Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EU JE NAJVEĆI PRUŽATELJ VANJSKE POMOĆI PALESTINCIMA




NA ZAPADNOJ OBALI 25 MIL. EURA ZA PALESTINSKE VLASTI
I I6 MILIJUNA ZA UNRWA


Europska Komisija je, prema priopćenju za tisak od 31. svibnja obradila drugu tranšu pomoći od 25 milijuna eura za Palestinske vlasti. To je doprinos isplati plaća i mirovina palestinskih državnih službenika i isplatila 16 milijuna eura za UNRWA za pružanje osnovnih usluga poput zdravstva i obrazovanja palestinskim izbjeglicama .
Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA), je isključivo odgovorna za podršku velikoj većini palestinskih izbjeglica.
Isplata od 25 milijuna eura u okviru PEGASE pomoći će Palestinskim vlastima da ispune dio svojih obveza prema palestinskim državnim službenicima na Zapadnoj obali. PEGASE je mehanizam Europske unije stvoren za potporu palestinskom narodu. Pokrenut je 1. veljače 2008.
U ovom kritičnom trenutku, to će pružiti prijeko potreban doprinos značajnim izazovima s kojima se suočava palestinska ekonomija, posebno prije Eid al-Adha. 2024. Eid al-Adha je kurban bajram koji počinje od večeri 15. lipnja do večeri 19. lipnja. ( odnosi se na 2024.

Isplaćena je druga tranša Palestinskim vlastima u sklopu paketa pomoći od 118,4 milijuna eura usvojeno u prosincu 2023. Prva uplata od 25 milijuna eura isplaćena je u ožujku. Isplata druge tranše također je izvršena u skladu sa zaključcima revizije financijske pomoći EU-a Palestini[1] nakon tragičnih događaja 7. listopada 2023., uključujući proširenu provjeru korisnika.

Preko EU-ovog mehanizma PEGASE, pomoć EU-a doprinijet će isplati plaća i mirovina državnih službenika na Zapadnoj obali, socijalnim naknadama za ugrožene obitelji kroz Program gotovinskih transfera na Zapadnoj obali i u Gazi, plaćanju medicinskih uputnica bolnicama Istočnog Jeruzalema i poduprijeti administrativne i tehničke kapacitete institucija Palestinske uprave.

Što se tiče UNRWA-e, u svjetlu napretka koji je Agencija postigla u odnosu na dogovorene uvjete i mjere, Komisija je također obradila isplatu koja odgovara drugoj tranši od 16 milijuna eura. Konkretno, među uvjetima za naše financiranje, a prema dogovoru s Agencijom, Komisija je dobila akcijski plan o provedbi preporuka Neovisne skupine za reviziju koju vodi bivši francuski ministar vanjskih poslova Colonna. UNRWA je također potvrdila da se provodi ex-ante provjera i provjera njezinog osoblja prema relevantnom popisu sankcija EU-a te je predstavila izvješće o tome kako ojačati svoje Službe za unutarnji nadzor i Odjel za etiku.

Ovo novo plaćanje UNRWA-i donosi 66 milijuna eura ukupne razvojne pomoći EU-a od 82 milijuna eura za Agenciju UN-a u 2024. Preostala tranša ovisit će o provedbi našeg sporazuma s UNRWA-om i usklađenosti Agencije s dogovorenim uvjetima i mjere.

PRETHODNO

Europska unija je najveći pružatelj vanjske pomoći Palestincima koja indikativno iznosi gotovo 1,2 milijarde eura za 2021.-2024. u okviru Europske zajedničke strategije, od čega je 809,4 milijuna eura već usvojeno.

Program PEGASE ima za cilj doprinijeti demokratskoj, odgovornoj, ekonomski održivoj palestinskoj državi kao i ispunjavanju socijalnih prava. PEGASE osigurava robusnu ex ante i ex post provjeru korisnika koju provodi neovisna revizorska tvrtka.
Daljnje pojedinosti o tome kako PEGASE djeluje i kako je provjera proširena mogu se pronaći u priopćenju usvojenom o pregledu tekuće financijske pomoći za Palestinu str. 11.
EU već razmišlja o srednjoročnom paketu podrške Palestincima i programu reformi nove palestinske vlade, s ciljem doprinosa postavljanju temelja za gospodarsku i političku stabilnost Gaze i Zapadne obale, u suradnji s međunarodnom zajednicom, kada to dopuste uvjeti na terenu.
Ništa od navedenog ne smije se tumačiti kao priznanje Države Palestine i ne dovoditi u pitanje pojedinačna stajališta država članica o ovom pitanju.

Izvor: Priopćenje EK,mzz



Post je objavljen 11.06.2024. u 04:59 sati.