Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Mao je umoran

Nesumnjivo jedan od najvećih kulturnih događaja sezone u Berlinu je oživljavanje opere "Nixon in China" u reprezentativnoj zgradi Njemačke opere. Premijera je odtžana 22.6., danas je prva repriza. O reagiranjima na predstavu ću kratko poslije.
Za mene je veliko iznenađenje simpatičan šestočlani redateljski tim, koji ovdje efektno predstavlja predstavu.
Renomirana kuća daje šansu relativno mladom avangardnom kolektivu, koji je očito iskoristio istu više nego uspješno.
Opera je već izvođena u Njemačkoj u Stuttgartu prije pola desetljeća, guglao sam i uspoređivao scenografiju, velika razliku u odnosu na svježinu i originalnost nove.
U kritikama mi je naročito zanimljivo predstavljanje kineskog vođe, Mao je umoran, permanentna revolucija u velikoj državi traje, on je više ne može ni neće zaustaviti, a kad bi i mogao, to bi značilo istovremeno njegov kraj. Podsjetilo me na Tolstojev "Rat i mir", koji je također svojevremeno uglazbljen, izvještava se o tijeku bitki kao da najnormalnije traju, a na fronzu kaos, pojedinci i čitave jedinice se gube, tumaranja između ranjenih i mrtvih, smrt od prijateljske vatre svojih jedinica...
Šteta što su ovakvi spektakli dostupni samo uskom krugu imućnih i povlaštenih, ali zato se raja i borila, zar ne? Neka se ekipa iz ovog videa dodatno obogati, sav uspjeh im želim, ako ništa, odavno nitko ovako zanimljivo nije predstavio svoje djelo.

Post je objavljen 28.06.2024. u 14:17 sati.