Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ĐURĐEVAC NA GLAVNI TRG POSTAVLJA SIMBOL GRADA



SKULPTURA PIJETLA - PICOKA

U gradu Đurđevu, u Koprivničko križevačkoj županiji, koji ima devet naselja i oko osam tisuća stanovnika u tijeku je završna faza uređenja okoliša Trga Sv. Jurja. Nakon odrađenih građevinskih radova na rekonstrukciji i temeljitoj obnovi Trga , odnosno ugradnji sustava odvodnje i sadnje drveća nastavlja se krajobrazno uređenje.

Na precizno određenoj poziciji novog uređenja trga, punog zelenila, predviđen je smještaj skulpture s motivom pijetla imena Picok čije idejno rješenje je bilo predmet natječaja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Cilj natječaja bio je pronaći kiparsko rješenje za skulpturu posredstvom koje će se prepoznatljivi simbol grada Đurđevca – Picok – vremenski neograničeno ugraditi u javni prostor i time uspostaviti referentnu točku susreta, vizualnog predstavljanja i bilježenja grada Đurđevca.

Zašto pijetao naziva Picok?
Naime, uz utvrdu Stari grad u Đurđevcu iz 14. stoljeća vezana je Legenda o Picokima koja je opstala usmenom predajom, a temeljena je na povijesnim događajima iz vremena osmanskih osvajanja polovicom 16. stoljeća ( povijesni događaj iz 1552. godine) kada je osmanska vojska, nadirući s istoka željela osvojiti što veće područje, pa tako i važnu obrambenu, uporišnu točku – utvrdu Stari grad u Đurđevcu. Zahvaljujući lukavstvu jedne starice, na njen prijedlog kapetanu, branitelji su iz topa ispalili pjetlića – picoka ( ali u povijesnom događaju se kaže da je pjetlić bio pećen) zbog čega su Osmanlije zaključili da u utvrdi ima hrane u izobilju. Bio je to razlog da prestanu opsadu Đurđevca i krenu dalje, nazvavši žitelje grada Picokima, imenom koje i danas Đurđevčani s ponosom nose, navode iz Grada, a piše u informaciji objavljenoj 13. lipnja.

PIJETAO JE RAD UMJETNIKA MATAUŠIĆA

Na javni, otvoreni, u jednom dijelu pozivni, anonimni, kiparski natječaj za idejno rješenje skulpture Picok odazvalo se 15 umjetnika, među kojima i troje pozvanih autora: Tomislav Hršak, Damir Mataušić, Vlatka Škoro. Ocjenjivački sud u sastavu Antonija Balić (predsjednica), Ida Blažičko, Tomislav Buntak, Anita Ruso Brečić, Edita Janković Hapavel jednoglasno je odlučio da je rad Damira Mataušića kvalitetan rad za postavljanje na Trgu sv. Jurja istaknuvši da se formom i materijalom elegantno uklapa u javni prostor trga. Blago zaobljene linije, podijeljene u dva dijela čine tijelo i rep pijetla, čime se dobiva prozračnost forme postavljene u na dijagonalni nosač. Motiv je prepoznatljiv i unosi vedrinu u prostor, a njegov oblik primjenjiv je i u drugim područjima.


TRK NA MLEKARO S OLDTIMER BICIKLOM

Biciklistički klub Đurđevac poziva sve zainteresirane da sudjeluju u natjecanju brzine i spretnosti u vožnji oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom –„ Trk na mlekaro“ da se prijave za utrku. U informaciji objavljenoj na stranici grada Đurđevca 15. lipnja dalje piše“ Ukoliko posjedujete starinski bicikl, kanticu za mlijeko i narodnu nošnju te ste se voljni okušati u zabavnom transportu mlijeka do mljekare pri čemu morate savladavati zapreke, slobodni ste se prijaviti na natjecanje koje će se održati u nedjelju 30. lipnja 2024. u 10,30 sati u ulici Stjepana Radića ispred zgrade Gradske uprave. Prijave na broj 098/ 185 5748 ili neposredno prije same utrke.“
U informaciji se ne spominju ni krave ni broj krava u okolici grada Đurđevca.

Izvor: Grad Đurđevac, mzz



Post je objavljen 18.06.2024. u 10:52 sati.