BAKLAVA
petak, 12.08.2016.
Često sam čula :"Ne volim baklavu jer je teška,masna,preslatka",probajte ovaj recept,možda Vam se mišljenje promijeni.
OSNOVNE NAMIRNICE:
tijesto za pite i savijače
jaja
šećer
orasi
POTREBNI SASTOJCI:
7 jaja
10 žlica šećera
30 dkg(300 gr) mljevenih oraha
50 dkg(500 gr) tijesta za pite i savijače
za šerbet (šećerni sirup):
50 dkg (500 gr) šećera
7,5 dcl (750 ml) vode
Najprije sam napravila šerbet.U posudu sam stavila šećer i vodu.Posudu sam stavila na vatru,kad se šećer u vodi rastopio kratko sam šerbet prokuhala i odložila da se hladi.U šerbet možete dodati par kolutova limuna da prokuhaju,ja ne stavljam jer mi ne volim.
U pleh za pečenje u tankom sloju stavila sam orahe,predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U pećnicu sam stavila pleh s orasima na cca 10 min,probam rukom kad orasi "šuškaju" izvadim ih iz pećnice i ostavim ih da se ohlade.Ovo nije obavezno,meni ovakvi orasi imaju posebnu aromu i puno su mi bolji nego kad nisu tostirani.Hladne orahe sam samljela ručnim mlinom (za mljevenje ne koristim nikakve električne uređaje,orasi postanu masni,slični pasti,a kod ručnog mlina ostanu lepršavi,pahuljasti "lagani").Izmijerila sam šećer i razdvojila jaja.(Nekako volim kad imam pripremljene sve namirnice).Razdvojila sam jaja.
Od bjelanjaka sam izmiksala čvrsti snijeg,dodala mu 1/3 šećera,izmiksala,zatim dodala drugu trećinu ponovo izmiksala i isto ponovila sa trećom.U ovu smjesu sam isto na tri puta dodala žumanjke,između svakog dodavanja žumanjaka smjesu sam izmiksala.Više mi mikser nije trebao.
U dobivenu masu dodala sam 1/3 oraha umiješala ih silikonskom lopaticom praveći kružne pokreta odozdo prema gore (na taj način orasi neće ostati na dnu posude nego će biti ravnomjerno raspoređeni),zatim drugu trećinu,umiješala ih na isti način i postupak ponovila sa trećom trećinom oraha.
Tijesto sam izrezala malo veće od lima za pečenje (vidi se na slici 2.) (tijekom pečenja tijesto se "stisne")Ja iskoristim i dijelove tijesta koje odrežem (slika 3.)Lim za pečenje sam lagano namazala uljem,složila tri lista tijesta (kad stavljam odrezane dijelove tijesta stavim prvi list cijeli,drugi red stavim odrezane dijelove jedan do drugog i treći list cijeli).U paketu uglavnom ima 10 listova tijesta.izračunam koliko ću redova imati s obrezanim dijelovima tijesta da znam rasporediti nadjev.Na tijesto sam stavila nadjev.Postupak sam ponavljala dok nisam potrošila tijesto i nadijev.Tri lista tijesta,lagano premažem uljem,dio nadjeva i tako redom.Na kraju tijesto premažem s uljem i stavim peći u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pečem dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju.cca 30 min (pećnica bez ventilatora malo duže.
Vruću baklavu prelijem hladnim šerbetom koji sam prvi napravila.Pokrijem alu folijom i ostavim da se hladi i da baklava upije šerbet.(šerbet možete napraviti po vlastitom ukusu,smanjiti ili povećati količinu šećera)Hladvu baklavu izrežem na kvadrate i svaki kvadrat na dva trokuta (rezati se može i u limu za pečenje).Dobro rashlađebu baklavu poslužim uz komadić limuna.
U plehu ostane šerbeta prema ukusu serviranu baklavu možete preliti s njim.
Ovo ja malo igranja
šapni glasno (4) * ispiši * #
PLOŠKE OD LJEŠNJAKA S JAGODAMA
subota, 11.06.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šećer
želatina fix
lješnjaci
mileram
slatko vrhnje
jagode
POTREBNE NAMIRNICE:
TIJESTO:
4 jaja
15 dkg šećera (150 gr)
1 vanil šećer
125 ml ulja (1/8 l)
125 ml mineralne vode (1/8 l)
12,5 dkg pšeničnog brašna (125 gr)
1 žličica praška za pecivo
20 dkg mljevenih lješnjaka (200 gr)
NADIJEV (KREMA):
5dcl milerama (500 ml) ( možete ga zamijeniti čvrstim jogurtom)
2 omota instant Želatine fix
7,5 dkg šećera (75 gr)
4 dcl slatkog vrhnja (400ml)
1 kg jagoda (1000 gr)
žele od jagoda
Ovaj dio nije obavezan,ja sam željela tijesto ljepše boje i intenzivnijeg okusa i mirisa.S lješnjaka sam skinula smeđu opnu
da mi tijesto ne bude sivkasto.Možete samljeti i ne oljuštene lješnjake.
1. Lješnjake sam stavila na papir za pečenje u pleh.Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U vruću pećnicu stavila
sam lješnjake.Nakon 10-ak minuta provjerila sam dali su lješnjaci gotovi,ako "šuškaju" gotovi su.Jednog sam probala oguliti.
Pazila sam da se ne zapeku i potamne,željela sam da ostanu svijetli.
2..Lješnjake sam istresla iz pleha na kuhinjsku krpu.
3.Još tako vruće sam ih umotala krpom.
4.Na krpu sam stavila i drugu ruku i ruke pomicala u suprotnom smijeru,možda 30-ak sekundi.
5.Krpu sam razmotala,gotovo svi lješnjaci su bili oguljeni.Meni je to najjednostavniji i najbrži naćin.
6.Ovo inače ne radim ali sam samo htjela da se vidi koliko malo lješnjaka se nije ogulilo,to su uglavnom lješnjaci s nekaknim
udubljenjima,
7.Lješnjake sam samljela,ako ih meljem ručno,ne smeta ni ako su topli.Osobno ne volim nikakve električne "meljače" jer
svi orašasti plodovi postanu masni i teški,nisu prozračni i "lepršavi".
U zdjelu sam stavila brašno,mljevene lješnjake, prašak za pecivo i pomiješala.
Lim za pečenje sam namastila i pobrašnila,u jaja sam dodala šećer.Lješnjaci i brašno su isto spremni.Imam sve pripremljeno.Stvarno pečenje može početi,ovo do sad je bilo malo igranja
Pjenasto sam izmiksala jaja,šećer i vanil šećer,polako sam dodavala ulje uz neprekidno miksanje.Isto sam ponovila s mineralnom vodm.
U izmiksanu smijesu na tri puta dodala sam brašno pomiješano s lješnjacima.Lagano sam umiješala mutilicom,praveći kružne pokrete odozdo prema gore.
Ova količina namirnica je za pleh dimenzije 30 x 40 cm.
Tijesto sam izlila u predhodno pripremljen pleh i stavila u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva) i pekla oko 20 minuta.(Da li je pečeno provjerim čačkalicom,ako je čačkalica čista pečeno je).Kad se biskvit ispekao
stavila sam ga zajedno s plehom na rešetku da se hladi.Na hladan biskvit složila sam jagode,a na jagode kremu koju sam
pripremila dok se biskvit pekao i hladio.
Štapnim mikserom izmiksala (usitnila) sam 15 -20 dkg (150-200gr) jagoda.Koliko želite nema određene količine.U veliku
zdjelu stavila sam usitnjene jagode,šećer i mileram i sve zajedno izmiksala.U izmiksanu masu postepeno sam dodavala želatine
fix neprestano miksajući.
Izmiksala sam hladno slatko vrhnje u čvrst šlag i postepeno ga dodavala u predhodno pripremljenu masu.Dodavala sam po malo tučenog vrhnja i silikonskom lopaticom umiješavala u kremu od milerama i jagoda,praveći kružne pokrete odozdo prema
gore,sve dok nisam utrošila sve tučeno vrhnje i dobila jednoličnu kremu.Kao što sam već navela kremu sam stavila na ohlađeni
biskvit na koji sam složila jagode.
