AUSTRALIJOM OPET HARAJU VELIKI POŽARI
[ # ]

VIKTORIJA

Australijski vatrogasci se bore sa požarima koji ugrožavaju dva velika grada, a meteorološka prognoza za vikend je da će se nastaviti val vručine i do 50 °C.Zabrana paljenja vatre je proglašena u tri australijske savezne države, a građani su pozvani da paze na starije jer mnogi umiru od vrućine.

Dok istražitelji smatraju da je polovina požra namjerno izazvana, vlasti su najavile najstrože kažnjavanje onih koji podmeću požare.
Gori 150 hektara šume u parku u predgrađu Melburna gde je poslato 150 vatrogasaca, avioni gase jedan požar u državi Viktorija, a borba sa vatrom je za sada neuspješna i u predgrađu Sidneya Lane Cove gdje gori u blizini kuća. VIDEO

U subotu je vatrena stihija progutala i nekoliko kuća i štala kod stočarskog gradića Horshama u južnoj državi Viktoriji.U obuzdavanju požara uz profesionalne službe sudjeluju i brojni dobrovoljci.Vatrogasci iz Victorije, Novog Južnog Velsa, Južne Australije i ACT-a bore se sa vatrenom stihijom koja je nastala usljed visokih tempera potpomognuta vjetrom. Trenutno je najteža situacija oko gradova Labertouche, Labertouche North i Tonimbuk .

Gori i na nekoliko drugih mjesta na rubovima tog grada zbog čega se nad Sidney nadvio gusti dim.Požara ima i drugdje, a najveće strahovanje je da će vjetar promjeniti smjer i potjerati vatru prema naseljima.U pripravnosti su desetine tisuća vatrogasaca dok vlasti upozoravaju da stanje može biti gore nego smrtonosne 1983. godine kada je od požara poginulo 75 ljudi.Prognoza za subotu glasi da će u Sidneyu i Melbournu biti više od 40 °C , a u jednom gradu i 50°C.opširnije

VEZANE VIJESTI
Australija:14 poginulih u velikim šumskim požarima

07.02.2009. ...10:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters