Vidjeti Marzahn
17.06.2024.

Dugo sam pratio kao objektivne političke i kulturno-umjetničke portale njemačkog govornog područja Zeit i Sueddeutsche, te austrijski Standard, sve ostalo mi izgledalo onako bulevarski. Ipak kako bih ostao u tijeku sa životom u mom Berlinu, tu je bio berliner-zeitung.de, s tim da bih kolumne i njihove redakcijske komentare uglavnom preskakao. No otkako je nesretna "Ampel" koalicija preuzela vlast u državi, situacija se i na medijskoj sceni znatno promijenila. Naziv "semafor" najbolje valjda paše socijaldemokratima, koji kao i njihovi kolege po svijetu, niočemu nemaju definirane stavove i mijenjaju ih, kao što se mijenjaju svjetla na seminaru.
Zeleni pak guraju nerealno brzu zelenu tranziciju i koliko god pretjeruju, mladež, odrasla u blagostanju im je nezadovoljna i znatno radikalnija, a usput su u migracijskoj politici prilično naivni, dok su iako mirotvorci žešći Putinovi neprijatelji od bilo kog drugog. Liberali su zaštitnici interesa bogatih i divljeg kapitalizma i tu u vladi dolazi do stalnih sukoba.
Dva prvonavedena portala su svejedno zbunjena naglim jačanjem neonacizma i kao da se nadaju da će on stati sam od sebe. Za razliku od njih novinari "Berliner-Zeitung" odlaze istraživački na lice mjesta, u Marzahn, tamo gdje su AfD i savetz Sahre Wagenknecht, stranka osnovana prije par mjeseci, uvjerljivo najjači i novinarka intervjuirajući ljude radi sjajnu reportažu (zadnji link). Moram se pohvaliti da sam samo na osnovu fotografija intervjuiranih i onog čime se bave, pogodio, osim za mladi par na kraju, za kojeg sam potpuno fulao, za koga je tko glasovovao. U prodavačici na prvoj slici sam odmah prepoznao neonacisticu, ali se uspostavilo, da je ona najviše razmišljala i lomila se, te je iznijela i zanimljive argumente, zašto jiz protesta, prvi put nije zaokružila demokršćansku CDU, ali iz protesta prema Ampel koaliciji :D, tu kao da se kod nas vježbala argumentaciji. Naime, ona je zaposlena i uplaćuje doprinose, radi za za njemačke relacije minimalnu dnevnicu. nešto oko 12 i pol eura, plaća redovito sve svoje izdatke, dok migranti imaju sve osigurano, pred njenim očima se zgrade za njih grade(sve na prostoru bivšeg DDR-a, jer je zapadni dio prenapučen, uz sve još dobivaju i po 100 eura džeparca. I ona kao i mladi dečko, budući odgojitelj. glasuju za neonaciste, zato što sigurno nitko neće koalirati s njima, pa neće doći na vlast, a eto, odjeknut će njihov glas, povređenog njemačkog ponosa. Curi od ovog dečka je AfD ipak previše radikalan, glasovala je za Sahru, on se ipak u prvom redu bori za interese njemačkih radnika.
Meni je Marzahn jako dobro poznat od prošlog, po zdravlje nesretnog ljeta,
iako sam naglo počeo rapidno gubiti vid, nisam htio odgoditi put za Berlin, računao sam da ću međunarodnom liječničkom iskaznicom problem riješiti tamo na licu mjesta, u nrkoj hitnoj, kao što je to, ljeto prije, uspjelo mom prijatelju Matiji. Našao sam vrlo brzo oftamologiju blizu u Neuköllnu, tamo je bila velika gužva i kaos, kao kod nas, sestra me odmah uputila da je u Marzahnu puno bolje i da hitna tamo radi 24 sata, ovdje je sve zakrčeno strancima, nasmijao sam se u sebi, pa i ja sam stranac, ali sam je poslušao. Na zadnjem satu prije odlaska na ferije sam učenike naučio da su u Berlinu sva prevozna sredstva žute boje, tramvaj u pravcu Marzahna je bio crven.
Izašao sam na centralnom trgu, na kojem je novinarka i tražila sugovornike, pred velikim trgovačkim centrom. Nemam pametni telefon za ukucavanje adrese, a taj dan mi se vid još pogoršao. Ljudi su bili jako ljubazni, svi su čuli za jednu kliniku, koja bi mogla biti ta, Jedan je i ukucao adresu na svoj mobitel, no svejedno se nismo znali najbolje orijentirati. Ipak sam na kraju stigao pred svima poznatu veliku, ali pogrešnu Unfallklinik, na kojem je doduše bila i oftomologija, ali bez hitne, oni bi se brzo tu stvorili u slučaju velike nesreće. Nije bilo šansi da još tražim, nisam više ni pokušavao, kad sam se vratio dobio sam dijagnozu, serije direktnih injekcija i moglo se raditi. U petak sam se potrošio tražeći gdje je tri mjeseca zapelo sa skupljanjem papira za mirovinu, u subotu sam ujutro nakon šetnje s Jinom, odšetao u hitnu. Tamo su me podučili da sam dobivanjem injekcija po novom, u postupku liječenja, te se moj slučaj ne može klasificirati kao hitan, iako od desetog mjeseca čekam poziv na kontrolni pregled. Nije bilo velike gužve pa su me ipak primili, doktorica je konstatirala da se stvorio lijep ožiljak, napisala nalaz, na osnovu kojeg trebam tražiti što prije termin kod retinologa. Sutra pak imam ultrazvuk , koji čekam više od pola godine, pa ću se ako stignem, poslije toga, pokušati ići tražiti taj termin.
Namjeravao sam novo profiliranje berlinskog portala predstaviti s još dva aktualna zanimljiva članka, ali evo, post se odužio, a oči lagano zezaju...

05:05 - Komentiraj ( 10 ) Print NF
B(l)uđenje
13.06.2024.

Histeriziram jutros,

Grmilo je i sijevalo noćas

I moj pas je bio uznemiren.

Jučer mi je stigao očekivani mail

Jutro je pametnije od večeri

Pa sam jutros odgovorio

I pogriješio na valjda jedini mogući način.

I ne mogu više ispraviti

Jer je to tako

Jer komuniciram s ljudima strojevima

Jedini način da oni opstanu.

Nisam iskoristio šansu

Koja se jednom dobiva

Nešto je šušnulo u kutu sobe

I kliknuo sam na gumb šalji

I spremilo se trajno u sustavu.

Jutros očajavam i histeriziram

Moj pas je nadlajao susjedovog

Obojica u neobjašnjivom bijesu

Ratnik pitiespijevac se nije pridružio

S bukom motorke s kojom uglavnom

Mlatara zrakom, dok djeca

Odlaze u školu i dan se budi.

Nezaposleni roditelji se vraćaju u krevete

Psi spavaju nadoknađujući

Noćašnje egzistencijalne strahove

I nikog nije briga

Što sam ja greškom stisnuo gumb.


08:22 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
A bilo je tak, tak...
12.06.2024.

"Pronađi sebe, pa onda potraži mene.", tako je otprilike glasila završna Zarathustrina poruka učenicima, kad ih "poslao" u svijet, koji je, takav, kakav jest. Nikad mi se ne da tražiti autentične citate, koje sam, često na svoj način posvojio, kao što mi je odbojan bilo kakav administrativan, "potvrđujući" rad, te zato nikad nisam ni pokušao napredovati u akademskoj karijeri. Motivacija za završetak fakulteta bila mi je smiješna, odgovor Davida Boviea na pitanje, zna li da su ulaznice za njegove koncerte skuplje od svih ostalih:" Znam i odobrio sam to, jer želim steći što prije toliko novca da svima mogu reći, tko vas...". Bio sam u zabludi da diploma nešto znači, pogotovo jamči neku neovisnost, ali mi je ipak u nečemu pomogla, nikad nisam dopustio nekompententnim nadređenim osobama miješanje u polje, koje pokriva moja struka.
"Imao sam loše nastavnike, bila je to dobra škola.", je jedna od mudrosti kontroverznog, kod nas jedino nažalost poznatog kao srbofila, Petera Handkea, koja mi se isto svidjela, mada sam poslije u praksi kroz sindikalno djelovanje shvatio, da su izuzetno rijetki loši nastavnici, čak i "neznalice" su često mnogo korisnije od dominantnih "sveznalica". U gimnazijskim krugovima, u kojima sam se svojevremeno kretao, bila je raširena priča o čudnoj profesorici hrvatskog jezika, koja je protivno pravilima struke, čitav mjesec dana obrađivala "Anu Karenjinu". Na stranu to što je meni draži Tolstojev "Rat i mir" i što takvo što meni nikad nije padalo na pamet, odmah mi je tu bilo nešto simpatično, a kad sam poslije iz prve ruke od njenog učenika, koji je po svim mjerilima pronašao sebe u životu, saznao da je to radila zbilja dobro, nisam imao više sumnji u ispravnost njenog postupanja.
Inače zarana me u pedagogiji i metodici očarala Neillova "Slobodna djeca Summerhilla", nažalost kasnije se pokazalo, da je to jako dobro funkcioniralo, dok je on u praksi realizirao svoju ideju i u vrijeme u koje je živio, da novo doba traži prilagodbe, za koje mu izgleda kći nasljednica nije bila najspremnija. Ja nikad nisam u potpunosti shvatio postupak nagrađivanja učenika, koji je u zajednici krao, no u konačnici se pokazao na konkretnom primjeru uspješan, što skoro nikad nije slučaj s današnjim uobičajenim kažnjavanjima u EU, kod nas ionako ni toga nema, jer je otežano i kad je nužno, brdom administracije, koju razrednik mora ispuniti i za najbezazleniju odgojnu mjeru.

09:13 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Ungeziefer
11.06.2024.

Drugarica mi je prepričala film, koji je gledala prije par noći, ja ga ovdje neću nanovo prepričavati, to bi bilo isto kao da sad diskutiram s predavačem, koji tumači "Preobražaj" na osnovu hrvatskog prijevoda. Bit je nemogućnost izbjegavanja interakcije s drugim ljudima, kako god dobro zaštitio svoja vrata u novogradnji, komunicirati moraš barem s kućepaziteljem, sustav tako funkcionira. Problem nastane kad se kvart počne puniti, u filmu beskućnicima, ovdje su oni odabrani, mogu to biti i nacisti ili bilo koja štetočinska kategorija, mogu uostalom biti i poslodavci kao u Kafkinom izvornom primjeru, jer snašli bi se mi s preobraženim sobom, uvijek se snalazimo, problem je u nemogućnosti odlaska na posao, kojim prehranjuješ i sebe i druge. Još kao student bio sam u grupi angažiranoj na projektu skretanja pozornosti o utjecaju pogrešno prevedenih kapitalnih djela na tumačenje svakodnevice. Ništa naravno nismo mogli utjecati, što je prevedeno, prevedeno je, al eto, međusobno smo se kreativno zabavili.

10:36 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Zeleni pad
09.06.2024.

Evo ipak smo, nešto više od sat vremena prije zatvaranja, bili na biralište "baciti" svoje glasove, nebitno, ionako su svi u Europi čekali njemačke rezultate. Meca me još prije počastila postom, iznenadilo me i obradovalo, po povratku sam vidio i u zvijezdama post, hvala, hvala. Mi smo jučer u uskom krugu proslavili rođendan. Jin i ja smo pretjerali s hranom, tako da smo već oko pet ujutro, po njegovoj ideji, bili u prvoj rođendanskoj šetnji. Sutra me čeka isto, jer moram zoriti zbog fucking dežurstva na državnoj maturi do 12, nešto najbesmislenije u opisu radnog mjesta, uh što se ptičica nagledam kroz prozor po obično paklenoj vrućini ili eventualno, po dogovoru, na propuhu, što će dobro doći mojim očima.
Na povratku smo u vrtu ubrali grašak, koji super izgleda, neusporedivo s kupovnim. Sljedeći korak je bio pogledati i izlajkati fejs čestitke, prva je inače noćas nešto iza ponoći bila blogerica Danči i zaradila srčeka, pamtim njenu povrijeđenost kad je dobila običan lajk poput ostalih ;). Dok ovo pišem, na monitoru mi stoji da čestita i Noritoshi Hirakava, fotograf tko ne zna, tijekom dana je stigao dio čestitki bivših njemačkih pirata, Julia valjda napeto čeka rezultate EU izbora, pa mi nije čestitala, bez posla je, a zasad su na tri zastupnika, ne upada. Zeleni gube čak 9 zastupnika, naš 1 hrvatski će im biti slaba utjeha, košta ih ambiciozna brzina zelene tranzicije, i ja sam odustao zato od glasa za Ivanu, koliko nas ne može priuštiti nove aute npr.,slabije zagađivače, između ostalog, a ima tu još blesavih ideja. Neonacisti su najveći dobitnici, druga su stranka po snazi, sva sreća pa s njima ne želi imati posla krajnja desnica u Francuskoj i Italiji, koja je isto uspješna, teško da će oni primiti i tog jednog iz DP-a u svoj klub. BSW Sahre Wagenknecht je dobio duplo više mjesta, 6, od njene bivše stranke, očekivalo se da će uzeti dio glasova AFD, ali očito nije baš upalilo. Veseli dva mandata satirične stranke die Partei, i zaštitnici životinja ulaze, nema kod njih praga, niti bacanja glasova, Piraten ne ulaze, ali njih nekoliko preostalih, vjerojatno to previše ne živcira, marihuana je legalizirana, to je bila jedna od točki programa od početka i jedan od mojih nekadašnjih suboraca, još uvijek član te stranke, predsjednik je najvećeg berlinskog društvenog kluba pušača, kojima je ovo ipak bila uspješna godina.

20:59 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Forza Neverin!
07.06.2024.

Najprije ću vratiti 11 godina staru uslugu. Naime točno u ponoć, uoči izborne šutnje, bili su isto izbori za EU parlament, tad popularni bloger Neverin je objavio post, u kojem uvjerava blogopučanstvo da treba zaokružiti piratsku stranku i mene osobno i da je to jedino mogući, nikako bačeni glas. Bilo mi je to simpatično, iako sam bio realist, osvojili smo preko 2 posto glasova, a ja sam napisao post o blogerskim glasovima, odnosno preferencijalnim, po mjestima u kojima sam dobio, Zagreb i Rijeka su naravno prednjačili, pa se nije moglo rekonstruiarati trag glasova, ali jasno je bilo da jedan glas što sam dobio u Ivanić- Gradu pripada blogerici Trillian, da je Seoska idila zaokružila mene itd, itd...
Neverin je kandidat broj 5, stranke broj 1, Agrarne. On je prošle godine bio na svjetskom kongresu slobodnih seljaka u Boliviji, zadržao se tamo duže od planiranog i vratio s novopečenom suprugom. Pratim ga na fejsu okruženom suhozidom, kozama i ostalim plemenitim životinjama, radi super stvari, poznat je i njegov češnjak. Blogerica Windfuckersister mu je bila gošća, ona objavi post jednom godišnje, obećala je da će sljedeći biti posvećen novom Neverinovom raju, ali nikako da i to čudo dođe na red.
Kad smo već kod simpatičnih političkih autsajdera spomenut ću i sedmu kandidatkinju s liste Ričarda nezavisnog. Nisam vjerovao da je to ona, moja bivša učenica, sad izuzetno aktivna u gradskom vijeću Zadra. Međutim prvo što sam izguglao uz njeno ime i prezime bio je naslov s jednog portala: "Nisu me doživljavali...", to je bio odgovor na pitanje zašto je prekinula uspješno započetu karijeru u SDP-u i otišla među autsajdere, koji su onda postigli odličan rezultat na lokalnim izborima.odmah sam znao da je to ona, a fotka je samo potvrdila.
Ona je bila zadnja učenica u gimnaziji, koja je branila maturalnu radnju kod mene, kad je još matura nešto značila, bila svečanost ispita zrelosti, pred mentorom i komisijom, a ne u što se ovo današnje izrodilo, treninzi umijeća rješavanja tipiziranih testova.
Nažalost vjerojatno neću biti onaj od jučer, možda neću zaokružiti ni njih dvoje, ni jedinu ljevičarku, nego meni odbojnu kandidatkinju stranke, koja mi je na početku obećavala, jer će oni valjda proći, a moj glas nikako neće ići dvjema strankama koje ne podnosim, a tu su, kod izbornog praga, znači opet me kao nekad motivira netrpeljivost.
Ne znam funkcionira li ovo s vimeom, samo na instagramu video funkcionira perfektno, ispalo je simpatično simbolično, ako ne funkcionira, objavljivat ću na instaču, neću više ni pokušavati na fejsu ni ovdje.
Problemi starog zavodnika

