Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U SPLITU ODRŽANA KONFERENCIJA NAČELNIKA GLAVNIH STOŽERA SREDNJE EUROPE


IZGRADNJA SPREMNOSTI ZA SUOČAVANJE
SA SIGURNOSNIM PRIJETNJAMA



Konferencija načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja Srednje Europe (Central Europe Chiefs of Defense Conference) održana je 10. i 11. lipnja 2024. u Splitu u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu. Konferenciju su zajedno organizirali Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) i Oružane snage Republike Hrvatske.

Na Konferenciji su sudjelovali načelnici ili zamjenici načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Osim njih, na Konferenciji su sudjelovali i visoki predstavnici Nacionalnih gardi američkih saveznih država Alabame, Colorada, Illinoisa, Indiane, Minnesote, Nebraske, North Caroline, Ohia i Tennesseeja, s kojima su Oružane snage država Srednje Europe povezane kroz Program državnog partnerstva. Uz sve navedene, na Konferenciji su sudjelovali i načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Turske i Moldavije te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Christopher G. Cavoli, koji je ujedno i zapovjednik USEUCOM-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid je rekao kako su teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji prije svega vezane uz sigurnost u ovoj regiji, uz pripreme i sposobnosti potrebne za uspješno odvraćanje i obranu euroatlantskog prostora, s posebnim naglaskom na integriranu pokretljivost, prepozicioniranje materijala i europsku spremnost u elektromagnetskom spektru.“Naglasak Konferencije bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba”, istaknuo je general Kundid.

Christopher G. Cavoli zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije rekao je kako ovakve aktivnosti pružaju okvir za razmjenu ideja i nastavak strateškog dijaloga koji je uvijek usmjeren prema slobodnoj i prosperitetnoj Europi.“Povećali smo obrambenu potrošnju. Povećali smo našu vojnu prisutnost i započeli cjelovitu reorganizaciju našeg saveza kako bismo se preusmjerili na kolektivnu teritorijalnu obranu. Ova važna tranzicija osigurat će nacije našeg saveza sada i u budućnosti”, rekao je general Cavoli.

Na marginama Konferencije načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid održao je bilateralne sastanke s zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije generalom zbora Christopherom G. Cavolijem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Turske generalom zbora Metinom Gurakom.

Izvor:Ministarstvo obrane,mzz


Post je objavljen 12.06.2024. u 05:46 sati.