Kolač sam stavila u hladnjak (najmanje 3 sata),da se dobro ohladi i da želatina napravi "svoj dio posla"Dok se kolač hladio
napravila sam preljev od jagoda.Jagode sam očistila,oprala,posušila i izrezala na nepravilne komadice,količinu šećera odredila
sam sama,ovisi o jagodama.Imala sam oko 15-ak dkg (150 gr) jagoda i na njih sam stavila vrhom punu jušnu žlicu šećera u prahu.Stavila
sam da se kuha na laganoj vatri.Jagode ispuste svoj sok i u početku je mutan.Kuhala sam toliko dugo dok dio tekućine nije ukuhao,a ostatak soka postao proziran i gust.
Kolač se ohladio,prošlo je i malo više od tri sata.Izrezala sam ga,na kremu stavila jagode.Kad sam ga stavila na tanjur prelila sam ga hladnim preljevom.
Mileram možete zamijeniti voćnim jogurtom,a jagode bilo kojim voćem.Pošto je sad sezona jagoda bilo bi šteta ne iskoristiti
ih i uživati u njihovom okusu.
Probajte,mislim da nećete požaliti.
Oznake: lješnjaci, jaja, jagode, mileram, slatko vrhnje
šapni glasno (5) * ispiši * #
TORTELLINI S 4 VRSTE SIRA U UMAKU S PRŠUTOM
ponedjeljak, 23.05.2016.
Stavila sam vodu da zakuha,kad je zakuhala posolila sam ju i stavila TORTELINE,mogu biti i zamrznuti.Tortelini su kuhani kad se svi dignu na površinu.
Napravila sam UMAK
1. način Torteline sam stavila u tanjur ,polila vrućim umakom i na njih stavila listiće tvrdog sira i bosiljak.(Može ribani parmezan,a
ne mora ništa osim umaka.
2.način Torteline sam stavila u posudu za pečemje,polila umakom,stavila topivi sir i stavila u pećnicu na 200 stupnjeva da se
zapeku.Umjesto topivog sira može ribani parmezan.Ovaj umak možete koristiti i za kupovne torteline.
Oznake: sir, pršut, jaja, brašno, vrhnje za kuhanje
šapni glasno (0) * ispiši * #
FRITTATA SA ŠUNKOM,SIROM I POVRĆEM
subota, 14.05.2016.
Ja sam koristila grašak.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šunka u ovitku (može i dimljena šunka ili pršut)
sir
grašak ili neko drugo povrće
POTREBNE NAMIRNICE:
1/2 manje glavice luka
20 dkg šunke (200gr)
šalica graška
2 šalice tjestenine
šalica naribanog tvrdog sira
9 jaja
2 žlice maslinovog ulja
sol
biber
Koristila sam šalicu od 2 dcl i meni je to idealan omjer.Po mom ukusu ničega nema ni previše ni premalo.
Najprije sam skuhala tjesteninu,nisam napunila šalicu do vrha nego 1,5-2 cm od ruba,kad se skuhala bile su dvije pune šalice.
Luk sam izrezala na tanke ploške,stavila ga na zagrijano ulje i pirjala dok ne omekša (par minuta,tava je velika,luka je malo i brzo je gotovo).U tavu s lukom dodala sam punu šalicu graška.
Grašak sam isto kratko propirjala,povremeno sam promiješala.Izrezala sam šunku na male kockice i dodala luku i grašku.
Tjesteninu sam ocijedila i stavila i nju.U tjestenini ostane malo vode,miješala sam dok voda nije ukuhala i ostalo samo ulje.
Na najsitniji dio ribeža izribala sam sir (koristila sam "grana padano"),dodala sam ga u ostale sastojke,kratko ga zagrijala,da se ne otopi,tek toliko da omekša i ugasila vatru.
U zdjeli sam pobiberila i posolila jaja,pjenasto ih izmiješala, dodala sastojke iz tave i dobro promiješala.
