Po preporuci naše Dolores, a ona je više puta dokazala da se razumije u hranu, uputili smo se u restaurant Paris u Kostreni na ručak. Pas smije unutra, krenulo je dobro. Unutra neubičajena atmosfera, svi jako glasno komuniciraju, pa tako i konobari pa smo čim smo sjeli svašta doznali. U taj restaurant uglavnom dolaze kapetani brodova, kojih je Kostrena puna, gazda se ne javlja na mobitel, što nije u redu, probajte na mail, barem jednom dnevno čita, bakalar nemaju svaki dan, znate nije baš jeftin, a neke dane se ne proda itd., itd...Imaju veliki izbor meni cjenovno nedostupnih bifteka, zna se kome su bifteci dostupni, pa sam ja odabrao pljeskavicu, ćevape ni nemaju, pogledao u jelovnik, nemaju ni lepinju, pa pitao konobaricu, kaže ona pravimo kruščice, ja kažem dobro onda, ona klima glavom i čujem kako dominantno galami, ispeci jednu lepinju, drugarica bira lasagne, fotki, osim odlične vruće lepinje nema, jer nisu uspjele u polumraku. Ukratko, pljeskavica je bila odlična, jako umjereno začinjena, što Jin i ja jako volimo, kajmak, koji ovdje automatski ide uz nju isto tako jako dobar, te dugo nisam jeo i tako dobru kapulu, a da nije mlada. Ajvar valjda kupovni, bez veze. Drugarica je bila zadovoljna okusom, al je odmah posumnjala u kvalitetu mesa, popodne joj je vjerojatno potvrdilo sumnje.
Zatim smo se uputili u Žurkovo na šetnicu. Ja sam malo negodovao, jer se nad Učkom počelo mrčiti, bio sam nadglasan, sad će stalno biti "mračno" vrijeme. Šetnja bi oduševila sve ljubitelje jeseni, ono boje su zbilja raznolike, drugarica je stalno fotkala, vjerojatno će uskoro staviti na fejs. Odradili smo zbilja već i kilometarsku pješačku turu te došli do plaže, na kojoj se vijori i plava zastava, zbog koljena se ja nisam spuštao, drugarica je na nagovor Jina išla dolje s njim. Na kraju se Jin uz jednu kujicu okupao, iako je more već počelo divljati. Krenuli smo nazad i nedugo nakon toga počelo je sijevati i grmiti, Jin se preplašen dao u bjesomučni trk i prije nego što je pljusnulo, ja ih s načetim koljenom baš nisam mogao pratiti. Nije se moglo izbjeći kisnuće do daske, ipak kod jednog restorana nam je konobar mahao i otvorio širom vrata. Ušli smo potpuno mokri, jedino moj novi prsluk baš ništa nije propustio na majicu, Jin se u panici zabio u po njemu najsigurnije mjesto ispod stola. Uz kavu i piće smo tražili malo vode, dobili vode u boci sa zatvaračem kako i koliko treba. Vidjeli smo da imaju i ploču s marendama, veliki izbor, pa smo pitali za cijene, tako 35-60, zanimalo nas za eventualno drugi put, kaže konobar da imaju izuzetno strogog šefa kuhinje, danas nisu imali npr. u ponudi pizzu, jer nije bio zadovoljan kvalitetom pripremljenog tijesta. Pljusak više nije bio toliko strašan, a kiša nije namjeravala stati, pa smo se uputili prema autu.
Uglavnom, jutros je najviše puta kihnuo Jin, sad je već stabilno, a ja sam doručkovao odličnu Gorgonzolu.
|