Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLITIČKA PODJELA POSLA S PLINOM ILI NEŠTO DRUGO


HERA NAKON DVIJU AFERA S PLINOM
NEMA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG VIJEĆA


Informacija da će Međimurje plin početkom sezone grijanja ove jeseni od Gradske plinare Zagreb-Opskrba preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju Međimurje plin ponudilo cijenu od 0,0095 eura po kilovat satu (eura/kWH), Hrvatska energetska regulatorna agencija službeno je objavila 29. svibnja. 2024. Međimurje plin je tvrtka u vlasništvu Čakovca, Preloga i Murskog Središća te više međimurskih općina. Ta firma je do sada opskrbljivala 29.000 kućanstava u Međimurju, a sad bi odlukom HERA-e trebala preuzeti 10 puta veći broj kućanstava, odnosno 290.000 kućanstava u Zagrebu.

Dr. Danijela Dolenec zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba u priopćenju, meilom, objasnila je činjenice o događajima s plinom u Gradu Zagrebu. Činjenice su važne jer su polazna točka za svako drugo komentiranje i druge pretpostavke zaključivanja poput pitanja i traženja odgovora da li je Gradska plinara Zagreb-Opskrba žrtva političke podjele pravde, što nije zanemarivo u hrvatskim podjelama poslova. Ili se radi o nečem drugom ? (m.zouhar zec)


Evo što dr. Dolenc kaže o propozicijama natječaja , što to znači za korisnike usluge i koji su potencijalni daljnji koraci.
Priopćenje prenosim doslovno, bez vlastitog komentiranja.

ČINJENICE O NATJEČAJU

Za početak, važno je reći da HERA na ovom natječaju:

• nije tražila obvezujuću ponude poslovne banke da će financijski pratiti prijavitelja
• nije tražila ni obvezujuću ponudu o kupnji plina

Što to znači: prijavitelj nije morao dokazati niti da ima plin, niti da ima financiranje koje će je pratiti, niti da ima tehničke uvjete kao što su broj zaposlenih ili potrebni IT sustav za obračun. Doslovno ste mogli osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijedite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj?

Po propozicijama ovog HERA-inog natječaja, Međimurje plin, paradoksalno, ne smije pružati opskrbu plinom na svom matičnom području u Međimurju, jer su dobili Zagreb. Kakav je to natječaj za javnu opskrbu građana plinom na kojem tvrtke ne dobivaju svoje matično područje ( Gradska plinara Zagreb opskrba -GPZO sada ne opskrbljuje Zagrepčane, a Međimurje plin ne opskrbljuje Međimurje)?

U svom natječaju, HERA je propisala da ponuđač mora imati:

• ili pismo namjere najvećeg pojedinačnog vlasnika da će ga financijski pratiti (a to je u slučaju Međimurje plina Grad Čakovec)
• ili neobvezujuće pismo namjere poslovne banke da će financijski pratiti ponuđača

MEĐIMURJE PLIN VODI ČLAN HNS-a


Međimurje Plin od Grada Čakovca nije dobilo potporu za ovakvu agresivnu ekspanziju, u smislu da će ga vlasnici financijski pratiti. Naprotiv, gradonačelnica Čakovca je na ovu vijest izjavila da je ljuta. Dakle, dovoljno je bilo neobvezujuće pismo namjere banke.

Važno je znati: Međimurje plin vodi član HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a na nacionalnoj razini. Koji je motiv te tvrtke i njenog direktora da, bez potpore svog najvećeg vlasnika, izgube svoje područje?

U svakom slučaju, Grad Zagreb će ovu odluku i natječaj sudski osporavati.


HERA NEMA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG VIJEĆA

Pitanje je i možemo li govoriti o Heri kao stručnom i neovisnom regulatoru, posebno uzevši u obzir njihovu ulogu i u aferi svih afera - krađi milijarde kuna iz Ine - i u aferi Plin za cent. Činjenica je da ta državna agencija već dvije godine nema izabranog predsjednika Upravnog vijeća, dakle nema osobu koja s punom odgovornošću regulira tržište plina.

HERA je 2022. nakon izbijanja afere INA dobila negativno izvješće Vlade i nadležnog saborskog odbora, tada je predsjednik Upravnog vijeća podnio ostavku i od tada HERA-u vodi v.d. Vrban (zamjenik dotadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća).


GPZO se na Herin natječaj javio kao odgovoran opskrbljivač, dakle za svoje opskrbno područje u Zagrebu, sa strategijom, odnosno ponudom, koja bi osigurala poslovanje na točki pokrića, odnosno da se ne stvaraju novi gubici.

Podsjećam: zbog ranijeg štetnog ugovora s poslovnim korisnicima, koji je bivša uprava GPZO-a sklopila samo tri dana nakon što smo preuzeli upravljanje Gradom Zagrebom u lipnju 2021. godine, GPZO je akumulirao gubitak od 70 milijuna eura.

Za one koji smatraju da je ponuda GPZO-a bila previsoka: cijena koju je GPZO dao prije tri godine bila je 9,6 eura. Sadašnja cijena od 10,2 eura je oko 7 posto veća, a u te tri godine inflacija je bila oko 20 posto. Tu se vidi da se išlo s ponudom koja bi osigurala da GPZO posluje s pozitivnom nulom, dok bi sve drugo značilo da se akumuliraju gubici koji bi se dodali na ogromne gubitke koji su nam ostavljeni od strane prethodne uprave.

MEĐIMURJE PLIN IMA 74 RADNIKA, OPSKRBA ZAGREB 500

Pitanje je može li Međimurje plin doista i opskrbljivati Zagreb. U svakom slučaju, Zagrepčani mogu biti mirni. Plin će im i dalje distribuirati Gradska plinara Zagreb (GPZ) - sva je infrastruktura, poput cijevi, u rukama tog gradskog poduzeća. A ako Međimurje plin ipak ne bude moglo opskrbljivati 290.000 zagrebačkih kućanstava, onda je zajamčeni opskrbljivač HEP.

Za one koji ne znaju: Grad Zagreb ima dvije plinske tvrtke - GPZ gradi i održava plinsku infrastrukturu, ima u vlasništvu sve plinske cijevi u Zagrebu, a GPZO se bavi preprodajom plina, jer nema svoj plin. To znači da kupuje plin od dobavljača i preprodaje ga građanima i poslovnim korisnicima. GPZ ima oko 385 zaposlenih, a GPZO oko 100 zaposlenih.

Za usporedbu: dok GPZ i GPZO (distribucija i opskrba) imaju gotovo 500 radnika, Međimurje plin (ukupno distribucija i opskrba) ima 74 radnika

Zaključno: distributivna mreža za plin ostaje ista, u rukama gradske tvrtke, Gradske plinare Zagreb, sva brojila ostat će ista, samo će račune za plin građani dobivati od druge firme, ako odluka HERA-e ne bude sudski osporena“- informacije su od dr. Danijele Dolenec, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba.



Post je objavljen 02.06.2024. u 07:39 sati.