te plan za 2009. godinu podnio je blagajnik DVD-a Bernard Vrabac. Na sjednici je izabrano novo vodstvo društva. Za predsjednika je izabran Boro Peršić, a njegov će zamjenik biti Ivan Varga. Zapovjednik DVD-a je Zlatko Vinković, a zamjenik zapovjednika Ivan Vrabac.

Tajnik društva je Davor Vrabac, a izabrani su I ostali članovi Upravnog te Nadzornog odbora, članovi u Skupštini Vatrogasne zajednice Našice te član u savjetu mladeži Vatrogasne zajednice. Sjednici su bili nazočni gosti: predsjednik Općinskog vijeća Ivica Mihaljević rekao je kako je Općina prepoznala rad Društva što je vidljivo iz samih izvješća o financiranju te se nada da će i u buduće nova vlast na isti način nastaviti raditi. Predsjednik Vatrogasne zajednice Vlatko Gašić istaknuo je da mu je uvijek drago doći u Motičinu jer je ovo jedno od najboljih društava u Zajednici.

Pohvalio je red natjecateljskih ekipa, posebno seniorsku B ekipu koja je na Državnom natjecanju vatrogasaca održanom u Splitu zauzela 16 mjesto. Novom vodstvu poželio je da nastavi istim načinom rada, te im je čestitao na izboru. Nazočni su bili I predstavnici DVD-a Stipanovci, Feričanci, Valenovac, Našice, Oriovac, i Vugrovec Donji kao posebni gosti koji su DVD-u Donja Motičina darovali vatrogasno kombi vozilo, te predstavnici svih udruga i stranaka sa područja općine Donja Motičina. radio Našice

...14:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD HRASTOVICA - POVJERENJE ISTIMA
[ # ]

HRASTOVICA
Piše. Marela Morić

Godišnja Izborna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrastovica počela je minutom šutnje za preminulog vatrogasca Dalibora Kozića, djelatnika Javne vatrogasne postrojbe i sve umrle i poginule vatrogasce.Slavko Laktašić predsjednik, a Ivica Šulentić zapovjednik DVD Hrastovica.

U subotu, 7. veljače održana je 11. Izborna skupština DVD Hrastovica, na kojoj su vatrogasci i za slijedeće 4 godine povjerenje dali istima. Slavko Laktašić ponovo je predsjednik, njegov zamjenik je Danijel Stamenić, zapovjednik je Ivica Šulentić, njegov zamjenik Vlado Tkalčević i tajnik je Goran Laktašić. Izabrali su i novi Upravni i Nadzorni odbor, te svoje predstavnike za Vatrogasnu zajednicu grada Petrinje.

„DVD Hrastovica danas ima 37 članova, 13 je aktivnih, 13 počasnih i 11 pričuvnih. U posljednje vrijeme nismo imali značajnih intervencija, ali smo imali pomaka u organizaciji društva i dogovore za izgradnju spremišta koje nam je neophodno.“, rekao je Ivica Šulentić, zapovjednik DVD-a. Društvo je osnovano 1865. godine, međutim nekoliko je puta gasilo i ponovo pokretalo rad. „ Tako smo 1998. godine ponovo osnovali društvo i ustrojili ga onako kako to nalaže zakon. U suradnji s Vatrogasnom zajednicom prošle smo godine pribavili i opremu koja je potrebna za rad.“, dodao je Šulentić .

Slavko Laktašić, predsjednik DVD-a zahvalio se na ukazanom povjerenju i istaknuo da je glavna zadaća ove godine izgradnja vatrogasnog spremišta, a provest će i tečajeve za mlade vatrogasce. Potporu su dobili od Ljube Orabovića, predsjednika VZGP i dr. Kreše Kovačićeka, zamjenika gradonačelnika Petrinje, a skupštini su bili prisutni i predstavnici svih DVD-a koja djeluju u sastavu Vatrogasne zajednice. Petrinjski radio

...14:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a BREGANA
[ # ]

BREGANA

Prije točno 100 godina, u Bregani je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo, a svečano slavlje bit će održano 21. lipnja ove godine, na igralištu Osnovne škole Milana Langa u Bregani. Izborna skupština, održana je pak, protekle subote, 7. veljače, na točan datum osnutka DVD-a.

Nakon što su prihvaćena izvješća za proteklu godinu i planovi za narednu, na skupštini je izabrano i novo vodstvo DVD-a. Odlučeno je da će predsjedničku dužnost obavljati Vladimir Hribar, Juro Matijaščić bit će zapovjednik društva, a njegov zamjenik bit će Dubravko Matijaščić. Zvonko Trkeš izabran je za zamjenika predsjednika dok je Irena Trkeš tajnica društva, a Boris Kešiček izabrani blagajnik. U Nadzorni odbor izabrani su Marijan Radovanić, Davor Tušin i Ivan Huska.Na skupštini su prisustvovali gradonačelnik A. D. Filipec i zamjenik Tomislav Masten. Radio Samobor

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U IZVLAČENJU OSOBA SUDJELOVAO JE DVD STRUŽEC
[ # ]

VOLODER

U nedjelju u noći, u 02:28 sati, Županijski centar 112 Sisak primio je zahtjev od policijske postaje Kutina o potrebi angažiranja vatrogasaca u izvlačenju osoba iz vozila koje je sletjelo sa ceste u mjestu Voloder (općina Popovača).

U nesreći su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, od kojih jedna opasne po život, a jedna je lakše ozlijeđena. U izvlačenju osoba sudjelovao je DVD Stružec. Promet nije bio u prekidu.Do nesreće je došlo kada je 27-godišnji vozač osobnog automobila, kutinskih registarskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom te sletio s kolnika u lijevo gdje je prednjim dijelom vozila udario u zemljanu kosinu odvodnog kanala.

Vozač je zadobio teške tjelesne ozljede, 20-godišnji putnik u vozilu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, a 24-godišnji putnik je lakše ozlijeđen. Vozač osobnog automobila je odbio alkotestiranje i vađenje krvi i urina, te su mu krv i urin izvađeni po ishodovanom nalogu istražne sutkinje Županijskog suda u Sisku, koja je naložila i vještačenje automobilskih uređaja za upravljanje i zaustavljanje. Protiv vozača osobnog automobila slijedi podnošenje kaznene prijave zbog izazivanja prometne nesreće. sisak.info

...10:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK OBEČAO NOVO KOMBI VOZILO
[ # ]

STRMEC
Piše:Damir Marenić

Održana jubilarna 20 godišnja skupština društva **** Skupština održana u skromnijem tonu jer će glavna biti na proslavi društva **** Gradonačelnik Prahin obećao novo kombi vozilo slavljeniku **** Polaznici školovanja primili svoje Diplome i Uvjerenja

U prostoru Društvenog doma Strmec održana je jubilarna 20 skupština DVD Strmec. Uvodnu i pozdravnu riječ dobrodošlice uputio je predsjednik Drago Francetić te predložio Radno predsjedništvo u sastavu Ivica Petravić – predsjednik , te Nives Trbović i Marko Domitrović kao članovi. Zapisnik je vodio Dean Katušić.

Pročitan je Dnevni red koji se sastojao od 13 točaka, a sastojao se od izvješća Upravnog, Nadzornog odbora, Blagajničkog izvješća , Plana rada i Financijskog plana za 2009-u. Iz izvješća Upravnog odbora kojeg je pročitala Nives Trbović vidljivo je da je prošla godina bila ispunjena preventivnim aktivnostima , mnogo se pridodalo obuci i uvježbavanju vatrogasaca , provedene su taktičke vježbe te nastava sa članovima.

Sudjelovalo se u obilježavanju proslave Svetog Florijana kako u pokaznoj vježbi tako i na misi u kapeli Srce Isusovo u Strmcu. Nadalje vodila se briga oko nabavke vatrogasne tehnike i opreme koja je neophodna za rad i djelovanje društva u preventivi i zaštiti kako samog mjesta tako i Grada Svete Nedelje. Zapovjednik Marko Domitrović kroz izvješće upoznao prisutne o operativnim akcijama u prošloj godini.Iz izvješća se saznaje da Društvo u 2008.godini broji 35 aktivnih članova te 28 podupirajućih.

U strukturalnom dijelu imaju 1 višeg vatrogasnog časnika, 2 vatrogasna časnika, 4 dočasnika I klase, 13 dočasnika, 1 vatrogasca I klase, 4 vatrogasca, 6 pripadnika vatrogasne mladeži, te 4 člana bez vatrogasnog ispita. U odnosu na prošlu godinu društvo broji 2 člana više što je jako dobro ako se zna koliko je teško pridobiti mlade u vatrogastvo.Na nivou VZG Sveta Nedelja sudjelovalo se u osposobljavanju vatrogasaca za vatrogasna zvanja te specijalnosti za zaštitu dišnih organa te strojara.

Društvo je bilo aktivno i u natjecateljskom segmentu te je kao takvo sudjelovalo na 13 natjecanja ( Kaštel Sućurac, Kerestinec, Otok samoborski, Bregani, Bobovici, Buševcu, Odranskom Obrežu, Molvicama, Dubravici, Svetoj Nedelji, Stupniku, Zaprešiću te na gradskom natjecanju gdje su postali i prvaci Grada Sveta Nedelja. Od rezultata spomenimo još 2.mjesto u Stupniku te 3.mjesto u Molvicama.

Što se tiče intervencija , u 2008.godini imali su 15 intervencija ,većinom požara otvorenog prostora te tehničkih intervencija. Sudjelovali su i na osiguranju svetonedeljskog fašnika. Od opreme koja je nabavljena izdvajamo: interventna odijela, izo aparat sa rezervnom bocom i maskom, stacionarnu i kolnu stanicu, bljeskalice za navalno vozilo i dr. Nadalje zapovjednik Domitrović javno je pohvalio vatrogasce koji su najviše izašli na intervencije: Marko Matijević, Hrvoje Francetić, Tomislav Cvetković i Matej Vlašić dok je kod djevojaka pohvalu zaslužile Maja Matijević i Vanja Anić- Matić.

U 2008 godini društvo je imalo na raspolaganju 216.000 kuna a utrošila je 164.000,ostatak od 50-tak tisuća prebačen je u ovu godinu iz jednog razloga a to je proslava 20 godina rada i postojanja društva koje će se održati u rujnu ove godine.

Nakon što je dana razrješnica starom Upravnom,Nadzornom odboru te predsjedniku i zapovjedniku ,predsjednik Kandidacione komisije Davor Bišćan dao je prijedlog skupštini o novom rukovodstvu koje je jednoglasno prihvaćeno.Tako će sljedeće četiri godine društvo voditi Drago Francetić kao predsjednik, Ivica Petravić – dopredsjednik, Dean Katušić- tajnik, Marko Domitrović zapovjednik, Hrvoje Francetić i Marko Matijević – dozapovjednici, Josip Božićko-blagajnik. Ovom prilikom Drago Francetić i Ivica Petravić uputili su zahvale dosadašnjem blagajniku Davoru Galic na odličnom obavljanju dužnosti te im je žao što nije u mogućnosti i dalje voditi financije društva.

Iz pozdravne riječi gostiju izdvajamo zahvalnost glavnog zapovjednika VZG-a Nevenka Čižmešije koji je govorio samo u superlativima o radu DVD Strmec te naglasio kako je društvo od jednog mladog i neiskusnog društva došla na razinu dobro obučenih vatrogasaca koji se mogu uhvatiti u koštac sa svakom intervencijom. Gradonačelnik Drago Prahin zahvalio se vatrogascima na izvršenju svih obveza koje su se tražile od njih te obećao da će Grad DVD-u Strmec povodom 20 godina društva nabaviti novo kombi vozilo a koje neće ići iz sredstava predviđenih za vatrogasnu djelatnost. Na kraju se svojim strmčanima obratio i predsjednik gradskog Vijeća inače saborski zastupnik Krunoslav Markovinović koji se prisjetio kako je to izgledalo prije 20 godina te rekao da treba biti strpljiv ali vjeruje da će javna vatrogasna postrojba stići u Svetu Nedelju.

U ime VZG Sveta Nedelja Uvjerenja i Diplome o završenom školovanju za specijalnost za zaštitu dišnih organa i strojara podijelio je glavni zapovjednik Nevenko Čižmešija: Za zaštitu dišnih organa svoja Uvjerenja primili su: Josip Katušić, Mladen Petravić, Marijo Mihelić, Tomislav Cvetković, Ivica Petravić, Hrvoje Francetić, Marko Domitrović. Za specijalnost Strojar : Josip Katušić, Ivica Petravić, Marko Domitrović, Josip Božičko.

08.02.2009. ...14:20 [ Komentari (1) ] Isprintaj

DVD DRAGANOVEC - DRUŠTVO VRSNIH NATJECATELJA
[ # ]

DRAGANOVEC
Piše: Dražen Rendić

Izvještajna godišnja skupština koja je bila ujedno i izborna održali su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Draganovec u subotu 7. veljače u Društvenom domu Draganovec.

Izvještaj o četverogodišnjem radu podnijela je dosadašnja zapovjednica Danijela Piskač. U njemu posebno istaknuta su brojna natjecanja i uspjesi koji su na njima zabilježeni. Ona je također predložila i program rada za ovu godinu u kojem se planira započeti gradnja nove garaže, natjecanja, rad sa vatrogasnom mladeži, školovanje članova kao i rad na preventivnim djelatnostima i sve ono što će se predvidjeti planom Vatrogasne zajednice grada Koprivnice u čijem okrilju djeluje ovo društvo.

Izabrano je novo rukovodstvo. Predsjednik Zdravko Jakčin, dopredsjednik Danijela Piskač, zapovjednik Mihael Dvorski, tajnik Martina Krunić i blagajnik Mirjana Nova. Predsjednik Nadzornog odbora je Davorin Hemetek, a članovi Marina Maljak i Livija Mihaljev..... opširnije

...11:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD SIGETEC - KVALITETAN RAD
[ # ]

SIGETEC
Piše: Dražen Rendić

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sigetec Darka Palaša u prepunoj dvorani Društvenog doma u Sigecu u subotu 7. veljače počela je s radom 118. redovna izvještajna godišnja skupština.

Nakon izbora radnog predsjedništva skupština je započela radom izvještajem Darka Palaša video prezentacijom. U Izvještaju o radu u protekloj godini posebno osvrnuo se na veliki uspjeha ženske "A" natjecateljske ekipe koja je na Državnom vatrogasnom natjecanju u Splitu osvojila izvrsno peto mjesto i time postigla najbolji rezultat od svih natjecatelja u Županiji koji su sudjelovali na Državnom natjecanju, a ujedno i najbolji dosadašnji uspjeh ove desetine.

Darko Palaš u izvještaju osvrnuo se i na ostale aktivnosti ako od protupožarnih pa do natjecateljskih, nabavke oipreme, obuku članova i ostalo. Istaknuo je i dobar uspjeh prvog natjecanja u Vatrogasnim vještinama kojeg su po prvi puta organizirali prošle, a natjecanje će se održati i ove godine u mjesecu travnju. Govorio je i o gradnji Vatrogasnog doma i pomoći i razumijevanju os strane Općine Peteranec i načelnika Ivana Pakasina koji su imali razumijevanja za njihov rad i popratila ga određenim financijskim sredstvima. opširnije

...11:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VATROGASNO SPREMIŠTE U BEGOVU RAZDOLJU
[ # ]

BEGOVO RAZDOLJE

Nabavkom novih, modernih, dobro opremljenih navalnih vozila i raznovrsne vatrogasne opreme, ostvario se dugogodišnji san mnogih generacija mrkopaljskih i sungerskih vatrogasaca, a lanjskom proslavom 110. obljetnice osnutka mrkopaljskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, dokazano je da je vatrogastvo na području Općine Mrkopalj od davnih vremena jedna od bitnih aktivnosti njezinih mještana, ali i da se i danas taj oblik društvenog djelovanja ne zanemaruje.

No, vrijedni vatrogasci nisu stali na tome, već su krenuli u novi pothvat, u izgradnju novog vatrogasnog spremišta u Begovom Razdolju. Objekt je izgrađen na novoj lokaciji, a u njegovu izgradnju 110 tisuća kuna uložila je Općina Mrkopalj, dok je s iznosom od 70 tisuća kuna ovaj značajan projekt, ne samo za Begovo Razdolje već i za cijelu općinu, pomogla i Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije. Kao što je vidljivo na fotografiji, objekt je izgrađen, postavljen je krov te prozori i bočna vrata. Voda je dovedena do samog objekta pa u 2009. godini vatrogascima preostaje postaviti ulazna vrata, urediti zgradu izvana, u unutrašnjosti objekta razvesti instalaciju struje i vode te urediti zidove kako bi spremište bilo spremno za uporabu.

Svakako valja napomenuti da velik dio zasluga za izradnju ovog objekta pripada vrijednom rukovodstvu mrkopaljskog DVD-a, posebno predsjedniku Marinku Gašparcu, koji koristi ovu prigodu kako bi zahvalio pomagačima, Općini Mrkopalj i VZ PGŽ te kako bi izrazio nadu da će obje institucije i dalje financijski pomagati u poslovima oko dovršetka objekta, za što će u 2009. godini biti potrebno još 100 tisuća kuna. Važna činjenica jest i da je sve građevinske radove na razdoljskom vatrogasnom spremištu izvodilo domaće komunalno poduzeće "Mrzle drage" koje je dobilo taj posao na natječaju kojeg je raspisala Općina Mrkopalj. U 2009. godinu Razdoljčani su ušli bogatiji za ovaj vrijedan objekt, a nadamo se da će 2010. moći i dočekati u njegovim uređenim prostorijama. opširnije

...11:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMANJE 65 LJUDI POGINULO U POŽARIMA
[ # ]

VICTORIA
Piše: Ivan Hruškovec/Hina

Više od 30.000 vatrogasaca pokušavalo je u subotu navečer zaustaviti napredovanje vatre. Strahuju da će mrtvih i ozlijeđenih biti puno više

Broj žrtava u požarima koji ovoga vikenda pustoše jugoistočnom Australijom popeo se na najmanje 65, izvijestila je u nedjelju policija, nakon što je još nekoliko tijela pronađeno na lokacijama sjeverno i istočno od Melbournea.Po riječima glasnogovornice policije države Victoria Sarah Campbell, najmanje 18 ljudi s tog područja hospitalizirano je zbog opeklina, a strahuje se da bi broj ozlijeđenih i stradalih i dalje mogao rasti.

U državi Victoriji u subotu je izmjereno čak 47 Celzijevih stupnjeva te je uz jak vjetar pomogao u širenju pedesetak požara koji od subote haraju državama Viktorija, Novi Južni Walles i na području prijestolnice Canberre.Sve je to pogodovalo da se najveći od desetak požara nekontrolirano proširi na 298 četvornih kilometara gusto naseljenog područja sjeverno od Melbournea. Više od 30.000 vatrogasaca pokušavalo je u subotu navečer zaustaviti njegovo napredovanje. Premijer Kevin Rudd najavio je da će osnovati fond za pomoć više od 600 obitelji koje su u požaru ostale bez doma. Policija je izvijestila kako u Viktoriji istražuju mogućnost da su najmanje dva požara podmetnuta.

Australske vlasti su obećale da će strogo kažnjavati piromane koji su, prema njihovu mišljenju, izazvali požare.Stotine kuća je izgorjelo, a velik broj ljudi izgorio je u automobilima pokušavajući umaći pred vatrom. Među žrtvama je najmanje dvoje djece, dodao je Kieran Walshe, zamjenik načelnika policije u državi Viktoriji. Vlasti na tom području ističu da su meteorološki uvjeti ove godine, najviše dugotrajna suša, pogodovali munjevitom širenju stihije.

