CUPCAKES S KAJSIJAMA

utorak, 28.06.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:


jaja

šećer

kompot od kajsije

slatko vrhnje

puding od vanilije








POTREBNE NAMIRNICE:


tijesto:



4 jaja

15 dkg šećera (150 gr)

15 dkg brašna (150gr)

2 vanil šećera

2 žličice praška za pecivo



krema:


1 puding od vanilije

2 velike žlice šećera (ne vrhom pune)

1,5 žlica gustina (vrhom puna)(pogledajte na slici)

2 žumanjka

10 dkg margarina ili maslaca (100 gr)

5 dkg šećera u prahu (50 gr)

3 dcl slatkog vrhnja (300ml)

1 dcl mlijeka (100 ml)

velika limenka kompota od kajsija (820 gr)

6 dcl soka iz kompota (600 ml),ako nema dovoljno doda se vode




Brašno sam pomiješala s praškom za pecivo.U posudu sam stavila cijela jaja,dodala šećer,vanil šećer i mikserom pjenasto umutila.Kroz sito sam dodala 1/3 brašna pomiješanog s praškom za pecivo i umiješala kružnim pokretima odozdo prema gore.Postupak sam ponovila još dva puta,dok nisam umiješala sve brašno i dobila glatku smijesu.








Dobivenom masom sam napunila silikonske "košarice" za mafine,u svaku sam stavila 1,5 veliku žlicu smjese.Pećnicu sam predhodno zagrijala na 160 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 180 stupnjeva) i pekla 20 minuta.Kolačiće sam ostavila da se ohlade u košaricama.Hladne sam pažljivo izvadila iz kalupića.Od ove količine namirnica napravila sam 24 cupcakea.




Palcom i kažiprstom uhvatila sam rub "košarice" (koristila sam obadvije ruke,nasuprot sam primila rub).Ispod dna košarice stavila sam srednji prst i prstenjak).Kad sam odvojila rub pažljivo sam povukla stranicu "košarice" prema dolje istovremeno s obje ruke.
Pažljivo sam to radila da ne potrgam "nabore" na kolačićima.Na kraju sam samo odvojila kolačić od dna "košarice".





Dok su se kolačići hladili napravila sam kremu.Iz kompota sam iscijedila sok (ako nema dovoljno može se dodati voda).
U posudu sam stavila prašak za puding,šećer,gustin,soka iz kompota toliko da mogu izmiješati sastojke i žumanjke.Sve sam izmiješala pjenjačom da nema grudica.





U posudu sam nalila sok i stavila ga na vatru da zakuha.Kad je sok zakuhao uklonila sam s vatre i dodala izmiješane sastojke
(uklonila sam s vatre da se ne naprave grudice).Vratila sam na vatru i kuhala 2-3 minute dok nije postalo gusto i "staklasto".





Kuhanu kremu sam stavila u zdjelu,pokrila prozirnom folijom da se ne napravi kožica dok se hladi.Krema ne mora biti skroz hladna,promiješala sam ju (izgledat će Vam grudasto),dodala na listiće izrezan margarin ili maslac i izmiksala.Stavila sam mljeveni šećer i ponovo izmiksala (s ovolko šećera krema je kisela,ali meni takva odgovara kad se ohladi osviježavajuća je,ako volite slađu stavite više šećera).Dobila sam glatku kremu i stavila ju u frižider da se dobro ohladi.




Slatko vrhnje sam izmiksala u čvrst šlag,zatim sam uz neprestano miksanje dodala mlijeko (ja dodam mlijeko jer mi je samo vrhnje premasno,(ovako mi je "lakšeg i nježnijeg okusa).Miksala sam dok ponovo nisam dobila istu čvrstoću tučenog vrhnja kao prije dodavanja mlijeka.





Na hladne kolačiće stavila sam kajsije,da bi mi bilo lakše nanijeti kremu, kajsiju sam učvrstila čačkalicom.Pola slastičarske vrećice sam napunila žutom kremom,pola tučenim slatkim vrhnjem.Koristila sam ravni nastavak.Nastavak sam okrenula okomito.Najprije sam oko čačkalice napravila krug,zatim sam nanosila "trakice" koje se preklapaju.(Ovo se inače radi s kremom od maslaca i dobiju se "pravilne ružice").Kad sam na sve kolačice nanijela kremu uklonila sam čačkalice.





Gotove cupcakese sam stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Kajsije puste sok i kolačići su sočni.Poslužila sam ih rashlađene,
moja krema je bila kiselkasta pa su kolačići jako osviježavajući.



Ako se odlučite probati,dobar tek Vam želi Moja pregača fino

Oznake: kompot od kajsije, slatko vrhnje, puding od vanilije

PLOŠKE OD LJEŠNJAKA S JAGODAMA

subota, 11.06.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šećer

želatina fix

lješnjaci

mileram

slatko vrhnje

jagode






POTREBNE NAMIRNICE:


TIJESTO:



4 jaja

15 dkg šećera (150 gr)

1 vanil šećer

125 ml ulja (1/8 l)

125 ml mineralne vode (1/8 l)

12,5 dkg pšeničnog brašna (125 gr)

1 žličica praška za pecivo

20 dkg mljevenih lješnjaka (200 gr)




NADIJEV (KREMA):




5dcl milerama (500 ml) ( možete ga zamijeniti čvrstim jogurtom)

2 omota instant Želatine fix

7,5 dkg šećera (75 gr)

4 dcl slatkog vrhnja (400ml)

1 kg jagoda (1000 gr)


žele od jagoda



Ovaj dio nije obavezan,ja sam željela tijesto ljepše boje i intenzivnijeg okusa i mirisa.S lješnjaka sam skinula smeđu opnu
da mi tijesto ne bude sivkasto.Možete samljeti i ne oljuštene lješnjake.


1. Lješnjake sam stavila na papir za pečenje u pleh.Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U vruću pećnicu stavila
sam lješnjake.Nakon 10-ak minuta provjerila sam dali su lješnjaci gotovi,ako "šuškaju" gotovi su.Jednog sam probala oguliti.
Pazila sam da se ne zapeku i potamne,željela sam da ostanu svijetli.
2..Lješnjake sam istresla iz pleha na kuhinjsku krpu.
3.Još tako vruće sam ih umotala krpom.
4.Na krpu sam stavila i drugu ruku i ruke pomicala u suprotnom smijeru,možda 30-ak sekundi.
5.Krpu sam razmotala,gotovo svi lješnjaci su bili oguljeni.Meni je to najjednostavniji i najbrži naćin.
6.Ovo inače ne radim ali sam samo htjela da se vidi koliko malo lješnjaka se nije ogulilo,to su uglavnom lješnjaci s nekaknim
udubljenjima,
7.Lješnjake sam samljela,ako ih meljem ručno,ne smeta ni ako su topli.Osobno ne volim nikakve električne "meljače" jer
svi orašasti plodovi postanu masni i teški,nisu prozračni i "lepršavi".





U zdjelu sam stavila brašno,mljevene lješnjake, prašak za pecivo i pomiješala.








Lim za pečenje sam namastila i pobrašnila,u jaja sam dodala šećer.Lješnjaci i brašno su isto spremni.Imam sve pripremljeno.Stvarno pečenje može početi,ovo do sad je bilo malo igranjayes





Pjenasto sam izmiksala jaja,šećer i vanil šećer,polako sam dodavala ulje uz neprekidno miksanje.Isto sam ponovila s mineralnom vodm.




U izmiksanu smijesu na tri puta dodala sam brašno pomiješano s lješnjacima.Lagano sam umiješala mutilicom,praveći kružne pokrete odozdo prema gore.





Ova količina namirnica je za pleh dimenzije 30 x 40 cm.
Tijesto sam izlila u predhodno pripremljen pleh i stavila u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva) i pekla oko 20 minuta.(Da li je pečeno provjerim čačkalicom,ako je čačkalica čista pečeno je).Kad se biskvit ispekao
stavila sam ga zajedno s plehom na rešetku da se hladi.Na hladan biskvit složila sam jagode,a na jagode kremu koju sam
pripremila dok se biskvit pekao i hladio.






Štapnim mikserom izmiksala (usitnila) sam 15 -20 dkg (150-200gr) jagoda.Koliko želite nema određene količine.U veliku
zdjelu stavila sam usitnjene jagode,šećer i mileram i sve zajedno izmiksala.U izmiksanu masu postepeno sam dodavala želatine
fix neprestano miksajući.





Izmiksala sam hladno slatko vrhnje u čvrst šlag i postepeno ga dodavala u predhodno pripremljenu masu.Dodavala sam po malo tučenog vrhnja i silikonskom lopaticom umiješavala u kremu od milerama i jagoda,praveći kružne pokrete odozdo prema
gore,sve dok nisam utrošila sve tučeno vrhnje i dobila jednoličnu kremu.Kao što sam već navela kremu sam stavila na ohlađeni
biskvit na koji sam složila jagode.






Kolač sam stavila u hladnjak (najmanje 3 sata),da se dobro ohladi i da želatina napravi "svoj dio posla"yesDok se kolač hladio
napravila sam preljev od jagoda.Jagode sam očistila,oprala,posušila i izrezala na nepravilne komadice,količinu šećera odredila
sam sama,ovisi o jagodama.Imala sam oko 15-ak dkg (150 gr) jagoda i na njih sam stavila vrhom punu jušnu žlicu šećera u prahu.Stavila
sam da se kuha na laganoj vatri.Jagode ispuste svoj sok i u početku je mutan.Kuhala sam toliko dugo dok dio tekućine nije ukuhao,a ostatak soka postao proziran i gust.






Kolač se ohladio,prošlo je i malo više od tri sata.Izrezala sam ga,na kremu stavila jagode.Kad sam ga stavila na tanjur prelila sam ga hladnim preljevom.






Mileram možete zamijeniti voćnim jogurtom,a jagode bilo kojim voćem.Pošto je sad sezona jagoda bilo bi šteta ne iskoristiti
ih i uživati u njihovom okusu.




Probajte,mislim da nećete požaliti.fino

Oznake: lješnjaci, jaja, jagode, mileram, slatko vrhnje

CRVENKAPICA

srijeda, 18.05.2016.

Kolač od svježeg sira.

U ovoj priči vuk nije pojeo bakicu,ali smo mi pojeli Crvenkapicu sretan





OSNOVNI SASTOJCI:

svježi sir

slatko vrhnje

jaja

šećer

maslac ili margarin

brašno

kompot od višanja





POTREBNE NAMIRNICE:


biskvit:


5 jaja

20 dkg (200gr) šećera

10 (100gr) maslaca ili margarina

1 kiselo vrhnje (2 dcl , 200ml)

15 dkg (150 gr) brašna

prašak za pecivo




krema:



50 dkg (500gr) svježeg sira

7,5 dcl (750 ml) slatkog vrhnja

10 dkg (100 gr) šećera

2 vanil šećera

5 listića želatine




za prelijev:


4 dcl (400ml) soka od višanja iz kompota

3-4 žlice šećera

2 vrećice crvenog prelijeva za torte (može i prozirni)



1 kompot od višanja




Izvagala sam sve potrebne sastojke.Brašno pomiješala s praškom za pecivo,razdijelila jaja.Lim za pečenje namazala
margarinom i pobrašnila ga.Uključila sam pećnicu da mi se zagrije (180 stupnjeva),stavite višnje da se ocijede.











1. U bijelanjke sam stavila prstohvat soli i napravila snijeg (ako najprije napravite snijeg malo si ubrzate,metlice miksera
na kojima ima malo snijega smiju u žumanjke,a metlice od žumanjaka ne smiju u bjelanjke jer se onda ne može napraviti snijeg)

2. i 3.U žumanjke sam stavila šećer i vanil šećer i pjenasto izmiksala

4. i 5. U mješavinu jaja i šećera dodala sam kiselo vrhnje i margarin (ja koristim margarin za kuhanje i kolače,meni je po
okusu nešto između maslaca i margarina),također pjenasto izmiksala.(Ostat će male mrvice ali to ne smeta)

6.i 7. Kroz sito sam postepeno dodavala brašno s praškom za pecivo i umiješala silikonskom lopaticom.

8. i 9. Na kraju sam u dobivenu smjesu dodala snijeg od bjelanjaka i umiješala lopaticom da mi ne ostanu grudice snijega.








Biskvitnu masu sam ulila u lim za pečenje ,zapekla ga nekoliko minuta,po njemu rasporedila višnje (višanja možete staviti koliko želite) i vratila ga u pećnicu da se do kraja ispeče (20-ak min,probajte s čačkalicom,ako je čačkalica čista kad ju izvadite iz biskvita,pečen je)







Dok se biskvit hladio u plehu pripremila sam kremu od sira.Želatinu sam namočila u hladnu vodu da nabubri (10-ak min.),
ocijedila ju i stavila u malo slatkog vrhnja.Stavila na vatru i rastopila uz miješanje (nesmije zakuhati jer tada gubi moć želiranja)






U sir sam dodala vanil šećer,šećer i rastopljenu želatinu.





Izmiksala sam sir sa šećerom i želatinom,miksala sam dok se šećer nije otopio.Od slatkog vrhnja sam napravil šlag.U sir sam postepeno dodavala šlag miješajući lopaticom,kružno odozdo prema gore.Kad sam umiješala sav šlag i više nije bilo grudica šlaga,sve je bilo jednolično,krema je bila gotova.






