TORTA S JAGODAMA (Pavlova s jagodama)

ponedjeljak, 02.05.2016.

lagana i osvježavajuća




OSNOVNI SASTOJCI:


jaja

šećer

mlijeko

brašno

škrobno brašno

margarin

slatko vrhnje

jagode






POTREBNE NAMIRNICE:


(namirnice za podlogu,beze koru):


7 bjelanjaka

42 dkg šećera (420 gr)

malo soli


(namirnice za kremu):


7 žumanjaka

7 žlica šećera

4 vanil šećera

5 žlica brašna

5 žlica škrobnog brašna (gustina)

1 litra mlijeka (1000 ml)

25 dkg margarina ili maslaca (250 gr)

3 dcl slatkog vrhnja

1 kg jagoda



ŠLAG:

7dcl slatkog vrhnja (700 ml)

2-3 dcl mlijeka (200-300 ml)




Pripremila sam sve potrebno.Na papir za pečenje nacrtala sam oblik torte koji želim,(kod crtanja ne trebate šestar ni ravnaloyes) Kuhinja je puna raznih pomagala,ja sam koristila poklopac.Lim za pečenje sam samo malo na uglovima namazala margarinom da bi se papir prilijepio.Stranu po kojoj sam crtala okrenula sam prema dolje. Izvagala sam šećer.Razdijelila jaja.






U bjelanjke sam usula 2/3 šečera ,1/3 male žličice soli,miksala sam 5 minuta (dok se šećer nije rastopio)





U dobiveni snijeg postepeno sam dodala ostatak šećera i miklsala približno 3 minute (šećer se treba rastopiti )





Napunila sam slastičarsku vrećicu (stavila sam zvjezdasti nastavak),po liniji koju sam nacrtala pravila sam gusto male tornjiće (visine 4-5 cm).Dno sam kružno ispunila vrećicom i zagladila žlicom (prilikom pečenja smjesa će se napuhniti).




Napravila sam jednu okruglu tortu i dvije polukružne koje sam složila tako da budu spojene.





Predhodno sam zagrijala pećnicu na 140 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 160 stupnjeve).Stavila sam
peći 10 min. na toj temperaturi,zatim pećnicu smanjila na 80 stupnjeva (pećnicu bez ventilatora na100
stupnjeva).Neka se beze suši jedan sat.Zajedno s papirom za pečenje beze sam skinula na rešetku i ostavila da se hladi.(treba biti pažljiv beze se lako lomi ).







Dok se beze kora sušila pripremila sam kremu.U žumanjke sam stavila šećer,vanil šećer,brašno,škrobno brašno i oko 2 dcl
(200 ml) hladnog mlijeka.









Ostatak mlijeka sam stavila da zakuha.Žumanjke,šećer,brašno,škrobno brašno i mlijeko izmiješala sam pjenjačom u jednoličnu
glatku tekuću masu.Polako sam ju uz miješanje lijevala u uzavrelo mlijeko.Kad se počelo zgušnjavati pjenjaču sam zamijenila kuhačom.Kuhala sam dok se nije zgusnulo i izgubilo "brašnasti" okus.





Dobivenu kremu sam stavila u plastičnu posudu za miksanje,pokrila prijanjajućom folijom da se ne stvori kožica i stavila u hladnu vodu da mi se prije ohladi.





Kad se krema ohladila dodala sam ju u pjenasto izrađen margarin za kolače i kuhanje (meni je po okusu nešto između maslaca
i margarina) i mikserom sjedinila.Izmiksala sam slatko vrhnje,ne prečvrsto nego da bude kremasto i dodavala ga kremi miješajući silikonskom lopaticom,kružno odozdo prema gore.dodavanjem vrhnja krema postane "prozračnija",nije teška.






Odvojila sam jagode za ukrašavanje.Na beze koru sam žlicom u tankom sloju nanijela kremu,samo toliko da se ploške jagode mogu prilijepiti.Na prvi sloj jagoda slastičarskom vrećicom sam nanijela kremu,na kremu opet sloj izrezanih jagoda na srednje
debele ploške,pa kremu.









Od preostalog slatkog vrhnja napravila sam kremasti šlag,uz miksanje mu dodavala mlijeko i nastavila miksati dok tučeno vrhnje nije postalo dovoljno tvrdo da mogu koristiti slastičarsku vrećicu i da bude postojano jer bi se torta trebala hladiti preko noći,a
najmanje 3-4 sata.Dodavanjem mlijeka tučeno vrhnje je manje masno i "lakše".







Na zadnji red kreme nanijela sam tučeno slatko vrhnje i torte ukrasila jagodama.









Količinu možete i smanjiti i povećati ja sam od ove količine dobila jednu okruglu i dvije poluokrugle torte promijera 22 cm i 7 cm
visoke.Torte sam dobro ohladila i hladne poslužila.fino







Oznake: beze, Tučeno vrhnje, jagode, krema

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.