Dosad najtragičniji požar pogodio je Australiju 1983. godine, kada je život izgubilo 75 ljudi, a u državama Victoriji i Južnoj Australiji potpuno je uništeno više od 3000 kuća. 24 sata

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČITAVO BOGATSTVO IZGORJELO SA METLAMA
[ # ]

BAČKI PETROVAC

Proizvodni pogon tvornice metli "Raj" iz Bačkog Petrovca, veličine oko 600 kvadrata, u kome se nalazila velika količina uskladištene robe, izgorio je do temelja u velikom požaru . U vatrenoj strihiji niko nije ozljeđen, a, kako saznajemo, šteta se procenjuje na nekoliko milijuna dinara. VIDEO

O silini vatrene stihije govori i podatak da je plamen u nekim trenucima bio visok i preko 30 metara, a vatrogasne ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Bačkog Petrovca i pripadnici VJ Novi Sad požar su lokalizirali tek poslije žestoke višesatne borbe.Prema još nezvaničnim podacima, vatra je izbila oko 2.15 sati u središnjem dijelu skladišnog kompleksa u ulici M. Hrubika 63, a zatim se brzo proširila na ostatak objekta, pa umalo i na susjedne kuće. Bukvalno je progutala, kako se procenjuje, oko 30.000 metli, kao i skupe strojeve za proizvodnju.

– Probudila nas je vika i lupa na vratima. Bili su to prometni policajci koji su primjetili požar i odmah došli da nas probude. Kad sam izašao, već je sve gorjelo. Pokušali smo s gašenjem, ali sami ništa nismo mogli. Istjerali smo vozila iz dvorišta i sklonili aparat za autogeno zavarivanje s bocama kako ne bi izbila eksplozija i sve prepustili vatrogascima, koji su u međuvremenu došli – rekao je vlasnik poduzeća Rastislav Nosalj, nemoćno šireći ruke.

Među okupljenima se govorilo da im je nejasno kako je izbila vatra, pošto je vlasnik nedavno potpuno zamijenio električne instalacije, a u objektu nije bilo peći ili grijalica, koje često mogu biti pretnja.
– Što se dogodilo – ne znam. Znam samo da je šteta ogromna za posao, kao i da će susjedima biti teško sve to obnoviti – rekao je susjed obitelji Nosalj.

Iako se sljedećeg jutra moglo čuti nekoliko verzija o eventulanom uzroku požara – od sumnje da je riječ o podmetanju vatre zbog naplate osiguranja, pa sve do raznih nesretnih okolnosti – tek nakon istrage ekipe protupožarnih istražitelja biće poznato što je izazvalo vatru, koja je u roku od nekoliko sati nanijela velike financijske gubitke obiteljskom poslu Nosalj, nadaleko poznate po proizvodnji.

U akciji gašenja učestvovalo je petnaestak dobrovoljaca DVD iz Bačkog Petrovca, potpomognutih kolegama iz Novog Sada. Ipak, buktinja se nija mogla ugasiti, tako da se posao sveo na sprječavanje širenja požara na susjedstvo. Bespoštednu borbu vatrogasaca s velikom buktinjom netremice je promatrao veliki broj Petrovčana, stanovnika te ulice.

– Iskre su letjele dvadesetak metara uvis, a veliki plamen je tokom većeg dijela noći obasjavao čitavu ulicu u kojoj se nalazi pogon. Vidjelo se da se ništa ne može učiniti, šteta na tvornici bila je neminovna. Sreća pa su ovi hrabri ljudi uspjeli spriječiti širenje i veću štetu – ispričao je jučer rano ujutro jedan od svjedoka požara u ovoj poznatoj tvornici metli, koja odskora posluje s partnerima iz Italije.
RTV

...09:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U HOTELU "JOSIPDOL" ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD JOSIPDOL
[ # ]

JOSIPDOL

Svoju 103.godišnju skupštini u hotelu "Josipdol" održali su članovi DVD Josipdol. U prisustvu mnogobrojnih delegata društava: DVD Gornje Jesenje, DVD Sveta Marija, DVD Sveta Nedjelja, DVD Rakitje, DVD Grom (Kaštelir-Labinci),VZ Grada Zaprešić, DVD Našice, DVD Hrnetić-Novaki, DVD Oštarije, DVD Ogulin, DVD Tounj, DVD Ribarići, DVD Zagorje, DVD Plaški, DVD Jasenak,JVP Ogulin , JVP Karlovac, i VZG Ogulin izabrano je Radno predsjedništvo koji su sačinjavali Marinko Turkalj, Biserka Rendulić, Zdravko Jandrlić i Petar Ogrizović koji su odlično vodili cijeli tijek skupštine koja je ove godine izborna.

Nakon već formalnih procedura čitanja izvješća Upravnog i Nadzornog odbora te Blagajničkog izvješća koje je prihvačeno jednoglasno,starom rukovodstvu data je razrješnica. U novom mandatu DVD će voditi Josip Bokulić kao predsjednik društva, Marinko Turkalj kao zapovjednik društva, administrativne poslove vodit će Mladen Mrakovčić dok će se o blagajničkim transakcijama brinuti Josip Šibarić.Nakon završetka službenog dijele nastavljeno je druženje u preljepom ambijentu.

07.02.2009. ...16:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD VELIKA GORICA I DALJE U ISTOM SASTAVU
[ # ]

VELIKA GORICA

Ivica Kovačić i dalje ostaje predsjednik DVD-a Velika Gorica potvrđeno je to jučer na izbornoj godišnoj skupštini najstarijeg velikogoričkog vatrogasnog društva, koje je održalo 133. skupštinu. Dužnost tajnika obnašati će Roman Gotal, dok je Branko Fabijančić izabran za zapovjednika. Iz opsežnih izvješća o radu istaknuto je kako društvo nastoji sudjelovati u svim vatrogasnim aktivnostima na području Grada, ali i šire okolice, a s tom praksom nastavit će se i ubuduće.

Okupljenim vatrogascima predstavio se i pomlađeni orkestar, koji je održao i dvadesetominutni koncert na kojem su izveli nekoliko hrvatskih, ali i svjetski poznatih skladbi. U društvu se nadaju kako će mladi ostati u orkestru, kako bi se nastavila stoljetna povijest limene glazbe u Velikoj Gorici. RVG

...10:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUSTRALIJOM OPET HARAJU VELIKI POŽARI
[ # ]

VIKTORIJA

Australijski vatrogasci se bore sa požarima koji ugrožavaju dva velika grada, a meteorološka prognoza za vikend je da će se nastaviti val vručine i do 50 °C.Zabrana paljenja vatre je proglašena u tri australijske savezne države, a građani su pozvani da paze na starije jer mnogi umiru od vrućine.

Dok istražitelji smatraju da je polovina požra namjerno izazvana, vlasti su najavile najstrože kažnjavanje onih koji podmeću požare.
Gori 150 hektara šume u parku u predgrađu Melburna gde je poslato 150 vatrogasaca, avioni gase jedan požar u državi Viktorija, a borba sa vatrom je za sada neuspješna i u predgrađu Sidneya Lane Cove gdje gori u blizini kuća. VIDEO

U subotu je vatrena stihija progutala i nekoliko kuća i štala kod stočarskog gradića Horshama u južnoj državi Viktoriji.U obuzdavanju požara uz profesionalne službe sudjeluju i brojni dobrovoljci.Vatrogasci iz Victorije, Novog Južnog Velsa, Južne Australije i ACT-a bore se sa vatrenom stihijom koja je nastala usljed visokih tempera potpomognuta vjetrom. Trenutno je najteža situacija oko gradova Labertouche, Labertouche North i Tonimbuk .

Gori i na nekoliko drugih mjesta na rubovima tog grada zbog čega se nad Sidney nadvio gusti dim.Požara ima i drugdje, a najveće strahovanje je da će vjetar promjeniti smjer i potjerati vatru prema naseljima.U pripravnosti su desetine tisuća vatrogasaca dok vlasti upozoravaju da stanje može biti gore nego smrtonosne 1983. godine kada je od požara poginulo 75 ljudi.Prognoza za subotu glasi da će u Sidneyu i Melbournu biti više od 40 °C , a u jednom gradu i 50°C.opširnije

VEZANE VIJESTI
Australija:14 poginulih u velikim šumskim požarima

...10:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMRT POD KAMIONOM
[ # ]

SIČEVAĆKA KLISURA

Stariji muškarac, čiji identitet još nije priopćen, poginuo je u prometnoj nesreći koja se jučer dogodila na putu Niš - Pirot u Sićevačkoj klisuri! Starac, koji je upravljao „zastavom 101", prešao je u suprotnu traku i direktno se sudario s kamionom. U stravičnom sudaru vozač „zastave" preminuo je na mjestu događaja, a njegovo tijelo iz smrskanog vozila morali su izvlačiti vatrogasci.

Nesreća se dogodila oko 13.30 sati u Sićevačkoj klisuri kada je vozač „zastave 101" niških registarskih tablica, koji se kretao iz pravca Pirota, iznenada prešao na lijevu stranu i direktno se sudario sa kamionom, vlasništvo firme „Zateks" iz Gadžinog Hana, kojim je upravljao Saša Vačić.

- Prometna policija je pomoću sajle privezane za jedan šleper odvojila kamion od smrskane „zastave". Od siline udarca kamion je „zastavu" bukvalno zakucao uz stijenu u klisuri, pa su tijelo stradalog čoveka iz gomile zgužvanog metala izvlačili vatrogasci .... opširnije

...06:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISPORUČENO OBNOVLJENO VATROGASNO VOZILO FLF 60/80-10
[ # ]

OSIJEK

Zračnoj luci Osijek isporučeno je aerodromsko vatrogasno vozilo ZIEGLER-FLF 60/80-10.

