AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 30.01.2024.

PRVE ZGRADE U SISKU



ROK GRADNJE JE GODINA DANA

U Sisku je 30. siječnja položen kamen temeljac za gradnju prvih šest zgrada temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom. Kamen je zakopao sam ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, koji je ujedno i podpredsjednik Vlade RH, uz nazočnost direktor-a APN-a Dragana Hristova i župana Sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka.
Ukupna vrijednost izgradnje šest više stambenih zgrada s uređenjem okoliša, kao i prethodno čišćenje i uklanjanje postojećih građevina, iznosi 14 milijuna eura te će se financirati sredstvima državnog proračuna.
Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić naglasio je da se ovim projektom osigurava primjeren smještaj za naše sugrađane koji čekaju obnovu svojih domova ali i omogućuje revitalizacija, kako Siska tako i čitave Sisačko-moslavačke županije.

''S novih 36 zgrada uvjeren sam da pružamo šansu i mogućnost mladim ljudima da dođu i ostanu živjeti na ovom području, a kroz ostale projekte usmjerene prema gospodarskom razvoju će se osigurati i nova radna mjesta, zaključio je.''

Objekti će činiti šest zgrada na jednoj građevnoj čestici, niz po tri zgrade u dva reda Svaka zgrada je sa po 19 stanova - tri kata plus prizemlje -, veličine 34-90 m2, od jednosobnih do četverosobnih.
Izvođač je zajednica ponuditelja ZP LAVČEVIĆ d.d. i LAVČEVIĆ INŽENJERING d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtki TOMTING 2010 d.o.o. iz Zagreba. Rok završetka gradnje je godina dana.
Pravo na smještaj u te stanove imati će vlasnici oštećenih nekretnina oštećenih u potresu, u kojima sada nije moguće boraviti, i biti će tu do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi.
U narednim danima trebala bi započeti i gradnja zgrade u Ulici A.G Matoš u Sisku, dok su u postupku nabave izvođača radova još dvije zgrade u Petrinjskoj ulici u Sisku te po jedna zgrada u Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Kutini i Sunji.
Od ukupno 36 zgrada koje će se graditi na području Sisačko-moslavačke županije, za njih 20 planira se gradnja u Sisku, 8 u Petrinji, 2 u Topuskom, te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici. Riječ je o tipskim zgradama s po 13 stanova, koliko će biti u3 zgrade, te po 19 stanova u 33 zgrade.

Na području Sisačko-moslavačke županije trenutno se gradi 12 zgrada financijskim sredstvima EU u sklopu „Operativnog programa konkurentnost i kohezija “Osam zgrada u Petrinji i četiri u Glini završene ssu i useljene krajem 2023. godine.

U GLINI SVI ZAHTIJEVI U POSTUPKU RIJEŠAVANJA

Dan prije, 29. siječnja ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Gline Ivan Janković održali su radni sastanak u Glini na kojem su razgovarali o obnovi višestambenih zgrada. Vlada i Grad Glina zajedno će obnoviti središte Gline, zaštićenu kulturno-povijesnu cjelinu, zaključili su. Zaštićena kulturno-povijesna cjelina u centru Gline bit će potpuno obnovljena. Grad će riješiti imovinske odnose i statuse zgrada te pripremiti prijedlog projekta, a Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osigurat će logističku i financijsku potporu. . "Kuća hrvatske himne" je u obnovi, a započela je i obnova zgrade nekadašnje gimnazije na Trgu bana Josipa Jelačića. Ta će zgrada biti preuređen
a u stambeno-poslovno zgradu sa šest poslovnih prostora i 10 stanova, a vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura.
„Obnovit ćemo Glinu u cijelosti, nećemo stati samo na obnovi kuća i višestambenih zgrada već ćemo revitalizirati i centar grada“, poručio je Bačić.
Naglasio je kako su u Glini svi zahtjevi za obnovu višestambenih zgrada u postupku rješavanja - ili u obnovi ili u procesu rješavanja statusa.
U Vukovarskoj ulici grade se tri stambene zgrade s ukupno 57 stanova, koji bi trebali biti useljeni do kraja godine. Vrijednost radova iznosi devet milijuna eura.Stanovi se grade za korisnike kuća i stanova u državnom vlasništvu, ali moguće je da će ih koristiti i ostali građani koji čekaju obnovu stanova ili kuća.

Ministar Bačić nije zadovoljan dinamikom obnove, iako je na području Gline do sada obnovljeno 1000 objekata. Zadovoljan je što je izmjenama Zakona o obnovi proces ubrzan, ali javna nabava i nedostatak radne snage ostaju izazovi.Trenutno je raspisano 1500 natječaja za javnu obnovu. Ministar Bačić kaže kako bi bio sretan ako ih 1000 bude riješeno. Često se događa da na natječaje stignu ponude znatno više od cijene predviđene projektom ili se nitko ne javi na natječaj.Bačić je najavio da će taj problem pokušati riješiti objedinjavanjem većeg broja objekata na nekom području u jedan projekt i postupak. Tako bi se, primjerice, za obnovu središta Gline od ponuditelja tražio cjeloviti projekt i plan realizacije.
Izvor: resorno ministarstvo, mzz

30.01.2024. u 17:29 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 29.01.2024.

NATJECANJE MLADIH BARISTA U UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI U UTRINAMA



KRATKI, DUGI I FLER KOKTELI

U srednoj školi “Ugostiteljsko- turističko učilište” u naselju Utrine, u Zagrebu održano je 26. siječnja Međunarodno natjecanje učenika barista.
To je 4. po redu natjecanje učenika koji se školuju za zvanje konobara barmena u toj školi. A jedan segmenat konobarskog znanja je i priprema alkoholnih pića, dugih, kratkih i tzv.fler . Doputovali su u Utrine učenici iz petnaestak hrvatskih gradova i ugostiteljskih škola iz Siska, Velike Gorice, Bjelovara, Pitomače, Virovitice, Rovinja, Korenice, Raba, Zadra…Gosti su stigli iz Slovenije, Crne Gore i Srbije.
Bilo je veselo sa mnogo glazbe i dinamično u atmosferi natjecanja pripreme alkoholnih pića koktela čije su boju, okus i miris ocjenivala trojica iskusnih barista u tom poslu i to Saša Lovrenšćak učenik prve generacije ove škole, Josip Novačić i gospodin Dario . Natjecanje se odvijalo u sportskoj dvorani Ugostiteljsko- turističkog učilišta. Učenici natjecatelji, svi u odjeći kakvu nose konobari kada poslužuju goste, po troje njih, pripremali su koktele po vlastitoj recepturi na jednoj manjoj pozornici uz pratnju vrlo glasne glazbe i šarmantnog voditelja Aleksa Curaća, koji je sve mlade natjecatelje hrabrio, poticao, ljubazno im se obraćao i stvarao jednu pozitivnu, ali napetu natjecateljsku atmosferu. Nakon što bi koteli bili završeni sami natjecatelji donosili su ih na stol pred ocjenjivače, koji su temeljem kušanja, promatranja i udisanja mirisa dijelili ocjene. Ocjene su bile u realnom nizu od jedan, ali je 15 bila već visoka ocjena. A ocjenjivanje je pračeno pljeskom i odobravanjem, od učenika koji su sjedili nedaleko ocjenjivačkog stola.
Posebno je bilo zanimljivo natjecanje u barskoj disciplini fler. To je ono kada barista tijekom pripreme koktela s čašama i bocama izvodi, u ritmu glazbe, razne neočekivane pokrete, poput bacanja čaša i boca u visinu itd, a pritom radi koktel za gosta. Ta je disciplina imala samo četiri natjecatelja, dva dečka i dvije djevojke, učenike ugostiteljske škole.

TURIZAM JE NETWORK

U barskoj disciplini kratka pića natjecala su se 24 učenika, a u disciplini duga pića 25 učenika. Iz Slovenije točnije iz Bleda iz” Više strukovne škole za ugostiteljstvo velnes i turizam Bled” natjecale su se tri djevojke studentice. S njima je došao direktor škole mag. Peter Mihelčić
Direktor Mihelčić kaže “ S kolegom Zelićem sam se sreo u Karlovcu na jednom natjecanju i suradnja je krenula. Napravili smo ovdije i promiciju naše više škole u Bledu, sa željom da ovi đaci postanu meneđeri ugostiteljskih turističkih poduzeća i da studiraju na Bledu. Cijela vertikala nam je potrebna, jer u turizmu mi ne govorimo o radnoj snazi, već o damama i gospodi, a kada se nudi servis gostima to su opet dame i gospoda. Čitav rang servisa u što ulaze konobari, kuhari, slastičari treba imati višu razinu, da to bude odličan servis – a gosti su spremni da to plate “- kaže gospodin Mihelčić te nastavlja “ U Sloveniji postoji Nacionalni program za turizam koji obrađuje kako mlade dovesti u ugostiteljsku branšu. Kulinarstvo je na dobrom putu radi šou programa koji su na televiziji, ali mnogo treba napraviti za konobare, barmene, someliere . Važan je onaj mekani dio- osoblje pred gostom mora biti ljubazno, prijazno, važni su strani jezici. Cijela Europa je u problemu zbog ugostiteljstva. Malo je školovanih kadrova. Deset godina su hotelijeri uzimali CV i birali koga će zaposliti, sada dolazi svatko na posao u ugostiteljstvo bez biranja. Ova branša zato mora napredovati.Škole se bore za kadrove. Zato smo tu. Ja volim da su razredi sa miks studentima, da su tu studenti iz Austrije, Hrvatske, Crne Gore. Turizam je network.

GDJE SU UGOSTITELJI POSLODAVCI?

Direktor Više strukovne škole za ugostiteljstvo velnes i turizam Bled, Peter Mihelčić govori “ Studenti vole da idu raditi u praksu u Grčku, u London, Pariz, Madrid. Ali mi u Bledu smo javna viša škola i trebamo ih motivirati da se vrate. Idite van, zaradite, naučite strane jezike, a poslije se vratite i otvarajte svoje restorane i svoje ugostiteljske objekte, budite poduzetnici. A otvoriti svoj biznis možeš ako imaš investicije i ako imaš kompetencije”- kaže direktor škole mag. Mihelčič. Upravo je direktor Mihelčič bio student prve generacije ove visoke javne škole na Bledu i naglašava.” Ta škola obrazuje “midl” meneđment šefa sale, šefa restorana itd. Ta visoka škola u Bledu ima Dan otvorenih vrata 16. i 17. veljače.”
Koristim priliku razgovarati i čuti profesora Usluživanja, master ekonomistu Miroljuba Liđića koji je na ovo natjecanje učenika barista u Utrine doveo dva učenika iz Ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje u Srbiji. Gospodin Liđić kaže da je na ovom natjecanju već četvrti put s učenicima:
” Mnogo ugostiteljskih radnika iz Srbije dolazi raditi u Hrvatsku, posebno u Primorje, od Dubrovnika, Splita, do Istre, Rijeke, Pule, Rovinja i ostalih gradova što neminovno dovodi do nedostatka ugostiteljskog kadra u Srbiji .Čim učenici iz ugostiteljske struke steknu priliku, odlaze na rad u Hrvatsku, jer su plaće, koliko sam ja upoznat, duplo veće nego u Srbiji. Diploma je mjerilo obuke, a kada je učenik školovan za ugostiteljski posao, naravno da je kvalitetniji”.
Gospodin Liđić hvali organizaciju ovog natjecanja učenika barista te kaže da je to vrhunski organizirano. Sreo je više kolega iz škola iz Hrvatske, koji su došli sa svojim učenicima, porazgovarao je s ocjenjivačima, koji imaju vrlo mnogo iskustva i znanja. Primjetio je da turizam spaja ljude, ali je gospodin Liđić izrazio čuđenje što ovdije nema nijednog hotelskog poslodavca, kao ni iz restorana ni bara. “Trebalo bi ih zanimati da vide što ta djeca znaju, kako se ponašaju da li imaju tremu. Hotelske firme ovdije trebaju pronaći kadrove, a trebali bi vidjeti i tko ih uči” – kaže gospodin Liđić. On navodi i slijedeće “ Djeci je potrebno omogućiti da se upoznaju, da razgovaraju, razmjene iskustva, da stječu sampouzdanje u sebe, zato su ovakva natjecanja veoma dobrodošla”.

MENTORI NASTAVNICI SU POKRETAČI

Natjecanje barista, učenika u Ugostiteljsko- turističkom učilištu” u naselju Utrine, Kombolova 2a pokrenuli su nastavnici predavači struke, profesor Zoran Zelić i profesor Majcen. Profesor Majcen je bolestan i u bolnici je na nekoj operciji, a professor Zelić nije pak dovoljno razgovorljiv. Kaže tek da radi u školi 30 godina, predaje “ Ugostiteljsko posluživanje” i da je prije četiri godine došao na ideju da krene s natjecanjeima u formi barista, za učenike koji se školuju za ugostitelje. A u školi je, osim programa za konobare, program i za školovanje kuhara i slastičara, te hotelijera za kojeg školovanje traje četiri godine. Kaže da se djeca moraju upoznati, družiti i tako na neki način biti u vezi, jer ima onih koji završe ugostiteljsku školu, a onda odu u policajce, odu raditi neke druge poslove. Kaže prof. Zelić da hrvatski turizam treba ugostiteljsku struku, a da sa djecom treba raditi da bi ostala u tom poslu za koji se školuju.
Svi kokteli koje su učenici radili po vlastoj recepturi su bili pravi i pitki. I svaki je koktel dobio ime Baza su bila alkoholna pića koja je sponzorirao Badel , kao što je votka Svarok, antic Pelinkovac itd. Gospodin Mladen Zrno bio je na natjecanju barista prisutan kao predstavnik tvrtke BADEL. Začine je sponzorirala tvrtka BOTANIKA, ugostiteljsku opremu CRO MARIS iz Rijeke .

PRIZNANJA I PEHARI

Poredak učenika natjecatelja i kategorije u kojima su dobili pismeno priznanje i prikladan pehar
Koji će ih sa stola ili vitrine posjećati na natjecanje barista u kome su sudjelovali:
U NATJECANJU – FLER 1.Leon Ratković 2. Ivona Belčić 2. Anica Poplašen 3. Marko Čoso
NAGRADU PUBLIKE DOBILI SU :1. Bartol Grozdanić 2. Nina Bartolić 3. Dorijan Vuković
NAJBOLJI STRUČNI RAD : 1.Valentina Nikolić 1. Pauša Radonjić 2.Lana Tudašek 2.Dominik Horvat 3.Lucija Ramljak 3.Lara Peradinović
NAJBOLJA KREACIJA: 1.Andrija Šopec Kuzminski 2. Kristijan Barišić 3.Barbara Bamić
NAJBOLJA KREACIJA ZA DUGI KOKTEL : 1. Antun Tomašin 2.Klara Maijan 3.Lucija Sokalić
NAJBOLJI OKUS : 1.Petar Prpić 2.Dorijan Akrap 3.Maja Pejčinović
KRATKA BARSKA MJEŠAVINA: 1. Leon Švec 1.Laura Stojan 2.Ivan Francisković 2. Danilo Novović
3.Ante Rak 3. Melani Morgan
DUGA BARSKA MJEŠAVINA : 1.Petar Marčinković 1. Marko Vukušić 2. Danijel Špehar 2. Viktorija Kesić 3. Nikola Varešanović 3. Ivana Gabić
Pitam jednog učenika natjecatelja o imenu i sastvu koktela koji je on napravio. Andrija Šopić Kuzminski, učenik 3. razreda ugostiteljske škole kaže: “ Koktel sam nazvao “spajsi” (spices), a sastav mu je bio votka, surup od đumbira, sirup od hibiskusa, malo biter lemona, malo cijeđene limete i za dekoraciju na vrhu nasjeckani đumbir .”

