Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FRONTEX I SRBIJA POTPISATI ĆE SPORAZUM



FRONTEX IMA IZVRŠNE OVLASTI

Vijeće Europske unije je 30. svibnja odlučilo da će EU s Republikom Srbijom potpisati sporazum o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex.
Sporazum će omogućiti EU-u i Srbiji organiziranje zajedničkih operacija koje uključuju Frontex i srpske graničare. To također znači da Frontexovi timovi za upravljanje granicom mogu biti raspoređeni u Srbiji i omogućit će Frontexu da pomogne Srbiji u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Novi sporazum zamijenit će sadašnji statusni sporazum između EU i Srbije. Sadašnji sporazum temelji se na staroj uredbi Frontexa i dopušta samo zajedničke operacije na granici Srbije s Europskom unijom.
Na temelju nove uredbe Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu iz 2019., Frontex može pomagati zemljama s kojima potpisuje sporazume na cijelom njihovom teritoriju i može izvršavati izvršne ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba.

Frontex ima sklopljene sporazume o suradnji u upravljanju granicama s Moldavijom 2022. godine, Sjevernom Makedonijom 2023., Crnom Gorom 2023. i Albanijom 2024.godine.
Nakon potpisivanja, sporazum će proći kroz postupak ratifikacije što u EU uključuje suglasnost Europskog parlamenta, a Vijeće EU dovršava konačno sklapanje sporazuma.

Izvor: Vijeće EU, mzz


Post je objavljen 01.06.2024. u 05:26 sati.