Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BELGIJA PREDSJEDA VIJEĆEM EU DO SRPNJA




„ ZAŠTITITI. OJAČATI. PRIPREMITI.“

Belgija, službeno Kraljevina Belgija, ustavna monarhija predsjeda Vijećem Europske unije šest mjeseci, do kraja mjeseca lipnja. Na čelu države Belgije je kralj, a premijer je na čelu Vlade u šesetročlanom sastavu. U skladu sa složenim sastavom stanovništva Belgija ima federalne jedinice i to flamansku, valonsku i briselsku, a u skladu s tim su i službeni jezici nizozemski francuski i njemački. Bruxelles je glavni grad Belgije. Država je to s oko jedanaest milijuna stanovnika.

Belgija je članica EU od 1. siječnja 1958., a članica europodručja je od 1. siječnja 1999. godine.
Belgija će se u svojem radu tijekom predsjedanja usredotočiti na šest tematskih područja i to:1.obranu vladavine prava, demokracije i jedinstva, 2. jačanje konkurentnosti, 3. ostvarivanje zelene tranzicije 4.jačanje socijalnog i zdravstvenog programa 5. zaštitu ljudi i granica 6.. promicanje globalne Europe.
Slogan Belgije je „Zaštititi. Ojačati. Pripremiti.”
Da podsjetim : sustav rotirajućeg predsjedanja postoji od samog početka europske integracije. Predsjedanje Vijećem EU-a svakih šest mjeseci preuzima druga država članica, koja pomaže osigurati neometano odvijanje zakonodavnog postupka EU-a.
Belgija je predsjedanje preuzela od Španjolske 1. siječnja 2024. i predsjeda do kraja lipnja 2024. Zatim predsjedanje nastavlja Mađarska od srpnja do prosinca 2024. a Poljska proces nastavlja od siječnja do lipnja 2025.
Države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio definira dugoročne ciljeve i priprema zajednički program u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci.
(mzz)



Post je objavljen 08.01.2024. u 07:51 sati.