DJECA SE IGRALA S PEĆI I ZAPALILA KUĆU
[ # ]

VARAŽDIN
Piše: Romana Bilešić

Djeca su gurala papiriće u peć. Vatra je ubrzo zahvatila kuhinjski inventar i proširila se na ostatak kuće. Djeca su uspjela pobjeći iz buktinje.

Sve ovo napravio sam sa svojih deset prstiju.Nikada nikoga nisam tražio kune, a sada nemam ništa, nemam gdje spavati s obitelji- plače nasred zgarišta Ivica Petrinjak (41). U svega nekoliko minuta vatra je progutala unutrašnjost njegove kuće u Sračevcu kraj Varaždina, a na sreću, troje djece na vrijeme je pobjeglo iz kuće. Majka Snježana oko osam sati ujutro krenula je u štalu nahraniti koze, zečeve i kokoši.

- Čula sam krikove i zapomaganje djece kako gori kuća i poletjela sam prema njima. Danijel (8), Dražen (6), Perica (4) i Josipa (2,5) bosi su stajali na dvorištu i plakali, dotrčao je i susjed i pozvao vatrogasce, a ja sam potrčala u kuću i uzela kantu vode. No,ništa se nije moglo napraviti, sve je bilo puno dima, gorjele su instalacije i lamperija- priča šokirana Snježana Petrinjak (36). Djecu je odvela i utoplila u susjednu kuću kod suprugove rođakinje, a osim što je svjesna da više nema ničega, ni sama još ne zna što je uzrok požara.

- U dnevnom boravku imamo peć na drva, ali ništa oko nje nije izgorjelo, dok je potpuno izgorio trosjed koji je na drugom kraju sobe, uz televizor i kablove. Moguće da je sin grijao na peći svog medvjedića koji se zapalio, pa ga je prislonio na trosjed, zaista ne znam,još sam u šoku- priča Snježana koja još nema hrabrosti ući u izgorenu kuću. Jedino je, kaže,dječja soba ostala čitava. Njen suprug Ivica radio je noćnu smjenu, kada ga je zatekla tužna vijest. Otac osmero djece nedavno je dobio i rješenje kojim mu Centar za socijalnu skrb vraća četvero djece koje su im prije šest godina oduzeli zbog, kako su obrazložili, zanemarivanja.

Vatrogasci JVP Varaždin dojavu o požaru dobili su u 8,18 sati i za nepunih pet minuta bili u Sračincu.
- Trebalo nam je desetak minuta da ugasimo vatru i time spasimo krovište, ali iz unutrašnjosti kuće nije se moglo spasiti ništa. Na sreću, majka je bila dovoljno pribrana da četvero djece izvede iz kuće, rekao nam je zapovjednik Druge smjene JVP Varaždin, Marijan Ožinger.
Protupožarni inspektor PU Varaždinske utvrdio je da je uzrok požara u obiteljskoj kući u Sračincu nepažljivo rukovanje kraj peći na drva. Troje djece koji su u to vrijeme bili u kuhinji stavljali su papir u peć odakle se požar proširio na kuhinjski inventar i ostatak kuće.

- Imamo veliku njivu i blago i doista puno posla, a oni su zaključili da trebamo više biti s djecom. Sve sam promijenio i uredio u kući da mi se moja dječica vrate, a sada nemam ni njih ni kuće- neutješan je Ivica. Načelnik općine Sračevci Božidar Novoselec uredio je da im općina plati smještaj dok im se kuća potpuno ne obnovi, a na izvanrednoj sjednici donijet će odluku i o financijskoj pomoći. Centar za socijalnu skrb nabavit će im potrebnu odjeću, a u akciju pomoći uključili su se susjedi i mještani. Svi koji žele pomoći nesretnoj obitelji Petrinjak mogu to učiniti uplatom na tekući račun Ivice Petrinjaka otvoren u Zagrebačkoj banci: 2360000-3200544408. 24 sata

03.02.2009. ...15:25 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters