PLOŠKE OD LJEŠNJAKA S JAGODAMA

subota, 11.06.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šećer

želatina fix

lješnjaci

mileram

slatko vrhnje

jagode






POTREBNE NAMIRNICE:


TIJESTO:



4 jaja

15 dkg šećera (150 gr)

1 vanil šećer

125 ml ulja (1/8 l)

125 ml mineralne vode (1/8 l)

12,5 dkg pšeničnog brašna (125 gr)

1 žličica praška za pecivo

20 dkg mljevenih lješnjaka (200 gr)




NADIJEV (KREMA):




5dcl milerama (500 ml) ( možete ga zamijeniti čvrstim jogurtom)

2 omota instant Želatine fix

7,5 dkg šećera (75 gr)

4 dcl slatkog vrhnja (400ml)

1 kg jagoda (1000 gr)


žele od jagoda



Ovaj dio nije obavezan,ja sam željela tijesto ljepše boje i intenzivnijeg okusa i mirisa.S lješnjaka sam skinula smeđu opnu
da mi tijesto ne bude sivkasto.Možete samljeti i ne oljuštene lješnjake.


1. Lješnjake sam stavila na papir za pečenje u pleh.Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U vruću pećnicu stavila
sam lješnjake.Nakon 10-ak minuta provjerila sam dali su lješnjaci gotovi,ako "šuškaju" gotovi su.Jednog sam probala oguliti.
Pazila sam da se ne zapeku i potamne,željela sam da ostanu svijetli.
2..Lješnjake sam istresla iz pleha na kuhinjsku krpu.
3.Još tako vruće sam ih umotala krpom.
4.Na krpu sam stavila i drugu ruku i ruke pomicala u suprotnom smijeru,možda 30-ak sekundi.
5.Krpu sam razmotala,gotovo svi lješnjaci su bili oguljeni.Meni je to najjednostavniji i najbrži naćin.
6.Ovo inače ne radim ali sam samo htjela da se vidi koliko malo lješnjaka se nije ogulilo,to su uglavnom lješnjaci s nekaknim
udubljenjima,
7.Lješnjake sam samljela,ako ih meljem ručno,ne smeta ni ako su topli.Osobno ne volim nikakve električne "meljače" jer
svi orašasti plodovi postanu masni i teški,nisu prozračni i "lepršavi".





U zdjelu sam stavila brašno,mljevene lješnjake, prašak za pecivo i pomiješala.








Lim za pečenje sam namastila i pobrašnila,u jaja sam dodala šećer.Lješnjaci i brašno su isto spremni.Imam sve pripremljeno.Stvarno pečenje može početi,ovo do sad je bilo malo igranjayes





Pjenasto sam izmiksala jaja,šećer i vanil šećer,polako sam dodavala ulje uz neprekidno miksanje.Isto sam ponovila s mineralnom vodm.




U izmiksanu smijesu na tri puta dodala sam brašno pomiješano s lješnjacima.Lagano sam umiješala mutilicom,praveći kružne pokrete odozdo prema gore.





Ova količina namirnica je za pleh dimenzije 30 x 40 cm.
Tijesto sam izlila u predhodno pripremljen pleh i stavila u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva) i pekla oko 20 minuta.(Da li je pečeno provjerim čačkalicom,ako je čačkalica čista pečeno je).Kad se biskvit ispekao
stavila sam ga zajedno s plehom na rešetku da se hladi.Na hladan biskvit složila sam jagode,a na jagode kremu koju sam
pripremila dok se biskvit pekao i hladio.






Štapnim mikserom izmiksala (usitnila) sam 15 -20 dkg (150-200gr) jagoda.Koliko želite nema određene količine.U veliku
zdjelu stavila sam usitnjene jagode,šećer i mileram i sve zajedno izmiksala.U izmiksanu masu postepeno sam dodavala želatine
fix neprestano miksajući.





Izmiksala sam hladno slatko vrhnje u čvrst šlag i postepeno ga dodavala u predhodno pripremljenu masu.Dodavala sam po malo tučenog vrhnja i silikonskom lopaticom umiješavala u kremu od milerama i jagoda,praveći kružne pokrete odozdo prema
gore,sve dok nisam utrošila sve tučeno vrhnje i dobila jednoličnu kremu.Kao što sam već navela kremu sam stavila na ohlađeni
biskvit na koji sam složila jagode.






Kolač sam stavila u hladnjak (najmanje 3 sata),da se dobro ohladi i da želatina napravi "svoj dio posla"yesDok se kolač hladio
napravila sam preljev od jagoda.Jagode sam očistila,oprala,posušila i izrezala na nepravilne komadice,količinu šećera odredila
sam sama,ovisi o jagodama.Imala sam oko 15-ak dkg (150 gr) jagoda i na njih sam stavila vrhom punu jušnu žlicu šećera u prahu.Stavila
sam da se kuha na laganoj vatri.Jagode ispuste svoj sok i u početku je mutan.Kuhala sam toliko dugo dok dio tekućine nije ukuhao,a ostatak soka postao proziran i gust.






Kolač se ohladio,prošlo je i malo više od tri sata.Izrezala sam ga,na kremu stavila jagode.Kad sam ga stavila na tanjur prelila sam ga hladnim preljevom.