Margareta Zouhar Zec

.

29.01.2024. u 11:19 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 28.01.2024.

EK POKREĆE DIJALOG O BUDUĆNOSTI POLJOPRIVREDE U EU



OBLIKOVATI ZAJEDNIČKU VIZIJU

U svom govoru 2023. o stanju Europske unije 2023. koji je održala 13. rujna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Europska komisija pokrenuti strateški Dijalog o budućnosti poljoprivrede u EU.

Pokretanje strateškog Dijaloga o budućnosti poljoprivrede započelo je 25. siječnja u Bruxellesu, sa 27 predstavnika zemalja EU. Smisao je oblikovati zajedničku viziju budućnosti poljoprivrednog i prehrambenog sustava EU-a.
Strateški dijalog okupljati će dionike iz čitavog poljoprivredno-prehrambenog lanca, uključujući poljoprivrednike, zadruge, poljoprivredno-prehrambene tvrtke i ruralne zajednice, kao i nevladine organizacije i predstavnike civilnog društva, financijskih institucija i akademske zajednice. Nakon uvodnog sastanka, koji će se održati u prvoj polovici 2024. godine, organizirat će se niz tematskih sastanaka.
Vijeće i Europski parlament bit će uključeni u proces.

Profesor Peter Strohschneider imenovan je predsjedateljem Dijaloga , na temelju njegovog dugogodišnjeg iskustva. Bio je predsjedavajući „Povjerenstva za budućnost poljoprivrede“ savezne vlade Njemačke.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je: „Sazrelo je vrijeme za stvaranje novog konsenzusa o hrani i poljoprivredi među poljoprivrednicima, ruralnim zajednicama i svim drugim akterima u poljoprivredno-prehrambenom lancu EU-a. Poljoprivrednici i prehrambena industrija EU-a našim građanima pružaju zdravu i visokokvalitetnu hranu i daju središnji doprinos gospodarstvu, posebno u ruralnim područjima. Oni ulažu goleme napore da doprinesu našim zajedničkim zelenim i digitalnim prijelazima. Ali istodobno su suočeni sa širokim rasponom izazova, od klimatskih promjena, preko inflacije do nestabilnih utjecaja na tržište. Ovim strateškim dijalogom stvaramo forum za pružanje jasne vizije za budućnost, na dobrobit svih.”

Cilj strateškog dijaloga je obuhvatiti sve politike vezane uz poljoprivredu i proizvodnju hrane kako bi se ojačalo naše razumijevanje trenutnih i očekivanih izazova.

Izvor : priopćenje ek, mzz

28.01.2024. u 21:47 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.01.2024.

GOSPODARENJE OTPADOM NA „LEĐIMA“ PROČISTAČA OTPADNIH VODA?

PRVI, PA ŽELI I DRUGI MANDAT – NA OTPADU

Možemo, politička platforma jedna je od 24 parlamentarne stranke u Hrvatskom saboru i ta platforma ima kandidatkinju za premijerku, saborsku zastupnicu Sandru Benčić. Platforma
radi, prema svom planu i želi osvojiti vlast a HDZ poslati u oporbu, jer imaju vrlo mnogo prigovora na rukovodeće članove HDZ-a. Ideja je legitimna, ali onaj tko dolazi mora biti mnogo bolji od onog tko odlazi. Jer u protivnom građani će dobiti istu kvalitetu ljudi i neznanja u svojoj regionalnoj i lokalnoj sredini. Građani zaslužuju, ne prosječno, ne dobro, već najbolje.


PRVI, PA ŽELI I DRUGI MANDAT – NA OTPADU

Gradom Zagrebom upravlja gradonačelnik Tomašević, kome je Možemo – stranka. Međutim ideje gradonačelnika Tomaševića u posljednje vrijeme su teško shvatljive. Budući da je najveći gradonačelnikov poslovni izazov, otpad, odnosno smeće, a on je rekao kako je“ na smeću dobio prvi mandat, te će na smeću dobiti i drugi mandat“ rješenje otpada u gradu Zagrebu tumači na potpuno nerazumljiv način. Naime da bi se zatvorilo odlagalište gradskog otpada Jakuševac, gradonačelnik je rekao da je prije toga potrebno izgraditi novo postrojenje. A to postrojenje
će imati obradu miješanog otpada, sortirnicu i kompostanu u Resniku . Ono što je najnejasnije je to što će, prema riječima gradonačelnika Tomašević,a to postrojenje biti sagrađeno na prostoru pročistača otpadnih voda. Što to zapravo znači i kako je to izvedivo?

PROČISTAČ VODA NA POVRŠINI OD 100 HEKTARA

Znači li to da će pročistač otpadnih voda koji je do sada bio važan, odjednom postati nevažan, i da bez njega Grad može egzistirati? Koncesija će se s pročistačem raskinuti, tumači gradonačelnik građanima iako je ona do godine 2028. dogovorena, ali raskid će uspjeti, smatra gradonačelnik Tomašević u roku od šest mjeseci i tu na tom zemljištu će se graditi Centar za gospodarenje otpadom!!!
Lokacija Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba nalazi se u jugoistočnom dijelu grada Zagreba na lijevoj obali rijeke Save, u Gradskoj četvrti Peščenica – Žitnjak, na površini od oko 100 ha. Znači li to uistinu da će na mjestu pročistača voda, biti građen centra za gospodarenje otpadom? A pročistač otpadnih voda – hoće li on biti obustavljen, zaustavljen, uništen, onesposobljen – ili što će biti s njim? Ali zašto je onda građen ako je namjera sada izbaciti ga iz funkcije ? Hoće li sada , kulturno rečeno, njegova lokacija dobiti drugo postrojenje, dakle biti će prenamijenjena i pročistač će postati Centar za gospodarenje otpadom? Ali kako i gdje'? Na 100 hektara? Pa da je i na 90 ha to je ogromna površina za centar za gospodarenje otpadom. Ta površina nije realna, jer je prevelika. Ali na toj površini od 100 hektara su postrojenja bazena. Šta se na toj lokaciji može raditi?

PRVI UNIŠTITI, DRUGI SAGRADITI

Pročistač je projekt velike investicije od 300 milijuna eura! Ali ono što govori gradonačelnik Tomašević- jedino tako može biti izvedeno. Centar za gospodarenje otpadom, raditi će se na „leđima“, na istoj lokaciji na kojoj je ovoga trenutka pročistač otpadnih voda . Ako je uistinu tako to je katastrofična ideja! Tko, koji politički faktor smije uništavati jedan projekt velike vrijednosti da bi sagradio drugi, jer je baš on tako odlučio?
Tomašević govori i slijedeće „ Imamo lokaciju, imamo studiju, imamo novac i ako treba postrojenje ćemo financirati sami uz pomoć europskih razvojnih banaka. Tražimo samo da nas se ne opstruira, kao dosad“ No Tomašević nije iznio javnosti ništa jasno o projektu gospodarenja otpada osim već spomenutog : postrojenje za obradu miješanog otpada, sortirnica i kompostana . Tomašević izriče želju za drugim mandatom, a komunikacija mu je loša, i nedostatna, kao i posao sa gradskim smećem. Na njegovoj se funkciji malo toga može provesti i rješavati - iz ureda. Dvoje doktora nauka koji su njegovi zamjenici gledaju njegova leđa, dok on metodom pokušaja i pogrešaka traži rješenja u najvećem Hrvatskom gradu. Prije samo tri tjedna gradonačelnik Tomašević je na press konferenciji govorio kako će graditi spalionicu u Resniku. Očito je ipak došao do informacije da su spalionice svršeno vrijeme za Europsku komisiju koja ih više ne podržava i gradnju ne financira

Veliki apetiti. Mali kapacitet. Tradicija se nastavlja.

Margareta Zouhar Zec

27.01.2024. u 19:31 • 0 KomentaraPrint#^

KONCESIJA PROČISTAĆA OTPADNIH VODA OD 2000.-2028.



ČUVA POSTOJEĆA I POTENCIJALNA VODOCRPILIŠTA

Ukratko o pročistaću otpadnih voda koji ima koncesiju do 2028. a koju gradonačelnik Tomašević namjerava raskinuti, jer Gradu treba prostor za gradnju postrojenja za gospodarenje otpadom:

„U prosincu 2000., između Grada Zagreba i Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o., potpisan je Ugovor o koncesiji na vrijeme do 2028. nakon čega će pročistač biti predan na upravljanje Gradu Zagrebu. Pročistač otpadnih voda je kompleksan projekt
Projekt čine
• Objekti centralnog uređaja (mehaničko i biološko pročišćavanje i obrada mulja) - veličine izgradnje 1.2 mil. ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću povećanja kapaciteta do 1.5 mil. ES
• Objekti uprave, pogona i servisi
• Glavni dovodni cjevovod otpadnih voda iz Novog Zagreba na CUPOVZ u duljini od 10 km i crpna stanica Mičevac
• Zatvaranje i dogradnja Glavnog odvodnog kanala (GOK-a) u duljini 5,5 km
• Domovinski most (prometno-instalacijski objekt)
• Izgradnja Čulinečke ceste od Slavonske avenije do Radničke ceste.
Ukupna vrijednost investicije iznosi 313 milijuna eura.

Lokacija Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba nalazi se u jugoistočnom dijelu grada Zagreba na lijevoj obali rijeke Save, u Gradskoj četvrti Peščenica – Žitnjak, na površini od oko 100 ha.

Između Grada Zagreba i Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o., u prosincu 2000. godine potpisan je Ugovor za gradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba i pripadajuće infrastrukture. Na ovaj se način u okviru projekta trajno rješava problem odvodnje i pročišćavanja kanalizacijskih voda grada Zagreba.

Ovaj Projekt je značajan građevinski i ekološki zahvat kojim se rješava problem zagađenja i ugroženosti podzemnih voda. Njime se čuvaju postojeća i potencijalna vodocrpilišta u gradu Zagrebu te na području toka rijeke Save nizvodno od Zagreba.

Grad Zagreb je u proteklih nekoliko godina pokrenuo intenzivne aktivnosti na pripremi projekta dogradnje postojećeg Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na napredniji, III. stupanj pročišćavanja u cilju ispunjenja obveza iz vodno-komunalnih direktiva EU.
Treći (III.) stupanj pročišćavanja otpadnih voda podrazumijeva smanjenje koncentracije suspendirane i organske tvari te ukupnog dušika i ukupnog fosfora ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti ".

Izvor: zagreb.hr , (mzz)

27.01.2024. u 19:25 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.01.2024.

MILANOVIĆ PRIOPĆENJEM REKAO MIŠLJENJE O TURUDIĆEVU IZBORU OD STRANE VLADE RH



SUDAC SA SUSPEKTNIM VEZAMA

Premijer Andrej Plenković RH i sedam ministara koji su saslušavali klandidate koji su se kandidirali za mjesto glavnog državnog odvjetnika RH došli su do zaključka da je među kandidatima a to su bili suci Nikša Wagner, Emilio Kalabrić, Ivan Turudić i Mladen Dragičević, najbolji kandidat Ivan Turudić
. Andrej Plenković je 25. siječnja objavio da će Ivana Turudića predložiti Hrvatskom Saboru da ga odabere glasanjem i time potvrdi za predsjednika DORH.


Tim je povodom Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izdao priopćenje koje objavljujem:

"Budući da je Vlada RH predložila Hrvatskom saboru da za glavnog državnog odvjetnika izabere suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, obistinila su se strahovanja da se izborom novog glavnog državnog odvjetnika zapravo i DORH namjerava staviti pod potpunu političku kontrolu aktualne vlasti, odnosno Andreja Plenkovića. Suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika značit će političko porobljavanje DORH-a s ciljem instrumentalizacije te institucije u korist aktualne vlasti, a na štetu zakonitosti, pravde i pravednosti.

Predloženi kandidat, Ivan Turudić, ne zadovoljava ni minimalne kriterije koji se u demokratskom društvu podrazumijevaju prilikom izbora na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Ivan Turudić nije politički neovisan, nije etičan, a nema ni profesionalni ugled nužan za obavljanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika. Baš suprotno, jedini je od svih sudaca u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklarira svoju bliskost i privrženost HDZ-u. A to ga u startu kompromitira i baca debelu sumnju u njegovu samostalnost, a time i sumnju u neovisnost DORH-a. Riječ je o sucu koji je zbog svojih suspektnih veza i povezanosti s osobama iz kriminalnog miljea već trebao biti udaljen iz sudačke profesije, a ne predložen na čelo institucije kojoj je prioritet borba protiv korupcije i kriminala.

Andrej Plenković, sada je sigurno, ne želi samostalan i neovisan DORH, ne želi pokretanje istraga i progon kriminala i korupcije. Baš suprotno, namjerava spriječiti svaku istragu protiv političke klike kojom je usko okružen i povezan. Izmjenom Kaznenog zakona, kojom se želi spriječiti otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, Andrej Plenković je samo pripremao pravni teren za dovođenje Ivana Turudića u DORH. Lex AP-om mu je dao odriješene ruke da može zastrašivati novinare i progoniti sve koji pokušaju otkriti istinu o pogodovanju, korupciji i kriminalu Plenkovića i suradnika. Ivan Turudić na čelu DORH-a i Lex AP zajedno zlokobni je Plenkovićev paket koji poklanja Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora s ciljem da spriječi i zaustavi svaku istragu koja može ugroziti njegove osobne i političke interese.

Nije to prvi pokušaj porobljavanja institucija, Andrej Plenković je na žalost uspješan u toj raboti štetnoj za Hrvatsku. Isto je pokušao učiniti planiranim ustavnim udarom na Vojnu sigurnosno obavještajnu agenciju lani, kada je mimo Ustava i zakona i zaobilazeći Predsjednika Republike namjeravao podvrgnuti VSOA-u isključivo svojoj volji, ali je u tome spriječen. Predloženo imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika bez sumnje je najopasniji Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije na valu njegovog ovladavanja državom. Nasrtaj koji ne smije proći. Građani Hrvatske to moraju znati, a svi koji sudjeluju kao suučesnici u tome morat će preuzeti odgovornost za trajnu štetu koju će ovo imenovanje nanijeti Hrvatskoj."

Izvor: Priopćenje predsjednika RH,( MZZ)

26.01.2024. u 05:29 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.01.2024.

SREDSTVIMA EU GRADI SE NASUVREMENIJA BOLNICA U PORTUGALU


130 ORDINACIJA, 360 BOLNIČKIH KREVETA,
67 MJESTA ZA DNEVNE PACIJENTE


Regionalni i urbani razvoj EU na svojoj internet stranici objavio je 23. siječnja zanimljivu informaciju u koji se kaže da će EU s više od 40 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) financirati izgradnju nove, najsuvremenije središnje bolnice u Portugalu u regiji Alentejo u gradu Evori, čime će se općenito poboljšati pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama za oko 470 tisuća ljudi koji žive u regiji.

Evora je naime povijesni grad s kraja 12. i početka 13. stoljeća na najvišoj točki grada u kome su ostaci hrama: 16 granitnih stupova visine 7,68 metara koji su sagrađeni u 1. stoljeću u čast preminulom caru Augustu. U gradu Evori je i istoimena rimokatolička crkva gotičke arhitekture koja je 1988. ušla u svjetsku baštinu UNESCO-a. Grad Evora je u pokrajini Alentejo, što je jedna od pet pokrajina koliko ih ima Portugal.

Povjerenica za koheziju i reforme Europske komisije Elisa Ferreira, koja je portugalka, a na mjesto povjerenice Europske komisije je nominirana od vlade Portugala, rekla je: „Zahvaljujući kohezijskim fondovima, ovaj će projekt poboljšati kvalitetu života mnogih Europljana poboljšanjem pristupa zdravstvenoj skrbi za oko 470 tisuća ljudi, što će poboljšati prevenciju, rano otkrivanje i liječenje bolesti. Bolja zdravstvena ustanova s boljim radnim uvjetima za osoblje, a mogla bi privući zdravstveno osoblje, nove stanovnike, posjetitelje, tvrtke i obrazovne organizacije u regiju, općenito potičući lokalno gospodarstvo i stvarajući radna mjesta.”

U informaciji o novoj bolnici se dalje kaže „Nova zgrada bolnice financirana iz Regionalnog operativnog programa Alentejo za programsko razdoblje 2014.-2020., zamijenit će sadašnju bolnicu do Espírito Santo de Evora (HESE). Moderni prostor služit će kao glavna bolnica za središnje područje regije Alentejo, eliminirajući potrebu da pacijenti putuju na velike udaljenosti radi liječenja i hitne pomoći.“
Impozantno zvuče i slijedeće informacije o bolnici u portugalskoj provinciji Alentejo „Bolnica će imati 130 ordinacija i 67 mjesta za dnevne pacijente, što predstavlja povećanje od oko 35% odnosno 50% u usporedbi s trenutno dostupnim kapacitetima na HESE. Na raspolaganju će biti 360 bolničkih kreveta u pojedinačnim sobama, s mogućnošću povećanja na 478 kreveta u hitnim slučajevima pretvaranjem jednokrevetnih u dvokrevetne sobe. Okolina bolnice također će biti adaptirana tako da će uključiti dvije nove ceste, pješačke i biciklističke staze, kako bi se bolnica povezala s obližnjim prometnim pravcima.
Bolnica također predstavlja važan korak u smanjenju emisija CO2 jer će pacijentima omogućiti lokalno liječenje, čime će se smanjiti vrijeme putovanja i udaljenost. Emisije će se dodatno smanjiti zahvaljujući floti vozila hitne pomoći s nultim emisijama i najsuvremenijem dizajnu zgrade koji će uključivati obnovljive izvore energije za proizvodnju tople vode, medicinsku opremu koja štedi energiju i korištenje klima uređaja oprema za nadzor radi optimizacije njihove energetske učinkovitosti.“
Portugal, po političkom uređenju polupredsjednička republika, ima 10 i pol milijuna stanovnika, članica je EU od 1.1. 1986. godine, a u euro zoni od 1.1. 1999. godine, u schengen zoni od 26.3. 1995. godine.

Izvor: EU regional and urban development, wikipedia, mzz

25.01.2024. u 10:09 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.01.2024.

NAJUSPJEŠNIJI U MLJEKARSTVU 2023.


Državni tajnik Tušek:
„ PROIZVODNJA MLIJEKA JE NAČIN ŽIVOTA“


Na Veleučilištu u Križevcima, 24. siječnja dodijeljene su godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama “Mliječna farma 2023. godine” i “Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2023. godini”. Nagrada za mliječnu farmu 2023. godine pripala je OPG-u Emine Burek iz Mostara u Zagrebačkoj županiji, a za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2023. godinu nagradu je primio Krunoslav Srbljinović iz Gorice, u općini Rasinja, u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Predsjednica Povjerenstva za odabir najboljih bila je Danijela Stručić (HAPIH), a članovi Miljenko Konjačić, Marija Špehar, Kristina Matković, Josip Jurić, Krunoslav Ladić i Ivan Volarić.
„Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su temelj kuće. Ovo je jedan od značajnijih događaja u ovom sektoru u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sektor poljoprivrede ima svoju budućnost, a to se pokazalo i kroz povijest. Hrana i voda će uvijek biti u prvom planu, a obrazovanje je jedan od alata. U ovom sektoru je pao interes za obrazovanjem, ali to će se morati promijeniti „– rekao je župan Koren te izrazio zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj svečanosti.
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek zahvalio je proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim. „Ministarstvo poljoprivrede posebno prati vaš način života. Proizvodnja mlijeka je način života, a ovakav skup je prilika za razgovor o tome što je napravljeno dobro kao i za traženje rješenja za ono lošije učinjeno. Osigurali smo više od 3,8 milijardi eura bespovratnih sredstava za investicije i potpore dohotku u sljedećih pet godina. U završnoj smo fazi višegodišnjih potpora u sektoru mljekarstva kojima želimo poručiti da Vlada i Ministarstvo računaju na stabilnost ovog sektora „ – rekao je državni tajnik Tušek.

Izvor: prigorski.hr


GDJE SU BROJEVI?
Nedostatak ovog teksta, čije ja samo najznačajnije dijelove prenosim, je što se kao informacija ne navodi koliko krava ima, te koliko je mlijeka isporučila mliječna farma koja je proglašena najboljom u 2023. godini.
Također se ne navodi ni podatak o broju krava ni o količini mlijeka ni za najperspektivnijeg mladog proizvođača mlijeka u 2023. godini.
Čitatelja se na ovaj način uvjerava da je netko najbolji, ali bez dokaza – koji je u brojevima, a koji nisu navedeni,. Na ovaj se način, bez objave relevantnih brojeva, umanjuje i značaj samih proizvođača.
Tako piše autor na portalu prigorski.hr čije autorstvo nije navedeno. (mzz)


24.01.2024. u 19:43 • 0 KomentaraPrint#^

TIM EUROPA U SARAJEVU



MOŽE LI BOSNA I HERCEGOVINA ISPUNITI UVJETE
ZA OTVARANJE PREGOVORA S EU?


“Zahvaljujući inicijativi Hrvatske”, kako je rekap premijer Plenović,” ovaj Tim Europa, sastao se 23. siječnja i to baš u ovom sastavu, u Sarajevu, ne slučajno u ovom sastavu i ne slučajno ovako rano u ovoj godini. Cilj je naime, ostvariti zajedničke napore koji će omogućiti otvaranje pregovora za točno dva mjeseca s Bosnom I Hercegovinom.” U timu su Ursula von der Leyen, Bojana Krišto, Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Ruthe.
S tim što je učinjeno za posljednjih 12 mjeseci koliko djeluje aktualni saziv Vijeća ministara, goste
Je upoznala Bojana Krišto, koja je predsjedavajuća tog tijela za BiH, a govorila je o usklađenosti vanjske politike, o usvajanju više od 1 500 različitih materijaala i 13 prijedloga Zakona.
“Od tih 13 prijedloga Zakona šest ih je usvojeno na Parlamentarnoj skupštini BiH, oni su stupili na snagu “ – kaže Bojana Krišto predsjedavajuća u Vijeću EU za BiH.
Nizozemska je jedna od najstrožih zemalja, kada je riječ o politici proširenja “ Moramo biti sigurni da Bosna I Hercegovina ispunjava obveze u vezi s vladavinom prava, organizacijom izbora, pitanjem pitanjem sukoba interesa. Mnogo je tu stvari i još mnogo posla za narednih šest tjedana, ako Bosna I Hercegovina želi pozitivnu odluku za otvaranje pregovora” – istakao je Mark Ruthe
Da bi Vijeću EU stigao pozitivan izvještaj o Bosni i Hercegovini predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla “ Moramo vidjeti dodatne napore o usvajanju zakona u vezi s temeljnim pitanjima demokracije i vladavine prava, a to počinje Zakonom o suzbijanju pranja novca, Zakonom o sukobu interesa i Zakonom o sudovima.”
Radi se o tome da bez reformi se u Europsku uniju ne može ući . Vrijeme ide. U lipnju su izbori u Briselu za europski parlament i za predsjednika Europske komisije na čijem je čelu sada Ursula von der Leyen. A s izborom novih političkih dužnosnika u Europskoj uniji novu priliku za otvaranje pregovora s Bosnom I Hergegovinom o stupanju u članstvo EU, moglo bi se čekati, možda i godinama. Jer nakon europskih izbora o sudbini zemalja aspirantica odlučivati će novi sastav Europske komisije.

Izvor. Al Jazerra, mzz

24.01.2024. u 06:09 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.01.2024.

MINISTAR GRLIĆ RADMAN POSJETIO TURSKU



3,5 MILIJUNA EURA ZA OBRAZOVNU USTANOVU

Tijekom službenog posjeta Republici Turskoj, 16. i 17. siječnja ove godine, kada se ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman susreo s turskim ministrom Hakanom Fidanom u Ankari, ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao je i na svečanosti otvorenja škole u Turskoj pokrajini Adiyaman koja je nakon potresa obnovljena donacijom Republike Hrvatske. Ugodno je naime znati da Hrvatska svojim financijskim kapacitetima može pomoći ili čak izgraditi školsku ustanovu.
Podsjetit ću da je 6. veljače 2023., potres magnitude 7,8 pogodio južnu Tursku u blizini sjeverne granice Sirije. Nakon ovog potresa otprilike devet sati kasnije uslijedio je još jedan potres snažne magnitude 7,5 po Richteru koji se nalazio oko 95 kilometara jugozapadno. Vlade diljem svijeta brzo su odgovorile na zahtjeve za međunarodnu pomoć, rasporedivši spasilačke timove i ponudivši pomoć. Hrvatska je među prvima pružila podršku Turskoj te uputila tim od 41 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 7 potražnih pasa u pomoć Turskoj na područje pogođeno potresom. Potres je bio takvih razmjera da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tada tromjesečno izvanredno stanje u 10 pokrajina u Turskoj, euroazijskoj državi na jugoistoku Europe i jugozapadu Azije. Turska ima 83 milijuna stanovnika

3,5 MILIJUNA EURA ZA OBRAZOVNE USTANOVE

Ministar Grlić Radman istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske iznova potvrđuje svoju solidarnost s Turskom. Republika Hrvatska donirala je ukupno 3,5 milijuna eura za pomoć izgradnji obrazovne infrastrukture, što uključuje izgradnju tri montažne škole. Od navedenog doniranog iznosa, 1 milijun eura usmjeren je u partnerstvo s Fondom Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

„Zajedno, uz našu kontinuiranu predanost i suradnju, radit ćemo kako bismo osigurali djeci Ad1yamana i obližnjih područja potrebne resurse te svu podršku kako bi postala otpornija u suočavanju s nedaćama“, rekao je ministar Grlić Radman.
Hrvatski ministar vanjski poslova je u pratnji predstavnika UNICEF-a, guvernera grada Adiyamana, ministarstva obrazovanja i ministarstva vanjskih poslova Turske i lokalnih dužnosnika, razgledao je jedan obnovljeni školski objekt.
Ne treba zaboraviti da je Turska vlada u siječnju 2021. godine, nakon katastrofalnog potresa na području Banije koji je Hrvatsku zadesio 29.prosinca 2020. Hrvatskoj donirala 200 stambenih kontejnera.

Regija Adiyaman je u regiji jugoistočne Anadolije. Zauzima površinu od 7.606,16 km˛ a u njoj prema procjeni iz 2010. živi 590 tisuća stanovnika. Tu je istoimeni grad Ad1yaman. Po tom je gradu pokrajina dobila ime. Grad je lokalno tržište za poljoprivredne proizvode tog područja. U regiji oko Ad1yamana su planine i visoravni. Mnogi stanovnici u regiji su Kurdi. Tu se proizvode žitarice, pamuk, duhan, pistacije i grožđe.
Hrvatska i Turska su saveznice kao članice NATO-a te dijele interes za regiju jugoistočne Europe kroz trilateralu Hrvatska -Turska - BiH. Turska pruža potporu Hrvatskoj na putu pristupanja OECD-u, što je važan Hrvatski vanjskopolitički interes.

Izvor: Vanjski poslovi, wikipedija,mzz

23.01.2024. u 08:37 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.01.2024.

DAN OTVORENIH VRATA U VOJARNI „ PETAR ZRINSKI „ U ZAGREBU


„ ZNANJE JE MOĆ“

Na Hrvatskom vojnom učilištu „dr Franjo Tuđman“ održan je 20. siječnja „ Dan otvorenih vrata“. Fizički je to bio događaj u vojarni Petar Zrinski na Črnomercu.Taj je događaj namijenjen prije svega srednjoškolcima maturantima, onima koji razmišljaju svoje školovanje nastaviti na vojnom učilištu te raditi u oružanim snagama RH. Budući da maturanti do 1. veljače moraju prijaviti maturu, Oružane Snage i Ministarstvo obrane iskoristile su prigodu zainteresirane maturante informirati o zanimanjima i uvjetima školovanja. Program je jednako namijenjen i mladićima i djevojkama
Brigadirka Vesna Trut predstavila je program. Studij vojnog inženjerstva donosi akademski naziv prvostupnika i čin poručnika za rodove oklopništvo, pješaštvo, topništvo, inženjerija, veza, NBKO, protuzračna obrana, motrenje i navođenje ili tehničke službe. Studij vojnog vođenja i upravljanja pruža priliku zapošljavanja u postrojbama Oružanih snaga RH na mjestima prvih časničkih dužnosti.
Za ova dva studija potrebni su na maturi ispiti iz hrvatskog, engleskog jezika i matematike.
Za studijski program Aeronautike koji se provodi s Fakultetom prometnih znanosti potreban je ispit na maturi iz hrvatskog, engleskog i matematike, a fizika nije obvezna, ali se posebno vrednuje ako bude dio mature. Na aeronautici se kadeti obrazuju za zvanja vojni pilot i vojna kontrola zračnog prostora .
Prema riječima gospođe brigadirke Vesne Trut bolje je odabrati višu razinu ispita polaganja, gdje postoji izbor više i niže razine, jer u startu viša razina nije ograničavajuća.
Vojno pomorstvo kao studij zahtjeva engleski jezik, višu razinu, na maturi. Završetkom studija stječe se akademski naziv magistar ili inženjer vojnog pomorstva smjer vojne nautike i smjer vojnog brodostrojarstva. Potrebno je zadovoljiti uvjete i Ministarstva obrane. Zato će tijekom ožujka Ministarstvo obrane raspisati Javni natječaj gdje kandidati moraju proći zdravstveno- psihološko- sigurnosnu proceduru .“ Zdrave osobe fizičke kriterije mogu doseći već za mjesec dana“ – rekla je brigadirka Trut.

KADETI IMAJU VRLO DOBRE UVJETE

„ Znanje je moć“, to je maksima Hrvatskog vojnog učilišta- kaže satnik Zoran Golubović, te nastavlja „ Kadet mora imati čast, poštenje i domoljublje. Kadet mora slušati naredbe nadređenih, mora postojati određena disciplina „ Kadeti su mlade vojne osobe koji su studenti. Imaju smještaj u vojarni, plaćen prijevoz gradom, tijekom školovanja primaju džeparac od vojnog učilišta, svake školske godine, do kraja studija, sve veći. Kadeti su smješteni u jednokrevetnim ili najviše dvokrevetnim sobama, sa dnevnim boravkom i čajnom kuhinjom, sa upotrebom interneta . Besplatni su im , udžbenici, sportski tereni, dobivaju sportsku opremu. Od njih se očekuje odgovornost prema radnim zadacima koji su im postavljeni, što je u prvom redu učenje i rad na fizičkoj spremi. Imaju smještaj u vojarni, hranu, sve što im je potrebno za život.
Satnik Golubović skreće pozornost da se kadet mora ponašati odgovorno , ne smiju konzumirati droge i alkohol. U Hrvatskoj vojsci nakon školovanja treba ostati raditi dva puta duže nego što je trajalo školovanje. To je informacija za one koji nakon završetka školovanja možda žele otići iz sustava Oružanih snaga. Kadeti su u jednokrevetnim ili najviše dvokrevetnim sobama s internetom, s dnevnim boravkom i čajnom kuhinjom. Kadetima je na raspolaganju sportska dvorana, jer podrazumijeva se , od njih se očekuje da su u dobroj fizičkoj kondiciji. Hrvatski kadeti idu na usavršavanje i na druge vojne akademije, u Francusku, Estoniju, u SAD, Njemačku. Odlaze također na pripreme u skijanju i plivanju, na sportska natjecanja u svojim sportovima i disciplinama.

Izloženo je bilo naoružanje koje se koristi tijekom vojne obuke i to poluatomatske i automatske puške, pištolji, snajperi, minobacaći, naoružanje iz HS produkta, svaki kadet ima svoju poluatomatsku pušku VHS. Puška M48 na Vojnom učilištu više nije u upotrebi.
Ovdje su studenti iz cijele Hrvatake, kaže mlada kadetkinja. Dobivam i pojašnjenje da se ovdje školuju kadeti iz Crne Gore, Makedonije BiH i Kosova. Školuju se ovdje, jer „oni u svojim zemljama nemaju svoja vojna učilišta“ – kažu mi, - ali onda se moraju vratiti raditi u svoje matične zemlje
Vojna osoba dr.sc.Jadranko Tuta koji je u jednoj prostoriji također razgovarao s mladim budućim kadetima koji su imali priliku razgledati prostorije u Vojnom učilištu u kojima kadeti žive i rade kaže „ Uvidjeli smo da naši kadeti imaju mnogo bolju percepciju prihvaćanja znanja i procjene prilikom učenja na laptopu ili tabletu naprimjer . Zašto? Zato što su današnje generacije z i alfa generacije. Oni su rođeni u digitalnom dobu.

Dr. Tuta napisao je rad : „Procjena utjecaja aktivnog učenja korištenjem proširene stvarnosti na znanje kadeta. “ te kaže „ Želimo pouspješiti bilo koju tehnologiju u Hrvatskoj vojsci. Naprimjer na tabletima, prilikom aktivnog odmora mogu se uvježbavati – naprimjer pratiti rad haubice u više dimenzija i istraživati. Mentalna mapa je mnogo spremnija za prihvaćanje znanja.
„ Koristimo dronove za obuku, putem interneta na većim i manjim Internet uređajima, kako bi naši kadeti imali bolju percepciju, putem PDF-a i videa naprimjer kadet mnogo bolje može vidjeti što se i na koji način događa.“

Istovremeno je održan i Dan otvorenih vrata u Splitu u vojarni Admiral flote Sveto Letica - Barba.

Margareta Zouhar Zec

U prigodi dana otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta 20. siječnja u vojarnu Petar Zrinski u Zagrebu došlo je osamdesetak maturanata, mladića i djevojaka, zainteresiranih za informaciju o uvjetima školovanja u vojnom učilištu.
M. Zouhar Zec



22.01.2024. u 00:59 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 19.01.2024.

BIJELI ŠTRAJK – RADI INDEKSACIJE


Premijer RH Andrej Plenković:

„ INDEKSACIJE NEĆE BITI, NE SADA“


Premijer Plenković bio je u Koprivnici u Podravci 19. ssijećnjaa te otvorio novi pogon, za proizvodnju tjestenine, u koji je uloženo 14 milijuna eura. Podravka je snaga prehrambene industrije.

Nakon službenog dijela premijer je odgovarao je na novinarska pitanja. Ono što je ovih dana vrlo aktualno je bijeli štrajk, odnosno mjere upozorenja, sudaca i državnih odvjetnika koji će trajati od 22. siječnja do 2. veljače, odnossno 10 radnih dana. Suci će raditi samo na hitnim slučajevima, a svaki sudac će u svom spisu odlučiti koji je to hitan slučaj koji će se provesti unatoč mjerama upozorenja. U drugom stupnju se neće održavati sjednice koje su se održavale tijekom štrajka sudaca u proljeće, 2023. godine

Novinare je zanimao komentar premijera Andreja Plenkovića oko najavljenog pridruživanja državnih odvjetnika bijelom štrajku sudaca te razmišlja li možda razgovarati s predsjednicima sudova i državnim odvjetnicima, možda i tijekom vikenda.

PLAĆE VEĆ POVEĆANE ZA 580 EURA
Premijer je rekao kako želi ponoviti činjenice za koje misli da se moraju razumijeti, te rekao: „ Prvo, mi smo Vlada koja je u dva navrata povećavala plaće i sucima i državnim odvjetnicima, bilo je to 2019. godine i 2023. godine. Vlade prije nas, recimo SDP-ova Vlada je dva puta smanjivala plaće tim istim ljudima. Nisam tada, moram priznati, vidio niti jedan bijeli štrajk. Mi smo prošle godine povećali plaće sudaca na sudovima prvog stupnja za oko 580-583 eura. Išlo se i s povećanjima plaća sucima na svim drugim sudovima, ne toliko veliko jer je baš zahtjev udruge sudaca bio da se dignu plaće onima koji su na prvom stupnju“ rekao je premijer Plenković te nastavio
„Ministar Malenica je ponudio sucima, a to se odnosi i na druge pravosudne dužnosnike, a to su državni odvjetnici, da je Vlada spremna u kratkom roku izmjenama zakon riješiti pitanje materijalnih prava koje su bili jedan od elemenata koje su oni kao Udruga sudaca, oni nisu sindikati, stavili na stol, a to su prava koja oni kao pravosudni dužnosnici nemaju.“

POVEĆANJE OD 700 EURA U GODINU DANA
„ Oni nemaju pravo za razliku od službenika, bilo državnih ili javnih, na božićnicu, na dar za dijete, na regres, na uskrsnicu, na preglede, na neke dodatne troškove kada je riječ o prijevozu u odnosu na ovo što imaju. Vlada je to bila spremna ponuditi. Ministar Malenica je, čini mi se, izračunao da bi kada bi oni prihvatili tu ponudu Vlade svako od njih mjesečno praktički dobio nešto oko 110 eura. Dakle, uz ovih lanjskih 583 eura , još 110 eura. To je povećanje u roku od godinu dana od skoro 700 eura. To je ozbiljno povećanje plaća. Nisam siguran da ima puno ljudi u bilo kojem sustavu, a pogotovo ne onom koji dolazi iz državnog proračuna pa da im je plaća iz godine na godinu, recimo to tako -proljeće prošle godine i proljeće ove godine- plaća bi bila veća za 700 eura mjesečno. Ja ne znam tko je to doživio. Tako da apeliram na njih da malo budu razumni, da se dimenzioniraju. Mi smo trenutno u završnoj fazi izrade uredbi koje se odnose na, državne i javne službenike.
Spremni smo razgovarati uvijek i svaki put sa svima, ali kao što nikada nismo na bilo kakve ucjene pristajali, nećemo ni sada,“- istaknuo je Plenković, dodavši da preko vikenda ne namjerava razgovarati s udrugom sudaca.

SUCI TRAŽE INDEKSACIJU
„Suci traže ideksaciju“- primijetio je netko od novinara. A premijer je na to rekao slijedeće: „To bi bio, ako pogledate širu sliku, - što bi za Vladu značilo uvođenje koncepta indeksacije sa jednom skupinom ljudi koji rade za državu? Kako bi se to reflektiralo na trenutno donesen Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi?Kako bi se to reflektiralo za druge državne dužnosnike?“
„Dakle da pojasnim“ – rekao je premijer te nastavio „ Ja razumijem interes sudaca i pravosudnih dužnosnika, oni nemaju Sindikat, organizirani su u udruzi. Neznam da li ih to netko savjetuje ili ne,ali vidim po medijima „sad je moment, jer su izbori blizu“ Upravo sada nije moment za to. I ja im poručujem da napuste svaku nadu, tko god ih savjetuje, da će nekakvom ucjenom, bijelim štrajkom ili na bilo koji drugi način dobiti ono što žele, sada, jer misle da su izbori. To nije trenutak. Prvo, mi smo povećali plaće lani, materijalna prava, prisilne ucjene nećemo. Oni su čak podnijeli
povredu prava Europskoj komisiji, i to nama neće proć. Ja poštujem suce, to su moje kolege pravnici, sve je to u redu, ali ikakva ucjena Vlade, sada od njih niti od bilo kojeg drugog sektora, neće proći.

VLADA MORA GLEDATI ŠIRU SLIKU
U trenucima kada u Hrvatskoj danas državni Zavod za statistiku objavljuje da je u studenom 2023.prosječna plaća u RH iznosila 1208 eura. Da je medijalna plaća 1030.eura. Mi kada smo krenuli u mandat prosječna plaća je bila 749 eura. Sada je 1208 eura. Mi smo u kampanji 2020. rekli – želimo da prosječna plaća u Hrvatskoj bude 1000 eura 2024. godine. Mi smo to ostvarili prije dvije godine- sumirao je događanja premijer RH te nastavio „ Svi hrvatski građani imaju cijelo ovo vrijeme, a to traje već više od dvije godine, jeftinu cijenu plina, jeftinu cijenu struje i jeftinije naftne derivate nego mnogi drugi u Europi. I suci i svi ostali. Ali Vlada u cjelini mora gledati širu sliku. Ta šira slika podrazumijeva stanje socijalne kohezije, dizanje gospodarskog i socijalnog standarda i mi smo to napravili“.
I onda je premijer Plenković ponovo govoreći na slijedeći način;“ Ovo je sad stvar zdravog razuma. Ako je prošle godine podignuta plaća nekome za 583 eura, onda to nije malo. Ako mu ta ista Vlada sada u nekoj ubrzanoj proceduri nudi ubrzana materijalna prava, koja nisu imali nikad. A onda to odbiju.! Ja to ne razumijem. Zašto oni rade protiv sebe?
Na novinarsko pitanje-„Koja je alternativa“ Plenković je rekao:“ Alternativa je da ni to ne dobiju“.
- Dali se povećala efikasnost sudova u proteklih 10 mjeseci od kada samo digli plaće? To pitajte suce- rekao je premijer, te upitao " Ili bi se povećala još indeksacijom?" - a onda konstatirao " Ja razumijem želju za indeksacijom. Ali u ovom trenutku uvesti novi koncept koji trenutno ne postoji u sustavu plaća u državi, niti za javne, niti za pravosudne dužnosnike, niti za druge dužnosnike- to možemo riješiti kasnije.
Ponavljam suci bi sada ,mogu razumijeti, željeli riješiti pitanje plaća indeksacijom, kako rastu troškovi života. Razumijem. I nikada se više ne baviti pitanjem plaća!. Okej, ali ne sada. Ne, to se neće dogoditi“ – završio je s odgovorima novinarima u Koprivnici premijer RH Andrej Plenković.

M.Zouhar Zec

19.01.2024. u 20:18 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.01.2024.

U RH 2023. USELJENO 300 POS-ovih STANOVA



GRADI SE 760 STANOVA

U gradu Sisku rade se POS-ove zgrade ( poticana stanogradnja) i to dvije višestambene zgrade s ukupno 30 stanova , svaka s 15 stambenih jedinica površine 2.011 četvornih metara neto. Zgrade imaju po tri kata i prizemlje. Biti će tu ukupno 8 jednosobnih stanova, 14 dvosobnih stanova i 8 trosobnih. Ukupna vrijednost investicije iznosi 3.155.000,00 eura s PDV-om. Prema informaciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od 17. sijećnja, ugovor o gradnji sklopljen je sa Zajednicom ponuditelja Radanović d.o.o., građevinskim obrtom „Tehning građenje“ i tvrtkom „Tehnogradnja Sisak d.o.o.“ Ugovor o obavljanju poslova stručnog nadzora i konzaltinga sklopljen je s trgovačkim društvom „ Eko-plan d.o.o.“ iz Zagreba.

APN kao nositelj investitorskih poslova za izgradnju i prodaju stanova osigurao je sredstva za izgradnju u iznosu od 2.440.181,13 eura, bez PDV-a. Grad Sisak osigurao je zemljište i komunalnu infrastrukturu bez naknade te sudjeluje u sufinanciranju izgradnje u iznosu od 180.007,66 eura.
Državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, u društvu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i zamjenika župana Mihaela Jurića obišli su 17. siječnja gradilište POS-ovih zgrada na lokaciji u Lonjskoj ulici bb, naselje Zeleni brijeg, u Sisku.
Rok završetka izgradnje prema planu je mjesec lipanj 2024. godine. U ovom trenutku, na građevinama se izvode radovi na postavljanju instalacija, glazure i fasade na zgradama.

Na području Sisačko-moslavačke županije po programu POS-a dosada je izgrađeno 139 stanova i to 68 u Sisku, 12 u Popovači te 59 stanova u Kutini.

U Hrvatskoj je u 2023. godini izgrađeno i useljeno 300 POS-ovih stanova. U fazi izgradnje sada je 169 stanova.
Za višestambenu zgradu na lokaciji u Gradu Zagrebu, u naselju Blato za 152 stana pripremljena je pravomoćna građevinska dozvola kao i za višestambenu zgradu u Osijeku gdje će biti 206 stanova.
U različitim fazama pripreme za gradnju je trenutno 18 građevinskih objekata sa oko 760 stanova.
(mzz)

18.01.2024. u 23:03 • 0 KomentaraPrint#^

DOGOVOREN III. DODATAK KOLEKTIVNOM UGOVORU



POVEĆANJE OSNOVNE PLAĆE ZA 10 POSTO

Prema informacijama iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 18.siječnja, ministar Damir Habijan sastao s predstavnicima Sindikata PPDIV-a (Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske – kratica PPDIV) kako bi ga informirali o tijeku pregovora i najčešćim problemima s kojima se susreću radnici Hrvatskih voda. A u okvir tih problema ulaze niska primanja, odljev radnika iz tvrtke te problemi s izdavanjem novih ugovora o radu.

Konstruktivnim dijalogom, na obostrano zadovoljstvo, tijekom sastanka postignut je dogovor o sklapanju III. Dodatka Kolektivnom ugovoru.
Dogovoreno je povećanje osnovne plaće za 10 posto, povećanje bruto fiksnog dodatka sa 66,36 eura na 100 eura, uvođenje mjesečne naknade za prehranu u iznosu 66,36 eura neto, povećanje limita naknade za troškove prijevoza sa 199,08 eura na 238,90 eura, kao i povećanje solidarne pomoći u slučaju smrti bračnog druga, djeteta i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece i djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu, sa dosadašnjih 663,61 eura na 1.000 eura neto.

Dogovoreno je da će se novi krug pregovora otvoriti 1. ožujka te se završiti najkasnije do 1. lipnja. Prihvaćen je i prijedlog da se s ciljem otvorenog dijaloga i rješavanja aktualnih problema, svaka dva mjeseca, po potrebi i jednom mjesečno, održavaju sastanci s ministrom.
Pozitivnim očitovanjem glavnih povjerenika Sindikalnih podružnica iz sustava Hrvatskih voda na jučerašnju ponudu Ministarstva obustavljena je odluka o pokretanju inicijative za štrajk zbog nemogućnosti dogovora u postupku kolektivnih pregovora i neuspjelog postupka mirenja, kao i daljnje aktivnosti vezane uz najavljeni referendum za štrajk, koji Je trebao biti održan u četvrtak.
(mzz)

18.01.2024. u 20:12 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 17.01.2024.

ZELENA AKCIJA PROTIV SPALJIVANJA OTPADA



SPALJIVANJE DONOSI ŠTETE ZA OKOLIŠ I ZDRAVLJE

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije 16. siječnja na temu Centra za gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu, a koji će biti u Resniku. Kao što je poznato smeće je tema broj 1 u Zagrebu. Međutim osim što je veći dio vremena posvetio objašnjavanju gdje je lokacija za gradnju i kako je i ponovo vratiti u ingerenciju Grada, gradonačelnik je rekao nešto ne baš potpuno jasno onima koji se razumiju u vrste i odlaganje otpada . Gradonačelnik je rekao , citiram "Radimo jedno hibridno postrojenje koje u isto vrijeme zaprima miješani komunalni otpad, biootpad, ali isto tako papir, plastiku i metal. Imat ćemo dodatna postrojenja na jednom mjestu" naglasio je gradonačelnik.
Znači li to da gradonačelnik priprema u gradu Zagrebu u Resniku, spalionicu? Spalionica otpada nije dobro rješenje, jer ta metoda zbrinjavanja otpada je napuštena, radi zagađenja zraka. (m.zouhar zec)


Udruga civilnog društva Zelena akcija poslala je odmah nakon press konferencije priopćenje, kao reakciju na informacije koje je javnosti dao gradonačelnik Tomašević.
Objavljujem priopćenje Zelene akcije


„Zelena akcija od Grada Zagreba zahtijeva da se među rješenjima za obradu miješanog otpada razmotri postrojenje za sortiranje koje ne rezultira spaljivanjem otpada.

“Drago nam je da Grad Zagreb nakon dugogodišnjeg nemara napokon kreće u proces koji će rezultirati zatvaranjem odlagališta Jakuševec. Međutim, nudeći samo opcije koje uključuju pripremu miješanog otpada za spaljivanje, odnosno proizvodnju tzv. goriva iz otpada, Ekonerg, kao izrađivač studije, nudi loše alternative na koje Grad ne smije nasjesti

SPALIONICA JE SAMO POSLOVNI INTERES

Radi se o pseudo-znanosti i nevažećim i neispravnim argumentima kojima se prikriva poslovni interes za izgradnju spalionica. Neprihvatljivo je da se odabire takvo postrojenje pod izgovorom da će i drugi planirani centri u Hrvatskoj imati tehnologije koje će rezultirati ostatkom koji se mora negdje spaliti. Također, činjenica da se u svim postrojenjima, koje je projektirao Ekonerg, otpad priprema za spaljivanje indikativna je i zabrinjavajuća. “Postoje znatno bolja rješenja za miješani otpad primijenjena diljem EU, a koja ne uključuju spaljivanje”.

Zelena akcija, kao članica svjetske mreže za alternative spaljivanju GAIA (eng. Global Alliance for Incinerator Alternatives), protiv je izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBO) koje priprema otpad za spaljivanje u spalionicama, cementarama, termoelektranama ili drugim energetskim postrojenjima. Bilo koja vrsta spaljivanja otpada donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje, što je dokazano na brojnim primjerima u Hrvatskoj i inozemstvu, poput cementara u Koromačnom u Istri, Lukavcu u Bosni i Beočinu u Srbiji, spalionica u Španjolskoj i Češkoj itd.

SORTIRANJE OTPADA STVARA SIROVINU ZA RECIKLAŽU

Rješenje za miješani otpad treba se temeljiti na najboljim dostupnim tehnologijama koje se primjenjuju diljem EU. To su postrojenja za sortiranje miješanog otpada visoke učinkovitosti koja izvlače više od 70 posto sirovina za reciklažu, a ostatak neutraliziraju da se može koristiti u građevinskoj industriji i za razne vrste sanacija, a minimalan dio sigurno odložiti na odlagalište biološki neaktivne mase. “To je prava kružna ekonomija, a ne investiranje u spaljivanje otpada koje je skupo i okolišno i zdravstveno štetno”. Takve projekte već nekoliko godina ni EU ne želi financirati. ”EU je jasno poručila da će oni koji spaljuju otpad uskoro morati plaćati porez za štetne emisije, što će donijeti dodatne enormne troškove”.

Primjeri neučinkovitih MBO postrojenja u Ljubljani i Sofiji, na koje se referira Grad, ne bi trebali biti uzor, nego upozorenje da se ne ponavljaju iste greške. Takva postrojenja ne rješavaju problem, već donose nove probleme budući da prisiljavaju na izgradnju spalionica koje onda ne žele financirati ni EU niti razvojne banke, što se pokazalo nedavno na primjeru Sofije.

ZELENA AKCIJA ĆE BITI PROTIV SPALJIVANJA OTPADA

Niz velikih europskih gradova poput Barcelone, Munchena, Kiela i Leipziga, koje vode zeleno i lijevo orijentirani političari, odlučio se na maksimalno smanjenje i recikliranje otpada kako bi izbjegli potrebu za izgradnju novih postrojenja za spaljivanje otpada ili zatvorili postojeća. “Nadamo se da će tim putem ići i Grad Zagreb, unatoč pritiscima poslovnih lobija i lošoj nacionalnoj politici. Zagreb ima priliku da dokaže kako je bolja politika gospodarenja otpadom, bez spaljivanja, moguća”.
Zelena akcija će biti snažno protiv bilo kojeg rješenja gospodarenja otpadom koje uključuje spaljivanje, kao što je bila i posljednjih više od dvadeset godina.
“Borit ćemo se za održiva rješenja koja su ostvariva čak i u okviru trenutno lošeg normativnog okvira koji je obilježen partikularnim poslovnim interesima i političkim opstrukcijama koji te interese opslužuju”.- piše u priopćenju ZELENE AKCIJE .

Kontakt: Marko Košak, Zelena akcija, marko@zelena-akcija.hr, 098 975 2335

17.01.2024. u 23:23 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.01.2024.

UDRUGA SUDACA ODBILA POVEĆANJE PLAĆA



OSNOVICA ZA SVE SUCE RASLA JE 13 POSTO

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbila je 16. siječnja putem priopćenja prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave o novom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika uvođenjem materijalnih prava. Time bi se sveukupno plaća sudaca uvećala na 698 eura neto u manje od godinu dana. Ujedno bi ovo bilo i najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina, da je Udruga na to pristala.
Predloženi model koji je na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu članovima Udruge predstavio ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica uključivao je uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike. Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da je to realan i ostvariv prijedlog koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto. Uvođenje materijalnih prava, na koja drugi dužnosnici ne ostvaruju pravo, jedan je od zahtjeva Udruge hrvatskih sudaca koji je u ovom trenutku moguće ispuniti.

Nakon prošlogodišnjeg usvajanja zakonskih izmjena, prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već je uvećana za 583 eura neto. To povećanje se zasniva na stvarnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

Nadalje, nejasno je zašto Udruga hrvatskih sudaca u javnom prostoru kao dogovor spominje povećanja koja su bila predložena u prijašnjim razgovorima, ali s osnovicom nižom od one koju je Vlada predložila u Konačnom prijedlogu zakona. Podsjećamo, osnovica za sve suce nije rasla 8 već 13 posto.

Ujedno, Udruga hrvatskih sudaca zaboravlja i na povećanja drugih prava koja su ostvarena u prethodnoj godini, a koja su doprinijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. U prvom redu je to povećanje naknada za upućivanje na drugi sud, kao i povećanje naknada za dežurstva.
Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika. U isto vrijeme ističe da se učinci tog uređenja ne mogu realizirati dok se ne uredi sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama zbog kojega su suci prethodno provoditi tzv. mjere upozorenja.

Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koja uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom, a rješenje za uređenje sustava plaća može se tražiti samo u okvirima institucionalnog djelovanja i sukladno vremenskim, ljudskim i financijskim mogućnostima.

Izvor: Priopćenje, Ministarstvo uprave i pravosuđa,mzz

16.01.2024. u 16:39 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.01.2024.

KINA SE ANGAŽIRA ZA PRIPREMU MIROVNE KONFERENCIJE O GAZI




CRVENO MORE NOVO ŽARIŠTE SUKOBA

Kina se angažira na sazivanju međunarodne mirovne konferencije oko rata u Gazi. Naime Kina je uočila da nitko u međunarodnoj zajednici ne razmatra pitanje rješenja Izraela i Palestine nakon završetka rata. Tek se samo ponekad spomene da je rješenje u dvije države Palestini i Izraelu. No dok Netanjahu nemilosrdno bombardira teritorij Plestinaca te i dalje stvara veliki broj civilnih žrtava toga rata nitko u regiji Bliskog istoka ne razmatra kako urediti život Izraelaca i Palestinaca nakon završetka rata. U svojim izjavama Netanjahu govori da će rat trajati „ još godinama, sve do uništenja Hamasa“. No oni koji ne sjede u ratnom štabu s izraelskim predsjednikom Vlade i ministrom za rat imaju drugi dojam o dužini i potrebi trajanja toga rata.

STO DANA RATA
U proteklih 100 dana rata između Izraela i Hamasa, a 100 dana je bilo 14. siječnja porušeno je do sada više od 60 posto stambenog fonda u Gazi, ubijeno 24 tisuće civila Palestinaca i ranjeno njih 60 tisuća, dok je 1,9 miliona Palestinaca raseljeno. Nije dozvoljen normalan dotok humanitarne ni zdravstvene pomoći u Gazu, tako da stanovništvo, a posebno djeca koja u Gazi čine 45 posto stanovništva, nemaju dovoljno ni hrane ni pitke vode, pa su učestale pojave dijareje među djecom, može se čuti u izjavama stanovnika i djece sa mjesta događanja odakle se reporteri Al Jazerre , Euro Newsa, Skay Newsa javljaju uživo više puta u danu.
Budući da SAD sa jakim vojnim snagama i nosaćem aviona u Sredozemlju osigurava Izrael i daje mu podršku i snabdijeva ga oružjem, grupa Huti više je puta napala trgovačke brodove u Crvenom moru. Huti su politička i vojna šijitska islamistička organizacija iz Jemena, a svoje napade su obrazložili pokazivanjem podrške Palestincima i Hamasu. SAD i Velika Britanija pokrenule su 12. siječnja napade na ciljeve u Jemenu nakon niza napada Huta na brodove u Crvenom moru. Joe Biden o Hutima govori kao o grupici napadača.

CRVENO MORE NOVO ŽARIŠTE RATA
Budući da Kina Hute u Crvenom moru vidi kao novu opasnost i žarište novog sukoba, odlučila se za mirovnu inicijativu za Gazu. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na svom putovanju u narednih nekoliko dana obići će Egipat, Tunis, Togo i Obalu Slonovače te razgovarati o pokretanju mirovne inicijative za Gazu. Kineski diplomat razgovarao je i s glavnim tajnikom Arapske lige.
Wang je rekao da međunarodna zajednica treba pažljivo "slušati" legitimne zabrinutosti na Bliskom istoku.
Napadi na brodove na Crvenom moru potiču komercijalne brodove na duže putovanje rutom oko Afrike, a time i ekonomski mnogo skupljom rutom, koja izaziva poremećaje u lancu snabdijevanja.
Kina izbjegava biti na bilo kojoj strani u bilo kakvim vojnim sukobima, ali prema riječima ministra vanjskih poslova, Kina želi povećati svoj "međunarodni utjecaj, privlačnost i moć" utjecajem na događaje sa diplomacijom.

M. Zouhar Zec

15.01.2024. u 19:32 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.01.2024.

MLADI TALENTI MOGU U INVESTICIJSKU BANKU U KINI



MOGUĆE I STAŽIRANJE

Ministarstvo financija RH objavilo je 10. siječnja zanimljivu informaciju Azijske investicijske banke o primanju mladih talenata za razvoj njihove karijere i za stažiranje. Opus je širok jer ima čak šest smjerova. Objavljujem informaciju Ministarstva financija (mzz)

"Azijska infrastrukturna investicijska banka, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) koje je Republika Hrvatska članica od prosinca 2021. godine, objavila je na svojim mrežnim stranicama otvaranje prijava za svoj
Program zapošljavanja mladih talenata ("2024 Young Talent Program"). Program se sastoji od dva dijela:
"AIIB's Graduate Program" je dvogodišnji rotacijski program za regrutiranje i razvoj tima talenata u ranoj fazi njihove karijere kako bi doprinijeli ostvarenju misije AIIB-a. Mladi talenti koji se kvalificiraju za program imat će priliku doprinijeti međunarodnom razvoju i održivom ulaganju u infrastrukturu, dok razvijaju svoju karijeru s AIIB-om i pomažu u stvaranju prosperitetne i održive Azije.

Program ima šest smjerova: ulaganja, financije, upravljanje rizicima, strategija, korporativni poslovi te ekološki i društveni smjer.

