EVAKUIRANI STANARI U MOST RAŠI, POPLAVLJENO ČEPIČKO POLJE ,VODA NIJE ZA PIĆE
[ # ]

RAŠA

Zbog porasta vodostaja rijeke Raše od 14 sati bio je zabranjen je promet cestom Pula-Labin ali je, prema informacijama HAK-a, ta prometnica ponovno otvorena. U tijeku je evakuacija stanara u Most Raši koji su neposredno ugroženi poplavom. Vodostaj Raše i dalje ubrzano raste. U međuvremenu je većim dijelom popljavljeno i Čepićko polje. Na terenu su vatrogasci, policija i djelatnici Hrvatskih voda.Zbog kiše, koja od prošle noći pada u Istri, rijeke su nabujale, a Raša se izlila. Mirna i Pazinčica su pod nadzorom, ali je posebno teško u dolini rijeke Raše, izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Iz labinskog Vodovoda pristiglo je priopćenje u kojem upozoravaju građane kako u nekim dijelovima Labinštine vodu treba prokuhavati. - Zbog obilnih kiša na području Labinštine (81 1/m2 u zadnjih 24 sata) došlo je do zamućenja izvorišta Fonte Gaja-Kokoti i Mutvica, a zbog čega postoji mogućnost da od sutra 4. veljače dio potrošača koji se vodom snadbijevaju iz spomenutog izvorišta, dobiju vodu povećane mutnoće. Posebno se to odnosi na područje Kature, Marcilnica, Streljana, Nove Zgrade Labin, dio potrošača na Kapelici, Breg Ivanovci, te naselja prije Koromačna. VIDEO

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, koji je na mjestu događaja, istaknuo je kako voda prijeti izlijevanjem iz korita u cijeloj dolini oko Potpićna i Tupljaka, a prognoze govore da bi do noći moglo pasti još 30 litara kiše po četvornome metru. Na terenu su djelatnici komunalnih poduzeća, vatrogasci i dobrovoljna vatrogasna društva, izviđači te stožeri civilne zaštite i spašavanja.

Zbog nastale situacije aktiviran je Krizni stožer u Vodovodu Labin. S obzirom na navedeno, eventualno zamućena voda se ne može direktno koristiti za piće, već se mora prethodno prokuhati. Do normalizacije cijele situacije, potrošači spomenutih područja opskrbljivati će se vodom iz cisterni i spremnika koje će, počevši od sutra 4. veljače, obilaziti naselja na Labinštini: Kature kod Doma zdravlja, Kature kod kafića Astoria, Streljana kod Dječjeg vrtića, Nove zgrade kod kafića Formula 1, naselje Breg Ivanovci, naselje Brovinje, naselje Viškovići te naselje Kapelica.

Snažna kiša koja je oko 10 sati prešla u prolom oblaka, tijekom jutra je otežavala promet u raškoj dolini na cesti Pula-Labin, ali ne ugrožava nasipe rijeke Raše i obodnih kanala, koji su obnovljeni prije nešto manje od dvije godine. Manje idilična slika je na dijelu kanala prema izvoru Fonte Gaja i Kokoti, gdje je voda sve bliže rubu nasipa, a poplavljena su polja nedaleko od samih izvora uz sam rub ceste. U sličnoj situaciji je ponovno i farma magaraca i konja "Liburna" u Donišnici, gdje je snažna kiša prekinula njenog vlasnika u zbrinjavanju životinja, pa smo zatekli nekoliko konja na otvorenome.

Velike površine Čepićkog polja, od kojih je dio već pod kulturama, ostao je danas pod vodom budući da odvodni kanali nisu uspjeli progutati svu vodu na putu do tunela kojim voda s tih površina završava u Plominskom zaljevu.

Poplavljene su i obrađene površine na Polju Posert s lijeve strane ceste za tunel Učku prema Potpićnu. U razgovoru s Vitomirom Skandulom, voditeljem ispostave Hrvatskih voda u Labinu, koji se cijeli dan nalazi na terenu, doznali smo da je najkritičnije stanje kod Potpićna, odnosno na Most Raši, gdje se postavljanjem nasipa nastoji izbjeći prelijevanje rijeke Raše, čime bi se ugrozio i promet na prometnici Pula-Labin.

U trenutku slanja ovog teksta stigla nam je od njega obavijest da su Hrvatske vode od danas u osam sati na cijelom toku rijeke Raše i tunela Čepić uvele pripremno stanje za obranu od poplava. barkun

03.02.2009. ...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters