Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SUMMIT G7 U ITALIJI



MEĐUNARODNI KONTEKST POLITIKE DUBOKO SE PROMIJENIO

“Drevni duhovi su se ponovno pojavili, a jezik suradnje i izgradnje međunarodnih pravila suživota koja poštuju narode je na kušnji, ustupajući mjesto rastućim geopolitičkim napetostima. U usporedbi sa sastankom G7 kojim je Talijanska Republika predsjedala prije sedam godina, u Taormini, međunarodni kontekst duboko se promijenio. Danas vidimo da je rastući proces međuovisnosti koji je promicala globalizacija naglo nestao, zajedno s težnjom prema globalno zajedničkim vrijednostima i ciljevima”, istaknuo je predsjednik Republike Sergio Mattarella u svom pozdravu povodom zajedničke večere u čast šefova država i vlada te ostalih osoba koje sudjeluju na summitu G7, u dvorcu Svevo u Brindisiju, 13. lipnja. “Ambicija novih aktera da igraju profiliraniju ulogu dovodi u pitanje sposobnost međunarodne zajednice – i unutar nje G7 – da promiču pozitivne procese usmjerene prema miru i razvoju”, rekao je talijanski predsjednik Mattarella.

“Pregovori koji su u tijeku za postizanje primirja” na Bliskom istoku “moraju predstavljati etapu u poduzimanju konkretnog političkog puta prema trajnom miru, koji se može temeljiti samo na dvodržavnom rješenju”, istaknuo je predsjednik Italije . „Potrebna je volja svih uključenih aktera da pregovore nastavimo, kako ne bismo napustili dijalog na pola puta - kao što se već dogodilo u previše prilika - s neizbježnim nastavkom, s vremenom sukoba, sa sve većim nasiljem i žrtvama”, rekao je.“Pojavljuje se uvjerenje da je međunarodnu zajednicu, njezina pravila, kriterij jednakog dostojanstva između država moguće zamijeniti nasiljem i ugnjetavanjem”, rekao je Mattarella. “Ruska Federacija je 24. veljače 2022. preuzela povijesnu odgovornost vraćanja rata u Europu u opasnom pokušaju neoimperijalne pobune koja je u suprotnosti sa svim napretkom postignutim na kontinentu od Helsinške konferencije 1975.”

G7 U ITALIJI

U luksuznom odmaralištu Borgo Egnazia u Italiji održan je trodnevni sastanak čelnika
skupine G7 najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta - SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva te predsjednica Europske unije te Europskog povjerenstva. N sastanku sskupine bili su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemački kancelar Olaf Scholz, kanadski premijer Justin Trudeau, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanska premijerka Giorgia Meloni, američki predsjednik Joe Biden, japanski premijer Fumio Kishida, britanski premijer Rishi Sunak i Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen .

"Potvrđujem vam da smo postigli politički dogovor o pružanju dodatne financijske potpore Ukrajini od približno 50 milijardi dolara do kraja godine", rekla je u četvrtak premijerka Meloni, koja je ove godine domaćica G7. Sporazum vrijedan 50 milijardi dolara za financiranje Ukrajine dolazi iz dobiti od zamrznute ruske imovine.

50 MILIJARDI DOLARA UKRAJINI IZ ZAMRZNUTE RUSKE IMOVINE

Meloni je pozvala predsjednika Volodimira Zelenskog da se pridruži posebnom sastanku na vrhu o ratu u Ukrajini s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i čelnicima Francuske, Njemačke, Kanade, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva. Zelenskyy je zahvalio čelnicima na njihovoj potpori, za koju je rekao da će ići prema “i obrani i obnovi”, iako je naglasio potrebu za više oružja.
Plan G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći dobit od oko 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.
Međutim, pitanje je komplicirano jer ako se ruska imovina jednog dana odmrzne, tada se neočekivana dobit više neće moći koristiti za otplatu kredita. Svaka zemlja G7 pridonijet će paketu kredita, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Svi G7 pridonose ovom zajmu. Služit će joj neočekivana dobit od ruske imobilizirane imovine u Europi”, rekla je von der Leyen novinarima na marginama summita G7 u južnoj Italiji.
Njemački ministar financija Christian Lindner pozdravio je "jedinstvo" nakon sporazuma napisavši na platformi X.“Dobre vijesti iz G7: još 50 milijardi dolara za Ukrajinu”.
Dogovor o ukrajinskom zajmu dogovoren na trodnevnom summitu čelnika G7 najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta označava "vrlo povijesni korak i povijesnu odluku", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak 13. lipnja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će ministri financija sada raditi na detaljima sporazuma.

Izvještavajući iz Moskve, Yulia Shapovalova rekla je da je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla da bi korištenje te dobiti bilo "iznimno bolno za Bruxelles", jer Rusija posjeduje značajnu europsku imovinu i sredstva. “Dakle, Europa će prvo morati platiti svo svoje ludilo iz vlastitog novčanika”, rekla je Zakharova.

Izvor: agencijanova.com, Al Jazerra,mzz



Post je objavljen 14.06.2024. u 03:17 sati.