"Legal Associate Program" kojem je cilj formiranje mladih pravnika koji će zadovoljiti pravne potrebe Banke za provedbu operacija privatnog i javnog sektora. Ovo je rotacijski program koji identificira, zapošljava i razvija mlade talente sa strašću za međunarodnim razvojem. Program započinje s dvogodišnjim ugovorom u Pekingu unutar Pravnog odjela AIIB-a, gdje pravni suradnici sudjeluju u intenzivnoj obuci (na radnom mjestu i u učionici) o pravnim osnovama u AIIB-u i razvojnim operacijama.
Detalji o Programu mogu se pronaći na internet adresi:
https://www.aiib.org/en/news-events/media-center/blog/2024/Build-Your-Career-at-AIIB-The-2024-Young-Talent-Programs-Now-Accepting-Applications.html

Uz navedeni Program, AIIB će tijekom siječnja 2024. godine pokrenuti i program stažiranja. Više informacija o nadolazećem programu stažiranja
moći će se pronaći na: https://www.aiib.org/en/opportunities/career/job-vacancies/internship/index.html.


MEĐU 109 ČLANICA BANKE I HRVATSKA

Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) multilateralna je razvojna banka i međunarodna financijska institucija čiji je cilj zajednički poboljšati ekonomske i društvene rezultate u Aziji. To je druga najveća svjetska multilateralna razvojna institucija. Sa sjedištem u Pekingu, Kina, banka trenutno ima 109 članova, uključujući 15 budućih članova iz cijelog svijeta. Podjela 109 članica po kontinentima je sljedeća: 42 u Aziji, 26 u Europi, 22 u Africi, 9 u Oceaniji, 8 u Južnoj Americi i 2 u Sjevernoj Americi. Banka je započela s radom nakon što je sporazum stupio na snagu 25. prosinca 2015., nakon što su primljene ratifikacije od 10 država članica koje imaju ukupni broj od 50% početnog upisa temeljnog kapitala.

Ujedinjeni narodi smatraju da pokretanje AIIB-a ima potencijal za "povećanje financiranja za održivi razvoj" i poboljšanje globalnog gospodarskog upravljanja. Početni kapital banke iznosio je 100 milijardi američkih dolara, što je jednako 2D3 kapitala Azijske razvojne banke i otprilike polovici kapitala Svjetske banke. Banku je prvi put predložila Kina 2013. , a inicijativa je pokrenuta na svečanosti u Pekingu u listopadu 2014. Od tada je dobila najviše kreditne ocjene od tri najveće rejting agencije u svijetu. Od svog početka smatrana je potencijalnim suparnikom ili alternativom Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Banci je dodijeljen status stalnog promatrača pri Općoj skupštini te Gospodarskom i socijalnom vijeću UN-a
. Wikipedia

14.01.2024. u 16:22 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 13.01.2024.

SRBIJA SE NAORUŽAVA



SAD NE ŽELI ESKALACIJU NA KOSOVU

U subotu 13. siječnja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u prostorijama Vojnobezbjednosne agencije u Beogradu rekao da će ove godine Srbija potrošiti 740 miliona eura za nabavku vojne opreme. "Srbija trenutno ima 186 miliona evra slobodnih sredstava koje ćemo odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz domaćih fabrika namenske industrije", rekao je Vučić.
No to nije sve, jer će ove godine Srbija za naoružanje svoje vojske usmjeriti još dva paketa sredstava, prvi od 150 milijuna, a drugi od 400 milijuna eura i to povrh 360 milijuna eura koji su u državnom proračunu izdvojeni za dodatno naoružanje.
“Kad sve ovo saberete, vide ćete da će ovo biti godina u kojoj ćemo se najbolje, najbrže i najsnažnije opremati", rekao je Vučić i dodao da će Srbija uzeti dodatnih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pešadije, 30 kupola za borbeno vozilo "Lazar"."Sva ova oprema i vozila bi trebalo da stignu do 2026. godine", rekao je Vučić.

Komentirajući odluku SAD da Kosovu prodaju 246 projektila američke proizvodnje za uništavanje tenkova, kao i prateću opremu, u vrijednosti od 75 milijuna dolara, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je taj potez suprotan Rezoluciji 1244 koja, ne predviđa da Kosovo ima vojsku. "Prema Rezoluciji 1244 ne smeju da postoje nikakve grupe naoružanih kosovskih Albanaca, a oni im napraviše vojsku i nastavljaju da je prave. Jesmo li dovoljno jaki kao Amerika, Engleska, Nemačka, Turska – nismo. Ali možemo da ukažemo celom svetu da time na brutalan način krše međunarodne pravne norme", rekao je Vučić.
Predsjednik Srbije je prethodno 11. siječnja kao "veliko razočaranje" opisao informaciju od SAD da su odobrile Prištini da kupi američki sistem Javelin, "nakon što mu je tu odluku predočio američki ambasador Hil Christopher Hill."

Izvor: Slobodna Europa, mzz

13.01.2024. u 20:23 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 12.01.2024.

JUŽNA AFRIKA TUŽI IZRAEL ZA GENOCID NAD PALESTINCIMA


IZRAELSKI ADVOKATI TUŽBU SMATRAJU NEUTEMELJENOM

Južna Afrika je 29.12. 2023. podnijela tužbu Međunarodnom sudu UN-a u Hagu, protiv Izraela za genocid nad palestinskim stanovništvom u ratu protiv Hamasa, koji se vodi od 7. listopada 2023 na teritoriju Pojasa Gaze. Tužba ima 84. stranice.
Na Međunarodnom sudu UN-a u Hagu kojem predsjeda Joan Donoghue (66) bivša dužnosnica američkog State Departmenta i predsjednica ovog suda od 2021., sa još 17 sudaca, 11. siječnja održano je prvo ročište u kome je Južna Afrika predstavila dokaze za genocid Izraela nad palestinskim civilima. Južnoafrički stručnjaci za pravo iznijeli su dokaze da Izraelska vojska i Vlada nad civilima Palestine, kao etničkoj grupi, čine genocid uništenjem ili etničkim čiščenjem
Zahtijeva hitno donošenje privremenih mjera i prestanak napada na palestinske civile u Gazi.
Južna Afrika optužila je Izrael da krši Konvenciju UN-a o genocidu potpisanu 1948. godine, baš zato da se holokaust kakav su pretrpjeli Izraelci u drugom svjetskom ratu ne bi nikada ponovio. A kao paradoks se javlja činjenica da upravo Izrael želi uništiti cijelu populaciju palestinaca iz Pojasa Gaze

Advokatica Južne Afrike Adila Hassim u svom je iznošenju tužbe na sudu između ostaloga rekla“ Nivo ubijanja je toliki da su neidentificirana tijela Palestinaca zakapana u masovne grobnice. U prva tri tjedna od 7.10.2023. Izrael je tjedno na Gazu bacio šest tisuća tona bombi. Najmanje dvije stotine puta bacio je bombe teške više od 900 kilograma, na područja koja je označio sigurnim. Njima je gađao i izbjegličke kampove. Te su bombe među najtežima na svijetu. Izrael je znao koliko će svaka bomba odnijeti života. Više od tisuću osamsto porodica je u Gazi izgubilo više članova svojih porodica. Stotine porodica su izbrisane s lica zemlje. Zajedno su ubijane majke, očevi, djeca, djedovi, bake, rođaci. Vidljiva je genocidna namjera“- rekla je Adila Hassim.
U tužbi su izneseni podaci da je samo od listopada do prosinca 2023. Izrael ubio više od 17 tisuća Palestinaca, od čega su polovica poginulih djeca. Nestalih je oko sedam tisuća, a nestali su tako što su ostali pod ruševinama zgrada nakon bombardiranja i do njih nije bilo moguće doći. Napustiti svoje domove bilo je prisiljeno 85 posto Palestinaca. U Gazi je 60 posto stambenih objekata potpuno uništeno. U Gazi je prisutna teška humanitarna kriza koja je izražena riječima da će „ više Palestinaca umrijeti od gladi i bolesti nego od zračnih napada“.
Roland Lamola, ministar pravde Južne Afrike podsjetio je da nasilje i razaranja nisu u Gazi započela 7. listopada 2023., već da Palestinci ugnjetavanje i nasilje doživljavaju posljednjih 76 godina.“ Voda, struja, civilna infrastruktura, granični prijelazi, zračni prostor Gaze sve je to pod kontrolom Izraela od 2004., a međunarodna zajednica to smatra okupacijom“.
Izraelske političke osobe davale su izjave genocidnog karaktera, što je sada u tužbi protiv genocida izneseno „ Izraelski predsjednik je rekao „ Odgovoran je jedan cijeli narod. Nije točna retorika o civilima koji ništa neznaju i nisu umiješani“. Izraelski ministar energetike i informiranja je na mreži X objavio slijedeće. „ Svim civilima Gaze naređuje se da pod hitno odu. Mi ćemo pobijediti. Neće dobiti ni kap vode ni jednu jedinu bateriju, dok ne odu s ovoga svijeta.“ Zamjenik predsjedavajućeg Kneseta je na mreži X napisao „Imamo jedan cilj, zbrisati pojas Gaze s lica zemlje .
Advokat Tembela je između ostalog rekao: Zamjenik Kneseta pozvao je na brisanje Palestinaca u Pojasu Gaze s lica zemlje. Galant, ministar obrane Izraela rekao je da će „Izrael Gazi isključiti vodu, struju, neće dostavljati hranu, gorivo, jer se Izrael bori protiv životinja u ljudskom obliku. U govoru vojnim snagama na granici je rekao da se ne suzdržavaju i da se Gaza neće vratiti u staro stanje.“
Južna Afrika je potpisnica Konvencije UN-a o genocidu.

IZRAELSKI ADVOKATI SVE NEGIRAJU

Iznoseći svoju obranu pred Međunarodnim sudom u Hagu 12. siječnja Izraelski pravni tim zatražio je odbacivanje tužbe Južne Afrike za genocid, nazivajući je čak klevetom. Podsjetili su da je ovaj rat započeo Hamas.Za stradanje civila izraelski advokati optužili su Hamas, te predočili da Izrael djeluje u samoobrani što je odgovor na Hamasov napad.
Predsjednica suda rekla je da će sud u narednih nekoliko dana donijeti odluku u ovom predmetu.

Pred sudom u Hagu održani su prosvjedi podrške Palestincima. U Gazi i dalje Izrael bombardira teritorij Palestine.

Južnoafrička inicijativa tužbe za genocid Izraela nad Palestincima dobila je službenu podršku od Turske, Malezije, Jordana, Bolivije, Maldiva, Namibije, Pakistana, Venezuele, Kolumbije i Brazila. Organizacija islamske suradnje (OIC) i Arapska liga objavile su svoju potporu . SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao ni EU nisu potpisnici podrške inicijative Južne Afrike za tužbu protiv genocida nad Plestincima.

Izvor: Direktan prijenos iz Den Haga, Margareta Zouhar Zec


SOLIDARNOST S TUŽBOM JUŽNE AFRIKE

„Preko 1000 pokreta, političkih stranaka, sindikata i raznih organizacija diljem svijeta izrazilo je svoju solidarnost s tužbom Južne Afrike za genocid protiv Izraela.
Među njima su Israelis Against Apartheid (Izrael); Jordanski savez neovisnih sindikata; Malcolm X Center for Self-Determination (SAD); Mediciana Democratica (Italija); Institut za kritičko proučavanje cionizma; Islamska komisija za ljudska prava (UK); One Justice (Francuska); Južnoafrički Židovi za slobodnu Palestinu; i Nahostgruppe Mannheim (Njemačka).
Više od 600 Izraelaca također je podržalo peticiju kojom poziva Međunarodni sud pravde da podrži tužbu Južne Afrike protiv države Izrael, zalažući se za odluku koja bi odmah zaustavila tekući rat.
Izraelski član parlamenta Ofer Cassif, povezan s Demokratskom frontom za mir i jednakost-Jabha, podržao je inicijativu. Cassif je na X rekao: "Moja ustavna dužnost je prema izraelskom društvu i svim njegovim stanovnicima, a ne prema vladi čiji članovi i njezina koalicija pozivaju na etničko čišćenje, pa čak i stvarni genocid."
Izvor: Magazin trtworld , (mzz)

12.01.2024. u 16:24 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.01.2024.

PROSVJED U VUKOVARU NAKON NAPADA HULIGANA NA DJECU 6.1.



POZIV PREDSJEDNIKU VLADE I PREDSJEDNIKU RH DA POMOGNU


U gradu Vukovaru je za 13. siječanj u 10 sati na glavnom gradskom trgu najavljen prosvjed radi napada huligana na djecu 6. siječnja 2024. Prosvjed organiziraju roditelji napadnute i pretučene djece.
Koliko se često u Vukovaru dešavaju fizički napadi? Koliko je takvo ponašanje učestalo? To samo vukovarci znaju jer svaka takva vijest ne stigne do Zagreba. Ostane u regiji ili samo u Vukovaru.
No sudeći po pozivu napisanom za prosvjed 13. siječnja, nasilnih napada ima. Stanovnici Vukovara žele živjeti mirno i osjećati se sigurno. Za tu priliku napisali su Poziv za prosvjed. (mzz)


Prenosim i objavljujem taj Poziv!

„Vukovarci, svjedoci smo divljačkog napada, koji se dogodio u Vukovaru, 6.1.2024. oko 22:30, u kojem su pretučena naša djeca, do neprepoznatljivosti. Na mostu, usred našeg grada, skupinu petnaestogodišnjaka presrela je skupina huligana, koji se skrivaju iza naziva navijači. Pravi navijači neće djetetu nanijeti teške ozljede, frakture lubanje, lica, povrede očiju, hematome. Pravi navijače će se ograditi od huligana i nasilnika. Neka su djeca završila u KBC Osijek, većina je pregledana u vukovarskoj bolnici. Svi znaju tko su napadači. Imenom i prezimenom. Jednog su uhitili, odmah na mostu, jer nije bio dovoljno brz. Za ostalima je raspisana tjeralica. Vjerojatno su svi mislili da će i ovo proći između radara, da će se pomesti pod tepih. Činjenica je da ova skupina terorizira grad već godinama. Činjenica je da su smješteni u kući u centru grada. Činjenica je da svi sve znaju. I policija, i grad, i vlast i oporba. Samo pošteni ljudi ne znaju tko su oni i nemaju posla s njima.

E sad su se namjerili na krive.
Sad je dosta!
Kada osoba od 25 i više godina premlati i umlati dijete od 15 godina, smijemo li šutjeti? Smije li cijeli jedan dan šutjeti gradska vlast i oporba? Smije li se dogoditi da policija za 48 sati ima uhićenog samo jednog napadača? Smijemo li slobodno hodati ovim gradom i ne bojati se kako govorimo, za koga navijamo, kako izgledamo? Hoće li sljedeći odstrijeljen biti tko nosi naočale, tko je nizak, tko ima svijetlu kosu?
Pozivamo političare da se odmaknu od ovog skupa. Vi (ni)ste svoje rekli. I vlasti i oporbi trebaju probisvijeti kako biste pred bilo koji značajan datum zakuhali, posvađali i razdvojili ljude. Vi ih financirate i dajete im podršku. Vi ih nazivate „naši dečki“. Eto, neka to budu i dalje vaši dečki.
Nisu ljudi preživjeli ovaj rat da bi njihova djeca ratovala. Ako vam se ratuje i tuče, nađite se negdje na livadi pa udrite jedni po drugima. Mi normalni doći ćemo pokupiti vaše ostatke. Sram vas bilo!
Sve koji predvodite i predstavljate građane ovog napaćenog grada!
Ostavite djecu na miru da rade, uče, druže se i slobodno hodaju ovim gradom. Ili ćemo čekati da vaša djeca narastu, da vaša djeca dobiju batina pa ćete onda reagirati?
I među našom djecom, prijateljima, među roditeljima, ima navijača Dinama, ali navijača, ne huligana. Nadamo se da će se od huligana koji ih sramote ograditi i nogometni klub.

Pozivamo i prozivamo nadležna ministarstva, pozivamo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Hrvatske!
Ako ovdašnja policija i vlast nisu u stanju riješiti ovaj problem, pomozite nam vi.
Vukovar je dio Republike Hrvatske.
Vukovar je Hrvatska.
Ova su djeca Hrvatska.
A ako sada prešutimo, zaključajmo vrata grada i neka nas tuče tko hoće i kada hoće.
A nećemo dati!
Našu djecu vam nećemo dati!
Jednostavno više nećemo šutjeti, nećemo se sklanjati!
Djeca su zaslužila Vukovar bez straha, Vukovar dobrih ljudi.

Tražimo:
1. hitno i bezuvjetno pritvaranje svih napadača
2. uključivanje državnog aparata u ovaj problem
3. zabranu okupljanja BBB u kući u centru grada
4. učestaliju policijsku ophodnju u gradu
5. policijsko postupanje prema svakoj anomaliji u gradu
6. rad na prevenciji nasilja u bilo kojem obliku
7. sudske presude koje će jamčiti da će oni koji su krivi biti kažnjeni, a ne osuđeni na dobrotvorni rad, a sve po presudi jednog suca.
Odazovimo se u što većem broju, za budućnost naše djece!”, navodi se u pozivu
.

IZVOR: Hrvatski radio Vukovar, mzz,

11.01.2024. u 14:27 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 10.01.2024.

KRIMINALCI ŠIRE NASILJE U EKVADORU




IZVANREDNO STANJE I POLICIJSKI SAT

U Ekvadoru, državi na obali Tihog oceanu u Južnoj Americi sa trinaest milijuna stanovnika, najmanje 10 ljudi je ubijeno u nizu napada za koje su odgovorne naoružane bande, dok u zemlji vlada kaos što je novi predsjednik Daniel Noboa nazvao "unutarnjim oružanim sukobom".
Predsjednik Daniel Noboa (36) proglasio je 8. siječnja 60-dnevno izvanredno stanje i noćni policijski sat. "Upravo sam potpisao dekret o izvanrednom stanju kako bi oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije", rekao je Noboa. “Prošlo je vrijeme kada osuđenici za trgovinu drogom, ubojice i organizirani kriminal diktiraju vladi što da radi.”
Do nereda je došlo nakon bijega zatvorenika Josea Adolfa Maciasa, vođe najveće ekvadorske bande Los Choneros iz zatvora. Macias je služio kaznu od 34 godine u zatvoru La Regional u lučkom gradu Guayaquil, a kada i kako je pobjegao nije poznato. Guayaquil, obalni grad koji je najveći u Ekvadoru, smatra se najopasnijim u zemlji, a njegove luke su središte za krijumčarenje droge.

Kriminalci su pokrenuli val terora diljem zemlje i u nekoliko pretrpanih zatvora. Više je ljudi ubijeno, a troje je ozlijeđeno u napadima u lučkom gradu Guayaquilu. Dva su policajca "zlobno ubili naoružani kriminalci" u obližnjem gradu Nobolu, izjavila je policija kasno uvečer 9. siječnja.
Kao odmazdu, lokalne bande uzele su nekoliko policajaca za taoce i pokrenule eksplozije u nekoliko gradova. Naoružani članovi bande s kapuljačama upali su 9. siječnja u studio državne televizije TC u Guayaquilu s oružjem i eksplozivom dok su kamere radile. Nakon toga je 13 napadača uhićeno.
Guayaquil, obalni grad koji je najveći u Ekvadoru, smatra se najopasnijim u zemlji, a njegove luke su središte za krijumčarenje droge.

Prema informacijama novinara Al Jazerre iz glavnog grada Quita, dogodila su se najmanje 23 različita nasilna incidenta u osam provincija,( Ekvador je podijeljen na 24 provincije) uključujući brojne eksplozije automobila-bombi.Brojni policijski automobili su spaljeni, a najmanje sedam policajaca su oteli članovi bande..
Nasilne smrti na nacionalnoj razini porasle su na 8.008 u 2023., priopćila je Vlada Ekvadora, što je gotovo dvostruko više od brojke iz 2022. kada je bilo od više od 4.500 nasilnih smrti. Nasilje zbog droga uzelo je veliki danak u zemlji otkako je postala ključna stanica u trgovini kokainom prema Sjedinjenim Državama i Europi.
Izvor, Al Jazerra, mzz,

10.01.2024. u 14:28 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.01.2024.

ČETIRI KANDIDATA ZA GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA



PREDSJEDNIK RH Milanović:

„ OSOBA POLITIČKI I STRANAČKI NEOVISNA I STRUČNA
PROFESIONALNOG I OSOBNOG UGLEDA - NA DUŽNOST DORHA .“


Državno odvjetničko vijeće je 5. siječnja službeno potvrdilo –da se za glavnog državnog odvjetnika natječu četvorica kandidata: sudac Ivan Turudić (62) sudac Visokog kaznenog suda, Nikša Wagner(58)zamjenik splitske županijske državne odvjetnice, Emilijo Kalabrić (60) zamjenik glavne državne odvjetnice te zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević.

Prijave navedenih kandidata su potpune i pravodobne, utvrdilo je 9. siječnja Državno odvjetničko vijeće na sjednici. Svi kandidati ispunili su sve tražene uvjete, nakon čega će dokumenti biti proslijeđeni Vladi. Vlada će u roku od osam dana zatražiti mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe o kandidatima. Jedan će kandidat biti odabran za kojeg će se glasati u Saboru, a za njegovo ussvajanje potrebna je većina glasova saborskih zastupnika, a najmanje 76.


Povodom pokrenute procedure izbora novog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, predsjednik RH Zoran Milanović je već 5. siječnja i javno i u priopćenju istakao predsjednički stav o tome kakav je državni odvjetnik Hrvatskoj potreban, te kaže :

„Briga za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti – razlozi su zbog kojih držim potrebnim ukazati na veliku važnost izbora i imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. Ne ulazeći u proceduru izbora i imenovanja glavnog državnog odvjetnika – koja je propisana Ustavom RH i koja će, vjerujem, biti poštovana – dužnost mi je upozoriti: DORH svoj ustavni položaj i zadaću može cjelovito ispuniti samo ako se na tu dužnost imenuje osobu koja je, naglašavam, politički i stranački posve neovisna, dokazano stručna i kvalificirana te neokaljanog profesionalnog i osobnog ugleda."

"Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije.
Jer, glavni državni odvjetnik mora imati slobodne ruke za bespoštednu borbu protiv kriminala, korupcije i zlouporabe javnog novca bez obzira tko bio počinitelj, ali mora imati i hrabrosti – što je jednako važno – oduprijeti se svakom utjecaju i pritisku bez obzira od koga dolazio.
Glavni državni odvjetnik takvih osobina od državnog je interesa za Republiku Hrvatsku. Hrvatski građani s razlogom očekuju zamah u otkrivanju, progonu i sankcioniranju odgovornih za kršenja zakona. DORH nije jedini koji može i mora stati na kraj svim oblicima kršenja zakona, isto se očekuje od izvršne i od sudske vlasti.
Ali, uloga glavnog državnog odvjetnika je presudna za neovisnu i dosljednu borbu protiv korupcije, pogodovanja i zlouporabe javnog novca".- navedeno je u priopćenju predsjednika RH Milanovića.

"Upravo zbog toga ističem važnost izbora novog glavnog državnog odvjetnika jer se ne smije nastaviti urušavanje neovisnosti i efikasnosti DORH-a kao ni gubljenje povjerenja javnosti u DORH, a čemu svjedočimo zadnjih godina.
Vodeći se svojom ustavnom zadaćom i željom da se u Hrvatskoj smanji i zaustavi pošast korupcije i zlouporabe javnog novca – koja opasno razara cijelo hrvatsko društvo i ugrožava sigurnost, razvoj i prosperitet Republike Hrvatske – pratit ću izbor novog glavnog državnog odvjetnika i bez zadrške upozoravati ne bude li taj izbor jamčio ostvarenje ustavnog položaja DORH-a kao samostalnog i neovisnog tijela“ – piše u priopćenju predsjednika Zorana Milanovića.
(mzz)

09.01.2024. u 21:14 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 08.01.2024.

BELGIJA PREDSJEDA VIJEĆEM EU DO SRPNJA




„ ZAŠTITITI. OJAČATI. PRIPREMITI.“

Belgija, službeno Kraljevina Belgija, ustavna monarhija predsjeda Vijećem Europske unije šest mjeseci, do kraja mjeseca lipnja. Na čelu države Belgije je kralj, a premijer je na čelu Vlade u šesetročlanom sastavu. U skladu sa složenim sastavom stanovništva Belgija ima federalne jedinice i to flamansku, valonsku i briselsku, a u skladu s tim su i službeni jezici nizozemski francuski i njemački. Bruxelles je glavni grad Belgije. Država je to s oko jedanaest milijuna stanovnika.

Belgija je članica EU od 1. siječnja 1958., a članica europodručja je od 1. siječnja 1999. godine.
Belgija će se u svojem radu tijekom predsjedanja usredotočiti na šest tematskih područja i to:1.obranu vladavine prava, demokracije i jedinstva, 2. jačanje konkurentnosti, 3. ostvarivanje zelene tranzicije 4.jačanje socijalnog i zdravstvenog programa 5. zaštitu ljudi i granica 6.. promicanje globalne Europe.
Slogan Belgije je „Zaštititi. Ojačati. Pripremiti.”
Da podsjetim : sustav rotirajućeg predsjedanja postoji od samog početka europske integracije. Predsjedanje Vijećem EU-a svakih šest mjeseci preuzima druga država članica, koja pomaže osigurati neometano odvijanje zakonodavnog postupka EU-a.
Belgija je predsjedanje preuzela od Španjolske 1. siječnja 2024. i predsjeda do kraja lipnja 2024. Zatim predsjedanje nastavlja Mađarska od srpnja do prosinca 2024. a Poljska proces nastavlja od siječnja do lipnja 2025.
Države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio definira dugoročne ciljeve i priprema zajednički program u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci.
(mzz)

08.01.2024. u 07:51 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.01.2024.

F-16 NA NEBU BOSNE I HERCEGOVINE



VJEŽBE UOČI DANA REPUBLIKE SRPSKE

Američki borbeni avioni F-16 će izvesti vježbu iznad teritorije Bosne i Hercegovine 8. siječnja, na dan kada je u entitetu Republika Srpska, točnije u Banja Luci, najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske.
Tu je informaciju lokalnim medijima potvrdio zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, prenosi Al Jazeera. On taj čin kvalificira kao provokaciju za RS. Odgovornim za čin izvođenja vježbe smatra ministra odbrane BiH Zukana Heleza .
Iako je obilježavanje dana Republike Srpske uz sudjelovanje vojnih snaga, Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, Milorad Dodik predsjednik RS to ne uvažava.
Vježbu kontrole napada zajednički su planirale Oružane snage BiH i američka ratna avijacija potkraj siječnja.
No Dodikove priče, namjere i želje za odcjepljenjem entiteta RS od BiH, o čemu je tijekom 2023. više puta govorio, u visokom političkim krugovima nisu prošle nezapaženo. S obzirom na Dodikove bliske veze s Putinom, a o podršci od Srbije i Aleksandra Vučića da se i ne govori, premještanje vježbi aviona F-16 na 8. siječanj jasan je znak da su svi Dodikovi potezi pod prismotrom onih koji na Balkanu žele mir.
(M.Zouhar Zec)

07.01.2024. u 08:04 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.01.2024.

GODINA 2024. - 500 GODINA OD SMRTI MARKA MARULIĆA



JUDITA – NULTA TOČKA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Godina 2024. je u Hrvatskoj godina Marka Marulića. A Marko Marulić nije bio samo književnik koji je napisao ep Judita, o kome djeca uče već u osnovnoj školi, pa tako saznaju za Marka Marulića. Spjev Judita je pripovijest o udovici Juditi koja svojom hrabrošću spašava rodni grad Betuliju. Povijesne analize tumače djelo kao alegorijski spjev u kojem je prikazana turska opsada Splita. Napisan je hrvatskim jezikom i to splitskom čakavicom u šest pjevanja, dvanaestercima koji se dvostruko rimuju.
Dan hrvatske knjige je 22. travnja. Taj datum obilježava se svake godine kao simboličan čin sjećanja na dovršetak Judite, djelo koje je Marulić dovršio 1501. To što je ep Judita spjevan na hrvatskom jeziku, smatra se nultom točkom hrvatske književnosti.

Marulić je bio erudit, rođenjem Splićanin, a rođen je 18. 8. 1450. godine Bio je iz plemičke obitelji koja je imala šest sinova i dvije kćeri. U Splitu je završio humanističku školu, no ne zna se točno gdje je studirao, ali pretpostavka je da je pravo studirao u Padovi. Bavio se odvjetništvom u rodnome gradu i obavljao razne dužnosti poput suca, tužitelja, zastupnika u parnicama, izvršitelja oporuka, svjedoka pri nagodbama i ugovorima, zastupnika u parnicama. Osim pravničkog posla, pisao je u književnim formama. Zbog svega što je napisao smatra se hrvatskim književnikom, kršćanskim humanistom i ocem hrvatske književnosti. Pisao je najvećim dijelom na latinskom jeziku, potom talijanskom, a najmanje na hrvatskom. Teme je pronalazio u biblijskim i antičkim temama, te su mu djela bila prepoznata kao predstavniku europskog kršćanskog humanizma i renesansne epike.

Marko Marulić umro je u Splitu 5.siječnja 1524. godine, a pokopan je u splitskoj crkvi svetog Frane, na zapadnoj strani splitske rive.

