BAKLAVA

petak, 12.08.2016.


Često sam čula :"Ne volim baklavu jer je teška,masna,preslatka",probajte ovaj recept,možda Vam se mišljenje promijeni.








OSNOVNE NAMIRNICE:

tijesto za pite i savijače

jaja

šećer

orasi






POTREBNI SASTOJCI:

7 jaja

10 žlica šećera

30 dkg(300 gr) mljevenih oraha

50 dkg(500 gr) tijesta za pite i savijače



za šerbet (šećerni sirup):


50 dkg (500 gr) šećera

7,5 dcl (750 ml) vode


Najprije sam napravila šerbet.U posudu sam stavila šećer i vodu.Posudu sam stavila na vatru,kad se šećer u vodi rastopio kratko sam šerbet prokuhala i odložila da se hladi.U šerbet možete dodati par kolutova limuna da prokuhaju,ja ne stavljam jer mi ne volim.



U pleh za pečenje u tankom sloju stavila sam orahe,predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U pećnicu sam stavila pleh s orasima na cca 10 min,probam rukom kad orasi "šuškaju" izvadim ih iz pećnice i ostavim ih da se ohlade.Ovo nije obavezno,meni ovakvi orasi imaju posebnu aromu i puno su mi bolji nego kad nisu tostirani.Hladne orahe sam samljela ručnim mlinom (za mljevenje ne koristim nikakve električne uređaje,orasi postanu masni,slični pasti,a kod ručnog mlina ostanu lepršavi,pahuljasti "lagani").Izmijerila sam šećer i razdvojila jaja.(Nekako volim kad imam pripremljene sve namirnice).Razdvojila sam jaja.





Od bjelanjaka sam izmiksala čvrsti snijeg,dodala mu 1/3 šećera,izmiksala,zatim dodala drugu trećinu ponovo izmiksala i isto ponovila sa trećom.U ovu smjesu sam isto na tri puta dodala žumanjke,između svakog dodavanja žumanjaka smjesu sam izmiksala.Više mi mikser nije trebao.





U dobivenu masu dodala sam 1/3 oraha umiješala ih silikonskom lopaticom praveći kružne pokreta odozdo prema gore (na taj način orasi neće ostati na dnu posude nego će biti ravnomjerno raspoređeni),zatim drugu trećinu,umiješala ih na isti način i postupak ponovila sa trećom trećinom oraha.





Tijesto sam izrezala malo veće od lima za pečenje (vidi se na slici 2.) (tijekom pečenja tijesto se "stisne")Ja iskoristim i dijelove tijesta koje odrežem (slika 3.)Lim za pečenje sam lagano namazala uljem,složila tri lista tijesta (kad stavljam odrezane dijelove tijesta stavim prvi list cijeli,drugi red stavim odrezane dijelove jedan do drugog i treći list cijeli).U paketu uglavnom ima 10 listova tijesta.izračunam koliko ću redova imati s obrezanim dijelovima tijesta da znam rasporediti nadjev.Na tijesto sam stavila nadjev.Postupak sam ponavljala dok nisam potrošila tijesto i nadijev.Tri lista tijesta,lagano premažem uljem,dio nadjeva i tako redom.Na kraju tijesto premažem s uljem i stavim peći u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pečem dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju.cca 30 min (pećnica bez ventilatora malo duže.







Vruću baklavu prelijem hladnim šerbetom koji sam prvi napravila.Pokrijem alu folijom i ostavim da se hladi i da baklava upije šerbet.(šerbet možete napraviti po vlastitom ukusu,smanjiti ili povećati količinu šećera)Hladvu baklavu izrežem na kvadrate i svaki kvadrat na dva trokuta (rezati se može i u limu za pečenje).Dobro rashlađebu baklavu poslužim uz komadić limuna.




U plehu ostane šerbeta prema ukusu serviranu baklavu možete preliti s njim.



Ovo ja malo igranja yes





Oznake: jaja, šećer.orasi.tijesto za savijače i pite

MESNA ŠTRUCA U "KALUPU"

ponedjeljak, 01.08.2016.




OSNOVNE NAMIRNICE:


mljeveno meso(80% svinjetina,20% junetina)
može i jedna vrsta mesa


kruh star jedan dan

jaja

crveni luk

češnjak

začini






POTREBNI SASTOJCI:


90 dkg(900 gr) mesa

20dkg(200 gr) kruha

20dkg(200gr) crvenog luka

3-4 češnja češnjaka

2 velike žlice ulja

1 jaje

1,5 mala žličica mljevenog crnog papra

2 srednje velike(desertne) žličice povrtnog začina (vegeta ili sl.)

1 srednje velika žlicica crvene slatke paprike

sol po potrebi

sitno sjeckani list peršuna

15 dkg(150gr) tanko rezanog dimljene slanine

6 tvrdo kuhanih jaja


U posudu sam stavila dvije žlice ulja,kad se ulje zagrije dodala sam ne presitno sjeckani crveni luk,kad luk zažuti dodala sam narezani češnjak (isto ne mora biti sitno sjeckan).Kad je češnjak zamirišao kratko sam još obadva luka popržila i dodala malo soli,vegetu i biber.Sastojke sam promiješala i ostavila na vatri minutu-dvije da se začini "otvore",nakon toga sam stavila crvenu
papriku.





Sve sam promiješala i još kratko popržila,zatim sam ulila vode cca 1,5 dcl.Kad je voda ukuhala,luk i češnjak su omekšali.Omekšali luk sam izmiksala štapnim mikserom i dobila smjesu sličnu pekmezu.Izmiksani luk sam ostavila da se ohladi.




Sa kruha starog jedan dan obrezala sam koru i kruh izrezala na krupne kocke,kruh sam stavila u posudu i polila ga toplom vodom i ostavila par sekundi da kruh omekša.(Kruh se može zaliti toplim mlijekom,ali ja tako ne volim).




Iz kruha sam iscijedila rukama (kao da pravim grude od snijega) vodu i dodala ga u zdjelu u koju sam predhodno stavila meso.Kruh i meso sam izmiješala i dobila smjesu sličnu tijestu.





U smjesu sam stavila jaje i sitno rezani list peršuna (peršun po vlastitoj želji 2-3 vrhom pune velike žlice neće biti previše),promiješala i dodala predhodno izmiksani luk.Masu sam izmiješala da se sve dobro poveže i masa bude kompaktna.




Koristila sam kalup za "srneći hrbat",33 cm,zapremnine 1200ml (12 dcl).U kalup sam posložila dimljenu slaninu bez kože,tanko izrezanu.Prvu traku slanine sam stavila da dio gdje je bila koža bude do stranice kalupa.Na slici gdje je X stajala sam ja ,slaninu sam slagala u smijeru strelice tako da jedna traka do polovice prekriva drugu.(kad štrucu izvadite iz kalupa ljepša strana je okrenuta van).
Na složenu slaninu stavila sam polovicu pripremljene mesne smjese.(Odrezala sam vrhove jaja da dobijem ravnu površinu,zato
kad budem rezala štrucu da ni jedna kriška ne bude bez jaja.)Jaja sam složila jedno do drugog utisnuvši ih gotovo do polovice u
mesnu smjesu.Na jaja sam stavila ostatak smjese,poravnala ga i krajeve slanine pritisnula na nju (ako su trake slanine duže štrucu obložim i s gornje strane.





Kalup sam stavila u lim za pečenje,jer je bio vrhom pun da tijekom pečenja tekućina koja izlazi iz štruce ne curi po pećnic .iU predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva stavila sam peći štrucu,nakon 15 minuta pečenja temperaturu sam smanjila na 180 stupnjeva i pekla još 45 minuta.Nakon pola sata iz kalupa sam izlila tekućinu koju je ispustila štruca da slanina kojom je obložena ne bude kuhana nego hrskavo pečena.(Možete provjeriti i nekoliko puta i višak tekućine izliti)Kad se ispekla ostavila sam ju kratko u kalupu da "odmori",a zatim preokrenula kalup na dasku i bila jako zadovoljna napravljenim yes.






Štrucu sam izrezala pod "koso" i poslužila uz krumpir salatu s jajima.Jedna je začinjena dresingom s bučinim uljem,a druga suncokretovim.




PS
Luk sa začinima ne mora biti miksan,ali onda treba biti jako usitnjen da bude neprimjetan.


Oznake: mljeveno meso, kruh, kuhana jaja, dimljena slanina

KRUMPIR SALATA SA KUHANIM JAJIMA

nedjelja, 31.07.2016.




OSNOVNE NAMIRNICE:


krumpir

jaja

luk

ulja

ocat

biber

sol







POTREBNE NAMIRNICE:


80 dkg (800 gr) krumpira

8 jaja

2 srednje velike glavice crvenog luka

suncokretovo ulje

maslinovo ulje

bučino ulje

bijeli papar

crni papar

sol

ocat




U hladnu vodu stavila sam oprani krumpir i dodala malo octa .Dodavanjem octa krumpir se ne raspada prilikom rezanja,osim
ako sam baš "baksuz" pa kupim krumpir za pire tuzan.Kuhanje krumpira ovisi o njegovoj veličini.Nakon 30-ak minuta štapićem za ražnjiće probam da li je krumpir mekan.(ne koristim nož jer se onda ploške krumpira zbog velikog reza raspadnu)


U hladnu vodu stavim jaja,dodam soli i octa (jaja se lakše gule) i kuham 5 minuta,možda i više da budem sigurna da su tvrdo kuhana.



Ako pravim klasičnu krumpir salatu jaja i krumpir ogulim dok su još topla (toliko da ih mogu držati u ruci),izrežem na ploške i tople začinim.
Suncokretovo ili maslinovo ulje,sol,mljeveni bijeli papar i ocat ili bučino ulje,crni mljeveni papar,sol i ocat.Suncokretovo i maslinovo ulje po mom ukusu su nježniji,a takav je i bijeli papar,a bučino je intenzivnije i tu mi odgovara crni papar.

Salatu pažljivo promiješam(u toploj salati okusi se bolje prožmu) kad se salata potpuno ohladi dodam luk izrezan na tanke listići i ponovo promiješam.Salata je gotova.Kuhanje krumpira u ljusci daje notu gorčine što je karakteristično za krumpir salatu.(Vidjela sam da netko stavlja oguljeni krumpir kuhati,tako salata gubi svoju "čar" iako je i to stvar ukusa.


Ako se "igram",što često radim,ostavim krumpir i jaja da se ohlade,krumpir izrežem na male kockice (manje od 1 cm),jaja na ploške i luk isto na male kockice.(Dva krumpira izrezem na tanke ploške i odrežem nekoliko ploški luka)





Ovo možete raditi u velikoj zdjeli ili u malim zdjelicama kako sam ja.Zdjelicu sam malo namazala uljem i unutrašnjost obložila prijanjajućom folijom,foliju sam isto lagano namazala uljem (folija je veća od zdjelice da mogu "pokriri" gotovu salatu.)U zdjelicu sam naizmjenično slagala tanke ploške krumpira,luka i jaja.U tako pripremljenu zdjelicu sam stavila red krumpira izrezanog na kockice,lagano ga prelila pripremljenim dresingom(gore u receptu je naveden),na krumpir sam stavila red luka,njega nisam začinila,zatim red jaja izrezanih na ploške,pa red krumpira kog sam zacinila.(Ako je zdjelica veća nastavi se slagati istim slijedom)
Ja sam završila sa krumpirom,gotovu salatu sam pokrila folijom i ostavila u hladnjaku da se okusi prožmu.





Salatu iz zdjelice sam "prekrenula" na tanjur i uz nju stavila dozice sa dresingom da si svatko jos dodatno začini po vlastitom ukusu.(suncokretovo ili maslinovo ulje,bijeli papar,sol i ocat ili bučino ulje ,crni mljeveni papar,sol i ocat)





Ako se volite "igrati" ova salata je idealna za to yesOdlučite li ju probat


i


Oznake: krumpir, luk jaja

CUPCAKES S KAJSIJAMA

utorak, 28.06.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:


jaja

šećer

kompot od kajsije

slatko vrhnje

puding od vanilije








POTREBNE NAMIRNICE:


tijesto:



4 jaja

15 dkg šećera (150 gr)

15 dkg brašna (150gr)

2 vanil šećera

2 žličice praška za pecivo



krema:


1 puding od vanilije

2 velike žlice šećera (ne vrhom pune)

1,5 žlica gustina (vrhom puna)(pogledajte na slici)

2 žumanjka

10 dkg margarina ili maslaca (100 gr)

5 dkg šećera u prahu (50 gr)

3 dcl slatkog vrhnja (300ml)

1 dcl mlijeka (100 ml)

velika limenka kompota od kajsija (820 gr)

6 dcl soka iz kompota (600 ml),ako nema dovoljno doda se vode




Brašno sam pomiješala s praškom za pecivo.U posudu sam stavila cijela jaja,dodala šećer,vanil šećer i mikserom pjenasto umutila.Kroz sito sam dodala 1/3 brašna pomiješanog s praškom za pecivo i umiješala kružnim pokretima odozdo prema gore.Postupak sam ponovila još dva puta,dok nisam umiješala sve brašno i dobila glatku smijesu.








Dobivenom masom sam napunila silikonske "košarice" za mafine,u svaku sam stavila 1,5 veliku žlicu smjese.Pećnicu sam predhodno zagrijala na 160 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 180 stupnjeva) i pekla 20 minuta.Kolačiće sam ostavila da se ohlade u košaricama.Hladne sam pažljivo izvadila iz kalupića.Od ove količine namirnica napravila sam 24 cupcakea.




Palcom i kažiprstom uhvatila sam rub "košarice" (koristila sam obadvije ruke,nasuprot sam primila rub).Ispod dna košarice stavila sam srednji prst i prstenjak).Kad sam odvojila rub pažljivo sam povukla stranicu "košarice" prema dolje istovremeno s obje ruke.
Pažljivo sam to radila da ne potrgam "nabore" na kolačićima.Na kraju sam samo odvojila kolačić od dna "košarice".





Dok su se kolačići hladili napravila sam kremu.Iz kompota sam iscijedila sok (ako nema dovoljno može se dodati voda).
U posudu sam stavila prašak za puding,šećer,gustin,soka iz kompota toliko da mogu izmiješati sastojke i žumanjke.Sve sam izmiješala pjenjačom da nema grudica.





U posudu sam nalila sok i stavila ga na vatru da zakuha.Kad je sok zakuhao uklonila sam s vatre i dodala izmiješane sastojke
(uklonila sam s vatre da se ne naprave grudice).Vratila sam na vatru i kuhala 2-3 minute dok nije postalo gusto i "staklasto".





Kuhanu kremu sam stavila u zdjelu,pokrila prozirnom folijom da se ne napravi kožica dok se hladi.Krema ne mora biti skroz hladna,promiješala sam ju (izgledat će Vam grudasto),dodala na listiće izrezan margarin ili maslac i izmiksala.Stavila sam mljeveni šećer i ponovo izmiksala (s ovolko šećera krema je kisela,ali meni takva odgovara kad se ohladi osviježavajuća je,ako volite slađu stavite više šećera).Dobila sam glatku kremu i stavila ju u frižider da se dobro ohladi.




Slatko vrhnje sam izmiksala u čvrst šlag,zatim sam uz neprestano miksanje dodala mlijeko (ja dodam mlijeko jer mi je samo vrhnje premasno,(ovako mi je "lakšeg i nježnijeg okusa).Miksala sam dok ponovo nisam dobila istu čvrstoću tučenog vrhnja kao prije dodavanja mlijeka.





Na hladne kolačiće stavila sam kajsije,da bi mi bilo lakše nanijeti kremu, kajsiju sam učvrstila čačkalicom.Pola slastičarske vrećice sam napunila žutom kremom,pola tučenim slatkim vrhnjem.Koristila sam ravni nastavak.Nastavak sam okrenula okomito.Najprije sam oko čačkalice napravila krug,zatim sam nanosila "trakice" koje se preklapaju.(Ovo se inače radi s kremom od maslaca i dobiju se "pravilne ružice").Kad sam na sve kolačice nanijela kremu uklonila sam čačkalice.





Gotove cupcakese sam stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Kajsije puste sok i kolačići su sočni.Poslužila sam ih rashlađene,
moja krema je bila kiselkasta pa su kolačići jako osviježavajući.



Ako se odlučite probati,dobar tek Vam želi Moja pregača fino

Oznake: kompot od kajsije, slatko vrhnje, puding od vanilije

NARAVNI ODREZAK

subota, 18.06.2016.

Nekada je ovo bilo omiljano jelo mog sina kiss





OSNOVNE NAMIRNICE:

svinjski ili juneći odresci

brašno

češnjak

malo vrhnja







80 dkg svinjetine ili junetine (800 gr)

masnoća za pečenje (ulje,mast po vlastitom izboru)

1 velika žlica brašna

1 velika žlica sjeckanog lista peršina

1 velika žlica kiselog vrhnja

7 dcl vode (700 ml)

2 češnja češnjaka

sol

biber

(Ovo je količina za 4 osobe)


Odrezak sam stavila između dvije folije i istukla ga batićem za meso (ne pretanko).S jedne strane sam ga pobiberila,a s druge posolila.Začinjene odreske sam ostavila da odstoje 10-ak minuta.







S jedne strane sam odrezak pobrašnila.U tanjur sam stavila brašno,u brašno odrezak i po gornjoj strani "tapkala" rukom da primi što više brašna.Odrezak sam pobrašnila s one strane s koje je bio posoljen.





U tavu za pečenje nalila sam ulje (toliko ulja da prekrije dno tave,količina ovisi o veličini tave u kojoj se peče).Moja tava je promjera 24 cm i stavila sam 1 dcl ulja (100 ml).Ulje sam stavila na vatru,pričekala da se zagrije (provijerim tako da u ulje stavim malo brašna,ako se odmah zapjeni dovoljno je vruće).U vruće ulje stavljala sam odreske okrećući stranu s brašnom prema dolje.
Kad odrezak s gornje strane "pobijeli" strana sa brašnom bi trebala porumeniti,provjerim ako nije ostavim dok donja strana ne porumeni.Odreske okrenem da porumene i s druge strane.Odresci se ne smiju preklapati pa sam pekla na dva puta.Odreske koji su bili pečeni stavila sam na tanjur i stavila peći ostatak.Kad su bili pečeni i njih sam stavila na tanjur.







U masnoću u kojoj se peklo meso dodala sam veliku žlicu brašna,promiješala kratko ostavila na varti da brašno porumeni i uklonila s vatre.U tavu sam posložila pečeno meso.Vratila ga na vatru i odmah zalila sa 5 dcl hladne vode (500 ml).Smanjila sam vatru i ostavila da lagano kuha.





Više od pola tekućine je ukuhalo i umak se zgusnuo.Protisnula sam dva češnja češnjaka (može i sitno narezan ili nariban),
promiješala i ostavila kratko da se češnjak propirja.Dolila sam 2 dcl vode (200 ml) i ponovo ostavila da kuha na laganoj vatri,da
meso skroz omekša.






Umak je postigao gustoću kakvu sam željela,dodala sam žlicu usitnjenog peršunovog lista,pažljivo promiješala,da ne
"potrgam" odreske.Ostavila sam na vatri dok nisam pripremila vrhnje.





U zdjelicu sam stavila vrhom punu veliku žlicu kiselog vrhnja sa visokim postotkom mliječne masnoće (može i vrhnje za kuhanje ili vrhnje s malo masnoće),mi volimo ovako.U vrhnje sam dodala dvije do tri žlice umaka i dobro izmiješala.Dodavanjem
vrućeg umaka vrhnje temperiramo i tako izbijegnemo da se zgruša kad ga stavimo u umak.





Vrhnje sam dodala umaku i mesu,ugasila vatru i pažljivo promiješala.Naravni odrezak je gotov.Meni najbolja kombinacija je s pire krumpirom.Na tanjur sam stavila pire,odreske,umak i posula s malo sitno sjeckanog lista peršuna.





Ako se odlučite probati,mislim da se nećete razočaratiyes



Oznake: svinjski ili juneći odrezak, češnjak, vrhnje, sjeckani list peršuna

PLOŠKE OD LJEŠNJAKA S JAGODAMA

subota, 11.06.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šećer

želatina fix

lješnjaci

mileram

slatko vrhnje

jagode






POTREBNE NAMIRNICE:


TIJESTO:



4 jaja

15 dkg šećera (150 gr)

1 vanil šećer

125 ml ulja (1/8 l)

125 ml mineralne vode (1/8 l)

12,5 dkg pšeničnog brašna (125 gr)

1 žličica praška za pecivo

20 dkg mljevenih lješnjaka (200 gr)




NADIJEV (KREMA):




5dcl milerama (500 ml) ( možete ga zamijeniti čvrstim jogurtom)

2 omota instant Želatine fix

7,5 dkg šećera (75 gr)

4 dcl slatkog vrhnja (400ml)

1 kg jagoda (1000 gr)


žele od jagoda



Ovaj dio nije obavezan,ja sam željela tijesto ljepše boje i intenzivnijeg okusa i mirisa.S lješnjaka sam skinula smeđu opnu
da mi tijesto ne bude sivkasto.Možete samljeti i ne oljuštene lješnjake.


1. Lješnjake sam stavila na papir za pečenje u pleh.Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U vruću pećnicu stavila
sam lješnjake.Nakon 10-ak minuta provjerila sam dali su lješnjaci gotovi,ako "šuškaju" gotovi su.Jednog sam probala oguliti.
Pazila sam da se ne zapeku i potamne,željela sam da ostanu svijetli.
2..Lješnjake sam istresla iz pleha na kuhinjsku krpu.
3.Još tako vruće sam ih umotala krpom.
4.Na krpu sam stavila i drugu ruku i ruke pomicala u suprotnom smijeru,možda 30-ak sekundi.
5.Krpu sam razmotala,gotovo svi lješnjaci su bili oguljeni.Meni je to najjednostavniji i najbrži naćin.
6.Ovo inače ne radim ali sam samo htjela da se vidi koliko malo lješnjaka se nije ogulilo,to su uglavnom lješnjaci s nekaknim
udubljenjima,
7.Lješnjake sam samljela,ako ih meljem ručno,ne smeta ni ako su topli.Osobno ne volim nikakve električne "meljače" jer
svi orašasti plodovi postanu masni i teški,nisu prozračni i "lepršavi".





U zdjelu sam stavila brašno,mljevene lješnjake, prašak za pecivo i pomiješala.








Lim za pečenje sam namastila i pobrašnila,u jaja sam dodala šećer.Lješnjaci i brašno su isto spremni.Imam sve pripremljeno.Stvarno pečenje može početi,ovo do sad je bilo malo igranjayes





Pjenasto sam izmiksala jaja,šećer i vanil šećer,polako sam dodavala ulje uz neprekidno miksanje.Isto sam ponovila s mineralnom vodm.




U izmiksanu smijesu na tri puta dodala sam brašno pomiješano s lješnjacima.Lagano sam umiješala mutilicom,praveći kružne pokrete odozdo prema gore.





Ova količina namirnica je za pleh dimenzije 30 x 40 cm.
Tijesto sam izlila u predhodno pripremljen pleh i stavila u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva) i pekla oko 20 minuta.(Da li je pečeno provjerim čačkalicom,ako je čačkalica čista pečeno je).Kad se biskvit ispekao
stavila sam ga zajedno s plehom na rešetku da se hladi.Na hladan biskvit složila sam jagode,a na jagode kremu koju sam
pripremila dok se biskvit pekao i hladio.






Štapnim mikserom izmiksala (usitnila) sam 15 -20 dkg (150-200gr) jagoda.Koliko želite nema određene količine.U veliku
zdjelu stavila sam usitnjene jagode,šećer i mileram i sve zajedno izmiksala.U izmiksanu masu postepeno sam dodavala želatine
fix neprestano miksajući.





Izmiksala sam hladno slatko vrhnje u čvrst šlag i postepeno ga dodavala u predhodno pripremljenu masu.Dodavala sam po malo tučenog vrhnja i silikonskom lopaticom umiješavala u kremu od milerama i jagoda,praveći kružne pokrete odozdo prema
gore,sve dok nisam utrošila sve tučeno vrhnje i dobila jednoličnu kremu.Kao što sam već navela kremu sam stavila na ohlađeni
biskvit na koji sam složila jagode.






Kolač sam stavila u hladnjak (najmanje 3 sata),da se dobro ohladi i da želatina napravi "svoj dio posla"yesDok se kolač hladio
napravila sam preljev od jagoda.Jagode sam očistila,oprala,posušila i izrezala na nepravilne komadice,količinu šećera odredila
sam sama,ovisi o jagodama.Imala sam oko 15-ak dkg (150 gr) jagoda i na njih sam stavila vrhom punu jušnu žlicu šećera u prahu.Stavila
sam da se kuha na laganoj vatri.Jagode ispuste svoj sok i u početku je mutan.Kuhala sam toliko dugo dok dio tekućine nije ukuhao,a ostatak soka postao proziran i gust.






Kolač se ohladio,prošlo je i malo više od tri sata.Izrezala sam ga,na kremu stavila jagode.Kad sam ga stavila na tanjur prelila sam ga hladnim preljevom.






Mileram možete zamijeniti voćnim jogurtom,a jagode bilo kojim voćem.Pošto je sad sezona jagoda bilo bi šteta ne iskoristiti
ih i uživati u njihovom okusu.




Probajte,mislim da nećete požaliti.fino

Oznake: lješnjaci, jaja, jagode, mileram, slatko vrhnje

TAŠKICE S PEKMEZOM

petak, 10.06.2016.


Kod mene okus djetinjstva i bakine kuhinje.Bake već jako dugo nema.cry




OSNOVNI SASTOJCI:

brašno

jaja

voda

pekmez od šljiva

vrhnje

mak

prezle (krušne mrvice)







POTREBNE NAMIRNICE:

50 dkg brašna (500 gr)

1/2 desertne žlice soli

1 žumanjak

1 cijelo jaje

1,5-2 dcl mlake vode (150-200ml vode) ovisi o veličini jajeta

pekmez od šljiva



mak,prezle (krušne mrvice) i vrhnje po želji



1. U zdjelu sam stavila brašno, sol i promiješala da se sol rasporedi po brašnu.
2. U brašnu sam napravila udubljenje.
3.U udubljenje sam stavila žumanjak.
4.Žumanjku sam dodala cijelo jaje.
5.Ulila sam toplu vodu (ako je vruća jaje će se skuhati),najprije 150 ml (1,5 dcl).kasnije ću vidjeti dali treba još vode.






1. Najprije sam vilicom izmiješala jaje,žumanjak i vodu (kao kad se pravi omlet).Nastavila sam miješati vilicom umiješavajući po
malo brašna.
2.Kad je smjesa postala tvrda nastavila sam mijesiti rukom.
3.Mijesila sam dok tijesto nije pokupilo sve brašno.
4.Tijesto sam stavila na podlogu za miješenje i mijesila ga dok nisam dobila jednoličnu masu.Nesmije biti jako tvrdo.
5.Još sam ga kratko mijesila i oblikovala lopticu.
6.Lopticu od tijesta zamotala sam u prijanjajuću foliju i ostavila da "odmara" 30 minuta.







Tijesto se "odmorilo" (odmoreno tijesto se puno lakše valja,svilenkasto je).Podlogu sam malo pobrašnila,izvadila tijesto iz folije,
malo ga stanjila rukom.Tijesto sam isto pobrašnila i razvaljala cca 3 mm.ne smije biti pretanko.





Sve dalje je igranje,pustite mašti na volju,ja tako radimyes
Izrezala sam trake širine 10 cm,na podjednake razmake stavila pekmez (ja stavljam puno).Rub tijesta sam lagano namazala vodom da se tijesto bolje prilijepi.Tijesto sam preklopila i prstima mu stisnula rub.Hrpice gdje je pekmez dobro se vide,između njih sam čvrsto stisnula prstom da se tijesto prilijepi.Po tragu od prsta sam rezala taškice okomito okrenutim tanjurom,da se još bolje
zalijepi tijesto za tijesto.Tako je rezala moja baka.





Sljedeće sam pravila s modlicom za "školjkice"(tako se kod mene zovu ti kolačići yes)Izabrala sam modlicu promijera 10 cm.
S donjom stranom modlice sam izrezala tijesto,zatim tijesto stavila na gornju stranu modlice,u sredinu sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,modlicu zatvorila,malo jače stisnula i ova poluokrugla taškica je gotova.






Treće sam vadila čašom,isto približno 10 cm promijera.Na izrezani krug sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,ali ne točno na sredinu,nego malo više na onu stranu koju neću preklapati.Rub sam lagano namazala vodom,preklopila krug na pola.Najprije
sam rub stisnula prstima,a zatim vilicom.(Vilicom samo zbog izgleda,meni su takve lijepe)





Sve taškice su gotove.Stavila sam vodu za kuhanje taškica,malo ju posolila i stavila ulja da se taškice ne zalijepe jedna za drugu.Ne stavljam sve taškice od jednom da se kuhaju jer je veća mogućnost da se potrgaju i treba više vremena da se skuhaju.
Stavila sam dio taškica i kuhala ih 15 minuta,jednu sam izvadila ako je taškica kuhana tijesto je mutno prozirni,ako ima imalo bijelog tijesta ostavite taškice da se još kuhaju,povremeno ih pažljivo promiješam.





Taškice su kuhane.Prve sam napravila sa preljevom od vrhnja,U hladno ulje stavila sam kiselo vrhnje,malo posolila,kratko prokuhala i prelila taškice.Koristim vrhnje s dosta mliječne masnoće.(Ovakve voli moj sin).





Druge sam napravila sa prezlama (krušnim mrvicama).Na ulje sam stavila prezle,kad su porumenile dodala sam kuhane taškice
i promiješala,ako hoćete da se primi više prezla podlijte s malo vode u kojoj su se taškice kuhale,pričekajte da voda ukuha i da se prezle ponovo zahrskave.Ove taškice su unutra mekane,a izvana hrskave.





Treće sam napravila s makom.U posudu sam stavila kockicu maslaca,kad se maslac rastopio dodala sam mak i kratko ga popržila.Dolila sam mlijeko,da mak ne bude "živ".Kad je mlijeko ukuhalo ,probala sam da li je mak kuhan.U kuhani mak stavila sam kuhane taškice i promiješala ih da se oblože makom.





Četvrte taškice sam zapekla.Kuhane tašlice sam stavila na vruće ulje,zapekla ih s obadvije strane.Dolila sam vodu u kojoj su se taškice kuhale,toliko vode da ih prekrije.Kad je voda skroz ukuhala stavila sam taškice na tanjur i polila ih umakom koji je ostao u tavi.Masnoću sam odlila ,a umak stavila na taškice,mirisom podsjećaju na svježe pečen domaći pekmez.One su djelomično hrskave,djelomično mekane.






Možda se i Vama jedne od ovih taškica svide.Probajte yesfino


Oznake: brašno, voda, pekmez, mak, vrhnje, prezle

TIRAMISU(*podigni me*,*uzdigni me*)

subota, 04.06.2016.


Znamo da je tiramisu talijanski desert.Za nas možda malo neobično nikako ga se ne smije svrstati u kolače.Kod njih su kolači nešto drugo,a ovo je desert i red je da poštujemo kako susjedi kažuyes

Ovo je orginalni recept iz prekrasnog gradića Acqui Terme,gradić sa ne brojenim fontanama od minijaturnih, veličine boce,do onih veličine manjeg trga.Nalazi se u regiji Pijemont,ima 20 500stanovnika,mali raj.











OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

mascarpone

piškote

kava








POTREBENE NAMIRNICE:

4 ili 5 jaja

5 velikih žlica šećera

50 dkg mascarponea (500 gr)

piškote

kuhana kava,pošećerena s malo mlijeka



Za dobar tiramisu važan je izbor piškota i kakva se kava koristi i koliko.Naše piškote baš i nisu dobre,idealne su piškote koje
su na slici,talijanske su i mogu se svugdje kupiti.


Prvo sam skuhala pošećerenu kavu (ne nescaffe ili neku drugu instant kavu),najobičniju kavu,ne prejaku.Ostavila sam ju da se ohladi.U kavi ne smije biti taloga.Na cjediljku sam stavila duplo kuhinjski ručnik.On mi je služio kao filter,procijedila sam kavu.





U procijeđenu kavu stavila sam dvije velike žlice mlijeka.





Koristila sam svježa jaja,poznatog porijekla.Jaja sam razdijelila,od bjelanjaka sam napravila snijeg,a žumanjke sam pjenasto izmiksala zajedno sa šećerom.Ako su jaja sitna potrebno je 5 komada,ja sam imala dosta krupna i upotrijebila sam četiri da krema ne bude rijetka.




U izmiksane žumanjke sa šećerom dodavala sam po malo mascarponea,ne sve od jednom.Izmiješala sam u glatku kremu.





Isto sam ponovila sa snijegom od bjelanjaka.Dodavala sam ih po malo u mješavinu žumanjaka i mascarponea,miješala lagano pjenjačom da dobijem čvrstu kremu (ne mikserom,krema će se razrijediti).






U posudu sam složila red piškota namočenih u kavu,ne previše jer će tiramisu biti mljeckav,a ne ni premalo jer će piškote biti
suhe.Ja sam umočila pola piškote (vodoravno) kratko.dio koji nije bio umočen stavljala sam prema dolje u posudu.Na piškote sam stavila polovinu kreme i zagladila ju.Ponovila sam postupak s piškotama i kavom na njih stavila drugu polovinu kreme,zagladila ju i stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Tiramisu treba imati fini,nježni okus kave,kava ne smije dominirati.





Hladan tiramisu sam kroz sito obilno posula čokoladom u prahu.





Hladan tiramisu sam izrezala i znate što je uslijedilo ? UŽIVANJEfino





Debljinu deserta odredite sami,može biti i tanji,zato nisam pisala količinu piškota.U ovakvom pakovanju imate dovoljno za bilo koju veličinu.U jednoj vrećici su 4 vrećice nisam baš sigurna dali 10 ili 12 komada.

Meni je ovakav tiramisu fantastičan,ako umjesto bjelanjaka stavljate vrhnje to više nije tiramisu i okus nije ni sličan.





UŽIVAJTEnjamifino

Oznake: desert, piškote, mascarpone, kava

FAŠIRANE LOPTICE S JAJIMA

nedjelja, 29.05.2016.

Malo izmijenjen klasik,možda Vam se dopadne yes





OSNOVNI SASTOJCI:

mljeveno meso

krušne mrvice

tvrdo kuhana jaja

začini





POTREBNE NAMIRNICE:

80 dkg mljevenog mesa (800 gr)

15 dkg krušnih mrvica (150 gr)

3,5 dcl tople vode (350 ml)

2 jaja

3 veća režnja (češnja) češnjaka

15 dkg ribanog crvenog luka (150 gr)

3 žličice crvene slatke paprike

3 žličice vegete ili nekog drugog povrtnog začina

2 žličice mljevenog bibera

masnoća za pečenje


U zdjelu sam stavila krušne mrvice,zalila ih toplom vodom (toplom da nabubre) i izmiješala ih.Umjesto mrvica se može koristiti "stari kruh",kruh koji se pošušio.Ja ne volim osjetiti komadiće kruha pa koristim mrvice.Umjesto vode može se koristiti mineralna
da bi pečeno faširano bilo mekano,ovako kako ja pravim izvana su hrskave,a iznutra mekane i s običnom vodom.





U namočene mrvice stavila sam mljeveno meso i izmiješala (može se koristiti miješano mljeveno meso u omjeru koji Vama odgovara.Ja koristim 80 % svinjetina,20 % junetina.





U izmiješano meso i namočene mrvice dodala sam začine,crvenu papriku,vegetu , biber i sol.Nakon toga sitno sam nasjeckala češnjak,dodala njega i jaja.Na kraju sam dodala i naribani luk (ne volim kad u takvim jelima osjetim kockice "živog" luka,umjesto
ribanja može se i izblendati samo ga ne pretvoriti u sok.Sve sam dobro izmiješala.Smjesa bi trebala biti kao tijesto,ja mijesim rukom,ali može se i mikserom,važno da se dobro poveže.





1.Napravila sam lopticu i malo ju stisnula između dlanova,nije okrukla nego malo plosnata.

2.U sredini sam napravila udubljenje.

3.U udubljenje sam stavila tvrdo kuhano jaje.

4.Meso sam rukom stanjivala da prekrije cijelo jaje ,nakon toga sam između dlanova napravila lopticu.





Loptice sam uvaljala u krušne mrvice (tako će izvana biti hrskave).Stavila sam masnoću za pečenje da se zagrije.Da li je dovoljno vruća za pečenje provjerim s malo krušnih mrvica,stavim mrvice i ako odmah počne "cvrčati" dovoljno je vruća.
Stavila sam loptice peći.





Zbog jajeta loptice ne mogu biti jako male.Tijekom pečenja stalno sam ih okretala da se ispeku sa svih strana.Pečene loptice
sam izvadila na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće.




Poslužila sam ih uz pomfrit i jaja na salatu.Izrezala sam tvrdo kuhana jaja posolila ih,dodala ulje i ocat,umjesto običnog ulja
ukusno je s bučinim uljem,ako ga volite.yes





Ovakve izmjene kod tradicionalnih i klasičnih jela neće ga izmijeniti samo vizualno,nego će promijeniti i okus,usudila bi se reći poboljšati.Svima nam je poznata mesna štruca s jajima,peče se puno duže i uglavnom sokovi i arome iz nje iscure u pleh u kojem
ju pečemo.Loptice zapečemo sa svih strana i sve ostaje u njima.


Oznake: mljeveno meso, krušne mrvice, tvrdo kuhana jaja

VALENTIN TORTA

subota, 28.05.2016.


