Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAPOVJEDNIK NATO SNAGA ZA EUROPU KOD MILANOVIĆA



GODIŠNJI SASTANAK ZEMALJA SREDIŠNJE EUROPE U SPLITU

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se 10.lipnja u svom uredu na Pantovčaku sa zapovjednikom NATO snaga za Europu i zapovjednikom američkih Oružanih snaga za Europu generalom Christopherom Cavolijem.

Povod da general Cavoli dođe u Hrvatsku je održavanje godišnjeg sastanka načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja središnje Europe. Sastanak se 10. i 11. lipnja održava u Splitu .Domaćini sastanka su načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i general Cavoli. Na sastanku su predstavnici oružanih snaga Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, te predstavnici oružanih snaga Turske i Moldavije.

Na sastanku s predsjednikom RH Milanovićem su razmotrene teme koje su na dnevnom redu godišnjeg sastanka NATO-a, uključujući brojne izazove povezane sa sigurnosnom situacijom u Europi i ruskom agresijom na Ukrajinu. Razgovaralo se i o razvoju savezničkih vojnih sposobnosti, uključujući potrebu jačanja vojne industrije. Razmijenjena su mišljenja o budućim izazovima na euroatlantskom području pri čemu je predsjednik Milanović naglasio važnost kolektivne obrane za Republiku Hrvatsku.

Uz generala Cavolija na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su Nathalie Rayes veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, Kate Byrnes civilna zamjenica i savjetnica za vanjske poslove, vojni izaslanik obrane SAD-a u Hrvatskoj brigadir Scott McLearn, prva tajnica u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj i šefica Odjela za političke i ekonomske poslove Amanda Lillis i izvršni časnik zapovjednika savezničkih snaga za Europu brigadir Russell Cook.
Izvor: Internet ured predsjenika,mzz


Post je objavljen 10.06.2024. u 19:23 sati.