PLOŠKE OD LJEŠNJAKA S JAGODAMA
subota, 11.06.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šećer
želatina fix
lješnjaci
mileram
slatko vrhnje
jagode
POTREBNE NAMIRNICE:
TIJESTO:
4 jaja
15 dkg šećera (150 gr)
1 vanil šećer
125 ml ulja (1/8 l)
125 ml mineralne vode (1/8 l)
12,5 dkg pšeničnog brašna (125 gr)
1 žličica praška za pecivo
20 dkg mljevenih lješnjaka (200 gr)
NADIJEV (KREMA):
5dcl milerama (500 ml) ( možete ga zamijeniti čvrstim jogurtom)
2 omota instant Želatine fix
7,5 dkg šećera (75 gr)
4 dcl slatkog vrhnja (400ml)
1 kg jagoda (1000 gr)
žele od jagoda
Ovaj dio nije obavezan,ja sam željela tijesto ljepše boje i intenzivnijeg okusa i mirisa.S lješnjaka sam skinula smeđu opnu
da mi tijesto ne bude sivkasto.Možete samljeti i ne oljuštene lješnjake.
1. Lješnjake sam stavila na papir za pečenje u pleh.Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U vruću pećnicu stavila
sam lješnjake.Nakon 10-ak minuta provjerila sam dali su lješnjaci gotovi,ako "šuškaju" gotovi su.Jednog sam probala oguliti.
Pazila sam da se ne zapeku i potamne,željela sam da ostanu svijetli.
2..Lješnjake sam istresla iz pleha na kuhinjsku krpu.
3.Još tako vruće sam ih umotala krpom.
4.Na krpu sam stavila i drugu ruku i ruke pomicala u suprotnom smijeru,možda 30-ak sekundi.
5.Krpu sam razmotala,gotovo svi lješnjaci su bili oguljeni.Meni je to najjednostavniji i najbrži naćin.
6.Ovo inače ne radim ali sam samo htjela da se vidi koliko malo lješnjaka se nije ogulilo,to su uglavnom lješnjaci s nekaknim
udubljenjima,
7.Lješnjake sam samljela,ako ih meljem ručno,ne smeta ni ako su topli.Osobno ne volim nikakve električne "meljače" jer
svi orašasti plodovi postanu masni i teški,nisu prozračni i "lepršavi".
U zdjelu sam stavila brašno,mljevene lješnjake, prašak za pecivo i pomiješala.
Lim za pečenje sam namastila i pobrašnila,u jaja sam dodala šećer.Lješnjaci i brašno su isto spremni.Imam sve pripremljeno.Stvarno pečenje može početi,ovo do sad je bilo malo igranja
Pjenasto sam izmiksala jaja,šećer i vanil šećer,polako sam dodavala ulje uz neprekidno miksanje.Isto sam ponovila s mineralnom vodm.
U izmiksanu smijesu na tri puta dodala sam brašno pomiješano s lješnjacima.Lagano sam umiješala mutilicom,praveći kružne pokrete odozdo prema gore.
Ova količina namirnica je za pleh dimenzije 30 x 40 cm.
Tijesto sam izlila u predhodno pripremljen pleh i stavila u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva) i pekla oko 20 minuta.(Da li je pečeno provjerim čačkalicom,ako je čačkalica čista pečeno je).Kad se biskvit ispekao
stavila sam ga zajedno s plehom na rešetku da se hladi.Na hladan biskvit složila sam jagode,a na jagode kremu koju sam
pripremila dok se biskvit pekao i hladio.
Štapnim mikserom izmiksala (usitnila) sam 15 -20 dkg (150-200gr) jagoda.Koliko želite nema određene količine.U veliku
zdjelu stavila sam usitnjene jagode,šećer i mileram i sve zajedno izmiksala.U izmiksanu masu postepeno sam dodavala želatine
fix neprestano miksajući.
Izmiksala sam hladno slatko vrhnje u čvrst šlag i postepeno ga dodavala u predhodno pripremljenu masu.Dodavala sam po malo tučenog vrhnja i silikonskom lopaticom umiješavala u kremu od milerama i jagoda,praveći kružne pokrete odozdo prema
gore,sve dok nisam utrošila sve tučeno vrhnje i dobila jednoličnu kremu.Kao što sam već navela kremu sam stavila na ohlađeni
biskvit na koji sam složila jagode.
Kolač sam stavila u hladnjak (najmanje 3 sata),da se dobro ohladi i da želatina napravi "svoj dio posla"Dok se kolač hladio
napravila sam preljev od jagoda.Jagode sam očistila,oprala,posušila i izrezala na nepravilne komadice,količinu šećera odredila
sam sama,ovisi o jagodama.Imala sam oko 15-ak dkg (150 gr) jagoda i na njih sam stavila vrhom punu jušnu žlicu šećera u prahu.Stavila
sam da se kuha na laganoj vatri.Jagode ispuste svoj sok i u početku je mutan.Kuhala sam toliko dugo dok dio tekućine nije ukuhao,a ostatak soka postao proziran i gust.
Kolač se ohladio,prošlo je i malo više od tri sata.Izrezala sam ga,na kremu stavila jagode.Kad sam ga stavila na tanjur prelila sam ga hladnim preljevom.
Mileram možete zamijeniti voćnim jogurtom,a jagode bilo kojim voćem.Pošto je sad sezona jagoda bilo bi šteta ne iskoristiti
ih i uživati u njihovom okusu.
Probajte,mislim da nećete požaliti.
Oznake: lješnjaci, jaja, jagode, mileram, slatko vrhnje
šapni glasno (5) * ispiši * #