Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA:YLVA JOHANSSON I IVICA DAČIĆ POTPISALI SPORAZUM O MANDATU FRONTEXA



U SRBIJI VEĆ RASPOREĐENO 111 ČASNIKA U ZAJEDNIČKOJ OPERACIJI

Povjerenica za unutarnje poslove EK Ylva Johansson, sa srbijanskim zamjenikom premijera i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem potpisala je u Beogradu 25. lipnja Sporazum koji će omogućiti pojačanu suradnju između Frontexa i Srbije. Ovim potpisom dovršeni su pregovori koji su započeli u svibnju 2023. i omogućuju ažuriranje trenutnog okvira u primjeni od svibnja 2021. godine.

U priopćenju Europske komisije se kaže kako je ovo još jedan rezultat Akcijskog plana EU-a za zapadni Balkan koji je Europska Komisija predstavila u prosincu 2022. Jačanje upravljanja granicama duž cijele migracijske rute ključno je za smanjenje neregularnih dolazaka, također uzimajući u obzir modus operandi krijumčara koji se mijenja i rizike od vatrenog oružja trgovine ljudima i organiziranog kriminala.
Sporazum će Frontexu omogućiti izvođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje stalnog korpusa Europske granične i obalne straže bilo gdje na teritoriju Srbije, uključujući njezine granice sa susjednim zemljama koje nisu članice EU.
Frontex trenutno raspoređuje više od 480 službenika na Zapadnom Balkanu, kroz zajedničke operacije na vanjskim granicama EU s Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom; to uključuje 111 časnika koji su već raspoređeni u Srbiji u zajedničkoj operaciji koja je u tijeku, a koja se provodi prema prethodnom statusnom sporazumu sa Srbijom, na granicama s Mađarskom i Bugarskom.
Sljedeći koraci
Stupanje na snagu ovog sporazuma ovisi o suglasnosti Europskog parlamenta i Vijeća te završetku nacionalnog postupka ratifikacije u Srbiji. Nakon što sporazum stupi na snagu, na zahtjev Srbije, Stalni korpus Frontexa može biti raspoređen diljem Srbije, uključujući i granice izvana.

PETI SPORAZUM O MANDATU FRONTEXA
Današnji novi sporazum o statusu peti je sporazum temeljen na pojačanom mandatu Frontexa. Prvi je potpisan s Moldavijom u ožujku 2022., drugi je potpisan sa Sjevernom Makedonijom u listopadu 2022., potom Crnom Gorom u svibnju 2023. i Albanijom u rujnu 2023. Pregovori s Bosnom i Hercegovinom su u tijeku.
Podrška, obuka, raspoređivanje graničnih službenika i oprema isporučeni su partnerima sa Zapadnog Balkana putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u koordinaciji s bilateralnim aktivnostima država članica i na temelju potreba koje su identificirale vlasti Zapadnog Balkana.

PLAN ZA BALKAN OD KRAJA 2022.
U prosincu 2022. Komisija je predstavila akcijski plan EU-a za zapadni Balkan. Provedba Akcijskog plana EU za zapadni Balkan se nastavlja, u bliskoj suradnji s partnerskim zemljama i s pozitivnim rezultatima, doprinoseći smanjenju migracijskog pritiska i sekundarnih kretanja na zapadno balkanskoj ruti.
Regionalno operativno partnerstvo za borbu protiv krijumčarenja sa Zapadnim Balkanom pokrenuto je u studenom 2022., a nakon njega uslijedio je regionalni program za borbu protiv krijumčarenja vrijedan 36 milijuna eura u lipnju 2023. Usredotočujući se na podršku provedbi zakona i pravosudnoj suradnji protiv kriminalnih mreža a oslanjajući se na financiranje EU-a i znanje i iskustvo agencija EU-a za povećanje kapaciteta upravljanja granicama, program je već doveo do povećanih istraga, uhićenja i kaznenih progona.

Izvor: priopćenje EK,mzz



Post je objavljen 26.06.2024. u 10:08 sati.