Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR GRLIĆ RADMAN POSJETIO TURSKU



3,5 MILIJUNA EURA ZA OBRAZOVNU USTANOVU

Tijekom službenog posjeta Republici Turskoj, 16. i 17. siječnja ove godine, kada se ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman susreo s turskim ministrom Hakanom Fidanom u Ankari, ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao je i na svečanosti otvorenja škole u Turskoj pokrajini Adiyaman koja je nakon potresa obnovljena donacijom Republike Hrvatske. Ugodno je naime znati da Hrvatska svojim financijskim kapacitetima može pomoći ili čak izgraditi školsku ustanovu.
Podsjetit ću da je 6. veljače 2023., potres magnitude 7,8 pogodio južnu Tursku u blizini sjeverne granice Sirije. Nakon ovog potresa otprilike devet sati kasnije uslijedio je još jedan potres snažne magnitude 7,5 po Richteru koji se nalazio oko 95 kilometara jugozapadno. Vlade diljem svijeta brzo su odgovorile na zahtjeve za međunarodnu pomoć, rasporedivši spasilačke timove i ponudivši pomoć. Hrvatska je među prvima pružila podršku Turskoj te uputila tim od 41 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 7 potražnih pasa u pomoć Turskoj na područje pogođeno potresom. Potres je bio takvih razmjera da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tada tromjesečno izvanredno stanje u 10 pokrajina u Turskoj, euroazijskoj državi na jugoistoku Europe i jugozapadu Azije. Turska ima 83 milijuna stanovnika

3,5 MILIJUNA EURA ZA OBRAZOVNE USTANOVE

Ministar Grlić Radman istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske iznova potvrđuje svoju solidarnost s Turskom. Republika Hrvatska donirala je ukupno 3,5 milijuna eura za pomoć izgradnji obrazovne infrastrukture, što uključuje izgradnju tri montažne škole. Od navedenog doniranog iznosa, 1 milijun eura usmjeren je u partnerstvo s Fondom Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

„Zajedno, uz našu kontinuiranu predanost i suradnju, radit ćemo kako bismo osigurali djeci Ad1yamana i obližnjih područja potrebne resurse te svu podršku kako bi postala otpornija u suočavanju s nedaćama“, rekao je ministar Grlić Radman.
Hrvatski ministar vanjski poslova je u pratnji predstavnika UNICEF-a, guvernera grada Adiyamana, ministarstva obrazovanja i ministarstva vanjskih poslova Turske i lokalnih dužnosnika, razgledao je jedan obnovljeni školski objekt.
Ne treba zaboraviti da je Turska vlada u siječnju 2021. godine, nakon katastrofalnog potresa na području Banije koji je Hrvatsku zadesio 29.prosinca 2020. Hrvatskoj donirala 200 stambenih kontejnera.

Regija Adiyaman je u regiji jugoistočne Anadolije. Zauzima površinu od 7.606,16 km˛ a u njoj prema procjeni iz 2010. živi 590 tisuća stanovnika. Tu je istoimeni grad Ad1yaman. Po tom je gradu pokrajina dobila ime. Grad je lokalno tržište za poljoprivredne proizvode tog područja. U regiji oko Ad1yamana su planine i visoravni. Mnogi stanovnici u regiji su Kurdi. Tu se proizvode žitarice, pamuk, duhan, pistacije i grožđe.
Hrvatska i Turska su saveznice kao članice NATO-a te dijele interes za regiju jugoistočne Europe kroz trilateralu Hrvatska -Turska - BiH. Turska pruža potporu Hrvatskoj na putu pristupanja OECD-u, što je važan Hrvatski vanjskopolitički interes.

Izvor: Vanjski poslovi, wikipedija,mzz


Post je objavljen 23.01.2024. u 08:37 sati.