Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ZADARSKIM VATROGASCIMA DVA NOVA BRODA

ZADAR

Zadarski vatrogasci do početka ljeta dobivaju veliku ispomoć - čak dva broda nužna u brzim intervencijama na otocima. Županijska vatrogasna zajednica naručila je, naime, brod dug 13 metara, koji će platiti četiri milijuna kuna plus PDV, a Vatrogasna zajednica grada Zadra, brod od sedam metara za cijenu od 450.000 kuna plus PDV.

Oba se plovila rade u Tankerkomercovoj tvrtki Donat boats, prvi bi trebao biti isporučen do kraja ožujka, drugi do početka lipnja ove godine. S obzirom na njihovu brzinu od 20 do 25 milja na sat i opremu kojom će raspolagati, dolazak do eventualnih požara na otocima, kao i onih na moru, bit će mnogo lakši i brži, a intervencije u znatno kraćem vremenu nego do sada.

Image and video hosting by TinyPic

-Brodovi će djelovati u tandemu i svaki odrađivati svoj dio posla. Veći će biti opremljen za gašenje - imat će spremnik za 600 litara pjenila, crpku za more i mogućnost miješanja pjenila i mora, top dometa 70 metara i kapaciteta 1500 litara u minuti. Imat će i samohlađenje te će se moći približiti tik do požara.Na platformi na krmi moći će se smjestiti 20-ak metara četvornih brana za zaokruživanje naftnih mrlja, a na brodu će moći biti i 12 gasitelja. Manji će se koristiti isključivo za prijevoz gasitelja i njihovo što brže prebacivanje do mjesta požara, bilo na otoku, bilo na moru - doznajemo od zapovjednika Županijske vatrogasne zajednice te ravnatelja Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željka Šoše.

Zbog sve većeg broja nesreća na moru kod kojih se u pomoć najprije pozivaju vatrogasci, gradski JVP nastavlja s osposobljavanjem ronilaca. Za to je lani dodatno osposobljeno deset vatrogasaca, a ove će godine takvu obuku proći njih još deset.Zadarska je županija, inače, prije više godina, zajedno s Ličko-senjskom županijom, dobila na korištenje tzv. ekobrod koji je bio namijenjen i gašenju požara. Nije se pokazao primjerenim takvoj zadaći pa je prepušten na raspolaganje i održavanje jednoj tvrtki. 057info



Post je objavljen 19.02.2009. u 19:50 sati.