TAŠKICE S PEKMEZOM
petak, 10.06.2016.
Kod mene okus djetinjstva i bakine kuhinje.Bake već jako dugo nema.
OSNOVNI SASTOJCI:
brašno
jaja
voda
pekmez od šljiva
vrhnje
mak
prezle (krušne mrvice)
POTREBNE NAMIRNICE:
50 dkg brašna (500 gr)
1/2 desertne žlice soli
1 žumanjak
1 cijelo jaje
1,5-2 dcl mlake vode (150-200ml vode) ovisi o veličini jajeta
pekmez od šljiva
mak,prezle (krušne mrvice) i vrhnje po želji
1. U zdjelu sam stavila brašno, sol i promiješala da se sol rasporedi po brašnu.
2. U brašnu sam napravila udubljenje.
3.U udubljenje sam stavila žumanjak.
4.Žumanjku sam dodala cijelo jaje.
5.Ulila sam toplu vodu (ako je vruća jaje će se skuhati),najprije 150 ml (1,5 dcl).kasnije ću vidjeti dali treba još vode.
1. Najprije sam vilicom izmiješala jaje,žumanjak i vodu (kao kad se pravi omlet).Nastavila sam miješati vilicom umiješavajući po
malo brašna.
2.Kad je smjesa postala tvrda nastavila sam mijesiti rukom.
3.Mijesila sam dok tijesto nije pokupilo sve brašno.
4.Tijesto sam stavila na podlogu za miješenje i mijesila ga dok nisam dobila jednoličnu masu.Nesmije biti jako tvrdo.
5.Još sam ga kratko mijesila i oblikovala lopticu.
6.Lopticu od tijesta zamotala sam u prijanjajuću foliju i ostavila da "odmara" 30 minuta.
Tijesto se "odmorilo" (odmoreno tijesto se puno lakše valja,svilenkasto je).Podlogu sam malo pobrašnila,izvadila tijesto iz folije,
malo ga stanjila rukom.Tijesto sam isto pobrašnila i razvaljala cca 3 mm.ne smije biti pretanko.
Sve dalje je igranje,pustite mašti na volju,ja tako radim
Izrezala sam trake širine 10 cm,na podjednake razmake stavila pekmez (ja stavljam puno).Rub tijesta sam lagano namazala vodom da se tijesto bolje prilijepi.Tijesto sam preklopila i prstima mu stisnula rub.Hrpice gdje je pekmez dobro se vide,između njih sam čvrsto stisnula prstom da se tijesto prilijepi.Po tragu od prsta sam rezala taškice okomito okrenutim tanjurom,da se još bolje
zalijepi tijesto za tijesto.Tako je rezala moja baka.
Sljedeće sam pravila s modlicom za "školjkice"(tako se kod mene zovu ti kolačići )Izabrala sam modlicu promijera 10 cm.
S donjom stranom modlice sam izrezala tijesto,zatim tijesto stavila na gornju stranu modlice,u sredinu sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,modlicu zatvorila,malo jače stisnula i ova poluokrugla taškica je gotova.
Treće sam vadila čašom,isto približno 10 cm promijera.Na izrezani krug sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,ali ne točno na sredinu,nego malo više na onu stranu koju neću preklapati.Rub sam lagano namazala vodom,preklopila krug na pola.Najprije
sam rub stisnula prstima,a zatim vilicom.(Vilicom samo zbog izgleda,meni su takve lijepe)
Sve taškice su gotove.Stavila sam vodu za kuhanje taškica,malo ju posolila i stavila ulja da se taškice ne zalijepe jedna za drugu.Ne stavljam sve taškice od jednom da se kuhaju jer je veća mogućnost da se potrgaju i treba više vremena da se skuhaju.
Stavila sam dio taškica i kuhala ih 15 minuta,jednu sam izvadila ako je taškica kuhana tijesto je mutno prozirni,ako ima imalo bijelog tijesta ostavite taškice da se još kuhaju,povremeno ih pažljivo promiješam.
Taškice su kuhane.Prve sam napravila sa preljevom od vrhnja,U hladno ulje stavila sam kiselo vrhnje,malo posolila,kratko prokuhala i prelila taškice.Koristim vrhnje s dosta mliječne masnoće.(Ovakve voli moj sin).
Druge sam napravila sa prezlama (krušnim mrvicama).Na ulje sam stavila prezle,kad su porumenile dodala sam kuhane taškice
i promiješala,ako hoćete da se primi više prezla podlijte s malo vode u kojoj su se taškice kuhale,pričekajte da voda ukuha i da se prezle ponovo zahrskave.Ove taškice su unutra mekane,a izvana hrskave.
Treće sam napravila s makom.U posudu sam stavila kockicu maslaca,kad se maslac rastopio dodala sam mak i kratko ga popržila.Dolila sam mlijeko,da mak ne bude "živ".Kad je mlijeko ukuhalo ,probala sam da li je mak kuhan.U kuhani mak stavila sam kuhane taškice i promiješala ih da se oblože makom.
Četvrte taškice sam zapekla.Kuhane tašlice sam stavila na vruće ulje,zapekla ih s obadvije strane.Dolila sam vodu u kojoj su se taškice kuhale,toliko vode da ih prekrije.Kad je voda skroz ukuhala stavila sam taškice na tanjur i polila ih umakom koji je ostao u tavi.Masnoću sam odlila ,a umak stavila na taškice,mirisom podsjećaju na svježe pečen domaći pekmez.One su djelomično hrskave,djelomično mekane.
Možda se i Vama jedne od ovih taškica svide.Probajte
šapni glasno (2) * ispiši * #
TORTELLINI S 4 VRSTE SIRA U UMAKU S PRŠUTOM
ponedjeljak, 23.05.2016.
Stavila sam vodu da zakuha,kad je zakuhala posolila sam ju i stavila TORTELINE,mogu biti i zamrznuti.Tortelini su kuhani kad se svi dignu na površinu.
Napravila sam UMAK
1. način Torteline sam stavila u tanjur ,polila vrućim umakom i na njih stavila listiće tvrdog sira i bosiljak.(Može ribani parmezan,a
ne mora ništa osim umaka.
2.način Torteline sam stavila u posudu za pečemje,polila umakom,stavila topivi sir i stavila u pećnicu na 200 stupnjeva da se
zapeku.Umjesto topivog sira može ribani parmezan.Ovaj umak možete koristiti i za kupovne torteline.
Oznake: sir, pršut, jaja, brašno, vrhnje za kuhanje
šapni glasno (0) * ispiši * #
TORTELLINI S 4 VRSTE SIRA
petak, 20.05.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
brašno
jaja
dva tvrda sira
dva krem sira
POTREBNE NAMIRNICE:
tijesto:
35 dkg (350gr) brašna oštrog
2 cijela jaja
3 žumanjka
žličica soli (žličica za crnu kavu)
nadjev:
10 dkg (100 gr) svježeg sira
10 dkg (100 gr) mascarponea
5 dkg (50 gr) ribanca
5 dkg (50 gr grana padane)(ili bilo koji tvrdi sir)
2 listića bosiljka
1 žličica bijelog bibera
sol
Najprije sam zamijesila tijesto.U posudu sam stavila brašno i sol i pomiješala.U brašnu sam napravila udubljenje u koje sam stavila jaja i žumanjke.
Jaja i žumanjke sam izmiješala vilicom (odozdo prema gore,kao kad se izrađuju jaja za omlet).Kad sam od jaja i žumanjaka dobila jednoličnu "tekućinu" nastavila sam istim pokretima ali tako da u jaja po malo umiješavam brašno.Dobila sam tvrdu masu
koju više nisam mogla miješati vilicim.Tijesto sam nastavila mijesiti rukom.
Kad sam umijesila gotovo sve brašno tijesto sam stavila na dasku za miješenje.Nastavila sam mijesiti sve dok nisam dobila tijesto glatke i svilenkaste teksture.(možda će Vam malo brašna ostati,ovisi o veličini jaja.To brašno prosijte kroz sito i možete ga upotrijebiti za što želite,ništa mu se nije dogodilo,mrvice iz sita bacite)
Dobiveno tijesto sam zamotala u prijanjajuću foliju i ostavila da odmara oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.Odmaranjem tijesto dobiva na kvaliteti.
Dok je tijesto odmaralo napravila sam nadijev od 4 vrste sira.
1.U posudu sam stavila svježi sir (bilo koji sir samo da nije zrnast)
2.U svježi sir dodala sam "ribanac"
3.Nakon "ribanca" dodala sam mascarpone.
4.U ova tri sira naribala sam 1/2 "grana padana",ribala sam na najsitniji dio ribeža.(Zbog tvrdog sira masa može biti tvrda i teško ju je dobro umiješati,zato 1/2 sira,drugu sam dodala kasnije)
5.Sireve sam dobro izmiješala i probala koliko su slani (da ih ne presolim)
6.U izmiješane sireve dodala sam bijeli papar (može i crni ja ne volim crne mrvice u svijetlim nadjevima) i malo soli.Dobro sam izmiješala.
7.Listiće bosiljka sam izmrvila prstima i sitno nasjeckala te ih dodala u mješavinu sireva i opet dobro izmiješala.
8.Sad sam dodala drugu polovinu naribanog "grana padana" i jednu žličicu kiselog vrhnja jer mi se smjesa činila pretvrdom i
opet dobro izmiješala
9.Dobivena mješavina sireva izgleda kao tvrđa krema i mogu se puniti tortellini.
Vi možete staviti vrste sira koje želite,možda je samo poželjno da nisu svi krem sirevi ili tvrdi nego pola/pola.
Tijesto se odmorilo,izvadila sam ga iz folije i podijelila na četiri dijela.Od svakog dijela oblikovala sam lopticu,tri sam zamotala
u prozirnu foliju (da se ne uhvati korica) ,a četvrti sam ostavila da ga razvaljam.Da valjate sve tijesto od jednom osušilo bi se i pucalo.
Tijesto sam razvaljala valjkom na 0,5 cm (5mm),izrezala ga na jednake dijelove da ih mogu razvaljati u stroju.Mogu razvaljati i valjkom,ali je ovako brže.Na stroju je gumb za podešavanje debljine,ja sam dosta tanko razvaljala valjkom po mi je bilo dovoljno
na dvije debljine razvaljati na stroj.(što tanje,to bolje,ali ne toliko tanko da je skroz prozirno)
Tijesto sam izrezala na kvadratiće (veličinu si odredite sami,moji su bili mali 7x7 cm),na svaki kvadratić sam stavila žličicu sira.
(Pazite da Vam se tijesto ne osuši jer ih nećete moći slagati,pucat će.)
Uzela sam kvadratić s nadjevom,kistom sam rubove namazala bjelanjkom da se tijesto zalijepi i nadjev ne izlazi.Tijesto sam preklopila tako da dobijem trokutić.Prstima sam krenula od nadjeva prema van da izađe zrak i rubove zalijepila.
Donji ugao trokutića namažit bjelanjkom,preklopite gornji ugao i na dio koji ste namazali bjelanjkom prilijepite drugi donji ugao
(sami ćete otkriti kako Vam je lakše,mogu se napraviti i jednostavni "jastučići" ako ovo izgleda komplicirano,a nije jednostavno je samo kad se počne)
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto i nadjev.Ovo je normativ za 4 osobe.Tortelline možete i zamrznuti,zamrznite ih na limu za pečenje ili poslužavniku i zamrznute stavite u vrećicu,prije kuhanja ih ne treba odmrzavati.
Oznake: brašno, jaja 4 vrste sira
šapni glasno (0) * ispiši * #