Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SRBIJA NA PUTU ZA ČLANSTVO U EU



OTVORENA 22 OD 35 PREGOVARAČKIH POGLAVLJA

Odluka da neka zemlja želi postati članica EU počinju sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. A sama ideja da Republika Srbija želi biti članica Europskih integracija javila se u vrijeme kada je predsjednik Srbije bio predsjednik Boris Tadić , mandat je imao od 2004. do 2006., a premijer je bio Vojislav Koštunica , čiji je mandat bio od 2004. do sredine 2008. Ti su ljudi odlučili da žele živjeti u Srbiji koja će biti članica EU i taj put je krenuo. Uspoređujući razmišljanje tih osoba, tada 2005. i predsjednika Vučića, dojam je da su Tadić i Koštunica mnogo lakše odlučili da Srbija bude članica EU, nego što to Alaksandar Vučić želi danas, bar prema njegovim izjavama koje su često pristrane. Kada razgovara s državnicima s Istoka svijeta, želi biti uz njih, kada razgovara s državnicima Zapadnih zemalja, želi biti s njima .Gospodin Vučić želi sjediti na obje stolice. No ipak mu europski političari više pomažu da njega, a time i Srbiju što više približe Europskoj uniji.

STABILIZACIJA I PRIDRUŽIVANJE U STUDENOM 2005.
Pregovori o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije počeli su u studenom 2005. Ovaj Sporazum, kao i prateći Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima potpisani su u travnju 2008. godine. Savjet ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije donio je 14. lipnja 2010. godine odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Europski parlament ratifikovao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom 19. siječnja 2011. godine.

STATUS PRIDRUŽENE EU OD 1.9. 2013.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je međunarodni ugovor, koji je stupio na snagu 1. rujna 2013. godine čime je Srbija dobila status države pridružene Europskoj uniji. Dvije najvažnije obaveze koje je Srbija preuzela potpisivanjem ovog Sporazuma je uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU.

POZITIVNO MIŠLJENJE ZA SRBIJU 12.10. 2011
Srbija je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u 19. prosinca 2009.
Vijeće je na sastanku 25. listopada 2010. pozvalo Komisiju da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu Srbije, a EK je 12. listopada 2011. dala pozitivno mišljenje i preporučila da se Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje.

STATUS KANDIDATKINJE OD 1.3. 2012.

Europsko vijeće Srbiji je status zemlje kandidatkinje dodijelilo 1. ožujka 2012.
Pregovori o pristupanju između EU-a i Srbije započeli su u siječnju 2014. Dosad su otvorena 22 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Vijeće svake godine usvaja zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja u kojima se razmatra napredak koji su zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u postigli na svojem europskom putu.

U posljednjim zaključcima, usvojenima u prosincu 2023., Vijeće je pozdravilo ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju, ali je istaknulo da su napredak u području vladavine prava i temeljnih prava i normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključni te će o njima ovisiti brzina pregovora. Strane moraju raditi na trajnom smirivanju napetosti, suzdržati se od jednostranih i provokativnih mjera te zaustaviti retoriku podjele.
Srbija mora pokazati političku predanost provedbi reformi u pravosuđu, potpunom poštovanju temeljnih prava i nediskriminirajućem postupanju prema pripadnicima manjina diljem Srbije.
Vijeće je ponovno izrazilo zabrinutost zbog ograničenog napretka u području slobode govora i neovisnosti medija.
Srbija također mora pojačati napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te suzbijati sve oblike dezinformacija.

M. Zouhar Zec



Post je objavljen 01.06.2024. u 06:19 sati.