Okrugli kalup za pite obilno sam namazala maslacem,stavila ga u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.Kad se maslac dovoljno ugrijao (probala sam tako što sam kapnula jaje iz smjese),izvadila sam ga iz pećnice i ulila pripremljenu masu.
Kalup sam predhodno zagrijala da mi se frittata ne prilijepi.Protresla sam kalup da se smjesa ravnomjerno rasporedi.
Pleh sam stavila u pećnicu i pekla 10-ak minuta,dok nije lagano porumenila.Izvadila sam i na frittatu posložila ploške topivog sira.Pleh sam vratila u pećnicu i pekla dok se sir nije rastopio i malo porumenio.
Pečenu frittatu sam stavila na tanjur,izrezala i najela se
Volite li više povrća možete kombinirati 1/2 šalice graška,a druga polovica kukuruz i ribana mrkva.Umjesto šunke možete staviti slaninu,dodati češnjak,te malo naribanih tikvica ili rajčice.Po želji.
Frittata je inače deblja,ovo je normativ za 4 osobe,a ja sam pravila za dvije,svejedno je bila super.
šapni glasno (0) * ispiši * #
OBLATINE S KREMOM OD ČOKOLADE
četvrtak, 12.05.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šećer
čokolada
margarin ili maslac
POTREBNE NAMIRNICE:
5 jaja
20 dkg šećera (200 gr)
1 vanil šećer
4 štange čokolade (čokolada od 200 gr)
25 dkg maslaca ili margarina (250 gr)
jedne manje oblatine
U cijela jaja sam stavila šećer i pjenasto izmiksala.U posudu sam stavila vodu da zakuha,izmiksana jaja sa šećerom
stavila sam na posudu i miksala na pari sve dok nisu postala gusta (kad podignemo mikser ostaju tragovi od metlica miksera).
Čokoladu sam istrgala na manje komade,prelila ju vrućom vodom.Nakon kratkog vremana vodu sam izlila i ostala mi je rastopljena čokolada.Čokoladu i vanil šećer stavila sam u kremu na pari i još kratko miksala.(Kad se stavi čokolada krema "padne").
Kremu sam ostavila da se ohladi ali ne potpuno.Margarin sam pjenasto izmiksala i dodala ga u mlaku kremu.
Kremu sam ravnomjerno rasporedila na sve listove oblatina,razmazala sam ju jedan centimetar do ruba.Stavila sam listove jedan na drugi i na složene oblatine stavila nešto teško da se listovi slijepe.Teret treda prekriti cijele oblatine,kad ih se pritisne krema se malo raziđe zbog toga se ne kremaju do ruba.
Ove oblatine se kremaju s mlakom kremem da bi bile mekane i sočne,a ne hrskave.Oblatine ostavite da se ohlade i uživajte
šapni glasno (2) * ispiši * #
Punjena jaja
petak, 01.04.2016. Ovako pripremljena jaja mogu se poslužiti kao prilog ili kao hladno predjelo.
OSNOVNI SASTOJCI
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
majoneza
sirni namaz
hren
rotkvice
domaća šunka
.
Tvrdo skuhamo7 jaja,prerežemo ih po dužoj strani i izvadimo žumanjke.
NADJEV OD ŽUTANJAKA:
7 žutanjaka
2 velike žlice majoneze
2 rotkvice
sol,biber
Vilicom zdrobimo žumanjke,dodamo majonezu,sol,biber i dvije sitno izribane rotkvice.Napravimo glatku kremu.
NADJEV OD SIRNOG NAMAZA:
125 gr sirnog namaza
2 žličice hrena
50 gr domaće šunke
U sirni namaz stavimo hren,izmiješamo u glatku masu.Šunku sameljemo ili izrežemo na sitne kockice i umiješamo ju u smjesu sirnog namaza i hrena.
(Takvim nadjevom su punjena jaja na naslovnoj fotografiji bloga)
Smjesu stavimo u slastičarsku vrećicu i punimo bjelanjke.
Ja sam ih poslužila uz kuhano dimljeno meso i salatu od rotkvica sa mladim lukom.
Oznake: sirni namaz, majoneza, hren, rotkvice, jaja
šapni glasno (0) * ispiši * #