Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOGOVOREN III. DODATAK KOLEKTIVNOM UGOVORU



POVEĆANJE OSNOVNE PLAĆE ZA 10 POSTO

Prema informacijama iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 18.siječnja, ministar Damir Habijan sastao s predstavnicima Sindikata PPDIV-a (Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske – kratica PPDIV) kako bi ga informirali o tijeku pregovora i najčešćim problemima s kojima se susreću radnici Hrvatskih voda. A u okvir tih problema ulaze niska primanja, odljev radnika iz tvrtke te problemi s izdavanjem novih ugovora o radu.

Konstruktivnim dijalogom, na obostrano zadovoljstvo, tijekom sastanka postignut je dogovor o sklapanju III. Dodatka Kolektivnom ugovoru.
Dogovoreno je povećanje osnovne plaće za 10 posto, povećanje bruto fiksnog dodatka sa 66,36 eura na 100 eura, uvođenje mjesečne naknade za prehranu u iznosu 66,36 eura neto, povećanje limita naknade za troškove prijevoza sa 199,08 eura na 238,90 eura, kao i povećanje solidarne pomoći u slučaju smrti bračnog druga, djeteta i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece i djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu, sa dosadašnjih 663,61 eura na 1.000 eura neto.

Dogovoreno je da će se novi krug pregovora otvoriti 1. ožujka te se završiti najkasnije do 1. lipnja. Prihvaćen je i prijedlog da se s ciljem otvorenog dijaloga i rješavanja aktualnih problema, svaka dva mjeseca, po potrebi i jednom mjesečno, održavaju sastanci s ministrom.
Pozitivnim očitovanjem glavnih povjerenika Sindikalnih podružnica iz sustava Hrvatskih voda na jučerašnju ponudu Ministarstva obustavljena je odluka o pokretanju inicijative za štrajk zbog nemogućnosti dogovora u postupku kolektivnih pregovora i neuspjelog postupka mirenja, kao i daljnje aktivnosti vezane uz najavljeni referendum za štrajk, koji Je trebao biti održan u četvrtak.
(mzz)


Post je objavljen 18.01.2024. u 20:12 sati.