Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NA ŠKOLU UN-a NAPAD IZVEDEN ORUŽJEM AMERIČKE PROIZVODNJE



BIDEN ZAPRIJETIO OBUSTAVOM ISPORUKE ORUŽJA, ALI
PRIJETNJU NIJE NIKADA PROVEO


Među ruševinama škole al-Sardi koju vode Ujedinjene nacije u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi nalazili su se ostaci oružja kojim je ubijeno najmanje 40 Palestinaca.
Izraelski napad koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u četvrtak 5. lipnja izveden je bez prethodnog upozorenja raseljenim osobama koje su u školi pronašle sklonište. Ubijeno je 14 djece, devet žena, a najmanje 74 osobe su ranjene. Oružje korišteno u napadu – prema analizi koju je Al Jazeera provela na fragmentima ostataka – je američke proizvodnje.


Senzor inercije projektila, koji se koristi za precizno ciljanje, proizveo je Honeywell, američki konglomerat koji je specijaliziran za dizajn i isporuku senzora i uređaja za navođenje koji se koriste u različitim vrstama vojnog oružja.
Al Jazeerina jedinica za provjeru Sanad otkrila je da jedan od fragmenata pronađenih u Nuseiratu ima serijski broj HG1930BA06, što ga je dovelo do Honeywella. HG1930 se odnosi na specifični senzor koji proizvodi ova kompanija.
Isti dio je pronađen nakon izraelskog bombardiranja palestinske kuće u Shujayei u Gazi 2014. godine. Dva komada, jedan korišten u posljednjem napadu, a drugi u napadu 2014. godine, imaju na sebi upisan isti broj dijela proizvođača.

“Vidjeli smo i druge brojeve poput MFR, HG 1930 i BA 06. Ovo je serijski broj koji pruža detalje o komponenti projektila”, rekao je za Al Jazeeru Elijah Magnier, nezavisni vojni i politički analitičar. “Ako pogledate šifru proizvoda, to je format koji koristi avijacijski i odbrambeni sektor u SAD-u povezan s Honeywellom.”
“Honeywell je poznat po proizvodnji za vojsku, a posebno po navođenim projektilima koje od 2000. godine isporučuje izraelskim zračnim snagama.”Al Jazeera je kontaktirala Honeywell za komentar, ali još nije dobila odgovor.

Izraelski napadi na prostorije UN-a postali su uobičajeni tokom izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je do sada ubijeno više od 36.000 Palestinaca.
Sjedinjene Američke Države su kritizirane zbog pružanja podrške Izraelu, a naročito zbog kontinuirane opskrbe oružjem.
Organizacije za ljudska prava kontinuirano optužuju Izrael za kršenje međunarodnog prava, a Izrael je trenutno suočen s tužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda također je tražio naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog njihovih akcija u Gazi.

Avichay Adraee, glasnogovornik izraelske vojske za arapski jezik, potvrdio je da je škola UN-a bila meta, jer je u njoj bilo smješteno komandno mjesto Hamasa i borci uključeni u napad palestinske grupe na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.139 ljudi. Također je rekao da je Izrael poduzeo nekoliko koraka kako bi smanjio mogućnost civilnih žrtava. Ismail al-Thawabta, direktor Hamasovog ureda za medije u Gazi, odbacio je tvrdnje Izraela.


Izvještaj američke vlade iz svibnja pokazao je moguća izraelska kršenja međunarodnog prava u Gazi, ali nije otkrio kršenja koja bi okončala njegovu kontinuiranu vojnu pomoć. Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će obustaviti isporuku određenog ofanzivnog oružja Izraelu u slučaju nastavka operacije Rafah, ali tu prijetnju nije proveo u djelo, uprkos tome što Izrael vrši pritisak na to područje u južnoj Gazi.

Izvor: AL Jazerra,mzz



Post je objavljen 07.06.2024. u 05:06 sati.