Sa staroga vatrogasnog vozila skinuta je cjelokupna nadogradnja te je montirana nova ZIEGLER-nadogradnja.
ZIEGLER nadogradnja izrađena je od aluminijskog panel sustava sa lakim strukturnim panelima. ZIEGLER vozilo sadrži 4 prostora za opremu zatvorena sa roletama nepropusnim za vodu i prašinu.

ZIEGLER - spremnik vode volumena 8.000 l i ZIEGLER - spremnik pjenila volumena 1.000 integriran u spremnik vode izrađeni su od staklom pojačanog poliestera.2-stupanjska vatrogasna pumpa ZIEGLER FP 60/10-2M protoka 6.000 l/min i nazivnog tlaka od 10 bar i 1,5 m usisne visine ugrađena je između kabine vozača i spremnika vode.Na krovu vozila instaliran je monitor za ekspandiranu pjenu protoka 5.000 l/min kod tlaka od 12 bar.

Samozaštita ZIEGLER-vozila sastoji se od 7 samozaštitnih mlaznica ( 3 naprijed, te po 2 bočno sa svake strane) sa ukupnim protokom od 700 l/min kod 10 bar. Mlaznice za samozaštitu imaju domet od 5 m.U prostoru opreme naprijed sa lijeve i desne strane nalazi se po jedan ZIEGLER - sustav za brzu navalu.Na prednji branik vozila postavljeno je električno vitlo potezne sile od 5.400 kN sa 30 m užeta sa kukom i osiguračem. Ziegler

06.02.2009. ...22:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HTJELA SE BACITI S KROVA
[ # ]

SARAJEVO

Sandra Džajić (34), majka Aleksandra L. (16), koji je 1. veljače pritvoren zbog ranjavanja nožem Sanela Šećirovića (35), jučer se oko 14.50 sati popela na krov zgrade u ulici Sumbul Avde broj 4 u sarajevskom naselju Bjelave, odakle je namjeravala skočiti.

Očajna zbog teške životne situacije u kojoj se našla, te smatrajući da je njen sin nepravedno pritvoren jer se branio od Šećirovića, Sandra se plačnim glasom obraćala policiji i okupljenim građanima.

Policija je blokirala ulicu, a vatrogasci su ispred zgrade postavili spasilački jastuk. U dvorištu na drugoj strani kuće vatrogasci su držali platno uskočnicu. Oko zgrade su se okupili susjedi i prolaznici koji su nijemo posmatrali ženu na krovu.... opširnije

...16:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SKIDALI KOMADE FASADA KOJE SU PRIJETILE AUTOMOBILIMA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Igor Zovko

Srećom, fasada nije nikoga ozlijedila, ali je oštetila nekoliko automobila, rekao nam je čitatelj koji fotrografiju snimio u četvrtak u Đorđićevoj.

Vidjeo sam da fasada pada sa zgrade u Đorđićevoj 11. Komadi su padali na pješački prijelaz i na aute, rekao nam je čitatelj Ratimir Š. koji je u četvrtak popodne snimio fotografiju vatrogasaca u središtu Zagreba.

- Ozlijeđenih srećom nema - rekli su nam u petak u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Njima je predstavnik stanara u četvrtak oko 12 sati dojavio da pada fasada. Obavijestili su i vatrogasce.
- Zatvorili su promet kroz Đorđićevu. Sa zgrade su skinuli oko 20 četvornih metara dotrajale žbuke - rekli su nam u policiji. Za održavanje zgrade odgovorni su stanari.

Žbuka je u četvrtak padala i sa zgrade u Tomašićevoj ulici. Oštetila je dva automobila.
- Cigla mi je udubila krov, a kao i autu parkiranom iza mene. Pozvali smo vatrogasce i policiju. Ne znam kolika mi je šteta, ali na sreću zgrada je osigurana, pa će mi oni platiti popravak - ispričala nam je čitateljica. Dodala je da je sreća da nije parkirala ispred svoje zgrade, jer da se tamo odlomila fasada, ne bi imala pravo na odštetu stanara. 24 sata

...16:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

REKLI SU DA NIKAD NEĆE STATI NA SVOJE NOGE
[ # ]

RAKITJE

Maleni Filip nema ni tri godine, a bori se s dvije teške bolesti, lisencefalijom i westovim sindrom. Terapija koja mu olakšava život i omogućuje napredak stoji čak deset tisuća kuna.O Filipu smo već pisali na VATRENIM VIJESTIMA 911 te se i ovaj puta nadamo da će naše humano vatrogasno srce pomoći. Za one koji neznaju Goran Hajdinjak je pripadnik profesionalnih vatrogasaca Zagreb te aktivni član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitje te i sam pomaže drugima u nevolji, ne smijemo nikako zaboraviti spomenuti da je majka Ivana također član DVD-a Rakitje.


Poštovani,

Obraćamo Vam se ovim putem jer nam je Vaša pomoć uistinu potrebna.Naš sin Filip rođen je 06. veljače 2006. godine i boluje od Lissencephalie i Westovog sindroma. Prve liječničke prognoze su bile porazne, sa dvije godine nije niti sjedio, govorio, hodao niti koristio svoje ručice, ali mi se nismo predali ni sekunde, te stalno pokušavamo različitim metodama poboljšati Filipovo stanje i nadamo se najboljem rezultatu. Filip je veći dio svog života proveo u bolnici na raznim pretragama i promatranjima ali nažalost bez primjetnih rezultata.

U stalnoj potrazi za novim terapijama i saznanjima smo po preporuci došli do privatne ordinacije mr. sc. dr. Maje Roje Novak spec. neurolog, a svi rezultati i informacije o terapiji koje provodi ordinacija se mogu pogledati na web stranici: http://www.dr-roje.com/ . Ista ordinacija bilježi zavidne rezultate kod ovakvih i sličnih oboljenja, te smo odlučili Filipu pružiti i ovu vrstu terapije koja je spoj raznih vrsta poticaja. Prilikom terapije sa Filipom vježbaju dva fizioterapeuta u isto vrijeme, terapija se obavlja svaki radni dan po tri sata po cijeni od 500 kuna po danu. Filip već godinu dana koristi ove terapije i primjetan je veliki napredak. Filip razumije što mu se govori, počeo je puzati, samostalno se podiže na noge i hoda uz pomoć svojih ruku.

Procijenjuje se od strane stručnjaka navedene ordinacije da je potrebno primjenjivati opisanu terapiju još barem godinu dana. Ovim putem Vas želimo zamoliti za financijsku pomoć koja nam je uistinu neophodna, jer sami više ne možemo omogućiti Filipu nastavak terapija i priliku za normalan život.Nadamo se Vašem razumijevanju i Vašoj pomoći jer je Filipu terapija potrebna, a najvažnije je da je napredak u psihomotoričkom razvoju očigledan.

Video snimka malog Filipa sa detaljnim opisom bolesti i napretka se može pogledati na web stranici: POGLEDAJ VIDEO .Ukoliko se odlučite financijski pomoći malom Filipu novčana sredstva možete uplatiti na Filipov žiro račun u PBZ-u, uz naznaku: U HUMANITARNE SVRHE.

Broj računa: 2340009-3102479681

Unaprijed Vam se od srca zahvaljujemo na razumijevanju, u nadi da će i Filip u skoroj budućnosti biti u mogućnosti i samostalno Vam se zahvaliti.
S poštovanjem,
Ivana i Goran Hajdinjak

05.02.2009. ...17:55 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VLASTITIM SREDSTVIMA KUPLJENO TERENSKO ZAPOVJEDNO VOZILO LAND ROVER
[ # ]

MIHOVLJAN

Godišnja izborna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mihovljan nije donijela promjene u vodstvu Društva – predsjednik je i dalje Franjo Pavlek, a njegov zamjenik Mijo Ljubek. Funkciju zapovjednika i dalje će obnašati Marijan Rafaj, zamjenik mu je Mario Ljubek; tajnik DVD-a je Davor Rafaj i blagajnik Stjepan Martinjak.

Mihovljanski vatrogasci na skupštini su se osvrnuli i na rad u prošloj godini kada su ukupno imali 8 intervencija – 4 gašenja požara na otvorenom, 2 na građevinama i dvije tehničke intervencije. Dva su vatrogasca završila tečaj za rukovanje uređajima za dišne organe, vlastitim sredstvima nabavljeno je terensko zapovjedno vozilo Landrover i dio opreme za ostatak voznog parka, a mihovljančani su pomogli i kolegama iz Donje Batine donacijom svog starog kombi vozila.

U ovoj godini planiraju se iste i slične aktivnosti, odnosno i dalje će se u DVD-u Mihovljan raditi na vatrogasnoj preventivi, nabavi opreme i edukaciji članova kako bi bili što spremniji u obavljanju svojih dobrovoljnih zadataka. radio Zlatar

...17:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PANIKA U VLAKU - ZAPALIO SE VAGON NA STANICI U ZAGREBU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Živko

Nitko nije ozlijeđen. Uzrok požara na pantografu još istražujemo. Požar je aparatom ugasio dežurni prometnik, objasnili su u Hrvatskim željeznicama

Vlak je stao na stanici na Zapadnom kolodvoru. Kondukter nam je rekao da svi izađemo van. Izašao sam na peron i vidio da se vlak dimi, kaže čitatelj koji je fotografiju snimio u četvrtak u Zagrebu.

- Nakon što smo mi izašli dim je bio još veći. Dotrčali su radnici na željeznici i počeli su požar gasiti aparatima. Kasnije su došli i vatrogasci - ispričao je čitatelj. U Hrvatskim željeznicama su rekli da se zapalio pantograf vlaka, odnosno dio preko kojeg se vlak napaja strujom.

- Napon je odmah isključen, a dežurni prometnik je ugasio požar aparatom, no vatrogasci su došli za svaki slučaj. U vlaku je bilo dvadesetak putnika i nitko od njih niti osoblja nije ozlijeđen - kažu u HŽ-u. Uzroke požara još istražuju, a zbog požara su kasnila tri putnička vlaka. 24 sata

...13:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNO POLOŽENI ISPITI
[ # ]

DONJA VOĆA
Piše: Josip Cingesar

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klenovnik i Javne vatrogasne postrojbe Varaždin održani su završni ispiti za zvanje vatrogasac. Na ispite se prijavilo 9 članova DVD Donja Voća. Svi oni uspješno su položili ispite iz više predmeta.

Nakon teoretskog i praktičnog programa osposobljavanja u trajanju od 74 sata,01.veljače održani su završni ispiti na kojima je 35 polaznika iz DVD Donja Voća, DVD Klenovnik, DVD Bednja, DVD Cvetlin i DVD Ivanec steklo zvanje vatrogasac. Teoretski dio osposobljavanja obavljen je u prostorijama DVD Klenovnik ,a praktični dio na poligonu JVP Varaždin.

Predavanja i praktični dio obavili su predavači Vatrogasne zajednice Varaždinske županije :
-dipl.ing Stjepan Kovaček - Ustroj zaštite
-Danijel Godinić - Gorenje i gašenje , Protupožarna preventiva
-dipl.ing Mario Rogina - Vatrogasne sprave i oprema
-dipl.ing Željko Nagy - Tehnička služba u vatrogastvu
-Saša Žabčić - Vatrogasna taktika

Članovi DVD Donja Voća su uspješno položili sve ispite i pokazali dobro znanje i discipliniranost na praktičnom dijelu ispita. Zvanje vatrogasca stekli su Josip Srednoselec, Jurica Žmegač, Vladimir Stolnik, Mario Šestanj Perić, Branko Kutnjak, Mario Vrabec, Damir Bolčević, Davor Pajtak i Vlado Mihalinec. opširnije

04.02.2009. ...17:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZADARSKI VATROGASCI ISPUMPAVALI PODRUME NAKON OBILNIH KIŠA
[ # ]

ZADAR

Jaka noćašnja kiša izazvala je probleme na zadarskom području, gdje su poplavljeni podrumi obiteljskih kuća i drugih objekata, a bilo je problema i u prometu.

Noćas je u Zadru i na širem zadarskom području palo je 29 litara kiše po četvornom metru. Zadarski vatrogasci su tijekom noći ispumpavali 10-ak poplavljenih podruma, a pod vodom je bila i kotlovnica na željezničkom kolodvoru. Ispumpavanja poplavljenih podruma bilo je i na biogradskom području.

Zbog obilne kiše jutros je od 5,30 do 9,00 sati bila zatvorena za promet Jadranska magistrala na dionici od Sukošana do Svetog Petra. Velika količina vode na kolniku onemogućila je promet tom dionicom. Kiša od jutra nije padala i poslije devet sati stanje se normaliziralo. Glas Dalmacije

...16:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU ISPOD GAZELE IZGORJELO 11 ROMSKIH KUĆA
[ # ]

BEOGRAD

U romskom naselju ispod mosta Gazela u Beogradu sinoć je u požaru izgorjelo 11 kartonskih kuća romskih obitelji koje tu žive. U požaru koji je izbio u 12.30 poslije ponoći, nitko nije ozljeđen, javio je B92. VIDEO

Na mjesto događaja brzo su stigli vatrogasci i ugasili požar. Prvo je stigla vatrogasna ekipa iz Zemuna, a zatim su im se pridružile i kolege sa Voždovca i Zvezdare.
"Ukupno je stiglo 10 vozila i 33 vatrogasca. Požar je ugašen, sada se vrši likvidacija. Najbitnije je da nema ozljeđenih i nitko nije poginuo", rekao je Dragan Čubra, zapovjednik čete u Vatrogasnom domu "Zvezdara".

Kada su se vatrogasci počeli povlačiti, a svima se činilo da je sve ugašeno, jedna žena je povikala da joj ponovo gori baraka. Srećom, to je bio samo žar koji je zatrpan i ugašen stvarima koje su pale na njega.Uzrok izbijanja vatre za sada nije poznat.Gust dim, garež, izgorjele stvari, prizor je koji se sve češće viđa u romskom naselju ispod mosta Gazela.U posljednjih mjesec dana, ovo je drugi put da u ovom romskom naselju izbija požar. Na badnju večer izgorjele su četiri barake, a sinoćnji požar, u kojem su romske obitelji izgubile sve što su imale, bio je veći. Blic

...14:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD VELIKI OTOK - VELIKI USPJESI MALOG DRUŠTVA
[ # ]

VELIKI OTOK
Piše : Dražen Rendić
Foto : Dražen Rendić

Na redovnoj 75. izvještajnoj i 19. izbornoj godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Otok održanoj u subotu 31. siječnja u Velikom Otoku

Tajnik Zlatko Horvat u svom izvješću kojim je obuhvatio rad unazad četiri godine istaknuo je dobra rad društva koje se probudilo iz zimskog sna i novim rukovodstvom postigla zapažene rezultate kako na natjecanjima tako i u samom radu pa zbog toga i ne čudu da je društvo dobilo 2008. godine priznanje Koprivničko-križevačke županije za svoj rad kao jedno od najboljih županijskih Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Time su bili posebno ponosni mještani ovog malog sela sa svega tristotinjak stanovnika, koji žive za svoje društvo ui kojem svako domaćinstvo ima po jednog člana. U prepunoj dvorani Vatrogasnog doma brojne prisutne članove, mještane, predstavnike susjednih vatrogasnih društava ka oi goste pozdravio je predsjednik Mirko Gabaj. Među gostima bio je predstavnik Županije Stjepan Behin, načelnik općine Legrad Mladen Vernić, županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice općina Đelekovec-Legrad Ivica Gabaj i zapovjednik Rudolf Vrbanić te drugi gosti i uzvanici.

Nakon razrješenja strog Upravnog i Nadzornog odbora izabran je novi. Za predsjednika izabran je Mirko Gabaj, dopredsjednik Goran Klobučarić, zapovjednik Zdravko Rusak, dozapovjednik Slavko Kolman, tajnik Zlatko Horvat, blagajnik Mario Horvat, članovi: Josip Horvat, Đuro Ipša, Franjo Ružić, Marko Horvat, Danijel Čižmešija, Ivica Rašanec, Ana Horvat i Martina Krušelj. Za predsjednika Nadzornog odbora izuabran je Tomislav Rašanec, članovi su Dragan Duvnjak i Slobodan Androlić. Nakon toga skupštinu pozdravio je Ivica Gabaj zahvalivši svima na dobrom radu. Čestitku za dobar rad koji se daleko čuje podržao je i Slavko Tucaković istaknuvši da uskoro dolaze nove promjene u ustroju vatrogastva kojima će se moći još kvalitetnije raditi. opširnije

...13:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD PODRAVKA - DRUŠTVO S TRADICIJOM I KVALITETNIM RADOM
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Dražen Rendić
Foto: Dražen Rendić

U Podravkinom rekreacionom centru Štagalj održana je redovna godišnja i ujedno izborna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podravka.

Skupštinu je otvorio a goste i članove društva pozdravio predsjednik DVD-a Podravka Zvonimir Gudan. Izvještaj o radu Dobrovoljnog vatrogasno društvo Podravka koje trenutno broji sveukupno 89 članova, za prošlu 2008. godinu podnio je tajnik Zlatko Vratić. Naglasio je među ostalim da društvo od 89 članova, dvadeset i šestorica otišlo je u mirovini ili su otišli iz Podravke uz otpremninu. Među članovima je i deset žena, što je premali broj u odnosu na broj zaposlenih žena u Podravki. Istaknuo je da Dobrovoljno vatrogasno društvo, odnosno Odjel zaštite od požara raspolaže sa dva navalna vozila, dva kombi vozila i zapovjednim vozilom.

Nakon što je skupština usvojila izvještaj o radu usvojen je i financijski izvještaj. Program rada i financijske potrebe za aktivnosti DVD-a Podravka u 2009 godini predstavio je u planu zapovjednik Goran Kresl. On je među glavnom djelatnošću u ovoj godini istaknuo provođenje aktivnosti na uključivanju novih članova u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Svake godine tokom mjeseca svibnja vatrogasci nastoje skrenuti pozornost na svij rad. Raznim promotivnim aktivnostima, provođenje pokaznih vježbi kojima se djelatnici Podravke upoznavanju sa vatrogasnom djelatnošću.

Starom Upravnom i Nadzornom odboru dana je razrješnica i izabrano je novo rukovodstvo. Za predsjednika ponovno je izabran Zvonimir Gudan kao i tajnik Zlatko Vratić, zapovjednik je Goran Kresl, zamjenik zapovjednika Božidar Balija i Sandra Evačić član Upravnog odbora. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Josip Zrinski, a članovi su Branko Betlehem i Siniša Nemec. opširnije

...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

IZLILA SE PAZINČICA , VATROGASCI DEŽURAJU
[ # ]

PAZIN

Zbog obilnih kiša na području Istre, ponovo je došlo do izlijevanja nekih rijeka. Osim Raše, izlila se i rijeka Pazinčica. U Pazinu je u protekla 24 sata (od jučer u 16h do danas u 16h) palo čak 90 litara kiše po četvornom metru te je došlo do izlijevanja Pazinčice. Kako se doznaje, tokom popodneva vodostaj je ponovo u porastu tako da na mostu kraj Rijavca dežuraju vatrogasci. barkun

03.02.2009. ...18:17 [ Komentari (1) ] Isprintaj

EVAKUIRANI STANARI U MOST RAŠI, POPLAVLJENO ČEPIČKO POLJE ,VODA NIJE ZA PIĆE
[ # ]

RAŠA

Zbog porasta vodostaja rijeke Raše od 14 sati bio je zabranjen je promet cestom Pula-Labin ali je, prema informacijama HAK-a, ta prometnica ponovno otvorena. U tijeku je evakuacija stanara u Most Raši koji su neposredno ugroženi poplavom. Vodostaj Raše i dalje ubrzano raste. U međuvremenu je većim dijelom popljavljeno i Čepićko polje. Na terenu su vatrogasci, policija i djelatnici Hrvatskih voda.Zbog kiše, koja od prošle noći pada u Istri, rijeke su nabujale, a Raša se izlila. Mirna i Pazinčica su pod nadzorom, ali je posebno teško u dolini rijeke Raše, izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Iz labinskog Vodovoda pristiglo je priopćenje u kojem upozoravaju građane kako u nekim dijelovima Labinštine vodu treba prokuhavati. - Zbog obilnih kiša na području Labinštine (81 1/m2 u zadnjih 24 sata) došlo je do zamućenja izvorišta Fonte Gaja-Kokoti i Mutvica, a zbog čega postoji mogućnost da od sutra 4. veljače dio potrošača koji se vodom snadbijevaju iz spomenutog izvorišta, dobiju vodu povećane mutnoće. Posebno se to odnosi na područje Kature, Marcilnica, Streljana, Nove Zgrade Labin, dio potrošača na Kapelici, Breg Ivanovci, te naselja prije Koromačna. VIDEO

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, koji je na mjestu događaja, istaknuo je kako voda prijeti izlijevanjem iz korita u cijeloj dolini oko Potpićna i Tupljaka, a prognoze govore da bi do noći moglo pasti još 30 litara kiše po četvornome metru. Na terenu su djelatnici komunalnih poduzeća, vatrogasci i dobrovoljna vatrogasna društva, izviđači te stožeri civilne zaštite i spašavanja.

Zbog nastale situacije aktiviran je Krizni stožer u Vodovodu Labin. S obzirom na navedeno, eventualno zamućena voda se ne može direktno koristiti za piće, već se mora prethodno prokuhati. Do normalizacije cijele situacije, potrošači spomenutih područja opskrbljivati će se vodom iz cisterni i spremnika koje će, počevši od sutra 4. veljače, obilaziti naselja na Labinštini: Kature kod Doma zdravlja, Kature kod kafića Astoria, Streljana kod Dječjeg vrtića, Nove zgrade kod kafića Formula 1, naselje Breg Ivanovci, naselje Brovinje, naselje Viškovići te naselje Kapelica.

Snažna kiša koja je oko 10 sati prešla u prolom oblaka, tijekom jutra je otežavala promet u raškoj dolini na cesti Pula-Labin, ali ne ugrožava nasipe rijeke Raše i obodnih kanala, koji su obnovljeni prije nešto manje od dvije godine. Manje idilična slika je na dijelu kanala prema izvoru Fonte Gaja i Kokoti, gdje je voda sve bliže rubu nasipa, a poplavljena su polja nedaleko od samih izvora uz sam rub ceste. U sličnoj situaciji je ponovno i farma magaraca i konja "Liburna" u Donišnici, gdje je snažna kiša prekinula njenog vlasnika u zbrinjavanju životinja, pa smo zatekli nekoliko konja na otvorenome.

Velike površine Čepićkog polja, od kojih je dio već pod kulturama, ostao je danas pod vodom budući da odvodni kanali nisu uspjeli progutati svu vodu na putu do tunela kojim voda s tih površina završava u Plominskom zaljevu.

Poplavljene su i obrađene površine na Polju Posert s lijeve strane ceste za tunel Učku prema Potpićnu. U razgovoru s Vitomirom Skandulom, voditeljem ispostave Hrvatskih voda u Labinu, koji se cijeli dan nalazi na terenu, doznali smo da je najkritičnije stanje kod Potpićna, odnosno na Most Raši, gdje se postavljanjem nasipa nastoji izbjeći prelijevanje rijeke Raše, čime bi se ugrozio i promet na prometnici Pula-Labin.

U trenutku slanja ovog teksta stigla nam je od njega obavijest da su Hrvatske vode od danas u osam sati na cijelom toku rijeke Raše i tunela Čepić uvele pripremno stanje za obranu od poplava. barkun

...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNA 2008 ZA DVD GORIČAN
[ # ]

GORIČAN

Redovnu izbornu godišnju skupštinu održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Goričan. Sudeći po izvješćima koja su na skupštini podnijeli Christian Plakalović, predsjednik, i Slavko Loparić, zapovjednik DVD-a, 2008. godinu goričanski će vatrogasci pamtiti kao jednu od uspješnih godina u više od 120 godina rada DVD-a Goričan.

Naime, lanjske su godine, između ostalog, vatrogasci Goričana postali bogatiji za iznimno kapacitetno navalno vozilo DAF 1700, potpuno opremljeno i za najsloženije intervencije, vrijedno čak 330.000 kuna.U redovnoj aktivnosti zabilježili su samo jedan požar na gospodarskom objektu, nekoliko požara suhog raslinja na otvorenom prostoru, a u nedavnoj novogodišnjoj noći spriječili su rasplamsavanje požara i potpuno uništenje obiteljske kuće.Provodili su brojne preventivne protupožarne mjere, sudjelovali na brojnim vježbama i natjecanjima, osiguravali velike manifestacije na svom području, a nisu zanemarili ni edukaciju svojih članova.

Tako danas DVD Goričan ima 40 aktivnih članova starijih od 18 godina - 19 je vatrogasaca, 12 vatrogasaca I. klase, pet vatrogasnih dočasnika I. klase, jedan časnik, dva časnika I. klase i jedan viši počasni vatrogasni časnik, a iznimno je brojan i podmladak DVD-a.
Budući da je skupština bila i izborna - uz usvajanje svih izvješća za 2008. godinu, birano je i novo rukovodstvo. DVD Goričan od subote ima novi Upravni odbor u kojem su Christijan Plakalović, Nenad Tisaj, Slavko Loparić, Željko Hranjec, Kristina Plakalović, Martina Stanko, Nikola Grgec, Ivica Krznar, Florijan Vargek, Dragutin Mlinarić i Dragutin Ivković.

Predsjednik DVD-a Goričan i dalje će biti Christian Plakalović (ujedno i zastupnik u Skupštini Vatrogasne zajednice Međimurske županije), dopredsjednik je Nenad Tisaj, zapovjedničku dužnost i dalje obnaša Slavko Loparić, a dozapovjednik je Kristijan Markač. Tajnički su poslovi povjereni Kristini Plakalović. List Međimurje

...16:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA BALU U FILEŽU
[ # ]

FILEŽ

Niktitch, ili na hrvatskom Filež, je mjesto smješteno na tromeđi državnih granica Austrije, Mađarske i Slovačke u austrijskom Gradišću. Tamo pretežito žive gradišćanski Hrvati s čijim su članovima ondašnjeg Ognjenog društva vatrogasci iz Vularije još prije 11 godina sklopili sporazum o suradnji.

- Otada se sastajemo svake godine, i to u cilju unapređenja i suradnje u struci, ali i uspostave još dubljih prijateljskih i suradničkih odnosa - kaže Zlatko Orsag, predsjednik DVD-a Vularija. Rekao je kako su minulog vikenda sa svojim prijateljima u Austriji podijelili radost dobivanja novog vatrogasnog kombi vozila, a događaju su, uz njega, prisustvovali vatrogasci Drago Goričanec, Sven Pintarić, Marko Horvat Valent Škvorc i Goran Orsag.

- Domaćini su priredili tradicionalan vatrogasni bal u kojem su posebno mjesto zauzeli mladi vatrogasci, djevojke u dugim bijelim haljinama i mladići u svečanim tamnim odorama. Zajedno su besprijekorno izveli poljski narodni ples Polonezu, što je trebalo vidjeti i doživjeti - rekao je Orsag.

Bliskost vatrogasaca s našima očituje se i njihovim sudjelovanjem na Petom državnom natjecanju u Splitu od 3. do 5. listopada. Austrijanci su tada bili gosti Hrvatske vatrogasne zajednice, čemu su posredovali upravo vatrogasci iz Međimurja.Inače, DVD Vularija osnovan je 1923. godine i ima 148 članova u svim uzrasnim kategorijama, a karakteristično je i to što selo ima manje kuća od vatrogasaca. List Međimurje

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJECA SE IGRALA S PEĆI I ZAPALILA KUĆU
[ # ]

VARAŽDIN
Piše: Romana Bilešić

Djeca su gurala papiriće u peć. Vatra je ubrzo zahvatila kuhinjski inventar i proširila se na ostatak kuće. Djeca su uspjela pobjeći iz buktinje.

Sve ovo napravio sam sa svojih deset prstiju.Nikada nikoga nisam tražio kune, a sada nemam ništa, nemam gdje spavati s obitelji- plače nasred zgarišta Ivica Petrinjak (41). U svega nekoliko minuta vatra je progutala unutrašnjost njegove kuće u Sračevcu kraj Varaždina, a na sreću, troje djece na vrijeme je pobjeglo iz kuće. Majka Snježana oko osam sati ujutro krenula je u štalu nahraniti koze, zečeve i kokoši.

- Čula sam krikove i zapomaganje djece kako gori kuća i poletjela sam prema njima. Danijel (8), Dražen (6), Perica (4) i Josipa (2,5) bosi su stajali na dvorištu i plakali, dotrčao je i susjed i pozvao vatrogasce, a ja sam potrčala u kuću i uzela kantu vode. No,ništa se nije moglo napraviti, sve je bilo puno dima, gorjele su instalacije i lamperija- priča šokirana Snježana Petrinjak (36). Djecu je odvela i utoplila u susjednu kuću kod suprugove rođakinje, a osim što je svjesna da više nema ničega, ni sama još ne zna što je uzrok požara.

- U dnevnom boravku imamo peć na drva, ali ništa oko nje nije izgorjelo, dok je potpuno izgorio trosjed koji je na drugom kraju sobe, uz televizor i kablove. Moguće da je sin grijao na peći svog medvjedića koji se zapalio, pa ga je prislonio na trosjed, zaista ne znam,još sam u šoku- priča Snježana koja još nema hrabrosti ući u izgorenu kuću. Jedino je, kaže,dječja soba ostala čitava. Njen suprug Ivica radio je noćnu smjenu, kada ga je zatekla tužna vijest. Otac osmero djece nedavno je dobio i rješenje kojim mu Centar za socijalnu skrb vraća četvero djece koje su im prije šest godina oduzeli zbog, kako su obrazložili, zanemarivanja.

Vatrogasci JVP Varaždin dojavu o požaru dobili su u 8,18 sati i za nepunih pet minuta bili u Sračincu.
- Trebalo nam je desetak minuta da ugasimo vatru i time spasimo krovište, ali iz unutrašnjosti kuće nije se moglo spasiti ništa. Na sreću, majka je bila dovoljno pribrana da četvero djece izvede iz kuće, rekao nam je zapovjednik Druge smjene JVP Varaždin, Marijan Ožinger.
Protupožarni inspektor PU Varaždinske utvrdio je da je uzrok požara u obiteljskoj kući u Sračincu nepažljivo rukovanje kraj peći na drva. Troje djece koji su u to vrijeme bili u kuhinji stavljali su papir u peć odakle se požar proširio na kuhinjski inventar i ostatak kuće.

- Imamo veliku njivu i blago i doista puno posla, a oni su zaključili da trebamo više biti s djecom. Sve sam promijenio i uredio u kući da mi se moja dječica vrate, a sada nemam ni njih ni kuće- neutješan je Ivica. Načelnik općine Sračevci Božidar Novoselec uredio je da im općina plati smještaj dok im se kuća potpuno ne obnovi, a na izvanrednoj sjednici donijet će odluku i o financijskoj pomoći. Centar za socijalnu skrb nabavit će im potrebnu odjeću, a u akciju pomoći uključili su se susjedi i mještani. Svi koji žele pomoći nesretnoj obitelji Petrinjak mogu to učiniti uplatom na tekući račun Ivice Petrinjaka otvoren u Zagrebačkoj banci: 2360000-3200544408. 24 sata

...15:25 [ Komentari (2) ] Isprintaj

HRAŠĆANSKI VATROGASCI U NOVOM RUHU
[ # ]

HRAŠĆE

Na ovogodišnjoj skupštini u Hrašću nazočili predstavnici 53 društava iz Lijepe naše.Među gostima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.DVD Hrašće danas broji oko 500 članova i jedno je od najboljih ako ne i najbolje društvo u Gradu Zagrebu.

U prepunom novoobnovljenom domu, DVD Hrašće održao je ove subote godišnju skupštinu, kojoj su osim braće vatrogasaca iz 53 društva iz cijele Hrvatskske prisustvovali i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, te saborski zastupnik Stjepan Fiolić. Prije radnog dijela skupštine uslijedilo je otvorenje novoobnovljenog doma, kojeg su svečanim presjecanjem 65 balona otvorile najzaslužnije osobe za njegovu restauraciju, Milan Bandić, te Stjepan Fiolić, koji su zbog velike pomoći radu društva od strane domaćina nagrađeni sabljom i turopoljskim lajbekom.

- DVD Hrašće danas broji oko 500 članova, te je vodeće društvo ne samo u gradu Zagrebu, nego i cijeloj Hrvatskoj, a zaluga je to svih članova društva- rekao nam je predsjednik, Zlatko Križanić. Društvo će i u naredne četiri godine voditi dosadašnji predsjednik, Zlatko Križanić koji obnaša i dužnost predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. RVG

02.02.2009. ...16:43 [ Komentari (3) ] Isprintaj

U REZIDBI DRVEĆA SUDJELOVALI I GAREŠNIČKI VATROGASCI
[ # ]

GAREŠNICA

Nakon što rezidba na nekim stablima nije obavljena i do pet godina, tog su se posla uhvatili bjelovarski obrt ˝Franjić˝, garešnički ˝Komunalac˝ te garešnički vatrogasci.

U Garešnici se intenzivno radilo na obrezivanju stabala. Krošnje su obrezane s obje strane Ulice Matije Gupca, Bana Jelačića te u Graničarskoj. Kako smo saznali, neka od tih stabala nisu bile obrezana i pet godina, pa su tako odrezane morale biti i neke deblje grane. To su učinili bjelovarski obrt ˝Franjić˝ i garešnički komunalci koji će to kasnije i preuzeti.

U pomoć su im priskočili i vatrogasci sa vozilom s ljestvama koji su i upravljali prometom koji je ipak tekao normalno. Garešničkim komunalcima problem predstavljaju i nesavjesni građani koji čupaju mlade sadnice stabala. Oni možda, ističu radnici, nisu svjesni da tako čine štetu i sebi jer novac za uređenje grada odlazi i iz njihovog džepa. Krugoval

...16:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA ZAJEDNICA GRADA OZLJA DANAS DOBILA ZNAČAJNO POJAČANJE U SVOM OSTARJELOM VOZNOM PARKU
[ # ]

OZALJ

Ključeve navalnog vatrogasnog vozila opremljenog ne samo za gašenje požara već i za suzbijanje posljedica svih elementarnih nepogoda, danas je tvrtka IM Metal svečano uručila Vatrogasnoj zajednici Ozalj.

Riječ je o, u posljednjih 25 godina, prvom novom vatrogasnom vozilu u Ozlju, a prema riječima predsjednika Zajednice Ivana Valčića, o prvom vozilu ovog tipa ikada.Vrijednost vozila je milijun i pol kuna koje će iduće tri godine otplaćivati Grad. U njega je ugrađena najmodernija oprema, kazao je direktor IM metala Krešimir Košec.

Iako ovo vatrogasno vozilo ima višestruku namijenu, pa se njime može intervenirati i kod poplava, prometnih nesreća i slično, gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić je kazala kako se nada da ozaljski vatrogasci neće morati njime često na intervencije.

Cilj ozaljske Vatrogasna zajednice je, dodao je Valčić, da u narednom periodu nabave nova vozila za sve svoje DVD-e. Danas preuzeto navalno vozilo bit će predano na korištenje DVD-u Ozalj 22. veljače. radio Mrežnica

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARIMA GORJELI KUĆA I PODRUM , STARAC OZLJEĐEN
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Živko

Tijekom vikenda u Zagrebu su se zapalili podrum zgrade i dnevni boravak u kući. Stanar (80) se otovao ugljičnim monoksidom i lakše je ozlijeđen.

Svi smo još spavali. Odjednom smo osjetili smrad dima. Ulazio je i u stanove. Svi smo se odmah probudili i otrčali na balkon, priča čitatelj J.R. koji stanuje u Kombolovoj ulici u Zagrebu. U nedjelju ujutro u njoj se zapalio podrum zgrade. Policija još ne zna uzrok.
- Lagano smo izašli van i čekali vatrogasce. Nitko nije ozlijeđen i nije bilo nikakve panike.

Za sat vremena požar je ugašen, no zgrada još smrdi po dimu - kaže J.R.
U zagrebačkom naselju Gajnice u subotu se zbog kvara na instalacijama u električnom pokrivaču zapalio dnevni boravak. Vlasnik (80) kuće se otrovao ugljičnim monoksidom i Hitna ga je odvezla u KB Sestara milosrdnica. Ubrzo su ga liječnici pustili kući. Šteta iznosi oko 30.000 kuna. 24 sata

...14:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN KOLEGIJ PREDSJEDNIŠTVA HVZ
[ # ]

KARLOVAC

Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice mr. Ante Sanadera u Karlovcu je 26. Siječnja 2009. Održana sjednica Kolegija Predsjedništva Zajednice kojoj su bili nazočni i Dino Kozlevac, Mijo Brlečić, Željko Popović,Gabriel Špehar, Ivica Glas, Kažo Kolanović, Željko Misir i Milan Šulter.

Na sjednici su članovi Kolegija prihvatili informaciju o tijeku priprema za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vatrogastvu i Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

U Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o vatrogastvu između ostaloga predloženo je:
-Utvrđivanje obveze jedinica lokalne samouprave i Grada Zagreba da profesionalnim vatrogascima zaposlenim u dobrovoljnim vatrogasnim društvima osigura istu razinu prava iz radnog odnosa koja imaju profesionalni vatrogasni zaposlenici u javnoj vatrogasnoj postrojbi. opširnije na hvz.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SLAVONSKOM BRODU IZGORJELA MAJKA I KĆI - POŽAR PODMETNUT???????
[ # ]

SLAVONSKI BROD

Jučer oko 18 sati je u obiteljskoj kući u Ulici Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu buknuo požar. Požar je podmetnut i to najvjerojatnije kako bi se prikrilo dvostruko ubojstvo.

"Bilo je oko 18 sati kada sam vidio da iz kuće preko puta suklja gusti dim i vatra. Odmah smo telefonom pozvali vatrgasce, a moj otac Zoran, stric Dragan i ja pojurili smo prema toj kući i razbili prozor, ali je vatra bila tako jaka da ništa nismo mogli niti ući unutra", ispričao je Večernjem listu jedan od susjeda stradalih žena, 24-godišnji Alen Duspara.

"Potrčali smo natrag u svoju kuću i dovukli crijevo i pokušali gasiti vodom. Ubrzo su stigli i vatrogasci i uspjeli ugasiti vatru, a onda je došao i istražni sudac. Bila je tu i policija. Ne znamo što se točno dogodilo", dodao je. opširnije


...10:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠUKER MRACLINCIMA PREDAO NOVO VOZILO
[ # ]

MRACLIN

120 godišnja tradicija vatrogastva u Mraclinu **** Ministar financija Ivan Šuker predao novo vatrogasno vozilo **** Dosadašnjeg predsjednika Krešimira Hubaka zamjenio mladi Nikola Cvetnić **** Vatrene Vijesti 911 čestitaju izabranima

Vatrogasci iz Mraclina iza sebe imaju punih 120 godina rada. Zadnju subotu u siječnju, ovo društvo tradicionalno održava svoje godišnje skupštine, koja je ove godine, kao i u cijeloj vatrogasnoj piramidi, sve do Hrvatske vatrogasne zajednice, izborna godina. Uoči same proslave, visoki gost, ministar financija Ivan Šuker, inače glavni pokrovitelj prošlogodišnje 120 obljetnice, vatrogascima iz Mraclina svečano je predao novo vatrogasno vozilo za prijevoz ljudi i opreme, vrijedno oko 250 tisuća kuna.

Nakon svečane primopredaje uslijedila je i 121. sjednica na kojoj je, umjesto dugogodišnjeg predsjednika Kreše Hubaka, koji je po vlastitoj želji odstupio sa dužnosti, na čelo DVD-a izabran mladi Nikola Cvetnić, dok je novi zapovjednik društva Zvonimir Šafar. Hubak i ostatak stare iskusne ekipe ostat će u upravnom odboru, kao pomoć i podrška mladim ljudima, ukoliko će je zatrebati.

Inače, DVD Mraclin u samom je vrhu gradskog, županijskog, ali i vatrogastva na razini cijele Hrvatske. Osim izuzetno kvalitetnog rada, niza uspjeha i osvojenih prvenstava, te nastupima u inozemstvu, DVD Mraclin sustavno radi i na obnovi svojih prostora, te je prošle godine u potpunosti renoviran vatrogasni dom. Vatrogastvo u Mraclinu puno je više od samog volonterskgo rada, to je duga tradicija od vremena kaka su turopoljska naselja obilovala drvenim kućama i kada su požari bili iznimno česti. No, ta tradicija kojom je vatrogastvo u samom vrhu interesa ovih ljudi, nije ih napustila niti do današnjih dana. Skupštine su održali i vatrogasci iz Veleševca, Hrašća i Kurilovca. RVG

01.02.2009. ...21:01 [ Komentari (1) ] Isprintaj

STRAVIČAN SUDAR IZMEĐU LEKENIKA I DUŽICE
[ # ]

LEKENIK

U teškom sudaru mercedesa ZG registarskih oznaka i alfe romeo SK registarskih oznaka oko 15.30 sati na otvorenoj cesti između Lekenik i Dužice, poginuo je 30-godišnji vozač alfe romeo iz okolice Siska.

Majka i njena maloljetna kćer u mercedesu teško su ozljeđene i prevezene su kolima hitne medicinske pomoći u Opću bolnicu u Sisku. Prema izjavi svjedoka koji su su bili prvi iza mercedesa u kombiju i kretali se iz pravca Siska, alfa romeo je dolazila iz pravca Lekenika i u jednom trenu se doslovce popriječila na cesti.

Došlo je do udara mercedesa po sredini alfe koja se doslovce prepolovila. Stražnji dio završio je u jarku sa strane ceste, a prednji dio sa mašinom ostao je na središtu ceste kao i nesretni vozač kojem nije bilo pomoći. Mercedes je ostao na rubu ceste, a prednji dio potpuno je uništen.

Majku i kćer izvukli su putnici iz drugih vozila i pomagali im do dolaska ekipe Hitne pomoći. Na intervenicuju su stigli i vatrogasci DVD-a Lekenik koji su osigurali mjesto nesreće i pomogli pri transportu ozljeđenih putnica iz mercedesa. Promet državnom cestom je upotpunosti obustavljen do kraja očevida, a otežavajuće je to što nema alternativnih pravaca obilaska. Večernji List

...19:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRAD IZ PRORAČUNA IZDVOJIO ZNAČAJNA SREDSTVA
[ # ]

KARLOVAC

Grad Karlovac izdvojio 12,8 milijuna kuna za zaštitu od požara **** Sredstva bi trebala biti dostatna za kvalitetnu zaštitu od požara i ostalih elementarnih nepogoda

Iznos od 12,8 milijuna kuna trebao bi biti dovoljan za provedbu Plana zaštite od požara Grada Karlovca.Najveći dio sredstava, više od 11 milijuna kuna, namijenjen je Javnoj vatrogasnoj postrojbi, dok će se s milijun i pol financirati i dobrovoljna vatrogasna društva koja su uključena u provedbu Plana, tj. gradska Vatrogasna zajednica, pojasnila je Irena Terzić,koja je između ostalog naglasila kako smatra da su ova sredstva dostatna za kvalitno obavljanje protupožarne zaštite. radio Mrežnica

...18:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U ROŽATU , VLASNIK SPAŠEN KROZ PROZOR
[ # ]

DUBROVNIK
Piše: B. Rodik, M. Gojun

Čovjek je samac i živi u izoliranom dijelu naselja Rožat. Ovo mu je već treći požar u pet godina. U jednom je zadobio teške opekline.Na mjesto požara brzo su stigli i vatrogasci te se ispituje uzrok izbijanju vatre iako se pretpostavlja da je riječ o samozapaljenju električnih instalacija.

Mještani Rožata jutros su kroz prozor izvlačili Nikolu Hajvaza dok je njegova obiteljska kuća u Rožatu bila u plamenu. Na sreću Nikola je bio sam u kući i nitko nije nastradao, a mještani su se do dolaska vatrogasaca prihvatili gašenja požara.

- Čovjek je samac, a u požaru nije ozlijeđen. Ovo je već treći put u posljednjih pet godina da mu se zapalila kuća. U jednom od požara zadobio je teške opekline - ispričao je jedan od Nikolinih susjedaKaže da je kuća u izoliranom dijelu naselja, u kojem i inače ne živi puno ljudi, tako da je danas imao sreće što su susjedi na vrijeme vidjeli plamen i priskočili mu u pomoć.

Kako nam je potvrdio dežurni u «Dubrovačkim vatrogascima» dojava da je izbio požar u staroj kući uz Rijeku dubrovačku u Rožatu zaprimljena je u 9 sati i 45 minuta. Već u 10 sati i 10 minuta brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. Također je potvrđeno kako nema ozlijeđenih, te kako je vatra u potpunosti uništila jednu prostoriju u prizemlju objekta.Dubrovački list

...13:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U EKSPLOZIJI CISTERNE SA GORIVOM NAJMANJE 100 POGINULIH
[ # ]

MOLO

Više od 110 osoba poginule je nakon eksplozije prevrnute cisterne. Nesreća se dogodila sinoć blizu kenijskog grada Moloa, sjeverozapadno od glavnog grada Nairobija **** Vlast nezadovoljna radom vatrogasaca **** Svijet zgrožen događajem

Na zapadu Kenije u eksploziji cisterne sa naftom život je izgubilo najmanje 100 ljudi, dok ih je oko 170 bilo teško ozlijeđeno. Tragedija se dogodila u mjestu Molo ,150 kilometara sjeverozapadno od Nairobija. Po izjavama očevidaca i vatrogasaca do eksplozije je došlo nakon sudara cisterne sa drugim vozilom.

Nakon prevrnuća cisterne lokalno stanovništvo pohitalo je prema njoj u namjeri da uzmu gorivo koje je istjecalo iz prevrnute cisterne.Odjednom je cisterna eksplodirala. Velika većina tijela je neprepoznatljivo,dok su vatrogasci izvukli ranjene osobe.
„Da li je eksploziju izazvala bačena cigareta ili ne za sada je nepoznato, ali je umrlo najmanje sto ljudi, a broj se može samo povečavati“- rekao je Titus Mung`ou predstavnik kenijskog crvenog križa.

Upravitelj provincije Rift Valley Noor Hassan Noor rekao je da se nesreća dogodila u subotu navečer blizu grada Moloa, sjeverozapadno od glavnog grada Nairobija.Očekuje se da će se broj žrtava, među kojima je puno žena i djece, povećati.To nije prvi slučaj stradavanja ljudi u Africi u pokušaju da se domognu goriva. Slični incidenti dogodili su se proteklih godina u Gani, Kamerunu i Nigeriji.VIDEO


Ono što najviše smeta kenijske vlasti je slaba organiziranost i sporost kenijskih vatrogasaca koji su došli sat nakon eksplozije, a požar su gasili nekoliko sati.

„Moji sinovi su otišli po nekoliko posuda kući kako bi uzeli nešto goriva.pokušala sam ih zaustaviti ali me nisu poslušali.Nakon toga se izgubio svaki trag za njima.Pokušavam ih pronaći ali bezuspješno“ to je rekla anonimna majka za agenciju Reuters koja je među izgorjelim tijelima tražila svoje sinove. opširnije

...10:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU BARA 15 LJUDI SE UGUŠILO
[ # ]

CHANGLE
Piše: Ivana Samaržija

Nekoliko ljudi bilo je u baru na zabavi. Mlađi posjetitelji zapalili su vatromet za stolom. Iskre su zapalile strop, a plamen zahvatio cijelu zgradu

U kineskom gradu Changle na istoku provincije Fujian u subotu je u požar restorana poginulo 15 ljudi. Gosti su se zabavljali u latino-baru, a desetak mlađih posjetitelja u jednom je trenutku za svojim stolom upalila vatromet. U Kini je to uobičajeno za vrijeme slavlja lunarne Nove godine. Iskre vatrometa odjednom su zahvatile strop, a plamen je velikom brzinom progutao golemi restoran. Nakon što su ugasili požar vatrogasci su među ruševinama zgrade pronašli 35 gostiju.

Njih 15 je poginulo, 17 ljudi je ozlijeđno, a troje ih se bori za život u lokalnoj bolnici. Dvoje posjetitelja pobjeglo je čim je požar bukno, a u nedjelju ujutro zatražili su liječničku pomoć u bolnici. Žrtve su većinom preminule jer su se nagutale dima i ugušile. 24 sata

...09:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj





eXTReMe Tracker
free counters