NA BALU U FILEŽU
[ # ]

FILEŽ

Niktitch, ili na hrvatskom Filež, je mjesto smješteno na tromeđi državnih granica Austrije, Mađarske i Slovačke u austrijskom Gradišću. Tamo pretežito žive gradišćanski Hrvati s čijim su članovima ondašnjeg Ognjenog društva vatrogasci iz Vularije još prije 11 godina sklopili sporazum o suradnji.

- Otada se sastajemo svake godine, i to u cilju unapređenja i suradnje u struci, ali i uspostave još dubljih prijateljskih i suradničkih odnosa - kaže Zlatko Orsag, predsjednik DVD-a Vularija. Rekao je kako su minulog vikenda sa svojim prijateljima u Austriji podijelili radost dobivanja novog vatrogasnog kombi vozila, a događaju su, uz njega, prisustvovali vatrogasci Drago Goričanec, Sven Pintarić, Marko Horvat Valent Škvorc i Goran Orsag.

- Domaćini su priredili tradicionalan vatrogasni bal u kojem su posebno mjesto zauzeli mladi vatrogasci, djevojke u dugim bijelim haljinama i mladići u svečanim tamnim odorama. Zajedno su besprijekorno izveli poljski narodni ples Polonezu, što je trebalo vidjeti i doživjeti - rekao je Orsag.

Bliskost vatrogasaca s našima očituje se i njihovim sudjelovanjem na Petom državnom natjecanju u Splitu od 3. do 5. listopada. Austrijanci su tada bili gosti Hrvatske vatrogasne zajednice, čemu su posredovali upravo vatrogasci iz Međimurja.Inače, DVD Vularija osnovan je 1923. godine i ima 148 članova u svim uzrasnim kategorijama, a karakteristično je i to što selo ima manje kuća od vatrogasaca. List Međimurje

03.02.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters