Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

BITI ĆE KASNO ZA KAJANJE

NOVI SAD

Velika akcija grada, protupožarne i komunalne inspekcije, godinu dana poslije tragedije u kafiću "Laundž", u kojem je poginulo osmero mladih ljudi, a dvoje je teško ozljeđeno, izgleda nije urodila plodom. I dalje se za protupožarne uslove u mnogim objektima, poslovnim i stambenim, ne može reći da ispunjavaju bar - minimum. Od prošle veljače, u gradu je bilo požara, ali, srećom, ne velikih razmjera i bez žrtava.

Kontrolama mnogih nadležnih službi, odmah poslije tragedije, utvrđeno je da u kafićima u gradu, posebno u samom centru, većina lokala nema odgovarajuću protupožarnu zaštitu, ali da nijedan nije bio sličan "Laundžu".Mada je tokom 2008. godine komunalna inspekcija napisala 1.037 prijava zbog prekoračenja radnog vremena, u sudu za prekršaje donjeto je samo 58 prvostupanjskih rješenja. A, veliko je pitanje da li će te odluke u drugostupanjskom postupku postati i konačne.

- Uz to, i kazne su, može se reći, smješne, jer su iznosi od 3.000 do 20.000 dinara, što ugostiteljima ne predstavlja problem platiti - upozorava Dragi Bulatović, glavni komunalni inspektor. - Naša ekipa koja je zadužena za kontrolu radnog vremena u kafićima, u suradnji sa policijom, mjesečno podnese i do stotinu prijava.Interesantan je podatak da vlasnici pojedinih kafića imaju od 40 do 50 prijava. Problem sa prekoračenjem radnog vremena najizraženiji je u lokalima u Petrovaradinu i u novosadskoj Ulici Laze Telečkog.

U protupožarnoj policiji kažu da je neposredno poslije prošlogodišnje tragedije u kafiću u centru Novog Sada, pregledano više od 200 objekata i da su vlasnicima koji nisu ispoštovali propise napisana rješenja sa nalogom da otklone nepravilnosti. Velika većina je, predočavaju, upozorenje shvatila ozbiljno i osigurala protupožarne aparate i uklanjala lako zapaljive materijale. Ipak...

- Problematični su lokali u suterenima i podrumima zgrada, gdje ne postoje dva izlaza - upozoravaju u protupožarnoj policiji. - Malobrojni su oni koji se prije otvaranja lokala sa nama konzultiraju što im je potrebno.Problem je i to što Zakon o protupožarnoj zaštiti nije mjenjan od 1988. godine, pa objekte manje od 150 kvadrata ne kontrolira Protupožarna služba, što znači da se ne provjerava da li imaju aparate za gašenje požara, da li postoje dva ulaza, požarne stepenice... Zakonom, takođe, nije propisano koji se materijali smiju koristiti u enterijeru.
Zamjenik gradonačelnika Saša Igić predočava da gradska vlast pomaže Vatrogasnoj brigadi, iako nisu u njihovoj nadležnosti, i da je prošle godine iz proračuna grada izdvojeno više od deset milijuna dinara za kupovinu vozila. On kaže da su protupožarne mjere pooštrene i da u kafićima moraju postojati protupožarni aparati, a da su vlasnici upozoreni da za enterijer ne koriste lako zapaljive materijale.

Točno prije godinu dana, tadašnja gradska vlast je najavila da će na ulazima u ugostiteljske objekte biti istaknute naljepnice da su ispunjeni protupožarni uslovi. Međutim, do sada ni na jednom lokalu nije osvanuo takav natpis. Večernje Novosti


Post je objavljen 18.02.2009. u 20:09 sati.