Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ZAPALJENA DžAMIJA U VIŠIĆIMA

ČAPLJINA

Nepoznate osobe podmetnule su požar u džamiji u povratničkom naselju Višići, u općini Čapljina **** Ovo je drugi požar u džamiji u posljednja dva mjeseca u BiH **** U selu Fazlagića Kula kod Gacka, u istočnoj Hercegovini u prosincu prošle godine izgorjela je džamija.

Nepoznate osobe podmetnule su jutros požar u džamiji u povratničkom naselju Višići u općini Čapljina.Kako Dnevni avaz nezvanično saznaje izgorjele su dvije prostorije, a u džematskom odboru Višići tvrde da se najvjerovatnije radi o namjerno podmetnutom požaru.

Kako je izjavio portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak, požar je izbio u prostoriji koja se nalazi u podrumskom dijelu džamije. Prouzročena je manja materijalna šteta, a ozljeđenih osoba, srećom, nije bilo.U posljednjih mjesec dana ovo je treći napad na džamije u BiH.Podsjećamo, u prosincu prošle godine zapaljena je džamija Fazlagića kula u blizini Gackog, a prije nekoliko dana bačena je bomba na Hadži Pervizovu džamiju u Banja Luci. Derviš – Pašina džamija u Mostaru također je bila meta vandala.Nakon očevida, kojeg su izvršili pripadnici policije HNK, Tužilaštva, te inspektori iz struke, inspektor protupožarne zaštite smatra da je uzrok nastanka požara otvoreni plamen, što upućuje na sumnju da je u pitanju namjerno podmetanje požara.MUP HNK poduzima sve mjere i radnje u suradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju pronalaska izvršitelja ovog necivilizacijskog čina, kaže se u priopćenju.

Očevidu su prisustvovali i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM).Ovo je već četvrti atak na ovaj vjerski objekat, otkako je džamija obnovljena i svečano otvorena 2007. godine, u prisustvu člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.Džamija je obnovljena sredstvima mještana, koji su se vratili, ali i onih koji trenutno žive širom svijeta.Povratnik u Višiće i vijećnik u Općinskom vijeću (OV) Čapljina Natko Bitanga potvrdio je da su mještani iza ponoći prijavili požar.-"Teško je bilo šta reći, ali je činjenica da se to dogodilo upravo u momentu kada su hrvatsko-bošnjački odnosi u općini Čapljina bili u uzlaznoj putanji", izjavio je Natko Bitanga.Dodao je da je prema prvim procjenama šteta na džamiji procijenjena na oko 5.000 KM, obzirom da je jedna prostorija potpuno izgorjela, a oštećena je i oprema.

"Ovo što je urađeno i šta će se uraditi, mene nije iznenadilo, obzirom da živimo u državi u kojoj nema zakona, gdje kriminalci i ubojice jednostavno se šeću. Ljudi, koji su se vratili ovdje vjeruju u povjerenje među ljudima, jer do sada nije bilo nekih incidenata, ali sigurno je u ovakvoj državi bez zakona, bez odgovornosti, ovo nije iznenađenje", rekao je glavni imam Islamske zajednice u Čapljini Džemal ef. Gadara.Portparol Ministarstva unutarnjih poslova /MUP/ Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srećko Bošnjak, naveo je da je od požara, koji se dogodio u 00.50 časova, na objektu pričinjena manja materijalna šteta, jer molitveni prostor nije oštećen, a u zapaljenoj prostoriji izgorio je ormar, plahte i dva nišana.On je pojasnio da je riječ o prostoriji koja je u sklopu džamije, ali koja nije molitveni prostor već služi za pripremanje mrtvaca prije ukopa.Policija je izlaskom na mjesto požara utvrdila da su do dolaska čapljinskih vatrogasaca požar ugasili mještani i prolaznici.

On je rekao da je formirana ekipa za istragu ovog slučaja koju čine inspektor za protupožarnu zaštitu i pripadnici krim odjeljenja Policijske uprave Čapljina, te dežurni tužilac Sanja Šurkalović.
Džamija u Višićima, koja je najjužnija džamija u BiH i nalazi se pet kilometara od granice sa Hrvatskom prvi put je otvorena 1978. godine, a do temelja je porušena 1993. godine. Obnovljena je i ponovo otvorena u srpnju 2007. godine. pincom info



Post je objavljen 11.02.2009. u 12:00 sati.