AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

četvrtak, 20.06.2024.

NA GLOBALNOJ LJESTVICI KONKURENTNOSTI SINGAPUR 1. HRVATSKA 51.



POUZDANOJ INFRASTRUKTURI NAJVEĆA OCJENA,
NAJMANJA –KOMPETENCIJI VLADE


Hrvatska je na globalnoj ljestvici konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne ove godine na 51. mjestu, Rangirano je 67 globalnih gospodarstava, izvijestili su u utorak 18. lipnja iz tog instituta, a objavio portal Ja trgovac 19. lipnja.Usporedbe radi, Hrvatska je na globalnoj ljestvici konkurentnosti IMD-a za 2023. godinu bila na 50. mjestu od 64 zemlje obuhvaćene istraživanjem.

SINGAPUR NAKON ČETIRI GODINE PONOVO 1.

Ove godine, 2024. , na prvom mjestu je Singapur. On je vratio vodeće mjesto na IMD-ovoj svjetskoj ljestvici konkurentnosti za 2024. nakon što je u razdoblju od 2020. – 2023. godine bio među prvih pet. Švicarska je ove godine bila druga, a Danska treća, navodi se u priopćenju.
“Vjerujemo da će najkonkurentnija gospodarstva budućnosti biti ona koja će moći predvidjeti i prilagoditi se ovom promjenjivom globalnom kontekstu, istovremeno stvarajući vrijednost i dobrobit za ljude. I to će ih također učiniti održivima”, izjavio je Arturo Bris, direktor IMD-ovog Centra svjetske konkurentnosti, (WCC), koji stoji iza Svjetske ljestvice konkurentnosti, od osnutka 1989. godine.
Također je rekao da su veliki izazovi konkurentnosti za svjetska gospodarstva u 2024. i nakon toga: prelaz na niskougljično i kružno gospodarstvo, praćenje sve veće integracije tržišta u nastajanju u svjetsko gospodarstvo i praćenje digitalne transformacije.


U ukupnom poretku na Svjetskoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska se nalazi na 51. mjestu. Od ključnih indikatora privlačnosti zemlje ispitanici su najvišima ocijenili pouzdanu infrastrukturu (70,1 posto), kvalificirane radnike (62,7 posto) te visoku obrazovnu razinu (53,7 posto).
Najmanje ocjene dobili su snažna kultura istraživanja i razvoja (14,9 posto), konkurentni porezni sustav (14,9 posto), učinkovit pravni sustav (6 posto) i kompetencije Vlade (3 posto).
Od četiri ključna područja koja Svjetska ljestvica konkurentnosti ocjenjuje, ekonomski učinak, učinkovitost vlade, učinkovitost poslovnog sektora i infrastruktura, Hrvatska je zabilježila rast u dva -učinkovitosti vlade (rast s 49. na 47. mjesto) i infrastrukturi (s 45. na 44. mjesto), dok je pad zabilježen na područjima ekonomskog učinka (sa 46. na 49. mjesto) i učinkovitosti poslovnog sektora (s 56. na 59. mjesto).
Svjetska ljestvica konkurentnosti izračunava podatke prikupljene iz upitnika i kombinira ih sa 164 statistička podatka. Istraživanje je provedeno između ožujka i svibnja 2024. među 6.612 rukovoditelja najviše i srednje razine u 67 gospodarstava. (Hina)

Izvor: portal Ja trgovac, mzz

20.06.2024. u 11:41 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 19.06.2024.

U SVIBNJU 1,72 MILIJUNA ZAPOSLENIH


NAJVIŠE OD 1992. GODINE

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je s 31. svibnjem zabilježio rekordnih 1.721,526 osiguranika, dakle zaposlenih, a to je ujedno i najveći broj osiguranika od 1992. godine, objavio je portal mirovina.hr
Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za travanj, prijavljenih je bilo 106.595 radnika u dobi od 60 do 64 godine.
Zaposlenih u dobi od 55 do 59 godina bilo je 175.890 .
Zaposlenih 193.703 bilo je u dobi od 50 do 54 godine.
Starijih od 65 godina bilo je 32.390 zaaposlenih
Radnika starijih od 60 godina ukupno je bilo oko 139.000.


Izvor: Mirovina .hr,mzz

19.06.2024. u 19:42 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 18.06.2024.

SASTANAK MINISTRA SA SVINJOGOJCIMA U VINKOVCIMA


CILJ JE POVEĆANJE SAMODOSTATNOSTI PROIZVODNJE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro se 14. lipnja 2024. sastao u Vinkovcima s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja i svinjogojske udruge na temu „Stanje u svinjogojskom sektoru i prijedlozi za buduće razdoblje“. "Mi trebamo biti u službi poljoprivrede i ispraviti probleme koji muče naše ljude 30 godina, a moj rad ćemo ocijeniti za četiri godine. Smatram da mjere trebaju biti jednake za sve i da trebamo poštovati struku i znanost. Mijenjat ćemo mjere, upravo idemo s jednom Odlukom prema Vladi RH, da se odobri financijska svota kako bi se povećao broj grla svinja. Sad smo održali prvi sastanak, imamo različite probleme na terenu, ali uskoro očekujem rezultate. Cilj u mom mandatu je povećanje samodostatnosti proizvodnje, administrativno rasterećenje i zapošljavanje stručnih kadrova s kojima ćemo biti efikasniji", - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro između ostalog na sastanku.

Do sada je iz Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge isplaćeno 4.889.610,23 eura, od ukupne omotnice vrijedne 7.500.000,00 eura. Ukupno je 11 mjera pomoći za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, a ukupna vrijednost svih mjera iznosi 50.925.513,00 eura.

Ministar Josip Dabro je najavio nove mjere u cilju očuvanja pojavnosti bolesti afričke svinjske kuge kao i realizaciju novih programa potpore te kontinuirane izvide i izlaske na teren uz stručnu podršku Ministarstva.
Cilj Ministarstva je opstanak, obnova i širenje gospodarstva te očuvanje sektora svinjogojstva uz jačanje otpornosti i povezivanje čitavog lanca.
"Zahvaljujem se svim sudionicima sastanka, otvoreni smo za sve prijedloge te očekujemo suradnju po svim pitanjima afričke svinjske kuge", - zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede,mzz


ZADNJI SLUČAJ AFRIČKE SVINJSKE KUGE U PROSINCU 2023.
Posljednji potvrđeni slučaj pojavnosti bolesti afričke svinjske kuge zabilježen je na području općine Stari Jankovci u Vukovarsko - srijemskoj županiji u prosincu 2023. godine. Epidemiološka situacija je trenutno povoljna te nema novih aktivnih zabilježenih žarišta afričke svinjske kuge držanih svinja na području Republike Hrvatske. Važno je istaknuti da virus afričke svinjske kuge i dalje cirkulira u okolišu, što potvrđuje pojava bolesti u divljih svinja na području lovišta Spačva, također u Vukovarsko - srijemskoj županiji (38 pozitivnih divljih svinja tijekom 2024. godine).

Tijekom ove godine nije zabilježena pojavnost bolesti u populaciji divljih svinja ni u jednom drugom lovištu, odnosno lokaciji RH.



18.06.2024. u 11:56 • 0 KomentaraPrint#^

ĐURĐEVAC NA GLAVNI TRG POSTAVLJA SIMBOL GRADA



SKULPTURA PIJETLA - PICOKA

U gradu Đurđevu, u Koprivničko križevačkoj županiji, koji ima devet naselja i oko osam tisuća stanovnika u tijeku je završna faza uređenja okoliša Trga Sv. Jurja. Nakon odrađenih građevinskih radova na rekonstrukciji i temeljitoj obnovi Trga , odnosno ugradnji sustava odvodnje i sadnje drveća nastavlja se krajobrazno uređenje.

Na precizno određenoj poziciji novog uređenja trga, punog zelenila, predviđen je smještaj skulpture s motivom pijetla imena Picok čije idejno rješenje je bilo predmet natječaja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Cilj natječaja bio je pronaći kiparsko rješenje za skulpturu posredstvom koje će se prepoznatljivi simbol grada Đurđevca – Picok – vremenski neograničeno ugraditi u javni prostor i time uspostaviti referentnu točku susreta, vizualnog predstavljanja i bilježenja grada Đurđevca.

Zašto pijetao naziva Picok?
Naime, uz utvrdu Stari grad u Đurđevcu iz 14. stoljeća vezana je Legenda o Picokima koja je opstala usmenom predajom, a temeljena je na povijesnim događajima iz vremena osmanskih osvajanja polovicom 16. stoljeća ( povijesni događaj iz 1552. godine) kada je osmanska vojska, nadirući s istoka željela osvojiti što veće područje, pa tako i važnu obrambenu, uporišnu točku – utvrdu Stari grad u Đurđevcu. Zahvaljujući lukavstvu jedne starice, na njen prijedlog kapetanu, branitelji su iz topa ispalili pjetlića – picoka ( ali u povijesnom događaju se kaže da je pjetlić bio pećen) zbog čega su Osmanlije zaključili da u utvrdi ima hrane u izobilju. Bio je to razlog da prestanu opsadu Đurđevca i krenu dalje, nazvavši žitelje grada Picokima, imenom koje i danas Đurđevčani s ponosom nose, navode iz Grada, a piše u informaciji objavljenoj 13. lipnja.

PIJETAO JE RAD UMJETNIKA MATAUŠIĆA

Na javni, otvoreni, u jednom dijelu pozivni, anonimni, kiparski natječaj za idejno rješenje skulpture Picok odazvalo se 15 umjetnika, među kojima i troje pozvanih autora: Tomislav Hršak, Damir Mataušić, Vlatka Škoro. Ocjenjivački sud u sastavu Antonija Balić (predsjednica), Ida Blažičko, Tomislav Buntak, Anita Ruso Brečić, Edita Janković Hapavel jednoglasno je odlučio da je rad Damira Mataušića kvalitetan rad za postavljanje na Trgu sv. Jurja istaknuvši da se formom i materijalom elegantno uklapa u javni prostor trga. Blago zaobljene linije, podijeljene u dva dijela čine tijelo i rep pijetla, čime se dobiva prozračnost forme postavljene u na dijagonalni nosač. Motiv je prepoznatljiv i unosi vedrinu u prostor, a njegov oblik primjenjiv je i u drugim područjima.


TRK NA MLEKARO S OLDTIMER BICIKLOM

Biciklistički klub Đurđevac poziva sve zainteresirane da sudjeluju u natjecanju brzine i spretnosti u vožnji oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom –„ Trk na mlekaro“ da se prijave za utrku. U informaciji objavljenoj na stranici grada Đurđevca 15. lipnja dalje piše“ Ukoliko posjedujete starinski bicikl, kanticu za mlijeko i narodnu nošnju te ste se voljni okušati u zabavnom transportu mlijeka do mljekare pri čemu morate savladavati zapreke, slobodni ste se prijaviti na natjecanje koje će se održati u nedjelju 30. lipnja 2024. u 10,30 sati u ulici Stjepana Radića ispred zgrade Gradske uprave. Prijave na broj 098/ 185 5748 ili neposredno prije same utrke.“
U informaciji se ne spominju ni krave ni broj krava u okolici grada Đurđevca.

Izvor: Grad Đurđevac, mzz

18.06.2024. u 10:52 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 17.06.2024.

U KARLOVAC DOLAZI ZVJEZDANO LJETO 2024.


20 DANA BOGATIH DOGAĐANJIMA ZA
445 .ROĐENDAN GRADA KARLOVCA


U karlovačkom Kinu Edison predstavljen je 13. lipnja bogati program trotjedne manifestacije Zvjezdano ljeto kojom se obilježava 445. rođendan grada Karlovca, rođendanski dan je 13. srpnja.
Zvjezdano ljeto započinje 23. lipnja u 19 sati uz svečanost otvorenja ispred Gradskog kazališta Zorin dom kada će nastupiti mladi pjevač Martin Kosovac, te uz paljenje Ivanjskog krijesa na obalama rijeke Kupe, nešto kasnije, ali iste večeri.

Tijekom tri tjedna održati će se brojna sportska natjecanja, predstave karlovačkog kazališta, kao i gostovanja drugih kazališta u gradu Karlovcu, glazbena događanja, ulična umjetnost, programi zabavnog i edukativnog karaktera, te rođendanski bal.

U sportska natjecanja uvršteni su i sportovi poput mačevanja i baseballa. Za ljubitelje biciklizma priprema se biciklijada „Karlovačke 4 rijeke“, a oni koji vole tenis na travi uživati će u turniru „Wimbeldon u Karlovcu“. Održat će se i kup grada Karlovca u lovnom streljaštvu, festival sportske rekreacije, veslačka regata i šahovski turnir. Kino Edison u sklopu Zvjezdanog ljeta organizira zajedničko gledanje utakmica hrvatske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu.

„Karlovački kazališni festival ugostit će i HNK Osijek, HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, Kunst teatar, Boss teatar, Kerekesh teatar i Gala teatar s odabranim predstavama, a ponudit će i nekoliko sjajnih koncerata.“ – najavio je Milivoj Juras, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom. Međunarodni festival folklora već 25 godina u Karlovac donosi tradiciju i kulturu iz različitih zemalja i dijelova svijeta. „Ove godine gostuju društva iz Paname, Uskršnjih otoka iz Čilea, Indije, Perua, Moldavije i Slovačke, a uz ples, pjesmu i tradicijska ruha, donijet će i dašak svoje lokalne kuhinje na Festivalu okusi svijeta.“ – izjavio je Željko Štajcer, predsjednik Međunarodnog festivala folklora Karlovac. Kroz Karlovac dance festival i ovoga godine ponuditi će atraktivne plesne predstave na kojima će posjetitelji uživati u vrhunskim plesnim izvedbama. Židovska zajednica svoju tradicijsku kulturu pokazat će kroz izložbe, koncerte i susrete u sklopu festivala Dani židovske baštine.

11. Hrvatska flautistička akademija predstaviti će se s eminentnim mentorima i sudionicima iz cijelog svijeta. Profesori i polaznici će i ove godine održati svečani koncert. U sklopu Zvjezdanog ljeta održat će se i glazbeno edukativni festival Ćušpajz, a s nestrpljenjem očekuje se Karlovac Open Air Tribute Festival koji i ove godine dovodi neke od najboljih svjetskih tribute bendova. Koncerti ovog festivala daju počast glazbenicima koji su obilježili 20. stoljeće. Ove godine slavit će se Beatlesi, U2 i Elvis Presley, a točan raspored može se naći na linku. https://karlovacopenair.com/ što će se održavati od 27 do 29.6. 2024.

Ulična umjetnost. Ljeto je vrijeme susreta i događanja na otvorenom, a Zvjezdano ljeto njima obiluje:ArtiKa, PARKiranje, StretArt galerija samo su neki od festivala koji će karlovačke ulice i trgove napuniti radionicama, performansima, izložbama, svjetlom i glazbom. Sudionici će imati priliku naučiti nešto novo i pri tom se dobro zabaviti, možda čak i pred vratima vlastitog doma.
Zvjezdano ljeto donijet će tematske turističke ture kao i pub kvizove. Posebno živo bit će u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić uz različite radionice i čitaonice za najmlađe. Novost je TESLAthon, bal znanosti i kreativnosti koji će se kroz 2 dana održavati u Nikola Tesla Experience Centru Karlovac.

Dan grada, 13. srpnja vrhunac je Zvjezdanog ljeta. Uz tradicionalni bal proslavit će se 445. rođendan Karlovca. Ove godine posebno će ga obilježiti veliki koncert glazbene dive Doris Dragović, čije hitove jako dobro znaju sve generacije

PRIJAVITE SE ZA BAL NA DAN GRADA KARLOVCA

. „Pozivam sve naše građane, kao i goste grada, da se već sad prijave za sudjelovanje u tradicionalnom balu kojim ćemo obilježiti 445. rođendan Karlovca. Prijaviti se možete putem linka bal.karlovac.hr – izjavila je Daniela Peris, ispred Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU.

Sva događanja Zvjezdanog ljeta besplatna su za posjetitelje, a program je na službenim stranicama manifestacije: zvjezdanoljeto.karlovac.hr.

Organizator Zvjezdanog ljeta je Grad Karlovac.

Izvor: Grad Karlovac, mzz

17.06.2024. u 17:32 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.06.2024.

HRVATSKI KOŠARKAŠKI SAVEZ ZA SVOJ CENTAR PRIPREMA ODABRAO CRIKVENICU



POTPISAN SPRAZUM SA GRADOM I UPRAVOM JADRAN d.d.

U Butique hotelu Esplanade u Crikvenici su 14. lipnja predstavnici Hrvatske košarkaške reprezentacije, čelnici Grada Crikvenice, Jadrana d.d., Turističke zajednice Grada Crikvenice te Eko Murvice d.o.o. potpisali sporazum o međusobnoj poslovnoj suradnji Hrvatske košarkaške reprezentacije i košarkaških ekipa muških i ženskih i svih uzrasta..
Čast potpisivanja sporazuma imala je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović koja je rekla da je veseli što će sve ekipe muške i ženske košarkaške reprezentacije, tijekom svojih priprema i utakmica provesti vrijeme u Crikvenici i uvjeriti se u sve blagodati jadranske rivijere. „Zahvaljujem HKS-u što je prepoznao naš trud i rad“ – rekla je.

Josip Jerko Vranković, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza izrazio je zadovoljstvo novom suradnjom te istaknuo: „Ovo partnerstvo otvara nove horizonte. Vjerujem da će nam donijeti pozitivne promjene i osnažiti promociju hrvatskog turizma i sporta. Hrvatski košarkaški savez je u punom zamahu s brojnim aktivnostima, a s obzirom na to da je Hrvatska prepoznata kao turistička destinacija, uvjeren sam da će sinergija turizma i sporta zasjati u punom sjaju, a vrijeme koje dolazi potvrditi će našu viziju.
„ Vrijeme je da se jasno istaknu sve prirodne značajke ove destinacije, kao i same geolokacije, te želimo Gradu pružiti apsolutnu podršku, kao što želimo postavljati benchmark u turizmu i ugostiteljstvu u cijeloj regiji, a sigurna sam da ćemo dovesti i mnoge novitete iz košarkaškog svijeta u Crikvenicu.“ – istaknula je Irina Tomić, Predsjednica Uprave Jadran d.d.

Rivijera Crikvenica, koja postaje centar za pripreme vrhunskih košarkaša svih dobnih kategorija je upravo napravila značajan korak ka tome cilju, što jamči popunjenost sportskih i turističkih kapaciteta sukladno viziji rivijere kao jedne od najboljih jadranskih rivijera aktivnog i zdravog odmora, koja spaja rekreaciju i zdravlje već više od stoljeća.“- rekla je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Izvor Grad Crikvenica,mzz

16.06.2024. u 11:15 • 0 KomentaraPrint#^

EUROPSKA KOMISIJA: POZITIVNA PRELIMINARNA PROCJENA PETOG ZAHTJEVA ZA ISPLATU HRVATSKOJ




ZAHTIJEV ZA IZNOS OD 821,7 MILIJUNA EURA

Komisija podržava pozitivnu preliminarnu procjenu petog zahtjeva Hrvatske za plaćanje u iznosu od 821,7 milijuna eura u okviru Instrumenta za oporavak i otpornost, objavila je Europska komisija u priopćenju za tisak 12. lipnja u Briselu. Taj zahtjev se odnosi na iznos od 821,7 milijuna eura (bez predfinanciranja) u okviru Instrumenta za oporavak i otpornost, središnjeg elementa NextGenerationEU.

„Nakon procjene zahtjeva za plaćanje podnesenog 15. travnja 2024., Komisija je preliminarno zaključila da je Hrvatska na zadovoljavajući način ispunila 25 prekretnica i 12 ciljeva navedenih u Provedbenoj odluci Vijeća za petu ratu bespovratnih sredstava i prvu ratu zajma. 15 reformi i 16 investicija potaknut će pozitivne promjene za građane i poduzeća u Hrvatskoj u područjima digitalizacije, javne uprave, čiste mobilnosti, upravljanja vodom i otpadnim vodama, turizma, pravosuđa, obrazovanja i zdravstva.

GLAVNE MJERE PETOG ZAHTIJEVA

Glavne mjere u ovom zahtjevu za plaćanje uključuju:
A Otporniji i troškovno učinkovitiji zdravstveni sustav:
Hrvatska je dovršila funkcionalnu integraciju devet bolnica kojima upravlja država. Očekuje se da će smanjenje akutnih bolničkih kapaciteta i pomak fokusa na usluge dnevne bolnice dovesti do troškovno učinkovitijeg zdravstvenog sustava. Reforme trebaju podržati prijelaz Hrvatske na otporniji, financijski održiviji, pristupačniji i uključiviji zdravstveni sustav, u skladu s ciljevima Europske zdravstvene unije.

B Uspostava one-stop-shopa za sve elektroničke javne službe za pomoć:
Hrvatska je pokrenula jedan centralizirani sustav za bolju podršku korisnicima online javnih usluga u njihovoj interakciji sa svim javnim upravama u Hrvatskoj. Ovo usklađuje online usluge službe za pomoć u javnim upravama i uključuje značajke povratnih informacija korisnika za poboljšanu kvalitetu interakcije. Očekuje se da će ovaj one-stop-shop helpdesk poboljšati pristup javnim uslugama za građane i tvrtke, usklađujući ga sa Strategijom digitalne Hrvatske 2032.

SLIJEDI MIŠLJENJE EFC-a
Komisija je sada poslala svoju preliminarnu procjenu hrvatskog ispunjavanja ključnih točaka i ciljeva potrebnih za ovu isplatu Gospodarskom i financijskom odboru, Economic and Financial Committee (EFC), koji ima četiri tjedna da dostavi svoje mišljenje. Plaćanje Hrvatskoj može se izvršiti nakon mišljenja EFC-a i donošenja odluke o plaćanju od strane Komisije.

HRVATSKI PLAN OPORAVKA I OTPORNOSTI EK FINANCIRA S 5,8 MILIJARDI EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA I 4,2 MILIJARDE EURA ZAJMOVA

Hrvatski plan oporavka i otpornosti uključuje širok raspon ulaganja i reformskih mjera. Plan će se financirati s 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava i 4,2 milijarde eura zajmova. Zahtjev za isplatu koji je 12. lipnja preliminarno odobren slijedi četvrti hrvatski zahtjev za isplatu koji je Komisija odobrila 29. veljače 2024. i isplaćen Hrvatskoj 15. travnja 2024.

Ovim zahtjevom za isplatu sredstva isplaćena Hrvatskoj u okviru Instrumenta za oporavak i otpornost povećat će se na 3,1 milijardu eura (bez predfinanciranja), što odgovara 31 % svih sredstava u hrvatskom planu, s ispunjenih 36% svih prekretnica i ciljeva u planu.“

Izvor: Priopćenje EK, mzz

16.06.2024. u 10:36 • 0 KomentaraPrint#^

POTPISANA TREĆA FAZA ZA VODOVOD HRMOTINE – STINICA



VODA ZA PRIMORJE I OTOKE

Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Novalje i Grada Mikulova iz Češke. potpisali su gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo i gradonačelnica Mikulova Jitka Sobotkova na Dan grada Novalje 13. lipnja. Time je službeno započela suradnja koja će unaprijediti kulturnu i gospodarsku razmjenu između dva grada.
Prethodnoga dana potpisan je i Ugovor o izvođenju radova na prvoj dionici paralelnog cjevovoda Hrmotine-Stinica, za dionicu III. faza, dužine 4,7 kilometara između Vodovoda Hrvatsko Primorje-Južni ogranak d.o.o. Senj i tvrtke Inženjering Georad d.o.o. iz Makarske. Ova investicija dio je opsežnog projekta osiguranja sigurne i kvalitetne vodoopskrbe Primorja i otoka, čija je ukupna vrijednost 46 milijuna eura, a završetak je planiran do kraja 2025.
Gradonačelnik grada Novalje, Ivan Dabo je izrazio zadovoljstvo napretkom projekta:

„Ovo je najbitniji projekt vodoopskrbe za koji smo dobili preko 36 milijuna eura. Nadamo se da ćemo dobiti i dodatnih 10 milijuna kako bismo zatvorili ovu priču. Puno je bilo nepoznanica i problema, ali danas, potpisivanjem treće faze projekta, svi možemo biti zadovoljni. Presretan sam što se ovo događa uoči blagdana našeg nebeskog zaštitnika sv. Antona,“ rekao je gradonačelnik .Vrijednost ugovorenih radova iznosi 6.419.173,55 eura s PDV-om.

Na svečanoj sjednici gradskog Vijeća povodom Dana Grada Novalje, među gostima su bili izaslanik Sabora Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Vlade Josip Bilaver, župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen, te gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina.

Župan Ličko senjski Ernest Petry osvrnuo se na tri godine svog mandata i istaknuo rezultate. “Ove tri godine od kad sam župan, zasukali smo rukave i to se vidi po rezultatima. Hvala Vladi bez čije sinergije to ne bismo uspjeli. Sve što dolazi pred nama je novo vrijeme, a mi moramo ostaviti nasljeđe mladim generacijama. Sretan Dan grada i imendan svima,” rekao je Petry.
Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u ime predsjednika Vlade pozdravio je okupljene i čestitao Dan grada.
“Novalja je značajno turističko središte u Hrvatskoj. Vlada je prepoznala značaj Novalje, ovdje smo realizirali velike projekte. Sve će to pridonijeti daljnjem razvoju grada i cijelog područja,” rekao je Bilaver, istaknuvši važnost ravnomjernog razvoja i prometne povezanosti otoka.
Ivan Malenica, saborski zastupnik, istaknuo je važnost realiziranih projekata. “Puno se toga napravilo u protekloj godini. Bitni i važni projekti koje je trebalo potaknuti i naći način da se isfinanciraju. Novalja nije samo turizam, ona ima viziju za gospodarstvo i projekti će poboljšati kvalitetu života,” zaključio je Malenica. Tijekom svečanosti uručena su priznanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama grada Novalje na otoku Pagu.

Podsjetiti ću Pag je peti po veličini jadranski hrvatski otok, koji administrativno podpada pod dvije županije, a to su Ličko-senjska.i Zadarska županija. Pag je na sjevernom Jadranu , ali ujedno ima najdužu obalu od 269 kilometra.

Izvor: Grad Novalja, mzz

16.06.2024. u 07:57 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 14.06.2024.

NAKON PRIZNANJA REZOLUCIJE O SREBRENICI U REPUBLICI SRPSKOJ PROGONI SVJEDOKA I POVRATNIKA



UDRUŽENJE SVJEDOKA PISALO BRAMMERTZU

Udruženje žrtava i svjedoka genocida iz BiH uputilo je pismo glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove Sergeu Brammertzu, povodom njegovom posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije, prenosi agencija Anadolija.
“Veoma smo pažljivo pročitali vaš posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ kao i glorifikacije zločina i zločinaca. Ladice tužioca u Bosni i Hercegovini su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne poduzimaju, a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj”, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Dodaju da dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku službenih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli vrhunac podnošljivosti.

“Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta Republika Srpska na čelu s policijom entiteta RS i Tužilaštvom Republike Srpske provodi progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu. Prema dostupnim informacijama, u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet. Pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari, Srebrenica. Podnesena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS, bivšeg logoraša, a sve prijave se odnose na ‘izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti’. Prijave su podnijete protiv gotovo svakog povratnika u entitet RS, ali i protiv svakog građanina BiH, koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina”, navode iz udruženja.Ističu da dok “zločinci u Srbiji i RS-u uživaju sve privilegije i prava, policija Republike Srpske nastavlja progon.
„Zamislite situaciju da se nakon Drugog svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga rasne i vjerske netrpeljivosti. Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom. Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde”, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine.

I sve se to događa nakon što je od UN –a prihvaćena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.
Izvor. Al Jazerra,mzz

14.06.2024. u 13:34 • 0 KomentaraPrint#^

SUMMIT G7 U ITALIJI



MEĐUNARODNI KONTEKST POLITIKE DUBOKO SE PROMIJENIO

“Drevni duhovi su se ponovno pojavili, a jezik suradnje i izgradnje međunarodnih pravila suživota koja poštuju narode je na kušnji, ustupajući mjesto rastućim geopolitičkim napetostima. U usporedbi sa sastankom G7 kojim je Talijanska Republika predsjedala prije sedam godina, u Taormini, međunarodni kontekst duboko se promijenio. Danas vidimo da je rastući proces međuovisnosti koji je promicala globalizacija naglo nestao, zajedno s težnjom prema globalno zajedničkim vrijednostima i ciljevima”, istaknuo je predsjednik Republike Sergio Mattarella u svom pozdravu povodom zajedničke večere u čast šefova država i vlada te ostalih osoba koje sudjeluju na summitu G7, u dvorcu Svevo u Brindisiju, 13. lipnja. “Ambicija novih aktera da igraju profiliraniju ulogu dovodi u pitanje sposobnost međunarodne zajednice – i unutar nje G7 – da promiču pozitivne procese usmjerene prema miru i razvoju”, rekao je talijanski predsjednik Mattarella.

“Pregovori koji su u tijeku za postizanje primirja” na Bliskom istoku “moraju predstavljati etapu u poduzimanju konkretnog političkog puta prema trajnom miru, koji se može temeljiti samo na dvodržavnom rješenju”, istaknuo je predsjednik Italije . „Potrebna je volja svih uključenih aktera da pregovore nastavimo, kako ne bismo napustili dijalog na pola puta - kao što se već dogodilo u previše prilika - s neizbježnim nastavkom, s vremenom sukoba, sa sve većim nasiljem i žrtvama”, rekao je.“Pojavljuje se uvjerenje da je međunarodnu zajednicu, njezina pravila, kriterij jednakog dostojanstva između država moguće zamijeniti nasiljem i ugnjetavanjem”, rekao je Mattarella. “Ruska Federacija je 24. veljače 2022. preuzela povijesnu odgovornost vraćanja rata u Europu u opasnom pokušaju neoimperijalne pobune koja je u suprotnosti sa svim napretkom postignutim na kontinentu od Helsinške konferencije 1975.”

G7 U ITALIJI

U luksuznom odmaralištu Borgo Egnazia u Italiji održan je trodnevni sastanak čelnika
skupine G7 najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta - SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva te predsjednica Europske unije te Europskog povjerenstva. N sastanku sskupine bili su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemački kancelar Olaf Scholz, kanadski premijer Justin Trudeau, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanska premijerka Giorgia Meloni, američki predsjednik Joe Biden, japanski premijer Fumio Kishida, britanski premijer Rishi Sunak i Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen .

"Potvrđujem vam da smo postigli politički dogovor o pružanju dodatne financijske potpore Ukrajini od približno 50 milijardi dolara do kraja godine", rekla je u četvrtak premijerka Meloni, koja je ove godine domaćica G7. Sporazum vrijedan 50 milijardi dolara za financiranje Ukrajine dolazi iz dobiti od zamrznute ruske imovine.

50 MILIJARDI DOLARA UKRAJINI IZ ZAMRZNUTE RUSKE IMOVINE

Meloni je pozvala predsjednika Volodimira Zelenskog da se pridruži posebnom sastanku na vrhu o ratu u Ukrajini s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i čelnicima Francuske, Njemačke, Kanade, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva. Zelenskyy je zahvalio čelnicima na njihovoj potpori, za koju je rekao da će ići prema “i obrani i obnovi”, iako je naglasio potrebu za više oružja.
Plan G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći dobit od oko 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.
Međutim, pitanje je komplicirano jer ako se ruska imovina jednog dana odmrzne, tada se neočekivana dobit više neće moći koristiti za otplatu kredita. Svaka zemlja G7 pridonijet će paketu kredita, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Svi G7 pridonose ovom zajmu. Služit će joj neočekivana dobit od ruske imobilizirane imovine u Europi”, rekla je von der Leyen novinarima na marginama summita G7 u južnoj Italiji.
Njemački ministar financija Christian Lindner pozdravio je "jedinstvo" nakon sporazuma napisavši na platformi X.“Dobre vijesti iz G7: još 50 milijardi dolara za Ukrajinu”.
Dogovor o ukrajinskom zajmu dogovoren na trodnevnom summitu čelnika G7 najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta označava "vrlo povijesni korak i povijesnu odluku", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak 13. lipnja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će ministri financija sada raditi na detaljima sporazuma.

Izvještavajući iz Moskve, Yulia Shapovalova rekla je da je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla da bi korištenje te dobiti bilo "iznimno bolno za Bruxelles", jer Rusija posjeduje značajnu europsku imovinu i sredstva. “Dakle, Europa će prvo morati platiti svo svoje ludilo iz vlastitog novčanika”, rekla je Zakharova.

Izvor: agencijanova.com, Al Jazerra,mzz

14.06.2024. u 03:17 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 13.06.2024.

PODRAVKA NAGRAĐENA ZA NATIVE OGLAŠAVANJE


U DANSKOJ DVA SREBRA

Podravka grupa je u Danskom gradu Kopenhagenu osvojila dvije vrijedne nagrade za svoj projekt Superfoodchef-AI, navodi se u priopćenju Podravka grupe od 13. lipnja.
Native Advertising Institute, koji dodjeljuje nagrade najboljima u native oglašavanju na svjetskoj razini, prepoznao je važnost ovog projekta u dvije kategorije:
Prva je Best Use of Artificial Intelligence i druga Best Native Advertising Strategy te je SuperfoodChef-AI-u dodijelio dva srebra.

SuperfoodChef-AI, koji je Podravka razvila u suradnji s agencijom 01 Content & Technology - C3 Croatia i Infobipom, dokaz je kako i tradicionalna industrija poput prehrambene prisvaja nove, moderne alate, ide u korak s vremenom, prepoznaje potencijalne prilike i utire put daljnjem napretku.

Nagrade je u Kopenhagenu preuzela Ksenija Latković Kozarac, direktorica Digitalnih komunikacija u Podravki. Izjavila je : "Izuzetno sam ponosna što sam imala priliku podijeliti pozornicu sa svjetskim stručnjacima i aktivno sudjelovati na konferenciji koja djeluje izvan okvira klasičnih medijskih kampanja. Našim inovativnim projektom SuperfoodChef-AI Podravka i Coolinarika ponovno su se dokazale kao predvodnice trendova, posebno u polju digitalnog marketinga i načinu na koji kroz nove tehnologije prepoznajemo i odgovaramo na potrebe naših korisnika“. Ksenija Latković Kozarac je održala i predavanje u sklopu Native Advertising Days konferencije. Govorila je o načinu na koji Coolinarika koristi umjetnu inteligenciju i korisničko iskustvo podigla na višu razinu. Istaknula je kako je implementacija SuperfoodChef-AI-a značajno unaprijedila interakciju s korisnicima, omogućujući im personalizirana iskustva i relevantne sadržaje koji zadovoljavaju njihove specifične potrebe i preferencije.

Nagrade koje je Podravka primila dodijeljene su na Native Advertising Days, najvećoj globalnoj konferenciji vezanoj uz native oglašavanje. U sklopu nje svake se godine nagrađuju najbolji iz svijeta native oglašavanja, a Podravka je s ova dva srebra stala uz bok nekim od najpoznatijih svjetskih brendova i kompanija.
Izvor: Priopćenje Podrvka grupe,mzz

PERSONALIZIRANE PREPORUKE RECEPATA
SuperfoodChef-AI je prvi AI asistent u prehrambenoj industriji u regiji, razvijen kako bi korisnicima omogućio personalizirane preporuke recepata na temelju njihovih preferencija, prehrambenih navika i dostupnih namirnica. Ovaj napredni alat koristi umjetnu inteligenciju za analizu i prepoznavanje obrazaca u korisničkim podacima, pružajući optimalna rješenja za svakodnevnu prehranu. Projekt je rezultat strateške suradnje između Podravke, Coolinarike, 01 Content & Technology - C3 Croatia i Infobipa, čime se Podravka istaknula kao lider u digitalnim inovacijama.

Izvor: priopćenje


13.06.2024. u 23:56 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 12.06.2024.

FOND EUROPSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA JE 331 MILIJUN EURA


PLASMAN VEĆ DONOSI 9,25 MILIJUNA EURA

Europsko nogometno prvenstvo počinje 14. lipnja 2024. u Njemačkoj, a ukupni financijski fond koji je propisala UEFA, a koji znači nagradu, je najblaže rečeno, vrlo visok, odnosno - ogroman. Ukupno iznosi 331 milijun eura.

Euri se dijele ovako: Svaka reprezentacija za sam plasman na Europsko nogometno prvenstvo već dobiva 9, 25 milijuna eura, zatim, pobjeda u grupi donosi reprezentaciji milijun eura, a ako je rezultat neriješen onda 500 tisuća eura, ulazak u osminu finala donosi 1,5 milijuna eura, ulazak u četvrtfinale 2,5 milijuna eura, a ulazak u polufinale nogometnog prvenstva Europe donosi 4 milijuna eura.
Ući u finale znači dobiti još 5 milijuna eura, a šampion, odnosno pobjednik Europskog prvenstva u nogometu dobiva 8 milijuna eura.

Zarada će pripasti i klubovima iz kojih su igrači, te će njima biti plaćena naknada za igrače. Budžet za to je 240 milijuna eura i biće razdijeljen na 600 klubova. Oko 140 milijuna je namijenjeno za igrače koji su pozvani na EURO, a još 100 milijuna će biti za klubove čiji su igrači igrali u Ligi nacija i kvalifikacijama, a nisu nastupili na Europskom nogometnom prvenstvu.


Izvor: soccersportal.rs,mzz

12.06.2024. u 08:29 • 0 KomentaraPrint#^

U SPLITU ODRŽANA KONFERENCIJA NAČELNIKA GLAVNIH STOŽERA SREDNJE EUROPE


IZGRADNJA SPREMNOSTI ZA SUOČAVANJE
SA SIGURNOSNIM PRIJETNJAMA



Konferencija načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja Srednje Europe (Central Europe Chiefs of Defense Conference) održana je 10. i 11. lipnja 2024. u Splitu u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu. Konferenciju su zajedno organizirali Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) i Oružane snage Republike Hrvatske.

Na Konferenciji su sudjelovali načelnici ili zamjenici načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Osim njih, na Konferenciji su sudjelovali i visoki predstavnici Nacionalnih gardi američkih saveznih država Alabame, Colorada, Illinoisa, Indiane, Minnesote, Nebraske, North Caroline, Ohia i Tennesseeja, s kojima su Oružane snage država Srednje Europe povezane kroz Program državnog partnerstva. Uz sve navedene, na Konferenciji su sudjelovali i načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Turske i Moldavije te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Christopher G. Cavoli, koji je ujedno i zapovjednik USEUCOM-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid je rekao kako su teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji prije svega vezane uz sigurnost u ovoj regiji, uz pripreme i sposobnosti potrebne za uspješno odvraćanje i obranu euroatlantskog prostora, s posebnim naglaskom na integriranu pokretljivost, prepozicioniranje materijala i europsku spremnost u elektromagnetskom spektru.“Naglasak Konferencije bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba”, istaknuo je general Kundid.

Christopher G. Cavoli zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije rekao je kako ovakve aktivnosti pružaju okvir za razmjenu ideja i nastavak strateškog dijaloga koji je uvijek usmjeren prema slobodnoj i prosperitetnoj Europi.“Povećali smo obrambenu potrošnju. Povećali smo našu vojnu prisutnost i započeli cjelovitu reorganizaciju našeg saveza kako bismo se preusmjerili na kolektivnu teritorijalnu obranu. Ova važna tranzicija osigurat će nacije našeg saveza sada i u budućnosti”, rekao je general Cavoli.

Na marginama Konferencije načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid održao je bilateralne sastanke s zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije generalom zbora Christopherom G. Cavolijem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Turske generalom zbora Metinom Gurakom.

Izvor:Ministarstvo obrane,mzz

12.06.2024. u 05:46 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 11.06.2024.

EU JE NAJVEĆI PRUŽATELJ VANJSKE POMOĆI PALESTINCIMA




NA ZAPADNOJ OBALI 25 MIL. EURA ZA PALESTINSKE VLASTI
I I6 MILIJUNA ZA UNRWA


Europska Komisija je, prema priopćenju za tisak od 31. svibnja obradila drugu tranšu pomoći od 25 milijuna eura za Palestinske vlasti. To je doprinos isplati plaća i mirovina palestinskih državnih službenika i isplatila 16 milijuna eura za UNRWA za pružanje osnovnih usluga poput zdravstva i obrazovanja palestinskim izbjeglicama .
Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA), je isključivo odgovorna za podršku velikoj većini palestinskih izbjeglica.
Isplata od 25 milijuna eura u okviru PEGASE pomoći će Palestinskim vlastima da ispune dio svojih obveza prema palestinskim državnim službenicima na Zapadnoj obali. PEGASE je mehanizam Europske unije stvoren za potporu palestinskom narodu. Pokrenut je 1. veljače 2008.
U ovom kritičnom trenutku, to će pružiti prijeko potreban doprinos značajnim izazovima s kojima se suočava palestinska ekonomija, posebno prije Eid al-Adha. 2024. Eid al-Adha je kurban bajram koji počinje od večeri 15. lipnja do večeri 19. lipnja. ( odnosi se na 2024.

Isplaćena je druga tranša Palestinskim vlastima u sklopu paketa pomoći od 118,4 milijuna eura usvojeno u prosincu 2023. Prva uplata od 25 milijuna eura isplaćena je u ožujku. Isplata druge tranše također je izvršena u skladu sa zaključcima revizije financijske pomoći EU-a Palestini[1] nakon tragičnih događaja 7. listopada 2023., uključujući proširenu provjeru korisnika.

Preko EU-ovog mehanizma PEGASE, pomoć EU-a doprinijet će isplati plaća i mirovina državnih službenika na Zapadnoj obali, socijalnim naknadama za ugrožene obitelji kroz Program gotovinskih transfera na Zapadnoj obali i u Gazi, plaćanju medicinskih uputnica bolnicama Istočnog Jeruzalema i poduprijeti administrativne i tehničke kapacitete institucija Palestinske uprave.

Što se tiče UNRWA-e, u svjetlu napretka koji je Agencija postigla u odnosu na dogovorene uvjete i mjere, Komisija je također obradila isplatu koja odgovara drugoj tranši od 16 milijuna eura. Konkretno, među uvjetima za naše financiranje, a prema dogovoru s Agencijom, Komisija je dobila akcijski plan o provedbi preporuka Neovisne skupine za reviziju koju vodi bivši francuski ministar vanjskih poslova Colonna. UNRWA je također potvrdila da se provodi ex-ante provjera i provjera njezinog osoblja prema relevantnom popisu sankcija EU-a te je predstavila izvješće o tome kako ojačati svoje Službe za unutarnji nadzor i Odjel za etiku.

Ovo novo plaćanje UNRWA-i donosi 66 milijuna eura ukupne razvojne pomoći EU-a od 82 milijuna eura za Agenciju UN-a u 2024. Preostala tranša ovisit će o provedbi našeg sporazuma s UNRWA-om i usklađenosti Agencije s dogovorenim uvjetima i mjere.

PRETHODNO

Europska unija je najveći pružatelj vanjske pomoći Palestincima koja indikativno iznosi gotovo 1,2 milijarde eura za 2021.-2024. u okviru Europske zajedničke strategije, od čega je 809,4 milijuna eura već usvojeno.

Program PEGASE ima za cilj doprinijeti demokratskoj, odgovornoj, ekonomski održivoj palestinskoj državi kao i ispunjavanju socijalnih prava. PEGASE osigurava robusnu ex ante i ex post provjeru korisnika koju provodi neovisna revizorska tvrtka.
Daljnje pojedinosti o tome kako PEGASE djeluje i kako je provjera proširena mogu se pronaći u priopćenju usvojenom o pregledu tekuće financijske pomoći za Palestinu str. 11.
EU već razmišlja o srednjoročnom paketu podrške Palestincima i programu reformi nove palestinske vlade, s ciljem doprinosa postavljanju temelja za gospodarsku i političku stabilnost Gaze i Zapadne obale, u suradnji s međunarodnom zajednicom, kada to dopuste uvjeti na terenu.
Ništa od navedenog ne smije se tumačiti kao priznanje Države Palestine i ne dovoditi u pitanje pojedinačna stajališta država članica o ovom pitanju.

Izvor: Priopćenje EK,mzz

11.06.2024. u 04:59 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 10.06.2024.

ZAPOVJEDNIK NATO SNAGA ZA EUROPU KOD MILANOVIĆA



GODIŠNJI SASTANAK ZEMALJA SREDIŠNJE EUROPE U SPLITU

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se 10.lipnja u svom uredu na Pantovčaku sa zapovjednikom NATO snaga za Europu i zapovjednikom američkih Oružanih snaga za Europu generalom Christopherom Cavolijem.

Povod da general Cavoli dođe u Hrvatsku je održavanje godišnjeg sastanka načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja središnje Europe. Sastanak se 10. i 11. lipnja održava u Splitu .Domaćini sastanka su načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i general Cavoli. Na sastanku su predstavnici oružanih snaga Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, te predstavnici oružanih snaga Turske i Moldavije.

Na sastanku s predsjednikom RH Milanovićem su razmotrene teme koje su na dnevnom redu godišnjeg sastanka NATO-a, uključujući brojne izazove povezane sa sigurnosnom situacijom u Europi i ruskom agresijom na Ukrajinu. Razgovaralo se i o razvoju savezničkih vojnih sposobnosti, uključujući potrebu jačanja vojne industrije. Razmijenjena su mišljenja o budućim izazovima na euroatlantskom području pri čemu je predsjednik Milanović naglasio važnost kolektivne obrane za Republiku Hrvatsku.

Uz generala Cavolija na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su Nathalie Rayes veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, Kate Byrnes civilna zamjenica i savjetnica za vanjske poslove, vojni izaslanik obrane SAD-a u Hrvatskoj brigadir Scott McLearn, prva tajnica u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj i šefica Odjela za političke i ekonomske poslove Amanda Lillis i izvršni časnik zapovjednika savezničkih snaga za Europu brigadir Russell Cook.
Izvor: Internet ured predsjenika,mzz

10.06.2024. u 19:23 • 0 KomentaraPrint#^

EURO IZBORI SA SLABIM ODAZIVOM BIRAČA



12 ZASTUPNIKA IZ ČETIRI STRANKE

Prema prvim neslužbenim rezultatima, od obrađenih 99,87% biračkih mjesta, koje je nedjelju 9.6. iza 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo, HDZ je osvojio šest mandata, stranka SDP četiri, a stranke Domovinski pokret i Možemo po jedan zastupnički mandat u Europskom parlamentu.

Na obrađenim glasačkim mjestima glasalo je 751.326 hrvatskih birača. Odaziv je u postotku bio 21,32 posto, što je za 8,53 posto birača manje nego na izborima za Europski parlament 2019. godine.
(mzz)

10.06.2024. u 06:05 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 08.06.2024.

NEMA PRIJETNJE RUSIJE ČLANICAMA NATO-a



JOŠ NEMA POVODA ZA NESPORAZUME

“Nije prisutna nikakva neposredna vojna prijetnja Rusije zemljama članicama NATO-a nakon što je Kremlj optužio zapadne zemlje da žele eskalaciju u Ukrajini. Sve dok ne dajemo Moskvi ili ostalim glavnim gradovima zemalja koje bi nas potencijalno mogle napasti povod za nesporazume ili pogrešne procjene, nema ni vojne prijetnje zemljama NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, održanoj u Stockholmu zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, prenosi Al Jazerra 7. lipnja.
Na pitanje o mogućnosti po kojoj Rusija testira predanost zemalja NATO-a da stanu u obranu bilo koje od njih u slučaju napada, u skladu sa članom 5. sporazuma, Stoltenberg je odgovorio: “Ne vidimo nikakvu neposrednu vojnu prijetnju bilo kojoj zemlji NATO-a.” “Stoga i ne vjerujemo da će naš član 5. biti stavljen na kušnju”, rekao je glavni tajnik NATO Saveza Stoltenberg u Švedskoj, zemlji koja je NATO članica postala u travnju 2024.
Ove su izjave izrečene nakon novih napetosti nastalih između Rusije i zemalja članica NATO-a, koje su najavile jačanje vojne podrške Ukrajini.

Kremlj je nedavno kritizirao NATO zbog pokretanja “novog ciklusa eskalacije” nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da odobre Kijevu napade američkim oružjem na ciljeve u Rusiji kako bi odbranio ukrajinski grad Harkiv. Francuska je u četvrtak 6.6. navečer najavila da će u Kijev poslati borbene avione Mirage 2000-5, a Ruska vlada vjeruje da je Francuska “spremna za direktno sudjelovanje u sukobu”.
Ulf Kristersson je najavio da će i švedski borbeni avioni biti dio nadzornih snaga zračnog prostora Saveza, uglavnom sa svojim Gripenima na području Baltičkog mora.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u posjeti Francuskoj, još jednom je pozvao svoje zapadne saveznike da “naprave više” kako bi pomogli Kijevu da se suoči s ruskom agresijom.

Izvor: Al Jazerra,mzz

08.06.2024. u 09:00 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 07.06.2024.

NA ŠKOLU UN-a NAPAD IZVEDEN ORUŽJEM AMERIČKE PROIZVODNJE



BIDEN ZAPRIJETIO OBUSTAVOM ISPORUKE ORUŽJA, ALI
PRIJETNJU NIJE NIKADA PROVEO


Među ruševinama škole al-Sardi koju vode Ujedinjene nacije u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi nalazili su se ostaci oružja kojim je ubijeno najmanje 40 Palestinaca.
Izraelski napad koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u četvrtak 5. lipnja izveden je bez prethodnog upozorenja raseljenim osobama koje su u školi pronašle sklonište. Ubijeno je 14 djece, devet žena, a najmanje 74 osobe su ranjene. Oružje korišteno u napadu – prema analizi koju je Al Jazeera provela na fragmentima ostataka – je američke proizvodnje.


Senzor inercije projektila, koji se koristi za precizno ciljanje, proizveo je Honeywell, američki konglomerat koji je specijaliziran za dizajn i isporuku senzora i uređaja za navođenje koji se koriste u različitim vrstama vojnog oružja.
Al Jazeerina jedinica za provjeru Sanad otkrila je da jedan od fragmenata pronađenih u Nuseiratu ima serijski broj HG1930BA06, što ga je dovelo do Honeywella. HG1930 se odnosi na specifični senzor koji proizvodi ova kompanija.
Isti dio je pronađen nakon izraelskog bombardiranja palestinske kuće u Shujayei u Gazi 2014. godine. Dva komada, jedan korišten u posljednjem napadu, a drugi u napadu 2014. godine, imaju na sebi upisan isti broj dijela proizvođača.

“Vidjeli smo i druge brojeve poput MFR, HG 1930 i BA 06. Ovo je serijski broj koji pruža detalje o komponenti projektila”, rekao je za Al Jazeeru Elijah Magnier, nezavisni vojni i politički analitičar. “Ako pogledate šifru proizvoda, to je format koji koristi avijacijski i odbrambeni sektor u SAD-u povezan s Honeywellom.”
“Honeywell je poznat po proizvodnji za vojsku, a posebno po navođenim projektilima koje od 2000. godine isporučuje izraelskim zračnim snagama.”Al Jazeera je kontaktirala Honeywell za komentar, ali još nije dobila odgovor.

Izraelski napadi na prostorije UN-a postali su uobičajeni tokom izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je do sada ubijeno više od 36.000 Palestinaca.
Sjedinjene Američke Države su kritizirane zbog pružanja podrške Izraelu, a naročito zbog kontinuirane opskrbe oružjem.
Organizacije za ljudska prava kontinuirano optužuju Izrael za kršenje međunarodnog prava, a Izrael je trenutno suočen s tužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda također je tražio naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog njihovih akcija u Gazi.

Avichay Adraee, glasnogovornik izraelske vojske za arapski jezik, potvrdio je da je škola UN-a bila meta, jer je u njoj bilo smješteno komandno mjesto Hamasa i borci uključeni u napad palestinske grupe na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.139 ljudi. Također je rekao da je Izrael poduzeo nekoliko koraka kako bi smanjio mogućnost civilnih žrtava. Ismail al-Thawabta, direktor Hamasovog ureda za medije u Gazi, odbacio je tvrdnje Izraela.


Izvještaj američke vlade iz svibnja pokazao je moguća izraelska kršenja međunarodnog prava u Gazi, ali nije otkrio kršenja koja bi okončala njegovu kontinuiranu vojnu pomoć. Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će obustaviti isporuku određenog ofanzivnog oružja Izraelu u slučaju nastavka operacije Rafah, ali tu prijetnju nije proveo u djelo, uprkos tome što Izrael vrši pritisak na to područje u južnoj Gazi.

Izvor: AL Jazerra,mzz

07.06.2024. u 05:06 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.06.2024.

MILANOVIĆ SLUŽBENO POSJETIO BRAZIL



HRVATSKA JE HRVATSKA

Predsjednik RH Zoran Milanović od 3. do 6. lipnja bio je u službenom državničkom posjetu Saveznoj Republici Brazil, kako se ona službeno zove. To je najveća država u Južnoj Americi i prema površini koja je 8,5 milijona kilometara kvadratnih i prema broju stanovnika kojih Brazil ima, a Brazilaca jer 215 milijuna, peta je najveća zemlja na svijetu. U Brazilu se govori portugalskim jezikom.
A predsjednik Milanović je u Brazil pozvan u službeni posjet od brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve s kojim se u ponedjeljak 3. lipnja službeno sastao u glavnom gradu Braziliji gradu od 2,2 milijuna stanovnika koji ima oblik ptice raširenih krila. Političar da Silva aktualni predsjednik Brazila je od 1. siječnja 2023. a, predsjednik Brazila bio je već u razdoblju od 2003. do 2011. godine.

„Jedinstvena je privilegija biti prvi hrvatski Predsjednik koji je posjetio glavni grad ove velike zemlje – Brazil” , rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom .

DOPRINOS I TRUD NE MOŽE SE DOVOLJNO NAGLASITI
„Nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta oko kojih se razilazimo,od klimatskih promjena i klimatskih akcija koje su globalan problem i samo se tako mogu rješavati. Pitanja kojima smo se bavili više od ovoga su pitanja međunarodnog mira i sigurnosti te potrebe za jedinstvenim, vidljivim i mjerljivim standardima u odnosima između država i naroda te kontinenata. Mir i humanost u Palestini između Izraela i Države Palestine, koju ovih dana priznaju mnogi, ali Hrvatska još ne. Mir u istočnoj Europi, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Sve te stvari su bitne i treba dovoljno prostora i razumijevanja da se problemi mogu rješavati samo diplomacijom i dijalogom u dobroj vjeri“, rekao je Predsjednik Republike Hrvatske
„Doprinos i trud čelnika kao što ste vi, gospodine Predsjedniče, više je nego važan i to se ne može dovoljno naglasiti“, rekao je predsjednik Milanović svom domaćinu. A predsjednik Brazila rekao je u razgovoru s hrvatskim predsjednikom da je hrvatska nogometna reprezentacija u Kataru u polufinalu pobijedila – Brazil. Nije rekao da je Brazil neprikosnoveno najbolja nogometna reprezentacija na svijetu. Ali to svi znaju , jer u posljednjih 65 godina Brazil je osvojio Svjetsko nogometno prvenstvo izvan svog kontinenta, odnosno osvojio je nogometno prvenstvo na četiri različita kontinenta: u Europi 1958 u Švedskoj, u Južnoj Americi 1962 u Čileu, dva puta u Sjevernoj Americi 1970 u Meksiku, 1994 u SAD-u, te jednom u Aziji 2002 u Južnoj Koreji i Japanu. Tko to može osim nogometaša Brazila. Imali su talenta nogometa nad talentima, Pelea, koji je počeo igrati upravo u reprezentaciji 1958. protiv Švedske. I onda je u skupinu s Brazilom 2022. došla Hrvatska, , koja nikada nije bila nogometni prvak svijeta i – pobijedila Brazil. To je događaj koji Brazilci nisu očekivali, a neće ga ni zaboraviti.Nikada.

HRVATSKA JE POBIJEDILA BRAZIL

Doživjeli su debakl od Hrvatske nakon jedanaesteraca 4:2 (1:1, 0:0 )
U pucanju penala golman Dominik Livaković je obranio udarac Rodryga, a Marguinos je pogodio vratnicu, dok su za Hrvatsku pucanje sa bijele točke iskoristili Vlašić, Oršić, Majer i Modrić. Nakon takvog poraza Brazilski nogometaši sjedili su na travi i plakali od tuge i razočarenja. I njihovi navijači na stadionu su plakali, TV kamera ih je snimala.Brazil se oprostio od natjecanja i morali su kući.. Kakvi su o Hrvatskoj igri bili komentari u brazilskim medijima nije previše poznato, no to svjetsko prvenstvo u Kataru predsjednik da Silva sasvim sigurno nije zaboravio Prenio je reporter radio Zagreb, kada je predsjednik da Silva rekao Milanoviću da je Hrvatska bolja u nogometu, ovaj je diplomatski odgovorio „ da je Hrvatska dala samo jedan gol više“, što je u načelu i istina.
Možda je baš nogometna utakmica Hrvatske i Brazila u Kataru povod što je predsjednik da Silva pozvao Milanovića u službeni posjet. Sport spaja ljude, političare, državnike. Jer poraziti nogometnu reprezentaciju Brazila na Svjetskom prvenstvu, to za naciju kao Brazil nije beznačajna stvar. Pamtiti će to oni zauvijek.

Samo mala nacija, kakva je Hrvatska to ne razumije dovoljno. Ali Hrvatska je Hrvatska. Predsjednik da Silva i Milanović nisu potpisali 30 ugovora o ekonomskoj suradnji, kako su to u svibnju mjesecu učinili predsjenik Srbije Vučić i predsjednik iznimno moćne Kine Xi Jaoping, ali će sigurno i Luiza Inacia Lule da Silva dobiti uzvratni poziv od predsjednika Milanovića da posjeti Hrvatsku, sve značajniju nogometnu silu. I da vidi izbliza tu malu zemlju, nezaboravnih nogometnih imena.

SUSRET S POTOMCIMA HRVATA U SVIJETU
Predsjednik Milanović susreo se 4. lipnja i s guvernerom brazilske savezne države Rio de Janeiro Claudiom Castrom. „Mislim da je dobro upoznati glavne čelnike i najznačajnije ljude federalne i regionalne politike Brazila“, rekao je nakon sastanka u guvernerovoj palači Milanović.
Nakon sastanka s guvernerom, sastao se i razgovarao i s gradonačelnikom Rio de Janeira Eduardom Paesom.
Hrvatski predsjednik Milanović susreo se s guvernerom savezne države Sao Paulo Tarcisiom de Freitasom. Potom se Predsjednik Republike sastao i s gradonačelnikom Sao Paula Ricardom Luisom Reisom Nunesom.
Sao Paulo je financijski i gospodarski centar Brazila, a upravo u tom gradu živi i najveća hrvatska zajednica u Brazilu.
U Sao Paulu je prošle godine osnovana i Hrvatsko-brazilska gospodarska komora. “Ako je jedna od lijepih i prekasnih stvari koje sam doživio kao političar, a nisu baš sve bile lijepe, onda su to upravo susreti s potomcima Hrvata u cijelom svijetu“, rekao je predsjednik Milanović i pojasnio kako te susrete doživljava više kao osobnu zadovoljštinu i sreću, a puno manje kao posao. „Neka vas Bog čuva, ali čuvajte se i sami, čuvajte jedni druge. Vjerujem da se svako malo sjetite Hrvatske i znajte da ona misli i na vas“, poručio je okupljenim iseljenicima i njihovim potomcima kojih se okupilo više od stotinu.

U Sao Paulu djeluju dva velika hrvatska društva: Croatia Sacra Paulistana (SACRA) i Sociedade Amigos da Dalmacia (Društvo prijatelja Dalmacije – SADA). No, pokrenuta je inicijativa za formiranje još jedne hrvatske udruge, Zajednice Hrvatska-Brazil u Parani koja će okupljati pripadnike hrvatskih potomaka koji žive u Curitibi i okolici. “Hrvatska zajednica u Brazilu postoji već duže od stoljeća te će mi biti izrazito drago upoznati ih i vidjeti”, rekao je predsjednik Milanović uoči dolaska u Sao Paulo.

( Korišten u tekstu izvještaj sa Internet stranice predsjednik.hr)
Margareta Zouhar Zec

06.06.2024. u 12:19 • 0 KomentaraPrint#^

TRADICIONALNI SUSRETI U VIROVITICI



UMIROVLJENICI U PETAK, „KUMOVI“ U SUBOTU

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije te u suradnji s Maticom umirovljeničkih udruga VPŽ, 7. lipnja održati će se već tradicionalni ali ove godine XI susreti umirovljenika Virovitičko podravske županije.
U hali VIROEXPO okupit će se više od 1.100 umirovljenika iz 22 udruge – od Pitomače do Orahovice.
Uz kulturno-zabavni program oni će se i po četvrti puta nadmetati na sportsko-rekreativnom festivalu, u više starih, već pomalo zaboravljenih igara – nošenju košare na glavi, bacanju karika, balinčeku, visećoj kuglani, trčanju, pikadu, šahu. Istodobno će se održati i natjecanje plesnih parova, a medalje su osigurane i za vlasnike najboljih dizanica od oraha i maka. Početak programa je u 11 sati.

MOTO KLUB „KUMOVI“
Dan kasnije u subotu, 8. lipnja, Moto klub i „Kumovi“ organiziraju tradicionalne Moto susrete, a ove godine bikeri će se u Virovitici sastati po 18. put.
U 17 sati 8. lipnja predviđen je defile kroz središte Virovitice nakon čega će se bikeri uputiti na Šištat gdje ih očekuje rock koncert.
Za sve je osiguran besplatan grah te piće po pristupačnim cijenama.
Ovogodišnji susreti bit će posebni i po tome što „Kumovi“ ujedno slave 25 godina postojanja .
Izvor:Virovitica.hr, mzz

06.06.2024. u 10:11 • 0 KomentaraPrint#^

SOFTVERSKA TVRTKA BRAZE PREDSTAVITI ĆE SE U ZAGREBU



PRILAGOĐAVANJE TRENDOVIMA

Američku softversku tvrtku Braze, u Hrvatsku dovodi LeverUP, konzultantska tvrtka za marketinške tehnologije u regiji, i poziva na zajednički događaj 12. lipnja
Godine 2023. Gartner Magic Quadrant s razlogom je uvrstio Braze na popis lidera u domeni višekanalnih marketinških platformi – kao marketinšku platformu nove generacije, Braze je vrlo učinkovit kod savladavanja brojnih izazova i prilagođavanja trendovima, zbog čega njegova globalna popularnost strelovito raste. Sada Braze stiže i na hrvatsko tržište, kamo ga dovodi LeverUP, vodeća konzultantska tvrtka za marketinške tehnologije u regiji te Brazeov lokalni partner.

Ova nova suradnja s Brazeom LeverUP-u će omogućiti da zaista odgovori na sve potrebe domaćeg tržišta, i “pomogne kompanijama da osnaže vlastiti marketinški tim, oslobađajući ih od operativne rutine uz pomoć umjetne inteligencije, te da postignu maksimalan povrat ulaganja u marketing”, kako kaže Daria Nemčonok, LeverUP-ova CEO i konzultantica za implementaciju.

“Veliko mi je zadovoljstvo započeti suradnju s LeverUP-om na tržištu na kojem zanimanje za korisničko iskustvo neprestano raste”, kaže Vesna Cosich, Brazeova potpredsjednica za Južnu Europu.

Ovo su neki od načina na koje vam Braze u suradnji s LeverUP-om može pomoći da se s lakoćom snađete u ovom kompliciranom procesu:
• Organizirana komunikacija s korisnikom na raznim komunikacijskim kanalima: Braze će vam omogućiti pregled više različitih kanala, primjerice e-mail, SMS, WhatsApp i push obavijesti, u samo jednoj platformi, te zajedničku logiku i kontrolu troškova za sve
• Efikasno korištenje podataka o korisnicima: uz Brazeovu pomoć moći ćete povezati više izvora podataka te na jednostavan način izgraditi sofisticirane segmente kupaca. Napokon ćete biti neovisni od IT tima!
• Personalizirani (ali i automatizirani) pristup svakom kupcu: prepustite repetitivne zadatke i stvaranje prilagođenog sadržaja umjetnoj inteligenciji
• Poboljšanje zadovoljstva korisničkom podrškom: i to uz smanjenje troškova!
• Povezivanje digitalnog i fizičkog profila kupca
• Marketinška automatizacija društvenih mreža i plaćenih oglasa: prilagodite sadržaj oglasa na Instagramu i Facebooku prema reakcijama vaših klijenata na promotivne e-mail poruke, i to u stvarnom vremenu
• Povećavanje odanosti kupaca: budite korak ispred konkurencije!


LeverUP i Braze održat će zajednički događaj predstaavljanja Brazea hrvatskom tržištu.
Zaintersirani će moći Brazeovu platformu vidjeti „u akciji“ i naučiti nešto novo iz “best cases” svjetskih brendova i to :

12. lipnja u vremenu od 15,30 do 19,00 sati. Događaj će se održati
na adresi; Prilaz baruna Filipovića 23A, Zagreb, Bar ‘Bez Naziva’ Lauba. Za ulaz je obavezna registracija putem LinkedIn eventa.
https://www.linkedin.com/events/7196435880532688896/

Izvor: Ja trgovac,mzz

06.06.2024. u 08:27 • 0 KomentaraPrint#^

PODUZETNICIMA 200.000 eura POTPORA


ZA UNAPRJEĐENJE POSLOVANJA

U Vukovaru u rodnoj kući Lavoslava Ružičke hrvatskog kemičara i dobitnika nobelove nagrade 1939. godine za kemiju, poduzetnicima koji su ostvarili pravo na financijsku potporu na temelju ovogodišnjeg Javnog poziva, 3 .lipnja ugovore su dodijelili gradonačelnik Ivan Penava i njegov zamjenik Filip Sušac.

Gradonačelnik Penava podsjetio je kako se potpore dodjeljuju od 2015. godine.
„Jedno cijelo desetljeće u komunikaciji s poduzetnicima s područja grada Vukovara dodjeljujemo potpore za mjere koje su njima korisne i koje im služe za daljnje poslovanje. Imali smo specifične godine, krizu s energentima i pandemiju koronavirusa, no sve smo prebrodili. Ove godine situacija je povoljna za poduzetnike, 200 tisuća eura dodijelili smo za njih 73. Najvažnije je da poduzetnici putem ovoga programa unaprijede svoje poslovanje i da postižu još bolje rezultate u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Penava. Poduzetnicima je čestitao na ostvarenim potporama te ime je poželio sreću u budućem radu.

Javni poziv otvoren je 15. ožujka a zatvoren 20. ožujka 2024. godine. Sadržavao je tri mjere kojima su se sufinancirali troškovi opremanja i uređenja poslovnog prostora, nabave strojeva, uređaja i opreme, računalne opreme i računalnih programa, troškovi priključka na distributivnu mrežu električne energije, plina, vode, promidžbene i edukativne aktivnosti.
Intenzitet potpore je bio od 40-60 % sufinanciranja ovisno o mjeri, a maksimalni znos potpore koji je pojedini korisnik mogao ostvariti je 6.000 eura.
Zaprimljeno je ukupno 145 zahtjeva, a od toga je odobreno 73 zahtjeva. Zbog neispunjavanja uvjeta iz Javnog poziva pet zahtjeva nije odobreno, a 67 zahtjeva nije razmatrano zbog utroška sredstava.

Od 2015. godine do danas putem ove mjere u vukovarsko gospodarstvo izravno je uloženo 3.948.248,73 eura.

Izvor: Grad Vukovar,mzz

06.06.2024. u 05:52 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 05.06.2024.

OSNIVANJE ŽUPANIJSKOG VATROGASNOG CENTRA U VIROVITICI



S JEDNOG MJESTA NA SVE VATRIGASNE INTERVENCIJE

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Virovitice, potpisan je između Javne vatrogasne postrojbe Grada Virovitice i Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije 3. lipnja Ugovor o međusobnoj poslovnoj suradnji kojim će se osnovati Županijski vatrogasni operativni centar sa sjedištem u Virovitici.

Ugovor su potpisali predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković i zapovjednik JVP Grada Virovitice Anto Tutić, a potpisivanju su nazočili i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus i članica Stožera civilne zaštite Grada Virovitice Sanja Kirin.

Potpisivanjem Ugovora vatrogastvo Virovitičko-podravske županije nalazit će se pod Županijskim vatrogasnim operativnim centrom u Virovitici gdje će se s jednog mjesta rukovoditi, upravljati i pozivati svi operativni vatrogasci za sve vatrogasne intervencije s područja Virovitičko-podravske županije.

“Ovo je povijesni dan u kojem ujedinjujemo vatrogastvo cijele naše županije. Zajedničkim snagama u Županijskom centru, gdje će se nalaziti telefonska centrala s brojem 193, svi naši građani moći će dobiti naše vatrogasce i sve potrebne informacije vezane za intervencije koje podižu vatrogasne djelatnosti. Trenutno se radi na infrastrukturi koja nije fizički vidljiva, već se odnosi na opremanje i formiranje sustava. Inače, imamo 54 dobrovoljne vatrogasne postrojbe i dvije javne vatrogasne postrojbe, a vatrogastvo naše županije je na prilično visokom nivou. Vatrogasci su opremljeni te redovno radimo na edukacijama, osposobljavanju i vatrogasnim vježbama. Ovo je još jedan korak u samom našem sustavu upravljanju gdje će se sada osjetiti pomak prema gore” – rekla je zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus i naglasila kako građani neće osjetiti preseljenje ni formiranje Centra.

Zapovjednik JVP Grada Virovitice Anto Tutić istaknuo je kako će novi Centar omogućiti sustav koji će podići kvalitetu vatrogasnih usluga i zaštite na novu razinu.

“U suradnji s Vatrogasnom zajednicom županije, Javna vatrogasna postrojba Grada Virovitice podržava projekt osnivanja Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Virovitici gdje će se, uz sve napore zaposlenika da se osposobe za širi rad cijele zajednice, primati dojave na području cijele županije. U dogledno vrijeme, osposobit ćemo i opremiti prostor da bude što kvalitetniji i za naše djelatnike i za građane. Trenutno imamo 19 operativnih vatrogasaca te ćemo zaposliti još njih troje kako bismo upotpunili postrojbu s 22 vatrogasca koje nam nalaže plan i procjena” – rekao je Tutić.

Ovaj korak ka ujedinjenju vatrogastva donosi mnoge prednosti, uključujući bržu reakciju na intervencije, bolju koordinaciju i efikasniju raspodjelu resursa, što će u konačnici rezultirati većom sigurnošću građana Virovitičko-podravske županije.

Izvor: Virovitičko podravska županija,mzz

05.06.2024. u 04:52 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 04.06.2024.

BAOTIĆ PRIPREMA OTVARANJE LAKIRNICE I SERVIS LIMARIJE



LOKACIJA – GRAD GRUBIŠNO POLJE

Tvrtka Baotić Nekretnine d.o.o. u suradnji sa sestrinskim društvom Auto kuća Baotić d.o.o. u Grubišnom Polju u prostoru nekadašnjeg Tvina priprema otvaranje pogon za servisiranje i popravak karoserije i lakiranje svih vrsta vozila.
Vlasnik Željko Baotić sa suradnicima 28. svibnja održao je radni sastanak s gradonačelnikom Grubišnog polja Zlatkom Mađeruhom sa suradnicima. Baotić je rekao da će u Grubišnom Polju će biti otvorena velika lakirnica i servis limarije za potrebe njihovih sedam auto kuća u Zagrebu, kao i za saniranja velikih šteta na automobilima. Pripremni radovi su već započeli. Vrijednost prve faze radova je pola milijuna eura, dok je vrijednost sveukupne investicije 2 milijuna eura. Pogon će s radom početi u devetom mjesecu ove godine , a biti zaposleno, planira se, desetak osoba. Do konačne realizacije pogon će biti opremljen najsuvremenijom Blowtherm tehnologijom vodećeg svjetskog proizvođača komora za lakiranje i sušenje vozila koja štedi energiju, smanjuje emisiju atmosferskih plinova i osigurava uslugu vrhunske kvalitete.

Tvrtka ima dugu i uspješnu tradiciju i dio je grupacije Baotić utemeljene 1981. godine. Poduzetnik Baotić istaknuo je odličnu suradnju s grubišnopoljskom gradskom upravom. Ovom je poslovnom suradnjom izuzetno zadovoljan i gradonačelnik Zlatko Mađeruh jer se radi o jednoj od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj, s kojom će, osim automobilske industrije, Grubišno Polje dobiti još benefita. Naime, u planu je još nekoliko ideja za ivestiranje, poput gradnje hotela i streljane. Ova će poznata, stabilna tvrtka Grubišnom Polju dodatno osnažiti gospodarstvenu
sliku. Izvor : Grad Grubišno Polje


ŠTO IMA GRUBIŠNO POLJE?

Grad Grubišno polje u Bjelovarsko –bilogorskoj županiji je područje od posebne državne skrbi 2. skupine i zbog svojih povlastica zanimljivo je ulagačima. Međutim ulagačima je veoma zanimljiva i prometna povezanost toga grada kroz koji prolaze tri važe prometnice D5, D45 i D28. Tako pravac D5 ima relaciju Terezino Polje-Virovitica-Veliki Zdenci-Daruvar-Okučani-Stara Gradiška, pravac D 28 je na relaciji Vrbovec-Bjelovar-Veliki Zdenci, te državna cesta D 45 na pravcu Veliki Zdenci-Garešnica-Kutina.


Dan Grada Grubišnoga Polja je 12. rujna, blagdan Imena Marijina. Posebno se obilježava i 4. studeni Dan branitelja Grada Grubišnoga Polja u sjećanje na završetak Domovinskog rata na području Grada i bivše Općine Grubišno Polje.
(m.zouhar zec)

04.06.2024. u 06:55 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.06.2024.

MEĐUNARODNO NATJECANJE U JASTREBARSKOM ARBORETUMU



EKOLOŠKA OSVJEŠTENOST I ATRAKTIVNOST

Grad Jastrebarsko koji ima oko 15 tisuća stanovnika, a 30 kilometara jugozapadno je od Zagreba biti će od 5.do 7. srpnja domaćin Europskog natjecanja arborista penjača. Natjecanje će se održati u perivoju dvorca Erdödy . Stručni žiri Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata 2022. godine proglasio je perivoj dvorca Erdödy najljepšim spomenikom parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Natjecanje organizira Hrvatska udruga za arborikulturu

„Natjecanje je uvršteno u kalendar događanja Međunarodne udruge za arborikulturu (ISA); European Tree Climbing Championship (itcc-isa.com), a ono se organizira kružno po državama Europe te se ove godine po prvi puta organizira u Hrvatskoj. Na natjecanju će sudjelovati profesionalni arboristi iz cijele Europe, demonstrirajući svoje vještine penjanja i njege stabala kroz razne discipline poput radnog penjanja, brzinskog penjanja, zračnog spašavanja, bacanja užeta i uspona. Ovo natjecanje omogućit će arboristima da pokažu svoje sposobnosti izvođenja arborikulturnih radova na siguran i precizan način.
Ovo događanje nije samo natjecateljskog karaktera, već i ključni dio Strategije razvoja održivog turizma Hrvatske do 2030. godine. Promovira cjelogodišnji turizam, očuvanje okoliša, inovativne i konkurentne pristupe te otpornost turizma.

Europsko natjecanje penjača arborista predstavlja time jedinstvenu priliku za Jastrebarsko i Hrvatsku da se pozicioniraju kao destinacije visoke ekološke osviještenosti i atraktivnosti za posjetitelje. Uz 250 natjecatelja i više od 50 volontera, očekuje se značajan dolazak posjetitelja, što će pridonijeti turističkoj ponudi grada.

Više informacija o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici ETCC natjecanja: https://www.itcc-isa.com/events/regional/etcc.

Izvor. Vijesti grada Jastrebarskog,mzz

03.06.2024. u 18:22 • 0 KomentaraPrint#^

ZA KLIMATSKU OTPORNOST LOKALNIH SREDINA



17 MILIJUNA EURA ZA 79 PROJEKATA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će 79 projekata vrijednih 17 milijuna eura .Cilj poboljšati klimatsku otpornost naših lokalnih sredina. Ugovore za njihovu realizaciju 31. svibnja su predstavnicima županija, gradova i općina u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručili Branko Bačić potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Marija Vučković ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije te Luka Balen direktor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Uz sadnju stabala i formiranje zelenih površina, sufinanciranje Fonda do 350 tisuća eura po pojedinom projektu moglo se dobiti i za ozelenjivanje nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, formiranje urbanih vrtova, ali i za projekte informiranja javnosti o klimatskim promjenama.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić istaknuo je da su zelena tranzicija i dekarbonizacija među tri temeljna prioriteta EU te se oni nalaze i u programu Vlade RH za iduće mandatno razdoblje.''Gradovi su najveći potrošači električne energije u svijetu jer emitiraju gotovo 70 posto svih stakleničkih plinova, a zauzimaju samo dva posto površine. Stoga se kroz izgradnju zelene infrastrukture i energetsku obnovu zgrada želi smanjiti potrošnja električne energije. U Hrvatskoj se u zgradarstvu troši 50 posto sveukupne električne energije te se krenulo u ambiciozni plan da se, do kraja sadašnje financijske omotnice, u našoj zemlji energetski obnovi više od dva milijuna kvadrata stambenog prostora, naglasio je.

Podsjetio je i da je Ministarstvo prostornoga uređenje, graditeljstva i državne imovine izradilo nekoliko programa kojima će doprinijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova i zelenoj tranziciji urbanih sredina. To su Program krajobrazne obnove Hrvatske, Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima te Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, sa rokovima provedbe do 2030 godine.

„Sve ovo čini temelj za promišljanje drugačijeg urbanizma koji pridonosi smanjenju rizika od šteta koje mogu prouzročiti klimatske promjene a usmjereno je ispunjenju ambicioznih planova postizanja klimatske neutralnosti EU do 2050. godine'' rekao je ministar Branko Bačić.
Direktor Fonda Luka Balen je istaknuo kako do sada već prijašnjih godina sufinancirali 122 ovakva projekata ulaganja te će još ovih 79 novih zasigurno dati doprinos održivosti ekosustava u kojima i formiranje novih zelenih površina igra važnu ulogu. Istaknuo je i važnost edukacije o klimatskim promjenama. „Iako se često čini da kao pojedinci ne možemo bitno utjecati na globalnu klimatsku situaciju, svatko od nas može i mora dati svoj osobni doprinos te svakodnevnim ponašanjem i promjenom navika napraviti korak ka održivijoj budućnosti na, kako simbolično kaže naziv našeg programa, 'zelenoj strani ulice`“, rekao je Balen.

Izvor : Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine,mzz

03.06.2024. u 05:08 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 02.06.2024.

POLITIČKA PODJELA POSLA S PLINOM ILI NEŠTO DRUGO


HERA NAKON DVIJU AFERA S PLINOM
NEMA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG VIJEĆA


Informacija da će Međimurje plin početkom sezone grijanja ove jeseni od Gradske plinare Zagreb-Opskrba preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju Međimurje plin ponudilo cijenu od 0,0095 eura po kilovat satu (eura/kWH), Hrvatska energetska regulatorna agencija službeno je objavila 29. svibnja. 2024. Međimurje plin je tvrtka u vlasništvu Čakovca, Preloga i Murskog Središća te više međimurskih općina. Ta firma je do sada opskrbljivala 29.000 kućanstava u Međimurju, a sad bi odlukom HERA-e trebala preuzeti 10 puta veći broj kućanstava, odnosno 290.000 kućanstava u Zagrebu.

Dr. Danijela Dolenec zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba u priopćenju, meilom, objasnila je činjenice o događajima s plinom u Gradu Zagrebu. Činjenice su važne jer su polazna točka za svako drugo komentiranje i druge pretpostavke zaključivanja poput pitanja i traženja odgovora da li je Gradska plinara Zagreb-Opskrba žrtva političke podjele pravde, što nije zanemarivo u hrvatskim podjelama poslova. Ili se radi o nečem drugom ? (m.zouhar zec)


Evo što dr. Dolenc kaže o propozicijama natječaja , što to znači za korisnike usluge i koji su potencijalni daljnji koraci.
Priopćenje prenosim doslovno, bez vlastitog komentiranja.

ČINJENICE O NATJEČAJU

Za početak, važno je reći da HERA na ovom natječaju:

• nije tražila obvezujuću ponude poslovne banke da će financijski pratiti prijavitelja
• nije tražila ni obvezujuću ponudu o kupnji plina

Što to znači: prijavitelj nije morao dokazati niti da ima plin, niti da ima financiranje koje će je pratiti, niti da ima tehničke uvjete kao što su broj zaposlenih ili potrebni IT sustav za obračun. Doslovno ste mogli osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijedite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj?

Po propozicijama ovog HERA-inog natječaja, Međimurje plin, paradoksalno, ne smije pružati opskrbu plinom na svom matičnom području u Međimurju, jer su dobili Zagreb. Kakav je to natječaj za javnu opskrbu građana plinom na kojem tvrtke ne dobivaju svoje matično područje ( Gradska plinara Zagreb opskrba -GPZO sada ne opskrbljuje Zagrepčane, a Međimurje plin ne opskrbljuje Međimurje)?

U svom natječaju, HERA je propisala da ponuđač mora imati:

• ili pismo namjere najvećeg pojedinačnog vlasnika da će ga financijski pratiti (a to je u slučaju Međimurje plina Grad Čakovec)
• ili neobvezujuće pismo namjere poslovne banke da će financijski pratiti ponuđača

MEĐIMURJE PLIN VODI ČLAN HNS-a


Međimurje Plin od Grada Čakovca nije dobilo potporu za ovakvu agresivnu ekspanziju, u smislu da će ga vlasnici financijski pratiti. Naprotiv, gradonačelnica Čakovca je na ovu vijest izjavila da je ljuta. Dakle, dovoljno je bilo neobvezujuće pismo namjere banke.

Važno je znati: Međimurje plin vodi član HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a na nacionalnoj razini. Koji je motiv te tvrtke i njenog direktora da, bez potpore svog najvećeg vlasnika, izgube svoje područje?

U svakom slučaju, Grad Zagreb će ovu odluku i natječaj sudski osporavati.


HERA NEMA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG VIJEĆA

Pitanje je i možemo li govoriti o Heri kao stručnom i neovisnom regulatoru, posebno uzevši u obzir njihovu ulogu i u aferi svih afera - krađi milijarde kuna iz Ine - i u aferi Plin za cent. Činjenica je da ta državna agencija već dvije godine nema izabranog predsjednika Upravnog vijeća, dakle nema osobu koja s punom odgovornošću regulira tržište plina.

HERA je 2022. nakon izbijanja afere INA dobila negativno izvješće Vlade i nadležnog saborskog odbora, tada je predsjednik Upravnog vijeća podnio ostavku i od tada HERA-u vodi v.d. Vrban (zamjenik dotadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća).


GPZO se na Herin natječaj javio kao odgovoran opskrbljivač, dakle za svoje opskrbno područje u Zagrebu, sa strategijom, odnosno ponudom, koja bi osigurala poslovanje na točki pokrića, odnosno da se ne stvaraju novi gubici.

Podsjećam: zbog ranijeg štetnog ugovora s poslovnim korisnicima, koji je bivša uprava GPZO-a sklopila samo tri dana nakon što smo preuzeli upravljanje Gradom Zagrebom u lipnju 2021. godine, GPZO je akumulirao gubitak od 70 milijuna eura.

Za one koji smatraju da je ponuda GPZO-a bila previsoka: cijena koju je GPZO dao prije tri godine bila je 9,6 eura. Sadašnja cijena od 10,2 eura je oko 7 posto veća, a u te tri godine inflacija je bila oko 20 posto. Tu se vidi da se išlo s ponudom koja bi osigurala da GPZO posluje s pozitivnom nulom, dok bi sve drugo značilo da se akumuliraju gubici koji bi se dodali na ogromne gubitke koji su nam ostavljeni od strane prethodne uprave.

MEĐIMURJE PLIN IMA 74 RADNIKA, OPSKRBA ZAGREB 500

Pitanje je može li Međimurje plin doista i opskrbljivati Zagreb. U svakom slučaju, Zagrepčani mogu biti mirni. Plin će im i dalje distribuirati Gradska plinara Zagreb (GPZ) - sva je infrastruktura, poput cijevi, u rukama tog gradskog poduzeća. A ako Međimurje plin ipak ne bude moglo opskrbljivati 290.000 zagrebačkih kućanstava, onda je zajamčeni opskrbljivač HEP.

Za one koji ne znaju: Grad Zagreb ima dvije plinske tvrtke - GPZ gradi i održava plinsku infrastrukturu, ima u vlasništvu sve plinske cijevi u Zagrebu, a GPZO se bavi preprodajom plina, jer nema svoj plin. To znači da kupuje plin od dobavljača i preprodaje ga građanima i poslovnim korisnicima. GPZ ima oko 385 zaposlenih, a GPZO oko 100 zaposlenih.

Za usporedbu: dok GPZ i GPZO (distribucija i opskrba) imaju gotovo 500 radnika, Međimurje plin (ukupno distribucija i opskrba) ima 74 radnika

Zaključno: distributivna mreža za plin ostaje ista, u rukama gradske tvrtke, Gradske plinare Zagreb, sva brojila ostat će ista, samo će račune za plin građani dobivati od druge firme, ako odluka HERA-e ne bude sudski osporena“- informacije su od dr. Danijele Dolenec, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba.

02.06.2024. u 07:39 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 01.06.2024.

SRBIJA NA PUTU ZA ČLANSTVO U EU



OTVORENA 22 OD 35 PREGOVARAČKIH POGLAVLJA

Odluka da neka zemlja želi postati članica EU počinju sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. A sama ideja da Republika Srbija želi biti članica Europskih integracija javila se u vrijeme kada je predsjednik Srbije bio predsjednik Boris Tadić , mandat je imao od 2004. do 2006., a premijer je bio Vojislav Koštunica , čiji je mandat bio od 2004. do sredine 2008. Ti su ljudi odlučili da žele živjeti u Srbiji koja će biti članica EU i taj put je krenuo. Uspoređujući razmišljanje tih osoba, tada 2005. i predsjednika Vučića, dojam je da su Tadić i Koštunica mnogo lakše odlučili da Srbija bude članica EU, nego što to Alaksandar Vučić želi danas, bar prema njegovim izjavama koje su često pristrane. Kada razgovara s državnicima s Istoka svijeta, želi biti uz njih, kada razgovara s državnicima Zapadnih zemalja, želi biti s njima .Gospodin Vučić želi sjediti na obje stolice. No ipak mu europski političari više pomažu da njega, a time i Srbiju što više približe Europskoj uniji.

STABILIZACIJA I PRIDRUŽIVANJE U STUDENOM 2005.
Pregovori o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije počeli su u studenom 2005. Ovaj Sporazum, kao i prateći Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima potpisani su u travnju 2008. godine. Savjet ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije donio je 14. lipnja 2010. godine odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Europski parlament ratifikovao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom 19. siječnja 2011. godine.

STATUS PRIDRUŽENE EU OD 1.9. 2013.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je međunarodni ugovor, koji je stupio na snagu 1. rujna 2013. godine čime je Srbija dobila status države pridružene Europskoj uniji. Dvije najvažnije obaveze koje je Srbija preuzela potpisivanjem ovog Sporazuma je uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU.

POZITIVNO MIŠLJENJE ZA SRBIJU 12.10. 2011
Srbija je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u 19. prosinca 2009.
Vijeće je na sastanku 25. listopada 2010. pozvalo Komisiju da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu Srbije, a EK je 12. listopada 2011. dala pozitivno mišljenje i preporučila da se Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje.

STATUS KANDIDATKINJE OD 1.3. 2012.

Europsko vijeće Srbiji je status zemlje kandidatkinje dodijelilo 1. ožujka 2012.
Pregovori o pristupanju između EU-a i Srbije započeli su u siječnju 2014. Dosad su otvorena 22 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Vijeće svake godine usvaja zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja u kojima se razmatra napredak koji su zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u postigli na svojem europskom putu.

U posljednjim zaključcima, usvojenima u prosincu 2023., Vijeće je pozdravilo ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju, ali je istaknulo da su napredak u području vladavine prava i temeljnih prava i normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključni te će o njima ovisiti brzina pregovora. Strane moraju raditi na trajnom smirivanju napetosti, suzdržati se od jednostranih i provokativnih mjera te zaustaviti retoriku podjele.
Srbija mora pokazati političku predanost provedbi reformi u pravosuđu, potpunom poštovanju temeljnih prava i nediskriminirajućem postupanju prema pripadnicima manjina diljem Srbije.
Vijeće je ponovno izrazilo zabrinutost zbog ograničenog napretka u području slobode govora i neovisnosti medija.
Srbija također mora pojačati napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te suzbijati sve oblike dezinformacija.

M. Zouhar Zec

01.06.2024. u 06:19 • 0 KomentaraPrint#^

FRONTEX I SRBIJA POTPISATI ĆE SPORAZUM



FRONTEX IMA IZVRŠNE OVLASTI

Vijeće Europske unije je 30. svibnja odlučilo da će EU s Republikom Srbijom potpisati sporazum o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex.
Sporazum će omogućiti EU-u i Srbiji organiziranje zajedničkih operacija koje uključuju Frontex i srpske graničare. To također znači da Frontexovi timovi za upravljanje granicom mogu biti raspoređeni u Srbiji i omogućit će Frontexu da pomogne Srbiji u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Novi sporazum zamijenit će sadašnji statusni sporazum između EU i Srbije. Sadašnji sporazum temelji se na staroj uredbi Frontexa i dopušta samo zajedničke operacije na granici Srbije s Europskom unijom.
Na temelju nove uredbe Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu iz 2019., Frontex može pomagati zemljama s kojima potpisuje sporazume na cijelom njihovom teritoriju i može izvršavati izvršne ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba.

Frontex ima sklopljene sporazume o suradnji u upravljanju granicama s Moldavijom 2022. godine, Sjevernom Makedonijom 2023., Crnom Gorom 2023. i Albanijom 2024.godine.
Nakon potpisivanja, sporazum će proći kroz postupak ratifikacije što u EU uključuje suglasnost Europskog parlamenta, a Vijeće EU dovršava konačno sklapanje sporazuma.

Izvor: Vijeće EU, mzz

01.06.2024. u 05:26 • 0 KomentaraPrint#^

< lipanj, 2024  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2024 (29)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter