KRATKI, DUGI I FLER KOKTELI
U srednoj školi “Ugostiteljsko- turističko učilište” u naselju Utrine, u Zagrebu održano je 26. siječnja Međunarodno natjecanje učenika barista.
To je 4. po redu natjecanje učenika koji se školuju za zvanje konobara barmena u toj školi. A jedan segmenat konobarskog znanja je i priprema alkoholnih pića, dugih, kratkih i tzv.fler . Doputovali su u Utrine učenici iz petnaestak hrvatskih gradova i ugostiteljskih škola iz Siska, Velike Gorice, Bjelovara, Pitomače, Virovitice, Rovinja, Korenice, Raba, Zadra…Gosti su stigli iz Slovenije, Crne Gore i Srbije.
Bilo je veselo sa mnogo glazbe i dinamično u atmosferi natjecanja pripreme alkoholnih pića koktela čije su boju, okus i miris ocjenivala trojica iskusnih barista u tom poslu i to Saša Lovrenšćak učenik prve generacije ove škole, Josip Novačić i gospodin Dario . Natjecanje se odvijalo u sportskoj dvorani Ugostiteljsko- turističkog učilišta. Učenici natjecatelji, svi u odjeći kakvu nose konobari kada poslužuju goste, po troje njih, pripremali su koktele po vlastitoj recepturi na jednoj manjoj pozornici uz pratnju vrlo glasne glazbe i šarmantnog voditelja Aleksa Curaća, koji je sve mlade natjecatelje hrabrio, poticao, ljubazno im se obraćao i stvarao jednu pozitivnu, ali napetu natjecateljsku atmosferu. Nakon što bi koteli bili završeni sami natjecatelji donosili su ih na stol pred ocjenjivače, koji su temeljem kušanja, promatranja i udisanja mirisa dijelili ocjene. Ocjene su bile u realnom nizu od jedan, ali je 15 bila već visoka ocjena. A ocjenjivanje je pračeno pljeskom i odobravanjem, od učenika koji su sjedili nedaleko ocjenjivačkog stola.
Posebno je bilo zanimljivo natjecanje u barskoj disciplini fler. To je ono kada barista tijekom pripreme koktela s čašama i bocama izvodi, u ritmu glazbe, razne neočekivane pokrete, poput bacanja čaša i boca u visinu itd, a pritom radi koktel za gosta. Ta je disciplina imala samo četiri natjecatelja, dva dečka i dvije djevojke, učenike ugostiteljske škole.
TURIZAM JE NETWORK
U barskoj disciplini kratka pića natjecala su se 24 učenika, a u disciplini duga pića 25 učenika. Iz Slovenije točnije iz Bleda iz” Više strukovne škole za ugostiteljstvo velnes i turizam Bled” natjecale su se tri djevojke studentice. S njima je došao direktor škole mag. Peter Mihelčić
Direktor Mihelčić kaže “ S kolegom Zelićem sam se sreo u Karlovcu na jednom natjecanju i suradnja je krenula. Napravili smo ovdije i promiciju naše više škole u Bledu, sa željom da ovi đaci postanu meneđeri ugostiteljskih turističkih poduzeća i da studiraju na Bledu. Cijela vertikala nam je potrebna, jer u turizmu mi ne govorimo o radnoj snazi, već o damama i gospodi, a kada se nudi servis gostima to su opet dame i gospoda. Čitav rang servisa u što ulaze konobari, kuhari, slastičari treba imati višu razinu, da to bude odličan servis – a gosti su spremni da to plate “- kaže gospodin Mihelčić te nastavlja “ U Sloveniji postoji Nacionalni program za turizam koji obrađuje kako mlade dovesti u ugostiteljsku branšu. Kulinarstvo je na dobrom putu radi šou programa koji su na televiziji, ali mnogo treba napraviti za konobare, barmene, someliere . Važan je onaj mekani dio- osoblje pred gostom mora biti ljubazno, prijazno, važni su strani jezici. Cijela Europa je u problemu zbog ugostiteljstva. Malo je školovanih kadrova. Deset godina su hotelijeri uzimali CV i birali koga će zaposliti, sada dolazi svatko na posao u ugostiteljstvo bez biranja. Ova branša zato mora napredovati.Škole se bore za kadrove. Zato smo tu. Ja volim da su razredi sa miks studentima, da su tu studenti iz Austrije, Hrvatske, Crne Gore. Turizam je network.
GDJE SU UGOSTITELJI POSLODAVCI?
Direktor Više strukovne škole za ugostiteljstvo velnes i turizam Bled, Peter Mihelčić govori “ Studenti vole da idu raditi u praksu u Grčku, u London, Pariz, Madrid. Ali mi u Bledu smo javna viša škola i trebamo ih motivirati da se vrate. Idite van, zaradite, naučite strane jezike, a poslije se vratite i otvarajte svoje restorane i svoje ugostiteljske objekte, budite poduzetnici. A otvoriti svoj biznis možeš ako imaš investicije i ako imaš kompetencije”- kaže direktor škole mag. Mihelčič. Upravo je direktor Mihelčič bio student prve generacije ove visoke javne škole na Bledu i naglašava.” Ta škola obrazuje “midl” meneđment šefa sale, šefa restorana itd. Ta visoka škola u Bledu ima Dan otvorenih vrata 16. i 17. veljače.”
Koristim priliku razgovarati i čuti profesora Usluživanja, master ekonomistu Miroljuba Liđića koji je na ovo natjecanje učenika barista u Utrine doveo dva učenika iz Ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje u Srbiji. Gospodin Liđić kaže da je na ovom natjecanju već četvrti put s učenicima:
” Mnogo ugostiteljskih radnika iz Srbije dolazi raditi u Hrvatsku, posebno u Primorje, od Dubrovnika, Splita, do Istre, Rijeke, Pule, Rovinja i ostalih gradova što neminovno dovodi do nedostatka ugostiteljskog kadra u Srbiji .Čim učenici iz ugostiteljske struke steknu priliku, odlaze na rad u Hrvatsku, jer su plaće, koliko sam ja upoznat, duplo veće nego u Srbiji. Diploma je mjerilo obuke, a kada je učenik školovan za ugostiteljski posao, naravno da je kvalitetniji”.
Gospodin Liđić hvali organizaciju ovog natjecanja učenika barista te kaže da je to vrhunski organizirano. Sreo je više kolega iz škola iz Hrvatske, koji su došli sa svojim učenicima, porazgovarao je s ocjenjivačima, koji imaju vrlo mnogo iskustva i znanja. Primjetio je da turizam spaja ljude, ali je gospodin Liđić izrazio čuđenje što ovdije nema nijednog hotelskog poslodavca, kao ni iz restorana ni bara. “Trebalo bi ih zanimati da vide što ta djeca znaju, kako se ponašaju da li imaju tremu. Hotelske firme ovdije trebaju pronaći kadrove, a trebali bi vidjeti i tko ih uči” – kaže gospodin Liđić. On navodi i slijedeće “ Djeci je potrebno omogućiti da se upoznaju, da razgovaraju, razmjene iskustva, da stječu sampouzdanje u sebe, zato su ovakva natjecanja veoma dobrodošla”.
MENTORI NASTAVNICI SU POKRETAČI
Natjecanje barista, učenika u Ugostiteljsko- turističkom učilištu” u naselju Utrine, Kombolova 2a pokrenuli su nastavnici predavači struke, profesor Zoran Zelić i profesor Majcen. Profesor Majcen je bolestan i u bolnici je na nekoj operciji, a professor Zelić nije pak dovoljno razgovorljiv. Kaže tek da radi u školi 30 godina, predaje “ Ugostiteljsko posluživanje” i da je prije četiri godine došao na ideju da krene s natjecanjeima u formi barista, za učenike koji se školuju za ugostitelje. A u školi je, osim programa za konobare, program i za školovanje kuhara i slastičara, te hotelijera za kojeg školovanje traje četiri godine. Kaže da se djeca moraju upoznati, družiti i tako na neki način biti u vezi, jer ima onih koji završe ugostiteljsku školu, a onda odu u policajce, odu raditi neke druge poslove. Kaže prof. Zelić da hrvatski turizam treba ugostiteljsku struku, a da sa djecom treba raditi da bi ostala u tom poslu za koji se školuju.
Svi kokteli koje su učenici radili po vlastoj recepturi su bili pravi i pitki. I svaki je koktel dobio ime Baza su bila alkoholna pića koja je sponzorirao Badel , kao što je votka Svarok, antic Pelinkovac itd. Gospodin Mladen Zrno bio je na natjecanju barista prisutan kao predstavnik tvrtke BADEL. Začine je sponzorirala tvrtka BOTANIKA, ugostiteljsku opremu CRO MARIS iz Rijeke .
PRIZNANJA I PEHARI
Poredak učenika natjecatelja i kategorije u kojima su dobili pismeno priznanje i prikladan pehar
Koji će ih sa stola ili vitrine posjećati na natjecanje barista u kome su sudjelovali:
U NATJECANJU – FLER 1.Leon Ratković 2. Ivona Belčić 2. Anica Poplašen 3. Marko Čoso
NAGRADU PUBLIKE DOBILI SU :1. Bartol Grozdanić 2. Nina Bartolić 3. Dorijan Vuković
NAJBOLJI STRUČNI RAD : 1.Valentina Nikolić 1. Pauša Radonjić 2.Lana Tudašek 2.Dominik Horvat 3.Lucija Ramljak 3.Lara Peradinović
NAJBOLJA KREACIJA: 1.Andrija Šopec Kuzminski 2. Kristijan Barišić 3.Barbara Bamić
NAJBOLJA KREACIJA ZA DUGI KOKTEL : 1. Antun Tomašin 2.Klara Maijan 3.Lucija Sokalić
NAJBOLJI OKUS : 1.Petar Prpić 2.Dorijan Akrap 3.Maja Pejčinović
KRATKA BARSKA MJEŠAVINA: 1. Leon Švec 1.Laura Stojan 2.Ivan Francisković 2. Danilo Novović
3.Ante Rak 3. Melani Morgan
DUGA BARSKA MJEŠAVINA : 1.Petar Marčinković 1. Marko Vukušić 2. Danijel Špehar 2. Viktorija Kesić 3. Nikola Varešanović 3. Ivana Gabić
Pitam jednog učenika natjecatelja o imenu i sastvu koktela koji je on napravio. Andrija Šopić Kuzminski, učenik 3. razreda ugostiteljske škole kaže: “ Koktel sam nazvao “spajsi” (spices), a sastav mu je bio votka, surup od đumbira, sirup od hibiskusa, malo biter lemona, malo cijeđene limete i za dekoraciju na vrhu nasjeckani đumbir .”
Margareta Zouhar Zec
.
Post je objavljen 29.01.2024. u 11:19 sati.