Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MILANOVIĆ SLUŽBENO POSJETIO BRAZIL



HRVATSKA JE HRVATSKA

Predsjednik RH Zoran Milanović od 3. do 6. lipnja bio je u službenom državničkom posjetu Saveznoj Republici Brazil, kako se ona službeno zove. To je najveća država u Južnoj Americi i prema površini koja je 8,5 milijona kilometara kvadratnih i prema broju stanovnika kojih Brazil ima, a Brazilaca jer 215 milijuna, peta je najveća zemlja na svijetu. U Brazilu se govori portugalskim jezikom.
A predsjednik Milanović je u Brazil pozvan u službeni posjet od brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve s kojim se u ponedjeljak 3. lipnja službeno sastao u glavnom gradu Braziliji gradu od 2,2 milijuna stanovnika koji ima oblik ptice raširenih krila. Političar da Silva aktualni predsjednik Brazila je od 1. siječnja 2023. a, predsjednik Brazila bio je već u razdoblju od 2003. do 2011. godine.

„Jedinstvena je privilegija biti prvi hrvatski Predsjednik koji je posjetio glavni grad ove velike zemlje – Brazil” , rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom .

DOPRINOS I TRUD NE MOŽE SE DOVOLJNO NAGLASITI
„Nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta oko kojih se razilazimo,od klimatskih promjena i klimatskih akcija koje su globalan problem i samo se tako mogu rješavati. Pitanja kojima smo se bavili više od ovoga su pitanja međunarodnog mira i sigurnosti te potrebe za jedinstvenim, vidljivim i mjerljivim standardima u odnosima između država i naroda te kontinenata. Mir i humanost u Palestini između Izraela i Države Palestine, koju ovih dana priznaju mnogi, ali Hrvatska još ne. Mir u istočnoj Europi, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Sve te stvari su bitne i treba dovoljno prostora i razumijevanja da se problemi mogu rješavati samo diplomacijom i dijalogom u dobroj vjeri“, rekao je Predsjednik Republike Hrvatske
„Doprinos i trud čelnika kao što ste vi, gospodine Predsjedniče, više je nego važan i to se ne može dovoljno naglasiti“, rekao je predsjednik Milanović svom domaćinu. A predsjednik Brazila rekao je u razgovoru s hrvatskim predsjednikom da je hrvatska nogometna reprezentacija u Kataru u polufinalu pobijedila – Brazil. Nije rekao da je Brazil neprikosnoveno najbolja nogometna reprezentacija na svijetu. Ali to svi znaju , jer u posljednjih 65 godina Brazil je osvojio Svjetsko nogometno prvenstvo izvan svog kontinenta, odnosno osvojio je nogometno prvenstvo na četiri različita kontinenta: u Europi 1958 u Švedskoj, u Južnoj Americi 1962 u Čileu, dva puta u Sjevernoj Americi 1970 u Meksiku, 1994 u SAD-u, te jednom u Aziji 2002 u Južnoj Koreji i Japanu. Tko to može osim nogometaša Brazila. Imali su talenta nogometa nad talentima, Pelea, koji je počeo igrati upravo u reprezentaciji 1958. protiv Švedske. I onda je u skupinu s Brazilom 2022. došla Hrvatska, , koja nikada nije bila nogometni prvak svijeta i – pobijedila Brazil. To je događaj koji Brazilci nisu očekivali, a neće ga ni zaboraviti.Nikada.

HRVATSKA JE POBIJEDILA BRAZIL

Doživjeli su debakl od Hrvatske nakon jedanaesteraca 4:2 (1:1, 0:0 )
U pucanju penala golman Dominik Livaković je obranio udarac Rodryga, a Marguinos je pogodio vratnicu, dok su za Hrvatsku pucanje sa bijele točke iskoristili Vlašić, Oršić, Majer i Modrić. Nakon takvog poraza Brazilski nogometaši sjedili su na travi i plakali od tuge i razočarenja. I njihovi navijači na stadionu su plakali, TV kamera ih je snimala.Brazil se oprostio od natjecanja i morali su kući.. Kakvi su o Hrvatskoj igri bili komentari u brazilskim medijima nije previše poznato, no to svjetsko prvenstvo u Kataru predsjednik da Silva sasvim sigurno nije zaboravio Prenio je reporter radio Zagreb, kada je predsjednik da Silva rekao Milanoviću da je Hrvatska bolja u nogometu, ovaj je diplomatski odgovorio „ da je Hrvatska dala samo jedan gol više“, što je u načelu i istina.
Možda je baš nogometna utakmica Hrvatske i Brazila u Kataru povod što je predsjednik da Silva pozvao Milanovića u službeni posjet. Sport spaja ljude, političare, državnike. Jer poraziti nogometnu reprezentaciju Brazila na Svjetskom prvenstvu, to za naciju kao Brazil nije beznačajna stvar. Pamtiti će to oni zauvijek.

Samo mala nacija, kakva je Hrvatska to ne razumije dovoljno. Ali Hrvatska je Hrvatska. Predsjednik da Silva i Milanović nisu potpisali 30 ugovora o ekonomskoj suradnji, kako su to u svibnju mjesecu učinili predsjenik Srbije Vučić i predsjednik iznimno moćne Kine Xi Jaoping, ali će sigurno i Luiza Inacia Lule da Silva dobiti uzvratni poziv od predsjednika Milanovića da posjeti Hrvatsku, sve značajniju nogometnu silu. I da vidi izbliza tu malu zemlju, nezaboravnih nogometnih imena.

SUSRET S POTOMCIMA HRVATA U SVIJETU
Predsjednik Milanović susreo se 4. lipnja i s guvernerom brazilske savezne države Rio de Janeiro Claudiom Castrom. „Mislim da je dobro upoznati glavne čelnike i najznačajnije ljude federalne i regionalne politike Brazila“, rekao je nakon sastanka u guvernerovoj palači Milanović.
Nakon sastanka s guvernerom, sastao se i razgovarao i s gradonačelnikom Rio de Janeira Eduardom Paesom.
Hrvatski predsjednik Milanović susreo se s guvernerom savezne države Sao Paulo Tarcisiom de Freitasom. Potom se Predsjednik Republike sastao i s gradonačelnikom Sao Paula Ricardom Luisom Reisom Nunesom.
Sao Paulo je financijski i gospodarski centar Brazila, a upravo u tom gradu živi i najveća hrvatska zajednica u Brazilu.
U Sao Paulu je prošle godine osnovana i Hrvatsko-brazilska gospodarska komora. “Ako je jedna od lijepih i prekasnih stvari koje sam doživio kao političar, a nisu baš sve bile lijepe, onda su to upravo susreti s potomcima Hrvata u cijelom svijetu“, rekao je predsjednik Milanović i pojasnio kako te susrete doživljava više kao osobnu zadovoljštinu i sreću, a puno manje kao posao. „Neka vas Bog čuva, ali čuvajte se i sami, čuvajte jedni druge. Vjerujem da se svako malo sjetite Hrvatske i znajte da ona misli i na vas“, poručio je okupljenim iseljenicima i njihovim potomcima kojih se okupilo više od stotinu.

U Sao Paulu djeluju dva velika hrvatska društva: Croatia Sacra Paulistana (SACRA) i Sociedade Amigos da Dalmacia (Društvo prijatelja Dalmacije – SADA). No, pokrenuta je inicijativa za formiranje još jedne hrvatske udruge, Zajednice Hrvatska-Brazil u Parani koja će okupljati pripadnike hrvatskih potomaka koji žive u Curitibi i okolici. “Hrvatska zajednica u Brazilu postoji već duže od stoljeća te će mi biti izrazito drago upoznati ih i vidjeti”, rekao je predsjednik Milanović uoči dolaska u Sao Paulo.

( Korišten u tekstu izvještaj sa Internet stranice predsjednik.hr)
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 06.06.2024. u 12:19 sati.