Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MARK RUTTE POSTATI ĆE GLAVNI TAJNIK NATO SAVEZA



RUTTE IMA SOLIDNU OSNOVU U UPRAVLJANJU KRIZAMA

Norvežanina Jens Stoltenberg, imenovan je 2014. godine za glavnog tajnika NATO Saveza, no njegov je mandat četiri puta obnavljan. Sada dolazi, a odgovarajuća osoba, smatra se, dolazi na njegovo mjesto 1. listopada ove godine.Tekst prenosim iz The Conversation.com. Sve je odlučeno, jasno, dogovoreno, spremno za objavu širokoj javnosti Europe i svijeta. Takav je i moj naslov i podnaslov . (mzz)


"Mark Rutte (57) nizozemski premijer u odlasku, postat će sljedeći glavni tajnik NATO-a kada Jens Stoltenberg odstupi s dužnosti na jesen. Piše tako The Conversation.com u broju od 24.6 u tekstu autora Larsa Brummela. Rutteovu kandidaturu podržale su sve 32 države članice, a nedavno Mađarska i Slovačka, koje su svoju potporu potvrdile 18. lipnja. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis – posljednji Rutteov suparnik za to mjesto – povukao je svoju kandidaturu 20. lipnja. Stoltenbergov mandat završiti će 2. listopada.

PREMIJER S STAŽOM OD 14 GODINA
Rutte je premijer s najduljim stažem u povijesti Nizozemske, a tu je ulogu obnašao od 2010. Preuzet će svoju novu dužnost dok se NATO suočava s nizom izazova. Rat u Ukrajini i sve veće ambicije Kine u međunarodnoj politici bit će dva najneposrednija pitanja u njegovoj ladici.
Ali također će biti svjestan potrebe da se pozabavi porastom nacionalističkih i populističkih pokreta u državama članicama NATO-a koji dovode u pitanje unutarnje jedinstvo njegove organizacije. Još jedan veliki izazov mogao bi se suočiti s njim samo mjesec dana njegovog mandata, s mogućim izborom Donalda Trumpa za drugi mandat predsjednika SAD-a.

Dakle, što možemo očekivati od Ruttea kao šefa NATO-a u turbulentnim vremenima, na temelju njegovih 14 godina upravljanja nizozemskom politikom kroz razne krize? Pažljiviji pogled na njegovo iskustvo pokazuje da je u dobroj poziciji da se nosi s vanjskim i unutarnjim prijetnjama koheziji NATO-a.
Što se tiče potencijalnog izazova za NATO koji predstavljaju izbori u SAD-u, Rutte je prikazan kao "šaptač Trumpu" - naširoko ga se smatra jednim od rijetkih političkih vođa koji se može nositi s bivšim (i mogućim budućim) američkim predsjednikom. Na primjer, na summitu NATO-a 2018. Rutte je uspješno surađivao s Trumpom kako bi ublažio napetosti oko troškova obrane, pokazujući svoju sposobnost upravljanja nepredvidivim stilom bivšeg predsjednika.

Za razliku od Trumpa, Rutte je otvoreni pristaša Ukrajine od ruske invazije 2022. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky često ga naziva "mojim prijateljem Markom".
Ali Ukrajina na stranu, u 14 godina na čelu nizozemske politike dala je Rutteu solidnu osnovu u upravljanju krizama, posebno unutar EU u kojoj je imao snažan glas. Tijekom krize u eurozoni 2010-ih snažno se zalagao za mjere štednje i gospodarske reforme u teško pogođenoj južnoj Europi, zbog čega je stekao reputaciju čvrstog i ponekad tvrdokornog pregovarača.
Nedavno je stekao status “dealmakera” tijekom nekoliko kriza u EU. Na primjer, Rutte je odigrao značajnu ulogu u oblikovanju migracijskih politika EU-a, ponajviše s dogovorom EU-a i Turske iz 2016. koji je imao za cilj suzbijanje migracija kroz Tursku u Europu. Godine 2023. su inicijator je sličnog sporazuma između EU-a i Tunisa zajedno s povjerenicom EU-a Ursulom von der Leyen i Talijankom Giorgiom Meloni.

Konsenzualna politika
Novinari i njegovi kolege često su opisivali Rutteov stil vođenja kao "pragmatičan". Toj je slici pridonio i sam Rutte tijekom poznatog govora 2013. u kojem se namjerno predstavio kao političar bez vizije, rekavši da je “vizija poput slona koji zaklanja pogled”. Prema Rutteu, velike vizije ometaju praktično i djelotvorno upravljanje".

Izvor : The Conversacion.com, mzz

Lars Brummel, autor gornjeg teksta, piše , ne konzultira se, ne posjeduje dionice niti prima sredstva od bilo koje tvrtke ili organizacije koja bi imala koristi od ovog članka, i nije otkrio nikakve relevantne veze osim svog akademskog imenovanja. Post doktorand je, Instituta za javnu upravu, Sveučilište Leiden.


Post je objavljen 26.06.2024. u 12:32 sati.