Prisjetimo se zaboravljenih kolača čiji osnovni sastojci nisu želatina i slatko vrhnje yes,a jednako su dobri..
.






OSNOVNI SASTOJCI:

med

jaja

brašno

cimet,klinčići

marmelada od kajsija

puding od vanilije





POTREBNE NAMIRNICE:


tijesto:


25 dkg brašna (250 gr)

25 dkg meda (250 gr)

5 dkg šećera (50 gr)

5 dkg maslaca ili margarina (50 gr)

2 jaja

1 vrećica vanil šećera

1 mala žlica samljevenih klinčića

2 male žlice cimeta

sok i korica od 1/2 limuna

3 žličice praška za pecivo

2 velike žlice mlijeka



nadjev:


6 velikih žlica marmelade ili džema od kajsija



krema:


1 vrećica pudinga od vanilije

10 dkg šećera (100 gr)

1/2 litre mlijeka

20 dkg maslaca ili margarina (200 gr)



za posipanje:


strugana čokolada




Izvagala sam sve sastojke,namazala kalup margarinom i pobrašnila ga,uključila pećnice na 180 stupnjeva (bez ventilatora
na 200 stupnjeva.)

Posudu s medom stavila sam na laganu vatru,kad se počeo topiti dodala sam margarin i šećer.Miješala sam dok se sve nije otopilo.







Stavila sam u zdjelu i pričekala da se ohladi.Povremeno sam promiješala.Hladnoj masi dodala sam mljevene klinčice i cimet.






Sastojke sam izmiješala mutilicom,dodala limunovu koricu i sok od limuna.I ponovo dobro izmiješala.





Dobivenoj smjesi dodala sam jaja,mutilicom izmiješala da postane pjenasto (kao kad se miješaju jaja za omlet).Bake bi rekle " istrajbala " sretan





Brašno sam pomiješala s praškom za pecivo i kroz sito na dva puta dodala u smjesu lagano miješajući.(ako Vam izgleda pregusto dodajte dvije žlice mlijeka,ja nisam trebala).Tijesto sam stavila u pobrašnjeli kalup za tortu i pekla 30 min.(probajte čačkalicom,ako je čačkalica čista tijesto je pečeno.






Pečeno tijesto sam izvadila iz kalupa i ostavila ga na rešetki da se malo ohladi.Obrezala sam koricu od pečenja i mlako tijesto prerezala na dva dijela.






Razmutila sam marmeladu (u mojoj je bilo malih komadića kajsije) još mlako tijesto sam namazala marmeladom.(obadva dijela)





Dok se tijesto peklo pripremila sam kremu.U posudu sam stavila šećer,prašak za puding i mlijeka toliko da dobijem glatku
masu.Ostalo mlijeko stavila sam da zakuha.





Kad je mlijeko zakuhalo uklonila sam ga s vatre i ulila uz miješanje razmućeni puding,šećer i mlijeko,(s vatre se ukloni da se ne stvore grudice).Vratila sam na vatru i kuhala neprekidno miješajući dok se puding nije zgusnuo.Kuhani puding premjestila sam u
plastičnu posudu,kratko miješajući da se malo prohladi.Na njega sam stavila prijanjajuću foliju i ostavila da se ohladi skroz.(folija
da se ne stvori kožica koja se neda izmiješati)





Pjenasto sam izradila margarin,dodala mu hladan puding i izmiksala u glatku kremu.





Čokoladu sam dobro ohladila i na dasci nožem tanko rezala čokoladu i dobila "strugotine".Pola krema sam stavila na donje tijesto,ravnomijerno ju rasporedila,a drugom polovicom sam namazala turtu iz vana i obilno posula strugotinama.






Kad se dobro ohladila bila je spremna za degustaciju.Kaže se da se o ukusima ne raspravlja pa govorim u svoje ime,meni je odlicna,kiselost marmelada dobro se slaže sa slatkoćom meda,zbog marmelade nije suha,a kad je pravo hladna bez obzira na omjer tijesta i kreme je osviježavajuća,obično se govori da su osvježavajući kolači s puno kreme što nije pravilo.





Još jedna karakteristika ove torte je što duže stoji bolja je.Možete ju imati u frižideru tjedan dana i bit će sve bolja i bolja,kao
medenjacifino

Možda se odlučite probati i svidi Vam se yes,mislim da nećete požaliti.






DOBAR TEK

ŽELI VAM


Oznake: med, cimet, krema vanilija, marmelada od marelica

TORTELLINI S 4 VRSTE SIRA U UMAKU S PRŠUTOM

ponedjeljak, 23.05.2016.





Stavila sam vodu da zakuha,kad je zakuhala posolila sam ju i stavila TORTELINE,mogu biti i zamrznuti.Tortelini su kuhani kad se svi dignu na površinu.






Napravila sam UMAK






1. način Torteline sam stavila u tanjur ,polila vrućim umakom i na njih stavila listiće tvrdog sira i bosiljak.(Može ribani parmezan,a
ne mora ništa osim umaka.





2.način Torteline sam stavila u posudu za pečemje,polila umakom,stavila topivi sir i stavila u pećnicu na 200 stupnjeva da se
zapeku.Umjesto topivog sira može ribani parmezan.Ovaj umak možete koristiti i za kupovne torteline.




Oznake: sir, pršut, jaja, brašno, vrhnje za kuhanje

UMAK S PRŠUTOM

subota, 21.05.2016.







OSNOVNI SASTOJCI:

pršut (šunka)

vrhnje za kuhanje

parmezan (ili sličan sir)







POTREBNE NAMIRNICE:

10dkg (100gr) pršuta

režanj češnjaka

1 dcl (100ml) bijelog vina

2 žlice maslinovog ulja

5dcl (500 ml) vrhnja za kuhanje

vrećica parmezana (ili sličnog sira)

biber

sol po potrebi



Na male kockice sam izrezala pršut.








U posudu sam stavila maslinovo ulje,zagrijala ga i dodala mu pršut.Kratko ga propržila.(ostavila sam i masniji dio pršuta,kockice su sitne i isprži se.)





Sitno sam izrezala češnjak i dodala ga isprženom pršutu.Kad je češnjak zamirišao podlila sam vinom i prokuhala.





Kad je vino prokuhalo dodala sam vrhnje za kuhanje,pobiberila,probala da li je dosta slano i ostavila da ponovo prokuha.






Kad je umak prokuhao dodala sam ribani parmezan i kuhala dok se umak malo nije zgusnuo. Ako s umakom samo zalijem tjesteninu zgusnem ga jače,ako ju stavljam zapeći onda ga ostavim rijeđeg,zgusne se kod pečenja.






Ovaj umak možete poslužiti uz razne tjestenine,punjene ili prazne.Tjesteninu možete samo preliti s njim ili zapeći.

Oznake: vino, pršut, vrhnje za kuhanje

TORTELLINI S 4 VRSTE SIRA

petak, 20.05.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:

brašno

jaja

dva tvrda sira

dva krem sira







POTREBNE NAMIRNICE:


tijesto:


35 dkg (350gr) brašna oštrog

2 cijela jaja

3 žumanjka

žličica soli (žličica za crnu kavu)




nadjev:


10 dkg (100 gr) svježeg sira

10 dkg (100 gr) mascarponea

5 dkg (50 gr) ribanca

5 dkg (50 gr grana padane)(ili bilo koji tvrdi sir)

2 listića bosiljka

1 žličica bijelog bibera

sol


Najprije sam zamijesila tijesto.U posudu sam stavila brašno i sol i pomiješala.U brašnu sam napravila udubljenje u koje sam stavila jaja i žumanjke.





Jaja i žumanjke sam izmiješala vilicom (odozdo prema gore,kao kad se izrađuju jaja za omlet).Kad sam od jaja i žumanjaka dobila jednoličnu "tekućinu" nastavila sam istim pokretima ali tako da u jaja po malo umiješavam brašno.Dobila sam tvrdu masu
koju više nisam mogla miješati vilicim.Tijesto sam nastavila mijesiti rukom.





Kad sam umijesila gotovo sve brašno tijesto sam stavila na dasku za miješenje.Nastavila sam mijesiti sve dok nisam dobila tijesto glatke i svilenkaste teksture.(možda će Vam malo brašna ostati,ovisi o veličini jaja.To brašno prosijte kroz sito i možete ga upotrijebiti za što želite,ništa mu se nije dogodilo,mrvice iz sita bacite)





Dobiveno tijesto sam zamotala u prijanjajuću foliju i ostavila da odmara oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.Odmaranjem tijesto dobiva na kvaliteti.





Dok je tijesto odmaralo napravila sam nadijev od 4 vrste sira.

1.U posudu sam stavila svježi sir (bilo koji sir samo da nije zrnast)

2.U svježi sir dodala sam "ribanac"

3.Nakon "ribanca" dodala sam mascarpone.

4.U ova tri sira naribala sam 1/2 "grana padana",ribala sam na najsitniji dio ribeža.(Zbog tvrdog sira masa može biti tvrda i teško ju je dobro umiješati,zato 1/2 sira,drugu sam dodala kasnije)

5.Sireve sam dobro izmiješala i probala koliko su slani (da ih ne presolim)

6.U izmiješane sireve dodala sam bijeli papar (može i crni ja ne volim crne mrvice u svijetlim nadjevima) i malo soli.Dobro sam izmiješala.

7.Listiće bosiljka sam izmrvila prstima i sitno nasjeckala te ih dodala u mješavinu sireva i opet dobro izmiješala.

8.Sad sam dodala drugu polovinu naribanog "grana padana" i jednu žličicu kiselog vrhnja jer mi se smjesa činila pretvrdom i
opet dobro izmiješala yes

9.Dobivena mješavina sireva izgleda kao tvrđa krema i mogu se puniti tortellini.

Vi možete staviti vrste sira koje želite,možda je samo poželjno da nisu svi krem sirevi ili tvrdi nego pola/pola.





Tijesto se odmorilo,izvadila sam ga iz folije i podijelila na četiri dijela.Od svakog dijela oblikovala sam lopticu,tri sam zamotala
u prozirnu foliju (da se ne uhvati korica) ,a četvrti sam ostavila da ga razvaljam.Da valjate sve tijesto od jednom osušilo bi se i pucalo.





Tijesto sam razvaljala valjkom na 0,5 cm (5mm),izrezala ga na jednake dijelove da ih mogu razvaljati u stroju.Mogu razvaljati i valjkom,ali je ovako brže.Na stroju je gumb za podešavanje debljine,ja sam dosta tanko razvaljala valjkom po mi je bilo dovoljno
na dvije debljine razvaljati na stroj.(što tanje,to bolje,ali ne toliko tanko da je skroz prozirno)





Tijesto sam izrezala na kvadratiće (veličinu si odredite sami,moji su bili mali 7x7 cm),na svaki kvadratić sam stavila žličicu sira.
(Pazite da Vam se tijesto ne osuši jer ih nećete moći slagati,pucat će.)







Uzela sam kvadratić s nadjevom,kistom sam rubove namazala bjelanjkom da se tijesto zalijepi i nadjev ne izlazi.Tijesto sam preklopila tako da dobijem trokutić.Prstima sam krenula od nadjeva prema van da izađe zrak i rubove zalijepila.





Donji ugao trokutića namažit bjelanjkom,preklopite gornji ugao i na dio koji ste namazali bjelanjkom prilijepite drugi donji ugao
(sami ćete otkriti kako Vam je lakše,mogu se napraviti i jednostavni "jastučići" ako ovo izgleda komplicirano,a nije jednostavno je samo kad se počne)





Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto i nadjev.Ovo je normativ za 4 osobe.Tortelline možete i zamrznuti,zamrznite ih na limu za pečenje ili poslužavniku i zamrznute stavite u vrećicu,prije kuhanja ih ne treba odmrzavati.









Oznake: brašno, jaja 4 vrste sira

CRVENKAPICA

srijeda, 18.05.2016.

Kolač od svježeg sira.

U ovoj priči vuk nije pojeo bakicu,ali smo mi pojeli Crvenkapicu sretan





OSNOVNI SASTOJCI:

svježi sir

slatko vrhnje

jaja

šećer

maslac ili margarin

brašno

kompot od višanja





POTREBNE NAMIRNICE:


biskvit:


5 jaja

20 dkg (200gr) šećera

10 (100gr) maslaca ili margarina

1 kiselo vrhnje (2 dcl , 200ml)

15 dkg (150 gr) brašna

prašak za pecivo




krema:



50 dkg (500gr) svježeg sira

7,5 dcl (750 ml) slatkog vrhnja

10 dkg (100 gr) šećera

2 vanil šećera

5 listića želatine




za prelijev:


4 dcl (400ml) soka od višanja iz kompota

3-4 žlice šećera

2 vrećice crvenog prelijeva za torte (može i prozirni)



1 kompot od višanja




Izvagala sam sve potrebne sastojke.Brašno pomiješala s praškom za pecivo,razdijelila jaja.Lim za pečenje namazala
margarinom i pobrašnila ga.Uključila sam pećnicu da mi se zagrije (180 stupnjeva),stavite višnje da se ocijede.











1. U bijelanjke sam stavila prstohvat soli i napravila snijeg (ako najprije napravite snijeg malo si ubrzate,metlice miksera
na kojima ima malo snijega smiju u žumanjke,a metlice od žumanjaka ne smiju u bjelanjke jer se onda ne može napraviti snijeg)

2. i 3.U žumanjke sam stavila šećer i vanil šećer i pjenasto izmiksala

4. i 5. U mješavinu jaja i šećera dodala sam kiselo vrhnje i margarin (ja koristim margarin za kuhanje i kolače,meni je po
okusu nešto između maslaca i margarina),također pjenasto izmiksala.(Ostat će male mrvice ali to ne smeta)

6.i 7. Kroz sito sam postepeno dodavala brašno s praškom za pecivo i umiješala silikonskom lopaticom.

8. i 9. Na kraju sam u dobivenu smjesu dodala snijeg od bjelanjaka i umiješala lopaticom da mi ne ostanu grudice snijega.








Biskvitnu masu sam ulila u lim za pečenje ,zapekla ga nekoliko minuta,po njemu rasporedila višnje (višanja možete staviti koliko želite) i vratila ga u pećnicu da se do kraja ispeče (20-ak min,probajte s čačkalicom,ako je čačkalica čista kad ju izvadite iz biskvita,pečen je)







Dok se biskvit hladio u plehu pripremila sam kremu od sira.Želatinu sam namočila u hladnu vodu da nabubri (10-ak min.),
ocijedila ju i stavila u malo slatkog vrhnja.Stavila na vatru i rastopila uz miješanje (nesmije zakuhati jer tada gubi moć želiranja)






U sir sam dodala vanil šećer,šećer i rastopljenu želatinu.





Izmiksala sam sir sa šećerom i želatinom,miksala sam dok se šećer nije otopio.Od slatkog vrhnja sam napravil šlag.U sir sam postepeno dodavala šlag miješajući lopaticom,kružno odozdo prema gore.Kad sam umiješala sav šlag i više nije bilo grudica šlaga,sve je bilo jednolično,krema je bila gotova.






Biskvit se ohladio,nanijela sam na njega kremu,poravnala ju i napravila prelijev.Pomiješala sam šećer i prah za prelijev,dodala malo soka i razmutila da nema grudica praha.Prelijev sam skuhala u soku od višanja iz kompota.Prelijev ne smije zakuhati.
(Upute su na vrećici praha za prelijev).Ostavila sam ga da se kratko prohladi,minutu-dvije i prelila preko kreme.





Kolač sam dobro ohladila,izrezala i poslužila mom društvu yes







Oznake: svježi sir, slatko vrhnje, višnje, desert

FRITTATA SA ŠUNKOM,SIROM I POVRĆEM

subota, 14.05.2016.


Ja sam koristila grašak.






OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šunka u ovitku (može i dimljena šunka ili pršut)

sir

grašak ili neko drugo povrće





POTREBNE NAMIRNICE:

1/2 manje glavice luka

20 dkg šunke (200gr)

šalica graška

2 šalice tjestenine

šalica naribanog tvrdog sira

9 jaja

2 žlice maslinovog ulja

sol

biber


Koristila sam šalicu od 2 dcl i meni je to idealan omjer.Po mom ukusu ničega nema ni previše ni premalo.

Najprije sam skuhala tjesteninu,nisam napunila šalicu do vrha nego 1,5-2 cm od ruba,kad se skuhala bile su dvije pune šalice.

Luk sam izrezala na tanke ploške,stavila ga na zagrijano ulje i pirjala dok ne omekša (par minuta,tava je velika,luka je malo i brzo je gotovo).U tavu s lukom dodala sam punu šalicu graška.





Grašak sam isto kratko propirjala,povremeno sam promiješala.Izrezala sam šunku na male kockice i dodala luku i grašku.
Tjesteninu sam ocijedila i stavila i nju.U tjestenini ostane malo vode,miješala sam dok voda nije ukuhala i ostalo samo ulje.





Na najsitniji dio ribeža izribala sam sir (koristila sam "grana padano"),dodala sam ga u ostale sastojke,kratko ga zagrijala,da se ne otopi,tek toliko da omekša i ugasila vatru.






U zdjeli sam pobiberila i posolila jaja,pjenasto ih izmiješala, dodala sastojke iz tave i dobro promiješala.





Okrugli kalup za pite obilno sam namazala maslacem,stavila ga u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.Kad se maslac dovoljno ugrijao (probala sam tako što sam kapnula jaje iz smjese),izvadila sam ga iz pećnice i ulila pripremljenu masu.
Kalup sam predhodno zagrijala da mi se frittata ne prilijepi.Protresla sam kalup da se smjesa ravnomjerno rasporedi.





Pleh sam stavila u pećnicu i pekla 10-ak minuta,dok nije lagano porumenila.Izvadila sam i na frittatu posložila ploške topivog sira.Pleh sam vratila u pećnicu i pekla dok se sir nije rastopio i malo porumenio.





Pečenu frittatu sam stavila na tanjur,izrezala i najela se yes

Volite li više povrća možete kombinirati 1/2 šalice graška,a druga polovica kukuruz i ribana mrkva.Umjesto šunke možete staviti slaninu,dodati češnjak,te malo naribanih tikvica ili rajčice.Po želji.sretan


Frittata je inače deblja,ovo je normativ za 4 osobe,a ja sam pravila za dvije,svejedno je bila super.


Oznake: šunka, sir, jaja, povrće

OBLATINE S KREMOM OD ČOKOLADE

četvrtak, 12.05.2016.






OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šećer

čokolada

margarin ili maslac








POTREBNE NAMIRNICE:

5 jaja

20 dkg šećera (200 gr)

1 vanil šećer

4 štange čokolade (čokolada od 200 gr)

25 dkg maslaca ili margarina (250 gr)

jedne manje oblatine


U cijela jaja sam stavila šećer i pjenasto izmiksala.U posudu sam stavila vodu da zakuha,izmiksana jaja sa šećerom
stavila sam na posudu i miksala na pari sve dok nisu postala gusta (kad podignemo mikser ostaju tragovi od metlica miksera).







Čokoladu sam istrgala na manje komade,prelila ju vrućom vodom.Nakon kratkog vremana vodu sam izlila i ostala mi je rastopljena čokolada.Čokoladu i vanil šećer stavila sam u kremu na pari i još kratko miksala.(Kad se stavi čokolada krema "padne").







Kremu sam ostavila da se ohladi ali ne potpuno.Margarin sam pjenasto izmiksala i dodala ga u mlaku kremu.






Kremu sam ravnomjerno rasporedila na sve listove oblatina,razmazala sam ju jedan centimetar do ruba.Stavila sam listove jedan na drugi i na složene oblatine stavila nešto teško da se listovi slijepe.Teret treda prekriti cijele oblatine,kad ih se pritisne krema se malo raziđe zbog toga se ne kremaju do ruba.






Ove oblatine se kremaju s mlakom kremem da bi bile mekane i sočne,a ne hrskave.Oblatine ostavite da se ohlade i uživajtefino


Oznake: čokolada, jaja, šećer

ODRESCI U UMAKU OD BIBERA I PREZLA

srijeda, 11.05.2016.







OSNOVNI SASTOJCI:

svinjski ili juneći odresci

prezle (mrvice za pohanje)

biber u zrnu

vrhnje za kuhanje







POTREBNE NAMIRNICE:

80 dkg odrezaka (800 gr)

prezle po potrebi

ulje za prženje

5-7 dcl vruće vode (500-700 ml)

5 dcl vrhnja za kuhanje (500 ml)

0,5-1 dkg bibera u zrnu (5-10 gr)



Odreske sam posolila s obadvije strane.U posudu sam stavila prezle u njih dobro uvaljala odreske.Na kuhinjsku daščicu stavila sam prozirnu foliju i nju još posula prezlima na njih sam stavila odrezak koji je već bio uvaljan u prezle i još ga posipala
prezlama (da što više prezli ostane na odresku).Prekrila sam folijom i odreske istukla batićem za meso,istukla sam da se prezle što više utisnu u meso utisnu u meso.






U tavu sam nalila ulje (može i svinjska mast),zagrijala i pržila odreske samo da se zapeče i porumeni korica od prezla.
Nisam sve odreske stavljala istovremeno da mi ne rashlade ulje.Pečene odreske sam izvadila u posudu.






Izlila sam višak ulja u šalicu (nije pregorilo pa se može iskoristiti za nešto drugo),istovremeno sam u tavu vratila odreske i dodala biber u zrnu.Biber sam prosijala kroz sito da u umaku ne bude crnih mrvica.(U tavi sam ostavila malo masnoće i talog
od prezla.








Kad su se odresci ponovo zagrijali zalila sam ih sa vrućom vodom,pričekala da voda zakuha,smanjila vatru i ostavila da se odresci tako kuhaju sat i pol,dok skroz ne omekšaju.Nakon toga sam ulila vrhnje za kuhanje (stavite koliko želite da Vam umak bude gust),kratko prokuhala,probala da li je umak dovoljno slan.





Odreske sam poslužila uz domaće njoke od krumpirovog tijesta sa sirom.






Probajte možda Vam se svidi fino
Dobar tek želi Vam "Moja pregača"njami

Oznake: odresci, prezle, biber, vrhnje

MRAMORNI KUGLOF

subota, 07.05.2016.


Uz popodnevnu kavu ili čaj yes






OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šećer

brašno

margarin ili maslac








POTREBNE NAMIRNICE:

25 dkg maslaca ili margarina(250 gr)

25 dkg šećera (250 gr)

3 jaja

2 velike žlice ruma

50 dkg brašna (500 gr)

1 prašak za pecivo

1,25 dcl mlijeka (125 ml)



za tamni dio.

3 dkg kakao praha (30 gr)

3 dkg šećera (30 gr)

2-3 žlice mlijeka



Sve sam si pripremila,izvagala,brašno sam pomiješala s praškom za pecivo,jaja razbila u zdjelicu,pomiješala kakao sa šećerom,ja nevolim pravi rum nego koristim ekstrakt,9 kapi ruma sam stavila u dvije žlice vode.Namazala sam kalup za kuglof
margarinom i pobrašnila ga.







Margarin (maslac) sam izmiksala pjenasto,postepeno dodavala šećer,jaja (lagano nakrenem zdjelicu i ispadne jedno jaje) i rum.
Dio šećera,jaje,polovicu ruma,opet trećinu šećera,pa jaje dok nisam sve upotrijebila.Poslje trećeg jajeta stavila sam drugu polovicu ruma.Kroz sito sam dodavala brašno naizmjenično s mlijekom.Brašno i mlijeko sam umiješaja silikonskom lopaticom,
ponavljala sam postupak dok nisam potrošila brašno i mlijeko.Dobila sam glatku masu od koje sam odvojila 1/3 i u nju umiješala kakao sa šećerom i toliko mlijeka da mi bude iste gustoće kao svijetli dio (2-3 žlice).U kalup za pečenje stavila sam 1/3 svijetle mase,polovinu tamne,pa trećinu svijetle,drugu polovicu tamne i završila sa svijetlom.Pećnicu sam predhodno zagrijala na 220
stupnjeva.Da bi kuglof izglegao kao "mramor" vilicom se pomiješaju tijesta tako što se vilicu ubode do dna kalupa i povlači prema rubu.Ja sam koristila štapić za raznjiće jer nisam htjela da bude jako šaren.Kuglof se pekao 60 minuta,a u pećnici bez ventilatora 70.Probate sa štapićem,ako ostaje čist kolač je gotov.



Mramorni kuglof(recept u slikama) by moja pregaca mojapregaca


Kuglof sam izvadila iz kalupa i hladnog posula šećerom u prahu.





Od ovog tijesta možete praviti i ovakve male simpatične kolačiću yes







Hrskavi kroketi sa šunkom i sirom

četvrtak, 05.05.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:

krušne mrvice

tvrdi masni sir

šunka

mladi luk





POTREBNE NAMIRNICE:

2 češnja češnjaka

5 dkg luka (50 gr)

5 dkg mladog luka (50 gr)

10 dkg tvrdog sira (100 gr)

15 dkg šunke (150 gr)

20 dkg krušnih mrvica (200 gr)

4 jaja

biber

putar veličine oraha



za pohanje.

1 jaje

1 dcl vode (100 ml)

krušne mrvice


Sitno sam narezala luk,mladi luk sam izrezala zajedno sa zelenim dijelom (ne jako sitno) ,češnjak sam naribala na sitni dio ribeža,a može se protisnuti i kroz prešicu za češnjak.



.



U tavu sam stavila putar (veličine oraha) kad se počeo topiti dodala sam luk,mladi luk i češnjak.Pirjala sam dok sve nije
omekšalo (oko deset minuta),povremeno sam promiješala.





Prije nego počnete praviti krokete probajte šunku,ako niste ljubitelj slanog stavite ju u hladnu vodu,voda će odkloniti dio slanoće
Zatim šunku osušite na kuhinjskom ručniku.

Dok su se sve tri vrste luka pirjale naribala sam tvrdi sir i izrezala šunku,mesoreznicom na ploške,zatim na kockice.






U zdjelu sam stavila pirjani luk,kockice šunke,ribani sir i krušne mrvice.Nakon dodavanja svakog sastojka smjesu sam promiješala.






Jaja sam pobiberila,izmiješala ih pjenjačom i dodala pripremljenoj masi i umijesila.






Masa koju sam dobila,nije povezana kao tijesto,nego je krupno zrnasta.U ruku sam stavila masu (možete si pomoći žlicom da kroketi budu približno iste veličine),"zatvaranjem i otvaranjem" ruke napravila sam nepravilnu kuglicu,onda sam između dlanova oblikovala pravilnu kuglicu.





Od takvih kuglica pravila sam krokete.Kroketi se ne mogu praviti kao valjušci da stavite kuglicu između dlanova i napravite valjak jer će se raspasti.Krokete sam pravila tako što sam jednostavno otvarala i zatvarala ruku,a drugom rukom sam valjčić okretala i "popravljala" mu krajeve.





Kad sam bila zadovoljna s izgledom kroketa,još sam ga malo popravila i poravnala mu krajeve da su ravni.Ponavljala sam postupak dok nisam potrošila svu smjesu.





U jaje sam dodala vodu (da kroketi izvana budu hrskavi) izmiješala sam u pjenastu tekućinu.Krokete sam stavljala u mješavinu jajeta i vode i uvaljala ih u krušne mrvice.





Kad sam završila s pohanjem,stavila sam u tavu ulje da se grije.Ulje je dovoljno vruće kad se u njega ubaci malo krušnih mrvica i ulje se odmah zapjeni.Krokete sam pekla do rumeno-smeđe boje i pečene ih stavila na papir da se ocijedi masnoća.





U međuvremenu sam pripremila SALATU OD MATOVILCA:


POTREBNE NAMIRNICE:

125 gr matovilca

1 žlica majoneze

1/2 žlice vrhnja s malo masnoće

2 žlice maslinovog ulja

žlica soka od limuna

sol

bijeli biber



Očistila sam i oprala matovilac,ostavila sam ga da se ocijedi,dok se cijedio napravila sam dresing.
U zdjelu sam stavila majonezu,vrhnje,sol,biber i maslinovo ulje i izmiješala,Zatim sam dodala limunov sok i probala.Dresing sam stavila kratko u hladnjak






U ohlađeni dresing stavila sam matovilac,promiješala ga pomoću dvije vilice i dobila osviježavajuću salatu koju ću poslužiti uz tople krokete.





Vrijeme je za degustaciju yes






Druga kombinacija meni jednako dobra su kroketi i TARTAR UMAK





Ako imate vremena prije pravljenja kroketa masu ostavite da odmori ili napravite krokete prekrijte ih prijanjajućom folijom,stavite u hladnjak i pohajte ih i ispržite sljedeći dan.


Kroketi su jednako dobri topli i hladni.fino Probajte njami

Oznake: šunka, sir, mrvice za pohanje

TARTAR UMAK

srijeda, 04.05.2016.






OSNOVNI SASTOJCI:

majoneza

vrhnje

senf

kiseli krastavci

češnjak







POTREBNE NAMIRNICE:

dvije vrhom pune jušne žlice majoneze

jedna vrhom puna jušna žlica vrhnja s malo masnoće

1/2 desertne žličice senfa (srednje ljuti)

1 manji režanj češnjaka

3-4 mala krastavca (4-5 cm)

sol

bijeli biber

par kapi limunovog soka


U zdjelicu sam stavila majonezu i vrhnje.Koristim vrhnje sa malo masnoće da umak ne bude "težak".





Dodala sam senf.Na "sitni" dio ribeža izribala sam krastavce i češnjak.






Sastojke sam izmiješala,posolila,dodala 1/3 male žličice bijelog bibera i par kapi limuna.Sve zajedno još jednom dobro izmiješala,probala i stavila u hladnjak do posluživanja




.




.Najbolji umak ćete dobiti ako se vodite vlastitim ukusom,recept je samo nit vodilja.Tartar umak može se poslužiti uz pečeno meso,pohano meso,ribu,plodove mora i drugo.




Oznake: majoneza, vrhnje, kiseli krastavci

TORTA S JAGODAMA (Pavlova s jagodama)

ponedjeljak, 02.05.2016.

lagana i osvježavajuća




OSNOVNI SASTOJCI:


jaja

šećer

mlijeko

brašno

škrobno brašno

margarin

slatko vrhnje

jagode






POTREBNE NAMIRNICE:


(namirnice za podlogu,beze koru):


7 bjelanjaka

42 dkg šećera (420 gr)

malo soli


(namirnice za kremu):


7 žumanjaka

7 žlica šećera

4 vanil šećera

5 žlica brašna

5 žlica škrobnog brašna (gustina)

1 litra mlijeka (1000 ml)

25 dkg margarina ili maslaca (250 gr)

3 dcl slatkog vrhnja

1 kg jagoda



ŠLAG:

7dcl slatkog vrhnja (700 ml)

2-3 dcl mlijeka (200-300 ml)




Pripremila sam sve potrebno.Na papir za pečenje nacrtala sam oblik torte koji želim,(kod crtanja ne trebate šestar ni ravnaloyes) Kuhinja je puna raznih pomagala,ja sam koristila poklopac.Lim za pečenje sam samo malo na uglovima namazala margarinom da bi se papir prilijepio.Stranu po kojoj sam crtala okrenula sam prema dolje. Izvagala sam šećer.Razdijelila jaja.






U bjelanjke sam usula 2/3 šečera ,1/3 male žličice soli,miksala sam 5 minuta (dok se šećer nije rastopio)





U dobiveni snijeg postepeno sam dodala ostatak šećera i miklsala približno 3 minute (šećer se treba rastopiti )





Napunila sam slastičarsku vrećicu (stavila sam zvjezdasti nastavak),po liniji koju sam nacrtala pravila sam gusto male tornjiće (visine 4-5 cm).Dno sam kružno ispunila vrećicom i zagladila žlicom (prilikom pečenja smjesa će se napuhniti).




Napravila sam jednu okruglu tortu i dvije polukružne koje sam složila tako da budu spojene.





Predhodno sam zagrijala pećnicu na 140 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 160 stupnjeve).Stavila sam
peći 10 min. na toj temperaturi,zatim pećnicu smanjila na 80 stupnjeva (pećnicu bez ventilatora na100
stupnjeva).Neka se beze suši jedan sat.Zajedno s papirom za pečenje beze sam skinula na rešetku i ostavila da se hladi.(treba biti pažljiv beze se lako lomi ).







Dok se beze kora sušila pripremila sam kremu.U žumanjke sam stavila šećer,vanil šećer,brašno,škrobno brašno i oko 2 dcl
(200 ml) hladnog mlijeka.









Ostatak mlijeka sam stavila da zakuha.Žumanjke,šećer,brašno,škrobno brašno i mlijeko izmiješala sam pjenjačom u jednoličnu
glatku tekuću masu.Polako sam ju uz miješanje lijevala u uzavrelo mlijeko.Kad se počelo zgušnjavati pjenjaču sam zamijenila kuhačom.Kuhala sam dok se nije zgusnulo i izgubilo "brašnasti" okus.





Dobivenu kremu sam stavila u plastičnu posudu za miksanje,pokrila prijanjajućom folijom da se ne stvori kožica i stavila u hladnu vodu da mi se prije ohladi.





Kad se krema ohladila dodala sam ju u pjenasto izrađen margarin za kolače i kuhanje (meni je po okusu nešto između maslaca
i margarina) i mikserom sjedinila.Izmiksala sam slatko vrhnje,ne prečvrsto nego da bude kremasto i dodavala ga kremi miješajući silikonskom lopaticom,kružno odozdo prema gore.dodavanjem vrhnja krema postane "prozračnija",nije teška.






Odvojila sam jagode za ukrašavanje.Na beze koru sam žlicom u tankom sloju nanijela kremu,samo toliko da se ploške jagode mogu prilijepiti.Na prvi sloj jagoda slastičarskom vrećicom sam nanijela kremu,na kremu opet sloj izrezanih jagoda na srednje
debele ploške,pa kremu.









Od preostalog slatkog vrhnja napravila sam kremasti šlag,uz miksanje mu dodavala mlijeko i nastavila miksati dok tučeno vrhnje nije postalo dovoljno tvrdo da mogu koristiti slastičarsku vrećicu i da bude postojano jer bi se torta trebala hladiti preko noći,a
najmanje 3-4 sata.Dodavanjem mlijeka tučeno vrhnje je manje masno i "lakše".







Na zadnji red kreme nanijela sam tučeno slatko vrhnje i torte ukrasila jagodama.









Količinu možete i smanjiti i povećati ja sam od ove količine dobila jednu okruglu i dvije poluokrugle torte promijera 22 cm i 7 cm
visoke.Torte sam dobro ohladila i hladne poslužila.fino







Oznake: beze, Tučeno vrhnje, jagode, krema

Lažne lazanje

četvrtak, 28.04.2016.


Predjelo ili glavno jelo ovisi o količini.








OSNOVNI SASTOJCI:

mljeveno meso

tijesto

bešamel umak

ribani sir







POTREBNE NAMIRNICE:

50 dkg tijesta (500gr)

75 dkg mljevenog mesa (750gr)

15 dkg sitno sjeckanog luka (150 gr)

10 dkg guljene rajčice i jedna velika žlica sosa od rajčice (100gr)

3 žlice ulja

1 dcl vina(100 ml)

ljuta papričica

origano

sol

ribani sir (Ribanac)


BEŠAMEL UMAK:

5dkg maslaca (50 gr)

5 dkg brašna (50 gr)

5 dcl mlijeka (500 ml)

muškatni oraščić

sol


Prvo sam napravila umak od mljevenog mesa (ragu bolognese).Na zagrijano ulje stavila sam sitno rezani luk i miješala ga
dok nije postao staklast.Na luk sam dodala mljeveno meso i pirjala ga dok sok iz mesa nije iskuhao,i meso promijenilo boju.





U meso sam dodala sitno rezanu rajčicu pelat , sos od pelata i malo vode(1dcl),ako je jako kisela doda se malo šećera.
Pelat se može zamijeniti pasiranom rajčicom ili koncentratom,po vlastitom ukusu.Miješala sam dok nije ukuhala sva tekućina.





Meso sam začinila posolila,stavila origani i jednu malu ljutu papričicu ( peperoncini),može i malo obične ljute parpike.Kratko
sam prodinstala da se okusi prožmu (ja ne dodajem vegetu jer skroz promijeni okus i meni više nije tako ukusno kao bez nje).






Zatim sam dodala bijelo vino ( postoji vino u tetrapaku namijenjeno baš za kuhanje,a cijena mu je puno pristupačnija od flaširanog
vinayes .Smanjila sam vatru i ostavila da se vino isparava.Umak je gotov kad u posudi ostane samo masnoća.






Kao i za prave lazanje napravila sam bešamel umak samo više gust da nebi kroz tijesto procurio na dno posude za pečenje.
U posudu sam stavila maslac ili margarin (nikada ulje ili nekakvu drugu masnoću),kad se maslac počeo topiti dodala sam brašno
( isti omjer maslaca i brašna),miješala,zaprška ne bi trebala porumeniti,kad se zapjeni par puta sam promiješala.






Najprije sam nalila malo mlijeka i pjenjačom dobro izmiješala da nema grudica,zatim sam dodala ostatak mlijeka i kratko
prokuhala.Umak sam posolila i dodala muškatni oraščic u prahu,još prokuhala i probala da se ne osjeti okus sirovog brašna.







Umak je gotov.





U međuvremenu sam skuhala i ocijedila tijesto.U zdjelicu sam odvojila dio bešamela i u njega stavila masnoću iz bolonjez umaka
(ne smeta ako ima i malo mesa),umake sam promiješala.Odvojila sam toliko da mogu u jednoličnom sloju prekriti posudu za
pečenje.






Na dno posude za pečenje stavila sam prezle,na njih sam žlicom stavila mješavinu umaka i "tapkajući" žlicom umake rasporedila
po cijeloj posudi (ne može se razvući žlicom jer se prezle dižu).





Stavila sam 1/3 kuhanog tijesta,zatim 1/2 bolonjez umaka pa drugu trećinu tijesta i na nju polovicu bešamel umaka i posula
ribanim sirom.





Nastavila sam sa slaganjem,druga polovica bolonjeza i zadnja trećina tijesta.Na zadnji red tijesta stavila sam pomiješani bešamel i bolonjez umak.Na hrpice sam nanijela sa žlicom i onda razmazala po cijeloj površini.










Složene "lazanje" posula sam prezlama(prezle daju gornju hrskavu koricu) i stavila peći u predhodno zagrijanu pećniću na 200 stupnjeva.






Trebaju se peći dok ne poprime zlatno žutu boju.Pred sam kraj pečenja posula sam ih ribanim sirom i vratila u pećnicu da sir porumeni i postane hrskav.








Prije nego sam stavila peći lazanje u pećnici sam "ispekla sir" (tostirala).Kad se ohladio istrgala sam ga ne jako sitno i uz standardne začine za salatu upotrijebila sam i njega,zgodno "krcka" u salati yes






Zašto lazanje?Zato što imaju sve sastojke kao i prave lazanje,razlikuju se u vrsti tijesta,malo u načinu slaganja,a možda i
najveća razlika je u vremenu pripremanja bolonjez umaka,njegova kvaliteta ovisi o dužini kuhanja,kuha se približno 3 sata.
Meni je ovo jako dobro,ako ste u žurbi može zamijeniti orginal yes





Probajte njami

Oznake: Tijesto, mljeveno meso, bešamel

ZAPEČENI GRAH

srijeda, 27.04.2016.

Prilog ili uz dodatak salate samostalan obrok











OSNOVNI SASTOJCI:

grah

svježa junetina ili svinjetina

dimljeno suho meso ili mesnata slanina

luk

pečena paptika,,rajčica pelat






POTREBNI SASTOJCI:

70 dkg kuhanog graha (700 gr)

6 dcl juhe u kojoj de kuhao grah (600 ml)

15 dkg svježeg mesa (150 gr)

15 dkg suhog mesa ili mesnste slanine (150 gr)

30 dkg crvenog luka (300 gr)( težina luka je u ljusci)

2 veća češnja češnjaka

1 srednje velika mesnata crvena paprika

10 dkg rajčice pelat (guljene rajčice)

2 žlice ulja ili 1 žlica masti


Pripremila sam sve potrebne sastojke,onda ih sjedinila i prigotovila grah..

Slaninu sam izrezala na pruitće,stavila ju u ne zagrijanu posudu i na laganu vatru.Tako će se višak masnoće istopiti.Pojačala sam vatru da se slanina zapeče,ugasila vatru i ostavila dok sam pripremala ostale sastojke.


Mesna rolada








OSNOVNI SASTOJCI:

juneći ili svinjski odrezak

šampinjoni

domaća šunka (pršut)

sir



Ovdje je teško navesti točnu količinu potrednih namirnica.Količina ovisi o veličini odreska i o debljini rezanja šunke i sira.
Navedena količina je samo približna.O veličini odreska ovisit će Vam rolada,ne možete pogriješiti yes







POTREBNE NAMIRNICE:


60-80 dkg mesa (600-800 gr)

25 dkg šampinjona (250 gr)

20 dkg šunke (200gr)

20 dkg sira (sir koji nije jako topljiv)(200gr)

mljeveni biber

sol

Ako meso kupujete u mesnici najbolje je da tražite da vam od dijela svinjskog buta koji se zove "ruža" mesar odreže odrezak
načinom "leptr ili butterfly".Prvi rez se ne reže do kraja ostavi se ne odrezano 1,5 do 2 cm, drugi rez ide do kraja.Kad rastvorite imate veliki odrezak.Kod junetine je puno lakše naći dio mesa za veliki odrezak.800gr mesa je približno za 4 osobe.




Ako imate manje odreske od njih sami napravite jedan veliki (malo više posla ali se isplati.Ja sam koristila dva,složila sam ih tako da se preklapaju približno 2 cm.Odrezak sam istukla s batom za meso,a na mjestu gdje su se preklapali malo jače da se spoje.Dobila sam odrezak dimenzije 25x30 cm.(Crvena linija označava gdje su odresci spojeni).





Gljive sam izrezala na listiće i stavila na zagrijano ulje,nisam miješala,samo sam tavu povremeno protresla.,Miješanjem gljive ispuštaju tekućinu..Gljive sam kratko popržila( dok nisu porumenile).






Meso sam pobiberila,na njega složila sloj šunke,sloj sira i sloj gljiva.Napravila sam roladu,povezala ju tankom špagom,a krajeve zatvorila čačkalicama.Roladu sam posolila.










Roladu sam zapekla sa svih strana da ostane sočna i stavila ju u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 45 min(ovisi o debljini rolade).





ČOKOLADNA KAVA

nedjelja, 24.04.2016.

ODLIČNA I TOPLA I HLADNAfino






OSNOVNI SASTOJCI:

čokolada

slatko vrhnje

kava

voda






POTREBNE NAMIRNICE:

10 dkg tamne čokolade (100 gr)

1 žličica šećera

korica cimeta (može cimet u prahu)

4 žličice mljevene kave

4 dcl vode (400 ml)

2 dcl slatkog vrhnja (200 ml)

1 dcl tučenog slatkog vrhnja za ukrašavanje

malo čokolade za ukrašavanje


U lončić za kavu ulila sam vodu,dodala žličicu šećera,na vrh noža cimeta (ako je cimet u prahu treba ga jako malo jer mu je puno jača aroma nego korici cimeta).Čim je voda zakuhala maknula sam s vatre i umiješala mljevenu kavu.Ostavila sam sa strane dok nisam pripremila čokoladu.(Vidi se na slici)







U posudu sam nalila vodu i stavila na peć,kad je voda uskuhala stavila sam zdjelicu u nju natrgala čokoladu i ulila slatko vrhnje.
Miješala sam kuhačom sve dok nisam dobila glatku i sjajnu smjesu.







Kroz cjediljku sam u čokoladnu smjesu ulila vruću kavu (koristila sam malu cjediljku za kuhanje čaja jer je jako gusto pletena
da mi se ne ulije talog kave).Dobro sam izmiješala sastojke.







Ovako mi je ostalo u lončiću od kave.





Čokoladnu kavu sam nalila u dvije velike čaše,stavila tučeno slatko vrhnje i ukrasila strugotinama čokolade.Jako ohlađenu
čokoladu sam skroz tanko rezala i tako dobila "strugotine.(Vidi se na slici)







Ne pijem kavu ali ovaj napitak mi je odličan i topao i hladan.Vidi se iz priloženog finoyes






Probajte,možda će Vas oduševiti kao i mene yes



CEZAR SALATA

četvrtak, 21.04.2016.


Cezar salata je potpun obrok,uz nju nam nije potrebno ništa više.









OSNOVNI SASTOJCI:

zelena salata

pileća prsa

panceta (ili mesnata slanina)

" pečene kockice kruha" (krutoni)

majoneza

začini







POTREBNE NAMIRNICE:

20-30 dkg salate (200-300 gr)

3 kriške kruha ili tosta

10 dkg pancete ili mesnate slanine (100 gr)

25 dkg pilećih prsa (250 gr)

2 češnja češnjaka




NAMIRNICE ZA PRELIJEV (DRESING):

4 velike žlice majoneze

1 srednja žlica senfa (žličica za čaj)

sok od limuna

1,5 dcl maslinovog ulja (150ml)

2 velike žlice vrhnja

sol,biber

2 česnja češnjaka



Navedena količina namirnica je samo smijernica koje se nije potrebno strogo pridržavati.Neka Vas vodi vlastiti ukus.
Gramažu salate je teško odrediti jer je mlada salata puno laksa od salate u glavici,možda Vam je ova količina krutona previše
ili premalo..Probavate i pravite vlastitu kreaciju Cezar salateyesMožete upotrijebiti samo jednu vrstu salate ili više.Upotrebljava
se mlada salata ili središnji dio salate u glavicu (žuti dio).


Za svoju Cezar salatu koristila sam mladu salatu "hrastov list" i središnji dio glavice "puterice.
Salatu sam očistila i oprala.Stavila sam ju u cjedilo da u njoj ne ostane vode (voda bi razrijedila Cezar dresing).Salatu sam stavila u hladnjak.





Dok se salata cijedila napravila sam kutone (kockice kruha s češnjakom i maslinovim uljem zapečene do žuto-zlatne boje).
koristila sam domaći kruh star jedan dan.Kruh treba biti malo tvrđi da se može natrljati češnjakom.
Natrljala sam kruh sa češnjakom,(može se koristiti i tost) i obrezala mu koru.





Položila sam kriške kruha jednu na drugu i izrezala na kockice što pravilnijeg oblika,veličina kockice 1-1,5 cm.Kockice sam stavila na papir za pečenje u lim.




Pećnicu sam predhodno zagrijala na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200).Kockice kruha sam ravnomjerno pokapala
maslinovim uljem,promiješala ih da budu nauljene sa svih strana i rasporedila ih u jednom sloju po li






Tijekom pečenja nekoliko puta sam ih promiješala da porumene i budu hrskave sa svih strana..Kad sam bila zadovoljna bojom izvadila sam ih iz pećnice.





Poslje krutona pripremila sam pileća prsa.Upotrijebila sam deblji dio prsa da mi ne budu suha.U tavu sam stavila par kapi maslinovog ulja i meso zapekla sa svih strana.Zgotovila sam ga u pećnici.Meso sam stavila u lim za pečenje na papir i.stavila ga u zagrijanu pećnicu.







Pekla sam ga 15-ak minuta,5 minuta prije kraja pečenja posolila sam ga s obje strane i polila sa malo maslinovog ulja.Meso je
dobilo lijepu boju,izvadila sam ga,ostavila da se malo ohladi i izrezala ga na tanke ploške (nož na koso i pod koso sam rezala)..Meso se može peći i na gril tavi,samo trebaju biti odresci ,onda se reže na malo šire trake.





Dok se meso peklo ja sam pripremila slaninu (ili pancetu).Izrezala sam ju na tanke ploške,ne male jer se istopi kod pečenja.
Može se rezati i na dugačke trake kako god želite.Stavila ju na suhu tavu i laganu vatru da se istopi masnoća.





Kad se dio masnoće istopio vatru sam pojačala da se slanina zapeče i postane hrskava.





Stijenke zdjele u kojoj sam odlučila praviti salatu natrljala sam češnjakom,ulje koje pusti češnjak je dovoljno.Ostatci smrvljenog češnjaka mogu se upotrijebiti za nešto drugo.





U zdjelu sam stavila majonezu i senf




Zatim sam dodala sol i biber,maslinovo ulje i limunov sok i promiješala.





Probala sam ,još malo posolila i dodala vrhnje Umiješala sam u glatku smijesu.Umijesto vrhnja može se koristiti jogurt samo jako oprezno da Cezar dresing ne postane prerijedak.





Salata se ocijedila.Složila sam listove jedan na drugi i izrezala na šire trake.




U zdjelu sa dresingom stavila sam izrezanu salatu i kutone,promiješala pomoću dviju vilica da ne smrvim salatu.





Salatu sam rasporedila na tri tanjura,na nju složila ploške mesa i pancete i pokapala po mesu dresing koji sam si odvojila.





Možda izgleda da ima puno posla,ja nisam požalila,probajte možda ne požalite ni Vi.Salata je dobila ime po kuharu koji ju je
prije 100 godina napravio,mala razlika je što je on pravio i majonezu,ako imamo volju možemo i mi njami

ZAPEČENA PILEĆA PRSA (GRATINIRANA PILEĆA PRSA)

utorak, 19.04.2016.



Gratinirati se može riža,povrće,tijesto,meso.Za gratiniranje koristimo bešamel umak,vrhnje pomiješano s jajima,mrvice za
pohanje,parmezan ili neki drugi sir.Kod gratiniranja dobijemo hrskavu zlatno smeđu koricu,a sastojci unutra su meki i sočni.


OSNOVNI SASTOJCI:

pileća prsa

vrhnje za kuhanje

ribani sir(ja sam koristila mozzarellu)






POTREBNE NAMIRNICE:

1kg pilećih prsa na kosti (1000gr)

5 dcl vrhnja za kuhanje (500 ml)

50dkg naribane mozzarelle (500gr)

sol,biber

masnoća za pečenje (maslac,ulje,po vlastitom izboru)


S mesa sam odstranila kožu i odvojila ga od kosti.Odstranila sam masnoću i napravila četiri podjednaka odreska.
(Možete koristiti i gotov pileći file).Odreske sam posolila i pobiberila s obadvije strane.





U posudu za pečenje nalila sam 6 velikih žlica suncokretovog ulja.Kad se ulje zagrijalo stavila sam odreske i pekla ih
dok nisu poprimili zlatno-smeđu boju s obje strane





Pečene odreske sam poslagala u keramičku posudu za pečenje.Dodala sam masnoće na kojoj su se odresci pekli.(Za gratiniranje treba izbijegavati emajlirane posude,koristite posude od vatrostalnog stakla,keramičke posude ili inox lazanjere).
Odreske sam prelila vrhnjem za kuhanje,vrhnje ih gotovo skroz treba prekriti.





Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva i stavila peći odreske zalivene vrhnjem.(Pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva).Povremeno sam provjeravala i pekla dok dio vrhnja nije ukuhao,dio vrhnja upije meso,meso poprimi zlatno-smeđu
boju.Pećnicu sam pojačala na 250 stupnjeva,a posudu izvadila iz pećnice.Zapečeno meso sam prekrila ribanim sirom.





U međuvremenu se pećnica dodatno zagrijala,potrebna je visoka temperatura da se sir u što kraćem vremenu rastopi i
poprimi zlatno smeđu boju.Gratinirana pileća prsa su gotova.





Znamo da su pileća prsa suha,a ovim načinom spravljanja smo dobili sočne i mekane odreske.Dok se meso peklo skuhala
sam njoke i procijedila,ali sam u njima ostavila vode u kojoj su se kuhali. Posudu s masnoćom u kojoj sam pekla same odreske,
predhodno sam zagrijala i u nju stavila njoke.Voda koja je ostala u njokima rastopit će "talog" od pečenog mesa (karamelizirani
sloj).Njoke nisam miješala nego povremeno protresla posudu.Karamelizirani dio se otopio,voda je isparila i dobila sam ukusne
njoke lijepe boje.






Probajte,možda će Vam se svidjetifino




ČOKOLADNE KOCKE S JABUKAMA

srijeda, 13.04.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:

čokolada

orasi

jabuke

jaja

margarin







POTREBNE NAMIRNICE:

20 dkg margarina (200 gr)(maslaca)

20 dkg šećera (200 gr)

15 dkg mljevenih oraha (150 gr)

15 dkg brašna (150 gr)

3 štangice otopljene čokolade (čokolada od 200 gr)

5 jaja

1 prašak za pecivo

5 jabuka



Šerbet (sirup napravljen od vode i šećera):

2 dcl vode (200ml)

4 velike žlice šećera

malo ruma (nije obavezan).

Pripremila sam suhe sastojke,pomiješala prašak za pecivo s brašnom zatim u to nasula orahe i izmiješala.




Ogulila sam jabuke.Odvojila bjelanjke od žumanjaka.U bjelanjke sam stavila prstohvat soli,izmiksala ih u snijeg.





Pjenasto sam izradila margarin (maslac) u njega dodala šećer i miksala dok se šećer nije rastopio,zatim uz miksanje dodavala jedan po jedan žumanjak.




U dobivenu masu dodala sam rastopljenu čokoladu.Rastopim ju tako što čokoladu stavim u jednom sloju u tanjur,polijem
vrućom vodom za nekoliko sekundi čokolada se otopi,vodu izlijem i ostane samo rastopljena čokolada.Miksala sam dok nisam dobila jednoličnu masu.




U masu sam dodala mješavinu oraha i brašna i snijeg od bjelanjaca.1/3 brašna s orasima,1/3 snijega.Više nisam koristila mikser nego silikonsku lopaticu (može i kuhača).Umiješala sam prvu trećinu miješajući kružno odozdo prema gore,ponavljala sam postupak dok nisam potrošila sav snijeg i sve brašno i orahe.




Dobila sam jednoličnu masu,bez grudica snijega.Pola mase sam stavila u namaštenu i pobrašnjenu posudu za pečenje.
Jednolično ju rasporedila po posudi i naribala jabuke.Na jabuke sam stavila drugu polovicu,ravnomjerno ju rasporedila i zagladila.




Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva i pekla 50 min.(U pećnici bez ventilatora malo duže).U 2 dcl vode (200ml)
stavila sam 4 žlice šećera kad je zakipjelo,šećer se otopio vrući šerbet sam prelila preko vrućeg kolača.U šerbet se može staviti malo ruma ako volite.Kad se kolač ohladio prelila sam ga čokoladnom glazurom koju sam napravila od 15 dkg (150gr) kuhinjske čokolade,15 dkg margarina (150 gr) i jedne žlice ulja.Sve sam rastopila na laganoj vatri uz miješanje i pazeći da ne zakuha.
Ohlađen kolač sam izrezala na kocke i poslužila ga s tučenim slatkim vrhnjem i čipsom od jabuke.



VARIVO OD PORILUKA S DOMAĆOM KOBASICOM

utorak, 12.04.2016.

Jednostavno i brzo,meni i ukusno,probajte yes




OSNOVNI SASTOJCI:


poriluk

krumpir

domaća kobasica






POTREBNE NAMIRNICE:


1 veliki poriluk ili 2 manja

25 dkg krumpira (250 gr)

15 dkg domaće kobasice (150 gr)

3 velike žlice ulja

3 velike žlice brašna

1 dcl vrhnja (100 ml)

sol,mljeveni biber,povrtni začin (vegeta ili slično)


Domaću kobasicu možete zamijeniti hrenovkama,dimljenim mesom samo ga prije treba skuhati jer mu je potrebno puno vremena za razliku od poriluka koji se kuha kratko.Svježe meso svinjetina ili junetina isto trebaju biti termički obrađeni jer će ostati tvrdi i žilavi.Jedino meso peradi (piletina,puretina) stavlja se sirovo.


Poriluk sam oprala,odrezala mu dio gdje se listovi odvajaju.To iskoristim za salatu.Tvrđe je i intenzivnije od ostalog dijela poriluka.Poriluk sam izrezala na kolutiće debljine 5 mm.Ogulila sam krumpir i izrezala ga na kockice veličine 1 cm.Kobasicu sam izrezala na malo deblje kolutiće (tanje od poriluka).





Poriluk je često dospijevao na "crnu listu" povrća najčešće zbog načina na koji je bio izrezan.Prerezalo ga se cijelom dužinom na dva ili četiri dijela i rezali "prutići" dužine 3-4 cm.Dodavalo mu se sirovo meso.Dok se meso skuhalo,poriluk se raskuhao,a zbog njegove vlaknaste strukture ostali su samo "končići" koji su u ustima "smetali".To je razlog zašto ja režem na kolutiće.yes


Sve namirnice sam stavila u posudu za kuhanje i dodala hladnu vodu(oko2,5 l).





Nakon desetak minuta kuhanja dodala sam začine sol,mljeveni biber i vegetu i ostavila da kuha na laganoj vatri.





Kad je krumpir bio kuhan napravila sam tamnu zapršku,na ugrijano ulje stavila sam oštro brašno i miješala dok zaprška nije porumenila, ugasila sam plin i dodala crvenu papriku (ako ostavimo na kuhalu paprika postaje gorka),promiješala i stavila u kuhani poriluk.(ja ne stavljan vodu u zapršku nego ju kuhačom po malo stavljam u jelo koje kuham,ne naprave se grudice i za par sekundi znam da li je dovoljno gusto).Kad dodajem zapršku malo se zapjeni i čuje se "cvrčanje".





-------------------


Ostavila sam da prokuha,u međuvremenu sam pripremila vrhnje.Razmutila sam vrhnje u zdjelici dolila mu tekućine iz variva
(da se smanji razlika temperature vrhnja i variva i spriječi "zgrušavanje" vrhnja,posebno lako se "zgruša" vrhnje sa malim udjelom mliječne masnoće). Vrhnje sam polako ulila u varivo.






Promiješala sam varivo s vrhnjem,nisam dozvolila da zavrije.Varivo od poriluka je gotovo i spremno za serviranje i jelo njami





Ako imate malu djecu napravite "kornet" od poriluka i napunite ga vrhnjem pospite crvenom slatkom paprikom,možda poriluk sa "sladoledom" bude zanimljiv vašim malim ljudima sretan, crvena paprika je bogata c vitaminom."Kornet" ćete napraviti tako da od svijetlog lista poriluka izrežete kvadrat,savijete ga u oblik korneta, prorežete kroz obadva sloja rupicu i provučete trakicu,zavežete trakicom koju ste izrezali isto od lista poriluka,obrežete gornje vrhove da budu okrugli.


ČOKOLADNE TORTICE

subota, 09.04.2016.

Kolačići vrijedni truda fino







OSNOVNI SASTOJCI:

čokolada

šećer

maslac ili margarin

brašno

jaja






POTREBNI SASTOJCI:


TIJESTO :

20 dkg brašna (200 gr)

4 dkg čokolade u prahu (40 gr)

6 dkg šećera (60 gr)

14dkg maslaca ili margarina (140 gr)

1 jaje


KREMA:

2 jaja

6 dkg šećera (60 gr)

4 dkg čokolade (40 gr)

15 dkg maslaca ili margarina (150 gr)


Izvagala sam brašno,šećer i čokoladu u prahu.Pomiješala sam suhe sastojke i dodala na listiće izrezan hladan margarin.
(Ja pravim s margarinom).





Rukom sam zdrobila margarin i pomiješala ga s ostalim sastojcima.Takvu krupnu i nepravilno grudastu masu sam mrvila
između dlanova (pokretima sličnim kao da pravim kuglice) , dobila sam jednoličnu smjesu kojoj sam dodala jaje.





Zamijesila sam tijesto.Ovo tijesto je dosta mekano,to je zbog velikog udjela masnoće.(što više masnoće to je pečeno tijesto
prhkije i ukusnije yes





Od tijesta sam oblikovala valjak,podijelila ga na dva dijela,rukom pritisnula da tijesto bude tanje,dobila sam dva pravokutnika koja sam zamotala u foliju i stavila 30 minuta u hladnjak.Tako se tijesto stvrdne i ne mora se koristiti puno brašna
kad se valja i izrezuju kolačići.





Nakon pola sata izvadila sam tijesto,pobrašnila dasku za miješenje (što manje brašna),razvaljala sam tijesto na debljinu 5 mm.Izrezivala sam kolačice promjera 3,5 cm.Kolačice sam stavljala u lim na papir za pečenje.Pekla sam ih 10 min. na 180 stupnjeva,ako je pećnica bez ventilatora onda malo duže.kad su kolačići pečeni posvijetle,ne smiju imati tamnije rubove.





Dok je tijesto bilo u hladnjaku pripremila sam kremu.Na peć sam stavila posudu s vodom da zakuha.Izmiksala sam cijela jaja sa šećerom,da postanu pjenasta.Posudu s jajima sam stavila na posudu s vodom i nastavila miksati na pari.(Posude bi trebale biti odgovarajuće veličine,da para ne izlazi).Miksala sam dok smjesa nje postala gusta (ostaju tragovi od mješalica).





Dodala sam rastopljenu čokoladu.Stavim čokoladu u jednom sloju u tanjur,polijem vrućom vodom,za par sekundi čokolada se otopi,vodu izlijem i čokoladu dodam u kremu.





Kad se doda čokolada krema "sjedne" i postane rjeđa.Nastavila sam miksati na pari dok se krema nije počela ponovo zgušnjavati,gotova krema promijeni boju,posvijetli.Možda će Vam izgledati rijetka,hlađenjem se zgusne


.


Kremu sam stavila da se hladi.Pjenasto sam izmiksala margarin i u njega dodala hladnu kremu.





Ovako izrađenom kremom kremala sam kolačice.Može se koristiti slastičarska vrećica ili žličica.Debljina kreme je kao debljina kolačića.Kolačić,krema,kolačić.





Gotove kolačice sam umočila u čokoladnu glazuru koju sam napravili od 10 dkg (100 gr) čokolade za kuhanje i 10 dkg (100 gr )margarina.
Čokoladu i margarin zagrijavam dok ne dobijem jednoličnu glazuru (ne smije zakuhati) Kolačiće umočim u glazuru,
umočim samo gornju plohu, može i cijeli gornji kolačić.Na ohlađenu glazuru stavila sam puslice od kreme,u neke listić badema.
Tortice lijepo izgledaju kad se na glazuru stavi polovica oguljenog badema,badem se stavlja prije nego se glazura stvrdne.





Tortice su gotove,ostavite ih na hladnom do sljedećeg dana i uživajte u njima fino




Ja sam od ovih namirnica dobila 38 gotovih tortica.