Biskvit se ohladio,nanijela sam na njega kremu,poravnala ju i napravila prelijev.Pomiješala sam šećer i prah za prelijev,dodala malo soka i razmutila da nema grudica praha.Prelijev sam skuhala u soku od višanja iz kompota.Prelijev ne smije zakuhati.
(Upute su na vrećici praha za prelijev).Ostavila sam ga da se kratko prohladi,minutu-dvije i prelila preko kreme.





Kolač sam dobro ohladila,izrezala i poslužila mom društvu yes







Oznake: svježi sir, slatko vrhnje, višnje, desert

Rolada od maka s višnjama

subota, 02.04.2016.




OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

mak

slatko vrhnje

višnje




POTREBNI SASTOJCI:(biskvit)

5 jaja

5 velikih žlica šećera

4 velike žlice vrhom pune mljevenog maka

2 velike žlice brašna

1/2 praška za pecivo

1/2 male žličice cimeta

3 velike žlice vode


(nadjev)

2,5 dcl slatkog vrhnja(250ml)

1 dcl mlijeka(100 ml)

150 grama višanja iz kompota

1 šlagfix (po Vašoj želji)




Za ovu roladu nisam koristila vagu,sve sam mjerila žlicom.
.

Izmjerila sam sve suhe sastojke (mak,brašno,prašak za pecivo i cimet).



Maka sam stavljala više nego brašna (kao što se vidi na slici).Sastojke sam pomiješala.




Cijela jaja sam izmiksala , dodavala sam žlicu po žlicu šećera,nakon druge žlice šećera ulila sam jednu žlicu hladne vode,
a dvije nakon zadnje žlice šećera.Miksala sam dok nije postalo pjenasto.






U dobivenu smjesu dodavala sam žlicu po žlicu suhih sastojaka i lagano miješala silikonskom lopaticom (može i kuhačom).
Često se dogodi da suhi sastojci "sjednu" na dno posude,zbog toga ne miješam u krug vodoravno, nego odozdo prema gore..





Papir za pečenje izrezala sam u veličini lima za pečenje (32x34cm).Stranice lima namazala sam margarinom,a dno samo na
uglovima da se papir prilijepi za lim.Stranice sam pobrašnila da se biskvit tijekom pečenja odvoji od lima.Pećnicu sam predhodno
zagrijala na 180 stupnjeva.U lim sam izlila pripremljenu smjesu i ravnomjerno ju rasporedila.




Biskvit sam pekla 15 min u pećnici s ventilatorom (ako je pećnica bez ventilatora potrebno ga je peći 5 min. duže.(Kad vidite
da se biskvit odvojio od stranica lima za pečenje gotov je.)Dok se biskvit pekao pripremila sam suhu kuhinjsku krpu,na nju sam
stavila papir za pečenje.Pečen biskvit sam okrenula na krpu s papirom i odvojila papir na kom se pekao.





Biskvit sam urolala zajedno s krpom i papirom za pečenje i ostavila da se kratko ohladi.Kad se malo ohladio odmotala sam
ga i tada pažljivo urolala bez krpe i ostavila da se ohladi potpuno.




Dok se biskvit hladio pripremila sam tučeno slatko vrhnje.Vrhnje mora biti hladno.Miksala sam ga dok nije postalo toliko
čvrsto da nije moglo kliziti niz stjenke posude za miksanje.(Ako stavljate šlagfix stavite ga kad se vrhnje zapjeni).






U tako izmiksano vrhnje stavila sam 1 dcl mlijeka da bi vrhnje bilo manje masno,lakše,nježnije.Mlijeko nisam stavila sve
odmah nego sam ga dodavala trećinu po trećinu.Kad sam nalila prvu trećinu tučeno vrhnje se razrijedilo,miksala sam do
čvrstoće kakva je bila prije dodavanja mlijeka,postupak sam ponovila dok nisam potrošila sve mlijeko.






Biskvit sam razmotala na kuhinjskoj krpi,namazala ga tučenim vrhnjem 1,5 do 2 cm,posložila višnje,može i više višanja,
mogu i svježe višnje,samo izvadite koštice.






Pažljivo sam urolala biskvit s vrhnjem i višnjama pazeći da ne oštetim vanjsku kožicu biskvita i da bude dovoljno čvrsta
rolada.









MP

Oznake: mak, slatko vrhnje, višnje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.