TIRAMISU(*podigni me*,*uzdigni me*)
subota, 04.06.2016.
Znamo da je tiramisu talijanski desert.Za nas možda malo neobično nikako ga se ne smije svrstati u kolače.Kod njih su kolači nešto drugo,a ovo je desert i red je da poštujemo kako susjedi kažu
Ovo je orginalni recept iz prekrasnog gradića Acqui Terme,gradić sa ne brojenim fontanama od minijaturnih, veličine boce,do onih veličine manjeg trga.Nalazi se u regiji Pijemont,ima 20 500stanovnika,mali raj.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
mascarpone
piškote
kava
POTREBENE NAMIRNICE:
4 ili 5 jaja
5 velikih žlica šećera
50 dkg mascarponea (500 gr)
piškote
kuhana kava,pošećerena s malo mlijeka
Za dobar tiramisu važan je izbor piškota i kakva se kava koristi i koliko.Naše piškote baš i nisu dobre,idealne su piškote koje
su na slici,talijanske su i mogu se svugdje kupiti.
Prvo sam skuhala pošećerenu kavu (ne nescaffe ili neku drugu instant kavu),najobičniju kavu,ne prejaku.Ostavila sam ju da se ohladi.U kavi ne smije biti taloga.Na cjediljku sam stavila duplo kuhinjski ručnik.On mi je služio kao filter,procijedila sam kavu.
U procijeđenu kavu stavila sam dvije velike žlice mlijeka.
Koristila sam svježa jaja,poznatog porijekla.Jaja sam razdijelila,od bjelanjaka sam napravila snijeg,a žumanjke sam pjenasto izmiksala zajedno sa šećerom.Ako su jaja sitna potrebno je 5 komada,ja sam imala dosta krupna i upotrijebila sam četiri da krema ne bude rijetka.
U izmiksane žumanjke sa šećerom dodavala sam po malo mascarponea,ne sve od jednom.Izmiješala sam u glatku kremu.
Isto sam ponovila sa snijegom od bjelanjaka.Dodavala sam ih po malo u mješavinu žumanjaka i mascarponea,miješala lagano pjenjačom da dobijem čvrstu kremu (ne mikserom,krema će se razrijediti).
U posudu sam složila red piškota namočenih u kavu,ne previše jer će tiramisu biti mljeckav,a ne ni premalo jer će piškote biti
suhe.Ja sam umočila pola piškote (vodoravno) kratko.dio koji nije bio umočen stavljala sam prema dolje u posudu.Na piškote sam stavila polovinu kreme i zagladila ju.Ponovila sam postupak s piškotama i kavom na njih stavila drugu polovinu kreme,zagladila ju i stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Tiramisu treba imati fini,nježni okus kave,kava ne smije dominirati.
Hladan tiramisu sam kroz sito obilno posula čokoladom u prahu.
Hladan tiramisu sam izrezala i znate što je uslijedilo ? UŽIVANJE
Debljinu deserta odredite sami,može biti i tanji,zato nisam pisala količinu piškota.U ovakvom pakovanju imate dovoljno za bilo koju veličinu.U jednoj vrećici su 4 vrećice nisam baš sigurna dali 10 ili 12 komada.
Meni je ovakav tiramisu fantastičan,ako umjesto bjelanjaka stavljate vrhnje to više nije tiramisu i okus nije ni sličan.
UŽIVAJTE
Oznake: desert, piškote, mascarpone, kava
šapni glasno (0) * ispiši * #
CRVENKAPICA
srijeda, 18.05.2016. Kolač od svježeg sira.
U ovoj priči vuk nije pojeo bakicu,ali smo mi pojeli Crvenkapicu
OSNOVNI SASTOJCI:
svježi sir
slatko vrhnje
jaja
šećer
maslac ili margarin
brašno
kompot od višanja
POTREBNE NAMIRNICE:
biskvit:
5 jaja
20 dkg (200gr) šećera
10 (100gr) maslaca ili margarina
1 kiselo vrhnje (2 dcl , 200ml)
15 dkg (150 gr) brašna
prašak za pecivo
krema:
50 dkg (500gr) svježeg sira
7,5 dcl (750 ml) slatkog vrhnja
10 dkg (100 gr) šećera
2 vanil šećera
5 listića želatine
za prelijev:
4 dcl (400ml) soka od višanja iz kompota
3-4 žlice šećera
2 vrećice crvenog prelijeva za torte (može i prozirni)
1 kompot od višanja
Izvagala sam sve potrebne sastojke.Brašno pomiješala s praškom za pecivo,razdijelila jaja.Lim za pečenje namazala
margarinom i pobrašnila ga.Uključila sam pećnicu da mi se zagrije (180 stupnjeva),stavite višnje da se ocijede.
1. U bijelanjke sam stavila prstohvat soli i napravila snijeg (ako najprije napravite snijeg malo si ubrzate,metlice miksera
na kojima ima malo snijega smiju u žumanjke,a metlice od žumanjaka ne smiju u bjelanjke jer se onda ne može napraviti snijeg)
2. i 3.U žumanjke sam stavila šećer i vanil šećer i pjenasto izmiksala
4. i 5. U mješavinu jaja i šećera dodala sam kiselo vrhnje i margarin (ja koristim margarin za kuhanje i kolače,meni je po
okusu nešto između maslaca i margarina),također pjenasto izmiksala.(Ostat će male mrvice ali to ne smeta)
6.i 7. Kroz sito sam postepeno dodavala brašno s praškom za pecivo i umiješala silikonskom lopaticom.
8. i 9. Na kraju sam u dobivenu smjesu dodala snijeg od bjelanjaka i umiješala lopaticom da mi ne ostanu grudice snijega.
Biskvitnu masu sam ulila u lim za pečenje ,zapekla ga nekoliko minuta,po njemu rasporedila višnje (višanja možete staviti koliko želite) i vratila ga u pećnicu da se do kraja ispeče (20-ak min,probajte s čačkalicom,ako je čačkalica čista kad ju izvadite iz biskvita,pečen je)
Dok se biskvit hladio u plehu pripremila sam kremu od sira.Želatinu sam namočila u hladnu vodu da nabubri (10-ak min.),
ocijedila ju i stavila u malo slatkog vrhnja.Stavila na vatru i rastopila uz miješanje (nesmije zakuhati jer tada gubi moć želiranja)
U sir sam dodala vanil šećer,šećer i rastopljenu želatinu.
Izmiksala sam sir sa šećerom i želatinom,miksala sam dok se šećer nije otopio.Od slatkog vrhnja sam napravil šlag.U sir sam postepeno dodavala šlag miješajući lopaticom,kružno odozdo prema gore.Kad sam umiješala sav šlag i više nije bilo grudica šlaga,sve je bilo jednolično,krema je bila gotova.
Biskvit se ohladio,nanijela sam na njega kremu,poravnala ju i napravila prelijev.Pomiješala sam šećer i prah za prelijev,dodala malo soka i razmutila da nema grudica praha.Prelijev sam skuhala u soku od višanja iz kompota.Prelijev ne smije zakuhati.
(Upute su na vrećici praha za prelijev).Ostavila sam ga da se kratko prohladi,minutu-dvije i prelila preko kreme.
Kolač sam dobro ohladila,izrezala i poslužila mom društvu
Oznake: svježi sir, slatko vrhnje, višnje, desert
šapni glasno (0) * ispiši * #