Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SASTANAK MINISTRA SA SVINJOGOJCIMA U VINKOVCIMA


CILJ JE POVEĆANJE SAMODOSTATNOSTI PROIZVODNJE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro se 14. lipnja 2024. sastao u Vinkovcima s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja i svinjogojske udruge na temu „Stanje u svinjogojskom sektoru i prijedlozi za buduće razdoblje“. "Mi trebamo biti u službi poljoprivrede i ispraviti probleme koji muče naše ljude 30 godina, a moj rad ćemo ocijeniti za četiri godine. Smatram da mjere trebaju biti jednake za sve i da trebamo poštovati struku i znanost. Mijenjat ćemo mjere, upravo idemo s jednom Odlukom prema Vladi RH, da se odobri financijska svota kako bi se povećao broj grla svinja. Sad smo održali prvi sastanak, imamo različite probleme na terenu, ali uskoro očekujem rezultate. Cilj u mom mandatu je povećanje samodostatnosti proizvodnje, administrativno rasterećenje i zapošljavanje stručnih kadrova s kojima ćemo biti efikasniji", - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro između ostalog na sastanku.

Do sada je iz Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge isplaćeno 4.889.610,23 eura, od ukupne omotnice vrijedne 7.500.000,00 eura. Ukupno je 11 mjera pomoći za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, a ukupna vrijednost svih mjera iznosi 50.925.513,00 eura.

Ministar Josip Dabro je najavio nove mjere u cilju očuvanja pojavnosti bolesti afričke svinjske kuge kao i realizaciju novih programa potpore te kontinuirane izvide i izlaske na teren uz stručnu podršku Ministarstva.
Cilj Ministarstva je opstanak, obnova i širenje gospodarstva te očuvanje sektora svinjogojstva uz jačanje otpornosti i povezivanje čitavog lanca.
"Zahvaljujem se svim sudionicima sastanka, otvoreni smo za sve prijedloge te očekujemo suradnju po svim pitanjima afričke svinjske kuge", - zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede,mzz


ZADNJI SLUČAJ AFRIČKE SVINJSKE KUGE U PROSINCU 2023.
Posljednji potvrđeni slučaj pojavnosti bolesti afričke svinjske kuge zabilježen je na području općine Stari Jankovci u Vukovarsko - srijemskoj županiji u prosincu 2023. godine. Epidemiološka situacija je trenutno povoljna te nema novih aktivnih zabilježenih žarišta afričke svinjske kuge držanih svinja na području Republike Hrvatske. Važno je istaknuti da virus afričke svinjske kuge i dalje cirkulira u okolišu, što potvrđuje pojava bolesti u divljih svinja na području lovišta Spačva, također u Vukovarsko - srijemskoj županiji (38 pozitivnih divljih svinja tijekom 2024. godine).

Tijekom ove godine nije zabilježena pojavnost bolesti u populaciji divljih svinja ni u jednom drugom lovištu, odnosno lokaciji RH.





Post je objavljen 18.06.2024. u 11:56 sati.