Mileram možete zamijeniti voćnim jogurtom,a jagode bilo kojim voćem.Pošto je sad sezona jagoda bilo bi šteta ne iskoristiti
ih i uživati u njihovom okusu.




Probajte,mislim da nećete požaliti.fino

Oznake: lješnjaci, jaja, jagode, mileram, slatko vrhnje

TORTA S JAGODAMA (Pavlova s jagodama)

ponedjeljak, 02.05.2016.

lagana i osvježavajuća




OSNOVNI SASTOJCI:


jaja

šećer

mlijeko

brašno

škrobno brašno

margarin

slatko vrhnje

jagode






POTREBNE NAMIRNICE:


(namirnice za podlogu,beze koru):


7 bjelanjaka

42 dkg šećera (420 gr)

malo soli


(namirnice za kremu):


7 žumanjaka

7 žlica šećera

4 vanil šećera

5 žlica brašna

5 žlica škrobnog brašna (gustina)

1 litra mlijeka (1000 ml)

25 dkg margarina ili maslaca (250 gr)

3 dcl slatkog vrhnja

1 kg jagoda



ŠLAG:

7dcl slatkog vrhnja (700 ml)

2-3 dcl mlijeka (200-300 ml)




Pripremila sam sve potrebno.Na papir za pečenje nacrtala sam oblik torte koji želim,(kod crtanja ne trebate šestar ni ravnaloyes) Kuhinja je puna raznih pomagala,ja sam koristila poklopac.Lim za pečenje sam samo malo na uglovima namazala margarinom da bi se papir prilijepio.Stranu po kojoj sam crtala okrenula sam prema dolje. Izvagala sam šećer.Razdijelila jaja.






U bjelanjke sam usula 2/3 šečera ,1/3 male žličice soli,miksala sam 5 minuta (dok se šećer nije rastopio)





U dobiveni snijeg postepeno sam dodala ostatak šećera i miklsala približno 3 minute (šećer se treba rastopiti )





Napunila sam slastičarsku vrećicu (stavila sam zvjezdasti nastavak),po liniji koju sam nacrtala pravila sam gusto male tornjiće (visine 4-5 cm).Dno sam kružno ispunila vrećicom i zagladila žlicom (prilikom pečenja smjesa će se napuhniti).




Napravila sam jednu okruglu tortu i dvije polukružne koje sam složila tako da budu spojene.





Predhodno sam zagrijala pećnicu na 140 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 160 stupnjeve).Stavila sam
peći 10 min. na toj temperaturi,zatim pećnicu smanjila na 80 stupnjeva (pećnicu bez ventilatora na100
stupnjeva).Neka se beze suši jedan sat.Zajedno s papirom za pečenje beze sam skinula na rešetku i ostavila da se hladi.(treba biti pažljiv beze se lako lomi ).







Dok se beze kora sušila pripremila sam kremu.U žumanjke sam stavila šećer,vanil šećer,brašno,škrobno brašno i oko 2 dcl
(200 ml) hladnog mlijeka.









Ostatak mlijeka sam stavila da zakuha.Žumanjke,šećer,brašno,škrobno brašno i mlijeko izmiješala sam pjenjačom u jednoličnu
glatku tekuću masu.Polako sam ju uz miješanje lijevala u uzavrelo mlijeko.Kad se počelo zgušnjavati pjenjaču sam zamijenila kuhačom.Kuhala sam dok se nije zgusnulo i izgubilo "brašnasti" okus.





Dobivenu kremu sam stavila u plastičnu posudu za miksanje,pokrila prijanjajućom folijom da se ne stvori kožica i stavila u hladnu vodu da mi se prije ohladi.





Kad se krema ohladila dodala sam ju u pjenasto izrađen margarin za kolače i kuhanje (meni je po okusu nešto između maslaca
i margarina) i mikserom sjedinila.Izmiksala sam slatko vrhnje,ne prečvrsto nego da bude kremasto i dodavala ga kremi miješajući silikonskom lopaticom,kružno odozdo prema gore.dodavanjem vrhnja krema postane "prozračnija",nije teška.






Odvojila sam jagode za ukrašavanje.Na beze koru sam žlicom u tankom sloju nanijela kremu,samo toliko da se ploške jagode mogu prilijepiti.Na prvi sloj jagoda slastičarskom vrećicom sam nanijela kremu,na kremu opet sloj izrezanih jagoda na srednje
debele ploške,pa kremu.









Od preostalog slatkog vrhnja napravila sam kremasti šlag,uz miksanje mu dodavala mlijeko i nastavila miksati dok tučeno vrhnje nije postalo dovoljno tvrdo da mogu koristiti slastičarsku vrećicu i da bude postojano jer bi se torta trebala hladiti preko noći,a
najmanje 3-4 sata.Dodavanjem mlijeka tučeno vrhnje je manje masno i "lakše".







Na zadnji red kreme nanijela sam tučeno slatko vrhnje i torte ukrasila jagodama.









Količinu možete i smanjiti i povećati ja sam od ove količine dobila jednu okruglu i dvije poluokrugle torte promijera 22 cm i 7 cm
visoke.Torte sam dobro ohladila i hladne poslužila.fino







Oznake: beze, Tučeno vrhnje, jagode, krema

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.