Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NEMA PRIJETNJE RUSIJE ČLANICAMA NATO-a



JOŠ NEMA POVODA ZA NESPORAZUME

“Nije prisutna nikakva neposredna vojna prijetnja Rusije zemljama članicama NATO-a nakon što je Kremlj optužio zapadne zemlje da žele eskalaciju u Ukrajini. Sve dok ne dajemo Moskvi ili ostalim glavnim gradovima zemalja koje bi nas potencijalno mogle napasti povod za nesporazume ili pogrešne procjene, nema ni vojne prijetnje zemljama NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, održanoj u Stockholmu zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, prenosi Al Jazerra 7. lipnja.
Na pitanje o mogućnosti po kojoj Rusija testira predanost zemalja NATO-a da stanu u obranu bilo koje od njih u slučaju napada, u skladu sa članom 5. sporazuma, Stoltenberg je odgovorio: “Ne vidimo nikakvu neposrednu vojnu prijetnju bilo kojoj zemlji NATO-a.” “Stoga i ne vjerujemo da će naš član 5. biti stavljen na kušnju”, rekao je glavni tajnik NATO Saveza Stoltenberg u Švedskoj, zemlji koja je NATO članica postala u travnju 2024.
Ove su izjave izrečene nakon novih napetosti nastalih između Rusije i zemalja članica NATO-a, koje su najavile jačanje vojne podrške Ukrajini.

Kremlj je nedavno kritizirao NATO zbog pokretanja “novog ciklusa eskalacije” nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da odobre Kijevu napade američkim oružjem na ciljeve u Rusiji kako bi odbranio ukrajinski grad Harkiv. Francuska je u četvrtak 6.6. navečer najavila da će u Kijev poslati borbene avione Mirage 2000-5, a Ruska vlada vjeruje da je Francuska “spremna za direktno sudjelovanje u sukobu”.
Ulf Kristersson je najavio da će i švedski borbeni avioni biti dio nadzornih snaga zračnog prostora Saveza, uglavnom sa svojim Gripenima na području Baltičkog mora.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u posjeti Francuskoj, još jednom je pozvao svoje zapadne saveznike da “naprave više” kako bi pomogli Kijevu da se suoči s ruskom agresijom.

Izvor: Al Jazerra,mzz

Post je objavljen 08.06.2024. u 09:00 sati.