22:10 - Komentiraj ( 17 ) Print NF
Objašnjenje H.S.
06.06.2024.

Prijelomna obavijest za sve koji vjeruju da se racionalne i visoko obrazovane žene s balkona bacaju jer neka beznačajna osoba na Internetu smatra da su prostitutke.
Od svoje četrnaeste godine bolujem od nasljedne i ekstremno teške kliničke depresije. Moja je depresija također kronična, što znači da će me pratiti do kraja života. Iako klinička depresija različito utječe na različite pacijentice i pacijente, ovdje se javlja kao apsolutno odsustvo i nemogućnost zadržavanja neslavnog hormona sreće, serotonina. Osim sreće, teška klinička depresija besprijekorno briše i sve ostale emocije, pa na raspolaganju imam samo izuzetnu kompetitivnost i bijes. Dakle, od svoje sam četrnaeste godine odrastala svjesna da se nikad neću moći uistinu obradovati svojim postignućima, rasplakati na vrhunski napisan roman ni zaljubiti u osobu vrijednu zaljubljivanja. Svoje uspjehe doživljavam kao poraze, a svoje sitne poraze kao apokaliptične katastofe. Moja je ironična prednost što hormona motivacije, dopamina, imam naodmet, pa mogu funkcionirati u užurbanom i nesmiljenom okolišu kasnog kapitalizma.
Ako imate toliko sreće da niste kadri pojmiti ozbiljnost teške kliničke depresije, važno je spoznati da je i blaga depresija, nakon anoreksije, najsmrtonosnija psihička bolest. Anoreksičarke i anoreksičari umiru od posljedica svoje bolesti. Depresivke i depresivci se ubijaju jer sa svojom bolešću ne mogu živjeti. U tom smislu, nizozemska je vlada presedanom teško depresivnoj osobi odobrila pravo na medicinsku eutanaziju. Stoga, ako progresivne države zapadne Europe život s kliničkom depresijom smatraju jednako otegotnom okolnošću kao i kronične bolove duboke starosti, ne treba se melodramatski iščuđavati nad činjenicom da će i klinički depresivci čije države medicinsku eutanaziju ne nude isti prljavi posao pokušati odraditi sami.
Čitavom scenariju ne pomaže što psihijatrija ni u dvadeset i prvom stoljeću uistinu ne zna što činiti s teškom kliničkom depresijom, jer ona u različitih osoba različitim intenzitetom ukida različite neurotransmitere, a može biti i nasljedna i izazvana traumatskim doživljajima. Prepisivanje antidepresiva desetljećima je stoga igra pokušaja i pogreške, sve dok vaša pacijentica ili pacijent ne dobiju lijek koji im omogućuje zadržati barem primjesu sreće dostatnu za ispravnu evaluaciju lijepih trenutaka. Prije toga, šanse su da će mjesecima gutati tablete koje im uopće ne pomažu, bilo zato što su placebo ili jer jednostavno adresiraju problem koji oni nemaju.
Ako prijateljujete s osobom s kroničnom depresijom, blagom ili teškom, iskreno sugeriram da ih ne ispitujete jedu li redovito, da ih ne savjetujete da počnu trčati i da ih ne uvjeravate da će proći, jer neće. Milijuni depresivki i depresivaca diljem svijeta zapadaju u ovisnosti i toksične odnose jer ne mogu prihvatiti da nikad neće proći. Ono što možete jest prihvatiti da neće uvijek biti emocionalno dostupni, podsjećati ih da njihove vrline i uspjehe vrednujete mnogo više nego oni sami te paziti na njihovu često neuspješnu plovidbu psihijatrijskim tretmanima, jer vam jamčim da vaši prijatelji nerijetko požele da se njihovi životi jednostavno prestanu događati. Ako sami bolujete od kronične depresije, blage ili teške, suosjećam i uvijek sam vam na raspolaganju za razgovor.
Živa nisam jer sam suprotstavljanjem svojoj genetici prestala biti kronično depresivna. Živa sam jer sam preživjela više od šezdeset prijeloma kostiju, a živa ću i ostati jer znam da postoje meni beskrajno važne žene i muškarci koje volim te koje na različite načine pomažem nositi kroz turbulencije svakodnevnog opstanka.
Stoga, ako želite nastaviti misliti da sam prostitutka, dajte si oduška. Uvjeravam vas da nemam dovoljno serotonina da bi me bilo briga. Nadam se da smo to sad raščistili.

Hana Samaržija

21:02 - Komentiraj ( 10 ) Print NF
Šestošenje
05.06.2024.

6.6.2004. (2+4=6), datum prvog posta na ovom blogu. Jutros sam preletio malo preko postova prve dvije godine, prepoznao sam koliko se ogorčenosti krilo između redova u mojim postovima tog vremena, koje je i dobrim dijelom 2005. na smjenu pratilo troje blogera, dvije blogerice su izdvojene u tekstu iz 2023., link lijevo gore sa strane "Tri blog gracije", treći je bio famozni Alje, koji se pak izdvajao svojom kreativnošću i poslije se istom ostvario u stvarnom životu. Jedna od te dvije, koja je pak nedavno doktorirala s područja seksologije na američkom sveučilištu Indiana, prije toga je radila istraživanja za čuveni Kinsey institut, koji je toliko poznat, da ga portal "Narod" proglasio pretečom vražje rodne ideologije, sve začinjeno čudovišnim podmetanjima (Kinsey je bio ionako cijeli žovot toliko kontroverzna osoba, da mu stvarno nije bilo nužno dodatno pakovati).
Opet ja skrećem u postu, koji bih trebao posvetiti svom blogerskom egu. Mene je početkom 1999. tresla žestoka kriza, parafrazirat ću Stefanovskog, ulaska u četrdesete. Mislio sam da neću još dugo...U takvom jednom momentu mi je prišla kolegica, vjeroučiteljica, rekla da se otvorilo par mjesta po jako povoljnoj cijeni za hodočašće u Rim, a onda je i u izgledu i za Svetu zemlju, nasnijao sam se i komentirao:"Vidi Rim i umri", u stvari zaintrigiralo me ovo drugo, ali ne ide bez prvog, pa smo drugarica i ja pristali. Tu su nas zakucali, vođa puta je presudio da mlađi par može dobiti svoju sobu, on naravno isto, kao i još neki, ja moram među muškarce, drugarica žene, jer nismo, ne samo crkveno, nego nikako vjenčani. Bilo je tu još mnogo licemjernih ispada, jedino autentično mi je bila misa u katakombama, no nikad više nisam nikakve kompromise radio s vladajućim klerom.
Radikalizirao sam se i načinom života i beskompromisnim stavovima, Vesna Kanižaj me izbacila iz svog sindikata i osnovao sam u županiji organizaciju novog manjinskog. Usput sam otkrio čari interneta, postao jedan od najčitanijih na tad izuzetno popularnoj platformi red7.de, tamo je najbolje prolazila moja poezija, ali mi je bilo sve napornije stvarati na stranom jeziku. Tad se pojavio blog.hr, kao prilika za sipanje moje žući. Vidim sad, da je posebno, otkako nema više fotki, to uglavnom nečitljivo, al zanimljivo da su mi i takav blog otkrili, s distance se vidi, stvarno najbolji. Zbog njihovih komentara nisam došao u napast, poput današnjeg političara Marina Miletića, obrisati blog. Njegov je blog bio RiApostol, dok sam ja na počecima imao najčešće 0, do 3 komentara, on bi ih imao na desetine, sve anonimne od učenic(k)a, ja sam svoje opominjao da je bolje, ako već čitaju, a nemaju svoj blog, ne komentirati, svejedno su mi anonimni komentari. do pojave, ne Mirka, nego jedne cool budaletine, za kojeg mi je poslije bivša blogerica, s kojom sam se našao u Zagrebu, otkrila identitet, njen bivši dečko.
Takav kakav je, blog stoji tu 20 godina, s blogericama/blogerima, koje sam upoznao su sve redom bila ugodna poznanstva, s jednom Zadarkom sam se poslije zakačio, ali uvijek mora postojati izuzetak, koji će potvrditi pravilo. Blogerska komunikacija mi je pomogla da ublažim svoju radikalnost i gorčinu nepomirljivosti, a ni vanjštinom više ne odskačem od prosječnog malograđanina.
Pišem danas jer mi je sutra od jutra na poslu težak dan, dan edukacije i druženja, bez učenika, samo su mi dežurstva na državnok maturi, koja slijede, znatno odbojnija.
Hvala svima koji me čitaju, ovaj post je sad praznik okrugle brojke, mada mi odavno ne znači ni približno toliko kao nekad.

21:59 - Komentiraj ( 19 ) Print NF
Sjeverna Makedonija pjeva
04.06.2024.

Makedonija

Planirao sam pisati post o radnoj etici, neki blogeri inspiriraju podbadanjima u svojim komentarima, neka, samo tako :D. Međutim jučer mi se dogodila pauza u nastavi, na to se odlično nadovezivao veliki odmor, pa sam odlučio prošetati do Korza. Još relativno daleko od središnjeg šetališta čula se buka, koja se najprije nije mogla definirati.
Zatim sam shvatio da je u pozadini glasna glazbena tema, za moj ukus malo previše ethno, ali prihvatljivo, u prvom planu pjevanje praćeno urlanjem. Slijedio je meni simpatičan prizor, kafić, u pozadini velika zastava, pjesma mi je otklonila nedoumice, makedonska. Zvučnici odvrnuti do daske, uz vrata na visokim stolicama pijani dečki pokušavaju nadpjevati pjesme u pozadini, smjenjuju se Dadina, meni uopće jedna od najljepših ičijih domoljubnih i neka isto o Makedoniji, s urlanjem u refrenu skraćenog oblika naziva sadašnje države.
Prošao sam, napravio krug oko Korza, raspitao se u foto marketu kod iznimno ljubaznog trgovca starog kova, nema takvih puno više, o čemu bi se moglo raditi, ne mogu okidati fotke, uzeo je fotić, odmah me podučio, u slučaju bilo kakvog problema prvo najprije resetirati, napravio je to, okidanje mu nije uspjelo, rekao, što je mogući problem i objasnio, gdje je Sony servis na Gornjoj Vežici, on ipak ne bi otvarao. Sad snimam videa, lijepo ispadaju, ali novi je problem distribucije, nema veze. Nakon resetiranja u dućanu, iz mnoštva pokušaja, uspio sam okinuti dvije fotke, možda nije puklo, možda bude podnošljivo za novčanik.
Kad sam se vratio, pjesma je još trajala. Stao sam iza petorice policijaca, koji su sa sigurno udaljenosti promatrali, slušali i valjda čekali da ih isprate do stadiona, tek iz pitanja jednog od njih, kad počinje, shvatio sam da je u pitanju utakmica. Ono što je mene fasciniralo je da su se u prvom redu do Korza istog kafića smjenjivale pijačice i pijači kava, bez straha od adrenalinskih pijanaca. Nema tu dovoljno agresivnosti, pomislio sam, samo ih zabava i pjesma zanimaju, ako su im i igrači takvi izgubiti će od naših.
I bi tako, tri nula za "nas":D

Jin video vjerojatno šteka

12:29 - Komentiraj ( 10 ) Print NF
Patnje atipičnog boomera
03.06.2024.

Vjetar je jučer spomenuo našeg Babla, kojem bi prekjučer bio rođendan, kpjem je isti, bio Babl pod zemljom ili na nebesima, čestitalo 105 osoba na fejsu, većina navodno živih osoba, bi o tolikom broju čestitara mogla samo sanjati, jedna dama je apelirala da se prestane, jer on više nije živ, a jedan se ozbiljno naljutio, da sramota koliko je nekulturnih i nenačitanih oko nas. Mislim da bi Peru sve dobro zabavljalo.
Zabavan mi je i novi Blumijem post o jazu generacija, još zabavniji Indeksov original članak, obimno sam prema članku komentirao tamo., eto, kako nas mladež kao poznaje, i moji vršnjaci bi me izopćili.
Iritira ili zabavlja ova umjetna inteligencija, koja pomalo istiskuje tražilice. Jučer sam guglao FKK, Hiddensee, jer sam planirao pisati post o anegdoti vezanoj za groblje na tom otoku, na kojem je pokopan poznati književnik G. Hauptmann, a nalazi se blizu, barem za vrijeme DDR-a je bilo, FKK plaže. Nisam napisao, još uvijek mi se ne čitaju misli, ali jutros mi prva vijest, nakon Putina, Bidena i poplava, na microsoftovoj početnoj stranici, o ružnom slučaju u parku u centru Berlina, prije par dana, vezanu uz jednog golaća, već vidim sa ću morati strogo paziti što upisujem u tražilicu i kako ću to formulirati, umjetna inteligencija promišlja što bih ja želio čitati, dobro me nije dočekao članak o zombijima, koji goli napadaju posjetitelje groblja.
p.s.
Preporučen je i intervju sa svjetskim prvakom u šahu Kinezom Dingom Lirenom, koji nakon osvajanja titule igra rijetko i loše, priznaje u intervjuu da se liječi od nesanice i teške depresije i po svemu sudeći neće biti u stanju braniti titulu, nekako bih zbilja radije da se vijesti ne prilagođavaju onome što bih ja želio čitati...

12:36 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Ružno vrijeme
02.06.2024.

Pljusnulo onako luđački prije par minuta. Prije toga smo se Jin i ja po teškoj sparini vratili iz uspješne šetnje, na satelitskoj TV snimke iz okolice Eurovog Augsburga. Nadam se da može odgoditi put nazad, ako ne, želim mu svu sreću na putu, noćas je komentirao, da još nije ni krenuo.
Mi smo jučer nakon fiju fiju vremena bili u Krku, tamo su isto bile padaline stoljeća. Što se ono veli, minimalni gubici, nismo se zadržavali, ušli, provaljeno nije, malter po stepeništu, fotić izdao, ne mogu više fotkati, snimio filmić, prebacio na komp i stavio na youtube, poslao link drugarici, ništa, samo ja mogu vidjeti, neće mi prihvatiti na javno "vidljivost". Nismo se puno zadržavali na meni sad odbojnom otoku, i kako bi, bez kanalizacije, struje i vode u stanu, to je nama naša borba dala.
Jučer s tim videom izgubio dosta vremena, danas pak pokušao složiti jednu pjesmu, kako se kajem zbog grijeha iz mladosti, inspiriran jednom novom #meetoo raspravom na x mreži, mi muški zbilja nismo bili svjesni, koje se sve aktivnosti svrstavaju u seksualnu agresiju. Novo vrijeme, odlučio se barem pjesmom pokajati, inače mi stihovi idu poput bujice za pljuska, ovu nikako nisam uspio uobličiti. Ne ide mi kajanje, nikad nije.

19:50 - Komentiraj ( 9 ) Print NF
Zašto sam brisao post?
01.06.2024.

Sinoć je glavni događaj na x mreži bio napad nožem u Mannheimu i ja sam požurio objaviti snimke samog napada, te komentar moje berlinske poznanice, koji mi se činio uvjerljiv, međutim slijedilo je drugo tumačenje moje bivše piratice, bližilo mi se vrijeme odlaska na počinak, kojeg se sad više manje redovito držim, poznato je i da je jutro pametnije od večeri, posebno kod osjetljivih pitanja i prvi put valjda u ovih 20 godina obrisao sam objavljeni post. Razlog je jednostavan, prihvatio sam objašnjenje, da u cijeloj priči nema pozitivaca, a jedan podatak, koji je ex piratica iznijela, me do kraja izbedirao i zasjenio cijeli događaj...
Brojna redovna policija, koja je kao i uvijek osiguravala ovakve skupove, pokazala se opet potpuno beskorisna, policajac koji je teško ranjen bio je leđima okrenut napadaču i savladavao pripadnika redarske službe, tek kad je on napadnut, jedan policajac očito migrantskog porijekla je pucao i ovom barem zasad spasio život, i nakon toga, vidi se na snimci, policajka redaru, koji je uspio i pribrano odbaciti nož napadača, stavlja lisice na ruke. Ja se neću na to osvrtati, neću ni što ti policajci imaju prosječnu tri puta veću plaću, nego što moja pred mirovinu jest, nego na nešto drugo, policajka, koja ima troje djece, dobiva na osnovu toga 700 eura svaki mjesec dodatak, što je moja piratica naglasila, svaki mjesec, što je više od moje buduće mirovine, a Nijemci nemaju populiste i ekstremiste u vlasti, i eto, za razliku od nas, nikakvo negodovanje ni propitkivanje nije im sveto. Kaže moja pametnica, meni ovo sliči na česte obračune uličnih bandi, oko kojih se nitko više ne uzbuđuje, pa neću dalje komentirati, ali mi imamo kao lijevu vladu...
p.s.
Nevezano s ovim, sreo sam jutros u šetnji pasa meni naj riječkog konobara, iz vremena kad je Trsatika nešto značila, preživljava vozeći Uber...

09:34 - Komentiraj ( 9 ) Print NF

<< Arhiva >>

Opis bloga
Nikakav, užasan, histeričan, drzak, bezobrazan, poučan, programiran za rušenje granica hm, hm, hm... Sredstvo za trošenje vremena, kojeg ionako ima previše, also uopće nema...


Važno zbog budaletina koje ne znam zašto posjete ovaj blog: "ovo djelo je plod fikcije. svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna je." Rečenica ima pravnu valjanost!

copyright©blog.dnevnik.hr/nachtfresser 2004.-..., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autora.
Alter ego foto blog




Instagram

nachtfresser@gmail.com

Pirat urednik na fejsu :P
Web Nachtfresser

IZBOR POSTOVA 06.2004. - ?
od najstarijih do danas, barem po jedan mjesečno, odozdo prema gore
2023
Deleted
6000.post, treći dio
6000.post, drugi dio
Wasserdicht, 6000.post prvi dio
Tri blog gracije
2019
Institucija slobodnog blogera (ogled o Böllu)
Aktivizam Grete Thunberg
Odakle ocean u pjesmi?
Vrelo Bosne i Jajce
Sarajevski ćevapi, dame i uspomene
Snježni Benkovac na brdu
Pulski zalasci
Kosa i sram
2018
Sa Sloterdijkom u Puli
Uzoran učenički dom
Tko otvara vrata Bukowom mačku
Djevojčica iza žice
Starac i (r)evolucija
Neotuđena crtica
Trešnjevački teatar
Intimni otvori depresivnih ljudi
Modna osvježenja
Kupac ružnog limuna
Međupost
2017
Pao stoljetni park
Budimo na mi
Poderane čarape
Pijača bez leda
Ostaj mi dobro Berlinu moj
Iskustvo i stil
Sedacija, odlasci, promatračica života
Nitko ne vrijedi više od dvije minute
Kud plovi ovaj put
Srcamo se
Vareš, imenovanje prošlosti
Popravljač
2016
Božić kod Dolores
Blog arhiva, genijalno
Varešarije
Obrobljeni plimom
Nestanak Wagnerovog psa
Poezija koja to nije s teletinom na pratećoj slici
Preko crte
Djevojka sa sajma u Opicini
Predvečerje u Trstu
Labinski bijenale industrijske umjetnosti
Dresirani i slobodni
Projekt bicikl
2015
4000. post
Forever Lolita
Vječno vraćanje dupeta
O potrebi za bloganjem
Blogerska subota
U pokretu
Gromovi love golotinju
Nisam mislio na Pariz
New York, Jack i ostali mitovi
Sipa i čokolada
Čudnovati su putevi Googleovi
Svakodnevni samoslici
Nachtfresser, 3700.post
2014
Pljeskavica i čaj
Istup Anne Helm
Ravnateljice über alles
O fotografiranju i svinjama
Život
Večer s berlinskim piratima
Posljednja marenda
Fuck the System!
Izlet u Opatiju
Kandidat broj 5 liste 16 za EUP
Nek nam živi bezuvjetni temeljni dohodak
Nagnuće berlinskog piratskog broda
Tišina hotelskih soba
S visina Svetog Križa
Avionska dijagnoza obrazovnog sustava
2013
Dame i gospodo, Astrid Kuljanić
Dekadencija
Odjeb ljetu gospodnjem dvijetisućetrinaestom
Naš mali šareni štand
Anonymous MMM u Rijeci
Profesor budala
Roštilj bez jahte
Krivo mi je zbog mog starog
Što radi piratska stranka ?
Bloger za EU parlament
Izbor postova
Shitstorm
2012
Sanjam knjige u Puli
Taštine
Sjećanje
Proteze Auschwitza danas
Blogeri 2004-2011
Prošao još jedan...
Prelijep dan u Zagrebu
Blogersko pušenje privatnosti
Napad Svetle Yordanove
Čitajte "Bolju polovnjaču"
Ostajte tamo, stižemo
2011
2500. post
Čestitka vjetrom raspršena
Predsjedniku ima tko da piše
Isšljivan
A meni se popodne spava
Smrt u Opatiji
Povratak u Ništa
Dijalog jednog blogera i Igora Mandića
Hrana naša svagdanja
Jučerašnji prosvjed u Rijeci
Civilizacija baterija
Hotel Montree
2010
Snijeg u Rijeci
Obzor
Vodice, bajka s pogledom na more
Cambridge i karavane
Otočna opuštanja
Berlin : balkanska galerija
Repovi rata
Dan divljanja maturanata
Abrutissement, načelo zatupljenja
Igramo se okvirima
Nacisti u Dresdenu
Boje budimpeštanskog Ludwiga
2009
Sa(n)jam knjige Pula 6.12.2009
Prođe još jedna fešta
a je još uvijek u krugu
U najjačem sastavu
Muzej, multikulturalnost, beskućnici...
Poučak o golom
Divlji Balkan
Gorski Kotar devetog svibnja
Londonerica u palanci
O bocama i maslinovom ulju
Prozori
Ha,ha, Amy je zakon
2008
Tako je zborila Gudrun Ensslin
Priznanje
Onako usput
Blog i grob
Govor mržnje na blogu.hr
Razgovor studentica pred Humbolt univerzitetom
Nogometno bratstvo Španjolske, Hrvatske i Koreje
Prosvjed, turisti i sunčani Korzo
Rasaditi
Dobro se žega
Politička korienitost
Osamstoprvi post, mali osvrt
2007
Ekološki fašizam
Masturbacijo, sretan rođendan !
Van Goghova zvjezdana noć
Radni dan jedne Berlinerice
Dani bez neta
Petak trinaesti
Razredni izlet u vodni centar Atlantis-Ljubljana
Guščija pašteta
FBK u Rijeci, jel se kome štucalo :P
Rasulo
Izletila zbog marihuane
Moja Paris gola u novinama
2006
Manta, vraaaaaaaaaati se
O blogu "Pjesmarije" (autora NF)
Igra revolveraša
Idealisti s oružjem
Ceremonija oproštaja s praznicima
Jedna Ljudmila
Zadaća (dječja bolnica)
Irokez u školi
Moji prijatelji
Coool
Prva klasa
O ovcama i nadi
2005
Kenningari i druge učenosti
Uvijek iznova, deja vu
Moj Uerige
Ostavština
Pred maturalac
Moj Raščupanko
Sjećanje na Radovića
Pišanje u Harteri
Samoubojstvo u štali
Montaža tv stolića i sretnije budućnosti
Pivo
Nekad smo znali veselo polemizirati...
2004
Inventura 2004.
Sjećanje na vrt (Paul Klee)
Razrednik
Isplazit jezik
Kamere oko nas
O fašistima, Sloterdijku, Walseru i meni
Skins&Teacher


















































SUPERCOOL ;P
















































< lipanj, 2024  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2024 (12)
Svibanj 2024 (26)
Travanj 2024 (29)
Ožujak 2024 (25)
Veljača 2024 (25)
Siječanj 2024 (18)
Prosinac 2023 (13)
Studeni 2023 (18)
Listopad 2023 (6)
Rujan 2023 (7)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (18)
Lipanj 2023 (16)
Svibanj 2023 (22)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (17)
Veljača 2023 (14)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (12)
Studeni 2022 (11)
Listopad 2022 (11)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (7)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (1)
Travanj 2022 (6)
Ožujak 2022 (1)
Prosinac 2021 (1)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (11)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (11)
Svibanj 2021 (22)
Travanj 2021 (26)
Ožujak 2021 (21)
Veljača 2021 (24)
Siječanj 2021 (31)
Prosinac 2020 (20)
Studeni 2020 (12)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (5)
Srpanj 2020 (29)
Lipanj 2020 (25)
Svibanj 2020 (31)
Travanj 2020 (29)
Ožujak 2020 (32)
Veljača 2020 (28)