POKRENUTA STRANICA Marulić.hr

Godina 500. od smrti Marka Marulića koja se događa 2024. proglašena je od Vlade RH, na sjednici 21.12. 2023. godinom velikog jubileja, književnog stvaralaštva Marka Marulića.
Godina jubileja otvorena je u Splitu. U prisustvu gradonačelnika Ivice Puljka, župana Blaženka Bobana, rektora splitskog Sveučilišta Dragana Ljutića, te predstavnika gradskih muzeja i ustanova u kulturi, godinu Marka Marulića je proglasila otvorenom ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Ministrica je istaknula kako je upravo „Judita“ nulta točka hrvatske književnosti, a Marulić jedan od najznačajnijih hrvatskih i europskih intelektualaca svoga vremena.
Iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavili su pokretanje stranice Marulić.hr.
Iz Ministarstva kulture i medija je informacija da društva i udruge različitih umjetničkih izričaja te akademska zajednica planiraju 500. obljetnicu smrti Marka Marulića obilježavati diljem Hrvatske tijekom cijele 2024. godine. Riječ je o programima raznovrsnih umjetničkih izričaja, formata i žanrova, namijenjenih svim dobnim skupinama i publikama - od izložbi, izdavanja knjiga, praizvedbi i postavljanja na pozornice djela nadahnutih Marulićem do nekoliko stručnih i znanstvenih skupova i konferencija.

(M.Zouhar Zec)

NEDAVNO OTKRIVENE MARULIĆEVE KNJIGE

Sredinom travnja 2019. franjevci opservanti u samostanskoj knjižnici pronašli su trideset knjiga Marka Marulića, među njima i inkunabule, knjige tiskane do 1500. godine, iz osobne biblioteke Marka Marulića s njegovim bilješkama na marginama i nekoliko ilustracija. Nađeno je trideset inkunabula i knjiga tiskanih od 1471. do 1522. godine različita sadržaja: nekoliko izdanja Biblije, klasična rimska djela, izdanja s područja teologije, pravne znanosti, čak i medicine i dr. Uočio se i Marulićev još jedan dar jer su u knjigama pronađeni brojni crtani ukrasi, manikule i vitice, inicijali i dva veća crteža. Vijest je pred uskim krugom zainteresiranih štovatelja i stručnjaka za Marulovo djelo iznio Zvonko Pandžić istraživač europske renesanse i hrvatskoga humanizma, stručnjak za filozofiju jezika i povijest jezičnih ideja.
Djela su otkrivena nakon što se pristupilo sistematizaciji knjižnice i arhiva u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića.
I
zvor: Wikipedija – Marko Marulić,


06.01.2024. u 12:39 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.01.2024.

POTPORE ZA ŠTETE OD AFRIČKE SVINJSKE KUGE PREMA PRAVILNIKU



PRIJAVE OD 3. DO 23. SIJEČNJA


U „Narodnim novinama“ broj 157/2023 od 28. prosinca 2023. godine objavljen je Pravilnik o provedbi programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge. Temeljem tog Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je od 3. siječnja do 23. siječnja rok za podnošenje zahtijeva za naknadu gubitka prihoda za svinje većih težina koje su otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja, koje je EU obilježila kao ZONU III, a za razdoblje od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Taj je pravilnik namijenjen onima koji imaju mikro, mala i srednja poduzeća, odnosno firmi. Svi vlasnici svinja koji će se prijaviti za potpore moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
1. da su upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
2. da su upisani u Registar objekata (farmi)
3. da su im objekti sa svinjama u zoni za koje su naređene mjere
4. te da su isporučene, najmanje klaoničke mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2 u razdoblju od 1.10.2023. do 31.12.2023. godine.. Za provedbu Programa u Državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana su sredstva u iznosu od 3,5 milijuna eura.
Za potporu je prihvatljivo do 500 grla tovnih svinja po korisniku.

U priopćenju Ministarstva od 29.12. piše :“ Iznos potpore utvrđuje se na način da se umnožak težine grla živih svinja isporučenih izravno u klaonicu i jediničnog iznosa od 2,15 eura za kg žive vage isporučenih svinja, umanji za druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje. Težina živih svinja procjenjuje se na masi do prvih 500 svinjskih trupova evidentiranih na liniji klanja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2023. godine, a koji su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.“

U priopćenju od 3. siječnja 2024. o istoj temi, navedeno je i slijedeće „ U izračunu težine živih svinja iz stavka masa svinjskih trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje se kao težina živih svinja koristeći prosječan randman prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78%.
Iznos potpore ne može premašiti 100% prihvatljivog troška i ne može biti veći od 2,15 eura za kg težine živih svinja. „

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije u razdoblju od 3. do 23. siječnja 2024. godine.

Priopćenja Ministarstva poljoprivrede , MZZ,

05.01.2024. u 11:41 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.01.2024.

EUROPSKO VATERPOLO PRVENSTVO PONOVO U HRVATSKOJ



DOMAĆINI ZAGREB I DUBROVNIK

Nakon što je Europsko prvenstvo u vaterpolu 2022. održano u Splitu, stjecajem političkih okolnosti, Europsko prvenstvo u vaterpolu ponovo se održava u Hrvatskoj u gradovima Zagrebu i Dubrovniku i to od 4. do 16. siječnja 2024.
Naime, Europska plivačka federacija ( Ligue Européenne de Natation) LEN odabrala je Izrael za domaćina 36. Europskog prvenstva u vaterpolu. No zbog rata između Izraela i Hamasa koji je izbio 7. listopada 2023. LEN je objavio u studenom 2023. da Europskog vaterpolo prvenstva neće biti održano u Izrelu. I nakon što su se grdovi Budimpešta, Beograd, Berlin, Zagreb te država Rumunjska prijavili za moguće domaćine, Hrvatska i njeni gradovi Zagreb i Dubrovnik postali su domaćini 36. Europskog prvenstva u vaterpolu. To je i razumljivo jer Hrvatska reprezentacija je europski vaterpolo prvak i brani tu titulu.

VATERPOLO REPREZENTACIJA JE SPREMNA

Reprezentativci su 30. prosinca 2023. završili s pripremama u Beogradu. Nakon toga već 1. siječnja 2024. svi igrači pojavili su se u Gružu u Dubrovniku na prvom treningu. Izbornik vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak najavio je slijedeće igrače, a navodim i njihove matične klubove:.
Vaterpolo vratari će biti Marko Bijač (Olympiacos) i Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje) centri : Josip Vrlić (Jadran) i Luka Lončar (Olympiacos).Branići su : Rino Burić (Jug Adriatic osiguranje),Matias Biljaka (Jadran),
Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje), a napadaći: Konstantin Harkov (Jadran),Filip Kržić (Jug Adriatic osiguranje)
Franko Lazić (Jug Adriatic osiguranje),Zvonimir Butić (Jadran),Ante Vukičević (Marseille), Luka Bukić (Jadran), Loren Fatović (Jadran),Jerko Marinić Kragić (Jadran).

Fanovi vaterpola uočiti će da su se desile prema zaključku izbornika neke promjene u vezi s igračima. No do toga je došlo radi određenih fizičkih poteškoća koje neki igrači imaju.

Stručni stožer vaterpolo reprezentacije čine uz izbornika Tucaka još Jure Marelja i Renco Posinković kao treneri vratara, Igor Pezelj radi na video-analizi, Pero Kuterovac je kondicijski trener, Damir Luketić i Petar Kopanja su fizioterapeuti

Hrvatska je u skupini A, Divizije I zajedno s reprezentacijama Španjolske, Francuske i Crne Gore. Prva je utakmica Hrvataka –Španjolsk a igra se 4. siječnja 2024. u 20.15 sati u Dubrovniku. Na toj se utakmici u gledalištu očekuje i premijer RH Andrej Plenković.

Hrvatska vaterpolo reprezentacija slijedeću utakmicu igra s reprezentacijom Francuske 6. siječnja, a sa Crnom Gorom 8. siječnja. Prijenosi će biti na HTV2 i HR2.
( M. Zouhar Zec)

04.01.2024. u 09:41 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 03.01.2024.

NOVA PRAVILA PROTIV PRIJEVARA U PREKOGRANIČNIM PLAĆANJIMA



PROTIV PRIJEVARA NA PDV-u

Prema priopćenju Europske komisije,“ od 1. siječnja na snagu stupaju nova pravila za borbu protiv prijevara u prekograničnim plaćanjima u EU, koja će omogućiti poreznim upravama država članica EU-a podatke o lakšem otkrivanje prijevara u vezi s PDV-om, s posebnim naglaskom na e-trgovinu koja je posebno sklona neusklađenosti s PDV-om i prijevarama. To zauzvrat stvara rupe u poreznim prihodima kojima se plaćaju vitalne javne usluge.“
Na primjer, piše dalje u priopćenju, „ neki internetski prodavači nisu fizički prisutni u državi članici EU-a prodaju robu i usluge potrošačima u EU-u bez registracije za PDV bilo gdje u EU-u ili deklariranjem manje od stvarne vrijednosti svoje internetske prodaje. Države članice stoga trebaju ojačane alate za otkrivanje i zaustavljanje ovog nezakonitog ponašanja.“

„Novi sustav koristi ključnu ulogu koju igraju pružatelji usluga plaćanja (PSP-ovi) kao što su banke, institucije za e-novac, institucije za platni promet i žiro usluge poštanskih ureda, koji zajedno obrađuju više od 90% online kupnji u EU.“
„Od 1. siječnja ti će PSP-ovi morati pratiti primatelje prekograničnih plaćanja i od 1. travnja upravama država članica EU-a prenositi informacije o onima koji primaju više od 25 prekograničnih plaćanja po kvartalu. Te će se informacije potom centralizirati u novoj europskoj bazi podataka koju je razvila Europska komisija, Centralnom elektroničkom sustavu informacija o plaćanju (CESOP) Central Electronic System of Payment information (CESOP), gdje će se pohranjivati, prikupljati i uspoređivati s drugim podacima.

Sve informacije u CESOP-u tada će biti dostupne državama članicama putem Eurofisca, europske mreže stručnjaka za borbu protiv PDV-a pokrenute 2010. To će državama članicama znatno olakšati analizu podataka i identifikaciju internetskih prodavača koji ne poštuju PDV obveze, uključujući tvrtke koje se ne nalaze u EU-u.
Dužnosnici za vezu Eurofisca ovlašteni su poduzeti odgovarajuće radnje na nacionalnoj razini, kao što je postupak sa zahtjevima za informacijama, revizije ili brisanje PDV brojeva. Slične odredbe već su na snazi u nekim državama članicama i drugim zemljama i imale su opipljiv učinak u borbi protiv prijevara u sektoru e-trgovine.

Za više informacija: https://taxation-customs.ec.europa.eu/taxation-1/central-electronic-system-payment-information-cesop_en

Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo EU, kaže da će ova nova pravila imati ključnu ulogu u borbi protiv prijevara u vezi s PDV-om, koje vlade EU-a svake godine koštaju milijarde izgubljenih prihoda. Iskorištavanjem podataka prikupljenih od strane pružatelja usluga plaćanja kao što su banke i kartičarske kuće, stručnjaci za borbu protiv prijevara u državama članicama moći će lakše i točnije odrediti i suzbiti prijevarno ponašanje u sektoru e-trgovine.

Izvor: priopćenje EK, (MZZ)

03.01.2024. u 10:22 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 02.01.2024.

MINISTAR OBRANE POSJETIO REMONTNI ZAVOD HRVATSKE VOJSKE



POPULARIZACIJA VOJNOG POZIVA I BOLJI UVJETI ŽIVOTA

Ministar obrane RH Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj prvog radnog dana 2024. 2. siječnja bili su u radnom posjetu Remontnom zavodu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, te obišli radioničke prostore Remontnog zavoda i susreli se s vojnim djelatnicima. To je ustrojstvena jedinica Zapovjedništva za potporu koja obavlja održavanje i remont svih vrsta sredstava naoružanja i vojne opreme Hrvatske kopnene vojske te sudjeluje u održavanju sredstava naoružanja i vojne opreme ostalih grana Oružanih snaga RH.
Govoreći o visokoj razini profesionalizma i spremnosti pripadnika Hrvatske vojske, ministar obrane je istaknuo “Učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da pripadnicima koji čine središte obrambenog sustava osiguramo kvalitetnije i bolje uvjete života i rada. Zadovoljan vojnik temeljna je snaga jedne vojske stoga nastavljamo raditi na poboljšanju njihovih materijalnih prava”, rekao je ministar obrane Anušić. Ministar je rekao kako će se nastaviti raditi na popularizaciji vojnog poziva, odnosno programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja i karijere u Hrvatskoj vojsci.
Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, ovom prigodom prezentirao je zadatke, aktivnosti i planove Zapovjedništva za potporu te Remontnog zavoda.

VOJNA SLUŽBA DO 50. GODINE ŽIVOTA
Vlada Republike Hrvatske je na 277. sjednici 28. prosinca 2023. godine usvojila Prijedloge uredbe o izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojom se vojnicima i mornarima povećava dobna granica za prestanak djelatne vojne službe kako bi im se omogućio odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu, te je predloženo povećanje dobne granice na 50 godina života za tu kategoriju vojnog osoblja. Naime, prema trenutačno važećem Zakonu o službi u Oružanim snagama RH, vojnici i mornari po sili zakona moraju s 45 godina života napustiti djelatnu vojnu službu, čime dio njih ne može ostvariti pravo na mirovinu po propisima za djelatne vojne osobe.

Izvor: Ministarstvo, ( mzz))

02.01.2024. u 21:37 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 01.01.2024.

NAJPRIJE O NOVCU U NOVOJ 2024.



OD 1. SIJEČNJA VEĆA MINIMALNA PLAĆA

Novu Godinu 2024. koja je započela, i kojoj je danas prvi dan života, treba započeti s informacijom o novcu. Jer novac ulazi u najuži krug dobrih želja, nakon želja o dobrom zdravlju, koju ljudi iskazuju jedni drugima kada izražavaju dobre želje za godinu koja je počela , pa kažu želim ti „više eurića“ „ da ti poraste plaća“ itd.
Podsjetiti ću da su u RH tijekom ljetnih mjeseci 2023. službenici koji rade u sudovima gotovo dva mjeseca prosvjedovali radi vrlo niskih plaća. Ozbiljnim, da ne kažem teškim, pregovorima želje službenika i mogućnosti državne financijske blagajne su došle do koncenzusa te će plaće biti veće, toj grupaciji zaposlenika od 1.3. 2024.
U tom smislu donesen je Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama te je objavljen u Narodnim novinama br. 155/23 od 22.12. 2023. Zakon je poduži, ima 29 strana. A kada je nešto objavljeno u Narodnim novinama, tada je to ozakonjeno, „crno-na bijelo“, nešto što je Zakon RH.

OD 1. SIJEČNJA VEĆA MINIMALNA PLAĆA

Ono što je konkretno i novo za zaposlenike koji primaju minimalnu plaću je odluka Vlade RH o povećanju visine minimalne plaće za 2024. godinu .Uredba o visini minimalne plaće za 2024. objavljena je u Narodnim novinama br. 125/23 , datuma 26. listopada 2023. i kaže da je za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. bruto iznos minimalne plaće 840 eura. U neto iznosu je to oko 677 eura. To konkretno znači, orijentacije radi, da novi iznos neto minimalne plaće, dakle one koja sjeda na račune korisnika i namijenjena je raspolaganju, iznosi pet punih starih tisuća kuna i još nešto sitniša

(M. Zouhar Zec)

01.01.2024. u 11:06 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2024 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2024 (35)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter